Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ταβούς για την Πατρίδα: Κάλεσμα για στρατηγική αλλαγή

Δημοσιεύτηκε στις

Η πλατεία Δημοκρατίας στο Ερεβάν έγινε μάρτυρας μιας μαζικής συγκέντρωσης, απόδειξη της αυξανόμενης δημόσιας απογοήτευσης. Ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ, ηγέτης του κινήματος «Ταβούς για την Πατρίδα», απηύθυνε λόγο στο πλήθος, παρουσιάζοντας το στρατηγικό όραμα του κινήματος.

Μαζική διαδήλωση στο Ερεβάν: Κάλεσμα για Στρατηγική Αλλαγή

Ο αρμενικός λαός εμπλέκεται σε έναν σκληρό αγώνα ενάντια σε ένα καθεστώς που όχι μόνο σφετερίστηκε την εξουσία αλλά έχει μετατρέψει το έθνος σε αστυνομικό κράτος. Αυτή η συνεχιζόμενη σύγκρουση έφτασε σε σημείο βρασμού από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου, χαρακτηριζόμενη από σημαντικά γεγονότα που υπογραμμίζουν το αίτημα του κοινού για κυβερνητική αλλαγή.

Στις 9 Ιουνίου, η πλατεία Δημοκρατίας στο Ερεβάν έγινε μάρτυρας μιας μαζικής συγκέντρωσης, απόδειξη της αυξανόμενης δημόσιας απογοήτευσης. Ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ, ηγέτης του κινήματος «Ταβούς για την Πατρίδα», απηύθυνε λόγο στο πλήθος, παρουσιάζοντας το στρατηγικό όραμα του κινήματος. Πρωταρχικός στόχος, υποστήριξε, είναι η παραίτηση της σημερινής κυβέρνησης με συνταγματικά μέσα και στη συνέχεια η συγκρότηση μιας ακομματικής, μεταβατικής κυβέρνησης που θα αποτελείται από επαγγελματίες. Αυτή η προσωρινή διοίκηση, το κρίσιμο, δεν θα συμμετάσχει σε καμία επερχόμενη έκτακτη ή τακτική βουλευτική εκλογή. Η εντολή της είναι σαφής: να προάγει την εσωτερική συμφιλίωση, να επιδιορθώνει τις διαλυμένες εξωτερικές σχέσεις και να εγγυάται ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς εκλογές.

Προτάσεις Αρχιεπισκόπου Μπαγκράτ και κοινός ενθουσιασμός

Ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ τόνισε ότι η Εθνοσυνέλευση πρέπει να δηλώσει την παραίτηση της κυβέρνησης, επισημαίνοντας τη συνολική αποτυχία της διοίκησης να υλοποιήσει το πρόγραμμά της 2021-2026. Ανήγγειλε ότι το Συμβούλιο της Εθνοσυνέλευσης θα συνεδριάσει στις 10 Ιουνίου για να συζητήσει αυτό το κρίσιμο αίτημα, θέτοντας το έδαφος για μια έκτακτη σύνοδο της Εθνοσυνέλευσης το βράδυ της 11ης Ιουνίου. Οι προτάσεις του Αρχιεπισκόπου έγιναν δεκτές με μεγάλο ενθουσιασμό, αντανακλώντας τη βαθιά καθισμένη επιθυμία για αλλαγή.

Δημόσια και πολιτική πίεση στην Εθνοσυνέλευση

Η υλοποίηση αυτού του αιτήματος, σημείωσε ο Μπαγκράτ, εξαρτάται από τη δημόσια και πολιτική πίεση στο κοινοβούλιο. Μετά την ομιλία του, οδήγησε τους συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο προς το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης. Κατά την άφιξή τους, οι διαδηλωτές συνάντησαν χιλιάδες αστυνομικά στρατεύματα που αποκλείουν την οδό Demirchyan, στην οποία στεγάζονται οι είσοδοι που χρησιμοποιούν τα μέλη του κοινοβουλίου. Η αστυνομική ηγεσία απέτυχε να δώσει λογική απάντηση στην κατηγορία περί περιορισμού του δικαιώματος των πολιτών στην ελεύθερη κυκλοφορία. Το αίτημα για άνοιγμα της οδού Demirchyan και άρση του παράνομου περιορισμού στην κίνηση των πολιτών αγνοήθηκε.

Οι προβοκάτορες κλιμακώνουν την ένταση

Όπως είδαμε προηγουμένως στις 31 Μαΐου μπροστά από το Υπουργείο Εξωτερικών, προβοκάτορες εμφανίστηκαν γρήγορα στο σημείο, κλιμακώνοντας την ένταση τραβώντας τις ασπίδες της αστυνομίας, πετώντας αντικείμενα στους αστυνομικούς και εκτοξεύοντας ύβρεις. Ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ αναγνώρισε αυτά τα άτομα ως εμφυτευμένους προβοκάτορες χωρίς δεσμούς με το κίνημα, ένας ισχυρισμός που σύντομα αποδείχθηκε αληθινός καθώς πολλοί προβοκάτορες αποκαλύφθηκαν ότι ήταν αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα. Οι διαδηλωτές από το Vanadzor, για παράδειγμα, εντόπισαν γρήγορα έναν τέτοιο αξιωματικό που προσπαθούσε να υποκινήσει συγκρούσεις. Παρά αυτές τις προκλήσεις, η αστυνομία συνέχισε να εμποδίζει μέλη της αντιπολίτευσης της Εθνοσυνέλευσης να εισέλθουν στο κτίριο για να φτάσουν στα γραφεία τους. Παρόλα αυτά, ορισμένοι βουλευτές κατάφεραν να διαπεράσουν τις τάξεις της αστυνομίας και να μπουν στα γραφεία τους.

Διαδηλωτές αποκλείουν διασταυρώσεις και στήνουν σκηνές

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν το αίτημά τους και να ασκήσουν δημόσια-πολιτική πίεση στην κυβερνώσα παράταξη της Εθνοσυνέλευσης, οι διαδηλωτές απέκλεισαν τη διασταύρωση Baghramyan-Demirchyan και έστησαν σκηνές. Στις 10 Ιουνίου, συνήλθε το Συμβούλιο της Εθνοσυνέλευσης, όπου η πλειοψηφία, αποτελούμενη από βουλευτές της παράταξης «Πολιτικές Συμβάσεις», απέρριψε το δημόσιο αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση στις 11 Ιουνίου. Η απόφαση αυτή, χωρίς ουσιαστική συζήτηση ή συνεκτικό επιχείρημα, αγνόησε το αίτημα του βουλευτές της αντιπολίτευσης. Οι βουλευτές της Πολιτικής Σύμβασης δήλωσαν επίσης ότι δεν θα συμμετάσχουν στη νομικά εξουσιοδοτημένη έκτακτη συνεδρίαση, διασφαλίζοντας ότι δεν θα πραγματοποιηθεί. Αυτή η κίνηση, με γνώμονα μια επιτακτική εντολή και όχι από συνείδηση, αγνόησε κυνικά τα αιτήματα των χιλιάδων συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο και καταπάτησε τις αρχές του κοινοβουλευτικού διαλόγου και της δημόσιας ευθύνης.

Οι διαδηλωτές διατηρούν αποκλεισμό παρά την παρουσία της αστυνομίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια των 10 και 11 Ιουνίου, οι διαδηλωτές διατήρησαν τον αποκλεισμό της λεωφόρου Baghramyan. Δυστυχώς, η οδός Demirchyan, απαραίτητη για τη μετακίνηση των μελών του κοινοβουλίου, παρέμεινε παρεμποδισμένη από έντονη αστυνομική παρουσία. Φωτογραφίες από τις 10 Ιουνίου έδειχναν συρματοπλέγματα να μεταφέρονται στην οδό Demirchyan, πιθανότατα ένα προληπτικό μέτρο από την αστυνομία εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Nikol Pashinyan στην Εθνοσυνέλευση στις 12 Ιουνίου για ανακοινώσεις και ερωτήσεις σχετικά με την κυβέρνηση.

Κάλεσμα για δράση για τις 12 Ιουνίου

Στις 11 Ιουνίου, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ κάλεσε τους πολίτες που αντιτίθενται στο σημερινό καθεστώς, στις διαδικασίες οριοθέτησης και οριοθέτησης των συνόρων υπό την απειλή του πολέμου, και όσους δεσμεύονται να εγκαθιδρύσουν αληθινή δημοκρατία στην Αρμενία να συγκεντρωθούν μπροστά από την Εθνοσυνέλευση στις 15:00 στις 12 Ιουνίου. Αυτή η έκκληση για δράση υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα του κινήματος και το ακλόνητο αίτημα του λαού για μια κυβέρνηση που εκπροσωπεί και σέβεται πραγματικά τη βούλησή τους.

Ένα Έθνος σε Σταυροδρόμι

Καθώς η Αρμενία βρίσκεται σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, οι ενέργειες και οι αποφάσεις τις επόμενες ημέρες θα διαμορφώσουν αναμφίβολα το μέλλον του έθνους, δοκιμάζοντας την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα του λαού της στην προσπάθειά του για δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Κίνημα Tavush for the Homeland

Το κίνημα «Tavush for the Homeland» ξεκίνησε στην Ταβούς, με στόχο να ενώσει όλη την Αρμενία και τη διασπορά της.

Το κίνημα προέκυψε ως απάντηση στις μονομερείς παραχωρήσεις της αρμενικής κυβέρνησης που δεν δικαιολογούνται και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας με το πρόσχημα των διαδικασιών οριοθέτησης και οριοθέτησης των συνόρων.

Αυτές οι πρόσφατες διαδικασίες, που στερούνται νομικής βάσης και εγγυήσεων ασφάλειας, θεωρούνται ως ένα ακόμη συνθηκολογικό βήμα από την κυβέρνηση της Αρμενίας. Παραβιάζουν τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής και των πολιτών ευρύτερα, παραβιάζουν το Σύνταγμα και τους νόμους και αγνοούν τον ΟΑΣΕ και άλλους διεθνώς αποδεκτούς κανόνες οριοθέτησης, δημιουργώντας έτσι πρόσθετες απειλές για την ασφάλεια.

Η συνεχής επιβολή μονομερών παραχωρήσεων, ψυχολογικού εκφοβισμού και καταναγκασμού στον πληθυσμό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις του κυβερνώντος κόμματος και κατοχυρώνονται στο πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, αυτή η κυβέρνηση, βασισμένη στην εξαπάτηση και τον βαθύ λαϊκισμό, έχει χάσει τη νομιμότητά της.

Ως εκ τούτου, όπως είναι φυσικό, ως λύση στα δημιουργούμενα προβλήματα και τις κλιμακούμενες απειλές, το Κίνημα έθεσε ένα πρωταρχικό αίτημα: την άμεση αλλαγή κυβέρνησης στην Αρμενία. Η χώρα πρέπει να επιστρέψει σε μια κατάσταση ομαλότητας, μεταξύ άλλων από νομικούς όρους, μέσω της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να αποκατασταθεί η λογική σειρά των διαδικασιών.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα χειριστή ασύρματων μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τί λένε οι Αμερικανοί για τον πόλεμο με την Κίνα σε έρευνα πριν τις εκλογές;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μόλις το 30 τοις εκατό του αμερικανικού κοινού πιστεύει ότι το εμπόριο με την Κίνα έχει δημιουργήσει «μερικές ή πολλές θέσεις εργασίας» στην πολιτεία τους, αποκάλυψε μια νέα μελέτη πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

Το East-West Centre, ένας ερευνητικός οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον, διαπίστωσε σε μια έρευνα ότι μια μικρή πλειοψηφία του αμερικανικού κοινού –πάνω από το 55%– δεν γνώριζε τις επιπτώσεις στη δημιουργία θέσεων εργασίας από τις συναλλαγές με την Ασία γενικά ή με την Κίνα στην ιδιαίτερος.

Οι ερωτηθέντες που κατηγοριοποιήθηκαν ως μέλη του ευρύτερου κοινού των ΗΠΑ ήταν επίσης λιγότερο ανήσυχοι από τις πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ της πολιτείας για το ενδεχόμενο η χώρα να χάσει την εμπορική ανταγωνιστικότητά της από την Κίνα.

Μόνο το 36 τοις εκατό αυτών των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ήταν «μέτρια ή εξαιρετικά ανήσυχος» σε σύγκριση με περισσότερο από το ήμισυ των ερωτηθέντων πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ που ένιωθαν έτσι.

Η δημοσκόπηση απευθυνόταν σε πλήθος 1.000 ατόμων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους από το αμερικανικό ευρύ κοινό και άλλους 1.000 πολιτικούς αξιωματούχους και ηγέτες επιχειρήσεων σχετικά με τις αντιλήψεις τους σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ με την Ασία, όπως το εμπόριο με την Κίνα .

Η οικονομική δέσμευση της Αμερικής με την Κίνα έχει γίνει συχνά στο επίκεντρο στην προεδρική κούρσα του 2024 .

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και σημαιοφόρος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ διατύπωσε την ιδέα της επιβολής δασμών 60 τοις εκατό στα κινεζικά προϊόντα καθώς και καθολικού δασμού σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές. Έχει υποστηρίξει ότι αυτές οι κινήσεις θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας στην πολιτεία.

Ο Τραμπ ως πρόεδρος ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα το 2018, επιβάλλοντας δασμούς σε αγαθά της ηπειρωτικής χώρας αξίας άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μπάιντεν έχει διατηρήσει ως επί το πλείστον τους δασμούς σε ισχύ και μάλιστα τους επέκτεινε ώστε να εφαρμόζονται σε ημιαγωγούς και προϊόντα καθαρής ενέργειας εν μέσω ενός παντός ανταγωνισμού μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η Χάρις, η οποία έχει αποκαλύψει ελάχιστα από τα σχέδια εμπορικής της πολιτικής, αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να συνεχίσει τις θέσεις του Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διατήρησε τους εμπορικούς δασμούς στην Κίνα που εισήγαγε ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ. Φωτογραφία: Reuters

Η Λόρα Σίλβερ του Pew Research Centre, μιας μη κομματικής δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, είπε ότι οι αμερικανικές απόψεις τείνουν να ακολουθούν τον ηγέτη που εμπιστεύονται σε περίπλοκα ζητήματα και «πιθανότατα θα καθοδηγούνται» από την εξωτερική πολιτική «όποιου θα αναλάβει την επόμενη θέση».

«Οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν μια έννοια μηδενικού αθροίσματος του εμπορίου», εξήγησε ο Σίλβερ. «Για παράδειγμα, αν ρωτήσετε τους Αμερικανούς εάν επωφελούμαστε ή όχι περισσότερο από άλλες χώρες, βλέπουν συχνά άλλες χώρες να ωφελούνται περισσότερο από εμάς και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την Κίνα».

«Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κάποια σχετικά βάσιμα στοιχεία ότι οι Αμερικανοί θα προτιμούσαν να μην δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας σε μια χώρα που δεν αρέσει στους Αμερικανούς», πρόσθεσε. «Έτσι, ακόμα κι αν πάρουμε ένα, αν πάρουν δύο, αυτό θεωρείται ως απώλεια, κάτι που είναι προφανώς εντελώς αντίθετο με αυτό που θα σκεφτόμασταν ως οικονομολόγοι».

Στην έρευνα, μόνο το ένα τέταρτο του αμερικανικού κοινού θεώρησε το εμπόριο με την Ασία ως «πολύ ή εξαιρετικά επωφελές».

Ταυτόχρονα, διαπίστωσε ότι το 55 τοις εκατό των πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ υποστήριξε τη σύναψη συμφωνίας κρίσιμων ορυκτών με ασιατικές χώρες και το 54 τοις εκατό υποστήριξε την επένδυση στη μετάβαση της Ασίας στην καθαρή ενέργεια.

Για να ενισχύσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εξαρτηθούν λιγότερο από την Κίνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιούργησε ένα Δίκτυο Ασφάλειας Ορυκτών με 13 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση .

Ο κόσμος περιμένει σε ένα εκλογικό κέντρο πρόωρης ψηφοφορίας στο Ντάλας του Τέξας, στις 21 Οκτωβρίου 2024. Φωτογραφία: The Dallas Morning News/TNS
Η ηπειρωτική χώρα κατέχει περίπου το 60 τοις εκατό των ορυκτών σπάνιων γαιών στον κόσμο , ένα κρίσιμο συστατικό της κατασκευής ημιαγωγών.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν διπλασιάσει την παραμονή τους ανταγωνιστικές σε προϊόντα καθαρής ενέργειας επιδοτώντας δισεκατομμύρια δολάρια στην εγχώρια βιομηχανία EV.

Ο Τραμπ αντιτίθεται στις πρωτοβουλίες του Μπάιντεν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού πρότεινε τον τερματισμό των εκπτώσεων φόρου για αγορές ηλεκτρικών οχημάτων . Έχει επίσης απειλήσει να επιβάλει δασμούς έως και 200 ​​τοις εκατό στα κινεζικά EV εάν επανεκλεγεί.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, πολλοί στην Ασία είναι ανήσυχοι με τη μεγαλύτερη προθυμία της Αμερικής να ασπαστεί τον προστατευτισμό και νιώθουν πίεση για να διαλέξουν μεταξύ της Ουάσιγκτον ή του Πεκίνου, σύμφωνα με άλλη έκθεση East-West Center την Τρίτη.

Ο Ινδοειρηνικός έχει γίνει κομβικό σημείο της σινοαμερικανικής αντιπαλότητας καθώς και οι δύο αγωνίζονται για οικονομική και στρατιωτική επιρροή στη στρατηγικής σημασίας περιοχή.

Ωστόσο, η έρευνα του Κέντρου Ανατολής-Δύσης έδειξε ότι το 66 τοις εκατό του γενικού κοινού των ΗΠΑ προτιμούσε να διατηρήσει τη στρατιωτική παρουσία της Αμερικής στην Ασία στο ίδιο επίπεδο που είναι τώρα. Αντίθετα, το 42 τοις εκατό των ελίτ ήθελε να αυξήσει τα επίπεδα στρατευμάτων στην ήπειρο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Εξελίξεις στο Ισραήλ! Ο Νετανιάχου καρατόμησε τον Γκάλαντ – Αντικαταστάτης ο Κατς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την καρατόμηση του Υπουργού Αμύνης του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Γκάλαντ πρόκειται να αντικατασταθεί από τον Ίσραελ Κατς, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι υπήρχε χάσμα μεταξύ των δύο αναφορικά με τη διαχείριση των πολέμων.

Το ρόλο του υπουργού Εξωτερικών θα αναλάβει ο Γκίντεον Σαάρ, ο οποίος ήταν στο παρελθόν υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αναθεώρηση του συντάγματος για να παρατείνει τη θητεία του ο Ερντογάν προτείνει ο Μπαχτσελί

Μετά την επανεκλογή του πέρυσι, ο Ερντογάν υπηρετεί την τελευταία θητεία του ως προέδρου, σύμφωνα με το Σύνταγμα, εφόσον το κοινοβούλιο δεν προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Κυβερνά την Τουρκία εδώ και περισσότερο από 21 χρόνια, πρώτα ως πρωθυπουργός και μετά ως πρόεδρος.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο κύριος πολιτικός σύμμαχος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να επιτραπεί στον πρόεδρο να είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2028.

Μετά την επανεκλογή του πέρυσι, ο Ερντογάν υπηρετεί την τελευταία θητεία του ως προέδρου, σύμφωνα με το Σύνταγμα, εφόσον το κοινοβούλιο δεν προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Κυβερνά την Τουρκία εδώ και περισσότερο από 21 χρόνια, πρώτα ως πρωθυπουργός και μετά ως πρόεδρος.

“Δεν θα ήταν άραγε μια φυσική και ορθή επιλογή να εκλεγεί άλλη μια φορά ο πρόεδρός μας αν η τρομοκρατία εξαλειφθεί και αν καταφερθεί ισχυρό πλήγμα στον πληθωρισμό και η Τουρκία εξασφαλίσει πολιτική και οικονομική σταθερότητα;”, δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικό Κίνημα (MHP), που είναι σύμμαχο του κυβερνώντος κόμματος AKP του Ερντογάν.

Θα πρέπει να εξετασθεί η πραγματοποίηση συνταγματικής αναθεώρησης για να εξασφαλισθεί ότι ο Ερντογάν θα μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, υποστήριξε ο Μπαχτσελί σε ομιλία του στο κοινοβούλιο προς τους βουλευτές του MHP.

Ο εθνικιστής Μπαχτσελί προκάλεσε τον περασμένο μήνα αναταραχή στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας προτείνοντας να επιτραπεί στον φυλακισμένο ηγέτη του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) να εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο, εφόσον ανακοινώσει το τέλος της εξέγερσης της οργάνωσής του.
Play Video

Μερικοί αναλυτές λένε πως κίνητρο για την πρόταση αυτή, η οποία προκάλεσε σοκ, μπορεί να είναι η επιθυμία των κομμάτων AKP και MHP να κερδίσουν την υποστήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος DEM, του τρίτου μεγαλύτερου στο κοινοβούλιο, για μια συνταγματική αναθεώρηση που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις προοπτικές του Ερντογάν στις εκλογές του 2028.

Μια συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα αν την υποστηρίξουν 360 βουλευτές στο 600μελές κοινοβούλιο. Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών χρειάζεται επίσης την υποστήριξη 360 βουλευτών.

Το AKP και οι σύμμαχοί του διαθέτουν 321 έδρες, ενώ το DEM έχει 57.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γενικά θέματα5 ώρες πριν

Από ποιούς ζήτησε βοήθεια ο Τραμπ;

Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Διεθνή5 ώρες πριν

Τί λένε οι Αμερικανοί για τον πόλεμο με την Κίνα σε έρευνα πριν τις εκλογές;

Μόλις το 30 τοις εκατό του αμερικανικού κοινού πιστεύει ότι το εμπόριο με την Κίνα έχει δημιουργήσει «μερικές ή πολλές...

Αναλύσεις6 ώρες πριν

Ανδρέας Λιούμπας: Ποιόν “βλέπει” το Πεκίνο στο οβάλ γραφείο;

Ανδρέας Λιούμπας: Ανεξάρτητα ποιος θα κάθεται στο οβάλ γραφείο την επόμενη μέρα, η στρατηγική των ΗΠΑ θεωρεί την Κίνα ως...

Διεθνή8 ώρες πριν

Εξελίξεις στο Ισραήλ! Ο Νετανιάχου καρατόμησε τον Γκάλαντ – Αντικαταστάτης ο Κατς

Την καρατόμηση του Υπουργού Αμύνης του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Γκάλαντ πρόκειται να αντικατασταθεί από...

Άμυνα8 ώρες πριν

Θρίλερ με πρώην πράκτορα της Mossad στη Ρόδο!

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες έως την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα βρεθεί εκ νέου ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών...

Δημοφιλή