Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

ΗΠΑ: Το προφίλ του Τόμας Μάθιου Κρουκς, του ανθρώπου που επιχείρησε να δολοφονήσει τον Τραμπ

Δημοσιεύτηκε στις

Το FBI ανακοίνωσε χθες Κυριακή το προφίλ του Κρουκς

Τα πρώτα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά για τον Τόμας Μάθιου Κρουκς, που έπεσε νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων της τάξης, δείχνουν έναν νεαρό άνδρα που εργαζόταν ως ανειδίκευτος υπάλληλος κοντά στη γενέτειρά του στην Πενσιλβάνια. Αποφοίτησε από το λύκειο το 2022, έχοντας τη φήμη ενός έξυπνου, αλλά ήσυχου παιδιού.

Ο σύμβουλός του στο λύκειο τον σχολίασε ότι έδειχνε «σεβασμό» και ήταν πάντα ευγενικός.

Το FBI ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι το προφίλ του Κρουκς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν περιέχει απειλητική γλώσσα, ενώ δεν φαίνεται να έχει ιστορικό ψυχικής ασθένειας. Πρόσθεσε ότι έδρασε μόνος του, αν και δεν έχει διαλευκανθεί ακόμη το κίνητρό του.

Αυτό που ξεχωρίζει τον Κρουκς από άλλους πρόσφατους δράστες μακελειών σε σχολεία, εμπορικά κέντρα κτλ είναι ότι για λίγα εκατοστά δεν κατάφερε να σκοτώσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία.

Το Σάββατο το απόγευμα ο Κρουκς ανέβηκε σε μια στέγη περίπου 140 μέτρα από τη σκηνή από όπου μιλούσε ο Τραμπ. Μετά άρχισε να πυροβολεί με το ημιαυτόματο τουφέκι AR-15, το οποίο είχε αγοράσει ο πατέρας του, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Από τους πυροβολισμούς σκοτώθηκε ένας 50χρονος άνδρας, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι δύο θεατές και ο Τραμπ τραυματίστηκε στο αφτί. Μια απόπειρα δολοφονίας που όξυνε ακόμη περισσότερο την ένταση και βάθυνε τον πολιτικό διχασμό στις ΗΠΑ.

Το FBI ανακοίνωσε ότι ερευνά το περιστατικό ως «απόπειρα δολοφονίας και πιθανό περιστατικό εγχώριας τρομοκρατίας».

Κάτοικος του Μπέθελ Παρκ, σε απόσταση περίπου μίας ώρας από την περιοχή που διεξαγόταν η προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ, ο Κρουκς ήταν εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών και φέτος θα ήταν η πρώτη φορά που θα μπορούσε να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές.

Τα αρχεία δείχνουν ότι ο πατέρας του είναι εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικάνος και η μητέρα του ψηφοφόρος των Δημοκρατικών. Ο ίδιος ο Κρουκς είχε κάνει δωρεά 15 δολαρίων στο Δημοκρατικό Κόμμα όταν ήταν 17 ετών.

Ο δράστης ήταν επίσης μέλος της λέσχης σκοποβολής, της Clairton Sportsmen’s Club, όπως επιβεβαίωσαν οι ιδιοκτήτες της χθες, ενώ καταδίκασαν τις ενέργειες του Κρουκς, χαρακτηρίζοντάς τες «παράλογη πράξη βίας».

Ο 20χρονος εργαζόταν ως βοηθός διαιτολόγου σε οίκο ευγηρίας, ανακοίνωσε η διευθύντριά του.

«Σοκαριστήκαμε και λυπηθήκαμε όταν μάθαμε για την εμπλοκή του, καθώς ο Τόμας Μάθιου Κρουκς έκανε τη δουλειά του χωρίς προβλήματα και ο έλεγχος του ιστορικού του ήταν καθαρός», δήλωσε η Μάρσι Γκριμ, διευθύντρια του Bethel Park Skilled Nursing and Rehabilitation Center.

Δεν ασχολούνταν με την πολιτική

Δύο χρόνια νωρίτερα ο Κρουκς αποφοίτησε από το τοπικό λύκειο, με έναν πρώην συμμαθητή του, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, να δηλώνει ότι δεν τον ενδιέφερε η πολιτική.

Τα ενδιαφέροντα του Κρουκς επικεντρώνονταν στους υπολογιστές και τα βιντεοπαιχνίδια, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ήταν εξαιρετικά έξυπνος. Αυτό που με ξάφνιασε πραγματικά ήταν ότι ήταν ένα πραγματικά πολύ πολύ έξυπνο παιδί, ήταν αριστούχος», σημείωσε ο συμμαθητής του. «Στις συζητήσεις δεν είχε αναφέρει ποτέ κάτι περίεργο».

Ο Τζιμ Κναπ, που εργαζόταν ως σύμβουλος στο λύκειο του Μπέθελ Παρκ, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Κρουκς ήταν πάντα «ήσυχος σαν ποντικάκι», έδειχνε «σεβασμό» και ήταν εσωστρεφής, αν και είχε κάποιους φίλους.

«Τα παιδιά δεν του είχαν βγάλει παρατσούκλια, δεν του έκαναν μπούλινγκ», πρόσθεσε.

Και ο Κναπ επεσήμανε ότι δεν ήξερε πως ο Κρουκς ασχολούταν με την πολιτική, αν και άλλα παιδιά στο σχολείο φορούσαν συχνά κονκάρδες ή μπλουζάκια και άλλα ρούχα υπέρ του Τραμπ ή του Μπάιντεν.

«Οποιοσδήποτε μπορεί να σπάσει, οποιοσδήποτε μπορεί να έχει θέματα», εκτίμησε. «Κάτι αποτέλεσε καταλύτη για αυτόν τον νεαρό άνδρα και τον οδήγησε να πάει στο Μπάτλερ χθες και να κάνει ό,τι έκανε», πρόσθεσε ο Κναπ.

Κάτοικοι που ζούσαν κοντά στο πατρικό του Κρουκς δήλωσαν σοκαρισμένοι και ανήσυχοι που η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ συνδέεται με κάποιον από τη μικρή τους πόλη.

«Το Μπέθελ Παρκ είναι μάλλον μια πόλη εργατών και το να σκεφτεί εκανείς ότι (δράστης) είναι κάποιος που μένει τόσο κοντά, είναι τρελό», δήλωσε ο 42χρονος Γουές Μόργκαν που εργάζεται σε μια εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων.

Η 67χρονη Μαρί Πρίσλακ, που μένει στην ίδια γειτονιά με το πατρικό του Κρουκς, σχολίασε ότι η οικογένεια «δεν είχε ποτέ θέμα με τα όπλα. Δεν είχε κληθεί ποτέ η αστυνομία». «Αναρωτιέται τι του στέρησε η ζωή. Τι τον οδήγησε στα άκρα», πρόσθεσε.

Το όπλο του Κρουκς είχε αγοραστεί νόμιμα, σύμφωνα με το FBI, το οποίο πρόσθεσε ότι πιστεύει πως το είχε αγοράσει ο πατέρας του δράστη.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι στο αυτοκίνητο του νεαρού εντόπισαν μια «ύποπτη συσκευή», την οποία εξέτασαν και αφόπλισαν πυροτεχνουργοί.

Ο Μπρους Πιντλ, του Allegheny Arms and Gunworks στο Μπέθελ Παρκ, δήλωσε ότι τα όπλα είναι μέρος της τοπικής νοοτροπίας. «Πρέπει να κατανοήσετε ότι στη δυτική Πενσιλβάνια έχουμε μεγάλη παράδοση κυνηγιού, ψαρέματος, δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο», εξήγησε.

«Σε απόσταση δέκα μιλίων από εδώ υπάρχουν δεκάδες λέσχες σκοποβολής», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.

Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.

«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: The Balochistan Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους  κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.

«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.

Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.

Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.

Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.

Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.

Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.

Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.

Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.

Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.

«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.

Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».

«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.

Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.

Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό

Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;

Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή