Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Γιατί πρέπει να προβληματίσει την Αθήνα η προκλητικότητα των Σκοπίων

Δημοσιεύτηκε στις

Τα προβλήματα που θα έχει η Ελλάδα με τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας θα είναι περισσότερο σοβαρά από όσο, αρχικά, εκτιμήθηκαν.
Αμφισβητείται, σταδιακά, το σύνολο της Συμφωνίας των Πρεσπών και στα δύο σημεία που ήταν θετικά για την Ελλάδα. Σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και ιστορικές διευκρινήσεις. Και στα δύο υπάρχει υπαναχώρηση.
Η πρόεδρος της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα με ανάρτησή της στο X έκανε γνωστό ότι συναντήθηκε με εκπροσώπους των «Παιδιών προσφύγων από τη Μακεδονία του Αιγαίου» και συζήτησε μαζί τους για τους εορτασμούς των 75 χρόνων από τον «διωγμό των Μακεδόνων του Αιγαίου. Πρόκειται για τα αυτονομιστικά τάγματα τα οποία, προς το τέλος του Εμφυλίου, πολέμησαν με τις δυνάμεις του ΚΚΕ. Μετά την ήττα κατέφυγαν στη γειτονική χώρα και αποτέλεσαν τον βασικό πυρήνα του μακεδονισμού. Πολλοί από αυτούς συμμετείχαν στην διαμόρφωση του ιστορικού αφηγήματός τους δραστηριοποιούμενοι στο Ινστιτούτο Εθνικής Ιστορίας στα Σκόπια. Το τι είναι, για τα Σκόπια, οι «αιγαιάτες» και ποια η ιστορία τους δεν έχουν καμιά σχέση με όσα περιλαμβάνονται στην Συμφωνία των Πρεσπών.
Η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα αμφισβητεί, πλέον, και το άρθρο 7 της Συμφωνίας.
Στη Φλώρινα, τις προηγούμενες ημέρες σε εκδήλωση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια διαπιστώθηκε η επιφυλακτικότητα του ακροατηρίου και της τοπικής κοινωνίας για την αποτελεσματικότητα της Συμφωνίας.
Η επωδός στις συζητήσεις ήταν πως δεν ενοχλεί την τοπική κοινωνία η αναπαραγωγή των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων των δίγλωσσων Ελλήνων πολιτών αλλά είναι ανησυχητική η πολιτική εκμετάλλευσή τους.
Οι πολιτιστικές τους δραστηριότητες εκδηλώνονται, κυρίως, στα πανηγύρια των οποίων ο αριθμός, και η διάρκεια, αυξήθηκαν αισθητά μετά την πανδημία.
Βιντεοσκοπούνται και παρουσιάζονται τις επόμενες ημέρες σε τηλεοπτικά δίκτυα της γειτονικής χώρας.
Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια, το περιεχόμενο των τραγουδιών είναι αλυτρωτικό (των περισσοτέρων) και στα σλαβικά.
Αυτές οι λεπτομέρειες, όπως και η ίδρυση του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας, φαίνεται να μην απασχολούν την μετανεωτερική Αθήνα.
Υπάρχει μια διαφορά φάσης στην κοινωνική εξέλιξη της Ελλάδας και των Βαλκανικών κρατών που δεν έχει γίνει αισθητή.
Τα βαλκάνια βρίσκονται στην εποχή της νεοτερικότητας με ισχυρό το αίσθημα στην κοινωνία και την ηγεσία τους του εθνικού συμφέροντος και των συλλογικών ταυτοτήτων. Η Ελλάδα πέρασε στην μετανεοτερικότητα, όπως τονίσθηκε τελευταία από μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Το εθνικό συμφέρον και οι συλλογικές ταυτότητες υποχωρούν μπροστά στην απόλυτη ανάδυση του ατόμου, των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και των ιδιαιτεροτήτων του.
Ενδιαφέρουσα από αυτής της πλευράς είναι η σύλληψη της τακτικής που ακολουθεί το δίδυμο Σιλιάνοφκσα- Μίτσκοσκι.
Ενώ αναδεικνύουν πεπαλαιωμένα αιτήματα, φροντίζουν ο λόγος τους να είναι ευρωπαϊκός. Η επίκληση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, ακόμη και από κρατικούς παράγοντες βρίσκει απήχηση στη μετανεωτερική Ευρώπη.
Ενώ με την αναθεωρητική τους στάση ενεργοποίησαν διμέτωπη αντιπαράθεση με Αθήνα και Σόφια, ο τρόπος που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα είναι προκλητικός, όπως φάνηκε από τους χαρακτηρισμούς του κ. Μίτσκοσκι προς τον κ. Γεραπετρίτη. Σε μια περίπτωση που ο Έλληνας Υπουργός είχε απόλυτο δίκαιο.
Προς την Βουλγαρία όχι, μόνο, είναι προσεκτικοί αλλά δια στόματος Μίτσκοσκι γίνονται αναφορές σε δύο αδελφικούς λαούς. Η κοινωνία που ζει σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία είναι αποτέλεσμα εσωτερικών βουλγαρικών ανακατατάξεων και αναταράξεων των αρχών του 20ου αιώνα και το ιστορικό αυτό φορτίο το γνωρίζει καλά το VMRO το οποίο πρωταγωνιστούσε τότε. Ο σύγχρονος ιδρυτής του, μάλιστα, Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι έχει πάρει βουλγαρικό διαβατήριο (κυρίως για τα προνόμια που προσφέρει ως ευρωπαϊκό) και δεν έκρυψε την ιστορική σχέση με τη Βουλγαρία.
Ο σημερινός πρωθυπουργός Κρίστιαν Μίτσκοσκι σε τηλεοπτική του συνέντευξη τις προηγούμενες ημέρες, είπε «ότι είναι έτοιμος να καθίσει και να βρει μια λύση με τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση… Αναμένω τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση και περιμένω ότι αυτή θα είναι (μια κυβέρνηση) του αδελφού μας κόμματος (στο ΕΛΚ) του Μπόϊκο Μπορίσοφ. Και περιμένω ότι θα υπάρξει καλή θέληση, θα καθίσουμε να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας, ως καλοί γείτονες. Ή, όπως θα έλεγε ο ίδιος (ο Μπορίσοφ), «κράτη δύο αδελφικών λαών»».
Η διαφορά Σκοπίων -Σόφιας εντοπίζεται στο θέμα της ονομασίας της γλώσσας, στην συμπερίληψη των Βουλγάρων στο Σύνταγμα και στις ιστορικές αναφορές της Συμφωνίας των Πρεσπών
Αν έχει κάποια σημασία για τους διαμορφωτές πολιτικής στο ελληνικό ΥΠΕΞ, υπάρχουν αρκετοί στο Μοναστήρι και την περιοχή του με ελληνική συνείδηση που επιδιώκουν την επαφή με την Ελλάδα και επιζητούν ελληνικό διαβατήριο. Αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας οι πολίτες της γειτονικής χώρας δεν είναι εχθρικοί προς την Ελλάδα. Απλώς, δεν θέλουν να θιγεί η εθνική τους συνείδηση
Γιατί, τέλος, προκαλούν τα Σκόπια;
Θέλουν να κρατήσουν την εθνικιστική εκλογική πελατεία τους, η νέα γενιά δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί τίθεται θέμα ονομασίας τους, εκδηλώνουν την δυσαρέσκειά τους για την καθυστέρηση της ευρωπαϊκής πορείας τους, η σημερινή ηγεσία τους επηρεάζεται από τον Νίκολα Γκρούεφσκι, τον πρώην πρωθυπουργό που κατέφυγε, και πήρε πολιτικό άσυλο, στην Ουγγαρία του Όρμπαν. Ο Όρμπαν αναλαμβάνει από 1ης Ιουλίου την προεδρία της Ε.Ε. και με άλλους ομοϊδεάτες τους, και με την νέα πολιτική ισορροπία μετά τις ευρωεκλογές, θα επιδιώξουν να θέσουν νέα χαρακτηριστικά στην Ένωση.
Αν επηρεαστεί η ηγεσία των Σκοπίων από τις νέες δυναμικές ισορροπίες θα πρέπει να αναμένουμε μια ελαφρά αίσθηση ρωσικής επανάκαμψης και μια δυναμικότερη τουρκική.
Οι σχέσεις Σκοπίων-Τουρκίας είναι πολύ καλές σε όλους τους τομείς, υπάρχει τουρκικό κόμμα στα Σκόπια και η Άγκυρα προσέφερε προστασία δημοσίως.
Η Αθήνα έχει την ψευδαίσθηση πως αφού επιτηρεί τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας και εκπαιδεύει, ενίοτε, τον στρατό της αποκτά και επιρροή.
Τα Βαλκάνια είναι για σκληρούς παίκτες. Η κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου που διετέλεσε και επικεφαλής διπλωμάτης στα Σκόπια το γνωρίζει.
Πρέπει να επισημανθεί η δήλωση της Αμερικανίδας πρέσβεως στα Σκόπια Άντζελας Ανγκελέρ ότι είναι ενθουσιασμένη» με την ανακοίνωση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Χριστιάν Μίτσκοσκι ότι θα χρησιμοποιήσει το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά την ορκωμοσία του ως νέου πρωθυπουργού, καθώς και σε εμφανίσεις στο εξωτερικό. Στη συνέντευξή της, δεν θέλησε να σχολιάσει τη θέση της Ελλάδας, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ένα όνομα για συνολική χρήση, και όχι μια διπλή φόρμουλα.
Η Αθήνα συναίνεσε στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας ύστερα από συμφωνίες στο θέμα των Θαλάσσιων Ζωνών στην πρώτη περίπτωση και της ονομασίας στη δεύτερη. Και στις δύο περιπτώσεις υπήρξαν υπαναχωρήσεις από τις γειτονικές χώρες. Κάτι πρέπει να προβληματίσει.
ΠΗΓΗ:ΤΟ ΒΗΜΑ

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ζελένσκι: Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη στα τέλη Ιουνίου προσκλήθηκε η Ουκρανία

ΟΟυκρανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η μη συμμετοχή της χώρας του στη σύνοδο θα χάριζε «μια νίκη» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία προσκλήθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη στα τέλη Ιουνίου, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η μη συμμετοχή της χώρας του στη σύνοδο θα χάριζε «μια νίκη» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Λάβαμε πρόσκληση για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος μετά από συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Στα τέλη Μαΐου, ο Ζελένσκι προέτρεψε τα κράτη του ΝΑΤΟ να προσκαλέσουν την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής, που έχει προγραμματιστεί για τις 24-26 Ιουνίου στη Χάγη της Ολλανδίας.

«Αν η Ουκρανία δεν είναι παρούσα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αυτό θα είναι μια νίκη για τον Πούτιν, όχι εναντίον της Ουκρανίας, αλλά εναντίον του ΝΑΤΟ», είπε την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου.

Το Κίεβο θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή να λάβει «εγγυήσεις ασφαλείας» από τη συμμαχία για να αποτρέψει τη Ρωσία από το να εισβάλει ξανά.

Μια ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θεωρείται απαράδεκτη από τη Μόσχα, η οποία βλέπει τη Συμμαχία ως υπαρξιακή απειλή για τα σύνορά της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ρωσία: Σε εξέλιξη η διαδικασία αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στο κατεχόμενο τμήμα της Ζαπορίζια μετά από ουκρανική επίθεση

Τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι στα τμήματα δύο περιοχών της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, μετά από επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία νωρίς σήμερα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο διορισθείς από την Ρωσία κυβερνήτης της περιοχής Ζαπορίζια στην νότια Ουκρανία, Γιεβγκένι Μπαλίτσκι, δήλωσε ότι η διαδικασία επανασύνδεσης των καταναλωτών με τον δίκτυο ηλεκτροδότησης βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την ουκρανική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν οι κάτοικοι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Μπαλίτσκι δήλωσε στο Telegram ότι περίπου στο 20% των 600.000 και πλέον κατοίκων που είχε μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση.

Τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι στα τμήματα δύο περιοχών της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, μετά από επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία νωρίς σήμερα.

Δεν υπήρξαν άμεσα σχόλια από την πλευρά της Ουκρανίας η οποία μάχεται , προσπαθώντας να ανακτήσει εδάφη που, όπως λέει έχει καταλάβει η Ρωσία σε μια αποικιοκρατικού τύπου αρπαγή γης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Βάζουν τον τζιχαντιστή αρχιτρομοκράτξη να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ένας Σύρος πρόεδρος απευθύνεται στον ΟΗΕ από τον Ιούνιο του 1967, όταν ο Νουρεντίν Αλ Ατασί το έκανε μετά τη νίκη του Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σύρος πρόεδρος Αχμέντ Αλ Σαράα θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το Sky News Arabic.

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν εμφανιστεί αναφορές για την πρόθεση του Αλ Σαράα να απευθυνθεί στον ΟΗΕ σε αραβόφωνα μέσα ενημέρωσης.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ένας Σύρος πρόεδρος απευθύνεται στον ΟΗΕ από τον Ιούνιο του 1967, όταν ο Νουρεντίν Αλ Ατασί το έκανε μετά τη νίκη του Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

«Όχι» του Ισραήλ σε διάλογο με τον Αλ Σαράα

Το Ισραήλ αρχικά απέρριψε την προοπτική εποικοδομητικής αλληλεπίδρασης με τον Αλ Σαράα, πρώην ηγέτη του τοπικού παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «τρομοκράτης» από την Ιερουσαλήμ.

Μετά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Αχμέντ Αλ Σαράα και τη συμφωνία για χαλάρωση των κυρώσεων, η προσέγγιση του Ισραήλ έχει αλλάξει, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής μυστικών συνομιλιών με Σύρους αξιωματούχους.

Με πληροφορίες από Times of Israel

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οικονομία41 λεπτά πριν

Υπό διπλό ασφυκτικό κλοιό η ελληνική κονσερβοποιία

Ο δασμολογικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Κώστας...

Οικονομία56 λεπτά πριν

Οι επικίνδυνες εξαρτήσεις που απειλούν το οικονομικό μέλλον του Πακιστάν

Κρίσιμο σταυροδρόμι! Ο Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Πακιστάν εξελίσσεται σε συστηματική υπονόμευση της βιομηχανικής κυριαρχίας του Ισλαμαμπάντ

Διεθνή56 λεπτά πριν

Ζελένσκι: Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη στα τέλη Ιουνίου προσκλήθηκε η Ουκρανία

ΟΟυκρανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η μη συμμετοχή της χώρας του στη σύνοδο θα χάριζε «μια νίκη» στον Ρώσο πρόεδρο...

Πολιτική1 ώρα πριν

Νέα παρέμβαση Φαραντούρη στην Κομισιόν για επανεξέταση του πακέτου €4 δισ. προς την Αίγυπτο

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, ο Νικόλας Φαραντούρης χαρακτήρισε το πακέτο των €4 δισ. της ΕΕ προς την...

Ιστορία - Πολιτισμός1 ώρα πριν

Ομιλία του Σάββα Καλεντερίδη στη Θεσσαλονίκη! Η Άλωση της Πόλης – Γεωπολιτικές και Πολιτικο-οικονομικές Αιτίες της Παρακμής του Ελληνισμού της Ελληνικής Αυτοκρατορίας που Οδήγησαν στην Άλωση

Εκδήλωση ια την ημέρα μνήμης της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης διοργανώνεται την Τετάρτη 04 Ιουνίου 2025 και ώρα 19:00 στην αίθουσα...

Δημοφιλή