Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Πολιτική σπέκουλα γύρω από τη δίκη Καραϊβάζ

Δημοσιεύτηκε στις

Δυστυχώς, η πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης Καραϊβάζ η οποία ξεκίνησε με τις συλλήψεις που έγιναν τον Απρίλιο του 2023, σχεδόν ένα μήνα πριν τις εθνικές εκλογές, προκειμένου η κυβέρνηση Μητσοτάκη να δείξει ότι διαλεύκανε τη δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου, χωρίς ωστόσο να έχουν εντοπιστεί οι ηθικοί αυτουργοί, φαίνεται ότι συνεχίζεται και τώρα, εν μέσω της δίκης, από μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση (νέο-ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση) και τα οποία “επενδύουν” όπως φαίνεται στην αθώωση των κατηγορουμένων, με σκοπό ένα νέο “φιάσκο” Μητσοτάκη.

Δικαίωμά τους βέβαια να γράφουν ότι θέλουν και δικαίωμά μας “να γράψουμε ένα άλλο” αφού το δικό τους δεν μας αρέσει, όπως έλεγε ο αείμνηστος εκδότης της Ελευθεροτυπίας, Κίτσος Τεγόπουλος.

Του Μπάμπη Πολυχρονιάδη

Μετά από έξι δικασίμους, η διαδικασία βρίσκεται σχεδόν στα μισά καθώς από τους 32 μάρτυρες έχουν καταθέσει ήδη περισσότεροι από 20. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου η δίκη θα τελειώσει τις επόμενες μέρες, ακόμη και αν παραστεί αναγκαίο να γίνουν κάποιες συνεδριάσεις στις αρχές Αυγούστου.

Το freedomofpress.gr, από στοιχεία της δικογραφίας που έχουν τεθεί υπόψη του, εδώ και καιρό έχει διατυπώσει την άποψη του για τα δύο αδέλφια που κατηγορούνται για συμμετοχή στη δολοφονία: υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις εις βάρος τους, ως είθισται σε πληρωμένα “συμβόλαια θανάτου”, αλλά όχι ατράνταχτες αποδείξεις όπως εύρεση αποτυπωμάτων, όπλου κτλ.

Ωστόσο, τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία οφείλουν να συνεκτιμηθούν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (τρεις τακτικοί δικαστές, τέσσερεις ένορκοι) μαζί με τις καταθέσεις των μαρτύρων, προκειμένου να αποφασιστεί αν είναι αθώοι ή ένοχοι οι κατηγορούμενοι.

Μέσα στα πλαίσια της δίκης και όπως είναι αναμενόμενο σε τέτοιες υποθέσεις, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων -λειτουργώντας προς όφελος των πελατών τους- επιχειρούν τη δημιουργία εντυπώσεων προκειμένου να επηρεάσουν την κρίση των ενόρκων.

Και λέμε των ενόρκων, διότι οι δικαστές, είτε είναι καλοί, είτε κακοί, είτε ανάποδοι, εμπειρία από τις πρακτικές των δικηγόρων διαθέτουν, ενώ οι ένορκοι όχι.

Κατά τη χθεσινή, λοιπόν, δικάσιμο της 17ης Ιουλίου 2024 μοναδικός μάρτυρας ήταν ένας αστυνομικός που υπηρετούσε στο Εγκλημάτων Κατά Ζωής και ο οποίος μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ συνέλλεξε και επεξεργάστηκε μαζί με συναδέλφους του υλικό από κάμερες ασφαλείας που οδήγησαν στον συσχετισμό του σκούτερ στο οποίο επέβαιναν οι εκτελεστές με το βαν της εταιρείας καθαρισμών ενός εκ των δύο κατηγορουμένων.

Ο αστυνομικός, ανάμεσα σε πολλά άλλα, είπε και ότι συγκεντρώθηκε υλικό από περίπου 300 κάμερες και ότι τελικά στη δικογραφία περιελήφθη υλικό από 72 κάμερες, το οποίο κρίθηκε ευκρινές και αξιοποιήσιμο.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης κατέθεσαν αίτημα προς το δικαστήριο να παραδοθεί όλο το υλικό και από τις υπόλοιπες κάμερες, επιχειρώντας να δημιουργήσουν εντυπώσεις τύπου “κάτι μας κρύβουν”.

Ήταν δε τέτοιος ο υπερασπιστικός… οίστρος εκείνη τη στιγμή που ένας εκ των τριών συνηγόρων, λόγω χρονικής απόκλισης σε μία κάμερα, διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι η δολοφονία Καραϊβάζ δεν έγινε 14.18, αλλά μία ώρα νωρίτερα!

Ο ισχυρισμός του συνηγόρου προκάλεσε την αγανάκτηση της χήρας Καραϊβάζ, Στάθας, η οποία τόνισε στο δικαστήριο ότι τελευταία καταγεγραμμένη τηλεφωνική κλήση με τον Γιώργο ήταν στις 13.52, όταν εκείνος έφευγε από τον τηλεοπτικό σταθμό που εργαζόταν.

Το να επιχειρούν οι συνήγοροι υπεράσπισης να δημιουργήσουν εντυπώσεις, όπως είπαμε, είναι αναμενόμενο.

Όμως, από τότε που ξεκίνησε η δίκη, μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στο (νέο)ΣΥΡΙΖΑ και την Ελληνική Λύση, με διαφορετική… “ένταση” το καθένα, άλλο πιο άμεσα και άλλο πιο έμμεσα, δείχνουν την προτίμησή τους στην γραμμή της υπεράσπισης.

Δικαίωμά τους.

Ο λόγος όμως που πλέον ασκούμε ανοιχτά κριτική για το γεγονός είναι ότι το… “τερμάτισαν”: στα ρεπορτάζ τους για τη χθεσινή δικάσιμο εξαπέλυσαν μύδρους για το υποτιθέμενο εξαφανισμένο υλικό από τις κάμερες, αλλά απέκρυψαν πλήρως τον φαιδρό ισχυρισμό ότι η δολοφονία έγινε μία ώρα νωρίτερα και την έκρηξη αγανάκτησης της χήρας Καραϊβάζ που ακολούθησε.

Ο υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ…

Όπως είπαμε, στη δικογραφία δεν υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις για την ενοχή των δύο κατηγορουμένων και ότι οι σοβαρές ενδείξεις θα συνεκτιμηθούν από το δικαστήριο μαζί με τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Μία από τις πιο σοβαρές και κομβικές καταθέσεις, που ίσως παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της δίκης, ήταν του Α.Γ., μάρτυρα υπεράσπισης των κατηγορουμένων, στην προχθεσινή δικάσιμο της 16ης Ιουλίου 2024.

Ο Α.Γ. είναι υπάλληλος στην ΕΥΔΑΠ από το 1996, στην υπηρεσία που μετράει τα ρολόγια.

Προ ετών, είχε βγάλει άδεια οπλοφορίας λόγω της συμμετοχής σε μία εταιρεία του χρηματοοικονομικού τομέα, επειδή θα μετέφερε χρήματα. Μόνο που η εταιρεία δεν είχε ποτέ δραστηριότητα.

Το άλλοθι που επιχείρησε να παράσχει στον μικρότερο αδερφό εκ των κατηγορουμένων στη δολοφονία Καραϊβάζ, επίσης στηρίζεται σε μία δουλειά που δεν έγινε ποτέ.

Είχαν αγοράσει μαζί ένα φορτηγό για να κάνει μεταφορές αλλά το πούλησαν μετά από ένα χρόνο χωρίς να έχουν πάρει ούτε μία δουλειά.

Τη μέρα της δολοφονίας ισχυρίστηκε ότι πήγε στον Ασπρόπυργο με τον μικρότερο αδερφό, σε μία μάντρα που ήταν σταθμευμένο το φορτηγό, για να του βάλουν τις πινακίδες. Πινακίδες οι οποίες είχαν βγει 5 Φεβρουαρίου θα τις “κούμπωναν” στο φορτηγό 9 Απριλίου.

Μάλιστα, επειδή ήταν “μέρα χαράς” που έβαλαν τις πινακίδες, ανήρτησαν ώρα 15.33 και μία σέλφι στο facebook.

Είπε στο δικαστήριο ότι παρέλαβε τον μικρό αδερφό από το πατρικό του σπίτι στο Κερατσίνι. “Δύο παρά τέταρτο τον κάλεσα στο κινητό όταν ήμουν στην Γρηγορίου Λαμπράκη”. Καταγεγραμμένη κλήση δεν υπάρχει βέβαια, και ο μάρτυρας μετά από ερώτηση δικηγόρου ισχυρίστηκε ότι ίσως κάλεσε μέσω viber ή signal.

Μόνο που εδώ υπάρχει μία σοβαρή αντίφαση διότι σε άλλο σημείο της κατάθεσης λέει:

Έφυγα από τη δουλειά μου στην Ηλιούπολη μετά τις δύο το μεσημέρι και πήγα με το αυτοκίνητο να τον πάρω από το πατρικό του, στη Νίκαια”.

Δηλαδή έφτασε στη Γρηγορίου Λαμπράκη ένα τέταρτο νωρίτερα από την ώρα που ξεκίνησε.

Τέλος, ενώ πήγαν με ένα όχημα στον Ασπρόπυργο, όπου η “γιορτή” τους κράτησε 10-15 λεπτά, βάση των ισχυρισμών του μάρτυρα, υπάρχει ζήτημα και με την επιστροφή.

Ο δικηγόρος Αντώνης Ξυλουργίδης ρωτά πώς έφυγαν από εκεί.

“Μαζί φύγαμε”, απαντά ο μάρτυρας.

“Μα τα κινητά δείχνουν μετά από λίγη ώρα ότι εσείς είστε στην Ηλιούπολη και ο κατηγορούμενος στον Γέρακα” σημειώνει ο δικηγόρος.

Μετά ο μάρτυρας διορθώνει και λέει “δεν θυμάμαι μπορεί να τον πήγα εγώ Γέρακα”.

“Μα δεν εμφανίζεται το δικό σας κινητό στον Γέρακα” επισημαίνει ο Α. Ξυλουργίδης, ο οποίος ζήτησε τη σύλληψη του μάρτυρα για το αδίκημα της ψευδορκίας, με την έδρα να απαντά ότι «επιφυλάσσεται μέχρι το πέρας της διαδικασίας».

 

ΠΗΓΗ: Freedom Of Press

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Η ευρωπαϊκή χώρα που το ξανασκέφτεται για τα αμερικανικά F-35 λόγω Τραμπ

Λαμβάνει υπόψιν τις πρόσφατες αλλαγές στη στάση τους απέναντι στο ΝΑΤΟ και τον υπόλοιπο κόσμο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Πορτογαλία εξατάζει το ενδεχόμενο να μην αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη από την Ουάσιγκτον, λόγω αμφιβολιών για τη συμπεριφορά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Τις ανησυχίες προκάλεσε η απόφαση του Τραμπ νωρίτερα αυτό το μήνα να διακόψει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, μετά την επεισοδιακή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο. Μετά το «ναι» της Ουκρανίας στην αμερικανική πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός οι ΗΠΑ ξεμπλόκαραν την στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, ωστόσο, η κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εγείρει ανησυχίες για την αξιοπιστία τους ως προμηθευτής αμυντικού εξοπλισμού που προμηθεύει το 64% των όπλων που εισάγουν τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του NATO.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας και ο αρμόδιος για την άμυνα επίτροπος Άντριους Κουμπίλιους έχουν ρίξει την πρόταση οι ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες για στρατηγικής συμμαχίας στρατιωτικό εξοπλισμό ρίχνουν.

Οι δηλώσεις του Πορτογάλου υπουργού Άμυνας

Την Πέμπτη, ο Πορτογάλος υπουργός Άμυνας Νούνο Μέλο δήλωσε στην εφημερίδα Público ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεωπολιτικό περιβάλλον στις επιλογές μας». Είπε επίσης ότι η πρόσφατη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο ΝΑΤΟ «πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε τις καλύτερες επιλογές». Πάντως δεν απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο αγοράς αμερικανικών αεροσκαφών, αλλά είπε: «Ο κόσμος έχει ήδη αλλάξει».

Ο Πορτογάλος υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι η Πορτογαλία πάντα έβλεπε τις ΗΠΑ ως έναν αξιόπιστο σύμμαχο, αλλά οι πρόσφατες αλλαγές στη στάση τους απέναντι στο ΝΑΤΟ και τον υπόλοιπο κόσμο πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να θέσουν περιορισμούς στη συντήρηση και την προμήθεια εξαρτημάτων για το F-35: «Ό,τι έχει να κάνει με τη διασφάλιση ότι τα αεροσκάφη θα είναι επιχειρησιακά και θα χρησιμοποιηθούν σε όλους τους τύπους σεναρίων».

Εάν η Πορτογαλία απορρίψει τα αμερικανικά αεροσκάφη τότε η Lockheed Martin, η κατασκευάστρια εταιρεία των τζετ, θα χάσει ένα κερδοφόρο συμβόλαιο.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο αρχηγός του επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας της Πορτογαλίας, είχε δηλώσει ότι η εκπαίδευση πιλότων με τη Lockheed Martin και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είχε ήδη ξεκινήσει πριν από την αναμενόμενη μετάβαση ύψους 6 δισ. δολαρίων από τα F-16 στα F-35.

Το F-35 Lightning II θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία προσέρχεται στις κάλπες αφού η κυβέρνησή της έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης αυτή την εβδομάδα, γεγονός που αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη στάση της χώρας απέναντι στα αμερικανικά αεροσκάφη.

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τουρκία: Θα ζητήσουμε ανταλλάγματα για να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια της ΕΕ

«Καθώς εξελίσσονται πιο ρεαλιστικά γεγονότα, θα προχωρήσουμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αν, λοιπόν, προσφέρουμε κάτι, σίγουρα θα ζητήσουμε κάτι σε αντάλλαγμα», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TV100.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ανταλλάγματα από την ΕΕ θα ζητήσει η Τουρκία στην περίπτωση που η Άγκυρα συνεισφέρει στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ένωσης, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. «Καθώς εξελίσσονται πιο ρεαλιστικά γεγονότα, θα προχωρήσουμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αν, λοιπόν, προσφέρουμε κάτι, σίγουρα θα ζητήσουμε κάτι σε αντάλλαγμα», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TV100.

Ωστόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ παραδέχτηκε ότι ενώ η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ αποτελεί για την Άγκυρα στρατηγική προτεραιότητα «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιμετωπίζει το θέμα με τον ίδιο τρόπο».

Είπε ακόμη πως η Τουρκία έχει καλές σχέσεις με κάθε ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς να κάνει καμιά ειδική αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία αυτή τη φορά, την οποία η Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως όταν είπε στους Financial Times πως ‘το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι’, εννοούσε ότι «οι Ευρωπαίοι για πολλά χρόνια, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξαρτώνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ασφάλειά τους. Όλοι γνωρίζουν ήδη ότι αν αφαιρέσετε την προστατευτική ομπρέλα των ΗΠΑ, αυτό το περιβάλλον ευημερίας και δημοκρατίας δεν θα υπάρχει πλέον. Οι Ευρωπαίοι κατέληξαν πράγματι στο ορθολογικό συμπέρασμα και είπαν ότι δεν μπορούμε πλέον να εξαρτώμαστε 100% από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά μας».

Σύμφωνα με τον Χακάν Φιντάν, οι Ευρωπαίοι «ενεργούν αναλόγως, αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, άρχισαν να αναπτύσσουν τις δικές τους δυνατότητες» και «να μειώνουν την εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ όσον αφορά την ασφάλεια, και κανείς δεν μπορεί να το γυρίσει πίσω τώρα. Αυτό εννοούσα όταν είπα ότι ‘το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι’. Υπήρξαν πολύ σημαντικές εξελίξεις αμέσως αφού το είπα αυτό, και ειλικρινά, τώρα βλέπουμε ότι αυτό όντως υλοποιείται. Ενώ η Ευρώπη αναπτύσσει μια νέα δομή ασφάλειας υποθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον μέρος της, οι ρόλοι ορισμένων δυνάμεων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αλλάζουν επίσης».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «ο τουρκικός στρατός είναι ένας ισχυρός στρατός με δοκιμασμένα στο πεδίο της μάχης στοιχεία μάχης, οχήματα μάχης και εξοπλισμού».

Σε ερώτηση πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ το επόμενο διάστημα, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι «αυτό είναι ένα θέμα που δουλεύουμε συνεχώς. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας τομέας που πρέπει να επανεξετάζεται καθημερινά. Πρώτον, είναι σημαντικό οι σχέσεις μας, μία προς μία με τις ευρωπαϊκές χώρες, να είναι άριστες. Εδώ, ευτυχώς, δεν έχουμε πολλά προβλήματα, έχουμε πραγματικά καλές σχέσεις με κάθε ευρωπαϊκή χώρα».

Για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι «ο Πρόεδρός μας τονίζει στις πιο πρόσφατες ομιλίες του, τη βούλησή μας. Εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για εμάς και η προοπτική μας για την ένταξη στην ΕΕ δεν έχει αλλάξει». «Βλέπουμε, όμως, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιμετωπίζει το θέμα με τον ίδιο τρόπο. Στο νέο μεταβαλλόμενο σύστημα ασφαλείας, μπορώ να πω ότι αναμένονται γνήσιες συζητήσεις και καλοπροαίρετες πρωτοβουλίες για το πώς θα προχωρήσουν οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οι σχέσεις Τουρκίας-ευρωπαϊκών χωρών. Αυτή τη στιγμή, όλα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε υποθέσεις. Καθώς εξελίσσονται πιο ρεαλιστικά γεγονότα, θα προχωρήσουμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αν, λοιπόν, προσφέρουμε κάτι, σίγουρα θα ζητήσουμε κάτι σε αντάλλαγμα».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Τουρκία – ΗΠΑ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως «όταν η απειλή του PKK εξαφανιστεί και οι ΗΠΑ κόψουν τις σχέσεις τους μαζί τους, η Τουρκία δεν θα έχει πολλά προβλήματα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας για εμάς είναι η συνεργασία με το PKK-YPG και η υποστήριξη που παρέχουν. Θα συνεχιστεί αυτή η υποστήριξη ή όχι, αυτό είναι το θέμα μας. Νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα πράξουν το σωστό από αυτή την άποψη», ανέφερε ο Χακάν Φιντάν.

Αναφερόμενος στις επαφές του στην Δαμασκό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι εξέτασαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της διοίκησης της Δαμασκού και του YPG. «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί τους τι είδους ανησυχίες και ερωτήματα έχουμε ως Τουρκία», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας ότι η Τουρκία διατηρεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

«Η πρότασή μας στη νέα κυβέρνηση είναι πάντα να αποδίδει στους Κούρδους της Συρίας τα δικαιώματά τους, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για τον Πρόεδρό μας όσο και για την Τουρκία. Είναι σημαντικό η νέα διοίκηση στη Συρία να δώσει στους Κούρδους στη Συρία τα ισότιμα δικαιώματα τους και να εξαλείψει την καταπίεση και την ιστορική αδικία εδώ», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν λέγοντας ότι «από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό όλα τα ένοπλα στοιχεία και οι τρομοκρατικές δραστηριότητες που είναι ανεπίσημες στην περιοχή να αφαιρεθούν ξανά από την εξίσωση και να επιστρέψει η ζωή στο κανονικό και όλοι οι Κούρδοι, Άραβες, Τουρκμένοι, Χριστιανοί, Σουνίτες, Αλαουίτες πληθυσμοί να επιστρέψουν σε μια κανονική ζωή».

«Εμείς ως Τουρκία παρακολουθούμε τις εξελίξεις εκεί. Έχουμε πει επίσης στους φίλους μας στη Συρία ότι υπάρχουν θέματα ασφάλειας που είναι ευαίσθητα για εμάς», είπε ο Χακάν Φιντάν.

Πηγή: Sigmalive

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Ευρωπαϊκή Άμυνα: ουσία, φλυαρία και Τουρκία

Ο ρόλος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα εξαρτάται καθοριστικά από την στάση των Κυβερνήσεων Κύπρου κι Ελλάδας.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ-S&D

Η Ευρωπαϊκή Άμυνα είναι αντικείμενο συζήτησης στα διάφορα όργανα της ΕΕ, με  καθοριστικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου οι αρχηγοί των κρατών-μελών αποφασίζουν με ΟΜΟΦΩΝΙΑ. Με βάση τα πρόσφατα ομόφωνα «Συμπεράσματα» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (που δεν είναι δεσμευτικό), ο αρμόδιος Επίτροπος Άμυνας, θα διαμορφώσει την «Λευκή Βίβλο» με τις παραμέτρους της Ευρωπαϊκής Άμυνας, την οποία θα υποβάλει στα όργανα της ΕΕ, με αποφασιστικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ως το μοναδικό μέλος από Κύπρο στην Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωκοινοβουλίου, διαπιστώνω άγνοια καθώς και «σιγή» επί της ουσίας αλλά φλυαρία για εντυπωσιασμό του εσωτερικού ακροατηρίου σε Κύπρο κι Ελλάδα, σε βαθμό που αν δεν είχα αντίληψη της πραγματικότητας, θα είχα παραπλανηθεί. Για παράδειγμα, διάφοροι εγχώριοι θεωρούν ότι δεν μπορεί ένα κράτος, όπως η Πολωνία, να αξιολογεί τις απειλές εις βάρος της, αλλά μόνο εμείς έχουμε τέτοιο δικαίωμα! Άλλοι νομίζουν ότι ένα ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου διασφάλισε την προστασία της Κύπρου και αγνοούν ή σκόπιμα παραβλέπουν ότι οι ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο άνοιξε την πόρτα στην Τουρκία.  

Ενόψει των εξελίξεων, καθένας πρέπει πρώτα να απαντήσει το εξής: Είναι προτιμότερο να είμαστε εντός της Ευρωπαϊκής Άμυνας ή εκτός; Η Τουρκία μας θέλει εκτός και επειδή καθένας προωθεί τα δικά του συμφέροντα, πολλά κράτη και επικεφαλείς οργάνων της ΕΕ, προωθούν την Τουρκία ως εταίρο στην Ευρωπαϊκή Άμυνα. Πώς αντιμετωπίζουμε ορθολογικά αυτή την θέση τους;  Το πλέον στέρεο επιχείρημα είναι ότι το σημερινό «κενό ασφαλείας» στην Ευρώπη προέκυψε λόγω εξάρτησης από τρίτους και δεν νοείται Ευρωπαϊκή Άμυνα με εξάρτηση πάλι από τρίτους όπως την Τουρκία, που σημαίνει στρατηγική εξάρτηση κι όχι αυτονομία. Ειδικά η νεο-οθωμανική Τουρκία, κατέχει έδαφος της ΕΕ στην Κύπρο και ασκεί δική της επεκτατική πολιτική εναντίον  Κύπρου,  Ελλάδας κι αλλού, αποδυναμώνει την αυτονομία της Ευρωπαϊκής Άμυνας και μας διχάζει την ώρα που πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Αν άλλα κράτη-μέλη δεν συμμερίζονται έτσι την κατάσταση, είναι επειδή δεν έχουν προτεραιότητα την συλλογική Ευρωπαϊκή Άμυνα, αλλά τα δικά τους συμφέροντα εις βάρος της συλλογικής άμυνας. Για αυτό, οι σωστές θέσεις μας για την Ευρωπαϊκή Άμυνα  σε συνδυασμό με την πρόταξη βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποτελούν την μόνη ορθολογική ασπίδα για να διασφαλιστούν τα ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα, προτού η ζημιά καταστεί ανεπανόρθωτη, με την Τουρκία σε ρόλο που θα ανατρέπει το ευρωπαϊκό μας πλεονέκτημα.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα εξαρτάται καθοριστικά από την στάση των Κυβερνήσεων Κύπρου κι Ελλάδας. Αν δύο κράτη της ΕΕ με δικαίωμα βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,  μετά και την στήριξή μας στο Διεθνές Δίκαιο στην Ουκρανία, αδυνατούν να προασπιστούν τα ζωτικά μας συμφέροντα στην ΕΕ απέναντι στην νεο-οθωμανική Τουρκία, θα πρόκειται για στρατηγική ήττα που δεν εξηγείται ορθολογικά αλλά από φοβία ή άλλους λόγους. Καταληκτικά, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την Τουρκία, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε την στάση μας στην ΕΕ προτού βγάλουμε τα μάτια μόνοι μας ξανά.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή17 λεπτά πριν

Το Κουρσκ αποδεικνύεται μεγάλο στοίχημα των Ουκρανών που αποδείχθηκε επώδυνο λάθος! Οι Ρώσοι ανακατέλαβαν άλλους δύο οικισμούς – Ο Ζελένσκι λέει ότι η μάχη του Κιέβου συνεχίζεται

Τις τελευταίες μέρες οι ρωσικές δυνάμεις ανακαταναλαμβάνουν πολλές περιοχές τον έλεγχο των οποίων είχαν μέχρι τώρα οι δυνάμεις του Κιέβου,...

Διεθνή47 λεπτά πριν

Συνέντευξη Μέρκελ στη Berliner Zeitung! Όταν έρχεται η ώρα της διπλωματίας δεν μπορεί να αποφασίζει μόνος του ο Ζελένσκι

Μιλά για τα ειδικά κονδύλια για την Αμυνα του Μερτς, το επεισόδιο στην Ουάσιγκτον και τη διαφορά μεταξύ όσων καταλαβαίνουν...

Πολιτική1 ώρα πριν

Νίκος Τσάφος: Όταν ο νέος υφυπουργός του Μητσοτάκη αποκαλούσε τα κατεχόμενα «τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»

Ο νέος υφυπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν εργαζόταν ως αναλυτής στις ΗΠΑ αποκαλούσε τα Κατεχόμενα ως… «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας...

Άμυνα2 ώρες πριν

Η ευρωπαϊκή χώρα που το ξανασκέφτεται για τα αμερικανικά F-35 λόγω Τραμπ

Λαμβάνει υπόψιν τις πρόσφατες αλλαγές στη στάση τους απέναντι στο ΝΑΤΟ και τον υπόλοιπο κόσμο

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Διεθνής εξευτελισμός της Ελλάδας!

Παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής

Δημοφιλή