Ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε πως οι δυνάμεις του Ισραήλ στοχοθέτησαν στρατιωτικό αρχηγό της Χαμάς – Διαψεύδει η Χαμάς
Τουλάχιστον 71 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κι άλλοι 289 τραυματίστηκαν σε επίθεση των Ισραηλινώνστην Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας.
Στόχος ισραηλινής επιδρομής o επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς
Νωρίτερα ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε πως οι δυνάμεις του Ισραήλ στοχοθέτησαν τον επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς σε μία επιδρομή στην Χαν Γιουνίς. Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό, δεν διευκρινίστηκε αν ο στρατιωτικός αρχηγός της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, σκοτώθηκε. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξετάζουν την αναφορά αυτή.
Από τους εγκεφάλους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου
Ο Μοχάμεντ Ντέιφ αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους στόχους για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Θεωρείται πως ο Ντέιφ ήταν ένας από τους εγκέφαλους πίσω από την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία περίπου 1.200 Ισραηλινοί και ξένοι – κυρίως άμαχοι – σκοτώθηκαν.
Χαμάς: Διαψεύδει τον ισχυρισμό ότι στόχος της επιδρομής ήταν ο Μοχάμεντ Ντέιφ
Η Χαμάς χαρακτήρισε «ψευδή» τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι κατά τον σημερινό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Χαν Γιουνίς στοχοθέτησε ηγετικά στρατιωτικά στελέχη της οργάνωσης. «Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι στοχοθέτησε Παλαιστίνιους ηγέτες, με τον ισχυρισμό αυτό, να διαψεύδεται αργότερα» ανακοίνωσε η Χαμάς.
Επιπλέον, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς χαρακτήρισε «ανοησία» την παραπάνω αναφορά του ραδιοφώνου του iσραηλινού στρατού. «Όλοι οι μάρτυρες, είναι άμαχοι κι αυτό που συνέβη ήταν μία δραματική κλιμάκωση του πολέμου της γενοκτονίας, με αμερικανική υποστήριξη και παγκόσμια σιωπή» δήλωσε στο Reuters ο Αμπού Ζουχρί, προσθέτοντας ότι η επίθεση έδειξε ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
Συνολικά 38.443 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 88.841 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της ισραηλινής εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.
Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων).
Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας).
Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.
Σοβαρές εξελίξεις! Φεύγουν οι ΗΠΑ από την Συρία – Σε επικοινωνία το Ισραήλ με τους Κούρδους για τη διαχείριση της κατάστασης
Οι αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ ενημέρωσαν τους Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων τους από τη Συρία εντός δύο μηνών
Αφού ο Τραμπ εξέφρασε συμπόνια για τον Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, το ισραηλινό ΜΜΕ Ynet έμαθε ότι η Ουάσιγκτον θα ανακοινώσει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία θα ξεκινήσουν μια σταδιακή απόσυρση εντός δύο μηνών. Το Ισραήλ προειδοποιεί για τις συνέπειες και προσπαθεί να αποτρέψει την κίνηση – εν μέσω φόβων ότι η Τουρκία θα αναλάβει περισσότερα στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία στη νέα Συρία.
Οι αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ ενημέρωσαν τους Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων τους από τη Συρία εντός δύο μηνών, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η Ynet.
Παρά τις προηγούμενες ισραηλινές προσπάθειες να αποτρέψει μια τέτοια κίνηση, η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι αυτές οι προσπάθειες ήταν ανεπιτυχείς. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι της άμυνας δεν υποχωρούν και συνεχίζουν να πιέζουν.
Οι ΗΠΑ μπλόκαραν καταδικαστική δήλωση της G7 για την ρωσική επίθεση στο Σούμι, επειδή θέλουν να διατηρήσουν σε καλό κλίμα τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώση της διπλωματικής αλληλογραφίας που καθώς συνεχίζονται οι συνεννοήσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου.
Από την πλευρά του, ο Καναδάς, ο οποίος ασκεί την προεδρία του G-7 φέτος, είπε στους συμμάχους ότι χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ θα ήταν αδύνατο να προχωρήσει η δήλωση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Η ακυρωθείσα δήλωση της G7 αναμενόταν να περιγράφει την επίθεση στο Σούμι ως «απόδειξη ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο», σύμφωνα με προσχέδια που ήρθαν σε γνώση του Bloomberg.
Το βράδυ της Κυριακής, ο Ντόναλντ Τραμπχαρακτήρισε «τρομερή» την επίθεση σε δημοσιογράφους ως «τρομερή», προσθέτοντας χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις ότι «του είπαν ότι η Ρωσία έκανε λάθος».
Όλα δείχνουν πως το κλίμα αισιοδοξίας στις επαφές Ηνωμένων Πολιτειών-Ιράν για την θέσπιση ενός νέου πλαισίου ελέγχου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης διατηρείται. Όπως ανέφερε ο αναλυτής του σταθμού μας για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, Γαβριήλ Χαρίτος, ο Ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, σχολίασε για πρώτη φορά δημόσια την πρώτη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας του, Αμπάς Αραγτσί, με τον ειδικός απεσταλμένο του Λευκού Οίκου, Στίβεν Ουίτκοφ, λέγοντας ότι «δεν ήταν ούτε κακή, ούτε καλή» αλλά διευκρίνισε ότι «αναμένει να δει ποια θα είναι η συνέχεια».
Το ερχόμενο Σάββατο η δεύτερη συνάντηση ΗΠΑ-Ιράν
Το σίγουρο είναι ότι το ερχόμενο Σάββατο, 19 Απριλίου, οι Αραγτσί και Ουίρκοφ θα συναντηθούν ξανά. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Σουλτανάτου του Ομάν, παρότι τις τελευταίες μέρες αυξάνονταν οι φήμες ότι θα ήταν πιθανόν η δεύτερη αυτή επαφή να γίνει στη Ρώμη. Όπως προκύπτει από διαρροές που προέρχονται κυρίως από ιρανικά μέσα, η ιρανική πλευρά φέρεται να έχει προβάλει αντιρρήσεις ως προς το ενδεχόμενο η δεύτερη συνάντηση να γίνει στη Ρώμη, επειδή την ίδια ημέρα θα βρισκόταν στην ιταλική πρωτεύουσα και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Βανς. Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά ως προς τον καθορισμό του τόπου διεξαγωγής των συναντήσεων.
Ένα πρόσθετο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον προέρχεται από σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος πρότεινε στο Ιράν να μεταφέρει στη Ρωσία όλη την ποσότητα του εμπλουτισμένου ουρανίου που έχει στην διάθεσή του. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή ούτε επιβεβαιώθηκε, ούτε όμως και διαψεύσθηκε από καμία πλευρά.
Το Ισραήλ προβληματίζεται από διφορούμενες δηλώσεις των ΗΠΑ
Πάντως, όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, στο Ισραήλ εκφράζονται σημαντικοί προβληματισμοί από την έκβαση των επαφών ΗΠΑ-Ιράν, και κυρίως από τα διφορούμενα μηνύματα που προβάλει στις εκάστοτε δημόσιες τοποθετήσεις του ο Στίβεν Ουίτκοφ. Συγκεκριμένα, τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο Ουίτκοφ άλλοτε εκφράζει πιο διαλλακτικές θέσεις έναντι του Ιράν, υπονοώντας ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα έφερνε αντιρρήσεις να θεσπιστεί ένα πλαίσιο που προσιδιάζει στη συμφωνία του 2015 που προωθήθηκε από την θητεία Ομπάμα. Άλλοτε όμως, υιοθετεί πιο σκληρή στάση, συμφωνώντας με το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων Ντόναλντ Τραμπ, που επανήλθε σήμερα με τις απειλές του περί «ανοίγματος των πυλών της κολάσεως» εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι επαφές της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη που βρίσκονται πλέον και επίσημα σε εξέλιξη.
Θα εξομαλυνθούν οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν;
Από την άλλη, ο κ. Χαρίτος τόνισε ότι στην Τεχεράνη το κλίμα αρχίζει να διαφαίνεται πιο διαλλακτικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες μέρες εκφράζονται δημόσια απόψεις που χαρακτηρίζουν την παρούσα περίοδο ως «παράθυρο ευκαιρίας» για βελτίωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν. Πρόσφατα μάλιστα, ο ρεφορμιστής Ιρανός κληρικός Μοχσέν Ρουχαμί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Khabar Online, τάχθηκε θετικά στο ενδεχόμενο Ουάσιγκτον και Τεχεράνη να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, προσθέτοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προωθούσε το κλίμα για συνεννόηση ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.
Ως προς το συγκεκριμένο σημείο, ο Γαβριήλ Χαρίτος ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες οι ιρανικές αρχές φέρονται να έχουν αφαιρέσει καθεστωτικά σύμβολα από το κτήριο, που άλλοτε στεγαζόταν η πρεσβεία των ΗΠΑ στο κέντρο της Τεχεράνης. Επικαλούμενος δύο φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Iran International, που εκφράζει τις αντικαθεστωτικές θέσεις της ιρανικής ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι η εξέλιξη αυτή φέρεται να σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες, ενώ, μέχρι πρότινος, η πρόσοψη της πάλαι ποτέ αμερικανικής πρεσβείας στην ιρανική πρωτεύουσα ήταν καλυμμένη με γιγαντοαφίσα του Κάσεμ Σολεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Αλ-Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης – ο οποίος τιμάται στο Ιράν ως εθνικός ήρωας αφού εκτελέστηκε από αμερικανικό drone στην Βαγδάτη στις αρχές Ιανουαρίου του 2020 -.
Γάζα: Η Χαμάς απορρίπτει ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας
Σε αντίθεση με το αισιόδοξο κλίμα που διατηρείται στις επαφές ΗΠΑ-Ιράν, οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα δεν σημειώνουν πρόοδο. Συγκεκριμένα, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, μιλώντας απόψε στο BBC, δήλωσε ότι η οργάνωσή του εν τέλει θα απορρίψει την πρόσφατη αναθεωρημένη ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας, επειδή η ισραηλινή πλευρά δεν αποδέχεται να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα από τον θύλακα ούτε δέχεται τον τερματισμό του πολέμου μετά την απελευθέρωση όλων των ομήρων.