Γενικά θέματα
Οι πραγματικές διαστάσεις της στρατιωτικής συμμαχίας Ρωσίας-Β. Κορέας

Δημιουργείται νέα στρατιωτική συμμαχία – τύπου ΝΑΤΟ -… με επίκεντρο την Ρωσία
Ένα μεγάλο γεγονός έχει λάβει χώρα αλλά κανείς έως τώρα δεν έχει κατανοήσει τι έχει συμβεί… Ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.
Η πρόσφατα επισημοποιημένη στρατιωτική συμμαχία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας προκάλεσε σοκ στην πολιτική Δύση, ακόμη περισσότερο από τις προηγούμενες συμφωνίες αναφέρει ο Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει 23 άρθρα που αφορούν τη στενή οικονομική, διπλωματική, επιστημονική και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.
Ωστόσο, αυτό που τράβηξε πραγματικά την προσοχή των ΗΠΑ και των υποτελών και των δορυφορικών κρατών τους ήταν τα άρθρα 3 και 4.
Δηλαδή, αυτές οι δύο ρήτρες μετατρέπουν αποτελεσματικά και νομικά τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα σε πλήρεις στρατιωτικούς συμμάχους, μια συμφωνία που έχει το Κρεμλίνο μόνο με τις χώρες CSTO (Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας).
Τα κρίσιμα άρθρα 3 και 4 μεταξύ Ρωσίας και Κίνας
Σύμφωνα με το άρθρο 3, σε περίπτωση «άμεσης απειλής ή πράξης ένοπλης επίθεσης κατά κάθε χώρας», η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα «θα συντονίσουν τις θέσεις τους και θα συμφωνήσουν σε πιθανά πρακτικά μέτρα για να βοηθήσουν η μια την άλλη για να βοηθήσουν στην εξάλειψη της αναδυόμενης απειλής».
Αλλά το άρθρο 4 της συμφωνίας είναι ακόμη πιο ξεκάθαρο:
«Εάν ένα από τα Μέρη υποστεί ένοπλη επίθεση από οποιοδήποτε κράτος ή περισσότερα κράτη και έτσι βρεθεί σε κατάσταση πολέμου, το άλλο Μέρος θα παράσχει αμέσως στρατιωτική και άλλη βοήθεια με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του [!] σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τη νομοθεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Δημιουργείται νέα στρατιωτική συμμαχία – τύπου ΝΑΤΟ -… με επίκεντρο την Ρωσία
Αυτή η άνευ προηγουμένου εξέλιξη σημαίνει ότι, χάρη στην εμφανώς ηλίθια εξωτερική πολιτική τους, οι ΗΠΑ έχουν πλέον καταφέρει να δημιουργήσουν τα περιγράμματα μιας νέας στρατιωτικής συμμαχίας κρατών με πυρηνικά όπλα.
Ενώ αυτό περιλαμβάνει μόνο δύο χώρες αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε εύκολα να επεκταθεί σε άλλες στην περιοχή, με την Κίνα να είναι προφανής υποψήφια, καθώς αντιμετωπίζει επίσης αδιάκοπη επιθετικότητα των ΗΠΑ.
Ωστόσο, αυτή η συμμαχία θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει πολύ την Ανατολική Ασία και να συμπεριλάβει πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Εκτός από τη στρατιωτική συνεργασία, η εν λόγω συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας περιλαμβάνει επίσης συντονισμένες διπλωματικές προσπάθειες και γεωπολιτικές πρωτοβουλίες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 5, οι δύο χώρες συμφωνούν να μην συνάψουν συμφωνίες με τρίτα μέρη που στρέφονται εναντίον των συμφερόντων κανενός, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία θα εμποδίσει τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας.
Οι δυτικοί «διπλωμάτες» είναι τόσο τρομοκρατημένοι από αυτό που καταφεύγουν τώρα σε κραυγαλέα ψέματα σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να επιβραδύνουν τα πράγματα.
Η Δύση επιστρατεύει την μηχανή προπαγάνδας ψεμάτων
Η διαβόητη μηχανή προπαγάνδας διχάζεται μεταξύ των ισχυρισμών ότι η Κίνα δεν είναι «ουδέτερη» και ότι «έχει ταχθεί ουσιαστικά με τη Ρωσία», αλλά ότι υπάρχουν επίσης υποτιθέμενες «εντάσεις», καθώς η Κίνα φέρεται να είναι «ανήσυχη», λόγω του νέου αμυντικού συμφώνου που υπέγραψαν οι Ρωσία και Βόρειος Κορέα.
Με τον συνήθη σχιζοφρενικό τρόπο τους, οι ΗΠΑ κάνουν εντελώς αποκλίνουσες δηλώσεις για τη στάση της Κίνας, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Kurt Campbell να ισχυρίζεται ότι αυτό αγγίζει μόνο την «διπλωματική οδό» και ότι «οι ίδιοι οι Κινέζοι το έχουν υποδείξει σε ορισμένες αλληλεπιδράσεις, και μπορούμε να δούμε κάποια ένταση που σχετίζεται με αυτό».
Την ίδια στιγμή, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πεκίνο Nicholas Burns κατηγορεί επίσης την Κίνα ότι υποτίθεται ότι «βοηθά τη Ρωσία».
Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι ΗΠΑ και οι υποτελείς και τα δορυφορικά κράτη της συνεχίζουν την πρακτική τους να ανταγωνίζονται τον κόσμο και στη συνέχεια να εκφράζουν γελοία «σοκ» και «δυσπιστία» όταν ο κόσμος απαντά.
Λόγω των διαρκώς επιθετικών ενεργειών της, η πολιτική Δύση έχει ωθήσει χώρες όπως η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα σε μια πλήρη στρατιωτική συμμαχία.
Και η τελευταία συμφωνία κάθε άλλο παρά στα χαρτιά είναι.
Συγκεκριμένα, σε πρακτικούς όρους, θα επιτρέψει στη Ρωσία να αξιοποιήσει το τεράστιο απόθεμα συμβατικών όπλων της Βόρειας Κορέας (ιδιαίτερα φθηνά πυρομαχικά πυροβολικού, ρουκέτες και πυραύλους), ενώ η Βόρεια Κορέα θα έχει πρόσβαση στις τελευταίες στρατιωτικές τεχνολογίες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού πολέμου (EW), SAM συστήματα, διαστημικά όπλα, καθώς και τα παγκόσμιας κλάσης μαχητικά αεροσκάφη της.
Όλα αυτά θα διευρύνουν σημαντικά τις δυνατότητες και των δύο χωρών.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό για το Κρεμλίνο να μπορέσει να ολοκληρώσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SMO) και να ετοιμαστεί για μια πιθανή άμεση αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ, ενώ η Βόρεια Κορέα στοχεύει να εξασφαλίσει τις πιο πρόσφατες και καλύτερες δυνατότητες για τα στρατεύματά της.
Και πράγματι, ενώ η Βόρεια Κορέα έχει κάνει τεράστια βήματα στην απόκτηση προηγμένων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων (επισκιάζοντας ακόμη και τις ίδιες τις ΗΠΑ), εξακολουθεί να χρειάζεται ορισμένες τεχνολογίες στις οποίες δεν έχει πρόσβαση. Από καθαρά λογική άποψη, ήταν αναμενόμενο αυτού του είδους η συνεργασία.
Ωστόσο, η πολιτική Δύση και η κύρια μηχανή προπαγάνδας έχουν χάσει τα μυαλά τους από την στιγμή που υπογράφηκε το αμυντικό σύμφωνο Ρωσίας-Βόρειας Κορέας.
Συγκεκριμένα, υπάρχει τώρα η εικασία ότι οι «κακοί Norks και τα orcs» (μια χλευαστική συκοφαντία που χρησιμοποιείται από τους δυτικούς για να στιγματίσει τους Βορειοκορεάτες και τους Ρώσους, αντίστοιχα) θα «εισβάλλουν από κοινού στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με διάφορα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρώσος πρόεδρος Putin υποτίθεται ότι θα «χρησιμοποιήσει τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας ως τροφή κανονιού», κάτι που είναι μια προφανής προβολή του τι κάνει η πολιτική Δύση.
Όλος ο κόσμος μπορεί να δει πώς το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί βίαια στρατολογημένους Ουκρανούς για να πεθάνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες μόνο και μόνο για να μπορέσει να συνεχίσει να ελέγχει τη δύστυχη χώρα και να την εκμεταλλεύεται για όσο το δυνατόν περισσότερο.
Και όμως, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι έχουν «αποδείξεις» και ότι θα «συνεχίσουν να παρακολουθούν» την υποτιθέμενη «παρουσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων».
Ορισμένες πηγές λένε ότι η ανάπτυξη αναμένεται «μέσα σε ένα μήνα», ενώ άλλες επιμένουν ότι είναι «ήδη σε εξέλιξη».
Ορισμένοι ωστόσο είναι λίγο πιο ρεαλιστές, λένε ότι απλά η «Βόρεια Κορέα θα στείλει στρατεύματα μηχανικών».
Ωστόσο, τίποτα δεν δείχνει πραγματικά ότι θα υπάρξουν σημαντικές αναπτύξεις στρατευμάτων από την Βόρεια Κορέα.
Ο κύριος λόγος είναι ότι οι Ρώσοι, έχουν μεγάλο αριθμό στρατευμάτων και δεν χρειάζονται άλλους στρατιώτες… οι ρώσοι είναι πολύ άνετοι με αυτό…
Ωστόσο, περισσότερα πυρομαχικά πυροβολικού, φθηνότεροι SRBM (βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς) και προηγμένοι MRBM (βαλλιστικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς), που η Ρωσία εξακολουθεί να στερείται λόγω δεκαετιών περιορισμών της Συνθήκης INF, θα δοθούν στην Ρωσία.
Αυτά θα μπορούσαν να συμπληρώσουν σε μεγάλο βαθμό τα «Tornado-S» MLRS (συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων) και τα SRBM «Iskander-M».
Αν και όχι τόσο προηγμένα, θα μπορούσαν να αποκτηθούν σε μεγάλους αριθμούς (και πιθανότατα με ένα κλάσμα του κόστους των προηγμένων ρωσικών ισοδύναμων).
Η κατοχή περισσότερων τέτοιων όπλων θα βελτίωνε την έμμεση υποστήριξη πυρός, καθώς και τη στόχευση στρατηγικών πόρων, επειδή η χρήση ενός βορειοκορεατικού KN-23 (ουσιαστικά ενός διευρυμένου 9Μ723 «Iskander-M») για πλήγματα μεγάλης εμβέλειας θα μπορούσε να είναι μια καλή εναλλακτική σπαταλώντας ένα 9-S-7760 «Kinzhal» που θα προοριζόταν για στόχους υψηλότερης προτεραιότητας (όπως μια μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ που προσπαθούν να καταλάβουν τμήματα της Ουκρανίας).
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν βορειοκορεατικοί τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι όπως ο KN-25, ο οποίος βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε προηγμένους κατευθυνόμενους πυραύλους που χρησιμοποιούνται από το BM-30 «Smerch/Tornado-S» MLRS και το «Iskander-M».
Μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και ένας τύπος υβριδίου πυραυλικού συστήματος-SRBM που λείπει εντελώς από τον ρωσικό στρατό και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένα είδος αλλαγής παιχνιδιών οικονομίας πολέμου που θα ήταν πολύ πιο εύκολα διαθέσιμο από το «Iskander-M».
Η Ρωσία μπορεί να λάβει βοήθεια των συμβούλων της Βόρειας Κορέας στην ενσωμάτωση, όπως ακριβώς έκανε με τα φτηνά ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι τα «στρατεύματα επίθεσης από την Βόρειο Κορέα στην Ουκρανία» δεν είναι τίποτα άλλο από δυτική νεο-μακαρθική προπαγάνδα.
www.bankingnews.gr

Γενικά θέματα
Ανάξιοι απόγονοι ενδόξων προγόνων
Ο δρόμος της απαλλαγής από τους ανικάνους ,είναι μονόδρομος πλέον.

Γράφει η Μαρία Γιαλαμά
Ι. Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά, στην μεγάλη έρημο. Ένα μοναστήρι που κλείνει 1500 χρόνια, ενεργού λειτουργικής παρουσίας, από τότε που ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός και η Θεοδώρα, το ίδρυσαν ως θεματοφύλακα της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου. Μία συνέχεια του Βυζαντίου ανά τις χιλιετίες. Ακόμη μνημονεύονται στο μοναστήρι αυτό οι κτήτορές του, κάνοντας το Βυζάντιο να ζη στους αιώνες των αιώνων αδούλωτο. Μία γωνιά της γής, που ξαφνικά έγινε λεία χάριν της τουριστικής αναπτύξεως, ενός κράτους που δεν υπήρχε καν όταν ιδρύθηκε η μονή. Ένα κουκούλι ιερών κειμηλίων, που κρατά άσβεστο και αδούλωτο το Βυζάντιο μπήκε στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, αλλά και των γεωπολιτικών βιαίων αλλαγών.Η επικινδυνότητα αμφοτέρων αδήριτη για τον εν λόγω πολύτιμο θρησκευτικό χώρο. Ένας τόπος επικοινωνίας με τον Θεό αλώθηκε από τον θεό του χρήματος και τον μουσουλμανικό επεκτατισμό.
Η είδηση ότι δημεύθηκε η περιουσία της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά, που έγινε γνωστή την ημέρα μνήμης της αποφράδας 29/5/1453,κινητοποίησε τον Ελληνισμό. Κινητοποίησε όμως και τα έμμισθα κυβερνητικά παπαγαλάκια ,που προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητα της κυβερνήσεως να κρατήσει τον φάρο αυτό της Ορθοδοξίας, μακριά από τα αρπακτικά της ανάπτυξης του κοσμικού τουρισμού της Αιγύπτου. Όλα αυτά, επειδή το ΧΡΕΟΣ, αυτό του Έλληνος προς τις ιερές παρακαταθήκες του, έπαψε να υπάρχει. Αυτό το αίσθημα του μεγίστου χρέους προς το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, που αισθανόταν η μεγάλη Ελληνίδα, Ιωάννα Τσάτσου να την βασανίζει..Αυτό που την έκανε, αμέσως μετά την απελευθέρωση της χερσονήσου του Σινά, το 1979,να προγραμματίσει το ταξείδι –προσκύνημα, στις αρχές του 1980 στην «αδούλωτη Βυζαντινή γωνιά», όπως χαρακτηρίζει το μοναστήρι, διότι το θεωρεί «βυζαντινό κρίκο της μεγάλης αλυσσίδας του Ελληνισμού». Άλλωστε η ίδια λέει, «ότι λαοί όπως ο Ελληνικός με συνέχεια την υποχρέωσή τους προς την ιστορία, αυξάνουν και επιβάλλονται».
Εμείς ως λαός όμως, αφήσαμε ακουσίως μέχρι κάποιου βαθμού, ανάξιους να προστατεύουν την ιστορία του και κατέστησαν την χώρα ανυπόληπτη, όπως ανέφερε και ο Α.Σαμαράς σε δήλωσή του για το τραγικό της εκβάσεως του όλου θέματος. Το δυσάρεστο είναι, ότι πολιτικοί και πολιτικολογούντες, μη γνωρίζοντες την Ελληνική γλώσσα, επιμένουν στο ότι θα ιερουργούν οι μοναχοί της Μονής, ως δήλωση της μη αλλαγής του ιδιοκτησιακού της χαρακτήρος, προσπαθώντας να καλύψουν την αυθαίρετη μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της μονής, που φέρεται δημευμένη, μετά την δικαστική απόφαση της 28/5/2025. Οι ίδιοι δεν αναφέρουν, ότι οι μοναχοί εγκαταβιούν στην μονή ,με ετήσια βίζα, η οποία χορηγείται ή όχι ,δεδομένου ότι είναι ατομική. Επί πλέον αποκρύπτουν ,ότι ο στόχος είναι τα σπουδαία χειρόγραφα που φυλάσσονται στην Ι.Μ μαζί με τις περίφημες μεμβράνες του σιναϊκού κώδικος και φυσικά η μεγαλύτερη πινακοθήκη ιερών εικόνων του κόσμου που συντηρούνται, κοσμούν και κρύπτονται στο μοναστήρι. Αποφεύγουν να προσεγγίζουν την αθέτηση επί της ουσίας των συμπεφωνημένων από τον Δεκέμβριο του 2024,μεταξύ αντιπροσωπείας Ελλήνων και Αιγυπτίων, από Αιγυπτίους υπουργούς χρονοτριβούντες και μη υπογράψαντες την συμφωνία, αφήνοντας το δικαστήριο να αποφασίσει για ήδη συμπεφωνημένα. Άλλη μία «γεραπετρίτιος φιλία», όπως αυτή με την Τουρκία γεννήθηκε, άνευ της συναινέσεως των Ελλήνων, μία Εθνική μειοδοσία δύσκολα αναστρέψιμος ανέτειλε.
Οι προσπάθειες της Ιωάννας Τσάτσου και του Ευαγγέλου Αβέρωφ να ενισχυθεί η μονή με εθελοντές για πενταετή παραμονή στην μονή με σύγχρονη απαλλαγή των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, προκειμένου να εργασθούν στην συντήρηση των χειρογράφων των μεμβρανών και των αγίων εικόνων, βάλλεται 45 χρόνια μετά, από την ύποπτη αδιαφορία ή αφέλεια της Ελληνικής κυβερνήσεως. Οι σκέψεις πολλές για τους ενδοτικούς του ΥΠΕΞ, η Μονή εάν ισχύσει η απόφαση του δικαστηρίου, θα χαθεί. Ότι τροφοδοτεί και συντηρεί την μονή και τους μοναχούς, δημεύεται, όπως οι κήποι και η ύδρευση, αλλά και πάνω από 20 μνημεία μεγάλης θρησκευτικής αξίας.…αφήνοντάς την έρμαιο στα χέρια επικινδύνων αλλοθρήσκων. «Η Ελληνική σημαία απέραντη ένα με τον ουρανό» που υποδέχθηκε την Ιωάννα Τσάτσου την 1/3/1980 όπως γράφει, θα υποσταλεί μονίμως. Οι μοναχοί της Μονής ήδη πενθούν έχοντας κλείσει την Μονή μέχρι την 5η Ιουνίου και παρακαλούν για συνδρομή όλου του πολιτισμένου κόσμου ,για την σωτηρία ενός μνημείου της παγκοσμίου πολιτιστικής κληρονομιάς, ενός μνημείου Χριστιανικού ανεκτίμητης αξίας. Το προκύπτον ερώτημα ,αν θα σωθεί ή όχι, είναι δύσκολο να απαντηθεί. Η φερεγγυότητα των συνομιλητών έχει τρωθεί, όσον αφορά τους Αιγυπτίους. Ο ζών κρίκος του βυζαντίου με το παρόν, τείνει να ραγεί και η ρήξη αυτή θα είναι εάν πραγματοποιηθεί εθνικό ,θρησκευτικό έγκλημα διαρκείας, το οποίο θα χρεωθεί αποκλειστικώς στην ανύπαρκτη, ανυπόληπτη εξωτερική πολιτική των οσφυοκαμπτών, μπροστά στην μουσουλμανική επεκτατικότητα, την οποία παρακολουθούν ή ακόμη και συνδράμουν με την απραξία τους.
Ο δρόμος της απαλλαγής από τους ανικάνους ,είναι μονόδρομος πλέον.
Γενικά θέματα
Reuters: Σύμφωνη με την πρόταση των ΗΠΑ η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός
Η νέα πρόταση, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση δέκα ομήρων και 70 ημέρες εκεχειρίας, ελήφθη από τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών.

Η Χαμάς συμφώνησε με την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα Παλαιστίνιος αξιωματούχος της οργάνωσης, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιθανό τέλος του πολέμου.
Τι προβλέπει η πρόταση Γουίτκοφ
Η νέα πρόταση, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση δέκα ομήρων και 70 ημέρες εκεχειρίας, ελήφθη από τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών.
«Η πρόταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση δέκα ζωντανών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε δύο ομάδες με αντάλλαγμα μια εκεχειρία 70 ημερών και μια μερική απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας», είπε η πηγή.
Η πρόταση προβλέπει επίσης την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων εκείνων που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.
Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ.
Πηγή: Reuters
Γενικά θέματα
Αυτή είναι η εκπαίδευση των φοιτητών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
Η φοίτηση, οι συνθήκες, αλλά και τις προοπτικές των αυριανών μας Αξιωματικών

Η ιστορική Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων αποτελεί το φυτώριο για τους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, από την απελευθέρωση μέχρι και σήμερα. Είναι εδώ, όπου οι νέοι και οι νέες μόλις τελειώσουν το σχολείο και εφόσον περάσουν στη σχολή, θα αποκτήσουν τις γνώσεις, πνευματικές και σωματικές, για να ανταποκριθούν σε αυτόν τον σημαντικό ρόλο.
Την επισκεφτήκαμε, μαζί με σχολεία λυκείου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Μια Ημέρα Εύελπις», και σας παρουσιάζουμε την εκπαίδευση κι όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι σκέφτονται να γίνουν οι αυριανοί μας αξιωματικοί…
Δείτε το ρεπορτάζ:
Με αποστολή τη μετάδοση της γνώσης της Στρατιωτικής Επιστήμης και των συναφών θεωρητικών, θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών, οι Ευέλπιδες με τη φοίτησή τους αναπτύσσουν επίσης τις στρατιωτικές αρετές και τη στρατιωτική αγωγή, έτσι ώστε να εξελιχθούν στους ηγέτες του αύριο, σε αυτή την τόσο κρίσιμη υπηρεσία.
Η ιστορία της, συνυφασμένη με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, αφού είναι το αρχαιότερο ανώτατο ίδρυμα της χώρας και λειτουργεί ήδη από το 1828 -ήταν από τις πρώτες ενέργειες που έκανε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος όρκισε ο ίδιος και τους πέντε πρώτους Ευέλπιδες. Έκτοτε, από αυτή τη σχολή αποφίτησαν οι αξιωματικοί που καθοδήγησαν τους Έλληνες στην εθνική ολοκλήρωση και στην απελευθέρωση των υπόλοιπων εδαφών.


Η Σχολή μετεξελισσόταν διαρκώς στα σύγχρονα στρατιωτικά πρότυπα, και μάλιστα πέρσι συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο, καταλαμβάνοντας μάλιστα και την έκτη θέση.
Ωστόσο, μέχρι πριν λίγα χρόνια, η βάση στις πανελλαδικές εξετάσεις για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, αλλά και τις υπόλοιπες στρατιωτικές σχολές, ήταν πολύ υψηλή, αλλά πρόσφατα έπεσε αρκετά, εξαιτίας των ευρύτερων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών. Πάντως με έναυσμα τις σημαντικές αυξήσεις στον μισθό που λαμβάνουν από την πρώτη ημέρα φοίτησης οι Ευέλπιδες, αλλά και με τις προοπτικές που διανοίγονται για μια ενδιαφέρουσα καριέρα, γίνεται προσπάθεια να αναστραφεί αυτή η τάση.
Οι Ευέλπιδες που ολοκληρώνουν την τετραετή φοίτηση ορκίζονται Ανθυπολοχαγοί και κατατάσσονται στα ανάλογα Όπλα (Πεζικό, Τεθωρακισμένα, Πυροβολικό, Μηχανικό, Διαβιβάσεις, Αεροπορία Στρατού) ή στα τρία Σώματα (Τεχνικό, Υλικού Πολέμου, Εφοδιασμού Μεταφορών). Από εκεί και πέρα, υπάρχει η δυνατότητα μεταπτυχιακών αλλά και διδακτορικών σπουδών, ενώ οι Αξιωματικοί μπορούν να φοιτήσουν στη συνέχεια σε σχολές του εξωτερικού, αλλά και να υπηρετήσουν σε διάφορες θέσεις στο εξωτερικό, όπως στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ, σε πρεσβείες, ειρηνευτικές αποστολές κ.α.
Η εκπαίδευση
Η Σχολή προσφέρει επίσης ευρεία Ακαδημαϊκή μόρφωση, η οποία συμπληρώνει αλλά και διευρύνει την Στρατιωτική εκπαίδευση. Το πρόγραμμα της Ακαδημαϊκής εκπαίδευσης περιλαμβάνει αντικείμενα από ένα ευρύ φάσμα των επιστημών, από Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες μέχρι Εφαρμοσμένες Επιστήμες, από Χημεία σε Ιστορία και από Ψυχολογία σε Μηχανική.

Η στρατιωτική εκπαίδευση ξεκινά από το πρώτο έτος, οπότε ο Εύελπις υφίσταται Βασική Στρατιωτική Εκπαίδευση και εκπαιδεύεται στην ατομική τακτική. Συνεχίζει τα επόμενα χρόνια ώστε να καταστεί άριστος γνώστης στη διοίκηση ομάδος και διμοιρίας και μαθαίνει τα στοιχεία οργάνωσης και λειτουργίας του Λόχου Πεζικού.

Οι φοιτητές διαμένουν σε θαλάμους της σχολής, συνηθίζοντας έτσι την στρατιωτική ζωή.





Σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του Εύελπι παίζει και η φυσική αγωγή, με σκοπό αφ’ενός την προσωπική ενδυνάμωσή του ώστε να ανταπεξέρχεται στις κακουχίες και στον απαιτητικό τρόπο ζωής του στρατιωτικού και αφ’ετέρου τη δυνατότητα λειτουργίας του ως εκπαιδευτού, ο οποίος θα εκπονεί και εκτελεί ένα κατάλληλο, ασφαλές και αποτελεσματικό πρόγραμμα σωματικής αγωγής για τους υφισταμένους του.



Ο Υπολοχαγός Θεόδωρος Γκιρεμέζης αναφέρει στο Newsbomb.gr ότι οι βασικοί λόγοι που έχει κάποιος για να φοιτήσει στη Σχολή, είναι «η εξασφαλισμένη επαγγελματική αποκατάσταση, η στρατιωτική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, η ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων, η προσφορά στην πατρίδα, η προσωπική ανάπτυξη και περιπέτεια, καθώς και η προσωπική εξέλιξη και ειδίκευση».
Ο τριτοετής φοιτητής Ζαννής Βεντούρης προσθέτει ότι όσοι το σκέφτονται, θα πρέπει να κατανοήσουν τις ειδικές απαιτήσεις της σχολής, και για το ειδικό πρόγραμμα, καθώς και αν εκφράζει κάποιον αυτό το επάγγελμα. «Το αίσθημα της πειθαρχίας και της ομαδικότητας είναι απαραίτητο», τονίζει, όπως και οι επαγγελματικές προσδοκίες από αυτή την καριέρα.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική5 ημέρες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία