Το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στην κάλπη διαβάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου και ένα μπαράζ συσκέψεων  είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να αποφασιστούν οι κινήσεις που θα γίνουν το προσεχές διάστημα. Η συζήτηση για τον ανασχηματισμό έχει πάρει φωτιά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απογευματινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου θα δώσει σαφέστερη εικόνα των επόμενων κινήσεων του.

Χθες – συμφώνα με πληροφορίες- το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο ´Αδωνις Γεωργιάδης. Όπως είναι αναμενόμενο στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και η στρατηγική που πρέπει να χαράξει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα.

Ευρείες αλλαγές – καθαρό μήνυμα επανεκκίνησης

Ο πρωθυπουργός έχει δείξει στο παρελθόν πως δεν αρέσκεται σε σαρωτικούς ανασχηματισμούς και συνήθως επιλέγει μικρής έκτασης αλλαγές  στο υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο φαίνεται πως αυτή την φορά – αν τελικά κλειδώσει  η απόφαση  για τον  ανασχηματισμό – θα είναι ευρύτερες οι αλλαγές ώστε να σταλεί καθαρό μήνυμα επανεκκίνησης.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα κλείσει – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – μέσα στην εβδομάδα, καθώς την Παρασκευή προγραμματίζεται συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Άλλωστε δεν  μπορεί να σέρνεται η  σχετική συζήτηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος υπουργοί να κατεβάσουν μολύβια εν αναμονή των αποφάσεων.

Τα σενάρια για το ποιοι θα αξιοποιηθούν

Σε περίπτωση λοιπόν που δεν υπάρξει κάποια ανατροπή και αποφασιστεί ο ανασχηματισμός θα αξιοποιηθούν κυρίως βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και λιγότερο «μεταγραφές». Παράλληλα δεν αποκλείεται πέρα από τις αλλαγές σε πρόσωπα να υπάρξουν και συγχωνεύσεις  υπουργείων.

Πάντως στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει ανοίξει μια συζήτηση για το αν πρέπει  να ενταθεί το άνοιγμα στο κέντρο ή να δοθεί έμφαση στην προσέγγιση ενός παραδοσιακού ακροατηρίου  που μπορεί να έχει δυσαρεστηθεί από πρόσφατες κινήσεις (για παράδειγμα ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια). Όσοι υποστηρίζουν πως πρέπει να δοθεί έμφαση σε ένα δεξιόστροφο κοινό επισημαίνουν πως κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας πήραν ποσοστό 18% στις ευρωεκλογές.

Την ίδια στιγμή όσοι επιμένουν πως το βάρος πρέπει να δοθεί στο κέντρο επισημαίνουν πως αυτό το κοινό έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εκλογικές νίκες του 2019 και του 2023. Μάλιστα  από την ανάλυση των στοιχείων των exit poll  φαίνεται πως σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι την πρωτιά πήρε το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία να είναι στη δεύτερη θέση.

Τι λένε στην κυβέρνηση για το εκλογικό αποτέλεσμα

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζεται πως στις  κάλπες η  Νέα Δημοκρατία κινήθηκε κάτω από τον πήχη του 33% (το ποσοστό αυτό είχε στις ευρωεκλογές το 2019), καθώς πήρε 28.31%. Ωστόσο ταυτόχρονα επισημαίνεται πως το κυβερνών κόμμα αναδεικνύεται σε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση καθαρά στην πρώτη θέση, με ποσοστό που ξεπερνά το άθροισμα των ποσοστών του δεύτερου και τρίτου κόμματος

Ο πρωθυπουργός στη δήλωση του το βράδυ της Κυριακής μίλησε για την αφετηρία μίας νέας διαδρομής προς το 2027 και προσέθεσε «στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και για μικρότερες αστοχίες». Μάλιστα αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της κάλπης επισημαίνοντας πως οι πολίτες έστειλαν μήνυμα «σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο».

Η  εκτίμηση «γαλάζιων»  είναι πως επειδή οι ευρωεκλογές δεν βγάζουν κυβέρνηση ένα κομμάτι ψηφοφόρων νιώθει πιο άνετα να στείλει… μηνύματα είτε δια της αποχής είτε μέσω μιας άλλης επιλογής. Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πάντως πως από το αποτέλεσμα της κάλπης φάνηκε μεταξύ άλλων πως υπήρξε  «αποδοκιμασία της λογικής των μαγικών συνταγών και των λεφτόδεντρων της αντιπολίτευσης».

Ναυτεμπορική