Γενικά θέματα
50 χρόνια από την μεταπολίτευση
Η «μεταπολίτευση» έκλεισε τον κύκλο της
Η κατάρρευση της δικτατορίας στην Ελλάδα μετά το χουντικό πραξικόπημα και την επακολουθήσασα τουρκική εισβολή, επικράτησε να αποκαλείται μεταπολίτευση. Κακώς κατά τη γνώμη μου. Θα ήταν πιο δόκιμος όρος η επιστροφή στη δημοκρατία ή στο δημοκρατικό πολίτευμα.
Ιδιαίτερα η πρώτη χρονική περίοδος μετά την πτώση της χούντας υπήρξε συγκλονιστική. Η έντονη πολιτικοποίηση πρωτοφανής, με επικεφαλής τη νεολαία. Μαζί με το αίτημα για μια ριζοσπαστική αλλαγή του πολιτικού συστήματος με μη επιστροφή σε μια δημοκρατία τύπου προ του 1967. Με σαφή προσανατολισμό σε μια ριζοσπαστική ανανέωση του πολιτικού βίου και με έλευση στην εξουσία νέων πολιτικών δυνάμεων που να μη σχετίζονται με όσα εφιαλτικά διαδραματίστηκαν στην προ της χούντας περίοδο με τις συνωμοσίες του παλατιού και τις κυβερνήσεις των αποστατών.
Από την άλλη ο υποβόσκων φόβος παλινόρθωσης της δικτατορίας σε ευρύτατα στρώματα της κοινωνίας, δεν επέτρεψε μια τέτοια ριζοσπαστική εξέλιξη.
Η γνωστή ρήση του Μίκη Θεοδωράκη στις πρώτες εθνικές εκλογές «Καραμανλής ή τανκς», αποτύπωσε με τον πιο παραστατικό τρόπο το φοβικό δίλημμα που τέθηκε ενώπιον των ψηφοφόρων. Όμως αυτό δεν σήμαινε μια εσαεί προσαρμογή σε συντηρητικές επιλογές. Η Ελληνική κοινωνία εγκυμονούσε το καινούργιο, προσβλέποντας σε εντελώς νέες πολιτικές δυνάμεις. Κάτι που επιβεβαιώθηκε σε λίγα χρόνια με την πανηγυρική ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Με τις βαθιές κοινωνικές και πολιτικές τομές που εισήχθησαν επί της πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι με την ιστορία, δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τα σημαντικά βήματα σταθεροποίησης της δημοκρατίας επί της πρώτης μεταπολιτευτικής κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Η διενέργεια δημοψηφίσματος για την μορφή του πολιτεύματος και η αλλαγή του σε προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ο περιπετειώδης και εν πολλοίς επιζήμιος θεσμός της βασιλείας τερματίστηκε.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί η νομιμοποίηση του κομμουνιστικού κόμματος της Ελλάδας και άλλων αριστερών κομμάτων (Κ.Κ.Ε εσωτερικού – ΕΚΚΕ κ.α). Είχα την τύχη να ζήσω εκ του σύνεγγυς στην Αθήνα τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και την έντονη ζύμωση ιδεών, και ιδεολογιών. Την αναζήτηση της μελλοντικής πορείας ύστερα από το σκοτάδι που σκέπασε για εφτά χρόνια τον Ελληνικό λαό. Τον οποίο οφείλουμε ως Κυπριακός Ελληνισμός καθηκόντως να ευγνωμονούμε για την θερμή αδελφική του στήριξη τις τραγικές στιγμές που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή.
Ανεξάρτητα από το δικαιολογημένο παράπονο για την απουσία στρατιωτικής συνδρομής προς την Κύπρο για την αντιμετώπιση της εισβολής, που αφορά την τότε ηγεσία και τις τότε αιτιάσεις της, η πραγματικότητα είναι ότι ο Ελληνικός λαός έμπρακτα και ολόψυχα στάθηκε δίπλα στην Κύπρο. Οι πρώτες συναυλίες για ενίσχυση των προσφύγων της Κύπρου – μία στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και δύο στο γήπεδο Καραϊσκάκη – υπήρξαν μεγαλειώδη συλλαλητήρια για την Κύπρο.
Ως στέλεχος του Κυπριακού δημοκρατικού φοιτητικού κινήματος, είχα την ευθύνη της κινητοποίησης για τις πορείες – συγκεντρώσεις για την Κύπρο. Με μερικά μόνο τηλεφωνήματα προς τις ηγεσίες των Ελληνικών φοιτητικών παρατάξεων είχαμε συμμετοχές δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων φοιτητών.
Η «μεταπολίτευση» έκλεισε τον κύκλο της.
50 χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα της Κύπρου – πραξικόπημα και εισβολή – η πληγή για ολόκληρο τον Ελληνισμό παραμένει ανεπούλωτη. Και η δημοκρατία στην Ελλάδα, που επανήλθε μετην πολυαίμακτη θυσία της Κύπρου, έχει την αυτονόητη εθνική ευθύνη να μην επαναλάβει τις αιτιάσεις που προβλήθηκαν το 74 και να αντιμετωπίσει το Κυπριακό ως πρώτιστο εθνικό θέμα. Θέμα ολόκληρου του Έθνους. Διακαής προσδοκία και ευχή μας οι διαβεβαιώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου να υλοποιηθούν.
Άλλωστε είναι πλέον «ηλίου φαεινότερον» ότι η επιτυχία των τουρκικών σχεδιασμών στην Κύπρο, θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες τον Ελληνισμό. Στο Αιγαίο, στην Θράκη, στα νησιά.
*Πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων
Γενικά θέματα
Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.
Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.
Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.
Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.
Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.
Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)
Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.
Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.
Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.
Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.
Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.
Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.
Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)
Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.
Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Γενικά θέματα
Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities
Γενικά θέματα
Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο