Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Αποκάλυψη Politico: Ιδού το σχέδιο Trump για το ΝΑΤΟ – Περιέχει ριζικές αλλαγές

Δημοσιεύτηκε στις

Αλλάζει πλήρως η ισορροπία ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, σύμφωνα με το σχέδιο Trump

Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει απειλήσει να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ τόσες φορές, ώστε για τη μεγάλη μερίδα των επικριτών του δεν είναι πια ζήτημα του «αν», αλλά του «πότε» θα εγκαταλείψει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, που κλείνει φέτος τα 75 της χρόνια.
Στην πραγματικότητα όμως, φαντάζει απίθανο για τον Trump να βγάλει εκτός ΝΑΤΟ τις ΗΠΑ, σύμφωνα με συνεντεύξεις με πρώην συμβούλους εθνικής ασφαλείας που τον υπηρέτησαν και εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας, οι οποίοι πιθανότατα προορίζονται να μείνουν και στη δεύτερη θητεία του πλάι στον Ρεπουμπλικανό.
Βέβαια, ακόμα κι αν δεν αποχωρήσει επίσημα από τον οργανισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα έμενε αλώβητο από μια δεύτερη θητεία του Trump.
Επισημαίνεται ότι ούτε ο ίδιος, ούτε το επιτέλειό του έχουν ακόμη ξεδιπλώσει επίσημα και δημόσια τη γραμμή τους για τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, το Politico κατάφερε να αποσπάσει δηλώσεις αξιωματούχων κοντά στον υποψήφιο πρόεδρο υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Σύμφωνα λοιπόν με τους πληροφοριοδότες του δικτύου, το σχέδιο Trump σε αδρές γραμμές θα κινείται πάνω στους εξής άξονες:
1) Οι ΗΠΑ θα απεμπολήσουν τον ρόλο τους ως κύριου πόλου παροχής ασφαλείας στην Ευρώπη
2) Οι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να αναλάβουν πολύ μεγαλύτερο στρατιωτικό ρόλο και  φυσικά οικονομικό βάρος
3) Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την αεροπορική τους δύναμη και τις βάσεις τους στη Γερμανία, την Αγγλία και την Τουρκία. Θα διατηρήσουν επίσης τις ναυτικές τους βάσεις
4) Ο κύριος όγκος του πεζικού, των τεθωρακισμένων, της επιμελητείας και του πυροβολικού θα περνούσε από αμερικανικά σε ευρωπαϊκά χέρια
5) Οι χώρες που δεν πληρούν τον στόχο αμυντικών δαπανών του 2% του ΑΕΠ ενδέχεται να μην λάβουν πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ
6) Άμεση διαπραγμάτευση με τον Putin για τα εδάφη που θα διατηρήσει η Ρωσία. Δέσμευση για στοπ στην επέκταση του ΝΑΤΟ, με ιδιαίτερη έμφαση στις της Ουκρανίας και της Γεωργίας.
7) Πίεση για άμεσο τερματισμό του πολέμου, πιέζοντας πιθανώς την Ουκρανία να παραχωρήσει κάποια εδάφη
8) Απαίτηση από τα ευρωπαϊκά κράτη για αύξηση στις δαπάνες του ΝΑΤΟ πέρα ​​από τον στόχο του 2%
9) Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο ΝΑΤΟ εάν οι ευρωπαϊκές χώρες «παίζουν δίκαια» και αυξήσουν τις συνεισφορές τους στη Συμμαχία
10) Μετατόπιση του στρατού των ΗΠΑ περισσότερο προς την αντιμετώπιση της Κίνας, με τους Ευρωπαίους να αναλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στην ήπειρό τους και την Ευρασία

Αλλάζουν όλα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης – Μετατοπίζεται το κέντρο βάρους της παγκόσμιας ασφάλειας

Όπως είναι φυσικό, βάσει αυτού του σχεδίου, οι σύμβουλοι και οι άνθρωποι του Trump -ανοιχτά και άλλοι υπό τον όρο της ανωνυμίας- συμμετέχουν σε μια διαρκή διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους για να συγκροτήσουν μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας αρεσκείας του υποψήφιου Ρεπουμπλικανού.
Σύμφωνα με αυτούς τους αξιωματούχους, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την πυρηνική τους ομπρέλα πάνω από την Ευρώπη κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης θητείας Trump κρατώντας την αεροπορική τους δύναμη και τις βάσεις τους στη Γερμανία, την Αγγλία και την Τουρκία, καθώς και τις ναυτικές τους δυνάμεις.
Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο μέρος του πεζικού, των τεθωρακισμένων, της επιμελητείας και του πυροβολικού θα περνούσε τελικά από αμερικανικά σε ευρωπαϊκά χέρια. Μέρη αυτού του σχεδίου παρουσιάστηκαν σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 από το Κέντρο για την Ανανέωση της Αμερικής που συνδέεται με τον Trump, αλλά τους μήνες που πέρασαν, το σχέδιο σχηματοποιήθηκε με μεγαλύτερη σαφήνεια από το επιτελείο του.
Η αλλαγή που οραματίζονται θα περιλάμβανε πρώτα από όλα «σημαντική και ουσιαστική μείωση του ρόλου της Αμερικής στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η Ουάσινγκτον θα υποχωρήσε σε αυτό, αντί να είναι ο κύριος πόλος μαχητικής ισχύος στην Ευρώπη, θα γίνει ένας δρων που παρέχει υποστήριξη μόνο σε περιόδους κρίσης», εξήγησε ο Caldwell, ο οποίος πρόσφατα υπηρέτησε ως ανώτερος σύμβουλος στον Russell Vought, πρώην ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Trump, που τον Μάιο διορίστηκε διευθυντής πολιτικής για το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών.

Εγκαινιάζεται το … ΝΑΤΟ δύο ταχυτήτων

Ένα άλλο μέρος του διπλωματικού πλάνου μιας πιθανής κυβέρνησης Trump είναι ένα σύστημα δύο … ταχυτήτων του ΝΑΤΟ.
Αυτή η ιδέα, που προτάθηκε για πρώτη φορά από έναν άλλο ανώτερο πρώην αξιωματούχο της κυβέρνησης Trump, τον βετεράνο υποστράτηγο Keith Kellogg, σημαίνει ότι οι χώρες μέλη που δεν έχουν επιτύχει ακόμη τον στόχο να δαπανήσουν 2% ΑΕΠ για την άμυνα «δεν θα απολάμβαναν το μεγαλείο της άμυνας και εγγύηση της ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών», σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα εθνικής ασφάλειας, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψει τις εσωτερικές συζητήσεις στο ρεπουμπλικανικό επιτελείο.
Η μη εκπλήρωση του νατοϊκού στόχου για δαπάνες στο 2% θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι παραβιάζει το άρθρο 5 της συνθήκης, το οποίο υποχρεώνει κάθε μέλος να λάβει «τα μέτρα που κρίνει αναγκαία» για να βοηθήσει όποιον δέχεται επίθεση.
Ωστόσο, μέλη του στενού διπλωματικού επιτελείου του πρώην προέδρου σημείωσαν ότι οι διατυπώσεις του Άρθρου 5 ενέχουν ευελιξία και δεν απαιτούν από κανένα μέλος να απαντήσει με στρατιωτική ισχύ.
Πάντως, ο Trump έχει εκφράσει επανειλημμένα την οργή του για την ασυνέπεια των υπόλοιπων κρατών, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ «μας ξεσκίζουν» μη εκπληρώνοντας τον στόχο δαπανών του 2%.
Πιο πρόσφατα, φάνηκε να επιστρατεύει το … ρωσικό σκιάχτρο εάντι των αδιέξοδων του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι θα «ενθάρρυνε» τους Ρώσους να «κάνουν ό,τι διάολο θέλουν» σε κράτη-μέλη που δεν έχουν εκπληρώσει ακόμη τον στόχο αμυντικών δαπανών.

Άμεσος τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία – Απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Putin – Στοπ στην επέκταση προς ανατολάς

Ο άμεσος τερματισμός της σύγκρουσης στην Ουκρανία πιθανότατα είναι το πλέον σημαντικό κομμάτι των σχεδίων του Trump για το ΝΑΤΟ.
Ως μέρος ενός σχεδίου για την Ουκρανία που δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, ο Ρεπουμπλικανός υποχήφιος σκέφτεται μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία το ΝΑΤΟ δεσμεύεται να μην επεκταθεί περαιτέρω προς τα ανατολικά —ειδικά στην Ουκρανία και τη Γεωργία— και να διαπραγματευτεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin για τα νέα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σύμφωνα με δύο άλλους εμπειρογνώμονες εθνικής ασφάλειας που ευθυγραμμίζονται με τον πρώην πρόεδρο.
Ο ίδιος ο Trump δεν έχει αποκαλύψει επίσημα τα σχέδιά του για την Ουκρανία, αλλά στην προεκλογική του εκστρατεία έχει υποσχεθεί επανειλημμένα ότι θα τερματίσει τον πόλεμο – κάτι μάλιστα που έχει χαρακτηρίσει ως μια από τις πρώτες του ενέργειες.
«Πριν ακόμη φτάσω στο Οβάλ Γραφείο, λίγο αφότου κερδίσουμε την προεδρία», τόνισε σχετικά σε συγκέντρωση στις 22 Ιουνίου στη Φιλαδέλφεια…
Ερωτηθείς σε ένα podcast την 21η ​​Ιουνίου εάν ήταν πρόθυμος να αποσύρει από το τραπέζι την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ο Trump απάντησε – σε σχόλια που δεν «έπαιξαν» πολύ δημόσια- ότι η υπόσχεση στο Κίεβο για ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν ένα «λάθος» και «ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος.»
Πολλοί στο στρατόπεδο του Trump προτιμούν ανοιχτά μια Ουκρανία εκτός του ΝΑΤΟ.
«Το ΝΑΤΟ έχει ήδη επεκταθεί πολύ πέρα ​​από αυτό που χρειαζόμαστε για έναν αντιηγεμονικό συνασπισμό» εναντίον της Ρωσίας, επισήμανε σχετικά ο Colby.
Πάντως ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου εφόσον η Ουκρανία αποσυρθεί από την απαίτησή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και, φυσικά, αποσύρει στρατεύματα από τις τέσσερις αυτόνομες περιοχές που διεκδικεί η Μόσχα.
Όταν ο Trump ρωτήθηκε για το ζήτημα στο περίφημο debate με τον Trump -εάν δηλαδή αυτοί οι όροι του Putin θα ήταν αποδεκτοί- απάντησε: «Όχι, δεν είναι αποδεκτοί. Αλλά κοιτάξτε, αυτός είναι ένας πόλεμος που δεν έπρεπε ποτέ να έχει ξεκινήσει ευθύς εξαρχής».

τρθμπ_νατο_πολιτψο.JPG

www.bankingnews.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Γενικά θέματα

Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.

Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.

«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: The Balochistan Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους  κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.

«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.

Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.

Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.

Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.

Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.

Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.

Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.

Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.

Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.

«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.

Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».

«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.

Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.

Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό

Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;

Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημοφιλή