Γενικά θέματα
Ρήγματα στην Εξωτερική πολιτική που υπονομεύουν την Ελλάδα
Κάποτε μας παρηγορούσε η σκέψη ότι στα θέματα μεν της Εσωτερικής πολιτικής μπορεί να μην τα πηγαίναμε καλά, αλλά στα θέματα της Εξωτερικής τα πηγαίναμε ικανοποιητικά, έστω και σε επίπεδο κινητικότητας.
Γι’ αυτό και ακούγαμε απλούς πολίτες να λένε το γνωστό ευχολόγιο (αγνοώντας, φυσικά, ότι Εξωτερική πολιτική με ευχολόγια δε γίνεται): ”Ψωμί και ελιά να τρώμε, αρκεί να έχουμε εξασφαλισμένη την εθνική μας ασφάλεια και προστατευμένο τον Ελληνισμό μέσα και έξω απ’ τα σύνορά μας (Κύπρο, ελληνικές μειονότητες)”.
Τώρα όμως δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι για κανένα από αυτά, γιατί η Εξωτερική μας πολιτική χωλαίνει και δεν τα διασφαλίζει. Αποδείχθηκε αυτό στο θέμα της Θράκης, όπου (στις Ευρωεκλογές) επιτρέψαμε – διακομματικά – να βγει πανηγυρικά το φιλοτουρκικό DEB (ΚΙΕΦ, ελληνιστί) κάνοντας τον Τούρκο εξ Ανατολών να τρίβει τα χέρια του δια του – αντ’ αυτού – Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής.
Να τρίβει τα χέρια του και να αναπτερώνει τις ελπίδες του ότι είναι θέμα χρόνου να βάλλει πόδι στη ”Δυτική Θράκη” (όπως την αποκαλεί) και να καταστήσει επιτακτικό (με τις διπλωματικές του ικανότητες) το διαχρονικό αίτημα μερίδας μουσουλμάνων μειονοτικών για αναγνώριση ”τουρκικής” μειονότητας στην Ελλάδα (Θράκη-Δωδεκάνησα).
Κερκόπορτα καταστροφική για μας, γιατί αν γίνει πραγματικότητα ο μύχιος αυτός πόθος των τουρκόψυχων μειονοτικών της Θράκης (”αγγελιοφόρων” της Άγκυρας στην πλειοψηφία τους), τότε θα πάμε ραγδαία στο επόμενο βήμα: το αίτημα αυτονομίας και ανεξαρτησίας, με στόχο την ένωση της Δυτικής με την Ανατολική (υπό τουρκική κυριαρχία) Θράκη. Άρα την προσάρτηση της Δυτικής Θράκης στην Τουρκία…
Η αδυναμία (διπλωματικού επιπέδου) της Εξωτερικής μας πολιτικής αποδείχθηκε και στο θέμα του Βορειοηπειρώτη Φρέντυ Μπελέρη, όπου η εταίρος της Ε.Ε Ελλάδα (Ελλάδα του Ευρωπαϊστή φιλελεύθερου Κυριάκου Μητσοτάκη) γνώρισε – στο πρόσωπο του εκλεγμένου τον Μάιο του ’23 και φυλακισμένου για δυο χρόνια (μέχρι τον Οκτώβριο του ’24) με την κατηγορία ”ενοχής για εξαγορά ψήφων” δημάρχου Χιμάρας – πρωτοφανή και ντροπιαστική ήττα από την εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλβανία του ”σοσιαλιστή” Έντι Ράμα.
Ήττα με αντίκτυπο ευρωπαϊκό. Κι αυτό γιατί – πέραν του ότι η υπερπροσπάθεια που καταβάλαμε για την αποφυλάκιση Μπελέρη ΔΕΝ είχε κανένα αποτέλεσμα και λοιδορήθηκε επανειλημμένα από τον Αλβανό πρωθυπουργό και την ποδηγετούμενη απ’ αυτόν αλβανική δικαιοσύνη – ΔΕΝ είχαμε τη διορατικότητα να καταλάβουμε – ως ΥΠΕΞ και Μαξίμου – ότι ο Ράμα ”κελαηδάει” με τις πλάτες των Ιταλών και των Γερμανών ”προστατών” του στην Ε.Ε και όχι μόνο.
Και όχι μόνο, γιατί είναι γνωστή η επιρροή της Τουρκίας στην Αλβανία. Όσο για τον δυσμενή ευρωπαϊκό αντίκτυπο σε βάρος μας στην περίπτωση Μπελέρη, αυτός έχει να κάνει με την ήττα εθνικών διαστάσεων της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), όπου δεν επετράπη στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας και δικό της Ευρωβουλευτή να ψηφίσει στις ἐσωκομματικές ἐκλογές γιά τήν ἀνάδειξη ἀντιπροέδρων τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Λαϊκοῦ Κόμματος.
Κάτι που επιβεβαιώνει και την εκτίμηση του Αμερικανού αναλυτή Μάικλ Ρούμπιν ότι ”Ο Ράμα κάνει ό,τι του λέει ο Τούρκος (Ταγίπ Ερντογάν)”. Ο Τούρκος που έχει ισχυρότερο λόγο από εμάς στην ΕΕ, όπως αποδείχθηκε, κι ας μην είναι μέλος της η Τουρκία. Γι’ αυτό και ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει στη φυλακή (με ευθύνη και των ΗΠΑ, κατά τον Ρούμπιν), ”προκειμένου να μην χαλάσουν τα σχέδια του πρωθυπουργού της Αλβανίας…”.
Τετελεσμένο που το επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι – μετά την τελεσίδικη απόφαση σε βάρος του Φ. Μπελέρη από το Ειδικό Εφετείο [για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (GJKKO) ]της Αλβανίας – ο Δήμος Χειμάρρας οδεύει προς νέες εκλογές κατ’ απαίτηση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (KQZ), η οποία έχει ζητήσει και την λήξη της θητείας του εκλεγμένου δημάρχου και Ευρωβουλευτή πλέον της ΝΔ…
Η αδυναμία άσκησης στοιχειωδώς περήφανης Εξωτερικής πολιτικής από την χώρα μας αποδείχθηκε και στο θέμα των Σκοπίων, όπου φτάσαμε στο σημείο να παρακαλάμε την νέα (εθνικιστική) ηγεσία των εκπροσώπων του βαλκανικού αλυτρωτισμού και μικρο-μεγαλισμού (πρόεδρο Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και πρωθυπουργό Χρίστιαν Μίτσκοσκι (αρχηγό του δεξιού VMRO-DPMNE) να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα στη ”Συμφωνία των Πρεσπών”, την οποία ο νυν Έλληνας πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει ”εθνικά ασύμφορη” μετά την υπογραφή της από Κοτζιά-Τσίπρα τον Ιούνιο του 2018.
Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, της ”Βόρειας Μακεδονίας – μετά την νίκη του εθνικιστικού VMRO-DPMNE επί του σοσιαλδημοκρατικού SDSM – σφυρίζει αδιάφορα πιπιλίζοντας αλαζονικά το όνομα ”Μακεδονία” αντί του ”Βόρεια Μακεδονία”, το οποίο χαρίσαμε στους Σκοπιανούς απ’ το αίμα των θυσιών μας (κατά παράβαση της ιστορικής αλήθειας) με, επιπλέον, προίκα τη γλώσσα και την ”μακεδονική” ταυτότητα (17 Ιουνίου 2018).
Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Σκοπιανός Μίτσκοσκι απάντησε προσβλητικά και με πρωτοφανή έπαρση στη δήλωση του (ευρισκόμενου στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ) Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη (”Η χρήση του ονόματος ‘Βόρεια Μακεδονία’ πρέπει να είναι ενιαία και όχι επιλεκτική) ότι ”O άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών, είτε δεν την καταλαβαίνει…”.
Παρόμοιες και χειρότερες προσβολές ακούμε και εξ Ανατολών καιρό τώρα μετά τη ”Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας” της 7ης Δεκεμβρίου 2023 , χωρίς να τολμάμε να κάνουμε ”κιχ” (βλ. ελληνικό σιωπητήριο στην νέα ρητορική προκλήσεων του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που ονειρεύεται την ”προσάρτηση της Θεσσαλονίκης, της Δυτικής Θράκης και των νησιών μας στα τουρκικά σύνορα”, επικαλούμενος σχετική φράση του – γενοκτόνου του Ποντιακού Ελληνισμού – Κεμάλ Ατατούρκ).
Τα δεδομένα αυτά δεν αποτελούν, φυσικά, τεκμήρια ορθής Εξωτερικής πολιτικής μας όσες ”Διακηρύξεις” και ”Συμφωνίες” κι αν υπογράψουμε – εν τη αφελεία ή καθ’ υπόδειξη των ”προστατών”-τυράννων μας – με την αφερέγγυα Τουρκία.
Την Τουρκία που δεν πρέπει να τη βλέπουμε σαν ”σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ”, αλλά σαν δολοπλόκο υπονομευτή των εθνικών συμφερόντων του Ελληνισμού σε Ελλάδα, Βόρειο Ήπειρο και Κύπρο, όπου οργιάζει ο τουρκικός εποικισμός, ο πολλαπλασιασμός τουρκικών βάσεων, η αυθαίρετη παρεμβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία και η προπαγάνδα υπέρ της διχοτόμησης της Μεγαλονήσου.
Της διχοτόμησης άμεσα ή έμμεσα δια της ΔΔΟ, την οποία βιαστήκαμε να υιοθετήσουμε Ελλάδα και Κύπρος, για να φανούμε ”νομοταγείς” στον ΟΗΕ που πρότεινε ως λύση στο Κυπριακό τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, αν και ξέραμε ότι ήταν βρετανοτουρκικό σχέδιο του ’57 το οποίο γέρνει μεροληπτικά προς τα συμφέροντα της Τουρκίας…
Δεν πρέπει να βλέπουμε την Τουρκία σαν ”σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ” και στο Σκοπιανό, δεδομένου ότι ο Τ. Ερντογάν δεν έπαψε να αποκαλεί ”Μακεδονία” την ”Βόρεια Μακεδονία” μετά τη ”Συμφωνία των Πρεσπών” τροφοδοτώντας τον εθνικισμό των βορείων γειτόνων μας. Κάτι που κάνει εξακολουθητικά και με τους αλυτρωτιστές Τσάμηδες των Τιράνων, οι οποίοι ονειρεύονται την Μεγάλη Αλβανία σε βάρος ελληνικών εδαφών (της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας).
Και σαν να μην έφταναν αυτά τα κραυγαλέα παραδείγματα εθνικής υπονόμευσης από τη γείτονα ”φίλη” με την οποία εξασφαλίσαμε ”ήρεμα νερά” (υπό το… σύνδρομο της αυταπάτης), ήρθε η τρομοκρατική απειλή της Χεζμπολάχ από λιβανέζικο έδαφος (με ιθύνοντα νου την Τουρκία) κατά της Κύπρου σε μια αήθη επιχείρηση των Παλαιστινίων τρομοκρατών να την εμπλέξουν στον πόλεμο του Ισραήλ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς-Χεζμπολάχ.
Ο ιθύνων νους (Τουρκία) αυτοαποκαλύφθηκε, άλλωστε, μετά την παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών της Χακάν Φιντάν, ο οποίος μάλιστα – πέραν του ότι επικρότησε τις απειλές της τελευταίας (δια του ηγέτη της Χασάν Νασράλα) κατά της Κύπρου – επιχείρησε (σε συνέντευξή του στο ”Χαμπέρ Τουρκ”) να εμπλέξει και την Ελλάδα προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας.
Τα δεδομένα αυτά, στα οποία πρέπει να προσθέσουμε και τις επανειλημμένες τουρκικές παρεμβάσεις είτε στις περιπτώσεις επισκέψεων Ελλήνων πολιτικών, πολιτειακών και στρατιωτικών Αξιωματούχων στα ”γκριζαρισμένα” από την Τουρκία νησιά μας είτε για παρεμπόδιση τέλεσης ελληνικών στρατιωτικών ασκήσεων στη Θράκη (με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη) και τα νησιά μας (βλ. τελευταία τουρκική NAVTEX που δεσμεύει την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κρήτης), μας υποχρεώνουν να επανεξετάσουμε το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Να το επανεξετάσουμε όχι υπό το πνεύμα ”κατευνασμού” που τείνει να μας οδηγήσει σε νέα ”Ίμια” (απώλεια μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας, 1996) – και ακόμα χειρότερα λόγω σιωπηρής αποδοχής εκ μέρους μας στρατηγικών τετελεσμένων της Τουρκίας (βλ. τουρκολιβυκό μνημόνιο και 12 νμ) – αλλά υπό το πνεύμα Εξωτερικής πολιτικής σε βάση αποτροπής του μέγιστου των κινδύνων τον οποίο αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα και ακούει στο όνομα ”Τουρκία”…
Κρινιώ Καλογερίδου
Γενικά θέματα
Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς
Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.
«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.
Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.
Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.
Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.
Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.
Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.
Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.
Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.
Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.
«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.
Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».
«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.
Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.
Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.
Γενικά θέματα
Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό
Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.
Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.
Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;
Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.
Γενικά θέματα
Έγκλημα πολέμου! Αμερικανικά όπλα σκότωσαν δημοσιογράφους σε ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρήκε υπολείμματα στο σημείο της επίθεσης και εξέτασε φωτογραφίες των υπολειμμάτων που συνέλεξε ο ιδιοκτήτης του θέρετρου και διαπίστωσε ότι ήταν σύμφωνες με ένα κιτ καθοδήγησης JDAM που συναρμολογήθηκε και πωλήθηκε από την αμερικανική εταιρεία Boeing. Η ψ αναγνώρισε ένα υπόλοιπο ως μέρος του συστήματος ενεργοποίησης του κιτ καθοδήγησης που κινεί τα πτερύγια. Έφερε έναν αριθμητικό κωδικό που προσδιορίζει ότι έχει κατασκευαστεί από την Woodard, μια αμερικανική εταιρεία που κατασκευάζει εξαρτήματα για συστήματα καθοδήγησης σε πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένου του JDAM. Το JDAM είναι στερεωμένο σε βόμβες που ρίχνονται από τον αέρα και τους επιτρέπει να καθοδηγούνται σε έναν στόχο χρησιμοποιώντας δορυφορικές συντεταγμένες, καθιστώντας το όπλο ακριβές σε απόσταση μερικών μέτρων. |
Γράφει ο Γιάννης Πεγειώτης
(Βηρυτός, 25 Νοεμβρίου 2024) – Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον Λίβανο στις 25 Οκτωβρίου 2024, που σκότωσε τρεις δημοσιογράφους και τραυμάτισε άλλους τέσσερις ήταν πιθανότατα σκόπιμη επίθεση σε αμάχους και προφανές έγκλημα πολέμου, αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Human Rights Watch.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν την επίθεση χρησιμοποιώντας μια αεροπορική βόμβα εξοπλισμένη με κιτ καθοδήγησης Joint Direct Attack Munition (JDAM) παραγωγής των Ηνωμένων Πολιτειών . Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να αναστείλει τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ λόγω των επανειλημμένων, παράνομων επιθέσεων του στρατού κατά αμάχων, για τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι μπορεί να είναι συνένοχοι σε εγκλήματα πολέμου.
«Η χρήση αμερικανικών όπλων από το Ισραήλ για παράνομες επιθέσεις και δολοφονίες δημοσιογράφων μακριά από οποιονδήποτε στρατιωτικό στόχο είναι ένα τρομερό σημάδι για τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και για το Ισραήλ», δήλωσε ο Richard Weir , ανώτερος ερευνητής κρίσεων, συγκρούσεων και όπλων στο Human Rights Watch. «Οι προηγούμενες θανατηφόρες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε δημοσιογράφους χωρίς καμία συνέπεια δίνουν ελάχιστες ελπίδες για απόδοση ευθυνών σε αυτήν ή μελλοντικές παραβιάσεις κατά των μέσων ενημέρωσης».
Η επίθεση σημειώθηκε νωρίς το πρωί στο Hasbaya Village Club Resort στη Χασμπάγια, μια πόλη στο νότιο Λίβανο, όπου περισσότεροι από δώδεκα δημοσιογράφοι έμεναν για πάνω από τρεις εβδομάδες. Η Human Rights Watch δεν βρήκε στοιχεία για μάχες, στρατιωτικές δυνάμεις ή στρατιωτική δραστηριότητα στην άμεση περιοχή τη στιγμή της επίθεσης. Οι πληροφορίες που εξέτασε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δείχνουν ότι ο ισραηλινός στρατός γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ότι δημοσιογράφοι έμεναν στην περιοχή και στο στοχευόμενο κτίριο. Αφού αρχικά δήλωσε ότι οι δυνάμεις του έπληξαν ένα κτίριο όπου «επιχειρούσαν τρομοκράτες», ο ισραηλινός στρατός είπε ώρες αργότερα ότι «το περιστατικό είναι υπό εξέταση».
Η Human Rights Watch πήρε συνεντεύξεις από οκτώ άτομα που διέμεναν στο θέρετρο ή κοντά, μεταξύ των οποίων τρεις τραυματίες δημοσιογράφοι και ο ιδιοκτήτης του θέρετρου. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισκέφτηκε επίσης τον ιστότοπο την 1η Νοεμβρίου και επαλήθευσε 6 βίντεο και 22 φωτογραφίες της επίθεσης και των συνεπειών της, καθώς και δορυφορικές εικόνες. Δεν υπήρξε απάντηση στις επιστολές που στάλθηκαν στον ισραηλινό στρατό στις 14 Νοεμβρίου με ευρήματα και ερωτήσεις και στον λιβανέζικο στρατό στις 5 Νοεμβρίου με ερωτήσεις.
Η επίθεση στο κτίριο στο οποίο διέμεναν οι δημοσιογράφοι σημειώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, βάσει συνεντεύξεων και πλάνα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης με τον ίδιο κωδικό ώρας. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι κοιμόντουσαν. Ο Zakaria Fadel, 25 ετών, βοηθός εικονολήπτη για το ISOL for Broadcast με έδρα το Λίβανο, έναν λιβανέζικο πάροχο δορυφορικών και ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, είπε ότι έπλενε τα δόντια του όταν η έκρηξη τον πέταξε στον αέρα.
Ένα πυρομαχικό χτύπησε το μονώροφο κτίριο και πυροδοτήθηκε μόλις έπεσε στο πάτωμα. Η έκρηξη σκότωσε τον Ghassan Najjar, δημοσιογράφο και εικονολήπτη, και τον Mohammad Reda, μηχανικό δορυφορικών εκπομπών, αμφότεροι από το Al Mayadeen TV, και τον Wissam Kassem, κάμεραμαν από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar TV που ανήκει στη Χεζμπολάχ. Το Al Mayadeen είναι ένας παναραβικός τηλεοπτικός σταθμός με έδρα τον Λίβανο, πολιτικά σύμμαχος με τη Χεζμπολάχ και τη συριακή κυβέρνηση.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επαλήθευσε βίντεο που τραβήχτηκαν λίγα λεπτά μετά την επίθεση, τα οποία δείχνουν το στοχευόμενο κτίριο ολοσχερώς κατεστραμμένο και τα κοντινά κτίρια κατεστραμμένα. Η απεργία κατέρρευσε έναν τοίχο στο παρακείμενο κτίριο, τραυματίζοντας σοβαρά τον Hassan Hoteit, 48, κάμεραμαν του ISOL for Broadcast, και κατέστρεψε σημαντικά τον τοίχο ενός μικρού κτιρίου περίπου 10 μέτρα μακριά, τραυματίζοντας άλλους δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένου του Ali Mortada, 46, μια κάμερα. χειριστής για το Al Jazeera.
Ο Μορτάντα είπε ότι ξύπνησε από την έκρηξη και κομμάτια σκυροδέματος έπεσαν πάνω του, τραυματίζοντας το πρόσωπο και το δεξί του χέρι. Όταν τα συντρίμμια σταμάτησαν να πέφτουν, πήγε να δει αν οι συνάδελφοί του ήταν καλά. Αυτός και άλλοι βρήκαν τον Hoteit τραυματισμένο και το κτίριο χτυπήθηκε κατεστραμμένο. Ο Mortada είπε ότι είδε τα πτώματα του Kassem και του Najjar κοντά. Βρήκαν τα λείψανα της Ρέντα πιο μακριά.
Αμέσως μετά, ο θυρωρός του θέρετρου τους πλησίασε, λέγοντας ότι είχε βρει δύο ανθρώπινα πόδια σε ένα υπνοδωμάτιο. Ο Ehab el–Okdy, δημοσιογράφος του Al Jazeera που διέμενε στο θέρετρο, είπε ότι είδε επίσης τα πτώματα και τα μέρη του σώματος των νεκρών ρεπόρτερ. «Είδαμε τα πτώματα», είπε. «Είδαμε τον Mohammad Reda να είναι συντετριμμένος παντού».
Ο Anoir Ghaida, ιδιοκτήτης του θέρετρου, είπε ότι οι δημοσιογράφοι έφτασαν την 1η Οκτωβρίου, μετά από εντολή εκκένωσης του ισραηλινού στρατού σε μια περιοχή νότια της Hasbaya. Οι δημοσιογράφοι έκαναν ρεπορτάζ από την Ibl al–Saqi, μια περιοχή που περιλαμβάνεται στην εντολή εκκένωσης.
Οι δημοσιογράφοι είπαν ότι από την 1η Οκτωβρίου μέχρι την ημέρα της επίθεσης, έκαναν καθημερινά και επαναλαμβανόμενα ταξίδια, αναφέροντας από την περιοχή Hasbaya, κάνοντας συχνά ζωντανά τηλεοπτικά ρεπορτάζ από την κορυφή ενός λόφου που έβλεπε μεγάλα τμήματα του νότιου Λιβάνου. Οι δημοσιογράφοι και η Γκάιντα είπαν ότι θα έφευγαν από το θέρετρο το πρωί και θα επέστρεφαν το βράδυ, περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Τα περισσότερα από τα οχήματα στο θέρετρο έφεραν την ένδειξη “Press” ή “TV“.
Οι δημοσιογράφοι και η Γκάιντα είπαν ότι άκουγαν συνεχώς το βουητό εναέριων drones στην περιοχή, υποδεικνύοντας ότι ήταν πιθανότατα υπό ισραηλινή επιτήρηση. Πριν από τις 25 Οκτωβρίου, δεν είχαν γίνει επιθέσεις στην πόλη Χασμπάγια.
Από τότε που ξεκίνησαν οι τρέχουσες εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στις 8 Οκτωβρίου 2023, ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε και σκότωσε δημοσιογράφους και στόχευσε το Al Mayadeen TV. Στις 23 Οκτωβρίου , οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν και κατέστρεψαν ένα γραφείο που χρησιμοποιούσε το Al Mayadeen στη Βηρυτό. Ο Al Mayadeen είχε εκκενώσει το προσωπικό του από το κτίριο.
Τα ισραηλινά χτυπήματα σκότωσαν τουλάχιστον έξι Λιβανέζους δημοσιογράφους μεταξύ 8 Οκτωβρίου 2023 και 29 Οκτωβρίου 2024, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων. Η Human Rights Watch διαπίστωσε ότι η επίθεση της 13ης Οκτωβρίου 2023, η οποία σκότωσε τον δημοσιογράφο του Reuters Issam Abdallah και τραυμάτισε άλλους έξι δημοσιογράφους, ήταν προφανές έγκλημα πολέμου. Στις 21 Νοεμβρίου 2023, ένα ισραηλινό χτύπημα σκότωσε δύο Λιβανέζους δημοσιογράφους που έκαναν ρεπορτάζ για το Al Mayadeen TV, τον Rabih al–Maamari και τον Farah Omar, και τον οδηγό τους, Hussein Akil, στο Tayr Harfa στο νότιο Λίβανο.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επαλήθευσε μια φωτογραφία και ένα βίντεο από την κηδεία του Νατζάρ που έδειχνε το φέρετρό του τυλιγμένο με σημαία της Χεζμπολάχ και θαμμένο σε ένα νεκροταφείο της νότιας Βηρυτού όπου είναι θαμμένοι μαχητές της Χεζμπολάχ, κοντά στον τάφο του αλ-Μααμάρι. Ένας εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ είπε στην Human Rights Watch στις 14 Νοεμβρίου ότι ο Najjar είχε ζητήσει να ταφεί κοντά στον φίλο και συνάδελφό του al–Maamari, αλλά ότι ο Najjar «ήταν απλώς ένας πολίτης» και «δεν είχε καμία απολύτως ανάμειξη σε στρατιωτικές δραστηριότητες».
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρήκε υπολείμματα στο σημείο της επίθεσης και εξέτασε φωτογραφίες των υπολειμμάτων που συνέλεξε ο ιδιοκτήτης του θέρετρου και διαπίστωσε ότι ήταν σύμφωνες με ένα κιτ καθοδήγησης JDAM που συναρμολογήθηκε και πωλήθηκε από την αμερικανική εταιρεία Boeing. Η Human Rights Watch αναγνώρισε ένα υπόλοιπο ως μέρος του συστήματος ενεργοποίησης του κιτ καθοδήγησης που κινεί τα πτερύγια. Έφερε έναν αριθμητικό κωδικό που προσδιορίζει ότι έχει κατασκευαστεί από την Woodard, μια αμερικανική εταιρεία που κατασκευάζει εξαρτήματα για συστήματα καθοδήγησης σε πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένου του JDAM. Το JDAM είναι στερεωμένο σε βόμβες που ρίχνονται από τον αέρα και τους επιτρέπει να καθοδηγούνται σε έναν στόχο χρησιμοποιώντας δορυφορικές συντεταγμένες, καθιστώντας το όπλο ακριβές σε απόσταση μερικών μέτρων.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έγραψε στη Boeing και στον Woodard στις 14 Νοεμβρίου, αλλά δεν έλαβε απαντήσεις. Οι εταιρείες έχουν ευθύνες σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα , τις Κατευθυντήριες Γραμμές του ΟΟΣΑ για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις για Υπεύθυνη Επιχειρηματική Συμπεριφορά και τις σχετικές οδηγίες για να σταματήσουν, να αποτρέψουν, να μετριάσουν ή να αποκαταστήσουν πραγματικές και πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που προκαλούν, συμβάλλουν ή συνδέονται με.
Δεδομένου του ιστορικού του Ισραήλ για εκτεταμένους νόμους περί πολεμικών παραβιάσεων και την έλλειψη λογοδοσίας, οι εταιρείες θα πρέπει να τερματίσουν τις πωλήσεις όπλων, να ανακαλέσουν ήδη πουλημένα όπλα όπου είναι δυνατόν και να σταματήσουν όλες τις υπηρεσίες υποστήριξης για όπλα που έχουν ήδη πωληθεί.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει τεκμηριώσει προηγουμένως την παράνομη χρήση όπλων εξοπλισμένων από τις ΗΠΑ από τον ισραηλινό στρατό σε ένα χτύπημα τον Μάρτιο που σκότωσε επτά εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στο νότιο Λίβανο.
Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ή οι νόμοι του πολέμου, απαγορεύει τις επιθέσεις κατά αμάχων και πολιτικών αντικειμένων. Οι δημοσιογράφοι θεωρούνται άμαχοι και είναι απρόσβλητοι από επιθέσεις, εφόσον δεν συμμετέχουν άμεσα στις εχθροπραξίες. Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να δέχονται επίθεση για τη δουλειά τους ως δημοσιογράφοι, ακόμη κι αν το αντίπαλο μέρος θεωρεί ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι προκατειλημμένα ή χρησιμοποιούνται για προπαγάνδα. Κατά τη διεξαγωγή οποιασδήποτε επίθεσης, τα εμπόλεμα μέρη πρέπει να λαμβάνουν όλες τις εφικτές προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά των πολιτών και τη ζημιά σε πολιτικά αντικείμενα. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη όλων των απαραίτητων ενεργειών για να επαληθευτεί ότι οι στόχοι είναι στρατιωτικοί στόχοι.
Άτομα που διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις των νόμων του πολέμου με εγκληματική πρόθεση —δηλαδή, εκ προθέσεως ή απερίσκεπτα— ενδέχεται να διωχθούν για εγκλήματα πολέμου. Τα άτομα μπορεί επίσης να θεωρηθούν ποινικά υπεύθυνα για συνδρομή, διευκόλυνση, βοήθεια ή υποκίνηση εγκλήματος πολέμου.
Ο Λίβανος θα πρέπει επειγόντως να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να δώσει στον εισαγγελέα του δικαστηρίου την εντολή να διερευνήσει σοβαρά διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην επικράτεια της χώρας.
Οι βασικοί σύμμαχοι του Ισραήλ —οι Ηνωμένες Πολιτείες , το Ηνωμένο Βασίλειο , ο Καναδάς και η Γερμανία —θα πρέπει να αναστείλουν τη στρατιωτική βοήθεια και τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, δεδομένου του πραγματικού κινδύνου να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη σοβαρών καταχρήσεων. Η πολιτική των ΗΠΑ απαγορεύει τις μεταφορές όπλων σε κράτη «που είναι πιο πιθανό παρά όχι» να τα χρησιμοποιήσουν κατά παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
«Καθώς αυξάνονται αποδεικτικά στοιχεία για την παράνομη χρήση αμερικανικών όπλων από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των προφανών εγκλημάτων πολέμου, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρέπει να αποφασίσουν εάν θα τηρήσουν το αμερικανικό και το διεθνές δίκαιο διακόπτοντας τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ ή κινδυνεύουν να βρεθούν νομικά συνένοχοι σε σοβαρές παραβιάσεις», είπε ο Weir. .
-
Γενικά θέματα1 μήνα πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra