Διεθνή
Geopolitical Monitor: Αρνητική εξέλιξη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν! ΗΠΑ και Ισραήλ επιβραδύνουν την ανάπτυξή του

Σε απάντηση στην πυρηνική επέκταση του Ιράν, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συμφώνησαν στη Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα να συνεργαστούν.
Η στρατιωτική δραστηριότητα του Ιράν, η υποστήριξη της τρομοκρατίας και η πρόοδος στις πυρηνικές ικανότητες ήταν το επίκεντρο της συνάντησης της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας ΗΠΑ-Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου στον Λευκό Οίκο, όπου ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken φιλοξένησαν τον Ισραηλινό Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι και Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ. Όλα τα μέρη κατέληξαν σε συναίνεση ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί το Ιράν από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Το Ιράν, καταστατικό μέλος της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι για ενέργεια, όχι όπλα. Επικαλούμενο το άρθρο IV της NPT , το Ιράν δικαιολογεί τις δραστηριότητές του στον εμπλουτισμό ουρανίου ως δικαίωμα ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Ενώ ισχυρίζεται ότι τηρεί τις υποχρεώσεις του για τη NPT, το Ιράν έχει κατηγορηθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ότι παραβιάζει τις διασφαλίσεις αποκρύπτοντας τμήματα του πυρηνικού του προγράμματος και παραλείποντας να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με πιθανές στρατιωτικές διαστάσεις. Αυτό οδήγησε σε κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2010 με σκοπό να υποχρεώσουν το Ιράν να παράσχει τα απαραίτητα δεδομένα και να αναστείλει όλες τις μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες εμπλουτισμού.
Ο ΔΟΑΕ, ένα όργανο του ΟΗΕ αρμόδιο για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τα πυρηνικά, συνεχίζει να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επαλήθευση της τήρησης των πυρηνικών συμφωνιών από το Ιράν, ιδίως μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPOA) στις 14 Ιουλίου 2015. το 2019, το Ιράν άρχισε να παραβιάζει τα όρια του JCPOA ως απάντηση στην αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία το προηγούμενο έτος, σηματοδοτώντας μια σημαντική κλιμάκωση των ευαίσθητων πυρηνικών του δραστηριοτήτων . Ταυτόχρονα, η Τεχεράνη μείωσε την πρόσβαση και την παρακολούθηση του ΔΟΑΕ, δημιουργώντας σημαντικά κενά εποπτείας.
Αρχικά, το Ιράν ξεπέρασε το ανώτατο όριο των 300 κιλών εμπλουτισμένου ουρανίου στο 3,67%, συνέχισε τον εμπλουτισμό κατά 20% και ξανάρχισε τις δραστηριότητες στο Fordow. Αυτές οι ενέργειες, αν και ανησυχητικές, ήταν αναστρέψιμες. Ωστόσο, το Ιράν έχει κάνει έκτοτε πιο σημαντικά βήματα, όπως ο εμπλουτισμός ουρανίου στο 60%, λίγο λιγότερο από την ποιότητα όπλων, και η χρησιμοποίηση πιο αποτελεσματικών φυγοκεντρητών όπως οι IR-2, IR-4 και IR-6. Η Τεχεράνη έχει επίσης πειραματιστεί με την παραγωγή μετάλλου ουρανίου, απαραίτητο για την οπλοποίηση, και βελτιωμένα σχέδια καταρράκτη για ταχύτερες αλλαγές στα επίπεδα εμπλουτισμού.
Σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, είναι τεχνικά δυνατό να δημιουργηθεί μια ατομική βόμβα με περίπου 42 κιλά (92,5 λίβρες) ουρανίου εμπλουτισμένου έως 60%, εάν το υλικό εμπλουτιστεί περαιτέρω στο 90%. Από το 2020, ο ΔΟΑΕ έχει αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για την πυρηνική ανάπτυξη του Ιράν, υποδηλώνοντας ότι πλησιάζουν περισσότερο στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Στις 17 Νοεμβρίου 2020, το Ιράν άρχισε να χρησιμοποιεί προηγμένες φυγόκεντρες στην πυρηνική του εγκατάσταση στο Νατάνζ. Μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2021, εμπλουτίζονταν ουράνιο έως και 20% στις εγκαταστάσεις Fordow. Τον Φεβρουάριο του 2021, το Ιράν εμπλούτισε μέταλλο ουράνιο και τοποθέτησε περισσότερες φυγόκεντρες, ενισχύοντας σημαντικά την ικανότητα εμπλουτισμού τους. Μέχρι τον Μάρτιο του 2021, το Ιράν άρχισε να χρησιμοποιεί φυγόκεντρες IR-4 στο Νατάνζ και μέχρι τον Απρίλιο εμπλουτίζουν ουράνιο στο 60%, πλησιάζοντας την ποιότητα των όπλων.
Το 2023, ο ΔΟΑΕ βρήκε σωματίδια ουρανίου σε αδήλωτες τοποθεσίες, το Varamin και το Turquzabad, εγείροντας ανησυχίες για κρυφές πυρηνικές δραστηριότητες. Μέχρι τον Μάιο του 2024, το Ιράν είχε συσσωρεύσει επιπλέον 20,6 κιλά (45,4 λίβρες) ουρανίου εμπλουτισμένου σε καθαρότητα 60 τοις εκατό από την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του ΔΟΑΕ. Με 142,1 κιλά (313,2 λίβρες) ουρανίου σε καθαρότητα 60%, το Ιράν θα μπορούσε να παράγει αρκετό καύσιμο για τρία πυρηνικά όπλα εάν εμπλουτιστεί περαιτέρω. Το συνολικό απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν αυξήθηκε κατά 675,8 κιλά (1.489,8 λίβρες) στα 6.201,3 κιλά (13.671,5 λίβρες). Ο ΔΟΑΕ αναφέρει ότι τα αποθέματα ουρανίου του Ιράν είναι 30 φορές πάνω από το όριο της JCPOA, με αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο κατά 60% για να κατασκευάσει ενδεχομένως μια ατομική βόμβα εάν εμπλουτιστεί περαιτέρω στο 90%.
Παρά τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης για μη στρατιωτικές εφαρμογές, είναι σαφές ότι ακολουθούν μια πορεία προς την οπλοποίηση. Οι ενισχυμένες τεχνικές δυνατότητες και η μειωμένη εποπτεία του ΔΟΑΕ αυξάνουν τους κινδύνους διάδοσης. Το διευρυμένο πρόγραμμα εμπλουτισμού της Τεχεράνης έχει συντομεύσει τον χρόνο που χρειάζεται το Ιράν για να παράγει αρκετό Ουράνιο Υψηλού Εμπλουτισμού (HEU) ποιότητας όπλων για ένα πυρηνικό όπλο, ένα σενάριο γνωστό ως «διάσπαση ». Παρά τη βελτιωμένη τεχνολογία, το Ιράν πρέπει να λειτουργεί κρυφά για να αποφύγει τον εντοπισμό, επιβραδύνοντας τη διαδικασία. Η εκτίμηση ενός χρονοδιαγράμματος για μια «διάσπαση» είναι απαραίτητη για να αποτραπεί το Ιράν από το να αναπτύξει την ικανότητα παραγωγής σχάσιμου υλικού γρηγορότερα από ό,τι μπορεί να ανταποκριθεί η διεθνής κοινότητα.
Η επίθεση της 13ης Απριλίου στο Ισραήλ, όπου το Ιράν εκτόξευσε 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υποδηλώνει ότι το Ιράν είναι πιο πρόθυμο να διακινδυνεύσει να προκαλέσει πόλεμο, αυξάνοντας την πιθανή στροφή προς τα πυρηνικά όπλα εάν δεχθεί επίθεση. Αυτό θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Σε απάντηση στην πυρηνική επέκταση του Ιράν, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συμφώνησαν στη Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα να συνεργαστούν. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Hanegbi θα επιβλέπει μια πρωτοβουλία που περιλαμβάνει έξι επαναδραστηριοποιημένες ομάδες της Μοσάντ , την Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ (ISA) και μια ομάδα που ειδικεύεται στους τομείς πληροφοριών και στον κυβερνοχώρο. Οι ομάδες της Μοσάντ θα επικεντρωθούν στο πυρηνικό πρόγραμμα και τον εξοπλισμό, ενώ ο ISA θα αντιμετωπίσει τις εκστρατείες ιρανικής επιρροής στο Ισραήλ. Άλλες ομάδες θα καταπολεμήσουν τις απειλές στον κυβερνοχώρο από τη Χεζμπολάχ και τους Χούτι.
Οι διαδοχικοί πρόεδροι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Μπάιντεν, έχουν απειλήσει με στρατιωτική δράση για να σταματήσουν το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ενώ εξέφρασαν την προτίμηση για διπλωματία. Ωστόσο, εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ, υπάρχουν αυξανόμενες εκκλήσεις για προληπτικά χτυπήματα, ιδιαίτερα εν μέσω αυξημένων εντάσεων με το Ισραήλ. Η τεχνική ικανότητα του Ιράν είναι πλέον μη αναστρέψιμη και η πυρηνική του υποδομή είναι πιο ανθεκτική, διασκορπισμένη και πιο δύσκολο να χτυπηθεί. Τα στρατιωτικά χτυπήματα θα παρεμπόδιζαν μόνο προσωρινά την πρόοδο και θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν την Τεχεράνη προς την οπλοποίηση.
Η σημερινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να παρεκκλίνει από το σχέδιο της Στρατηγικής Άμυνας των ΗΠΑ για το 2022 , το οποίο δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον «θα επιδιώξει διπλωματία για να διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, ενώ θα παραμείνει σταθερό και έτοιμο να χρησιμοποιήσει άλλα μέσα σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας». Αυτό υποδηλώνει ότι, αποκλείοντας ένα πυρηνικό «ξέσπασμα» και απουσία διπλωματικής ανακάλυψης, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη.
Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής , Μάικλ ΜακΚόλ και άλλα μέλη ζήτησαν από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να τερματίσει τις εξαιρέσεις από τις κυρώσεις για πυρηνική συνεργασία με το Ιράν. Υποστηρίζουν ότι η συνέχιση αυτών των εξαιρέσεων από κυρώσεις υπονομεύει τη μη διάδοση και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ειδικά δεδομένων των πιθανών οφελών για τη ρωσική Rosatom, την Κρατική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας και τις πολεμικές προσπάθειες του Πούτιν. Η διακοπή αυτών των εξαιρέσεων θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της πυρηνικής ανάπτυξης του Ιράν περιορίζοντας την πρόσβασή του στη διεθνή πυρηνική συνεργασία και τεχνολογία. Χωρίς τις εξαιρέσεις, το Ιράν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες δυσκολίες στην προώθηση του πυρηνικού του προγράμματος, καθώς θα στερούνταν των πόρων και της εξωτερικής τεχνικής υποστήριξης από την οποία επωφελείται επί του παρόντος.
ΠΗΓΗ: Geopolitical Monitor

Διεθνή
Η Ρωσία αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ένα συμβολικό μέτρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Καμπούλ.
Αφότου οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021, η χώρα είναι απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα.
«Η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ», τόνισε ο δικαστής που είχε επιφορτιστεί με την υπόθεση, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ωστόσο, δεν ισοδυναμεί με επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.
Τον Μάρτιο, η ρωσική εισαγγελία ζήτησε να αφαιρεθούν οι Ταλιμπάν από τον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» στη Ρωσία και ως εκ τούτου έχουν τεθεί εκτός νόμου. Οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στον κατάλογο από το 2003, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021, μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, ενώ λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η πλήρης αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.
Έκτοτε, η Μόσχα έχει προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη νέα αφγανική κυβέρνηση των Ταλιμπάν, την οποία βλέπει ως πιθανό οικονομικό εταίρο και εταίρο κατά της τρομοκρατίας.
Εντούτοις, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Ταλιμπάν δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία χώρα, ιδίως λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν.
Ωστόσο, εκτός από τη Ρωσία, το Πακιστάν, η Κίνα, το Ιράν και οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ασίας διατηρούν de facto διπλωματικές σχέσεις με τις αφγανικές αρχές.
Προσέγγιση Κρεμλίνου – Καμπούλ
Η Μόσχα έχει δεχθεί απεσταλμένους των Ταλιμπάν στη Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και πριν από την επιστροφή τους στην εξουσία.
Η προσέγγιση μεταξύ του Κρεμλίνου και της Καμπούλ φάνηκε να επιταχύνεται έπειτα από μια επίθεση τον Μάρτιο του 2024 κοντά στη Μόσχα, όταν 145 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια αίθουσα συναυλιών από τέσσερις ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν, παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν.
Τον Ιούλιο του 2024, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θεωρεί τους Ταλιμπάν «συμμάχους στην μάχη κατά της τρομοκρατίας».
Στη συνέχεια, στα τέλη του 2024, υπέγραψε έναν νόμο που επιτρέπει στις ρωσικές αρχές να αφαιρέσουν μια οργάνωση από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απαγορεύονται επομένως στη χώρα.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά του Αφγανιστάν και να αναλάβει «ευθύνη» για την ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία έχει καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου.
Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε την Καμπούλ στα τέλη Δεκεμβρίου, μια σπάνια επίσκεψη υψηλόβαθμου ξένου αξιωματούχου, κατά την οποία δήλωσε την επιθυμία του να ενισχύσει τη «συνεργασία» με το Αφγανιστάν.
Πολλοί ηγέτες των Ταλιμπάν πολέμησαν στον δεκαετή πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Διεθνή
Reuters: Η Ιταλία θα επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ φέτος
Ο προβλεπόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024 ήταν στο 1,49% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της στρατιωτικής συμμαχίας και δέχεται πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσει τις δαπάνες της.

Η Ιταλία θα επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ (ΑΕΠ) φέτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι σε κοινοβουλευτική ακρόαση την Πέμπτη.
Ο προβλεπόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024 ήταν στο 1,49% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της στρατιωτικής συμμαχίας και δέχεται πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσει τις δαπάνες της.
«Έχουμε πλήρη επίγνωση της ανάγκης να αυξηθούν αυτές οι δαπάνες τα επόμενα χρόνια», είπε ο Τζορτζέτι, απευθυνόμενος στους νομοθέτες σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ιταλίας.
Πρακτικά, η επίτευξη του στόχου του 2% θα απαιτούσε περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η Ιταλία θέλει να προσαρμόσει τα λογιστικά της κριτήρια για να τα ευθυγραμμίσει με τους κανόνες του ΝΑΤΟ και να καταγράψει ως στοιχεία αμυντικών δαπανών που προηγουμένως αποκλείονταν, είπε ο Τζορτζέτι.
Αυτά περιλαμβάνουν χρήματα που δαπανώνται για ορισμένες μη στρατιωτικές τεχνολογίες καθώς και συντάξεις που καταβάλλονται σε συνταξιούχους στρατιώτες.
Πίεση Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιέζει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες έως και το 5% του ΑΕΠ, κάτι που ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Γκίντο Κροσέτο δήλωσε αυτή την εβδομάδα «αδιανόητο».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να επιτραπεί στα κράτη μέλη να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες κατά 1,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για τέσσερα χρόνια, χωρίς πειθαρχικά μέτρα που κανονικά ξεκινούν όταν το δημόσιο έλλειμμα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ.
Αλλά η υπερχρεωμένη Ιταλία δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτό το περιθώριο προς το παρόν, είπε ο Τζορτζέτι.
Οι προβλέψεις την ιταλική οικονομία
Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, που επίσης καταθέτει στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, είπε ότι οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν εν μέρει μέσω επιπλέον δανεισμού και εν μέρει μέσω άλλων οικονομιών στον προϋπολογισμό και αυξήσεις φόρων.
Στους τελευταίους οικονομικούς στόχους που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διατηρήσει υπό έλεγχο το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ακόμη και όταν μείωσε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη για φέτος και το επόμενο, εν μέσω αβεβαιότητας για τους εμπορικούς δασμούς των ΗΠΑ.
Η κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού της Ιταλίας UPB προέβλεψε την Πέμπτη ότι οι δασμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ της Ιταλίας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες και να οδηγήσουν σε 68.000 λιγότερες θέσεις εργασίας. Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα.
Ένα σημαντικό μέρος της αύξησης του ΑΕΠ της Ιταλίας εξαρτάται από δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ για την πανδημία COVID-19, αλλά η Τράπεζα της Ιταλίας προειδοποίησε για καθυστερήσεις και πιθανούς χαμένους στόχους στην επένδυση των μετρητών, τα οποία υποτίθεται ότι θα διατεθούν έως το 2026.
Η κυβέρνηση είχε δαπανήσει περίπου 66 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Μάρτιο, περίπου το 34% των διαθέσιμων κονδυλίων της ΕΕ, και έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.
Το δημοσιονομικό πλαίσιο προβλέπει δαπάνες των κονδυλίων της ΕΕ για τον COVID-19 σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025, 80 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος και 12 δισεκατομμύρια ευρώ το 2027.
«Είναι αναπόφευκτο ότι η λογιστική ενός μέρους των δαπανών θα πρέπει να πάει πέρα από το 2026», είπε ο Τζορτζέτι.
Πηγή: Reuters
Διεθνή
Τελεσίγραφο από Ρωσία! Επίθεση με Taurus θα σημαίνει άμεση συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο με την Ουκρανία

Οποιοδήποτε πλήγμα σε ρωσικούς στόχους με γερμανικούς πυραύλους Taurus θα θεωρηθεί ως «άμεση συμμετοχή» της Γερμανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα η Μόσχα, καθώς το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
«Ένα πλήγμα με αυτούς τους πυραύλους εναντίον ρωσικών εγκαταστάσεων (…) θα θεωρηθεί ως άμεση συμμετοχή της Γερμανίας σε εχθροπραξίες στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου, με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Σε αντίθετη γραμμή από τον Σολτς
Ο Φρίντριχ Μερτς, ο κατά πάσα πιθανότητα επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας τάχθηκε σε συνέντευξη του την Κυριακή υπέρ της παράδοσης του πυραυλικού συστήματος Taurus στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, «αλλά σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους». Ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνιόταν διαρκώς να προμηθεύσει το Κίεβο με αυτό το πυραυλικό σύστημα.
Το Κρεμλίνο είχε ήδη καταγγείλει τη Δευτέρα τον κίνδυνο «κλιμάκωσης» εάν το Βερολίνο προχωρήσει με την κίνηση αυτή.
Η Ζαχάροβα τόνισε ότι η εκτόξευση αυτών των πυραύλων είναι αδύνατη χωρίς την άμεση βοήθεια της Bundeswehr (γερμανικές ένοπλες δυνάμεις).
Η Ρωσία είχε στο παρελθόν απειλήσει τη Δύση όταν ΗΠΑ και Βρετανία προμήθευσαν το Κίεβο με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS και βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow.
Αφού το Κίεβο χρησιμοποίησε αυτά τα όπλα εναντίον ρωσικού εδάφους, η Μόσχα απάντησε εκτοξεύοντας τον πειραματικό υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik (Ορέσνικ – «φουντουκιά» στα ρωσικά) εναντίον ενός μεγάλου ουκρανικού στρατιωτικού εργοστασίου.
Η Ρωσία έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει ξανά αυτό τον πύραυλο.
Πηγή: ΑΜΠΕ
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον