Το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στην κάλπη διαβάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου και ένα μπαράζ συσκέψεων είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να αποφασιστούν οι κινήσεις που θα γίνουν το προσεχές διάστημα. Η συζήτηση για τον ανασχηματισμόέχει πάρει φωτιά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απογευματινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,όπου θα δώσει σαφέστερη εικόνα των επόμενων κινήσεων του.
Χθες – συμφώνα με πληροφορίες- το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο ´Αδωνις Γεωργιάδης. Όπως είναι αναμενόμενο στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και η στρατηγική που πρέπει να χαράξει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα.
Ευρείες αλλαγές – καθαρό μήνυμα επανεκκίνησης
Ο πρωθυπουργός έχει δείξει στο παρελθόν πως δεν αρέσκεται σε σαρωτικούς ανασχηματισμούς και συνήθως επιλέγει μικρής έκτασης αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο φαίνεται πως αυτή την φορά – αν τελικά κλειδώσει η απόφαση για τον ανασχηματισμό – θα είναι ευρύτερες οι αλλαγές ώστε να σταλεί καθαρό μήνυμα επανεκκίνησης.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα κλείσει – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – μέσα στην εβδομάδα, καθώς την Παρασκευή προγραμματίζεται συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Άλλωστε δεν μπορεί να σέρνεται η σχετική συζήτηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος υπουργοί να κατεβάσουν μολύβια εν αναμονή των αποφάσεων.
Τα σενάρια για το ποιοι θα αξιοποιηθούν
Σε περίπτωση λοιπόν που δεν υπάρξει κάποια ανατροπή και αποφασιστεί ο ανασχηματισμός θα αξιοποιηθούν κυρίως βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και λιγότερο «μεταγραφές». Παράλληλα δεν αποκλείεται πέρα από τις αλλαγές σε πρόσωπα να υπάρξουν και συγχωνεύσεις υπουργείων.
Πάντως στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει ανοίξει μια συζήτηση για το αν πρέπει να ενταθεί το άνοιγμα στο κέντρο ή να δοθεί έμφαση στην προσέγγιση ενός παραδοσιακού ακροατηρίου που μπορεί να έχει δυσαρεστηθεί από πρόσφατες κινήσεις (για παράδειγμα ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια). Όσοι υποστηρίζουν πως πρέπει να δοθεί έμφαση σε ένα δεξιόστροφο κοινό επισημαίνουν πως κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας πήραν ποσοστό 18% στις ευρωεκλογές.
Την ίδια στιγμή όσοι επιμένουν πως το βάρος πρέπει να δοθεί στο κέντρο επισημαίνουν πως αυτό το κοινό έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εκλογικές νίκες του 2019 και του 2023. Μάλιστα από την ανάλυση των στοιχείων των exit poll φαίνεται πως σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι την πρωτιά πήρε το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία να είναι στη δεύτερη θέση.
Τι λένε στην κυβέρνηση για το εκλογικό αποτέλεσμα
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζεται πως στις κάλπες η Νέα Δημοκρατία κινήθηκε κάτω από τον πήχη του 33% (το ποσοστό αυτό είχε στις ευρωεκλογές το 2019), καθώς πήρε 28.31%. Ωστόσο ταυτόχρονα επισημαίνεται πως το κυβερνών κόμμα αναδεικνύεται σε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση καθαρά στην πρώτη θέση, με ποσοστό που ξεπερνά το άθροισμα των ποσοστών του δεύτερου και τρίτου κόμματος
Ο πρωθυπουργός στη δήλωση του το βράδυ της Κυριακής μίλησε για την αφετηρία μίας νέας διαδρομής προς το 2027 και προσέθεσε «στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και για μικρότερες αστοχίες». Μάλιστα αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της κάλπης επισημαίνοντας πως οι πολίτες έστειλαν μήνυμα «σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο».
Η εκτίμηση «γαλάζιων» είναι πως επειδή οι ευρωεκλογές δεν βγάζουν κυβέρνηση ένα κομμάτι ψηφοφόρων νιώθει πιο άνετα να στείλει… μηνύματα είτε δια της αποχής είτε μέσω μιας άλλης επιλογής. Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πάντως πως από το αποτέλεσμα της κάλπης φάνηκε μεταξύ άλλων πως υπήρξε «αποδοκιμασία της λογικής των μαγικών συνταγών και των λεφτόδεντρων της αντιπολίτευσης».
Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.
Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων).
Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας).
Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.
Οι τελευταίες εξελίξεις από την εγκλωβισμένη Ρεθυμνιώτισσα στην Τουρκία
Θα ζητήσει να της επιτραπεί η επιστροφή της στην Ελλάδα μέχρι να πραγματοποιηθεί η δίκη, δηλώνοντας πρόθυμη να καταβάλει χρηματική εγγύηση, εφόσον αυτό απαιτηθεί
Η 50χρονη Αγάθη Μαρκοπούλου, η οποία βρίσκεται ακόμη αποκλεισμένη στην Κωνσταντινούπολη μετά τη σύλληψή της για μια υπόθεση που αφορά κινητό τηλέφωνο το οποίο δεν αφαίρεσε, σκοπεύει να υποβάλει αίτημα στις τουρκικές αρχές. Με το αίτημά της, θα ζητήσει να της επιτραπεί η επιστροφή της στην Ελλάδα μέχρι να πραγματοποιηθεί η δίκη, δηλώνοντας πρόθυμη να καταβάλει χρηματική εγγύηση, εφόσον αυτό απαιτηθεί
Το πανελλήνιο έχει συγκλονίσει η υπόθεση σύγχρονου “Εξπρές του Μεσονυχτίου” με θύματα δύο Ρεθυμνιώτισσες, ένα θέμα που αποκάλυψε το neakriti.gr, η “ΚΡΗΤΗ TV” και η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, προκαλώντας παράλληλα το ανάλογο ενδιαφέρον, τόσο ειδησεογραφικό όσο και πολιτικό.
Στις κατάλληλες ενέργειες σχετικά με την υπόθεση της σύλληψης της Ρεθυμνιώτισσσας Αγάθης Μαρκοπούλου στην Τουρκία προβαίνουν οι ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με ασφαλείς διπλωματικές πηγές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί «στενά την υπόθεση και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο έχει προβεί στις προβλεπόμενες διαδικασίες, παρέχοντας στην 50χρονη την προσήκουσα προξενική αρωγή. Η Ελλάδα δεν παρεμβαίνει σε θέματα δικαστικά, αλλά μεριμνά για την προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών».
Χθες, επρόκειτο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να οριστεί δικάσιμος, αλλά τελικώς δεν ορίστηκε. Ωστόσο, θα κατατεθεί μέσω της δικηγόρου της Ρεθυμνιώτισσας προσωρινή άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, με καταβολή χρηματικής εγγύησης. Ενδιαφέρουσες δηλώσεις έκαναν τόσο ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, όσο και η κουνιάδα της 50χρονης Ρεθυμνιώτισσας, που περιμένει τη δίκη της στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Αντώνης Βουλγαράκης, αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, είπε: «Δε μπορώ να γνωρίζω το νομικό σύστημα της γείτονος χώρας, αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του προέδρου Ερντογάν, τα πράγματα έχουν ζοριστεί σε επίπεδο ατομικών δικαιωμάτων. Η Τουρκία διεθνώς είναι στο επίπεδο κατηγοριών και είναι στον… τοίχο όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί καταφέρονται εναντίον της και μάλιστα από χείλη επίσημων ηγετών, κυρίως όμως από την Ε.Ε.
Μια χώρα, που νομίζω η ίδια αποστασιοποιείται από την ευρωπαϊκή προοπτική, δυστυχώς επιβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία αυτά που λέγονται εις βάρος της. Δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι έτσι σε δύο γυναίκες, οι οποίες ούτε ποινικό παρελθόν έχουν και σε κάθε περίπτωση έχουν το τεκμήριο της αθωότητας τουλάχιστον όσον αφορά τις χώρες που έχουν έναν στοιχειώδη πολιτισμό, νομικό και δικονομικό.
Απ’ ό,τι διάβασα στα ΜΜΕ, η μεταχείριση είναι τελείως απαράδεκτη, την καταδικάζουμε και πρέπει να την καταδικάζει κάθε άνθρωπος και κάθε πολίτης και κάθε νομικός. Πρέπει να υπάρχουν όλες οι δικονομικές εγγυήσεις, πρέπει να αντιλαμβάνεσαι γιατί συλλαμβάνεσαι, γιατί κατηγορείσαι, πρέπει να σου εγχειρίζονται τα δικαιώματά σου και γραπτά και μάλιστα σε γλώσσα που κατανοείς. Γιατί εδώ ένα μεγάλο ζήτημα είναι η αδυναμία κατανόησης τού τι αντιμετωπίζουν. Επίσης υπήρχε πρόβλημα και γλωσσικό, πρέπει η γλώσσα να είναι κατανοητή, λέει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και να τύχεις δίκαιης δίκης.
Εδώ ούτε την απέλαση μπορώ να αντιληφθώ, η απέλαση συμβαίνει μετά τη διαπίστωση μιας παράνομης πράξης, ή την καταδίκη, τουλάχιστον στις ευρωπαϊκές χώρες. Επαναλαμβάνω, η Τουρκία σε κάθε ευκαιρία επιβεβαιώνει αυτές τις κατηγορίες σχετικά με τη μη τήρηση του πρωτοκόλλου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αν η λήψη των βίντεο έχει λάβει χώρα, πραγματικά δείχνει σκηνοθεσία, χολιγουντιανή προσέγγιση και όχι νομική. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να μετατρέπεις τον άνθρωπο σε κομπάρσο μιας σκηνής και δείχνει ότι ενδιαφερόμαστε περισσότερο για το “φαίνεσθαι” παρά για το “είναι” της Δικαιοσύνης.
Θεωρώ ότι το ΥΠ.ΕΞ., σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος και να έρθουν σε επαφή σε επίπεδο διπλωματίας, ώστε να αμβλυνθούν τα όποια προβλήματα.
Δεν μπορείς να κρατάς έναν άνθρωπο όμηρο, γιατί καταρχήν μπορεί να μην έχει τα οικονομικά μέσα να ζήσει στη χώρα σου μέχρι να δικάσεις, ταυτόχρονα είναι μητέρα, είναι επαγγελματίας, χρειάζεται ταχεία εκκαθάριση, μια οικονομική εγγύηση που μπορεί να είναι το παρόν, όπου ορίσει δηλαδή στη δική μας χώρα. Θεωρώ ότι δεν μπορείς να έχεις όμηρο έναν άνθρωπο που έχει τεκμήριο αθωότητας και δεν τον έχεις δικάσει, και θα πρέπει να του δώσεις την ευκαιρία είτε να τον δικάσεις και να γίνει ταχεία εκκαθάριση της υπόθεσής του, άλλως να του βάλεις οποιονδήποτε οικονομικό όρο, εγγύηση, ώστε να μπορέσει ο άνθρωπος να γυρίσει στις υποχρεώσεις του, επαγγελματικές και οικογενειακές».
Το ΥΠ.ΕΞ. βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο έχει προβεί στις προβλεπόμενες διαδικασίες, παρέχοντας στην 50χρονη την προσήκουσα προξενική αρωγή
Το χρονικό της πολύκροτης υπόθεσης
Μια οικογένεια Ρεθυμνιωτών βιώνει κόλαση την τελευταία εβδομάδα, όταν οι διακοπές που αποφάσισαν να κάνουν στην Κωνσταντινούπολη εξελίχθηκαν στον χειρότερο εφιάλτη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η περιπέτεια σε ένα κατάστημα τουριστικών ειδών κοντά στην Αγιά Σοφιά εξελίχθηκε σε συλλήψεις και προκλητικές κρατήσεις ακόμα και σε hot spot προσφύγων, με σκηνικό που θύμισε… “Εξπρές του Μεσονυκτίου”.
Η Αγαθή Μαρκοπούλου, μια 50χρονη γυναίκα από το Ρέθυμνο, με την 22χρονη κόρη της και μία φίλη της βρίσκονταν για εκδρομή στην Τουρκία και την περασμένη Παρασκευή θέλησαν να επισκεφτούν την Αγιά Σοφιά. Επειδή έπρεπε να φορέσουν μαντίλες, αφού η Αγιά Σοφιά έχει μετατραπεί σε τζαμί με ώρες μουσείου, αγόρασαν από ένα μαγαζί έξω από τον ναό μαντίλες και εκείνη ακριβώς τη στιγμή η 50χρονη Ρεθυμνιώτισσα, κατά λάθος, έβαλε στην τσάντα της μαζί με τα μαντίλια και το κινητό του επιχειρηματία, που ήταν, όπως ισχυρίζεται η ίδια, καλυμμένο κάτω από τον σωρό που είχε επιλέξει. Αυτό ήταν η αρχή του “Γολγοθά” για τις γυναίκες, αλλά και τον σύζυγο της κ. Αγαθής, ο οποίος ήταν στο Ρέθυμνο και εμβρόντητος πληροφορήθηκε τα καθέκαστα, οπότε και απευθύνθηκε στην εφημερίδα για τη συνδρομή βοήθειας στην ταλαιπωρία τους.
Οι γυναίκες συνελήφθησαν αρχικά με υπόδειξη του καταστηματάρχη, από αστυνομικούς που βρέθηκαν σε χρόνο ντε τε στο σημείο. Αρχικά, τις οδήγησαν σε νοσοκομείο, όπου τις εξέτασαν (!), και αμέσως μετά μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και μάλιστα στα κρατητήρια.
Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις της 50χρονης Κρητικιάς, που έχει εγκλωβιστεί στην Κωνσταντινούπολη. Έδωσε στην “ΚΡΗΤΗ TV” τη μαρτυρία της για τη νύχτα που εκείνη, η κόρη της και η φίλη τους οδηγήθηκαν στο κρατητήριο και για τα απάνθρωπα πράγματα που βίωσαν: «Μας τράβηξαν βίντεο όσο ήμασταν με τις χειροπέδες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η φίλη των δύο Ρεθυμνιωτισσών αφέθηκε ελεύθερη, αλλά η ίδια και η κόρη της κρατήθηκαν και πέρασαν το βράδυ σε ένα παγωμένο κελί, όπου κοιμήθηκαν στο πάτωμα, χωρίς κανείς να τους εξηγεί τι διαδικασία ακολουθείται.
Η Αγαθή Μαρκοπούλου συμπλήρωσε: «Προσπαθούσα να ρωτήσω κάτι και έλεγαν “shut up” και με έσπρωχναν συνέχεια όταν προσπαθούσα να πω κάτι, καμία ενημέρωση, σπρωξίματα και “shut up” ήταν η μόνιμη έκφρασή τους».
ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΓΩΝΙΑ
Τι είπε η κουνιάδα της παθούσας
Από την πλευρά της, η Μαριάννα Τσουντάνη, κουνιάδα της παθούσας, μας δήλωσε τα εξής: «Απ’ όταν το μάθαμε ζούμε μια κατάσταση ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα, κάτι εξωπραγματικό. Είμαστε σε τρομερή αγωνία, ιδίως το Σάββατο που είχαν αποφορτιστεί τα κινητά και δεν είχαμε κανέναν τρόπο να μάθουμε τι συμβαίνει και πού τις έχουν. Τα παιδιά (έχουν τρία παιδιά, 2 αγόρια και την κόρη που κρατήθηκε στο hot spot) είναι σε μεγάλη αγωνία. Ανακουφιστήκαμε που επέστρεψε η ανιψιά μου. Είναι αδιανόητο να είναι η κουνιάδα μου εγκλωβισμένη για ένα λάθος.
Το σαββατοκύριακο ζητούσαμε απελπισμένα ένα δικηγόρο να μας βρει το Προξενείο που να μιλάει Ελληνικά να μπορούν να συνεννοηθούν. Την έβαζαν και υπέγραφε χαρτιά στα Τουρκικά, χωρίς να ξέρει τι υπογράφει, και το Προξενείο δε μας συνέστησε κανέναν δικηγόρο, ή μάλλον μας συνέστησε έναν, ο οποίος δεν μπορούσε, λέει, να αναλάβει γιατί δεν ήταν ποινικολόγος. Ήμασταν μόνοι μας, που θεωρώ ότι το προξενείο γι’ αυτό υπάρχει, για να υποστηρίξει τους Έλληνες στο εξωτερικό».
Στόχος του παρόντος κειμένου είναι να αναλυθεί ο κίνδυνος να βρεθεί η χώρα σε κυβερνητικό κενού . Παρά τις όποιες διαφωνίες σε τυχόν αποφάσεις εκπέμπει αρνητικά μηνύματα η αδυναμία ενός Κράτους να αποτρέψει απειλές κατά της Κυβερνητικής του Δομής.
Γράφει ο Δημήτρης Φούκας
Ραγδαίες οι γεωπολιτικές εξελίξεις εκτός συνόρων και οι εσωτερικής πολιτικής εντός .Κοινός παρονομαστής η πολιτική ηγεσία του τόπου και οι αποφάσεις της. Οι τελευταίες την έχουν καταστήσει στόχο σφοδρής κριτικής από λαϊκά στρώματα και ξένες κυβερνήσεις (λόγω ακρίβειας, εξωτερικής πολιτικής στις σχέσεις με Τουρκία , συνεργασίας με Πρόεδρο της Ουκρανίας, δυσλειτουργία Κρατικών υπηρεσιών). Στόχος κριτικής είναι μόνο η Ελληνική Κυβέρνηση ή διαφαίνεται και κάτι πιο απειλητικό;
Ο γράφων αναλύει εν είδει υποκειμενικής εκτίμησης το τελευταίο στοιχείο υπό τη μορφή υβριδικής απειλής με στόχο αποκλειστικά την Ελληνική Κυβέρνηση. Ως θεσμός και κέντρο λήψης πολιτικών αποφάσεων, το πιο κρίσιμο στη χώρα,η Ελληνική Κυβέρνηση καλείται να προστατευτεί από «ανεπιθύμητες καταστάσεις» που τη δεδομένη στιγμή φαίνονται στον ορίζοντα ως πολύ πιθανό σενάριο.
Οι παράγοντες αυτοί είναι ως επί το πλείστον γεωπολιτικοί. Το πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας «κλείνει» σιγά σιγά παρά τις κινήσεις φαινομενικής αναζωπυρώσεως αλλά η Ρωσική ηγεσία δια στόματος Πούτιν δε φαίνεται να έχει ξεχάσει τους Δυτικούς ηγέτες που βοήθησαν την Ουκρανική αντίστοιχη ποικιλοτρόπως. Η τελευταία υπογραφή αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Ουκρανίας συν τις προηγούμενες ανακοινώσεις του Έλληνα ΠΘ υπέρ της Ουκρανικής άμυνας δεν περνούν απαρατήρητα από τις ειδικές υπηρεσίες του Ρωσικού Κράτους (SVR-GRU).
Στην εξίσωση πλέον κάθε εξετάζων το θέμα δεν μπορεί να μην προσθέσει την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ. Πληροφορίες μιλούν για στενές σχέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με την απερχόμενη, εναντίον της οποίας ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζει «αντεπίθεση». Η φράση «Τραμπισμός» εντός Βουλής, όπως τα ΜΜΕ πρόβαλλαν, δείχνει πολλά . Όχι καλός οιωνός.
Γιατί; ΗΠΑ και Ρωσία έχουν μια μακρά και μη αναίμακτη «παράδοση» στη μεταχείριση πολιτικών τους αντιπάλων. Το λεγόμενο «κλαμπ Μπερεζόφσκι» , κύκλος Ρώσων πολιτικών αντιπάλων του Ρώσου Προέδρου, πέθαναν όλοι για «αδιευκρίνιστους λόγους », χωρίς στοιχεία για την αιτία τους. Ο Βρετανός δικηγόρος Σκοτ Γιαγκ , ανήκων στον στενό κύκλο του Ρώσου ολιγάρχη Μπερεζόφσκι, βρέθηκε νεκρός σε πολυσύχναστο σημείο του Λονδίνου παρά τη φρουρά που διέθετε. Την ίδια κατάληξη είχε και ο Ρώσος επιχειρηματίας κι άλλοι του ίδιου περιβάλλοντος, χωρίς οι δράστες να βρεθούν ποτέ. Η Επιχείρηση «Κόνδωρας» στη Νότια Αμερική με το Ευρωπαϊκό παρακλάδι «Gladio» της CIA ( βλ. «The Guardian:Operation Condor terrors the South America») που κόστισε τη ζωή και την εξουσία του Σ. Αλιέντε στη Χιλή και πολλών άλλων είναι ένα άλλο παράδειγμα που επί ηγεσίας Τραμπ μπορεί να επαναληφθεί με στόχους και Έλληνες παράγοντες.
Ακόμα μια συνισταμένη είναι και το σχέδιο του αγωγού East Med που η Ελληνική Κυβέρνηση έδειξε σύμφωνα με πληροφορίες να μην υποστηρίζει ιδιαίτερα. Ο ισχυρισμός του Ν. Φαραντούρη, υποψηφίου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και συμβούλου επενδύσεων στον ΔΕΔΔΗΕ ότι «το Μέγαρο Μαξίμου έβαλε τον East Med στο συρτάρι» σε συνέντευξη του στο κανάλι Militaire.gr προβληματίζει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επικρίνει τη χώρα μας για την μη κατάθεση χωροταξικού σχεδίου στα θαλάσσια σύνορα της. Όλη αυτή η άρνηση εκμετάλλευσης των χωρικών υδάτων για οικονομικές δραστηριότητες σύμφωνα με αναλυτές (Γ Φίλης, Κ. Γρίβας, ΕΛΙΣΜΕ, Ι. Μάζης και άλλοι) εντάσσεται στη λεγόμενη «θετική ατζέντα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που έντονα οι Έλληνες ΠΘ και ΥΠΕΞ προβάλλουν. Στον East Med όμως εμπλέκονται με αμοιβαία οικονομικά συμφέροντα οι παράγοντες Ισραήλ – Ινδία-Σαουδική Αραβία. Ειδικά η πρώτη χώρα έχει γνωστές δυνατότητες υβριδικού τύπου επιχειρήσεων, που όλοι παρακολούθησαν με τα πρόσφατα γεγονότα στο Λίβανο και το Ιράν. Παρά τις πολύ καλές σχέσεις των δυο κυβερνήσεων Ελλάδας και Ισραήλ, μια διάσταση απόψεων στο ζήτημα του αγωγού θα φέρει ενδεχομένως απροσδόκητες εξελίξεις.
Ένα στοιχείο μπορεί να αποτελέσει το «μακρύ χέρι» των παραπάνω παραγόντων. Τι συμβαίνει με τον νεοναζί πολιτικό χώρο στην Ελλάδα; Υπάρχουν πληροφορίες για τη δυναμική του στη χώρα και την επιρροή του στον τοπικό πληθυσμό; Σύμφωνα με την Εφημερίδα DW της Γερμανίας η οργάνωση ProPatria διαδέχεται τη Χρυσή Αυγή στη δράση που είχε η τελευταία μέχρι τη σύλληψη της το 2013.Η πολιτική κατάσταση της Δύσης «έχει δικαιώσε» τη συντηρητική και άκρα μερίδα Ευρωπαίων πολιτών, κάτι που φαίνεται σε κατά τόπους εκλογικές διαδικασίες. Εν Ελλάδι(αλλά και λοιπά Βαλκάνια) , με τόσο μεγάλο ποσοστό δεδηλωμένο υπέρ της Ρωσίας, μια πολιτική παράταξη – ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση τύπου ΧΑΜΑΣ σε νεοναζί εκδοχή , με ή χωρίς εξωτερική υποστήριξη, μπορεί να αποτελέσει νέα απειλή για την παρούσα κυβέρνηση (όπως ο σύνδεσμος ΙΔΕΑ τη δεκαετία του 60).
Σε όλα αυτά υπάρχουν μηχανισμοί να φέρουν αντίδραση; Βάσει ανώνυμης πηγής από την ΕΛΑΣ, οι αστυνομικοί που φυλάσσουν πρόσωπα πολιτικού και οικονομικού κύρους δεν υποβάλλονται όλοι στα 2 εκπαιδευτικά σχολεία που προβλέπουν τα καθήκοντα τους, ούτε σε συνεχείς μετεκπαιδεύσεις. Την ίδια στιγμή ιδιώτες Φύλακες εκπαιδεύονται ανά έτος ή εξάμηνο θεωρητικά και πρακτικά στα αντικείμενα των καθηκόντων τους(βλ. venetisconsulting. gr) . Η εφαρμογή του μοντέλου εκπαίδευσης των Ιδιωτών σε Κρατικές υπηρεσίες δε θα αποτελούσε ρεαλιστική πρόταση;
Μαίνονται οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία χτυπά σημαντικές ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας και ανακαταλαμβάνει εδάφη σε ποσοστό ρεκόρ, από την έναρξη του πολέμου και τώρα η Δύση καλείται να διαχειριστεί την ήττα απέναντι στη Ρωσία, λέει στο star fm και την εκπομπή Ήρθε η Ώρα ο διεθνολόγος Γιάννης Μήτσιος. Το χειρότερο σενάριο αυτή τη στιγμή, είναι η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά θα επικρατήσει λογική εκτιμά ο κ.Μήτσιος. Αναφορικά με τα Ελληνοτουρκικά, επειδή άνοιξε την βεντάλια των διεκδικήσεων η Τουρκία, είναι θέμα χρόνου όπως λέει η επερχόμενη ρήξη στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, ενώ για την τελευταία πρόκληση από πλευράς του Υπουργού Άμυνας κ.Γκιουλέρ, ότι το ιταλικό ερευνητικό στην Κάσο ζήτησε άδεια από τις Τουρκικές αρχές, επισημαίνει ότι αυτή η δήλωση εκθέτει την Ελλάδα ανεπανόρθωτα.