Γενικά θέματα
Ο Πούτιν στην Πιον Γιανγκ μετά από 24 χρόνια – Σε τι αποσκοπεί με την επίσκεψη
Ο Πούτιν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι της Ρωσίας (13 Σεπτεμβρίου 2023, Sputnik/Mikhail Metzel/Kremlin via REUTERS)
Η επίσκεψη είναι και ένα μήνυμα στη Δύση
Στην πρώτη του επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα από το 2000, ο Πούτιν θα έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγιάνγκ, καθώς οι δύο ηγέτες δεσμεύονται να επεκτείνουν τη συνεργασία στους τομείς ασφάλειας και εμπορίου, αψηφώντας τις δυτικές κυρώσεις.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα, καθώς επιδιώκει τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης του πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία από ένα από τα πιο απομονωμένα κράτη του κόσμου.
Στην πρώτη του επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα από το 2000, ο Πούτιν θα έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγιάνγκ, καθώς οι δύο ηγέτες δεσμεύονται να επεκτείνουν τη συνεργασία στους τομείς ασφάλειας και εμπορίου, αψηφώντας τις δυτικές κυρώσεις.
Ο Πούτιν αναμένεται να φθάσει στη Βόρεια Κορέα αργά σήμερα, Τρίτη, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με μεγάλη συνοδεία υπουργών και συμβούλων της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των υπευθύνων για τον ρωσικό στρατό και την προμήθεια όπλων.
Μεταξύ άλλων, στην αποστολή συμμετέχουν ο νέος Ρώσος υπουργός Aμυνας, Αντρέι Μπελούσοφ, και ο Ντένις Μαντούροφ, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης που επιβλέπει τον αμυντικό τομέα.
Κατ’ ιδίαν επαφές
«Το πρόγραμμα είναι πλήρες», δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ. «Σημαντικό μέρος του χρόνου θα αφιερωθεί στις κατ’ ιδίαν επαφές μεταξύ των ηγετών, καθώς αυτές οι διαπραγματεύσεις … θα περιέχουν τα πιο σημαντικά και πιο ευαίσθητα ζητήματα».
Πρόκειται για σπάνιο ταξίδι του Πούτιν στο εξωτερικό, ο οποίος έχει περιορίσει τα διεθνή ταξίδια σε φιλικές χώρες από τότε που ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία και εκδόθηκε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από διεθνές ποινικό δικαστήριο.
Η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με πυρομαχικά σοβιετικής εποχής, προσφέροντας σανίδα σωτηρίας στη Μόσχα και στηρίζοντας τη ρωσική στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι προμήθειες πυρομαχικών και πυραύλων, καθώς και ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, βοήθησαν τον ρωσικό στρατό «να σταθεί ξανά στα πόδια του».
Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης προμηθεύσει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους και ηλεκτρονικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στην πολεμική εκστρατεία της Μόσχας στην Ουκρανία.
Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία φέρεται να στήριξε το δορυφορικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και να πρόσφερε όπλα, οικονομική βοήθεια και διπλωματική υποστήριξη στη χώρα.
Ο Κιμ ταξίδεψε στην Απω Ανατολή της Ρωσίας πέρυσι, συνάντησε τον Πούτιν στο Βλαδιβοστόκ, επισκέφθηκε εργοστάσιο παραγωγής σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, καθώς και το κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι.
Ανησυχία στην Ουάσιγκτον
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τους στενούς δεσμούς Ρωσίας και Βόρειας Κορέας.
«Δεν ανησυχούμε για το ταξίδι [του Πούτιν]», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, χθες. «Αυτό που μας απασχολεί είναι η εμβάθυνση της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε.
Οπως εξήγησε ο Κίρμπι, η ανησυχία δεν αφορά μόνο το ότι «οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Βόρειας Κορέας εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για να πλήξουν ουκρανικούς στόχους, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει αμοιβαιότητα που θα επηρέαζε την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο».
Ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας
Σε άρθρο που γράφτηκε για το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας σήμερα Τρίτη, ο Πούτιν επαίνεσε τη Βόρεια Κορέα για τη «σταθερή υποστήριξη» του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν έγραψε ότι σχεδιάζει να ενισχύσει τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα στο ανώτατο επίπεδο και υποσχέθηκε να προσφέρει την αμέριστη υποστήριξή του στη χώρα, όπως ανέφερε το KCNA σήμερα, Τρίτη, ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στη χώρα.
Επικαλούμενα σύμβουλο του Κρεμλίνου, ρωσικά πρακτορεία ανέφεραν τη Δευτέρα ότι οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν «σημαντικές συμφωνίες» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.
Ενδεχομένως θα υπογραφεί «συνολική συνθήκη στρατηγικής εταιρικής σχέσης», η οποία θα περιγράφει τη μελλοντική συνεργασία, εστιάζοντας σε «θέματα ασφαλείας», τόνισε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, όπως ανέφεραν τα κρατικά ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Διεθνείς αναλυτές εξήγησαν πάντως ότι στην πραγματικότητα οι όποιες νέες συμφωνίες θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.
«Οι σχέσεις Μόσχας – Πιονγιάνγκ είναι μακροπρόθεσμες και όλο και πιο ολοκληρωμένες όσον αφορά την άμυνα», δήλωσε στο νέο πρακτορείο Yonhap ο Πάτρικ Κρόνιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Hudson για την Ασφάλεια στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.
«Σίγουρα, οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά διλήμματα. Αλλά ανεξάρτητα από τα όσα λέγονται, οι σχέσεις θα επικεντρωθούν στην αμυντική συνεργασία», εξήγησε ο ίδιος.
Προμήθειες όπλων
Ο υπουργός Αμυνας της Νότιας Κορέας Σιν Γουόνσικ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg News ότι η Σεούλ έχει εντοπίσει τουλάχιστον 10.000 εμπορευματοκιβώτια που πιθανολογείται ότι περιέχουν πυρομαχικά και άλλα όπλα που έχουν σταλεί από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία.
Τα εμπορευματοκιβώτια αυτά θα μπορούσαν να περιέχουν έως και 4,8 εκατ. βλήματα, δήλωσε ο Σιν.
Οι χώρες της Ε.Ε. δυσκολεύτηκαν να επιτύχουν τον στόχο να προμηθεύσουν 1 εκατ. βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία κατά το περασμένο έτος, στέλνοντας μόλις τα μισά.
«Σπάει» η απομόνωση
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί παρέλαση στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ. Ο Πούτιν αναμένεται επίσης να παρακολουθήσει συναυλία και να επισκεφθεί την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ζωοδόχου Τριάδας στην Πιονγιάνγκ, τη μοναδική ορθόδοξη εκκλησία στη Βόρεια Κορέα.
Σύμφωνα με αναφορές, ο Πούτιν θα μείνει στον ξενώνα Kumsusan στην Πιονγιάνγκ, όπου είχε μείνει τελευταία φορά ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα το 2019.
Ο Τζον Νίλσον-Ράιτ, επικεφαλής του προγράμματος για την Ιαπωνία και την Κορέα στο Κέντρο Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ανέφερε, σύμφωνα με το BBC, ότι ο Πούτιν «ενισχύει τους δεσμούς με τον παλιό του εταίρο στον Ψυχρό Πόλεμο», σε μία προσπάθεια να «διαψεύσει στην πράξη ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απομονώσει τη Μόσχα».
«Ενισχύει τις σχέσεις με αυταρχικά καθεστώτα, σε μία εποχή που οι δημοκρατικές κυβερνήσεις βρίσκονται σε θέση άμυνας, αντιμετωπίζοντας παγκόσμιες προκλήσεις για την ασφάλεια» στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Ασία και την Ουκρανία, πρόσθεσε ο ίδιος.
Μετά τη Βόρεια Κορέα, ο Πούτιν αναμένεται να επισκεφθεί το Βιετνάμ, μακροχρόνιο σύμμαχο της Ρωσίας, όπου θα έχει συζητήσεις οι οποίες θα επικεντρωθούν σε σειρά θεμάτων όπως το εμπόριο.
Καθημερινή με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg News, BBC
Γενικά θέματα
Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.
Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.
Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.
Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.
Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.
Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)
Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.
Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.
Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.
Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.
Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.
Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.
Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)
Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.
Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Γενικά θέματα
Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities
Γενικά θέματα
Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ