Στην κλιμακούμενη αστάθεια στο Βελουχιστάν του Πακιστάν, η οποία αποδίδεται στην αδράνεια του κράτους και την αυξανόμενη κυριαρχία τρομοκρατικών ομάδων αναφέρεται η Δήμητρα Στάικου σε άρθρο της στο Global Research. Στο κείμενο αναφέρονται πρόσφατα περιστατικά, όπως η έκρηξη βόμβας στις 16 Μαρτίου 2025 στο Νόσκι, η οποία σκότωσε πέντε αξιωματικούς ασφαλείας, και η πειραία σε τρένο λίγες μέρες νωρίτερα, με την ευθύνη να αποδίδεται στον Απελευθερωτικό Στρατό του Βελουχιστάν (BLA). Το άρθρο υποστηρίζει ότι η περιοχή, πλούσια σε πόρους αλλά φτωχή και υποανάπτυκτη, έχει γίνει καταφύγιο τρομοκρατών λόγω της αδιαφορίας του κράτους και της εκμετάλλευσης των φυσικών της πηγών από την κεντρική κυβέρνηση. Επισημαίνει συν τοις άλλοις τη δυσαρέσκεια των κατοίκων για την έλλειψη βασικών υπηρεσιών και τις εξαφανίσεις ακτιβιστών, ένα φαινόμενο που τροφοδοτεί τη ριζοσπαστικοποίηση. Το άρθρο κατηγορεί το Πακιστάν ότι αποδίδει τις ευθύνες σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η Ινδία, ενώ παραβλέπει τις δικές του αποτυχίες. Επίσης προτείνει διάλογο με τους ηγέτες του Μπαλουχιστάν και τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων για να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο:
Στις 16 Μαρτίου 2025, έκρηξη βόμβας κοντά σε λεωφορείο που μετέφερε δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή Noshki της επαρχίας Βελουχιστάν του Πακιστάν σκότωσε τουλάχιστον πέντε αστυνομικούς και τραυμάτισε δεκάδες ανθρώπους, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές. Η επίθεση έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά το θανατηφόρο περιστατικό αεροπειρατείας τρένου στη νοτιοδυτική επαρχία.
Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Βελουχιστάν (BLA) ανέλαβε την ευθύνη την Κυριακή για την επίθεση στην περιοχή Noshki του Βελουχιστάν. Αυτή η αυτονομιστική τρομοκρατική ομάδα, γνωστή για τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες με στόχο την επιβολή του Ισλάμ, βρισκόταν επίσης πίσω από την αεροπειρατεία τρένου που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους.
Ο αστυνομικός Ζαφάρ Ζαμανάνι είπε ότι η έκρηξη προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε άλλο ένα κοντινό λεωφορείο. Οι νεκροί και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο. Ο υπουργός Επικρατείας του Βελουχιστάν, Sarfaraz Bugti , καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε τη λύπη του για τις απώλειες ζωών.
«Όσοι παίζουν με την ειρήνη του Βελουχιστάν θα έχουν τραγικό τέλος», δήλωσε ο Μπούγκτι σε επίσημη δήλωση Τύπου.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Shahbaz Sharif , καταδίκασε επίσης την επίθεση, η οποία πραγματοποιείται καθώς το Πακιστάν αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη κρίση ασφαλείας στις συνοριακές του περιοχές με το Αφγανιστάν. Ο Kamal Haider, δημοσιογράφος του Al Jazeera, δήλωσε ότι η επίθεση σημειώθηκε σε μια συνοδεία τουλάχιστον οκτώ λεωφορείων που μετέφεραν προσωπικό ασφαλείας από το Noski στο Taftan, κοντά στα σύνορα με το Ιράν. «Πρώτα, υπήρξε ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός και μετά μια έκρηξη πυροβολισμών από τους επιτιθέμενους». Τοπικές πηγές λένε ότι φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, πρόσθεσε.
Το περιστατικό έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ενέδρα της BLA στο Jaffar Express, όπου κράτησαν ομήρους περίπου 400 άτομα και σκότωσαν 26 από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, προτού οι δυνάμεις ασφαλείας ξεκινήσουν επιχείρηση και σκοτώσουν και τους 33 επιτιθέμενους. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει δει μια αύξηση των επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πραγματοποιούνται από το TTP, το οποίο είναι ιδεολογικά ευθυγραμμισμένο με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Πέρυσι, υπήρχαν περισσότεροι από 1.500 θάνατοι στη χώρα εξαιτίας αυτών των επιθέσεων. Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή στις επιθέσεις.
Τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τον στρατό της τρομοκρατικής οργάνωσης BLA που πραγματοποιεί συνεχώς επιθέσεις στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράν και ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό;
Το Πακιστάν, που εμπλέκεται σε ψευδή προπαγάνδα, δήλωσε την Παρασκευή ότι η αεροπειρατεία τρένου την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε από «τρομοκράτες» που επικοινωνούσαν με «χειριστές στο Αφγανιστάν», ενώ ισχυρίστηκε ότι η Ινδία ήταν ο εγκέφαλος πίσω από αυτήν. Ωστόσο, για να φτάσουμε στην αλήθεια, πρέπει να κάνουμε μια πιο ουσιαστική ανάγνωση της τεταμένης κατάστασης στο Βελουχιστάν, το οποίο, λόγω των ελαττωματικών πολιτικών του Πακιστάν, λειτουργεί ως καταφύγιο για τρομοκράτες που προκαλούν τρόμο στις γύρω περιοχές.
Αρχικά πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της εμπλοκής της Κίνας στο Πακιστάν, καθώς η Κίνα το χρησιμοποιεί για να προωθήσει τα οικονομικά της συμφέροντα μέσω της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI). Το Πακιστάν υπήρξε σημαντικός οικονομικός και εμπορικός κόμβος στην προσπάθεια της Κίνας να κυριαρχήσει στη Νοτιοανατολική Ασία μέσω του BRI.
Ενώ η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Πακιστάν θα μπορούσε να ωφελήσει τις οικονομίες και των δύο χωρών, τελικά, το Πακιστάν, ως το ασθενέστερο μέλος της εξίσωσης, έγινε πιόνι στην επεκτατική πολιτική της Κίνας χωρίς να λαμβάνει αντίστοιχα οικονομικά οφέλη ως χώρα. Παρόμοια κατάσταση βίωσαν και άλλες χώρες σε κρίση, όπως η Ελλάδα το 2011, που σταδιακά πούλησε τα λιμάνια της στους Κινέζους, αλλά τελικά μόνο η κινεζική πλευρά επωφελήθηκε από αυτή τη συμφωνία και όχι η ελληνική.
Η κατάσταση στο Βελουχιστάν, το οποίο έχει γίνει προπύργιο για τους ισλαμιστές τρομοκράτες, είναι σε μεγάλο βαθμό μια απάντηση από τους δυσαρεστημένους κατοίκους του στη συνεχή κρατική αδιαφορία που νιώθουν. Ζώντας στη φτώχεια και χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση, είναι το πιο γόνιμο πρωτογενές υλικό για να ριζοσπαστικοποιηθούν από τους φανατικούς ισλαμιστές τρομοκράτες του BLA.
Οι συνθήκες διαβίωσης στο Βελουχιστάν είναι τόσο άθλιες που το αδιέξοδο που βιώνει ο λαός μετατρέπεται εύκολα σε φανατισμό. Παρά το γεγονός ότι είναι η πιο πλούσια σε πόρους επαρχία του Πακιστάν, ο φυσικός πλούτος του Βελουχιστάν αξιοποιείται κυρίως προς όφελος της κεντρικής κυβέρνησης και άλλων επαρχιών, αφήνοντας τον τοπικό πληθυσμό να στερείται βασικών υπηρεσιών. Η επίμονη πρακτική των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων, με στόχο ακτιβιστές, φοιτητές και πολίτες Μπαλόχ, έχει προκαλέσει την καταδίκη των διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή η συστηματική καταπίεση έχει εντείνει το αίσθημα αδικίας μεταξύ των Μπαλόχ. Οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές ενέργειες κατά του πληθυσμού των Μπαλώχ, συμπεριλαμβανομένων των αδιάκριτων δολοφονιών και των σοβαρών βομβαρδισμών, έχουν οδηγήσει πολλούς στην περιοχή προς την ένοπλη αντίσταση. Η συνεχιζόμενη εξάρτηση από τη στρατιωτική δύναμη, αντί του διαλόγου, απλώς επιδείνωσε την πικρία και την αναταραχή.
Ειδικά όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, η αστυνομία συχνά αρνείται να καταγράψει περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών ενώ η κοινωνία των πολιτών στο Πακιστάν παραμένει αδιάφορη. Από την άλλη, φεμινιστικά κινήματα στη χώρα, όπως το γνωστό Aurat March, σπάνια αναγνωρίζουν τους μοναδικούς αγώνες των γυναικών του Μπαλόχ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή Ενότητας Baloch (BYC), το κορυφαίο κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων στο Βελουχιστάν, ξεχωρίζει από τα κυρίαρχα φεμινιστικά κινήματα στο Πακιστάν.
Αυτό που πρέπει να συμβεί στο Βελουχιστάν, προκειμένου να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας και της τρομοκρατίας, είναι να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Βελουχιστάν, καθώς και οι αναγκαστικές εξαφανίσεις και οι εξωδικαστικές εκτελέσεις. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ του κράτους και των ηγετών των Βελουχιστάν, ώστε να ξεκινήσει η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον λαό του Βελουχιστάν.
Ενώ η πακιστανική κυβέρνηση προσπαθεί συχνά να μετατοπίσει την ευθύνη για τις ελλείψεις της, η κρίση στο Βελουχιστάν αναμφίβολα πηγάζει από τις λανθασμένες πολιτικές της. Εάν το κράτος στοχεύει πραγματικά να αποκαταστήσει τη σταθερότητα, πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη έναντι των στρατιωτικών λύσεων. Χωρίς τέτοιες μεταρρυθμίσεις, το Πακιστάν θα συνεχίσει να παλεύει με μια αποσταθεροποιητική κρίση στο Βελουχιστάν. Ο γλωσσολόγος Noam Chomsky δήλωσε, “Όλοι ανησυχούν για την εξάλειψη της τρομοκρατίας. Λοιπόν, υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος. Σταματήστε να συμμετέχετε σε αυτόν.” Για να εφαρμόσει αυτό το ρητό, το Πακιστάν πρέπει να δώσει την απαραίτητη σημασία σε αυτή την επαρχία.