Γενικά θέματα
Γιατί πρέπει να ανησυχεί τη Δύση η επίσκεψη Πούτιν στη Βόρεια Κορέα
Του Gearoid Reidy
Όταν πρόκειται για τη Βόρεια Κορέα, το δυτικό ενδιαφέρον τείνει να αμφιταλαντεύεται: Από την προσέγγιση της τακτικής υπομονής της εποχής του Μπαράκ Ομπάμα μέχρι τον “καταιγισμό” του Ντόναλντ Τραμπ με συναντήσεις κορυφής.
ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα
Αυτές τις μέρες, τα φώτα της δημοσιότητας βρίσκονται αλλού. Με την καταστροφή στην Ουκρανία και τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να τραβούν το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ, η Πιονγκγιάνγκ φαίνεται να απασχολεί τόσο λίγο τον μέσο Αμερικανό που δεν περιλαμβάνεται πλέον καν στη λίστα των μεγαλύτερων εχθρών της χώρας.
Σε μια ετήσια δημοσκόπηση του Gallup που ρωτά τους συμμετέχοντες ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της Αμερικής, μόλις το 4% απάντησε φέτος τη Βόρεια Κορέα, από 51% το 2018. Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν παραμένει πολύ περισσότερο επικεντρωμένη στο Πεκίνο παρά στην Πιονγκγιάνγκ, και οι εκτοξεύσεις πυραύλων που κάποτε προκαλούσαν τρόμο στις διεθνείς αγορές τώρα περνάνε πρακτικά αδιάφορες.
Βόρεια και Νόρια Κορέα
Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας λόγος που η Βόρεια Κορέα έχει καταφύγει στην πτήση αερόστατων φορτωμένων με εκκριτικά πάνω από τα σύνορα, προφανώς ως απάντηση σε ομάδες ακτιβιστών στο νότο που στέλνουν πακέτα με φυλλάδια και άλλες πληροφορίες. Αν και το θέαμα της Βόρειας και Νότιας Κορέας να ανταλλάσσουν κοπριά και μουσική Κορεατική ποπ πάνω από τα σύνορα δημιουργούν καλά πρωτοσέλιδα, δεν είναι πιθανό να στρέψει το παγκόσμιο βλέμμα στους πολύ πραγματικούς κινδύνους που υπάρχουν στη χερσόνησο.
Επίσκεψη Πούτιν στη Βόρεια Κορέα
Αλλά για να αντιληφθούμε καλύτερα γιατί η Βόρεια Κορέα δεν πρέπει να αγνοηθεί, δείτε τι λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στη χώρα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα μέχρι την Τετάρτη, την πρώτη του τέτοια επίσκεψη εδώ και 24 χρόνια. Μετά το ταξίδι του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Πούτιν βρίσκεται στη Βόρεια Κορέα καθώς οι δεσμοί μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών γίνονται όλο και πιο εγκάρδιοι.
Και οι δύο χώρες έχουν πολλά να κερδίσουν και λίγα να χάσουν από την ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων και έχουν ήδη υποστεί τόσο αυστηρές κυρώσεις που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν μικρή επιρροή για να τις τιμωρήσουν περαιτέρω. Οι δύο χώρες έχουν μια “αδιάσπαστη σχέση συμπολεμιστών και μια μακροχρόνια στρατηγική σχέση και οι σχέσεις αναπτύσσονται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο”, είπε ο Κιμ στον Πούτιν σε ένα μήνυμα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το κρατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.
Οι χώρες σκοπεύουν να υπογράψουν συμφωνία για στρατηγική εταιρική σχέση, μεταξύ άλλων για την ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία, δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για την εξωτερική πολιτική Γιούρι Ουσακόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. Αξιωματούχοι στη Σεούλ ανησυχούν για ένα τέτοιο σύμφωνο. Η Ρωσία χρειάζεται συμμάχους και ο Κιμ έχει δείξει την προθυμία του να βοηθήσει, όπως αποδεικνύεται από τον βορειοκορεατικό οπλισμό που βρέθηκε στα ουκρανικά πεδία μάχης. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Νότια Κορέα λένε ότι ο Κιμ έχει ήδη στείλει εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού στη Ρωσία, τα οποία οι Ρώσοι χρειάζονται για να συνεχίσουν την επίθεσή της στην Ουκρανία. (Η Βόρεια Κορέα το αρνείται).
Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα μπορεί να χρησιμοποιήσει την παρουσία της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να προωθήσει τους στόχους της για την αποδυνάμωση των κυρώσεων, βοηθώντας την να ενισχύσει το οπλοστάσιό της με πυρηνικά όπλα και πυραύλους. Αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη: Τον Μάρτιο, η Ρωσία χρησιμοποίησε το βέτο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να απορρίψει την ανανέωση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που παρακολουθεί την επιβολή κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ. Ο Κιμ χρειάζεται επίσης τη ρωσική τεχνολογία για το διαστημικό του πρόγραμμα, μετά την αποτυχία εκτόξευσης κατασκοπευτικού δορυφόρου τον περασμένο μήνα, ενώ το ρωσικό πετρέλαιο θα βρει επίσης ζήτηση σε μια χώρα που έχει ανάγκη από προμήθεια ενέργειας.
Νότια Κορέα και Ιαπωνία
Υπό τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γιολ, η Νότια Κορέα στέκεται σταθερά απέναντι στη γείτονα. Αλλά μόλις πριν από λίγα χρόνια ο προκάτοχός του, ο Μουν Τζε-ιν, προσπάθησε να φέρει τα έθνη πιο κοντά. Η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει εκ νέου στις επόμενες εκλογές του 2027. Η Ιαπωνία, εν τω μεταξύ, μεταδίδεται από τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης ότι είχε μυστικές συνομιλίες με εκπροσώπους του καθεστώτος Κιμ στη Μογγολία τον περασμένο μήνα. Ο χρόνος περνάει για οποιαδήποτε πιθανή επίλυση του θέματος των απαγωγών Ιαπώνων πολιτών κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980 – καθώς και ενδεχομένως για την ηγεσία του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα, ένας λόγος για τον οποίο το Τόκιο μπορεί να επαναφέρει την ιδέα μιας διμερούς συνόδου κορυφής.
Πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει τη Μόσχα η Πιονγκγιάνγκ
Όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, η Πιονγκγιάνγκ θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτά τα ζητήματα για να μπει ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Τόσο η διπλωματία όσο και η άσκηση σκληρότερης πίεσης στον άνθρωπο που αποκάλεσε “κακοποιό”, απέτυχαν να φέρουν κάποια πρόοδο για τον Μπάιντεν. Μεταξύ των περισπασμών της κυβέρνησης του Μπάιντεν και της πιθανής επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η Βόρεια Κορέα έχει ένα “παράθυρο” για να ενισχύσει την επιρροή της. Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση των προσπαθειών για την παράκαμψη των κυρώσεων.
Προειδοποίηση
Αυτός είναι ένας λόγος για να καλωσορίσουμε την είδηση ενός τριμερούς συμφώνου ασφαλείας μεταξύ της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, το οποίο θα επικυρωθεί σύντομα. Και οι τρεις χώρες έχουν αφήσει στο παρελθόν να αποσπαστεί η προσοχή τους, ενώ η Πιονγκγιάνγκ παραμένει εστιασμένη στους στόχους της. Ας αφήσουμε την επίσκεψη του Πούτιν να λειτουργήσει ως προειδοποίηση ότι οι γεωπολιτικές καταστάσεις αλλάζουν.
Απόδοση – Επιμέλεια: Στάθης Κετιτζιάν
Πηγή: Bloomberg
Γενικά θέματα
Ιδέες του Φόρεϊν Όφις, επανέρχονται στο παρασκήνιο
Οι Βρετανικές ιδέες, που αφορούν πρωτίστως τα θέματα της κυριαρχίας και του διαμοιρασμού των εξουσιών, αρμοδιοτήτων, θεωρούνται από κύκλους των Ηνωμένων Εθνών ως εργαλείο για να πεισθεί η τουρκική πλευρά και να… συνεργασθεί.
Η παρουσία των Βρετανών σε μια διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό μπορεί να αμφισβητείται από την κατοχική Τουρκία, ωστόσο οι διάφορες ιδέες του Φόρεϊν Όφις, επανέρχονται στο παρασκήνιο ενόψει του ενδεχόμενου επανέναρξης των συνομιλιών.
Οι Βρετανικές ιδέες, που αφορούν πρωτίστως τα θέματα της κυριαρχίας και του διαμοιρασμού των εξουσιών, αρμοδιοτήτων, θεωρούνται από κύκλους των Ηνωμένων Εθνών ως εργαλείο για να πεισθεί η τουρκική πλευρά και να… συνεργασθεί.
Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος
Είναι σαφές πως οι διάφορες βρετανικές αλχημείες επιχειρούν να «λύσουν» διάφορα θέματα, που «χωρίζουν» τους εμπλεκόμενους, πλην όμως είναι σαφές ότι το Λονδίνο κλείνει τα μάτι στην Άγκυρα. Οι ιδέες αυτές, που βρίσκονται ενώπιον στελεχών της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρονται σε μια προσέγγιση, που εν πολλοίς επιχειρεί να κινηθεί γύρω από το θέμα της κυριαρχίας και της κυριαρχικής ισότητας, που αποτελεί τη βασική αξίωση της κατοχικής πλευράς.
Από τις βασικές ιδέες που διακινούνται είναι κι αυτή των κοινοτικών κυρίαρχων κρατιδίων (Community States), τα οποία, με βάση το βρετανικό σενάριο, θα ιδρύσουν την Κυπριακή Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, «με τον ίδιο τρόπο που ιδρύθηκε και η Κυπριακή Δημοκρατία το 1960, δηλαδή από τις δύο κοινότητες…». Αυτή η διατύπωση φαίνεται να συνδέεται και με τα όσα ανέφερε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021, για «bottom up approach». Δηλαδή, η κυριαρχία να πηγάζει από τις κοινότητες και τα αποθέματα να πηγαίνουν στην κεντρική εξουσία. Μια προσέγγιση, η οποία παραπέμπει σε συνομοσπονδία.
Ενόψει δε και του γεγονότος ότι συντηρείται και η γνωστή τουρκική αξίωση για να καθοριστεί το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων μετά από μια νέα αποτυχία, επιχειρείται να διαμορφωθεί και εδώ φόρμουλα. Να δοθεί, δηλαδή, διέξοδος ( way out) στην αποσχιστική οντότητα, να… λειτουργήσει διεθνώς. Επιστρατεύονται δε και μοντέλα που ισχύουν σήμερα όπως είναι αυτό της Σκωτίας και της Ιρλανδίας. Στην περίπτωση της Κύπρου, αναφέρεται όπως προσφέρεται η δυνατότητα, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας και αφού διανυθεί μεγάλο χρονικό διάστημα, της διενέργειας δημοψηφίσματος για απόσχιση. Το μόνο που είναι σαφές πως στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου για να γίνει δημοψήφισμα απόσχισης πρέπει τούτο να εγκριθεί από την κεντρική κυβέρνηση, το Λονδίνο.
Είναι προφανές πως όλα όσα γίνονται παρασκηνιακά στηρίζονται στη λογική, που περιλαμβάνεται και στο ανακοινωθέν του Γ.Γ. του ΟΗΕ, που εκδόθηκε μετά το δείπνο, ότι ο στόχος είναι η «γεφύρωση των διαφορών». Γι αυτό και αναζητείται η «χρυσή τομή», η οποία στην προκειμένη περίπτωση προσεγγίζει τις τουρκικές αξιώσεις.
Είναι δε σαφές πως όλα τα στοιχεία, που αξιολογούνται για να αξιοποιηθούν παραπέμπουν σε ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο. Άλλωστε αυτός είναι και ο στρατηγικός στόχος της Άγκυρας για πλήρη έλεγχο του νησιού. Σημειώνεται ότι η κατοχική πλευρά πως με τη συνομοσπονδία θα φανεί πως «υποχώρησε» από τα δυο κράτη.
Ενώπιον Χριστοδουλίδη
Η Λευκωσία έχει καταθέσει την πρόταση με τα τρία τραπέζια, που διαμορφώθηκε με τρόπο ώστε να γίνει αποδεκτή από την τουρκική πλευρά. Πρόταση που έχει απορριφθεί από τον Τατάρ. Παράλληλα, έχοντας υπόψη τις διάφορες παρασκηνιακές διεργασίες και κινήσεις επιχειρεί, πριν όλα αυτά έλθουν ενώπιον της, να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει ενώπιον του επεξεργασμένα σενάρια και παράλληλα με κάθε ευκαιρία διαμηνύει πως δεν πρόκειται να μπει σε συζητήσεις, που οδηγούν σε ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο ή μια συμφωνία να δίνει δυνατότητες απόσχισης. Ο Πρόεδρος πέραν από την προετοιμασία σεναρίων, που θα χρησιμοποιηθούν όταν και όποτε χρειαστεί, επιστρατεύει και παράγοντες, σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, που μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά.
Το έγγραφο Γκουτέρες
Ένα έγγραφο, που έχει ετοιμαστεί και το οποίο θεωρείται μετεξέλιξη της έκθεσης της τέως Προσωπικής Απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, βρίσκεται στο γραφείο του κ. Γκουτέρες για δοθεί στους εμπλεκόμενους «την κατάλληλη στιγμή». Πρόκειται για την ατζέντα μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, η οποία στηρίζεται στο γνωστό Πλαίσιο, που προφορικά παρουσιάσθηκε στο Κραν Μοντανά ενώ παράλληλα τυγχάνουν επεξεργασίας
Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Βοηθός Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, αναμένεται να έλθει στην Κύπρο, εντός Νοεμβρίου για να δώσει συνέχεια με τα όσα συζητήθηκαν στο δείπνο της Νέας Υόρκης. Θα είναι το πρώτο βήμα και θα αφορά το ενδεχόμενο της διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων, στη βάση των εκατέρωθεν εισηγήσεων.
Πωλήσεις με τη σέσουλα από κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές
Η οικονομική διάσταση είναι αυτή που ενδιαφέρει το κατοχικό καθεστώς αναφορικά με τη λειτουργία νέων οδοφραγμάτων, πέραν της πολιτικής σημασίας στην οποία προσδίδουν. Υπάρχει κατατεθειμένη από τουρκικής πλευράς πρόταση για τη Μια Μηλιά. Αυτή συνδέεται με τη μεταφορά εμπορευμάτων, με τη Βιομηχανική περιοχή ενώ ταυτόχρονα και με επιβατική κίνηση γιατί γειτνιάζει με το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου. Υπάρχουν, επίσης, εισηγήσεις για την περιοχή του Γερόλακκου. Παράλληλα είναι οι προτάσεις της Λευκωσίας για τα Κόκκινα, το Πυρόι και μια εναλλακτική στην παλιά Λευκωσία ( πεζόδρομος).
Είναι προφανές πως οι συζητήσεις για τη διάνοιξη και νέων οδοφραγμάτων, ιδιαίτερα εάν αυτό προχωρήσει, αν και δεν είναι εύκολο, θα αφαιρέσει πίεση για την έναρξη συζητήσεων για την ουσία του Κυπριακού και τούτο είναι προφανές ποιον εξυπηρετεί.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι το εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής ανθεί, κυρίως σε ότι αφορά τις πωλήσει από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές. Και τούτο επιβεβαιώνεται εν πολλοίς από τα στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται από την κατοχική πλευρά.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Τ/κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου – Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), έχει σημειωθεί αύξηση στις πωλήσεις αγαθών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Την περίοδο Ιανουάριου – Ιούνιου 2024, πραγματοποιήθηκαν μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, πωλήσεις αγαθών και προϊόντων από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές, αξίας 7.965.000 ευρώ. Αυτό συνιστά αύξηση της τάξης του 0,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 ενώ επισημαίνεται ότι είναι το υψηλότερο χρηματικό ποσό που εισπράχθηκε από τον Αύγουστο του 2004 όταν άρχισε το εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής. Στα στοιχεία σημειώνεται ότι, από το πρώτο εξάμηνο του 2022, η πώληση προϊόντων και αγαθών από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, ακολουθεί ανοδική τάση. Από τον Αύγουστο του 2004, πωλήθηκαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, προϊόντα και αγαθά αξίας 117.410.000 Ευρώ, ενώ προσθέτοντας και το χρηματικό ποσό των 28.840.592 ευρώ, το οποίο αφορά την πώληση ηλεκτρισμού από το ψευδοκράτος στην Κυπριακή Δημοκρατία την περίοδο Ιουλίου 2011-Μαρτίου 2012, το ύψος αυτών ανέρχεται στα 146,2 εκ. ευρώ.
Όλα αυτά τα στοιχεία προφανώς και απαντούν και στο γνωστό τουρκικό αφήγημα περί απομόνωσης δήθεν των Τουρκοκυπρίων.
«Είτε χωρίς Βρετανία είτε με τεχνοκρατική εκπροσώπηση»
Στα διπλωματικά γραφεία συζητείται η τουρκική θέση ότι η Βρετανία είτε δεν θα πρέπει να συμμετέχει σε μια πολυμερή συνάντηση για το Κυπριακό είτε θα πρέπει να εκπροσωπηθεί με τεχνοκράτη και όχι υπουργό. Αυτό θέλουν και προωθούν οι Τούρκοι ενώ φαίνεται να το συζητούν και διάφοροι άλλοι. Κάποιοι εκ των οποίων υποστηρίζουν τη φόρμουλα αυτή χωρίς να γνωρίζουν και τους λόγους. Το θέμα δεν είναι, ασφαλώς, διαδικαστικό κυρίως όταν όλοι γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους η κατοχική πλευρά επιμένει σε τετραμερή διάσκεψη. Την ίδια ώρα, η υποβαθμισμένη εκπροσώπηση των Βρετανών, στέλνει πολλά μηνύματα και πρωτίστως συνιστά κίνηση ικανοποίησης των τουρκικών επιδιώξεων. Κι αυτό δεν γίνεται συνεχώς. Υπενθυμίζεται ότι στο Κραν Μοντανά, η Βρετανία εκπροσωπήθηκε με τον Υφυπουργό Ευρώπης.
ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος
Γενικά θέματα
Μνημονεύτηκαν και φέτος τα 66 θύματα της πτήσης CY 284
γράφει η Φανούλα Αργυρού*
Η επέτειος της αεροπορικής τραγωδίας της 12ης Οκτωβρίου 1967 συνοδεύτηκε με ένα εξαίρετο αφιέρωμα της βρετανικής METRO
Μνημονεύθηκαν και φέτος, στις 10 Οκτωβρίου 2024, οι 66 ψυχές των αδικοχαμένων θυμάτων της άνανδρης βομβιστικής ενέργειας της 12ης Οκτωβρίου 1967, όταν κάποιοι γνωστοί/άγνωστοι ανατίναξαν το αεροπλάνο των Βρετανικών Ευρωπαϊκών Αερογραμμών καθώς εκτελούσε την πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών CY 284 από Αθήνα προς Λευκωσία, πάνω από το Καστελόριζο.
Δημοσίευμα METRO: «Δεν φαίνεται να υπήρξε οποιαδήποτε δέσμευση για εντοπισμό των υπευθύνων, αντιθέτως φαίνεται να υπήρξαν εμπόδια καλά τοποθετημένα για να υποβαθμίσουν και υπονομεύσουν την έρευνα, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Κύπρο»
Το Μνημόσυνο, ως είθισται τα τελευταία χρόνια, έλαβεν χώραν στο Μνημείο που ανήγειραν οι Βρετανικές Αερογραμμές το 2021 στο Garden of Remembrance at St. George’s Chapel, στο Αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, στο οποίο πρωτοστάτησε ο Bruce Richards, ένας από τους χριστιανούς εφημέριους του ναού. Εκεί, όπως γράψαμε κατά τα εγκαίνια, τοποθετήθηκε και βρίσκεται Αναμνηστική Πλάκα με όλα τα ονόματα των θυμάτων (Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία της Christine Marlborough, που ζει στην Αυστραλία, στην οποία απάντησαν έμπρακτα οι Βρετανικές Αερογραμμές, θυγατέρας της Lily Marlborough, μίας εκ των 66 δολοφονηθέντων θυμάτων της πτήσης CY 284).
Το φετινό Μνημόσυνο έγινε δύο ημέρες πριν από τη μαύρη επέτειο λόγω του Σαββατοκύριακου και το διοργάνωσε ο συγγραφέας/ερευνητής Simon Hepworth.
Στο φετινό Μνημόσυνο παρευρέθησαν ο Neil Thomas, γιος του Senior First Officer, Mike Thomas και άλλοι συγγενείς.
Εικονίζονται από αριστερά: O Neil Thomas, o συγγραφέας/ερευνητής Simon Hepworth, η ερευνήτρια/δημοσιογράφος/συγγραφέας Φανούλα Αργυρού, ο συγγραφέας/ερευνητής Λεωνίδας Λεωνίδου, η σύζυγός του Άννα Λεωνίδου, οι Mark και Liz Thomas, ανιψιά του θύματος David Powell με τον σύζυγό της, και ο αδελφός του, Bill Powell.
Το αφιέρωμα της βρετανικής METRO
Ακριβώς στις 12 Οκτωβρίου 1967 η βρετανική εφημερίδα METRO αφιέρωσε, στην ηλεκτρονική της έκδοση, μια εκτενέστατη κάλυψη της καταστροφής του αεροπλάνου των ΒΕΑ, πτήση CY 284, και του όλου ιστορικού.
Ντέιβιντ Πάουελ, 27 χρονών, δούλευε στο Σίτυ του Λονδίνου.
Τίτλος «Ένα αεροπλάνο ανατινάxτηκε πάνω από τη Μεσόγειο – 57 χρόνια μετά και ακόμα δεν ξέρουμε γιατί» (A plane exploded over the Mediterranean – 57 years later we don’t know why), της δημοσιογράφου Noora Mykkanen (https://metro.co.uk/2024/10/12/families-agony-decades-mysterious-explosion-flight-cy284-21767777/amp/).
Η δημοσιογράφος κάλυψε τις λεπτομέρειες της τραγωδίας άψογα, με φωτογραφίες θυμάτων, και αναφέρθηκε στα πιο σημαντικά σημεία της πορείας της έρευνας, τονίζοντας ότι 57 χρόνια μετά και ακόμα το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών (Home Office) μυστηριωδώς δεν αποδεσμεύει κάποια έγγραφα που αφορούν την τραγωδία.
Μιχάλης Θωμαΐδης, 35 χρονών, από την κατεχόμενη Αμμόχωστο
Ολοκληρώνοντας, η δημοσιογράφος αναφέρεται και στην επισήμανση της Αστυνομικής Αναθεώρησης, που έγινε πρόσφατα, και στην οποία κατεγράφησαν διάφορες αδυναμίες τής τότε αστυνομικής έρευνας του 1968, όπως:
«Δεν υπήρχε μαρτυρία επίσημης προσέγγισης προς την ελληνική και την κυπριακή Κυβέρνηση» εις υποστήριξη της αστυνομικής έρευνας (1968), γράφτηκε στην αναθεώρηση και τονίστηκε: «Μια καλά οργανωμένη στρατηγική έρευνας, με την πλήρη υποστήριξη από το έθνος υποδοχής (εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία) θα μπορούσε πολύ καλά να αναγνωρίσει μια υποπτευόμενη ομάδα… Δεν φαίνεται να υπήρξε οποιαδήποτε δέσμευση για εντοπισμό των υπευθύνων, αντιθέτως φαίνεται να υπήρξαν εμπόδια καλά τοποθετημένα για να υποβαθμίσουν και υπονομεύσουν την έρευνα, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Κύπρο». («There was no record of ‘‘any official approach to the Greek and Cypriot government’’ to support the police investigation», the review added. It noted: «A properly managed and directed investigative strategy, with the full support of the host nation, may well have identified a suspect group…. there does not seem to have been any commitment to pursue those responsible and in fact, it appears that obstacles were placed in the way to frustrate or undermine the enquiry, both in the UK and in Cyprus»).
Η δημοσιογράφος δημοσίευσε με την άδεια του συγγραφέα Simon Hepworth και Aviation books Ltd και τις φωτογραφίες που είχαν δώσει οι οικογένειες θυμάτων, τις οποίες αναδημοσιεύουμε.
Η Noora Mykkanen.
Για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν τα βιβλία του συγγραφέα/ερευνητή αεροπορικών δυστυχημάτων και πρώην αστυνομικού, για την πραγματική ιστορία της τραγωδίας της ανατίναξης του αεροπλάνου στις 12 Οκτωβρίου 1967 και την έρευνα που ξεκινήσαμε από το 2011, αυτά κυκλοφορούν από την Amazon, ως επίσης και σε ελληνική μετάφραση μέσω της Amazon Ιταλίας χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση: The Destruction of Flight CY284 (https://amzn.eu/d/efeif92).
Ιστορικά η έρευνα ξεκίνησε και δημοσιεύθηκε το 2011 σε δύο συνεχόμενες δημοσιεύσεις στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λονδίνου, 30.6.2011 και 7.7.2011, με τίτλο «Η πρώτη ανατίναξη πολιτικού αεροπλάνου στην Ευρώπη στην πρόσφατη Ιστορία», από έρευνα Φανούλας Αργυρού και Μιχάλη Θωμαΐδη.
Ο συγγραφέας/ερευνητής αεροπορικών δυστυχημάτων, πρώην υπάλληλος της ΒΕΑ και πρώην αστυνομικός, Σάιμον Χέπγουερθ.
Συνοπτικά εδώ – «Πώς ξεκίνησε η έρευνα για τη δολοφονία 66 επιβατών της πτήσης CY 284, 1967» (9.11.2023, «Ελευθερία» Λονδίνου): (http://www.eleftheria.co.uk/pdf/11920238540Eleftheria_1182.pdf).
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2024/10/21/mnemoneutekan-kai-phetos-ta-66-thumata-tes-pteses-cy-284/
Δημοσιεύθηκε ως πρώτη ανάρτηση στην Ελευθερία Λονδίνο σύνδεσμος εδώ http://www.eleftheria.co.uk/pdf/1017202483649Eleftheria_1222.pdf σελ. 15
Γενικά θέματα
Χρόνος Θράκης: Ένας οικισμός «φάντασμα» στους πρόποδες του Παπικίου Όρους
Εικόνες μιας άλλης εποχής εν έτει… 2024
Εάν χωριά όπως η Βροντή είναι το τέλος μίας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί στην Ελλάδα, με ακμάζουσες κωμοπόλεις, χωριά με αρκετούς κατοίκους, αλλά και τα μικρότερα χωριά τουλάχιστον να έχουν μία «ζωντάνια», πολιτεία πρέπει να «σκύψει» περισσότερο στην ελληνική ύπαιθρο και τους ανθρώπους της.
Εικόνες μιας άλλης εποχής εν έτει… 2024
Τρεις κάτοικοι, ένα ζευγάρι Πομάκων μουσουλμάνων και ο γιος τους κρατούν «ζωντανό» στον χάρτη τον οικισμό Βροντή στις παρυφές του Παπικίου Όρους, του βουνού των βυζαντινών μοναστηριών που ήκμασαν από τον 11ο έως τον 14ο αιώνα και οι μαρτυρίες τους είναι εμφανείς.
Η διαδρομή στο μεγαλύτερο μέρος της γίνεται σε εγκαταλειμμένο ανηφορικό χωματόδρομο, με εκπλήξεις σε κλειστές στροφές που απαιτούν οδηγική ετοιμότητα και διέλευση ρυακιών. Σε ανταμείβει όμως με την ποικιλία όλων των φθινοπωρινών χρωμάτων της φύσης, των δένδρων που φθάνουν μέχρι τις κορυφές του βουνού. Κάτω εκτείνεται σε όλη την ποικιλομορφία του ο κάμπος της Ροδόπης, ενώ η εικόνα με τα βουνά να τον στεφανώνουν παραπέμπει σε αίσθηση αεροπλάνου που τα βλέπεις όλα μικροσκοπικά από ψηλά.
Ενώ περνάς στενούς δρόμους, χωμάτινες διχάλες δεν προλαβαίνεις να προβληματιστείς «που πάω;» όταν μια λιτή πινακίδα δείχνει ότι ο οικισμός Βροντής είναι μόλις λίγα χιλιόμετρα. Στο βάθος το πρώτο πετρόκτιστο σπίτι μαρτυρά την ανθρώπινη παρουσία. Μετά από διαδοχικές στιβάδες πέτρας που προέκυψαν από σπίτια που κατέρρευσαν, ένα μικρό χορταριασμένο νεκροταφείο,και σχετικά σύντομα γαντζωμένα στην πλαγιά σπίτια «κουφάρια» του χθες.
Ρεύμα με… φωτοβολταϊκά, άφθονο νερό από το βουνό
Η μόνη σύγχρονη παρουσία είναι τα φωτοβολταϊκά που τοποθέτησε πριν μια δεκαετία ο Δήμος Ιάσμου όπου ανήκει ο οικισμός για να υπάρχει στοιχειωδώς ρεύμα, ενώ το νερό εξασφαλίζεται από πηγές που αφθονούν. Μοναδικοί κάτοικοι ο Ραχήμ και η σύζυγός του Ρεμζιέ που δεν εγκαταλείπουν το χωριό, ενώ μόλις πριν δύο χρόνια ήρθε και ο 45 χρόνος γιος τους Σουλεϊμάν Ναΐμ επιστρέφοντας από την Αγγλία.
«Εδώ γεννήθηκα πριν 75 χρόνια δεν έφυγα ποτέ, παντρεύτηκα κι έφερα την κυρά εδώ κάναμε τρία παιδιά, μεγάλωσαν για να πάνε σχολείο έμεναν στα πεθερικά μου, τα καταφέραμε είμαστε ευχαριστημένοι», θα πει με πλατύ χαμόγελο ο κύριος Ραχήμ.
Μαζί τους το κοπάδι με τα 250 κατσίκια που τους εξασφαλίζει ένα εισόδημα, το γάλα που κάνουν το τυρί τους το κρέας, ενώ ο μικρός λαχανόκηπος είναι η ευχάριστη απασχόλησή τους. Μαζεύουν τα λαχανικά, κάνουν τραχανά, τα δικά τους ζυμαρικά, όλα αυθεντικά και χειροποίητα. Θα κατέβουν στον Σώστη ή τον Ιάσμο σπάνια για κάποιες βασικές προμήθειες σε λάδι, όσπρια, αλεύρι.
Φρούτα εξασφαλίζουν από τα δένδρα, νόστιμα αχλάδια, ρόδια, αλλά βάζουν και κάποιο μποστάνι για καρπούζια και πεπόνια. Οι πατάτες, τα καρότα, τα μαρουλάκια, τα σπανάκια δικά τους. Λιτοδίαιτοι και δίχως πολλές απαιτήσεις, ενημερώνονται από την τηλεόραση κυρίως, δεν νιώθουν αποκομμένοι αφού έχουν κινητό τηλέφωνο που λειτουργεί και σε μια ανάγκη θα επικοινωνήσουν.
Οι μόνοι που θα τους ανακαλύψουν οι κυνηγοί ή οι ορειβάτες που επιλέγουν την διαδρομή προς την Βροντή που τους επιφυλάσσει σπάνια ομορφιά κατάφυτων μονοπατιών, ή και «φαλακρών» διαδρομών με πετρώματα με εναλλαγές, την επίσκεψη σε ένα σπήλαιο, τη διέλευση μικροχειμμάρων μέσα από πέτρες και μικρά γεφυράκια. Θέλει πραγματικά κότσια, πολύ κουράγιο για να ζεις μόνιμα σ’ ένα χωριό «φάντασμα».
«Αν φύγουμε εμείς…»
Παλιότερα όπως θυμάται ο κ. Ραχήμ υπήρχαν 17 οικογένειες, πολύτεκνες όλες. Οι μεγάλοι έφυγαν από τη ζωή και τα παιδιά κατέβηκαν στις πόλεις ενώ άλλα ξενιτεύτηκαν. Τα σπίτια κουφάρια του χθες διώροφα, μαρτυρούν την ανάπτυξη εκείνη την εποχή. Με ξύλινα παράθυρα, ωραίο προσανατολισμό, πέτρινα με αυλές, που όμως σήμερα καταρρέουν. Θα μπορούσαν να μελετηθούν από αρχιτεκτονικές Σχολές, να αποκαλύψουν τεχνικές των μαστόρων που τα έφτιαξαν κουβαλώντας υλικά και αξιοποιώντας την ξυλεία της περιοχής. Φούρνοι περίτεχνοι για το ψήσιμο του ψωμιού και του φαγητού, αποθήκες, στάβλοι για τα ζώα.
Σήμερα μόνο ένα μουλάρι υπάρχει για τις μετακινήσεις, κι ένα μηχανάκι του γιου.
Τις κότες ελεύθερης βοσκής τις αποδεκατίζουν οι αλεπούδες που είναι μάστιγα, και τα σκυλιά τα βάζουν στο στόχο οι λύκοι που δημιουργούν αγέλες. Ευτυχώς κάποια παιχνιδιάρικα γατάκια συνυπάρχουν με τους τελευταίους κατοίκους. Στη διαδρομή συναντήσαμε και άλογα που ζουν ελεύθερα και δεν ανήκουν πουθενά. «Αν θα φύγουμε κι εμείς το χωριό θα σβήσει από τον χάρτη» το ξέρουν.
Η φιλοξενία στο σπιτικό τους ζεστή. Στημικρή αυλή με τα αυτοσχέδια παγκάκια, απολαμβάνουν απέραντη θέα. Τα χέρια τους πιάνουν σε όλα, κι έτσι αυτοεξυπηρετούνται. Επιθυμίες τρανές δεν έχουν. Υγεία μόνο ζητούν να υπάρχει και χαρά σε όλο τον κόσμο. Η σκέψη κάποιοι να αγοράσουν παλιά σπίτια δεν ευοδώθηκε, αφού οι ιδιοκτήτες λείπουν στην Γερμανία, και κάποιοι συγγενείς στο χωριό Ρίζωμα που όμως δεν ενδιαφέρονται.
Οι προμήθειες και σε ζωοτροφές, κριθάρι κλπ γίνονται έγκαιρα. «Υπήρξε ολόκληρη βδομάδα που τα κατσίκια λόγω του χιονιού ήταν κλεισμένα μέσα…», θα πει ο κ. Ραχήμ, αν και πέρσι ήταν πιο ήπιος ο χειμώνας. Η ζωή για έναν άστο εκεί στο ύψωμα της Βροντής θα ήταν καθημερινός Γολγοθάς, για τους τρεις μόνιμους κατοίκους της μοναδικής οικογένειας είναι ο χαρούμενος τρόπος ζωής που δεν θα τον αλλάξουν ακόμη κι τύχουν τον πρώτο λαχνό του λαχείου!
Το τέλος μίας εποχής;
Στην κατακλείδα του ρεπορτάζ, εκφράζουμε το ερώτημα, εάν χωριά όπως η Βροντή είναι το τέλος μίας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί στην Ελλάδα, με ακμάζουσες κωμοπόλεις, χωριά με αρκετούς κατοίκους, αλλά και τα μικρότερα χωριά τουλάχιστον να έχουν μία «ζωντάνια». Η πολιτεία πρέπει να «σκύψει» περισσότερο στην ελληνική ύπαιθρο και τους ανθρώπους της.
-
Γενικά θέματα2 εβδομάδες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 εβδομάδα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Video3 εβδομάδες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Αναλύσεις3 εβδομάδες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Διεθνή2 ημέρες πριν
Εξευτελισμός Μπέρμποκ στην Κίνα! Δεν την υποδέχτηκε κανείς στο αεροδρόμιο – “Πλήρωσε” τη δήλωση κατά Σι Τζιπίνγκ;