Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Γιάννος Χαραλαμπίδης στη Σημερινή: Συγκαλυμμένη ισότιμη κυριαρχία με κερκόπορτα τα ΜΟΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Ψάχνουν φόρμουλα στον ΟΗΕ για τον τετραγωνισμό του κύκλου… – Πώς κινούνται οι Τούρκοι μέσω της άρσης του εμπάργκο και της Τύμπου, πώς θέλει ο Γκουτέρες να κινηθεί με απαρχή μια τριμερή και πώς η μίνι κρίση στην Κάσο συνδέεται με τη «λύση»

Γράφει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης*

ΟΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ψάχνει τον τρόπο με τον οποίο θα ήταν δυνατό να τετραγωνίσει τον κύκλο μεταξύ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας των δυο ισότιμων συνιστώντων κρατών και της ισότιμης κυριαρχίας των δυο κρατών. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η σύγκλιση μιας τριμερούς ή πενταμερούς, αλλά εάν θα γίνουν συναφείς προτάσεις στη λογική των ΜΟΕ, για να κρατηθεί η διαδικασία στη ζωή, και αν θα προχωρήσει. Η ισότιμη κυριαρχία έχει τεθεί στο τραπέζι από τουρκικής πλευράς και τώρα διερευνάται πώς θα προωθηθεί, ώστε να μην προκαλεί τις αντιδράσεις της Κυβέρνησης ή να μπορεί η Κυβέρνηση να την δικαιολογήσει. Διότι, εκτός των άλλων, θα υπάρξει μετατόπιση και αλλαγή της βάσης των συνομιλιών. Αυτά είναι γνωστά και στη Λευκωσία και στην Αθήνα, ανεξαρτήτως των δημόσιων -θετικού χαρακτήρα- δηλώσεων και δη εκείνων που αναφέρονται σε παράθυρα ευκαιρίας.

Γιατί ο Πρόεδρος δεν προτάσσει την Αντιδήλωση της ΕΕ;

Τι άλλαξε από το Κραν Μοντανά ώς σήμερα;

Τριμερής προς λύση ή διχοτόμηση;

Η τριμερής και τουρκικός «συμβιβασμός»

Αθήνα και Λευκωσία εντείνουν τη δημιουργία κλίματος ότι κάτι τρέχει στο Κυπριακό και ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο μιας τριμερούς στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο ή και μιας πενταμερούς εν συνεχεία, αλλά η Τουρκία και ο κατοχικός ηγέτης συνεχίζουν τον δικό τους αμανέ περί της ισότιμης κυριαρχίας και των δυο κρατών. Εάν, δε, είμαστε φρόνιμοι, θα ήταν δυνατό να προχωρήσουν στον νέο «συμβιβασμό», όπως ισχυρίζονται, δηλαδή στη συνομοσπονδία δυο κρατών. Με στόχο, εκτός από τον βορρά, να ελέγχουν και τον νότο.

ΜΟΕ, δικαιότητα λύσης και η άλλη πατρίδα…

Είναι, βεβαίως, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη, αλλά θα μπορεί να είναι βιώσιμη. Και πώς μιας λύση άδικη θα είναι βιώσιμη, εφόσον ως άδικη δεν είναι δημοκρατική; Και εφόσον δεν είναι δημοκρατική, τι θα είναι; Θα είναι ο συμβιβασμός με τα τετελεσμένα της εισβολής, δηλαδή τον διοικητικό, γεωγραφικό και πληθυσμιακό διαχωρισμό της Κύπρου, όπως αυτός τέθηκε από τους Τούρκους αρχικά στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και εφόσον αυτή κατοχυρώθηκε στο Κραν Μοντανά, οι Τούρκοι προχώρησαν στην ισότιμη κυριαρχία των δυο κρατών και της συνομοσπονδίας. Πώς εννοούν τη διαδικασία πριν από την τελική λύση; Πρώτο, με το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου, για να έχουν χωριστό εναέριο χώρο, δηλαδή κυριαρχία και FIR. Δεύτερο, με τη χωριστή διεθνή εκπροσώπηση (Αυτά αναγράφονται, εκτός των άλλων, στο τουρκικό έγγραφο προς ευρωβουλευτές και θεσμούς της ΕΕ με ημερομηνία 16 Ιουλίου του 2024). Εν ολίγοις, ακόμη και αν δεν γίνει ρητώς αποδεκτή η ισότιμη κυριαρχία, οι Τούρκοι θα ήταν δυνατό να συναινέσουν εάν τους δοθεί η Τύμπου ή ακόμη και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, κατά τρόπον ώστε να επιτυγχάνουν την αποδοχή χωριστής οντότητας. Και, στην ουσία, να κατοχυρώνουν διά της πλαγίας οδού αλλά εμπράκτως την ισότιμη κυριαρχία. Ερώτημα: Πώς θα επιτύχουν κάτι τέτοιο; Στη βάση της ισότιμης κυριαρχίας χωρίς καν να την ονομάζουν, εάν αυτό τους βολεύει. Θα συνιστά άλλο ένα τμήμα αυτού που ονομάζουν συγκλίσεις. Θα είναι άλλο ένα βήμα προς τη διχοτόμηση. Γιατί; Διότι μια άλλη σύγκλιση προβλέπει ότι, οι Έλληνες Κύπριοι, που θα επιστρέψουν στον βορρά, δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Εφόσον η ψήφος είναι συνδεδεμένη με την πατρίδα και το κράτος, σημαίνει ότι ο βορράς δεν θα είναι πατρίδα μας, αλλά θα είναι κάτι όπως την Ολλανδία και τη Γερμανία, όπου ένας Κύπριος ή άλλος Ευρωπαίος πολίτης θα έχει το δικαίωμα εγκατάστασης, διακίνησης ακόμη και αγοράς περιουσίας ή εργασίας αλλά όχι της ψήφου. Αυτό είναι απελευθέρωση ή νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και μιας διχοτομικής φόρμουλας λύσης;

Λογική της συγκάλυψης

Το ζήτημα βεβαίως δεν είναι μόνο η τουρκική πλευρά, αλλά και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Ολγκίν. Κατά την τελευταία συνάντησή της με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, είπε στον ίδιο και στους συνεργάτες τους ότι δεν κατανόησαν καλώς τι εννοούν οι Τούρκοι με τη θέση της ισότιμης κυριαρχίας… Πονηρή θέση, διότι, προφανώς, παραπέμπει στη συγκάλυψη της ισότιμης κυριαρχίας κάτω από τα ΜΟΕ, όπως είναι η συζήτηση για το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου και η διεθνής εκπροσώπηση. Οι πρακτικές αυτές είναι ενταγμένες στη λογική της άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Προσοχή εδώ. Συναφώς επισημαίνουμε τα εξής: Α) Εάν υπάρχει άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, αυτή είναι αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής. Η Τουρκία καταδικάζει τους Τουρκοκυπρίους σε απομόνωση. Εάν τερματιστεί η κατοχή, τερματίζεται και η απομόνωση. Β) Με τα ΜΟΕ θα πάμε ξανά στην αντίληψη της εν δυνάμει λύσης. Δηλαδή, εφόσον έχει αποφασιστεί ότι ο βορράς θα είναι εσαεί τουρκικός (εξ ου και η αφαίρεση του δικαιώματος της ψήφου από όσους Έλληνες θα επιστρέψουν), θα πρέπει να γίνονται βήματα κατά τρόπον ώστε να αποδεχθεί η μία πλευρά την άλλη. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση τι σημαίνει ακριβώς; Θα αρχίσει το νόμιμο κράτος να χάνει τα δικά του δικαιώματα, δηλαδή να αποαναγνωρίζεται, και ταυτοχρόνως θα αποδέχεται χωριστή οντότητα στον βορρά (acknowledgment), μέχρι την τελική αναγνώριση.

Η μίνι κρίση στην Κάσο και οι εκβιασμοί

Το ερώτημα, βεβαίως, που θα πρέπει να απαντήσει ο Πρόεδρος είναι το ακόλουθο: Πώς έγινε θετικότερη η τουρκική πολιτική μετά το Κραν Μοντανά, για να δικαιολογείται η επιστροφή σε μια διαδικασία, η οποία απέτυχε; Η απάντηση είναι απλή: Δεν έγινε. Το αντίθετο συμβαίνει. Η Τουρκία έχει καταστήσει πιο σκληρή της στάση της. Επί τούτου σημειώνουμε: Πρώτο, δεν δέχεται επιστροφή σε συνομιλίες, εκτός και αν γίνει, ακόμη και συγκαλυμμένα, η αποδοχή της ισότιμης κυριαρχίας μέσω των ΜΟΕ. Δεύτερο, ακόμη και αυτός ο ελλαδοτουρκικός διάλογος, όχι μόνο δεν αποδίδει, αλλά δείχνει ότι δεν υπάρχει καλή τουρκική πρόθεση. Γιατί; Για θέμα χαμηλής πολιτικής, για μια συναυλία της Βανδή στο Τσεσμέ της Μικράς Ασίας, οι Τούρκοι έβαλαν φόντο τη σημαία τους και τον Ατατούρκ. Και η Βανδή τα βρόντηξε και έφυγε διότι αντιλήφθηκε ότι ακόμη και από μια συναυλία οι Τούρκοι θέλουν να μας ξεφτιλίζουν. Όχι μόνο εκείνοι του Ερντογάν, αλλά και αυτοί της αντιπολίτευσης. Άλλωστε υπάρχει ένα άλλο σημείο, που καταδεικνύει τις τουρκικές προθέσεις. Πρόκειται για την απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για λύση του Κυπριακού στη βάση της ισότιμης κυριαρχίας και των δυο κρατών. Σε αυτά προστίθεται το τελευταίο επεισόδιο στην Κάσο, όπου οι Τούρκοι ανέπτυξαν πολεμικά πλοία με αφορμή έρευνα από το ιταλικό σκάφος, Levoli Relume, για την πόντιση υποβρύχιων καλωδίων που θα συνδέουν Κύπρο και Ελλάδα. Συζητούμε μεν, αλλά η Άγκυρα συνεχίζει να είναι επιθετική. Καθόλου τυχαίος δεν είναι ο χώρος της μίνι κρίσης. Συνέβη στις πύλες του Αιγαίου, τις οποίες οι Τούρκοι θέλουν να ελέγχουν. Και αυτό έχει τη δική του γεωπολιτική σημασία. Συνδέεται με το Κυπριακό και τη λύση. Διότι, με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα: 1) Αποκόπτει γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά την Κύπρο από την Ελλάδα και μπορεί ανέτως, σε περίπτωση κρίσης, να επιβάλει την πολιτική των κανονιοφόρων, δηλαδή τον ναυτικό και εναέριο αποκλεισμό. 2) Κλείνει το Αιγαίο από τη γραμμή Κρήτη, Κάρπαθος – Ρόδος και από τα Δαρδανέλλια. 3) Διενεργεί βήμα για την υλοποίηση της Γαλάζιας Πατρίδας, που είναι ζήτημα συναφές με τη δημιουργία μιας δεύτερης ταξιαρχίας στο Ακσάζ, πλησίον της Ρόδου. Η βάση του Ακσάζ θεωρείται σημαντικής γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο σύγχρονες. 4) Διευκολύνει την πολιτική της στο Κυπριακό, αφού: Α) Όσο πιο ισχυρή είναι στρατιωτικά η Άγκυρα, τόσο πιο εύκολα μπορεί να επιβληθεί και δη εκβιαστικά στις συνομιλίες. Β) Η Κύπρος, είτε με είτε χωρίς διευθέτηση, είναι αναπόσπαστο τμήμα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Η βάση των συνομιλιών

Επί τη βάσει των ανωτέρω εγείρονται τα εξής ερωτήματα: Α) Πού στηρίζει την αισιοδοξία του ο Πρόεδρος και η Αθήνα για τη σύγκληση Τριμερούς ή Πενταμερούς – με θετικές, μάλιστα, εξελίξεις – όταν η τουρκική πολιτική είναι πιο σκληρή σήμερα από το παρελθόν, λόγω της εξευμενιστικής πολιτικής της ελληνικής και της κυπριακής Κυβέρνησης; Όπως θα εξελιχθούν τα πράγματα, και λαμβανομένων υπόψη των δηλώσεων του Προέδρου για τολμηρές αποφάσεις και ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη, γίνεται αντιληπτό ότι είτε πάμε στην επιβολή των τουρκικών διχοτομικών θέσεων είτε σε νέο αδιέξοδο. Χωρίς κόστος δεν έχει λόγο να υποχωρήσει η Τουρκία. Ειδικώς όταν είναι έτοιμοι οι ημέτεροι να της προσφέρουν δώρα εντός και εκτός της ΕΕ. Β) Τι θα συμβεί εάν ο Πρόεδρος πάει σε μια Τριμερή, και του θέσει η τουρκική πλευρά συγκαλυμμένη ή μη την ισότιμη κυριαρχία; Θα συνεχίσει να συνομιλεί; Ή θα σηκωθεί να φύγει; Ό,τι και αν πράξει, είναι λάθος. Γ) Γιατί δεν αξιώνει να είναι βάση των συνομιλιών η Αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2025, με την οποία η ΕΕ και τα κράτη μέλη της αξιώνουν από την Άγκυρα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο της ενταξιακής της διαδικασίας και αντ’ αυτού επιτρέπει στην Τουρκία να αξιώνει από την Κυπριακή Δημοκρατία την αυτοδιάλυσή της και την αναγνώριση εν συνεχεία του ψευδοκράτους; Όχι μόνο δεν θέτει την Αντιδήλωση ως βάση συνομιλιών, αλλά την σκοτώνει. Όποτε τον βολεύει επικαλείται την ΕΕ και όποτε δεν τον βολεύει η εξυπηρέτηση της δικής του ομοσπονδιακής – συνομοσπονδιακής πολιτικής, την θέτει στο ράφι.

Η λογική του Δραγούμη…

Εάν υπογραφεί ομοσπονδιακή ή συνομοσπονδιακή λύση, κινείται η Τουρκία προς τον νεο-οθωμανισμό. Είναι τα βήματα της τουρκικής πολιτικής. Εκείνο, λοιπόν, που θα πρέπει κυρίως η Αθήνα να έχει κατά νουν είναι αυτό που έλεγε ο Δραγούμης. Ότι δηλαδή εάν σώσουμε τη Μακεδονία μας, σώζουμε την Ελλάδα. Κατ’ αναλογίαν, λοιπόν, εάν σώσουμε την Κύπρο, σώζουμε και την Ελλάδα, διότι η τουρκική επεκτατική πολιτική και η απειλή εκδηλώνονται ενιαία. Από τη Δ. Θράκη ώς την Κύπρο. Αυτό το απλό, δεν γίνεται δυστυχώς αντιληπτό… ακόμη.

 

ΧΑΡΤΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ.jpg

 

 

Η υποχώρηση των Αθηνών στην Κάσο και η δεύτερη ταξιαρχία στο Ακσάζ

Ο χάρτης είναι αποκαλυπτικός και καταδεικνύει πώς οι Τούρκοι, με την ενίσχυση των στρατιωτικών τους δυνάμεων και με ναυτικά επεισόδια, επιδιώκουν να επιβάλουν την αναθεωρητική τους πολιτική αποκόπτοντας την Κύπρο από την Ελλάδα, κλείνοντας ταυτόχρονα τις «πύλες του Αιγαίου». Είναι εμφανής ο χώρος όπου θα εδρεύει πλέον η δεύτερη ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων -πεζοναυτών- που θα διαθέτει αμφίβια υποστήριξη πάνω από τη Ρόδο και στο Καστελόριζο. Γιατί άραγε; Όταν στην ίδια περιοχή βρίσκεται μια από τις πιο σύγχρονες, αν όχι η πιο σύγχρονη, ναυτικές Βάσεις της Τουρκίας, αυτή του Ακσάζ (βλ. σχετική φωτογραφία για να μπορεί ο αναγνώστης να έχει αντίληψη).

Πρόσθετα στον χάρτη αποτυπώνεται ο χώρος στον οποίο συνέβη το επεισόδιο με την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή στη νήσο Κάσο, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των «πυλών του Αιγαίου» στα ανατολικά από την Κρήτη ώς τη Ρόδο. Οι πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι η κλιμάκωση της κρίσης αποφεύχθηκε λόγω υποχώρησης της ελληνικής Κυβέρνησης και δη του Υπουργείου Ενέργειας, υπό την έννοια ότι: κατόπιν τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με την Τουρκία για την αποπεράτωση των ερευνών ζητήθηκε η άδεια από την Αττάλεια. Και με τον τρόπο αυτό, αφενός θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι διαβρώθηκαν τα δικαιώματα της Ελλάδος εντός της ΑΟΖ την οποία καθόρισε με την Αίγυπτο και, αφετέρου, έγιναν βήματα προς τις αξιώσεις της Άγκυρας, η οποία θέλει να κάνει κουμάντο με τον στόλο της στη βάση της παράνομης συμφωνίας που υπέγραψε με τη Λιβύη.

 

ΑΚΣΑΖ_ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ 1952024.jpg

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Σε κατάσταση… ρέντινες! Μαζική παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μετά από πολύ καιρό οι Τούρκοι άρχισαν τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Πέραν των καθημερινών παραβάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, είχαμε χθες και 2 παραβιάσεις, εκεί κοντά στη Ρόδο. Υπήρχε βέβαια εν εξελίξει η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα.

Γιατί η παραβατικότητα των Τούρκων ήταν χθες… μαζική. Χρησιμοποίησαν δύο F-16 και δύο κατασκοπευτικά αεροσκάφη ελκοφόρα ATR-72 και CN-235). Τις παραβιάσεις όμως δεν τις έκαναν τα F-16, αλλά τα ελικοφόρα αεροσκάφη. Τα τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν τις παραβάσεις στο FIR Αθηνών. Αμέσως απογειώθηκαν ελληνικά μαχητικά και τα αναχαίτισαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον νούμερο ένα εχθρό!

Πρέπει να διατηρούμε τις ΕΔ προστατευμένες, για να κάνουν το έργο τους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γεώργιος Καμπάς: Κάθε χρόνο έχουμε κρίσεις και κάθε χρόνο έχουμε γκρίνιες. Πρέπει να το ξεπεράσουμε. Εμείς στηριζόμαστε στον ενεργό στρατό και στην εφεδρεία. Όταν κληθούν άπαντες ό μη γένοιτο θα είναι 300.000 άνθρωποι. Αυτοί για να διοικηθούν και να δημιουργηθούν σχηματισμοί, θα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που να τους διοικήσουν. Για τις ενοπλες δυνάμεις και τα εθνικά θέματα δεν θα πρέπει να υπάρχει αντιπολίτευση. Δεν πρέπει να υπάρχουν δηλαδή αντιπαραθέσεις. Νούμερα ένα εχθρός είναι η Τουρκία. Πρέπει να διατηρούμε τις ΕΔ προστατευμένες, για να κάνουν το έργο τους. Χρειάζονται οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις. Η επιχειρησιακή ικανότητα των ΕΔ δεν μειώνεται. Καλό θα ήταν να κοιτάξουμε την αμυντική βιομηχανία μας ώστε στο μέλλον να υπάρξουν προϋποθέσεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τούρκοι αναλυτές πήραν τη σκυτάλη απ’τον Μπαχτσελί! Ετοιμάζεται μεγάλη κίνηση για τα νησιά του Αιγαίου, όπως έκανε και στη Συρία ειπώθηκε σε μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μέχρι το Αφιόν Καραχισάρ μπορούν να φτάσουν οι Έλληνες σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν οι Τούρκοι αναλυτές, οι οποίοι προαναγγέλουν κίνηση της Τουρκίας σε νησιά του Αιγαίου, στα πρότυπα της Συρίας…

 

Οι αναλυτές ξεσάλωσαν μετά τα λεγόμενα του κυβερνητικού ετέρου του Ερντογάν. Τα Δωδεκάνησα φαίνεται πως… ονειρεύεται ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία των Δωδεκανήσων και τα διεκδικεί

Με γάντια πυγμαχίας και λεξιλόγιο στρατιωτικής σύγκρουσης, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί γίνεται πρωταγωνιστής στον τουρκικό Τύπο, μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά της Ελλάδας για τα Δωδεκάνησα.

Οι εφημερίδες υιοθετούν το πολεμοχαρές αφήγημα, προειδοποιώντας την Αθήνα να «προσέχει», ενώ ορισμένοι τίτλοι επαναφέρουν διεκδικητικές αναφορές για τα νησιά ως «τουρκική κληρονομιά». Η ρητορική αυτή φαίνεται να ενισχύει την εθνικιστική γραμμή, με τον Μπαχτσελί να παρουσιάζεται ως «προστάτης» του έθνους, σε μια περίοδο όπου η Άγκυρα πασχίζει να διαχειριστεί τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την προσέγγιση με την Αθήνα.

Οι τίτλοι των εφημερίδων

Ακσάμ (πρωτοσέλιδο)
Το ξέσπασμα του Μπαχτσελί για τα Δωδεκάνησα
Η Αθήνα να προσέχει

Γενί Σαφάκ (πρωτοσέλιδο)
Αθήνα πρόσεχε
Το δημοσίευμα πλαισιώνεται και από μία φωτογραφία του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, φορώντας γάντια πυγμαχίας.

Σαμπάχ (πρωτοσέλιδο)
Η Αθήνα να προσέχει

Τουρκιγέ (πρωτοσέλιδο)

Αθήνα πρόσεχε

Γενί Ακίτ (πρωτοσέλιδο)

Μπαχτσελί: Τα Δωδεκάνησα σφετερίστηκαν, ο πραγματικός ιδιοκτήτης είμαστε εμείς

Τουρκγκιούν (πρωτοσέλιδο)
Ελλάδα πρόσεχε
Τα Δωδεκάνησα εκλάπησαν από τον πραγματικό τους ιδιοκτήτη, το τουρκικό έθνος

Αϊντινλίκ
Προσπάθησε να καλύψει τις αντιδράσεις για το άνοιγμα με την Ελλάδα

Γενί Ασίρ
Τα Δωδεκάνησα σφετερίστηκαν

Γιατί ο Μπαχτσελί «θυμήθηκε» τα Δωδεκάνησα;

Οι δηλώσεις Μπαχτσελί έγιναν επίσης αντικείμενο σχολιασμού στις εκπομπές της τουρκικής τηλεόρασης χθες το βράδυ. Ο καθηγητής Δρ. Μεσούτ Χακί Τζασίν, αποκρυπτογραφώντας τις δηλώσεις του εθνικιστή εταίρου της κυβέρνησης Ερντογάν, χθες το βράδυ σε εκπομπή του CNNTurk επεσήμανε ότι αυτό για το οποίο διαμαρτύρεται ο κ. Μπαχτσελί είναι ο εξοπλισμός της Ελλάδας με πυραύλους στο Αιγαίο και ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ανάχωμα, ώστε η Αθήνα να μην επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. Κατά την άποψή του, το μήνυμα που δίνει έχει νομική, στρατιωτική, πολιτική, στρατηγική και ιστορική σημασία. Ο εξοπλισμός Δωδεκανήσων παραβιάζει τόσο τα άρθρα 4 και 12 της Συνθήκης της Λωζάνης όσο και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, υποστηρίζει.

«Πολιτεία» των ΗΠΑ η Ελλάδα;

Σύμφωνα με τον Τζασίν, η παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα έχει αποκτήσει πρωτοφανείς διαστάσεις:

«Τόσο στο νησί της Κρήτης όσο και σε άλλα νησιά, οι ΗΠΑ έχουν περίπου 21 βάσεις. Ξεκινώντας από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη, η Ελλάδα έχει γίνει σχεδόν η 53η πολιτεία. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εξοπλίσει την Ελλάδα με τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα και πυραυλικά συστήματα, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας».

Ο φόβος των 12 μιλίων

Ο καθηγητής υπογραμμίζει επίσης την ελληνική πρόθεση επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, μια κίνηση που η Τουρκία θεωρεί casus belli.

«Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα προετοιμάζει μια κίνηση. Ποια είναι αυτή η κίνηση; Θέλει να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Δεδομένου ότι η Τουρκία θεωρεί πως αυτό αποτελεί αιτία πολέμου, θα προχωρήσουν σε μια εχθροπραξία από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση. Βάσει αυτής της εχθροπραξίας, αναπτύσσουν αεροπλάνα F-16 κατά πεντάδες σε αυτά τα νησιά, πρωτίστως στη Ρόδο, και ανάμεσα σε αυτά τα αεροπλάνα υπάρχουν επίσης και τα αμερικανικά αεροπλάνα ηλεκτρονικού πολέμου F-18. Αυτό σημαίνει ότι απειλούνται τα αεροδρόμια του Μπαλίκεσίρ, του Μπαντίρμα και τα δυτικά αεροδρόμια της Τουρκίας, ακόμη και μέχρι το Ντάλαμαν, έως το αεροδρόμιο του Αφιόν», υποστήριξε ο Τζασίν.

Πίεση εξοπλισμών

Με φόντο την αναβάθμιση των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως τα μαχητικά Rafale και F-35, ο Τζασίν σημειώνει, εξάλλου, την αυξανόμενη στρατιωτική πίεση που ασκεί η Ελλάδα.

«Από πυραύλους με βεληνεκές 350 χλμ. μέχρι συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου F-18, η Ελλάδα δημιουργεί μια ζώνη απειλής που καλύπτει ακόμα και τα τουρκικά αεροδρόμια. Αυτό ενισχύει την ανησυχία για στρατηγική περικύκλωση της Τουρκίας», όπως σημειώνει ο Τούρκος αναλυτής.

Η «απατηλή» ιστορία των Δωδεκανήσων: Ο τουρκικός τύπος επαναφέρει παλιά παράπονα

Ο τουρκικός τύπος, και δη η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ σήμερα, με αφορμή την τοποθέτηση Μπαχτσελί για τα Δωδεκάνησα, ενισχύει το αφήγημα της «εξαπάτησης» και των χαμένων ευκαιριών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της σύγχρονης Τουρκίας.

Οζάι Σεντίρ: Η άγνωστη ιστορία των Δωδεκανήσων…

«Τα Δωδεκάνησα στο Αιγαίο, για τα οποία μιλάμε εδώ και χρόνια είναι και λίγο μια ιστορία εξαπάτησης στη διπλωματική ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Τουρκίας.

Στην ιστορία της κρύβονται πολλά γεγονότα για τα οποία γνωρίζουμε ελάχιστα, όπως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας πριν από τα Ίμια, η βοήθεια της Άγκυρας με όπλα προς την Αθήνα, η γενναιόδωρη προσφορά της Γερμανίας ως αντάλλαγμα την είσοδο στον πόλεμο και τέλος η Συνθήκη των Παρισίων, στην οποία δεν συμμετείχαμε.

*Η πρώτη εξαπάτηση από αυτή την άποψη βιώθηκε το 1912. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Ουσύ, που υπογράφηκε το 1912, η Ιταλία, η οποία κατέλαβε 16 νησιά του Αιγαίου, ιδίως τη Ρόδο, προκειμένου να καταλάβει τη Λιβύη, θα εκκένωνε άνευ όρων τα 16 νησιά κατά την αποχώρηση του οθωμανικού στρατού από τη Λιβύη. Ο οθωμανικός στρατός αποσύρθηκε από τη Λιβύη ωστόσο οι Ιταλοί, εκμεταλλευόμενοι τον Βαλκανικό Πόλεμο, δεν αποσύρθηκαν από τα νησιά.

*Η Συνθήκη του Λονδίνου που υπογράφηκε τον Μάιο του 1913 άφησε τη διοίκηση των νησιών του Αιγαίου στα ιμπεριαλιστικά κράτη, τα οποία μοιράστηκαν όλα τα νησιά του Αιγαίου εκτός από την Τένεδο, την Ίμβρο και το Καστελόριζο μεταξύ των Ελλήνων και των Ιταλών τον Φεβρουάριο του 1914.

Εδώ πρέπει να γράψω και ένα άλλο πολύ σημαντικό γεγονός: Στις 31 Μαΐου 1915, διεξήχθησαν εκλογές στην Ελλάδα, αλλά δεν στήθηκαν κάλπες στο Καστελόριζο. Οι ελληνικές αρχές δεν επέτρεψαν να εισέλθουν στο ελληνικό κοινοβούλιο οι τρεις βουλευτές που εξέλεξαν οι κάτοικοι της Τένεδου, της Ίμβρου και του Καστελόριζου, που εκείνη την εποχή είχαν αφεθεί στους Οθωμανούς.

*Ειδικά το νησί του Καστελόριζου, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη μύτη της Τουρκίας, κατείχε πάντοτε σημαντική θέση στην τουρκική διπλωματία.

Η τουρκική αντιπροσωπεία άσκησε πιέσεις για το Καστελόριζο στη Λωζάνη, αλλά δεν κατάφερε να πάρει κάποιο αποτέλεσμα. Υποχωρώντας από το Καστελόριζο, η τουρκική αντιπροσωπεία πήρε τα νησιά της Ίμβρου, Τένεδου και Tavsan και έθεσε στη συνθήκη σαν όρο την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία, πρωτίστως της Χίου.

*Άλλη μια ελάχιστα γνωστή πραγματικότητα: Το 1923, το 1927 και το 1929, η Τουρκία αποβίβασε στρατεύματα στα νησιά και στις βραχονησίδες γύρω από το ιταλικό νησί του Καστελόριζου και ύψωσε τη σημαία της. Η κρίση που βιώθηκε με την Ιταλία έληξε το 1932. Η Τουρκία αναγνώρισε την αξίωση της Ιταλίας για οκτώ νησίδες, με αντάλλαγμα 18 νησίδες και βραχονησίδες.

*Τον Σεπτέμβριο του 1943, ένας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της γερμανικής πρεσβείας στην Άγκυρα επισκέφθηκε τον Naci Perkel, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών και του είπε ότι το Βερολίνο ήθελε να παραχωρήσει τα Δωδεκάνησα στους Τούρκους. Ο πρωθυπουργός Σαράτσογλου έστειλε τηλεγράφημα στον πρόεδρο Ινονού, ο οποίος βρισκόταν τότε στο Καρς, και τον ενημέρωσε για την πρόταση. Ο Ινονού, θεωρώντας ότι η προσφορά αυτή έγινε με σκοπό να εμπλακεί στον πόλεμο η Τουρκία, απάντησε: ‘Μπορούμε να πάρουμε τα νησιά για άνευ όρων χρήση, αλλά δεν θα μπούμε σε διαμάχη με τους Έλληνες και τους Βρετανούς’.

*Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τουρκία έτεινε χείρα βοηθείας στον ελληνικό λαό, ο οποίος υπέφερε από μεγάλη πείνα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Το Dumlup?nar, μετά το ναυάγιο των βαποριών Kurtulus και στη συνέχεια του Konya μετέφεραν στο λιμάνι του Πειραιά τη βοήθεια που αγοράστηκε και χαρίστηκε από την Τουρκία. Στα νησιά δεν στάλθηκαν μόνο τρόφιμα, αλλά και όπλα και πυρομαχικά με καΐκια και δόθηκε στήριξη στον πόλεμο κατά της Ιταλίας.

*Η Ιταλία, η οποία αποχώρησε ηττημένη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διεξήγαγε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Συμμάχους στο Λονδίνο και το Παρίσι το 1945-46. Η Ελλάδα συμμετείχε σε όλες αυτές τις διασκέψεις, ενώ η Τουρκία δεν συμμετείχε στις συνομιλίες αυτές ούτε καν ως παρατηρητής. Το αίτημα του Feridun Cemal Erkin, Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, να παραστεί στη διάσκεψη απορρίφθηκε από την Πρωθυπουργία ‘με την αιτιολογία ότι δεν συμμετείχαμε στον πόλεμο’. Και το 1947 τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα.

*Η Συνθήκη των Παρισίων προβλέπει την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση των 12 νησιών και μάλιστα περιορίζει τον αριθμό των χωροφυλάκων που θα υπηρετούν ανάλογα με τον πληθυσμό. Το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, που απορρέει από τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην επικαιρότητα και τώρα γίνεται μια προσπάθεια να φτάσουμε σε ένα σημείο με τη δύναμη της διπλωματίας. Σε αυτό το διάστημα, μια ομάδα που πιστεύει ότι τα προβλήματα με την Τουρκία δεν μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου, προκειμένου να επιτύχει τις δικές της προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες, κάνει λόγο για νέα εξοπλιστικά και πυραυλικά σχέδια στα νησιά. Ο υπουργός Άμυνας Δένδιας, ο οποίος όταν ερωτήθηκε για την υποψηφιότητά του για την προεδρία απάντησε “εγώ έχω άλλα όνειρα”, όπως είναι προφανές, θα χρησιμοποιήσει τα νησιά του Αιγαίου ως νέα βάση για τις προσπάθειές του να διαταράξει τις σχέσεις που αναπτύσσονται. Η προειδοποίηση του προέδρου του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είναι μια σαφής προειδοποίηση, προκειμένου να διατηρηθεί το υφιστάμενο καλό κλίμα απέναντι σε όσους προσπαθούν να διαταράξουν το διάλογο για τα προσωπικά τους συμφέροντα».

Με πληροφορίες, από ΣΚΑΪ, ΕΘΝΟΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή9 ώρες πριν

Πανωλεθρία για τους τουρκοκίνητους τρομοκράτες από τους Κούρδους στο φράγμα Τισρίν!

Τράπηκαν σε φυγοί οι τρομοκράτες του SNA που υποστηρίζεται από την Τουρκία

Διεθνή9 ώρες πριν

Συνάντηση Ερντογάν με Ντμπεϊμπά και ΥΠΕΞ Συρίας!

Κινήσεις που καταδεικνύουν τη συστηματική προσπάθεια Ερντογάν να εδραιώσει την Τουρκία ως ρυθμιστή ζητημάτων σε μία ευρεία περιοχή από την...

Πολιτική10 ώρες πριν

Αντιδράσεις για την αφίσα της Teknofest 2025! Εμφανίζεται ολόκληρη την Κύπρο υπό τουρκική κατοχή

Η εκδήλωση που διοργανώνεται στα Κατεχόμενα λειτουργεί ως εργαλείο προβολής της τουρκικής πολιτικής.

Αναλύσεις11 ώρες πριν

Το Παιχνίδι με τον Συριακό Αγωγό: πώς τα σχέδια της Τουρκίας επηρεάζουν τις περιφερειακές φιλοδοξίες του Ισραήλ

Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία αναβίωσε τα σχέδια της Τουρκίας να κατασκευάσει αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω...

Απόψεις11 ώρες πριν

Ο Τασούλας και η συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών

Σε επίμαχη συνεδρίαση ο κ. Τασούλας μας έμαθε νέα δικής του έμπνευσης μαθηματικά

Δημοφιλή