Οικονομία
Το ελληνικό κρασί ξεμένει από σταφύλια
Ο ευρωπαϊκός κανονισμός και η ελληνική γραφειοκρατία εμποδίζουν τις νέες φυτεύσεις, οδηγώντας σε συρρίκνωση τον αμπελώνα, παρά την επιτυχία των εξαγωγών
ο Ξινόμαυρο από τη Νάουσα αναγράφεται ως ποικιλία στους καταλόγους αρκετών διάσημων εστιατορίων της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου που έχουν ελληνικά κρασιά διαφόρων παραγωγών. Οι πελάτες μπορεί να δυσκολεύονται να το προφέρουν, λατρεύουν όμως να το πίνουν. Oμως οι ίδιοι οι παραγωγοί της διάσημης ποικιλίας πίσω στην Ελλάδα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση γιατί δεν τους επιτρέπεται να φυτέψουν περισσότερα αμπέλια στη συγκεκριμένη περιοχή.
Την ίδια στιγμή που το ελληνικό κρασί κατακτά τη μία αγορά μετά την άλλη και γίνεται γνωστό σε όλο τον κόσμο, ο ελληνικός αμπελώνας ο οποίος δίνει την πρώτη ύλη για να δημιουργηθούν ξεχωριστοί οίνοι, συρρικνώνεται διαρκώς τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Είναι αναμενόμενο οι μικροί αμπελουργοί, που καλλιεργούσαν το αμπελάκι τους στο πλαίσιο της οικιακής οικονομίας της υπαίθρου, να εγκαταλείπουν σταδιακά την καλλιέργεια. Oμως τα στρέμματα που βγαίνουν εκτός καλλιέργειας δεν αντικαθίστανται από άλλα φυτεμένα με πιο δυναμικές ποικιλίες. Πολλοί επαγγελματίες αμπελουργοί από το 2016 έως και σήμερα δεν μπορούν να αποκτήσουν νέες άδειες φύτευσης λόγω των κριτηρίων επιλεξιμότητας που έχουν τεθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο των κανόνων για τον αμπελουργικό τομέα της Ε.Ε. κάθε κράτος-μέλος μπορεί ετησίως να φυτέψει νέους αμπελώνες για παραγωγή κρασοστάφυλων, σε έκταση ίση με το 1% της έκτασης αμπελώνων που διαθέτει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο μειώνονται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα να φυτευτεί μεγαλύτερος αριθμός στρεμμάτων.
Τα στρέμματα που μπορούν να φυτευτούν κάθε έτος, περίπου 6.500 με βάση το μέγεθος του ελληνικού αμπελώνα, μοιράζονται ως άδειες φύτευσης σε όσους καταθέτουν σχετικό αίτημα με βάση κριτήρια επιλογής που θέτει το κάθε κράτος-μέλος. Οι άδειες φύτευσης δεν μπορούν να μεταβιβαστούν, αφορούν συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο και εφόσον δεν αξιοποιηθούν μέσα σε μια τριετία παύουν να ισχύουν. Αρχικά, πολλές εκτάσεις μοιράζονταν σε μικρούς αμπελουργούς, στο πλαίσιο της ενίσχυσης μικρών ή νέων καλλιεργητών, οι οποίοι όμως δεν τις αξιοποιούσαν με αποτέλεσμα να χάνονται και μαζί τους και η ευκαιρία να αναπτυχθεί ο ελληνικός αμπελώνας. «Πολλοί ήταν εκείνοι που έλεγαν ας κάνω αίτηση αφού μπορώ και μετά βλέπουμε. Αλλά το να φτιάξεις έναν νέο αμπελώνα απαιτεί κεφάλαια, δεδομένου μάλιστα ότι για να πάρεις παραγωγή πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια», τονίζει στην «Κ» έμπειρος γεωπόνος.
Στη συνέχεια ορίστηκε ως κριτήριο επιλογής –ανάμεσα σε άλλα– το να βρίσκεται το κτήμα που θα φυτευτεί ο νέος αμπελώνας σε υψόμετρο άνω των 500 μέτρων, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να βγαίνουν εκτός της διανομής. Επίσης, άδειες δίνονται και σε καλλιεργητές που έχουν λίγα στρέμματα ώστε η καλλιέργειά τους να γίνει «βιώσιμη», ωστόσο με βάση τις νέες μετρήσεις της ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Eνωση Αμπελοοινικών Προϊόντων) ένας αμπελώνας για να είναι βιώσιμος πρέπει να έχει έκταση άνω των 60 στρεμμάτων. Με βάση τα οικονομικά στοιχεία που επεξεργάστηκε η Ενωση, λιγότεροι από 1.000 παραγωγοί σε όλη τη χώρα έχουν αμπελώνες άνω των 60 στρεμμάτων.
Το μοναδικό κριτήριο το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τομέα, δηλαδή ποιες περιοχές παράγουν καλό κρασί και πού υπάρχει αυξημένη ζήτηση για πρώτη ύλη, δεν λαμβάνεται υπόψη από την ελληνική διοίκηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο καθορίζει τα κριτήρια για τον διαμοιρασμό των νέων αδειών φύτευσης.
Η χαμένη ευκαιρία
«Υπάρχει ζήτηση από την πλευρά των παραγωγών για νέες φυτεύσεις η οποία δεν ικανοποιείται. Από την άλλη εγκαταλείπονται κάθε χρόνο περισσότερες αμπελουργικές εκτάσεις από όσες φυτεύονται», λέει στην «Κ» ο Γιάννης Βογιατζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ). Με αυτόν τον τρόπο χάνεται η ευκαιρία να αυξηθεί το μέγεθος του ελληνικού αμπελώνα. «Δεν έχουμε βρει τον τρόπο τα δικαιώματα φύτευσης να πηγαίνουν εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες πραγματικές για ανάπτυξη. Για παράδειγμα ένα κριτήριο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού αλλά εμείς ποτέ δεν το βάλαμε στον κατάλογο των κριτηρίων που ισχύουν, είναι να είσαι υποχρεωμένος να καταθέσεις ένα σχέδιο για το τι θα κάνεις τα στρέμματα που ζητάς να σου δοθούν», εξηγεί.
Οι μικροί αμπελουργοί, που καλλιεργούσαν στο πλαίσιο της οικιακής οικονομίας της υπαίθρου, εγκαταλείπουν σταδιακά. Ομως τα στρέμματα που βγαίνουν εκτός καλλιέργειας δεν αντικαθίστανται από άλλα φυτεμένα με πιο δυναμικές ποικιλίες.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1.600 οινοποιεία, πολλά από τα οποία διαθέτουν ιδιόκτητους αμπελώνες, ωστόσο οι εκτάσεις που έχουν συχνά δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση των πελατών τους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
«Ο οινοποιητικός κλάδος έχει πρόβλημα όσον αφορά την αμπελουργία κυρίως στο είδος και στην ποιότητα των σταφυλιών που καλλιεργούνται. Υπάρχει μια στροφή στις ελληνικές ποικιλίες και επανακαλύπτονται παλιές γηγενείς ποικιλίες που φαίνεται ότι έχουν μεγάλο δυναμικό. Η ποιότητα της πρώτης ύλης θα πρέπει επίσης να είναι τέτοια ώστε να μπορούμε να παράγουμε κρασιά υψηλής ποιότητας», προσθέτει ο κ. Βογιατζής. Πολλοί αμπελουργοί ωστόσο δίνουν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην ποσότητα για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, έστω και αν η τιμή που θα πάρουν είναι χαμηλή.
«Χρειαζόμαστε και πρώτη ύλη μαζική και πιο φθηνή γιατί υπάρχουν και κρασιά που απευθύνονται σε άλλο κοινό. Υπάρχει χώρος και γι’ αυτή την αμπελουργία αλλά χρειάζεται να κινηθούμε με βάση συγκεκριμένο σχέδιο», προσθέτει. «Χρειαζόμαστε ισχυρή και ανταγωνιστική αμπελουργία για να στηρίξουμε τα κρασιά που παράγουμε και έχουν αποκτήσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα», καταλήγει.
Η κ. Ντίνα Σπυροπούλου, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και ιδιοκτήτρια του ομώνυμου Κτήματος, εξηγεί ότι ενώ πολλά οινοποιεία έχουν πλέον και αμπελώνες, δεν μπορούν να αυξήσουν τα στρέμματά τους, ενώ χρειάζονται πρώτη ύλη, γιατί τις άδειες φύτευσης τις παίρνουν οι μικροί παραγωγοί. «Εγώ, για παράδειγμα, κάνω βιολογική αμπελουργία εδώ και 30 χρόνια, αλλά με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί είμαι πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου», τονίζει.
Στις περιοχές της Ημαθίας, ειδικά τα τελευταία χρόνια μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο ροδάκινο λόγω του εμπάργκο στη Ρωσία, πολλοί νέοι σκέφτηκαν να φυτέψουν αμπέλια της διάσημης πλέον και περιζήτητης ποικιλίας ξινόμαυρο. Δεν εγκρίθηκαν όμως τα αιτήματά τους για άδειες φύτευσης. Ενδεικτικά τα τελευταία εννέα χρόνια στην περιοχή φυτεύτηκαν 169 στρέμματα αμπέλια.
«Εμείς θα μπορούσαμε να απορροφήσουμε παραγωγή τουλάχιστον 1.000 στρεμμάτων ακόμα», λέει ο κ. Γιώργος Φουντούλης, πρόεδρος του συνεταιρισμού Vaeni της Νάουσας, ως εκπρόσωπος και του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών που έχει συγκροτηθεί στην περιοχή.
Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 1.600 οινοποιεία, πολλά από τα οποία διαθέτουν ιδιόκτητους αμπελώνες, ωστόσο οι εκτάσεις που έχουν συχνά δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση των πελατών τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
«Μετά το εμπάργκο έχει εγκαταλειφθεί το 48% της αγροτικής έκτασης στη Νάουσα. Εχουν ξεριζωθεί πολλά δέντρα. Εχουμε κάνει προσπάθεια να πάρουμε κάποια στρέμματα ως αμπελουργοί αλλά δεν ταιριάζει το προφίλ μας με τα κριτήρια που έχουν τεθεί», περιγράφει ο κ. Φουντούλης. Η αύξηση της δημοφιλίας του ξινόμαυρου οδήγησε σε επενδύσεις. «Πλέον έχουμε 25 οινοποιεία στην περιοχή, τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πρώτη ύλη», λέει ο κ. Φουντούλης.
«Δεν είναι παιχνίδι, είναι επάγγελμα»
Η Νανά Χρυσοχόου, συνιδιοκτήτρια του ομώνυμου οινοποιείου για δύο συνεχόμενες χρονιές, κατέθεσε αίτηση για άδεια φύτευσης 15 στρεμμάτων αμπελιού σε έκταση που διαθέτει. Το 2020 της έδωσαν άδεια για 1,6 στρέμματα και το 2021 για 3 στρέμματα. Ενώ τα 15 στρέμματα είναι μια ενιαία έκταση, έχει τρεις διαφορετικούς κωδικούς αμπελοτεμαχίου. «Μου είπαν να φυτέψω στη μέση έτσι ώστε να πιάνει και τους τρεις κωδικούς», περιγράφει γελώντας. «Δεν μπορείς να κάνεις μια επένδυση και να φυτέψεις κάπου και να μη φυτέψεις δίπλα. Δεν είναι παιχνίδι, είναι επάγγελμα, δουλειά και χρειάζονται αρκετά χρήματα για να φυτέψεις νέο αμπελώνα», λέει. Κάπως έτσι εγκατέλειψε τις προσπάθειες. «Στεναχωριέμαι να βλέπω χέρσο το χωράφι, αλλά τι να κάνω;» αναρωτιέται. «Η έκταση που έλεγα να βάλω αμπέλια είναι σε περιοχή πολύ καλή για το ξινόμαυρο. Εχω έκταση, ήθελα να φτιάξω το αμπέλι αλλά αναγκάζομαι να παίρνω από άλλους για να καλύψω τις ανάγκες της ζήτησης. Και όπως και να το κάνεις, δεν μπορείς να ελέγξεις την πρώτη ύλη όταν δεν προέρχεται από δική σου καλλιέργεια».
ΠΗΓΗ: Καθημερινή
Οικονομία
Σημαντική εξέλιξη! Γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ στο κοίτασμα ΗΛΕΚΤΡΑ ξεκινά η ExxonMobil
Ξεκινούν οι γεωτρήσεις από το γεωτρύπανο Βαλάρης 9 που βρίσκεται ήδη στο σημείο,
Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε σήμερα, Κυριακή 19 Ιανουαρίου, NAVTEX για την έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο 5 της ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα ξεκινούν οι γεωτρήσεις από το γεωτρύπανο Βαλάρης 9 που βρίσκεται ήδη στο σημείο, γεωτρήσεις και έρευνες από τις εταιρείες Exxon Mobil και Qatar Energy, κατόπιν έκδοσης δύο σχετικών NAVTEX από την Κυπριακή Δημοκρατία και τον σταθμό της Λάρνακας.
Στόχος είναι το κοίτασμα ΗΛΕΚΤΡΑ στο οικόπεδο 5 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά σταθερά στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.
Οικονομία
“Ρουκέτα” Τραμπ! Λάνσαρε το δικό του κρυπτονόμισμα και οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη
Η απελευθέρωση του meme coin, $Trump, έρχεται καθώς ετοιμάζεται να αναλάβει τα καθήκοντά του τη Δευτέρα ως 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το δικό του κρυπτονόμισμα κυκλοφόρησε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο γρήγορα εκτινάχθηκε στα ύψη σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.
Η απελευθέρωση του meme coin, $Trump, έρχεται καθώς ετοιμάζεται να αναλάβει τα καθήκοντά του τη Δευτέρα ως 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το εγχείρημα συντονίστηκε από την CIC Digital LLC – θυγατρική του οργανισμού Trump – η οποία έχει πουλήσει στο παρελθόν παπούτσια και αρώματα με το εμπορικό σήμα Trump.
Ο πόλεμος των δρόμων! Το τρόπαιο μεταξύ Αμερικανικού αετού και Κινέζικου δράκου
Τα Meme coins χρησιμοποιούνται για την οικοδόμηση δημοτικότητας για μια viral τάση ή κίνημα στο Διαδίκτυο, αλλά δεν έχουν εγγενή αξία και είναι εξαιρετικά ασταθείς επενδύσεις.
Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, ώρες μετά την κυκλοφορία του, η κεφαλαιοποίηση του $Trump έφτασε σχεδόν τα 5,5 δισ. $ (4,5 δισ. £), σύμφωνα με το CoinMarketCap.com.
Η CIC Digital LLC και η Fight Fight Fight LLC, μια εταιρεία που ιδρύθηκε στο Ντέλαγουερ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κατέχουν το 80% των μάρκων. Δεν είναι σαφές πόσα χρήματα μπορεί να κερδίσει ο Τραμπ από το εγχείρημα.
“Το ΝΕΟ Επίσημο Meme Coin Τραμπ είναι ΕΔΩ! Ήρθε η ώρα να γιορτάσουμε όλα όσα πρεσβεύουμε: ΝΙΚΗ!” Ο Τραμπ έγραψε στην πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Truth Social καθώς ανακοίνωσε το νόμισμα των μιμιδίων το βράδυ της Παρασκευής.
Περίπου 200 εκατομμύρια από τις ψηφιακές μάρκες έχουν εκδοθεί και άλλα 800 εκατομμύρια θα κυκλοφορήσουν τα επόμενα τρία χρόνια, ανέφερε ο ιστότοπος του νομίσματος.
«Αυτό το Trump Meme γιορτάζει έναν ηγέτη που δεν υποχωρεί, ανεξάρτητα από τις πιθανότητες», ανέφερε ο ιστότοπος.
Περιλάμβανε μια δήλωση αποποίησης ευθυνών που σημείωνε ότι το νόμισμα “δεν προορίζεται να αποτελέσει ή αντικείμενο” επενδυτικής ευκαιρίας ή τίτλου και “δεν ήταν πολιτικό και δεν έχει καμία σχέση” με οποιαδήποτε πολιτική εκστρατεία, πολιτικό γραφείο ή κυβερνητική υπηρεσία.
Οι επικριτές κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι επωφελήθηκε από την προεδρία.
«Το να κατέχει ο Τραμπ το 80 τοις εκατό και το χρονοδιάγραμμα εκτόξευσης ώρες πριν από την ορκωμοσία είναι επιθετικό και πολλοί πιθανότατα θα πληγωθούν από αυτό», δήλωσε ο Nick Tomaino, επιχειρηματίας κεφαλαίου κρυπτονομισμάτων, σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τέτοια ψηφιακά μάρκες είναι διαβόητα για τους κερδοσκόπους που χρησιμοποιούν διαφημιστική εκστρατεία για να αυξήσουν την αξία πριν πουλήσουν στην κορυφή της αγοράς, αφήνοντας τους καθυστερημένους να μετρούν τις απώλειές τους καθώς η τιμή πέφτει.
Οι επενδυτές σε κρυπτονομίσματα ελπίζουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα τονώσει τη βιομηχανία.
Οι ρυθμιστικές αρχές του προέδρου Τζο Μπάιντεν ανέφεραν ανησυχίες για απάτη και ξέπλυμα χρήματος, καθώς καταπολεμούσαν τις εταιρείες κρυπτογράφησης μηνύοντας τα χρηματιστήρια.
Ο Τραμπ προηγουμένως ήταν σκόπιμος σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, αλλά σε ένα συνέδριο Bitcoin στο Νάσβιλ πέρυσι είπε ότι η Αμερική θα είναι «η πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων του πλανήτη» μόλις επιστρέψει στην Ουάσιγκτον.
Οι γιοι του Erik και Donald Jr ανακοίνωσαν τη δική τους επιχείρηση κρυπτονομισμάτων πέρυσι.
Με πληροφορίες από BBC
Οικονομία
Η ενεργειακή γεωγραφία της Συρίας
Τα ενεργειακά αποθέματα της Συρίας βρίσκονται διασκορπισμένα σε περιοχές με διαφορετικό πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο.
Η ενεργειακή γεωγραφία της Συρίας
Τα ενεργειακά αποθέματα της Συρίας βρίσκονται διασκορπισμένα σε περιοχές με διαφορετικό πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο. Τα περισσότερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ηπειρωτική χώρα βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται από τη νέα διοίκηση της Δαμασκού, αλλά τα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου βρίσκονται στις βορειοανατολικές περιοχές υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (PYD/SDF), δηλ. των Κούρδων της Συρίας.
Ο ενεργειακός χάρτης της Συρίας: Με μαύρο τα οικόπεδα πετρελαίου, με μωβ του φυσικού αερίου
Πόσο πετρέλαιο παράγεται στη Συρία
Η Συρία, αν και μια χώρα ρημαγμένη από τον πόλεμο, θεωρείται ότι κρύβει στα σπλάχνα της έναν ενεργειακό θησαυρό, παρόλο που τα στοιχεία για τα αποθέματά της ποικίλουν και ο έλεγχος της παραγωγής παραμένει ασαφής.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA), το 2015 η Συρία διέθετε αποθέματα πετρελαίου ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων βαρελιών. Ωστόσο, έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Τουρκικό Κέντρο Έρευνας Στρατηγικών και Πολιτικών Ενέργειας (TESPAM) τον Δεκέμβριο του 2024 εκτοξεύει την εκτίμηση στα 6,9 δισεκατομμύρια βαρέλια. Ο πρόεδρος του TESPAM, Ογουζχάν Ακγενέρ, επισημαίνει στο BBC Τουρκίας ότι η απόκλιση οφείλεται στην έλλειψη στοιχείων.
«Μπορεί να μην έχουν κάποια ανακαλυφθέντα πεδία και δεδομένα. Εφόσον συνεργαζόμαστε πιο στενά με την περιοχή, έχουμε επίσης ορισμένα δεδομένα για ανακαλύψεις που έγιναν στην περιοχή πριν από το 2011».
Η ημερήσια παραγωγή, εάν γίνουν οι απαραίτητες επισκευές και “αποκατάσταση” των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την TESPAM, θα μπορούσε να φτάσει στα 250-300 χιλιάδες βαρέλια μέσα σε ενάμιση χρόνο και στο 1 εκατομμύριο βαρέλια σε πέντε χρόνια.
Ποιος ελέγχει το πετρέλαιο στη Συρία
Η διαδρομή του συριακού πετρελαίου αποτυπώνει σαφώς την ταραγμένη ιστορία της χώρας.
Το 2008, η παραγωγή πετρελαίου στη Συρία έφτανε τα 406 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με έκθεση του 2019. Τα κοιτάσματα στη Deir ez-Zor και τη Hasakah ήταν πυλώνες της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας, προσφέροντας σημαντικά έσοδα στη Δαμασκό.
Με την επικράτηση του ISIS στις πετρελαιοφόρες περιοχές, η χώρα βρέθηκε στο έλεος της τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία κέρδιζε εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για να χρηματοδοτεί μόνο τη δράση της, πουλώντας το πετρέλαιο της χώρας από τα κοιτάσματα πετρελαίου γύρω από την Deir ez-Zor και τη Hasakah.
Η διακυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ βρέθηκε σε αδιέξοδο, καθώς η Δαμασκός αναγκάστηκε να εισάγει πετρέλαιο για να καλύψει τις ανάγκες της. Η εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές οδήγησε στην κατάρρευση του ενεργειακού τομέα της χώρας.
Μετά τη στρατιωτική ήττα του ISIS, το 80% των πεδίων πετρελαίου στη Συρία πέρασε στα χέρια των Κούρδων (PYD/SDF).
Σε ποιον ανήκουν τα κοιτάσματα πετρελαίου
Ο Ντέιβιντ Μπάτερ, εμπειρογνώμονας στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων (Chatham House) με έδρα το Λονδίνο, μιλώντας στο BBC Τουρκίας, εξηγεί τη σύνθετη φύση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των πετρελαϊκών αποθεμάτων στη Συρία. Αν και οι Κούρδοι ελέγχουν την παραγωγή, τα αποθέματα δεν ανήκουν σε αυτούς, αλλά στο συριακό κράτος ή σε ιδιωτικές εταιρείες πετρελαίου.
Ο ρόλος του Ομίλου Kat?rc?
Το πετρέλαιο που εξορύσσονταν από τους Κούρδους, μέχρι την ανατροπή Άσαντ, πωλούνταν σε διαφορετικούς φορείς μέσω ενός πολύπλοκου εμπορικού δικτύου. Η διαχείριση και η πώληση του συριακού πετρελαίου ανήκε κατά κύριο λόγο στον όμιλο Kat?rc?, ο οποίος συνδέονταν με το καθεστώς Άσαντ.
Ο έλεγχος του εμπορίου του συριακού πετρελαίου μεταβλήθηκε δραστικά, όταν οι δυνάμεις της Hayat Tahrir al-Sham (HTS) κατέλαβαν τα δύο τρίτα της χώρας. Οι αλλαγές αυτές δημιούργησαν νέα δεδομένα στην πολιτική και οικονομική εξίσωση της Συρίας, αναδεικνύοντας τους ενεργειακούς πόρους ως μοχλό ισχύος.
Ποιος θα διαχειριστεί τους πόρους
Ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιος θα διαχειρίζεται μετά την επικράτηση του HTS τους πετρελαϊκούς πόρους της Συρίας και πώς.
Η καθηγήτρια Αρζού Γιλμάζ στο Πανεπιστήμιο Hewler στο Ερμπίλ του Β. Ιράκ αναφέρει στο ρεπορτάζ του ΒΒC Τουρκίας ότι ο έλεγχος των Κούρδων τόσο επί του πετρελαίου στα βορειοανατολικά, όσο και στις γεωργικές εκτάσεις σε αυτήν την περιοχή και στον ποταμό Ευφράτη είναι ατού που ενισχύουν το χέρι των Κούρδων στις διαπραγματεύσεις με τη Δαμασκό.
Του πώς θα μοιραστεί ο έλεγχος των πόρων ανατολικά του Ευφράτη ενδέχεται να βρέθηκε και στην ατζέντα κατά την πρόσφατη συνάντηση του HTS και των SDF.
Σύμφωνα με τη Γιλμάζ, η οποία βρίσκει χαμηλή την πιθανότητα μιας ενιαίας κυβέρνησης που θα κυβερνά τη Συρία και θα κυριαρχεί σε ολόκληρη τη χώρα, «ακόμα και αν η ενσωμάτωση της διοικητικά και στρατιωτικά αυτόνομης περιοχής στο κέντρο καταστεί δυνατή, η κοινή χρήση των πόρων είναι η πιο δύσκολη».
Επομένως, η σημασία του πετρελαίου στην πολιτική διαδικασία της Συρίας θα είναι καθοριστική.
«Θα είναι μια εθνική αξία από την οποία μπορούν να επωφεληθούν οι τοπικές κοινότητες μέσω ορισμένων μηχανισμών στη μακροπρόθεσμη διαδικασία ανοικοδόμησης της Συρίας», σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μπάτερ, που προτείνει τη δημιουργία μιας κρατικής εταιρείας πετρελαίου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Ακόμη κι αν αυτό, όμως, επιτευχθεί και η παραγωγή αυξηθεί, το πετρέλαιο δεν θα είναι ποτέ μια σημαντική πηγή εσόδων από τις εξαγωγές. Μόνο εάν μπορέσει να αναπτυχθεί και να επιτευχθεί αύξηση παραγωγής, θα μειώσει την ανάγκη έστω για εισαγωγές, σύμφωνα με τον Μπάτερ.
Οι ενεργειακοί πόροι της Συρίας ως πολιτική μόχλευση
Το πετρέλαιο στη Συρία παραμένει ένα διττό εργαλείο. Από τη μια πλευρά, μπορεί να αποτελέσει πηγή σταθερότητας και ανάπτυξης για τη Συρία. Από την άλλη, η αβέβαιη πολιτική κατάσταση και οι συγκρούσεις για τη διαχείρισή του ενδέχεται να το καταστήσουν αφορμή για περαιτέρω αντιπαραθέσεις. Η επόμενη ημέρα στη Συρία θα καθοριστεί όχι μόνο από το πώς θα μοιραστούν οι πόροι, αλλά και από το αν αυτοί θα γίνουν μοχλός ειρήνης ή διαίρεσης.
Η προσέγγιση της Τουρκίας
Ο Ογουζχάν Ακγενέρ της TESPAM διαπιστώνει ότι ούτε η Δαμασκός ούτε η Τουρκία έχουν στοχεύσει τις εγκαταστάσεις πετρελαίου μετά την πτώση της κυβέρνησης Άσαντ και ο λόγος για αυτό είναι ότι οι εγκαταστάσεις θεωρούνται ότι ανήκουν στη Συρία, ενώ υπάρχει επίσης η προσδοκία οι SDF να αποσυρθούν από την περιοχή.
Με την επίτευξη μίας πολιτικής συμφωνίας στα βορειοανατολικά, η Άγκυρα μπορεί να παράσχει τον τεχνικό εξοπλισμό και τις επενδύσεις που χρειάζεται η Δαμασκός για να αναπτύξει τα κοιτάσματα πετρελαίου της και να αυξήσει την καθημερινή της παραγωγή.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε επίσης ότι το συριακό πετρέλαιο θα μπορούσε να μεταφερθεί στον υπόλοιπο κόσμο μέσω του πετρελαιαγωγού Ιράκ-Τουρκίας.
Η Αρζού Γιλμάζ, από την άλλη, θεωρεί ότι οι Κούρδοι της Συρίας χρειάζονται την Τουρκία για να πουλήσουν το πετρέλαιο, που παράγουν, στη διεθνή αγορά. Η Γιλμάζ τόνισε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να τερματίσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή και ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στην υπογραφή μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και SDF.
Ο θαλάσσιος ενεργειακός χάρτης της Συρίας
Η Συρία, παρά τα σημαντικά κοιτάσματα που διαθέτει στην ξηρά, παραμένει σχετικά άγνωστη όσον αφορά τον θαλάσσιο ενεργειακό της πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα παράλιά της δεν έχουν ερευνηθεί για ενεργειακούς πόρους, όπως άλλες χώρες, λόγω κυρίως των συνεχιζόμενων συγκρούσεων και της πολιτικής αστάθειας στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η θαλάσσια περιοχή της Συρίας θεωρείται γεωλογικά κι αυτή ευνοημένη, λόγω των κοινών γεωλογικών χαρακτηριστικών με άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, όπως αυτές του Λιβάνου και της Κύπρου, όπου έχουν γίνει σημαντικές ανακαλύψεις. Επαρκή στοιχεία, πάντως, για να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων ενεργειακών πόρων στην περιοχή, δεν υπάρχουν.
Παρόλα αυτά, η θαλάσσια περιοχή της Συρίας απέκτησε τελευταία αξία με τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας να οριοθετήσει θαλάσσια σύνορα με τη διοίκηση του HTS στη Δαμασκό. Κι εδώ, η πολιτική διάσταση της συμφωνίας φαίνεται να υπερτερεί της πραγματικής αναζήτησης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων.
Η Τουρκία, μέσω αυτής της συμφωνίας, προσβλέπει στη διεύρυνση της γεωπολιτικής της επιρροής και στην απόκτηση στρατηγικού πλεονεκτήματος απέναντι σε άλλες δυνάμεις της περιοχής, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα.
Η Συρία, από την άλλη πλευρά, μπορεί να επιδιώκει μια τέτοια συμφωνία για λόγους εσωτερικής πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας. Η συμφωνία αυτή μπορεί να προσφέρει κάλλιστα στη νέα διοίκηση του Αχμέντ Σάρα την πολιτική νομιμοποίηση και τη δυνατότητα να ενισχύσει το διαπραγματευτικό του χαρτί έναντι των δυνάμεων που ελέγχουν περιοχές πλούσιες σε πετρέλαιο στην ξηρά, όπως οι Κούρδοι της Συρίας.
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Κοτζιάς: Χρειάζεται να δυναμώσουν οι φωνές για την Κύπρο και η στήριξη της Ελλάδας