Γενικά θέματα
Ρούμεν Ράντεφ, Πρόεδρος Βουλγαρίας: Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να συρθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία
“Το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να μπει σε αυτόν τον πόλεμο, ιδιαίτερα με στρατεύματα επιτόπουν και δεν θα πρέπει να συρθεί σε αυτόν τον πόλεμο γιατί μία άμεση σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει σε μία παγκόσμια σύγκρουση με πυρηνικά όπλα, που θα έχει συνέπειες, που δεν θα είναι υπέρ ούτε της Ευρώπης ούτε της Ουκρανίας”, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ντάνιελ Φράνκλιν (Daniel Franklin), executive editor and senior editor του “The Economist”, ο κ. Ράντεφ επεσήμανε ότι “χρειαζόμαστε το συντομότερο δυνατόν να επιστρέψουμε στη διπλωματία και να προετοιμάσουμε το έδαφος για συζητήσεις έτσι ώστε να αποφύγουμε αυτό το σημείο στο μέλλον”, υπογραμμίζοντας πως “η διπλωματία και ο διάλογος προσφέρουν πολύ περισσότερες οδούς επίλυσης στο μέλλον απ’ ό,τι ο πόλεμος”.
Υποστήριξε, δε, πως “χρειάζεται επίσης να εμπλακούμε στρατηγικά στις διαπραγματεύσεις” αλλά και “να αλλάξουμε την εστίασή μας, από το να κερδίσουμε στον πόλεμο στο να κερδίσουμε την ειρήνη”. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε όταν έρθει η στιγμή για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στιγμή που θα αποφασίσει η Ουκρανία, όπως ξεκαθάρισε, να υπάρχει ένα ισχυρό διπλωματικό οπλοστάσιο για το Κίεβο.
Αφού σημείωσε ότι κανείς πριν από δυόμισι χρόνια δεν θα μπορούσε να φανταστεί έναν καταστροφικό πόλεμο στην Ευρώπη, όπως αυτός της Ουκρανίας, αλλά και τις τραγικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Ράντεφ τόνισε πως σε αυτό το παγκόσμιο πλαίσιο οι βασικοί αντικειμενικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία.
“Κάθε μέρα του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία αποτελεί μία απειλή για την ειρήνη. Ο πόλεμος αυτός έχει ήδη εξελιχθεί σε πόλεμο φθοράς, σε μία παγκόσμια οικονομική σύγκρουση, η οποία παράγει πόνο, καταστροφή” επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας. Υπενθύμισε, δε, πως η χώρα του καταδίκασε από την πρώτη ημέρα τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και μίλησε για μία σειρά από εσφαλμένους στρατηγικούς υπολογισμούς τόσο από την πλευρά της Ρωσίας όσο και από την πλευρά της Ευρώπης.
Σε αυτό το πλαίσιο, έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι η ρωσική ηγεσία υποτίμησε, όπως είπε, τη θέληση των Ουκρανών πολιτών να αντισταθούν και να πολεμήσουν για την ελευθερία τους. “Από την άλλη πλευρά, το Γενικό Επιτελείο της Ρωσίας μετέφρασε τους ασαφείς πολιτικούς στόχους, όπως αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση, σε συγκεκριμένους στρατηγικούς σκοπούς. Οπότε η στρατιωτική μηχανή του γελοιοποιήθηκε και στην πρώτη φάση του πολέμου ηττήθηκε”, συμπλήρωσε μιλώντας για τα λάθη των Ρώσων.
Αναφερόμενος στην Ευρώπη, υπογράμμισε: “Εμείς, από την άλλη πλευρά, υποτιμήσαμε την ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας και του στρατιωτικού συμπλέγματος. Όλοι μας θυμόμαστε κορυφαίους ηγέτες να προβαίνουν σε εις βάθος αναλύσεις, σύμφωνα με τις οποίες, με τις πολύ βαριές κυρώσεις η ρωσική οικονομία θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες και ότι ενδεχόμενα η Ρωσική Ομοσπονδία θα κατέρρεε και η ίδια. Δεν συνέβη τίποτα τέτοιο […] Η συνολική ανάπτυξη της ΕΕ πέρυσι ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτήν της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν ξέρω αν το 3,6% που ανακοινώθηκε από τη Ρωσία ως ρυθμός ανάπτυξης ισχύει αλλά η στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας σήμερα παράγει πολύ περισσότερες οβίδες και γενικά εξοπλισμό από ό,τι παράγουμε όλοι εμείς μαζί”.
Στάθηκε, όμως, και στους χειρισμούς του Κιέβου, σημειώνοντας πως οι Ουκρανοί ηγέτες υποτίμησαν κάποιες από τις βασικές αρχές της επιχειρησιακής τέχνης. “Η πολυδιαφημιζόμενη ουκρανική αντεπίθεση μετατράπηκε σε μία τεράστια απώλεια ανθρώπων και εξοπλισμού χωρίς να επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος στο πεδίο της μάχης. Αντίθετα, η Ρωσία πήρε και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων και προφανώς τώρα πρέπει να επανεκτιμήσουμε την προσέγγισή μας για τη συγκεκριμένη πολεμική σύγκρουση και να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις, στη διπλωματία όσο το δυνατόν πιο νωρίς”, τόνισε ο κ. Ράντεφ.
“Να αναπτύξουμε τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης”
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη “να αναπτύξουμε περαιτέρω την έννοια της στρατηγικής αυτονομίας”, εξηγώντας πως η ουσία αυτής της έννοιας έγκειται στο “να έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε το στρατηγικό περιβάλλον σε ευθυγράμμιση με τους δικούς μας στόχους, παρέχοντας σταθερότητα, ασφάλεια και ειρήνη σε όλους τους πολίτες μας”.
“Χρειάζεται να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα και την ελευθερία κινήσεων που έχουμε προκειμένου να πετύχουμε αυτούς τους πολύ φιλόδοξους στόχους”, επεσήμανε ο Βούλγαρος Πρόεδρος και πρόσθεσε: “Η έννοια της στρατηγικής αυτονομίας προϋποθέτει κυρίως την ενίσχυση της ΕΕ συνολικά και μακροπρόθεσμα σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Πρέπει να ενισχύσουμε τη βιομηχανική βάση μας παράλληλα με την επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Προϋποθέτει ακόμη (η έννοια της στρατηγικής αυτονομίας) τη διασφάλιση της αυτόνομης παραγωγής και του εφοδιασμού με άφθονη, καθαρή, πράσινη ενέργεια. Επίσης, την εξασφάλιση των κρίσιμων πρώτων υλών, την τόνωση της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της αεροδιαστημικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Την ανάπτυξη της διασυνδεσιμότητας σε επίπεδο μεταφορών, ενέργειας και δικτύων και πάνω απ’ όλα την ενίσχυση της στρατιωτικής βιομηχανικής βάσης μας, καταφέρνοντας έτσι να ξεπεράσουμε τον κατακερματισμό της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη”.
“Η μη πλήρης πρόσβαση Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη Σένγκεν δεν βοηθάει στην ευημερία της Ευρώπης”
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία πήραν μερική πρόσβαση στη Σένγκεν, ο κ. Ράντεφ υπογράμμισε ότι αυτό “δεν βοηθάει στην ευημερία της Ευρώπης ούτε στην κινητικότητα που θέλουμε σε περιόδους κρίσης”.
“Η Βουλγαρία κάλυψε όλα τα τεχνικά κριτήρια εδώ και πολλά χρόνια. Όλες οι επιθεωρήσεις στη Βουλγαρία δείχνουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Η αλλαγή, συνεχώς, κάποιων αφηρημένων κριτηρίων, εκτός των κανονισμών, νομίζω ότι εξυπηρετεί κάποια εσωτερικά πολιτικά συμφέροντα και υποδαυλίζει το πολιτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, σημείωσε.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας τόνισε τη συνεργασία σε αυτό το πεδίο με στρατηγικούς εταίρους της χώρας του, όπως η Ελλάδα, που “μας βοηθάει να βελτιώσουμε τη διασυνδεσιμότητα και δείχνει το πόσο είμαστε δεσμευμένοι στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για σταθερότητα στην ήπειρο”.
capital.gr
Γενικά θέματα
Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.
Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.
Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.
Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.
Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.
Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)
Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.
Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.
Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.
Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.
Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.
Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.
Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)
Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.
Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Γενικά θέματα
Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities
Γενικά θέματα
Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο