Γενικά θέματα
Πώς να γίνεις χώρα με ιστορία, όταν είσαι μόλις 33…
Το ”ξήλωμα”, αργά ή γρήγορα, της ”Συμφωνίας των Πρεσπών” από τους εθνικιστές των Σκοπίων ήταν πρόδηλο εξ αρχής, μετά την επάνοδό τους στην εξουσία στη θέση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) υπό την ηγεσία του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, διαδόχου του Ζόραν Ζάεφ.
Ήταν πρόδηλο από την επόμενη κιόλας μέρα της υπογραφής της λιμνιαίας συμφωνίας (17 Ιουνίου 2018, ”Ψαράδες” Φλώρινας, Μεγάλη Πρέσπα), γιατί από τότε είχε γίνει πασιφανές ότι η Αξιωματική αντιπολίτευση (VMRO-DPMNE) του κρατιδίου στα βόρεια σύνορά μας δεν θα αποδεχόταν ποτέ τα δεδομένα της εν λόγω ”ιστορικής συγκυρίας”.
Είχε εκφράσει, άλλωστε, άμεσα τη διαφωνία του για τη ”Συμφωνία των Πρεσπών” ο αρχηγός της Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έστω κι αν αυτή έλυνε τη χρόνια διένεξή τους για το ονοματολογικό με την Ελλάδα. Γι’ αυτό και δεν έχει ξεστομίσει ως τώρα το όνομα της χώρας του με την νέα συνταγματική της ονομασία (”Βόρεια Μακεδονία”) και επιμένει να το αγνοεί.
Επιμένει να αγνοεί τη σύνθετη ονομασία της με γεωγραφικό προσδιορισμό το ”Βόρεια” μπροστά από τον όρο ”Μακεδονία”, διολίσθηση η οποία – με αφορμή τη διπλή ονομασία – θα αποτελεί, ως φαίνεται, εις το εξής διαρκές πεδίο τριβής μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας…
Κι αυτό γιατί ο Μίτσκοσκι είναι πλέον ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός και τη στάση του υιοθετεί ασμένως η νεοεκλεγείσα πρόεδρός της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, υποψήφια του εθνικιστικού κόμματος VMRO–DPMNE στις εκλογές του Μαῒου του 2024.
Η πανεπιστημιακός και νομικός Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα η οποία διαστρεβλώνει και υπονομεύει συνειδητά τους όρους της ”Συμφωνίας των Πρεσπών” (παρά τις αντιδράσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης της χώρας της) με το πρόσχημα του ”δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού” (που αφορά μέλη εθνικών και εθνοτικών μειονοτήτων)…
Δικαιώματος που της επιτρέπει – όπως λέει – να σέβεται (τυπικά) τη ”Συμφωνία”, την οποία – σημειωτέον- συνυπέγραψαν όχι μόνο οι εκπρόσωποι της ελληνικής και της σκοπιανής πλευράς (Υπουργοί Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ και Νίκος Κοτζιάς ενώπιον των Πρωθυπουργών Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα), αλλά και εκπρόσωποι όλων των Διεθνών Οργανισμών (ΟΗΕ, Ε.Ε, ΝΑΤΟ) με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Γερμανίας.
Να τη σέβεται μη παραβιάζοντας το Σύνταγμα (υπέγραψε, άλλωστε, το επίσημο κείμενο του προεδρικού όρκου με τη συνταγματική ονομασία της χώρας της: ”Βόρεια Μακεδονία”) κρατώντας όμως το δικαίωμα να την αποκαλεί η ίδια ”Μακεδονία”.
Προφάσεις εν αμαρτίαις, ουσιαστικά, αφού εντωμεταξύ ο πρωθυπουργός της χώρας της Χρίστιαν Μίτσκοσκι (αρχηγός του VMRO-DPMNE) έδειξε τις πραγματικές προθέσεις τους ονοματίζοντας αυτήν στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή ως ”Μακεδονία” και όχι ”Βόρεια Μακεδονία”, ως όφειλε.
Προφανώς, η νέα πολιτική και η πολιτειακή ηγεσία στη βόρεια γείτονα αρνούνται να καταλάβουν ότι η ”Συμφωνία των Πρεσπών” δεν ήταν μια απλή διακρατική συμφωνία.
Ήταν συμφωνία αορίστου διαρκείας (στη θέση της Ενδιάμεσης του 1995 που είχε δεσμευτικό ”κώδικα συμπεριφοράς” [Άρθρο 5] και στόχο να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία για το ονοματολογικό υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος έκανε παρεμπιπτόντως προ ημερών παρέμβαση – επ’ ευκαιρία σχετικής εκδήλωσης του Ινστιτούτου Τσίπρα – ζητώντας από κάθε εμπλεκόμενο να μην υπονομεύει τη ”Συμφωνία των Πρεσπών”.
”Συμφωνία” που επανέφερε στη δημοσιότητα αρθρογραφικά ο Andrew Higgins των New York Times (με αφορμή τα πισωγυρίσματα Μίτσκοσκι και Σιλιάνοφσκα), ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό της διένεξης της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία (για την εθνική ταυτότητα των Σκοπιανών και την καπηλεία της βουλγαρικής ιστορίας) και με την Ελλάδα (για το θέμα της αφαίρεσης του γεωγραφικού προσδιορισμού από το νέο συνταγματικό όνομα των Σκοπίων).
Αφαίρεσης η οποία, αν επισυμβεί τελικά, θα σημάνει την κατάργηση της ”Συμφωνίας των Πρεσπών” στην πράξη και την αναθέρμανση της δημόσιας διαμάχης Αθήνας-Σκοπίων, παράλληλα με την επαναφορά στο προ του ’18 κλίμα αλυτρωτισμού για το ”Μακεδονικό” και την ”μακεδονική” εθνική ταυτότητα…
Κλίμα που εξοργίζει δικαιολογημένα εμάς τους Έλληνες, γιατί επαληθεύει τους χειρότερους φόβους μας μετά την υπογραφή της αμφιλεγόμενης ”Συμφωνίας”. Τους φόβους μας για συνέχιση της παραχάραξης της ελληνικής ιστορίας απ’ τους Βορειομακεδόνες και της καπηλείας εκ μέρους τους των ”δώρων” που τους κάναμε τον Ιούνιο του ’18.
”Δώρων” υπερβολικά γενναιόδωρων, που έδιναν την εντύπωση ότι προασπαθούσαμε να κάνουμε χώρα με ιστορία ένα ”άγουρο” πολυεθνικό μόρφωμα με ανιστόρητους και κλεμένους απ’ την Ελλάδα και άλλες χώρες συμβολισμούς…
”Δώρων” που κάναμε σε μια χώρα με ιστορία ανεξαρτησίας 27 χρόνων (8 Σεπτεμβρίου 1991 η κήρυξή της από τον πρόεδρο της πΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ) δίνοντάς της απλόχερα και επιπόλαια το όνομα, τη γλώσσα και την ταυτότητα της Μακεδονίας μας, σαν να μην είχαμε συναίσθηση ότι αναμετριόμασταν με την ιστορική μας ευθύνη, κι ας μας βεβαίωνε για το αντίθετο τον Ιανουάριο του ’19 στη Βουλή ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πριν την έγκριση με 153 ”Ναι” του Πρωτοκόλλου για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Σήμερα, 33 πλέον χρόνια από τη γέννηση της ανεξαρτησίας του εν λόγω γειτονικού κρατιδίου στα βόρεια σύνορά μας (το οποίο συνεχίζει να μας δημιουργεί προβλήματα σε εθνικό επίπεδο λόγω του επιθετικού αλυτρωτισμού του σε βάρος της Ελλάδας), είναι να αναρωτιέται κανείς για τις κατευθύνσεις της σύγχρονης ιστοριογραφίας του μετά την επανεκτίμηση του βραχύβιου ιστορικού παρελθόντος του.
Επανεκτίμηση με αφορμή την οδυνηρή μετάβαση των πρώην βαλκανικών κομμουνιστικών κρατών στον πολιτικό πλουραλισμό και εκδημοκρατισμό. Μετάβαση την οποία προκάλεσε η κατάρρευση και διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης τον Δεκέμβριο του 1991, χρονιά απόσχισης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (νυν ”Βόρειας Μακεδονίας”) από την ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία με το όνομα ”Δημοκρατία της Μακεδονίας”…
Κρινιώ Καλογερίδου
Γενικά θέματα
Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.
Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.
Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.
Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.
Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.
Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)
Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.
Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.
Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.
Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.
Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.
Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.
Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)
Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.
Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Γενικά θέματα
Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities
Γενικά θέματα
Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ