Αναλύσεις
Γαβριήλ Χαρίτος: Ζήτημα χρόνου η επέκταση του πολέμου Ισραήλ-Λιβάνου
– Ζήτημα χρόνου η επέκταση του πολέμου Ισραήλ-Λιβάνου, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει προηγουμένως διευθετηθεί το μέτωπο της Γάζας
– Σε ποια σημεία συμφωνούν και σε ποια διαφωνούν οι δύο υποψήφιοι για την Προεδρία του Ιράν. Ποιο είναι το προεκλογικό στίγμα του μεταρρυθμιστή Μασούντ Πεζεσκιάν και του συντηρητικότερου Σαήντ Τζιαλιλί
– Πώς έκριναν το ντιμπέιτ Μπάιντεν-Τραμπ τα κρατικά ΜΜΕ σε Ιράν και Ισραήλ
——————-
Ζήτημα χρόνου αποτελεί η διεύρυνση των πολεμικών επιχειρήσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, με τις εχθροπραξίες να έχουν σημειώσει ένταση και στις δύο πλευρές των συνόρων Ισραήλ και Λιβάνου κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ η Σαουδική Αραβία και η Αυστραλία εξέδωσαν επίσημες ανακοινώσεις καλώντας τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο το συντομότερο δυνατόν «και μέσα στο χρονικό διάστημα που ακόμα πραγματοποιούνται πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού». Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσεις αμφίβιες δυνάμεις (marines) με αεροπλανοφόρα που βρίσκονται κοντά στις ακτές των δύο χωρών, προκειμένου να μπορέσουν να εκκενώσουν Αμερικανού πολίτες που βρίσκονται ακόμα σε Λίβανο και Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές από αμερικανικά μέσα προχθές.
Όπως ανέφερε στη σημερινή ειδησεογραφική εκπομπή ALPHA Καλημέρα και στην Κατερίνα Αγαπητού ο Γαβριήλ Χαρίτος, αναλυτής του σταθμού μας για ζητήματα Μέσης Ανατολής και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, «η ισραηλινή κοινή γνώμη είναι προετοιμασμένη εδώ και πολύ καιρό ότι η διεύρυνση του πολέμου στον Λίβανο είναι αναπόφευκτη». Περιγράφοντας το κλίμα και στον Λίβανο, ο κ. Χαρίτος τόνισε ότι τόσο η κυβέρνηση της Βηρυτού όσο και η κοινή γνώμη στον Λίβανο δεν επιθυμούν την επέκταση του πολέμου. Συγκεκριμένα, σε σπάνια για τα δεδομένα επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, στον νότο της χώρας, δήλωσε στα τοπικά μέσα ότι «η κυβέρνηση της Βηρυτού επιθυμεί την εφαρμογή της απόφασης 1701/2006 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», που ορίζει ότι οι μόνες στρατιωτικές δυνάμεις που πρέπει να παραμείνουν στον νότιο Λίβανο είναι εκείνες του τακτικού λιβανικού στρατού, εκφράζοντας παράλληλα την παραδοχή ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί μέχρι στιγμής. Από την άλλη, εντυπωσιακή είναι πρόσφατη δήλωση του Δημάρχου της Βηρυτού, Αμπντάλα Νταρουίς, ο οποίος είπε ότι «ο Λίβανος θα πρέπει να χωριστεί στα δύο: Ο ένας Λίβανος που θέλει να διατηρήσει τον ήλιο, την θάλασσα και την ευημερία και ένας δεύτερος Λίβανος, που προτιμάει την Χεζμπολάχ».
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γαβριήλ Χαρίτου, η ώρα της διεύρυνσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στον Νότιο Λίβανο θα πλησιάζει τη στιγμή που θα ανακοινωθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση ότι «οι επιχειρήσεις στην Ράφαχ και στην Λωρίδα της Γάζας θα έχουν ολοκληρωθεί και την θέση τους θα πάρουν περιορισμένης έκτασης εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα». «Μέχρι τότε, φαίνεται πως οι Ισραηλινοί θα δέχονται να εξαντλείται κάθε περιθώριο διαμεσολάβησης των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας στον Λίβανο», επεσήμανε. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει κατά καιρούς τονίσει ότι έχει θέσει στον εαυτό της ως ορόσημο την 1η Σεπτεμβρίου – ημέρα κατά την οποία ανοίγουν τα σχολεία στο Ισραήλ, και ότι μέχρι τότε «η κανονικότητα θα πρέπει να έχει επιστρέψει στην καθημερινότητα των κατοίκων των ισραηλινών πόλεων στις βόρειες επαρχίες της χώρας.
** Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν οι δύο υποψήφιοι για την Προεδρία του Ιράν
Οι δύο νικητές του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών του Ιράν, ο μεταρρυθμιστής Μασούντ Πεζεσκιάν και ο συντηρητικός Σαήντ Τζιαλιλί, θα αναμετρηθούν την ερχόμενη Παρασκευή, 5 Ιουλίου. Αποτιμώντας το αποτέλεσμα του α’ γύρου, ο Γαβριήλ Χαρίτος επεσήμανε ότι κανένας από τους υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα δεν αμφισβητεί τον τρόπο διακυβέρνησης του Ιράν, καθότι όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι είχαν προεπιλεγεί από 12μελές θεσμοθετημένο συμβούλιο, τα μέλη του οποίου είναι πάντοτε της απολύτου εμπιστοσύνης του Ηγέτη της Επανάστασης, ο οποίος τώρα είναι ο Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ. Επομένως, δεν αναμένονται ουσιαστικές εκπλήξεις ούτε στον τρόπο διακυβέρνησης, ούτε στην φυσιογνωμία του ιρανικού πολιτεύματος, είτε στην περίπτωση που εκλεγεί ο Πεζεσκιάν είτε ο Τζιαλιλί.
Σχολιάζοντας τα ποσοστά των υποψηφίων στον πρώτο γύρο που έγινε την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι «είναι εντυπωσιακή η αποτυχία να έρθει τρίτος στην προτίμηση των ψηφοφόρων, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά σε σχέση με τους δύο επικρατέστερους ο Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, που συγκέντρωνε στο πρόσωπό του μια σειρά από αξιώματα, στο επίκεντρο του κυβερνητικού κατεστημένου». Συγκεκριμένα, ο Γαλιμπάφ είναι ο Πρόεδρος της Ιρανικής Εθνοσυνέλευσης, έχει διατελέσει υπουργός σε σειρά υπουργείων και υπήρξε δήμαρχος της Τεχεράνης. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 3.000.000 ψήφους κατά τον α’ γύρο, τη στιγμή που ο Πεζεσκιάν έλαβε 10.500.000 ψήφους και ο Τζιαλιλί 9.500.000 ψήφους.
Πάντως, σχολιάζοντας τις προεκλογικές διακηρύξεις του μεταρρυθμιστή Πεζεσκιάν και του συντηρητικού Τζιαλιλί, ο Γαβριήλ Χαρίτος παρατήρησε ότι και οι δύο υποψήφιοι, εκτός από το γεγονός ότι δεν αμφισβητούν τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, συμφωνούν απόλυτα σε πολλά σημεία, όπως την πρώτη θέση που θα πρέπει να συνεχίσει να κατέχει στην εξωτερική πολιτική του Ιράν το Παλαιστινιακό ζήτημα και η στήριξη προς τις λεγόμενες «Δυνάμεις της Αντίστασης», στις οποίες συγκαταλέγονται η Χεζμπολάχ, οι αντάρτες Χούθι και οι σιίτες πολιτοφύλακες που δρουν σε Ιράκ και Συρία. Αντιθέτως, το κύριο σημείο διαφωνίας μεταξύ Πεζεσκιάν και Τζιαλιλί επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίον θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι γυναίκες, και οι πολίτες γενικότερα, εκ μέρους της κρατικής μηχανής. Συγκεκριμένα, ο μεταρρυθμιστής Μασούντ Πεζεσκιάν τάχθηκε υπέρ της κατάργησης ή, έστω, της αναδιαμόρφωσης της λειτουργίας της «Αστυνομίας Ηθών», που θέτει στο στόχαστρο κυρίως τις γυναίκες πολίτες του Ιράν, όταν δεν τηρούν τον ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα σε δημόσιους χώρους.
**Πώς σχολιάστηκε το ντιμπέιτ Μπάιντεν-Τραμπ σε Ιράν και Ισραήλ
Όπως ήταν φυσικό, το επεισοδιακό ντιμπέιτ των διεκδικητών της Προεδρίας των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ, δεν πέρασε απαρατήρητο στο Ιράν και στο Ισραήλ, δημιουργώντας ποικίλα και ενδιαφέροντα σχόλια από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης των δύο αυτών χωρών.
Όπως ανέφερε ο Γαβριήλ Χαρίτος, το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης του Ιράν μετέδωσε χθες το βράδυ μία εκτενή εκπομπή που άσκησε σκληρή κριτική στην εκλογική διαδικασία που εφαρμόζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, η κρατική ιρανική τηλεόραση επέκρινε το γεγονός ότι «σε μία χώρα με πληθυσμό άνω των 300 εκατομμυρίων υπάρχουν μόνο δύο πολιτικά κόμματα», άσκησε κριτική στο σύστημα των εκλεκτόρων «που φαλκιδεύει την λαϊκή βούληση» και επεσήμανε την απροθυμία των αμερικανών πολιτών να προσέρχονται στις κάλπες. Η εντύπωση που προκάλεσε στους ιρανούς τηλεθεατές η χθεσινοβραδινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης της χώρας είναι ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτουργούν κατά τρόπο περισσότερο υγιή, σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει στην πολιτική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών, σχολίασε ο κ. Χαρίτος.
Από πλευράς Ισραήλ, όπως ανέφερε ο Γαβριήλ Χαρίτος, η αίσθηση που άφησαν τα σχόλια των πολιτικών αναλυτών της χώρας είναι ότι «μάλλον δεν στενοχωρήθηκαν από την ομολογουμένως απογοητευτική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ». Η αναπαραγωγή των αρνητικών σχολίων των αμερικανικών ΜΜΕ ουσιαστικά ενίσχυσε αυτήν την αίσθηση. Μάλιστα, όταν οι ισραηλινοί αναλυτές παρέθεταν τις δημοσκοπικές επιδόσεις στελεχών των Δημοκρατικών και πιθανών αντικαταστατών του Μπάιντεν έναντι των ποσοστών που συγκεντρώνει σε δημοσκοπήσεις ο Ντόναλντ Τραμπ, κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι «εάν τελικά αποφασιστεί να αποσυρθεί ο Τζο Μπάιντεν από τον προεκλογικό αγώνα, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Τραμπ θα χάσει τις εκλογές».
Αναλύσεις
Συντριπτικές οι αποκαλύψεις της «Εστίας» για τα πεπραγμένα Σημίτη
Πως γίνεται να υπάρχουν ακόμη Έλληνες ανάμεσά μας, που να υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για εξαιρετικό πρωθυπουργό.
Πως γίνεται να έχουν διαρρεύσει, μέχρι σήμερα, τόσο μα τόσο λίγα από τα όσα διαπράχθηκαν επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη;
Πως γίνεται να υπάρχουν ακόμη Έλληνες ανάμεσά μας, που να υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για εξαιρετικό πρωθυπουργό.
Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Στην Κυριακάτικη Εστία ο κορυφαίος μας δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης προβαίνει σε ανατριχιαστικές, σε συγκλονιστικές, σε σκοτεινές αποκαλύψεις, αναφορικά με τα πρωθυπουργικά έργα και ημέρες του Κώστα Σημίτη. Αποκαλύψεις, που δεν βασίζονται σε υποθέσεις, σε φαντασιώσεις, σε εικαστικές συμπληρώσεις πληροφοριών, αλλά, φευ, σε αδιαμφισβήτητα ντοκουμέντα, σε επίσημα έγγραφα, σε μυστικες συμφωνίες εναντίον της χώρας, σε αποδεδειγμένες συμπεριφορές μη εξυπηρέτησης εθνικών συμφερόντων, σε μεθοδικές αποκρύψεις από τον ελληνικό λαό, σε απολύσεις εξαιρετικών δημοσιογράφων επειδή άσκησαν κριτική εναντίον του, σε απίστευτα σκάνδαλα, όπως της Siemens και πλήθος-πλήθος άλλων.
Και διερωτάται ο μέσος Έλληνας, που είναι πατριώτης, που περνά την πατρίδα του πριν από όλες τις άλλες, αλλά και πάνω από κάθε μορφής συμφέροντα που βαίνουν εναντίον της και του λαού, πως γίνεται επί 8 χρόνια, να παραμένουν στο σκοτάδι τα όντως ανατριχιαστικά αυτά συμβάντα εναντίον της χώρας και του λαού της. Πως γίνεται να έχουν διαρρεύσει, μέχρι σήμερα, τόσο μα τόσο λίγα από τα όσα διαπράχθηκαν επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. Πως γίνεται να υπάρχουν ακόμη Έλληνες ανάμεσά μας, που να υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για εξαιρετικό πρωθυπουργό. Πως γίνεται ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού, και όχι αναγκαστικά οι λιγότερο μορφωμένοι, να είναι σε τέτοιο ακραίο βαθμό αποχαυνωμένοι, ναρκωμένοι, εύπιστοι, επαρμένοι.
Και, βέβαια, τα όσα καταγράφονται, μαύρο στο άσπρο, όπως λένε οι φίλοι μας οι Γάλλοι, (noir sur blanc), στη σημερινή Εστία, που επαναλαμβάνω ότι δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, γιατί αναφέρονται σε γεγονότα, ουδόλως αποκλείεται να συνεχίζονται, ανενόχλητα.
Φυσικά, το πρόβλημά μας, μετά τις συντριπτικές αυτές αποκαλύψεις του Μανώλη Κοττάκη στη σημερινή Εστία, δεν είναι το όποιας μορφής ανάθεμα στον Κώστα Σημίτη, ο οποίος έφυγε με τιμές μεγάλου Έλληνα πατριώτη, αλλά …. τελικά, δεν δεδικαίωται. Το πρόβλημά μας, αντιθέτως, είναι πως θα σωθεί μελλοντικά η Ελλάδα, από ανάλογες καταστάσεις, με αυτές που απαθανατίστηκαν στη σημερινή Εστία.
Σίγουρα, υπάρχουν τρόποι διάσωσής μας στο μέλλον. Φτάνει να το θελήσουμε. Φτάνει να το αποφασίσουμε και το εκτελέσουμε με συνέχεια και συνέπεια. Προς τούτο, μια επιτροπή από αδέκαστους Έλληνες (εδώ, βέβαια, το ερώτημα είναι πως διασφαλίζεται το αδέκαστο), οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις συμφωνίες, διαβουλεύσεις, εντός και εκτός της επικράτειας. Και οι οποίοι θα στοχοποιούν, και θα ελέγχουν, εν τη γενέσει τους, όλες τις εμφανείς και αφανείς λεπτομέρειες συναντήσεων, συνομιλιών αρμοδίων με φίλους και εχθρούς,εξονυχιστικά. Εύκολα λέγονται, αλλά δύσκολα υλοποιούνται.
Πάντως, η προσπάθεια οφείλει να είναι, να μη βρεθούμε εμείς ή οι απόγονοί μας, ξανά, σε τόσο σκοτεινές αποκαλύψεις, εκ των υστέρων, όπως οι σημερινές στην Εστία.
Kηδεύθηκε μέ τήν ταυτότητα τοῦ Χριστιανοῦ Ὀρθοδόξου!
Θρησκευτική καί ὄχι πολιτική κηδεία ἤ καύση ἐπέλεξε ἡ οἰκογένεια τοῦ ἐκλιπόντος φιλελεύθερου Κώστα Σημίτη ὡς ἔμπρακτη αὐτοκριτική γιά τήν στάση του ἀπέναντι στήν Ἐκκλησία – «Διεγράφη» ἀπό τόν ἀπολογισμό τοῦ ἔργου του ἡ ἀπόφασίς του νά ἀφαιρέσει τό θρήσκευμα ἀπό τά δημόσια ἔγγραφα
«Αἱ χεῖρες σου ἐποίησάν με καί ἔπλασάν με· συνέτισόν με καί μαθήσομαι τάς ἐντολάς σου. Ἐλέησόν με Κύριε» (Στάσις Β΄, Ἦχος πλ. α΄).
«Ἐπλανήθην ὡς πρόβατον ἀπολωλός, ζήτησον τόν δοῦλόν σου, ὅτι τάς ἐντολάς σου οὐκ ἐπελαθόμην» (Στάσις Γ΄ Ἦχος πλαγ. δ΄).
«Τῶν Ἁγίων ὁ χορός, εὗρε πηγήν τῆς ζωῆς καί θύραν παραδείσου, εὕρω κἀγώ, τήν ὁδόν διά τῆς μετανοίας, τό ἀπολωλός πρόβατον ἐγώ εἰμι· ἀνακάλεσαί με, Σωτήρ, καί σῶσόν με» (Νεκρώσιμα Εὐλογητάρια, Ἦχος πλαγ. Α΄).
- Tοῦ Μανώλη Κοττάκη
Τά ἀνωτέρω ἀποσπάσματα τῆς Ἐξοδίου Ἀκολουθίας ἐψάλλησαν χθές στήν Μητρόπολη Ἀθηνῶν, κατά τήν διάρκεια τῆς θρησκευτικῆς κηδείας πού ἐπέλεξε γιά νά ἀποχαιρετίσει τόν ἄνθρωπό της ἡ οἰκογένεια τοῦ Κώστα Σημίτη. Γνωρίζοντας τήν μεθοδικότητα τοῦ ἀνδρός ἔχουμε τήν βεβαιότητα ὅτι τίποτε δέν συνέβη χωρίς τήν ἔγκρισή του. Προφανῶς καί ἐκεῖνος ἐπέλεξε τήν θρησκευτική κηδεία, προφανῶς ἐπέλεξε νά μήν ἐκτεθεῖ ἡ σορός του σέ λαϊκό προσκύνημα (γιατί θά τό θεωροῦσε …λαϊκισμό), προφανῶς δέν ἤθελε κιλλίβαντα καί πυροβολισμούς, ἦταν ξένο πρός τήν ἰδιοσυγκρασία του. Σέ κάθε περίπτωση τό γεγονός εἶναι ἐντυπωσιακό καί ἀξιοσημείωτο. Ὁ ἄνθρωπος πού δίχασε τόν ἑλληνικό λαό γιά νά διαγράψει τό θρήσκευμα ἀπό τίς ἀστυνομικές ταυτότητες καί συγκρούστηκε σφόδρα μέ τήν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος ἔχοντας ὡς συνέπεια τήν δραματική μείωση τῆς δημοτικότητάς του, ἐπέλεξε ὡς ὕστατο χαῖρε νά κηδευτεῖ μέ τήν ταυτότητα τοῦ Ὀρθοδόξου Χριστιανοῦ. Οὔτε πολιτική κηδεία οὔτε πολύ περισσότερο καύση τῆς σοροῦ του ἦταν ἡ ἐπιλογή του, ἄν καί μέ τό φιλελεύθερο προφίλ πού καλλιεργοῦσε σέ κανέναν δέν θά προκαλοῦσε ἐντύπωση μία τέτοια ἀπόφαση. Στά μάτια μας αὐτό ὁμοιάζει μέ ἔμπρακτη αὐτοκριτική γιά ὅλα ὅσα συνέβησαν τό 2001. Καί σέ μεγάλο βαθμό ἡ ἐπιλογή αὐτή στέλνει στόν ἑλληνικό λαό τό μήνυμα, ὅτι ἡ Ὀρθοδοξία, ἡ Ἐκκλησία, ἡ παράδοσή μας στό τέλος ἐπικρατοῦν, καί ἄς ἔχουν προηγουμένως κατασυκοφαντηθεῖ.
Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μοῦ εἶχε πεῖ ὅταν τόν ἐπισκέφθηκα τό καλοκαίρι τοῦ 2007 στό Ἀρεταίειο μαζί μέ τόν Γιῶργο Παπαθανασόπουλο ὅτι «στό τέλος ἡ Ἐκκλησία θριαμβεύει, παιδί μου.» Ἀναφερόταν στήν ἐξομολογητική συνάντηση πού εἶχε μέ τόν τότε Πρόεδρο τοῦ Συνασπισμοῦ Ἀλέκο Ἀλαβᾶνο, ὁ ὁποῖος συνοδευόμενος ἀπό τόν βουλευτή του Θανάση Λεβέντη, τόν ἐπισκέφθηκε κατ’ οὐσίαν γιά νά τόν ἀποχαιρετίσει. Δέν γνωρίζουμε ποιά ἦταν τά συναισθήματα τῶν πρώην ὑπουργῶν τοῦ ΠΑΣΟΚ πού βρέθηκαν χθές στήν Μητρόπολη στήν θέα τῆς σοροῦ τοῦ Πρωθυπουργοῦ ἐνώπιον τῶν Ἱεραρχῶν καί τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἱερωνύμου, καί οἱ ὁποῖοι, πλήν τοῦ Εὐαγγέλου Βενιζέλου, ἐπετίθεντο τότε λάβροι στό «παπαδαριό», στήν «Δεξιά τοῦ Κυρίου» καί στόν Ἀρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.
Τό πιθανώτερο… ἀμηχανία. Ὁ τρόπος πού ἀποχαιρετοῦμε ὅμως τούς νεκρούς μας, σύμφωνα μέ τήν θρησκευτική μας παράδοση, εἶναι ἱερός καί τελικῶς δύσκολα παρακάμπτεται. Τό νά ἐπιλέξει κανείς νά ταφεῖ ἄψαλτος, μέ πολιτική κηδεία νά ριφθεῖ στήν πυρά ἤ νά σκορπισθεῖ ἡ στάχτη του στά κύματα, καί οἱ φίλοι του νά πιοῦν πικρό καφέ ἤ κονιάκ στήν μνήμη του γύρω ἀπό μία φωτογραφία του, αὐτό δέν εἶναι ἀποχαιρετισμός. Ὁ ἀποχαιρετισμός χωρίς προσευχή, χωρίς μία λέξη γιά ἀντίο, χωρίς προορισμό, χωρίς σημεῖο «συνάντησης», δέν εἶναι ἀποχαιρετισμός. Θά ἐπαναλάβουμε αὐτά πού γράφαμε ἀπό αὐτήν ἐδῶ τήν θέση τόν Ὀκτώβριο τοῦ 2023 καί χαιρόμαστε πού ὁ ἐκλιπών καί ἡ οἰκογένειά του ἀποφάσισαν νά ἀναθεωρήσουν.
«Αὐτός εἶναι ὁ νέος ἀποχαιρετισμός! Κάπου, στό πουθενά. Στό ὄνομα τῆς ἀτομικῆς ἐλευθερίας καθενός καί τοῦ κατά πῶς θέλει νά διατίθεται τό σῶμα του, καταργοῦμε παραδόσεις καί ἔθιμα πού μᾶς ἔρχονται κατ’ εὐθεῖαν ἀπό τήν ἀρχαιότητα, καί συνεχίστηκαν μέ ἄλλο τελετουργικό ἀπό τήν Ὀρθοδοξία. Ἡ Μεγάλη Κοινωνία ὑποχωρεῖ στήν ἀτομική ἐλευθερία. Δέν ζοῦμε μεταξύ ἄλλων. Ἀποφασίζουμε νά φύγουμε σά νά ζήσαμε ὅλη μας τήν ζωή μόνοι. Ἐάν κοιτάξουμε τήν ἱστορία μας καί τήν συγκρίνουμε μέ αὐτό πού ζοῦμε τώρα, θά διαπιστώσουμε ὅτι ἀντέξαμε, δέν ἀλλοιωθήκαμε καί δέν μεταλλαχθήκαμε ἐπί ὑποτέλειας, Κατοχῆς καί Τουρκοκρατίας, ἐπειδή ἤμασταν χάρις στήν πίστη μας καί τήν γλῶσσα μας ἕνα γένος ὁμοιογενές. Καί πότε διαλυόμαστε; Τώρα! Αὐτό πού καταφέραμε μέ συγκολλητική οὐσία τήν γλῶσσα, τήν θρησκεία καί τήν κοινή καταγωγή ἐπί δουλοπαροικίας, τό χάνουμε σήμερα ἐπί… ἐλευθερίας. Δέν εἶναι φοβερό;
Νά σώζεις τήν ταυτότητά σου ὡς δοῦλος καί νά τήν χάνεις ὡς ἐλεύθερος; Καί ὅμως, ἰσχύει. Τό τέλος τῶν θρησκευτικῶν γάμων καί ἡ ἀντικατάστασή τους ἀπό κάτι νομικά παλιόχαρτα πού ἔχουν ἐλάχιστη πνευματικότητα ὅπως τό σύμφωνο συμβίωσης, τό τέλος τῶν βαπτίσεων, τό “λάδι” τῶν ὁποίων ἀντικαταστάθηκε ἀπό τήν ἄνοστη “ὀνοματοδοσία” καί τήν ἐγγραφή στά ληξιαρχεῖα, ἡ κατάργηση τῆς ὀρθόδοξης κηδείας μέ τό τελετουργικό της καί ἡ ἀντικατάστασή της ἀπό τήν ὑψικάμινο, ἡ κατάργηση τῆς ἐπιλογῆς νά ἀναγράφεται τό θρήσκευμα στήν ταυτότητα, ἡ ἀντικατάσταση τοῦ θρησκευτικοῦ ἀπό τόν πολιτικό ὅρκο πού ἀπαλείφει κάθε ἀναφορά στήν Ἁγία Τριάδα, ἡ προώθηση τῆς οὐδετεροθρησκείας μέσα στά σχολεῖα καί τά πανεπιστήμια μέ τήν ἐκδίωξη κάθε τί χριστιανικοῦ, ἡ νέα μόδα νά μήν δίνεται φῦλο στούς γονεῖς γιά νά μήν θίγονται οἱ ὁμοφυλόφιλοι (γονέας Α καί γονέας Β), ἡ ἀλλοίωση παραδοσιακῶν ἐννοιῶν (τό καλάθι τοῦ “νοικοκυριοῦ”), ὁ “μοντέρνος” νόμος γιά τήν συνεπιμέλεια πού ἀμφισβητεῖ τήν πρωτοκαθεδρία τῆς μητρός στήν ἀνατροφή τοῦ τέκνου, ὅλα αὐτά τά ὡραῖα, συντείνουν στό ἑξῆς: στό νά μετατραποῦμε σέ ἕνα ἄχρωμο Ἔθνος. Ἔθνος πού δέν ὑπῆρξε ποτέ στήν ἱστορία μέ τά δικά του ἰδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ἔθνος πού δέν μπορεῖς νά τό ξεχωρίσεις ἀπό τά γειτονικά του. Δυστυχῶς, δύο εἶναι τά “Ἔθνη” τῆς νέας ἐποχῆς: ἔθνος εἶναι τό ἄτομο καί οἱ ἐπιθυμίες του χωρίς τήν παραμικρή ἔγνοια γιά τήν συλλογική μοῖρα. Ἔθνος εἶναι ἡ ὁμάδα. Ἄν ἀνήκεις στήν ὁμάδα τῶν ἀποτεφρωτῶν, τῶν δικαιωματιστῶν, τῶν ἀνθρώπων πού διακηρύσσουν ὡς ταυτότητά τους τόν διαφορετικό σεξουαλικό τους προσανατολισμό, τότε νομίζεις ὅτι ἀνήκεις σέ ἕνα Ἔθνος μέ “συνιστῶσες” μέσα σέ κάθε κράτος. Ὁριζόντιο “πολύ-Ἔθνος”.
Δέν ἔχω πρόβλημα μέ τίς διαφορετικές ταυτότητες. Ζῶ μαζί τους. Πλοῦτος εἶναι. Μέ τούς μοναχικούς δρόμους μέσα στίς ὀργανωμένες κοινωνίες ἔχω πρόβλημα. Μέ τό νά μήν κοιτᾶμε ὅλοι μαζί πρός μία κοινῶς ἀποδεκτή κατεύθυνση, παρά τίς διαφορές μας. Ἄν οἱ διαφορετικές ταυτότητες ἐντάσσονται ἁρμονικά μέσα στήν Μεγάλη Κοινωνία καί δέν θέλουν νά τήν καταργήσουν, ζήτω. Ἀλλά ἐμεῖς ἐδῶ τείνουμε νά γίνουμε Ἔθνος χωρίς σπονδυλική στήλη. Ἀμφίθυμον. Ξέπνοον. Χωρίς διάθεση νά ὑπερασπιστοῦμε τήν ἐπικράτεια».
Καταληκτικῶς: Ἐάν ὁ ἄθεος Σημίτης ἔγινε στά στερνά του ἔνθεος, ἄς ἀξιοποιήσουμε τήν τελευταία ἐπιθυμία του.
Αναλύσεις
Η Ελλάδα να οριοθετήσει ΑΟΖ με Κύπρο! Το λέει και ο Προκόπης Παυλόπουλος
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 12 Ιανουαρίου 2025
1. Προκόπης Παυλόπουλος: Η Ελλάδα να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Κύπρο
2. Ο Ερντογάν πάει για τρίτη θητεία 17:10
3. Συρία: Η Τουρκία συνεχίζει να βομβαρδίζει πολιτικούς στόχους στη Ροζάβα – Κίνδυνος για την Αίγυπτο – Οργάνωση στη Συρία θέλει να ανατρέψει τον Σίσι 24:40
4. Ισραήλ-Χαμάς: Νέες συνομιλίες για συμφωνία στη Ντόχα 49:30
5. ΗΠΑ: Στο προσκήνιο η αγορά της Γροιλανδίας 52:10
6. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητάει αντιαεροπορική-αντιπυραυλική ομπρέλα έναντι της Ρωσίας, για να σταματήσει ο πόλεμος 59:15
Αναλύσεις
Επιστροφή στον πολιτικό ρεαλισμό!
Ο αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Μπαλτζώης σε μια συνέντευξη με τον διευθυντή σύνταξης του Geopolitico.gr Χρήστο Κωνσταντινίδη για τη γεωπολιτική επικαιρότητα.
Ιωάννης Μπαλτζώης: Έρχονται φοβερες αλλαγές σε όλο το πλανητικό σύστημα! Επιστροφή στον πολιτικό ρεαλισμό με Τραμπ.
Οι τρεις τακτικές των ΗΠΑ – Τραμπ Καναδάς-Γροιλανδία-Παναμάς και ανάσχεση Κίνας
Η προσέγγιση με τη Ρωσία για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία
Η Μέση Ανατολή, η Συρία και η Τουρκία
Ο τουρκικός κίνδυνος για τον Ελλάδα και Κύπρο
Οι εξοπλισμοί και τα προβλήματα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
Ο αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Μπαλτζώης σε μια συνέντευξη με τον διευθυντή σύνταξης του Geopolitico.gr Χρήστο Κωνσταντινίδη για τη γεωπολιτική επικαιρότητα.
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ