ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που θεωρείται στη χώρα αυτή πανίσχυρος θεσμός του κράτους, συνήλθε προχθές και στην ατζέντα βρισκόταν τόσο το Κυπριακό όσο και τα ελληνοτουρκικά.
Οι αναφορές στο ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης δεν αντικατοπτρίζουν προφανώς όλα όσα έχουν συζητηθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ωστόσο, οι δημόσιες αναφορές είναι ενδιαφέρουσες και επιβεβαιώνουν την γενική προσέγγιση της κατοχικής πλευράς έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος.
ΣΕ μια συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν, όπως φαίνεται πολλά θέματα για πολλά ανοικτά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή, οι αναφορές στο Κυπριακό προφανώς και πρέπει να αξιολογηθούν. Με αφορμή και τα πενήντα χρόνια από την εισβολή και την κατοχή έκτοτε εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το τουρκικό αφήγημα είναι το ίδιο και εν πολλοίς επαναλαμβανόμενο. Ότι, δήθεν, η εισβολή έχει… πετύχει να επικρατήσει η ειρήνη και η ασφάλεια στο νησί! Ισχυρισμοί, που δεν μπορούν να πείσουν ούτε καν τους ίδιους τους Τούρκους. Γιατί είναι σαφές πως η Τουρκία διά της ισχύος και με την ανοχή της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας κατέχει ανενόχλητα εδάφη της Κύπρου.
ΕΙΝΑΙ σαφές πως το κατοχικό στάτους κβο δεν προσφέρει ασφάλεια ενώ είναι ξεκάθαρο ότι προκαλεί μια συνεχή ανασφάλεια στους Ελληνοκύπριους. Το ΣΕΑ θεωρεί πως η εισβολή ήταν και είναι «νόμιμη» και επικαλείται επί τούτου διεθνείς συμβάσεις και την ιδιότητά της ως εγγυήτριας δύναμης. Πώς μπορεί, όμως, μια κατοχική δύναμη να θεωρεί πως εξακολουθεί να είναι εγγυήτρια χώρα; Από πότε η κατοχή εδαφών είναι νόμιμη;
ΣΕ ό,τι αφορά το Κυπριακό και τη λύση, η κατοχική πλευρά, το ΣΕΑ, επαναλαμβάνει τα περί δυο κρατών, στη βάση «της κυριαρχικής ισότητας και της ισοτίμου διεθνούς θέσης του τουρκοκυπριακού λαού και της αναγνώρισης ΄΄ΤΔΒΚ’’ ως ισοτίμου μέλους της Διεθνούς Κοινότητας». Δηλαδή, η κατοχική δύναμη διαμηνύει πως όχι μόνο δεν κάνει πίσω από τα όσα έχει κατακτήσει διά των όπλων, αλλά παράλληλα αξιώνει και νομιμοποίηση της παρανομίας.
ΘΕΛΕΙ να αναγνωρισθούν τα τετελεσμένα που επέβαλε όλα αυτά τα χρόνια η Τουρκία. Θέλει να αναγνωρίσουμε εμείς τα τετελεσμένα, που επέβαλε η Άγκυρα. Αυτό, βέβαια, μόνο αυτόχειρες μπορούν να το πράξουν. Και αυτόχειρες δεν είμαστε.
ΣΕ ό,τι αφορά το Αιγαίο το ΣΕΑ κάνει λόγο για «ασυμβίβαστη πρακτική της προάσπισης των δικαιωμάτων και συμφερόντων» τους! Δηλαδή, συνέχιση της επεκτατικής πολιτικής στο Αιγαίο.