Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Ιστορική δωρεά! Υπόσχεση ΝΑΤΟ στην Ουκρανία για πέντε συστήματα αεράμυνας

Δημοσιεύτηκε στις

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς «ιστορική δωρεά». Ωστόσο, ορισμένες από τις υποσχέσεις προς το Κίεβο είναι «ξαναζεσταμένο φαγητό».

Της Λίας Δεληγιάννη

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν πέντε συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς για την Ουκρανία σε μια νέα επίδειξη υποστήριξης, ακόμη και ενώ οι ηγέτες αντιστέκονται στο να προσφέρουν στη χώρα μια πορεία προς την ένταξη. Την ίδια ώρα, νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η σύγκρουση με τη Ρωσία οδεύει προς επ’ αόριστον αδιέξοδο.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, η ανακοίνωση προοριζόταν ως επίδειξη ενότητας απέναντι στα ενισχυμένα αεροπορικά πυρά των δυνάμεων του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Επίσης, επέστησε την προσοχή στην πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι σύμμαχοι να έρθουν με στρατιωτική βοήθεια: Η υπόσχεση της Τρίτης επανέλαβε ορισμένες δεσμεύσεις που είχαν ήδη αναληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε ομιλία του προς τους ηγέτες του ΝΑΤΟ το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τα συστήματα αεράμυνας “ιστορική δωρεά”, τα οποία θα συνοδεύονται από δεκάδες συστήματα και πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς. Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ρουμανία θα στείλουν από ένα σύστημα Patriot, ενώ ένα τέταρτο θα συναρμολογηθεί από τμήματα από την Ολλανδία και άλλους. Η Ιταλία θα στείλει ένα σύστημα SAMP-T.

Ωστόσο, ορισμένες από τις υποσχέσεις ήταν «ξαναζεσταμένο φαγητό». Οι Κάτω Χώρες είχαν ανακοινώσει τα σχέδιά τους ήδη από τον Μάιο, ενώ η Ιταλία και η Ρουμανία είχαν αποκαλύψει τις δεσμεύσεις τους τον Ιούνιο. Ο Μπάιντεν είχε ήδη δηλώσει ότι η Ουκρανία θα αποκτήσει άλλη μια συστοιχία πυραύλων Patriot και προτεραιότητα για νέα αεράμυνα, όταν συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον περασμένο μήνα.

Η Ουκρανία “θα λάβει αυτή τη βοήθεια πριν από οποιονδήποτε άλλον”, δήλωσε ο Μπάιντεν την Τρίτη. “Συνολικά, η Ουκρανία θα λάβει εκατοντάδες επιπλέον αναχαιτιστικά μέσα στο επόμενο έτος, βοηθώντας στην προστασία των ουκρανικών πόλεων από τους ρωσικούς πυραύλους”.

Ο Ζελένσκι ζητούσε τα συστήματα εδώ και μήνες και οι ηγέτες ανυπομονούσαν να ανταποκριθούν μετά τα ρωσικά αεροπορικά πυρά τη Δευτέρα, από τα οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και σε ένα παιδικό νοσοκομείο. Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι τα κράτη του ΝΑΤΟ θα στείλουν επίσης στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη F-16 – μια ιδέα που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

ΗΠΑ και Γερμανία αντίθετες σε πρόωρη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας είναι αυτές που προβάλλουν την πιο σθεναρή αντίθεση στην ιδέα η Ουκρανία να προσκληθεί να ενταχθεί στο NATO άμεσα, ή πρόωρα, δήλωσαν διπλωματικές πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου εν μέσω της συνόδου που συμπίπτει με την 75η επέτειο από την ίδρυση της στρατιωτικής συμμαχίας.

Μια από τις πηγές μίλησε για «σθεναρή αντίθεση» από πλευράς συμμάχων στο να προσκληθεί το Κίεβο να ενταχθεί στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού χωρίς να έχει εκπληρώσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις, προσθέτοντας πως «στο τέλος θα το αποφασίσουν οι σύμμαχοι (πότε) να προσκαλέσουν την Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO».

Τα σχόλια αυτά μοιάζουν να διαγράφουν τις ελπίδες του Κιέβου πως θα σημειωνόταν πρόοδος, μετά την οργή που εκφράστηκε από την ουκρανική πολιτική ηγεσία πως δεν απευθύνθηκε τέτοια πρόσκληση στην προηγούμενη σύνοδο του NATO, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

ΠΗΓΗ: Euro2day.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Σύντομα θα τρώμε τουρκικά ψάρια

Αν δεν δράσουμε σήμερα, αύριο θα αναρωτιόμαστε πώς καταφέραμε να χάσουμε μια μάχη που είχαμε ήδη κερδίσει. Και θα τρώμε τουρκικά ψάρια, για να μας θυμίζουν ότι η παραγωγή θέλει ελευθερία και όχι εξοντωτικές ρυθμίσεις.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

boat, fishing boat, sea, great, wide, blue, morning, fish, fishing, outstanding, sky view, aerial photography, nature, vietnamese landscape

Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο που μπορεί να έχει θάλασσα παντού και να καταλήξει να τρέφεται με ψάρια εισαγωγής. Όχι επειδή δεν έχουμε τεχνογνωσία. Όχι επειδή λείπει το ανθρώπινο κεφάλαιο. Αλλά επειδή μας καταπίνει το ρυθμιστικό βάρος, η γραφειοκρατική ακινησία, και οι «πράσινοι ακτιβιστές».

Γράφει ο Α.Σκούρας, Liberal.gr

Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας από τους λίγους εξαγωγικούς κλάδους με σταθερή παρουσία στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Απασχολεί πάνω από 3.500 άτομα άμεσα και 12.000 έμμεσα, με συνολική συνεισφορά 700 εκατ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ. Και όμως, σήμερα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία υπερτριπλασίασε την παραγωγή της, από 100.000 τόνους το 2013 σε 310.000 το 2023. Η Ελλάδα, παρά τις διεθνείς πιστοποιήσεις και την ισχυρή φήμη, παραμένει στάσιμη περίπου στους 120.000 τόνους. Ο λόγος; Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που νομοθετεί λες και δεν θέλει να υπάρχει πρωτογενής παραγωγή, ένα κράτος που, παρά τις καλές προθέσεις, διστάζει να ακούσει εκείνους που ρισκάρουν και επενδύουν, και μία οργανωμένη επικοινωνιακή εκστρατεία από την πλευρά ορισμένων περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη απ’ όσο ακούγεται. Το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ιχθυοκαλλιέργειες λήγει το 2026. Αν δεν ανανεωθεί, οι επιχειρήσεις χάνουν τις άδειες λειτουργίας τους. Δηλαδή κλείνουν. Κι όλα αυτά σε έναν κλάδο που ήδη δεν μπορεί να επεκταθεί λόγω ρυθμιστικών αγκυλώσεων και οικολογικών εμμονών.

Την ίδια στιγμή, μια καλά ενορχηστρωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης διαβάλλει την ελληνική παραγωγή, αμφισβητώντας την ποιότητά και τη βιωσιμότητά της. Κι όμως, η ελληνική τσιπούρα και το λαβράκι κυριαρχούν εδώ και χρόνια στα τραπέζια της Αμερικής και της Ευρώπης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ιχθυοκαλλιεργητές δεν ζητούν κάποιου είδους νόμιμης ασυδοσίας. Το ζητούμενο είναι η κοινή λογική. Δεν μπορεί η Τουρκία να εξάγει χωρίς ελέγχους, με κρατικές ενισχύσεις και χωρίς χωροταξικά εμπόδια, και εμείς να ζητάμε από τον Έλληνα επιχειρηματία να χτίσει πλωτή μονάδα με όρους οικοδομικής άδειας. Δεν είναι μόνο άδικο. Είναι αυτοκαταστροφικό.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευκαιρία —και την υποχρέωση— να προστατεύσει έναν κλάδο στρατηγικής σημασίας. Όχι με επιδοτήσεις ή άλλου είδους “ειδικές χάρες”. Με απλές αποφάσεις για την παράταση και ανανέωση του χωροταξικού σχεδιασμού, με ένα σαφές πλαίσιο για επενδύσεις, και αυστηρούς ελέγχους στα τουρκικά εισαγόμενα προϊόντα.

Αν δεν δράσουμε σήμερα, αύριο θα αναρωτιόμαστε πώς καταφέραμε να χάσουμε μια μάχη που είχαμε ήδη κερδίσει. Και θα τρώμε τουρκικά ψάρια, για να μας θυμίζουν ότι η παραγωγή θέλει ελευθερία και όχι εξοντωτικές ρυθμίσεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Παρουσίαση του τρίτομου έργου για την Κύπρο, 1946-1974, του Πρέσβεως ε.τ. Περικλή Νεάρχου

Το Έλλειμμα Στρατηγικής είναι, κατά τον συγγραφέα, το κόκκινο νήμα που διατρέχει όλη την περίοδο των αγώνων της Κύπρου, από τον αντιαποικιακό αγώνα μέχρι την τραγωδία του 1974, αλλά και μέχρι σήμερα, με τη συνέχιση μιάς ανεδαφικής και αυτοκαταστροφικής πολιτικής, που είναι στην πραγματικότητα, συμπληρωματική της στρατηγικής του αντιπάλου.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη Δευτέρα, 16 Ιουνίου, στις 19:00, θα γίνει, στην αίθουσα «ΑΤΤΙΚΟΝ» του Δήμου Πάφου, η παρουσίαση του τρίτομου έργου για την Κύπρο του Πρέσβεως ε.τ. Περικλή Νεάρχου, με τίτλο “Κύπρος: Πορεία Αγώνων και το Τραγικό Τίμημα του Ελλείμματος Στρατηγικής”.

Το Έλλειμμα Στρατηγικής είναι, κατά τον συγγραφέα, το κόκκινο νήμα που διατρέχει όλη την περίοδο των αγώνων της Κύπρου, από τον αντιαποικιακό αγώνα μέχρι την τραγωδία του 1974, αλλά και μέχρι σήμερα, με τη συνέχιση μιάς ανεδαφικής και αυτοκαταστροφικής πολιτικής, που είναι στην πραγματικότητα, συμπληρωματική της στρατηγικής του αντιπάλου.

Το έργο θα παρουσιάσουν οι διακεκριμένοι και ειδικοί σε θέματα εθνικής πολιτικής, διεθνών σχέσεων, γεωπολιτικής και στρατηγικής:

• Σάββας Καλεντερίδης, Δημοσιογράφος, Ερευνητής, Πολιτικός Αναλυτής
• Νεάρχος Παλάς, Πρέσβυς ε.τ.

Συντονιστής της εκδηλώσεως θα είναι ο Γιώργος Νικολάου, Καθηγητής Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, δημοσιογράφος.

Για το βιβλίο θα μιλήσει και ο συγγραφέας του Περικλής Νεάρχου.

Θα απευθύνουν χαιρετισμό:

• Ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος
• Ο Διευθυντής των Εκδόσεων «Λειμών», κ. Γιώργος Φραγκούδης

Καλούνται όλοι όσοι μοιράζονται την αγάπη για την Κύπρο και αγωνιούν και προσμένουν μια σωστή εθνική πολιτική και στρατηγική στο Κυπριακό, να δώσουν το παρόν στην παρουσίαση του βιβλίου και στη συζήτηση για τα κρίσιμα θέματα που θέτει.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Έντονη κριτική κατά της Κομισιόν από την Eurometaux για την αδυναμία στήριξης της ευρωπαϊκής βαριάς βιομηχανίας

Σε νέα επιστολή της, η Eurometaux, η ένωση των ευρωπαϊκών εταιρειών μη σιδηρούχων μετάλλων, καταλογίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτυχία ως προς την υποστήριξη της βαριάς βιομηχανίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσιμης ενεργειακής μετάβασης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε νέα επιστολή της, η Eurometaux, η ένωση των ευρωπαϊκών εταιρειών μη σιδηρούχων μετάλλων, καταλογίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτυχία ως προς την υποστήριξη της βαριάς βιομηχανίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσιμης ενεργειακής μετάβασης.

«Παρότι στηρίζουμε τη μετάβαση προς μηδενικές εκπομπές άνθρακα, ένα πλαίσιο πολιτικής που επικεντρώνεται μονοδιάστατα σε αυτόν τον στόχο, χωρίς να δίνει την ίδια έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ενεργοβόρων βιομηχανιών, θα ήταν ένα σοβαρό στρατηγικό σφάλμα», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ένωση.

Η Κομισιόν εξετάζει την αναθεώρηση του πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, ωστόσο, σύμφωνα με την Eurometau, το σχέδιο αγνοεί τον ρόλο της βαριάς βιομηχανίας, κρίσιμης για την επεξεργασία μετάλλων που είναι απαραίτητα για την πράσινη μετάβαση.

Η Ένωση επισημαίνει επίσης πως οι υφιστάμενοι κανόνες δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Για ορισμένες χαλυβουργίες, το ενεργειακό κόστος αγγίζει πλέον το 60% του συνολικού λειτουργικού κόστους – από 40% προηγουμένως – γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στην παραγωγή και στην αγορά.

Σε αυτό το περιβάλλον, προειδοποιεί η Eurometaux, υπάρχει κίνδυνος η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επιχειρεί να περιορίσει την εξάρτησή της από τρίτες χώρες όπως η Κίνα, να αποδυναμώσει περαιτέρω τη δική της παραγωγική βάση.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή1 ημέρα πριν

Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή! Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εκκενώσουν πρεσβείες υπό το φόβο ενδεχόμενης επίθεσης από το Ιράν

Η Τεχεράνη σκοπεύει να πλήξει αμερικανικές βάσεις στην περιοχή εάν οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για το πυρηνικό πρόγραμμα του...

Αθλητικά1 ημέρα πριν

Νέο επεισόδιο με Αταμάν! Επανέλαβε την ίδια ρητορική μιλώντας στο TRT Spor

Η χρήση της ελληνικής σημαίας αποτελεί πρόκληση εναντίον μου.

Ιστορία - Πολιτισμός1 ημέρα πριν

Επαναπατρίστηκαν τα οστά του Χαράλαμπου Σαρλιάν που έχασε τη ζωή του στα γεγονότα του 1964 στην Κύπρο

Επέστρεψε σήμερα στην πατρίδα του στο Νέστο (από την Κύπρο) μετά από 61 Χρόνια!

Διεθνή1 ημέρα πριν

Συστήματα Patriot στην Ουκρανία έστειλε το Ισραήλ λέει ο πρέσβης του στο Κίεβο! Διάψευση από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών

Το ενδεχόμενο παράδοσης συστήματος Patriot από το Ισραήλ στην Ουκρανία είναι κάτι που συζητιέται αρκετά.

Διεθνή1 ημέρα πριν

Το σκάνδαλο κινεζικής κατασκοπείας που συγκλονίζει την Ταϊβάν

Σε ανακοίνωσή της, η Εισαγγελία ανέφερε ότι απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος των Huang Chu-jung και Chiu Shih-yuan για κοινοποίηση ή...

Δημοφιλή