Το βασικό ερώτημα σε ό,τι αφορά την Ουκρανία σχετίζεται με τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου και συγκεκριμένα το «μπλόκο» της Ουγγαρίας για την παροχή 6,5 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό για την ειρήνη (EPF).
H Ε.Ε. έχει δεσμευθεί να παράσχει 5 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι παραδόσεις πυρομαχικών, ενώ πρέπει να προστεθούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές για τις οποίες τα κράτη-μέλη έχουν ήδη ζητήσει επιστροφές. Πάντως, το αδιέξοδο που δημιουργεί η Βουδαπέστη είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί.
Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, οι υπουργοί θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα επιστρέψει η αποστολή της Ε.Ε. στο σημείο ελέγχου στη Ράφα, αν και ακόμα οι συνθήκες ασφαλείας δεν το επιτρέπουν και ενδεχομένως να αποφασίσουν την ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή.
Τα ισραηλινά αντίποινα εναντίον των Χούθι στην Υεμένη και στον νότιο Λίβανο αναμένεται επίσης να συζητηθούν, όπως εξάλλου και οι σχέσεις με το Ιράν. Πάντως, η Ε.Ε. αποφάσισε να στείλει ανώτατο αξιωματούχο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, τον Ενρίκε Μόρα, στην ορκωμοσία του Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, καθώς ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ απέρριψε τη σχετική πρόσκληση.
Για Συρία
Οι υπουργοί Εξωτερικών επτά κρατών-μελών –ανάμεσά τους και η Ελλάδα– ζητούν από τον Ζοζέπ Μπορέλ μέσω non paper να επανεξετάσει τη στρατηγική της Ε.Ε. έναντι της Συρίας.
Μια από τις προτάσεις αφορά την έγκριση ειδικού απεσταλμένου για τη Συρία, προκειμένου να αυξηθεί η διπλωματική επιρροή της Ε.Ε. στην περιοχή. Επί της ουσίας, η αναθεώρηση της στρατηγικής αφορά κυρίως τη βελτίωση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, αλλά κυρίως τη διευκόλυνση της διαδικασίας επιστροφής μεταναστών στη χώρα.
Ουγγαρία
Μεγάλο ερώτημα παραμένει εάν οι υπουργοί Εξωτερικών θα «μποϊκοτάρουν» ή όχι το άτυπο συμβούλιο, το λεγόμενο Gymnich, στα τέλη Αυγούστου (28-29), που διοργανώνει η ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε καταθέσει πρόσφατα την πρόταση να διοργανωθεί επίσημο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες, τις ίδιες ημέρες, ώστε να συμπέσει χρονικά με το Gymnich, για να «μποϊκοτάρει» η Ε.Ε. τη συνάντηση της Βουδαπέστης. Ομως, ήδη έλαβε απαντήσεις από περίπου 10 κράτη-μέλη, που εμφανίζονται αρνητικά έναντι της πρότασής του.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα συμβεί τελικά στα τέλη Αυγούστου. Προφανώς, πρόσθεσε, θα ήθελε να ακούσει τη Δευτέρα τη γνώμη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να «μποϊκοτάρει» κάθε άτυπη υπουργική συνάντηση που διοργανώνει η ουγγρική προεδρία της Ε.Ε. ως «απάντηση» στα αμφιλεγόμενα ταξίδια του Ούγγρου πρωθυπουργού σε Μόσχα και Πεκίνο.
Καθημερινή