Διεθνή
Al Arabiya Post: Επιδεινώνεται η κατάσταση στο κατεχόμενο από το Πακιστάν Κασμίρ! Διαμαρτυρίες εναντίον των αρχών
Οι ντόπιοι υποφέρουν από υψηλό πληθωρισμό τροφίμων, υπερβολικούς λογαριασμούς ενέργειας, υψηλότερους φόρους, κυριαρχία και εκμετάλλευση από την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, έλλειψη ανάπτυξης και ανεπαρκή εκπροσώπηση στη διακυβέρνηση.
Η κατάσταση στο Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν συνέχισε να επιδεινώνεται μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις που είδαν μεγάλη συμμετοχή των μαζών. Μια σειρά διαδηλώσεων έχει εμπλακεί στο Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν καθώς οι ντόπιοι υποφέρουν από υψηλό πληθωρισμό τροφίμων, υπερβολικούς λογαριασμούς ενέργειας, υψηλότερους φόρους, κυριαρχία και εκμετάλλευση από την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, έλλειψη ανάπτυξης και ανεπαρκή εκπροσώπηση στη διακυβέρνηση.
Το Ισλαμαμπάντ δέχεται επικρίσεις από τους κατοίκους του Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν και του «Αζάντ Κασμίρ», που ανήκουν στην περιοχή του Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν. Αυτές οι περιοχές έχουν δει συχνές διαδηλώσεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό παρέμειναν ειρηνικές. Πρόσφατα, μια τέτοια διαμαρτυρία έγινε βίαιη καθώς το Ισλαμαμπάντ απέτυχε να εκπληρώσει τις μακροχρόνιες απαιτήσεις των ντόπιων. Πετάχτηκαν πέτρες και υπέστη ζημιές η δημόσια περιουσία στις βίαιες αναταραχές στο Muzaffarabad.
Οι διαδηλώσεις συνέχισαν να γίνονται ακόμη και τα μεσάνυχτα, οι ντόπιοι έδωσαν έντονες ομιλίες και με σωματικές προκλήσεις συμμετείχαν για να καταδικάσουν τις πολιτικές και τη διακυβέρνηση της κυβέρνησης του Πακιστάν. «Ακόμη και τα μεσάνυχτα, ο αγώνας για δικαιώματα και δικαιοσύνη κατά του πακιστανικού καθεστώτος εντείνεται», είπε κάτοικος Κασμίρ ονόματι Yusra Iqbal. [4] Άλλος πολίτης ονόματι Jannat Benazeer είπε «Στο Azad Kashmir, οι φωνές ενώνονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας. Η αναζήτηση για δικαιοσύνη και ελευθερία αντηχεί στους δρόμους».
Ο Toqeer Gilani, πρόεδρος του Απελευθερωτικού Μετώπου Τζαμού Κασμίρ (JKLF), είπε ότι οι διαδηλώσεις ήταν μέρος ενός κινήματος για την αποκατάσταση των βασικών δικαιωμάτων και τον τερματισμό της εκμετάλλευσης των πόρων από το Ισλαμαμπάντ. «Η αφόρητη και παράνομη φορολογία, με τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος, το τέλος των επιδοτήσεων στο αλεύρι και την κατάχρηση δημοσίων πόρων από την πολιτική και γραφειοκρατική ελίτ έχουν πυροδοτήσει αυτό το μεγάλης κλίμακας κίνημα για δικαιώματα», είπε.
Οι μαζικές διαδηλώσεις και η οργή που σιγοβράζει δείχνουν πόσο αυστηρό έλεγχο ασκεί η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ σε αυτές τις περιοχές, δήλωσε ο Salman Rafi Shaeikh, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Διοίκησης της Λαχώρης. «Οι διαδηλώσεις τον Μάιο κατέρριψαν τον μύθο ότι το Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν, ή το Αζάντ Κασμίρ, είναι πραγματικά ελεύθερο. Οι κάτοικοι του Κασμίρ στο Πακιστάν αισθάνονται ότι έχουν υποβιβαστεί σε δευτερεύον καθεστώς και λένε ότι το Ισλαμαμπάντ συχνά παραβιάζει την ονομαστική τους αυτονομία», είπε.
Ο Σαουκάτ Ναουάζ Μιρ, πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Δράσης Αουάμι του Τζαμού Κασμίρ (JAAC), χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ανίκανη», η οποία είπε ότι «απέτυχε οικτρά να υπηρετήσει τον λαό». Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι πακιστανικές δυνάμεις πυροβόλησαν με σφαίρες στους διαδηλωτές, οι οποίοι εξέφραζαν την οργή τους για τις αφόρητες τιμές των τροφίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος. Έκτοτε, οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε ένα εκτεταμένο δημόσιο κίνημα. Ένας τοπικός έμπορος Akhter Ali την χαρακτήρισε «πρωτοφανή» εξέγερση. «Ο αυξανόμενος πληθωρισμός ήταν αφόρητος, οπότε χρειαζόταν αυτή η τεράστια διαμαρτυρία του λαού», είπε.
Μια ομάδα δημοτικών συμβούλων από το Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν πραγματοποίησε διαμαρτυρία στην πόλη Μουζαφαραμπάντ ενάντια στην έλλειψη ανάπτυξης και τις καθυστερήσεις στην αποδέσμευση πολιτικών κεφαλαίων για την ευημερία των κατοίκων του Κασμίρ. «Έχει περάσει περισσότερο από 1,5 χρόνο από τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών. Ειπώθηκε ότι όσοι εκλεγούν στις τοπικές εκλογές θα πάρουν τα κεφάλαια. Αλλά όλοι γνωρίζετε την τρέχουσα κατάσταση», είπε ένας διαδηλωτής.
Εν μέσω των συνεχών αναταραχών, οι υπηρεσίες Διαδικτύου ανεστάλησαν ενώ σχολεία και κολέγια παρέμειναν κλειστά, ακόμη και όταν το Ισλαμαμπάντ ανέπτυξε περισσότερο προσωπικό ασφαλείας. «Οι διαμαρτυρίες για συγκεκριμένα οικονομικά παράπονα αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη απογοήτευση για την αποδυνάμωση και τη συχνή παρέμβαση από το Ισλαμαμπάντ», δήλωσε ο δημοσιογράφος Ιφτικάρ Γκιλάνι με έδρα την Άγκυρα.
Οι διαδηλώσεις στο Κασμίρ ήταν ειρηνικές έως ότου οι πακιστανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Ο κόσμος κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ και τον επικεφαλής της πακιστανικής υπηρεσίας κατασκοπείας ISI Nadeem Anjum για τις βίαιες διαδηλώσεις. «Αν η κυβέρνηση στο Ισλαμαμπάντ δεν έχει ιδέα ποιος διέταξε τους Ρέιντζερς να ανοίξουν πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στο Αζάντ Κασμίρ, τότε υπάρχει μόνο μία εξήγηση. Ο Nadeem Anjum ελέγχει άμεσα τους πράκτορες προβοκάτορες που προκαλούν φόβο και βία κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων», δήλωσε ο δημόσιος σχολιαστής Zeeshan Khan.
Το Συμβούλιο Ευρώπης του Κασμίρ με έδρα τις Βρυξέλλες ζήτησε μια αμερόληπτη έρευνα για τους θανάτους ειρηνικών διαδηλωτών. Οι κάτοικοι του Κασμίρ έπληξαν τα πακιστανικά μέσα ενημέρωσης επειδή αγνόησαν την εκτεταμένη διαμαρτυρία στις περιοχές Gilgit-Baltistan και Kashmir. «Τα πακιστανικά μέσα ενημέρωσης DAJALI είναι εντελώς σιωπηλά. η κατάσταση στο Αζάντ Κασμίρ επιδεινώνεται σταδιακά, αλλά υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία για τα πακιστανικά μέσα ενημέρωσης να δείξουν τα πάντα. Ανάθεμα σε εσάς και τους χειριστές σας», είπε ένας δικηγόρος ονόματι Gillani Syed στο X.
Όσοι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να καλύψουν τις διαδηλώσεις απειλήθηκαν από τα πακιστανικά πρακτορεία. Ένας τέτοιος δημοσιογράφος ονόματι Ahmed Farhad απήχθη και αργότερα κατηγορήθηκε βάσει αυστηρών νόμων που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος ο Farhad και να τιμωρηθούν όσοι βρίσκονται πίσω από την αναγκαστική εξαφάνισή του.
ΠΗΓΗ: Al Arabiya Post
Διεθνή
Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία
Υπερψηφίστηκε στη γαλλική εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, με 331 ψήφους. Χρειάζονταν 288 ψήφοι για να περάσει η πρόταση, αφού δύο έδρες είναι κενές σε σύνολο 577 εδρών. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει το βράδυ της Πέμπτης τηλεοπτικό διάγγελμα, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, υπέρ της μομφής στην κυβέρνηση τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αριστεράς καθώς και του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, ενώ κατά τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας που στηρίζει τον Εμάνουελ Μακρόν καθώς και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Η συζήτηση υπήρξε εξαιρετικά έντονη με συνεχείς διακοπές και αποδοκιμασίες των εκάστοτε ομιλητών. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συμπολίτευσης έκαναν λόγο για ανίερη συμμαχία της ακροδεξιάς με τα κόμματα της αριστεράς, ενώ οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης υποστήριξαν λίγο-πολύ ότι η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ ήταν επιβεβλημένη.
Ο ίδιος ο Μισέλ Μπαρνιέ, λαμβάνοντας τον λόγο υπογράμμισε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας και της υπευθυνότητας» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Γαλλία πληρώνει κάθε χρόνο 60 δισεκατομμύρια ευρώ για τόκους, δηλαδή περισσότερα από αυτά που ξοδεύει για την άμυνα και την παιδεία μαζί. «Θα ήθελα να είμαι σε θέση να ξοδέψω περισσότερα όμως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μετά την πρόταση μομφής» δήλωσε ο Μπαρνιέ.
Τα επόμενα βήματα
Σε συνέχεια της σημερινής ψηφοφορίας ο Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έχει ήδη επιστρέψει στο Παρίσι μετά από την τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του Μισέλ Μπαρνιέ μέχρι το Σάββατο. Στην περίπτωση αυτή θα είναι ο τέταρτος κατά σειρά πρωθυπουργός που γνωρίζει η Γαλλία κατά το τρέχον έτος.
Το μείζον ερώτημα είναι αν ο νέος πρωθυπουργός θα καταφέρει να έχει διαφορετική τύχη από αυτή του Μισέλ Μπαρνιέ και κυρίως αν θα είναι σε θέση η Γαλλία να έχει έτοιμο τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 πριν την εκπνοή του 2024.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Η Μαρίν Λεπέν τόνισε μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ: «Έχουμε κάποιες απιτήσεις για την υποστήριξη τοπυ επόμενου πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων και ο σεβασμός των ψηφοφόρων μας. (…) Θα αφήσουμε τον επόμενο υποψήφιο πρωθυπουργό να πιάσει δουλειά. (…) Θα συμβάλουμε στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού. (…) Δεν ζητώ την παραίτηση του προέδρου Μακρόν, αλλά η πίεση συσσωρεύεται, μόνο αυτός έχει τον τελευταίο λόγο».
Την παραίτηση του Μακρόν όμως, ζήτησε ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι ακόμα κι αν βρίσκει κάθε τρεις μήνες κι από έναν Μπαρνιέ, αυτό δεν θα το γλιτώσει από την απομάκρυνσή του από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η πολιτική και οικονομική αστάθεια βυθίζει στην αβεβαιότητα τους ισχυρούς της ΕΕ
Αφού κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ, η πολιτική και η οικονομική κρίση βαθαίνει. Ο κίνδυνος να αποδυναμωθεί η επιρροή της εντός της ΕΕ είναι ορατός και συνάμα γίνεται πολύ σοβαρός αν συνυπολογίσει κανείς ότι αντιμέτωπη με αντίστοιχη πολιτική κρίση και οικονομικές προκλήσεις είναι και η Γερμανία (πρόωρες εκλογές τέλη Φεβρουαρίου).
Ο γαλλογερμανικός άξονας έδειχνε καιρό απορρυθμισμένος, αλλά το γεγονός ότι και τα δύο μέρη του είναι πλέον απασχολημένα με εσωτερικά προβλήματα, δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την Ευρώπη.
Σε σχεδόν δύο μήνες αναλαμβάνει πρόεδρος ο Τραμπ και μαζί του έρχονται κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν εκτός από τον εμπορικό πόλεμο, στην ασφάλεια της Ευρώπης και στους δύο πολέμους που έχει στα σύνορά της – πόλεμος σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία – και σε μία νέα αλλά γνώριμη εστία έντασης στη Γεωργία, όπου βαθαίνει επικίνδυνα η πολιτική κρίση εξαιτίας των αντι-δυτικών θέσεων της κυβέρνησης.
Επομένως, η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί ως παρατηρητής τις εξελίξεις. Πρέπει να συμμετέχει σε αυτές με ισχυρή ηγεσία και ενιαίο μέτωπο. Ειδικά τώρα, που η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, διότι γνωρίζει ότι αν δείξει αδυναμία ρισκάρει να χάσει τις σφαίρες επιρροής της από την Γεωργία ως την περιοχή του ινδο-ειρηνικού.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Διεθνή
«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»! Με αυτό το σύνθημα αποφυλακίστηκς η Ιρανή κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί!
Βγήκε φωνάζοντας το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν, όπως δήλωσε ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμανί.
Η Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί, κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, αποφυλακίστηκε προσωρινά για ιατρικούς λόγους, βγήκε από τη φυλακή της Τεχεράνης φωνάζοντας «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν, είπε σήμερα ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμανί.
«Βγήκε σε καλή ψυχική κατάσταση, σε μια μαχητική κατάσταση παρά την κατάσταση της υγείας της που είναι πολύ εύθραυστη», δήλωσε ο ίδιος σε μια βιντεοδιάσκεψη από το Μεξικό, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε στο Παρίσι από τους υποστηρικτές της Ιρανής ακτιβίστριας.
Παρών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο γιος της Ναργκίς Μοχαμαντί, Αλί Ραχμανί, είπε ότι μπόρεσε να μιλήσει λίγο με τη μητέρα του, την οποία δεν έχει δει εδώ και χρόνια.
«Ήταν πολύ σύντομο, όμως πολύ έντονο, εκείνη κατάφερε να μου πει ότι με αγαπάει», αφηγήθηκε ο νεαρός άνδρας, ο οποίος έχει μια δίδυμη αδελφή.
«Το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν ότι βγήκε από τη φυλακή του Εβίν χωρίς να φοράει μαντίλα και ότι είχε μια μοναδική φράση στο στόμα: “Γυναίκα, ζωή, ελευθερία”», συνέχισε ο ίδιος.
«Το δεύτερο, αυτό είναι το σημαντικότερο, είναι ότι θα συνεχίσει να μάχεται αδιάκοπα εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν προκειμένου το φυλετικό απαρτχάιντ να αναγνωριστεί ως ένα οικουμενικό έγκλημα σε ολόκληρο τον κόσμο κι ότι θα συνεχίσει να μάχεται επίσης εναντίον της θανατικής ποινής», συμπλήρωσε.
Στη Ναργκίς Μοχαμαντί, 52 ετών, δόθηκε μια προσωρινή αναστολή της ποινής της κάθειρξης για τρεις εβδομάδες.
Η ακτιβίστρια έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας στη φυλακή, για τη δέσμευσή της κατά της υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας και κατά της θανατικής ποινής.
Η Επιτροπή Νόμπελ ζητά από το Ιράν την οριστική αποφυλάκιση της Μοχαμαντί
Την ίδια ώρα, η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ προέτρεψε σήμερα τις ιρανικές αρχές να απελευθερώσουν οριστικά την Ιρανή Νομπελίστρια.
«Ζητάμε από τις ιρανικές αρχές να βάλουν ένα οριστικό τέλος στη φυλάκισή της και να διασφαλίσουν ότι θα λάβει μια επαρκή για τις ασθένειές της ιατρική θεραπεία», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ, Γέργκεν Βάτνε Φρίντνες.
«Η νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ είναι χαρούμενη που έμαθε ότι η Ναργκίς Μοχαμαντί αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή της Τεχεράνης, όμως εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την υγεία της και τις ασθένειές της», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ, σε μια συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Διεθνή
Βαλτική: Ρωσικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά σε γερμανικό ελικόπτερο
Το πλήρωμα ρωσικού πλοίου χρησιμοποίησε πυρομαχικά σηματοδότησης, τα οποία προορίζονται για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εναντίον γερμανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Βαλτική Θάλασσα, μετέδωσε πριν από λίγο το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, επικαλούμενο ενημέρωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στο περιθώριο της συνάντησης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το dpa, το ελικόπτερο επρόκειτο να πραγματοποιήσει διαδικασία αναγνώρισης στην περιοχή, στην οποία, όπως δήλωσε νωρίτερα η κυρία Μπέρμποκ, βρίσκονται πάντα πλοία τα οποία εμπλέκονται στην προσπάθεια αποφυγής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Η υπουργός τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθεί και η φύλαξη των αγωγών και των καλωδίων που βρίσκονται στην Βαλτική, λόγω της αύξησης των υβριδικών επιθέσεων από την Ρωσία και τους υποστηρικτές της. «Πρέπει να επεκταθεί η προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας μέσω περιπολιών», ανέφερε.
Ερωτηθείς πάντως σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου ‘Αμυνας δήλωσε πριν από λίγο ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το περιστατικό.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra