Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Στο δρόμο των αξιών με οδηγό τον Σωκράτη

Δημοσιεύτηκε στις

Ο Πλάτωνας λέει ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μια εσωτερική διορατικότητα, μια δύναμη που τους ωθεί στη δημιουργικότητα και γίνεται εμπνευστική  ωραίων και καλών πραγμάτων για τους άλλους.

   Ένας τέτοιος άνθρωπος (πηγή έμπνευσης για τους νέους του 5ου αιώνα π Χ, και προπάντων για τους μαθητές του, επιφανέστεροι των οποίων ο Πλάτων και ο Ξενοφών), ήταν ο αρχαίος Αθηναίος φιλόσοφος Σωκράτης (470 ή 469 – 399 π Χ).

   Ο Σωκράτης ο οποίος – στην κλίμακα των αξιών της εποχής του – εκπροσωπούσε το μέτρο της ελληνικής ψυχικής διορατικότητας και συνταίριαζε μοναδικά την ισορροπία ψυχής και λογικής με την έμφυτη έφεσή του για το σωστό βάσει της σκέψης, της ανάλυσης, της σύνθεσης και της κρίσης.

 Οι καθολικοί ορισμοί, οι έννοιες, οι συλλογισμοί και οι φιλοσοφικοί όροι ήταν ασφαλώς δημιούργημα των αρχαίων Ελλήνων, αλλά αποκτούσαν ξεχωριστό νόημα στη διδασκαλία του Σωκράτη, έτσι που έκανε τα παιδιά να διψούν και να λαχταρούν για γνώση σε κλειστούς και (προπάντων) σε ανοιχτούς χώρους, αφού η Αθήνα της εποχής τους ήταν χάρμα ιδέσθαι.

   Αποτέλεσμα αυτού ήταν να παίρνει ονειρικές διαστάσεις η διδασκαλία του σπουδαίου φιλοσόφου (δια της μαιευτικής τέχνης στον διάλογο) στις δασώδεις πλαγιές του Υμηττού και τις όχθες του Ηριδανού, του Κηφισού και του Ιλισσού (κοντά στο Ιερό των Μουσών, κάτω από τα πλατάνια), με επιπρόσθετο πλεονέκτημα το άριστο κλίμα της Αθήνας και τον μυρωμένο από αρώματα λουλουδιών, θυμαριού και πεύκων αέρα, ο οποίος κυοφορούσε την αλμύρα της θάλασσας που περιέβρεχε τις ακτές της Αττικής στον Σαρωνικό Κόλπο.

   Τα παιδιά και οι έφηβοι που συναντούσαν τον Σωκράτη εκεί, αλλά και στα Γυμνάσια (Λύκειο-Κυνόσαργες-Ακαδημία), τις παλαίστρες και την Αγορά, τον τριγύριζαν με απληστία για να μάθουν και να χαρούν χωρίς να πληρώσουν, καθώς η αφιλοχρηματία ήταν ζήτημα αρχής για τον Σωκράτη (Ξενοφών: ”Απομνημονεύματα”).

   Να μάθουν για τη φιλία, τη δικαιοσύνη, τον έρωτα, την ανδρεία και την αλήθεια (Πλάτων: ”Λύσις”). Να αποκτήσουν γνώσεις χρησιμότητας (σ.σ: τις μη χρήσιμες γνώσεις ο Σωκράτης τις θεωρούσε ”μωρία”), ώστε να μυηθούν στον ελληνικό τρόπο ζωής ο οποίος δεν διαχώριζε τον ψυχικό από τον πραγματικό τρόπο και, επιπλέον, συνταίριαζε την αισθητική με την πνευματικότητα, τη λογική με το συναίσθημα και την ομορφιά με την αλήθεια.

   Τον ελληνικό τρόπο ζωής που ήταν θεμελιωμένος: α) στη λατρεία της ζωής (βλ. Πλάτων ”Συμπόσιον”, όπου οι συνδαιτημόνες απολάμβαναν νερωμένο κρασί, πίτες, τυριά και ξηρούς καρπούς  παρακολουθώντας το θέαμα με τις αυλητρίδες, τους ακροβάτες, τους ταχυδακτυλουργούς και τους γελωτοποιούς, για να ξεδώσουν μετά το δείπνο παίζοντας σκάκι ή ζάρια). Και β) στη λατρεία του λόγου, σε αντίθεση με τον ασιατικό τρόπο ζωής ο οποίος βασιζόταν στην άρνηση της ζωής και του λόγου, καθώς τα είχε υπαγάγει αμφότερα στην κυριαρχία του απόκοσμου (Edith Hamilton: ”Αθάνατη Ελλάδα”).

   Ο Σωκράτης, ωστόσο – μ’ όλους τους πειρασμούς των υπερβολών να τον περιτριγυρίζουν – δεν έπαψε ποτέ να είναι δάσκαλος του μέτρου, της ηθικής και των αξιών (με πρώτη την αρετή της αυτογνωσίας) στο πλαίσιο της ελληνικής ψυχικής διορατικότητας (Διογένης Λαέρτιος: ”Βίοι φιλοσόφων”).

   Παραμέριζε, μάλιστα, ο,τιδήποτε επιφανειακό και πήγαινε κατευθείαν στην ουσία ακόμα και στην περίπτωση της θρησκείας, για την οποία είχε εκφράσει την τελειότερη ”ομολογία πίστης” λέγοντας πως στον καλό άνθρωπο κακό δεν μπορεί να συμβεί ούτε στη ζωή ούτε στο θάνατο” (Πλάτων ”Τίμαιος”: ”Οὐδεὶς ἑκὼν κακός”, ευδαιμονιστική ηθική — Πλάτων ”Πρωταγόρας”: ”ἐπί γε τὰ κακὰ οὐδεὶς ἑκὼν ἔρχεται οὐδὲ ἐπὶ ἃ οἴεται κακὰ εἶναι, οὐδ’ ἔστι τοῦτο, ὡς ἔοικεν, ἐν ἀνθρώπου φύσει, ἐπὶ ἃ οἴεται κακὰ εἶναι ἐθέλειν ἰέναι ἀντὶ τῶν ἀγαθῶν”).

  Με άλλα λόγια, ο μεγάλος Αθηναίος φιλόσοφος πίστευε ότι ”τόσο ο ήρωας ή ο άγιος όσο και ο κακοποιός αναζητούν σε κάθε πράξη τους ένα τελικό σκοπό που θεωρούν σαν αγαθό και για τον οποίο πιστεύουν πως, αν τον πραγματοποιήσουν, θα τους κάνει ευδαίμονες. Η διαφορά ανάμεσά τους συνίσταται στο γεγονός ότι ο άγιος αναζητεί το πραγματικό αγαθό, ενώ ο κακοποιός αναζητεί το φαινομενικό αγαθό” (Α. Μπαγιόνας: ”Ιστορία της αρχαίας ελληνικής ηθικής από τους προσωκρατικούς ως την αρχαία Ακαδημία”Θεσσαλονίκη 1974). 

   Κάτι που διεφάνη στην απολογία του και υποστήριζε ένθερμα μέχρι τον άδοξο και άδικο θάνατό του (βλ. Πλάτων: ”Απολογία”, όπου βλέπουμε τον 70χρονο Σωκράτη (γιο του λιθοξόου Σωφρονίσκου και της μαίας Φαιναρέτης, με καταγωγή από τον δήμο Αλωπεκής-Κυνόσαργες) να περνά και την τελευταία του ημέρα της ζωής του στη φυλακή (”ειρκτή”) χωρίς να τα βάζει με τους συκοφάντες του και έχοντας αρνηθεί προηγουμένως προτάσεις φίλων του για να δραπετεύσει).

   Ας σημειωθεί ότι με την ίδια ψυχραιμία είχε αποχαιρετήσει προηγουμένως την γυναίκα και τα παιδιά του (σ.σ: Στην Πλατωνική ”Απολογία” ο Σωκράτης ομολογεί ότι δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με την πολιτική και τις οικογενειακές υποθέσεις, γι’ αυτό κατέληξε πάμφτωχος [λόγος για τον οποίο δεν ίδρυσε δική του Σχολή και αδυνατούσε, εν προκειμένω, να πληρώσει το πρόστιμο που υπέθετε ότι θα του επέβαλλαν οι δικαστές] και συντηρούσε τους δικούς του με δωρεές φίλων, ενώ ο ίδιος σιτιζόταν δωρεάν στο Πρυτανείο).

   Λίγες ώρες πριν να πιει το κώνειο (αυτός ήταν ο τρόπος εκτέλεσής του), αποχαιρέτησε (ψύχραιμα και αξιοπρεπώς, έστω κι αν ήταν δεμένος στο κρεβάτι με κρίκο,  που συνδεόταν με αλυσίδα και άλλο κρίκο χτισμένο στον τοίχο) την κραυγάζουσα και οδυρόμενη Ξανθίππη (την οποία μεταγενέστεροι συγγραφείς παρουσιάζουν ως… πρότυπο μέγαιρας) από την οποία απέκτησε τον Λαμπροκλή, τον Μενέξενο και τον Σωφρονίσκο, αν και κάποιες πηγές μιλούν και για δεύτερη σύζυγο που πήγε να τον αποχαιρετήσει [την Μυρτώ, κόρη ή εγγονή του Δίκαιου Αριστείδη, από την οποία απέκτησε – λένε – τον Μενέξενο και τον Σωφρονίσκο: Πλάτων ”Φαίδων” [”οικείαι γυναίκες”, ”τας γυναίκας απέπεμψα”], Ιερώνυμος Ρόδου[3ος αι. π Χ], Λεξικόν Σουῒδα).

  Για να γυρίσουμε στην εκφωνηθείσα εκ του προχείρου απολογία του Σωκράτη (μετά την απόρριψη από τον ίδιο του γραπτού λόγου του Λυσία) κατά τη δίκη του στο Δικαστήριο της Ηλιαίας (το κυριότερο δικαστήριο του αρχαίου αθηναϊκού κράτους), αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Αθηναίος φιλόσοφος απάντησε στο σαθρό κατηγορητήριο με σχεδόν αγέρωχο ύφος και με προσποιητή άγνοια (”εἰωθυῖα εἰρωνεία: Πλάτων, ”Πολιτεία”, άσχετη με τον ειρωνικό εμπαιγμό: Αριστοτέλης, ”Ηθικά Νικομάχεια”).

 ”Άγνοια” η οποία εξόργιζε τους δικαστές την ώρα κατάρρευσης των συκοφαντικών, σαθρών επιχειρημάτων των κατηγόρων του. Εξόργιζε τους ηλιαστές, κάποιοι από τους οποίους μισούσαν τον Σωκράτη για τις αλήθειες του και έκαναν θόρυβο από τα ωραία τους βάθρα με τις βακτηρίες διακριτικού χρώματος στα χέρια τους, όπου ήταν σκαλισμένο το γράμμα ”Η” του δικαστηρίου της Ηλιαίας).

  Τους εξόργιζε και για τον λόγο ότι ο ηθικός φιλόσοφος (ιδρυτής της Δυτικής φιλοσοφίας, δημιουργός της διδασκαλίας της αφύπνισης, της επαγωγικής συλλογιστικής,  της διαλεκτικής και της ”μαιευτικής” μεθόδου διδασκαλίας) όχι μόνο είχε απορρίψει συλλήβδην τις κατηγορίες του Άνυτου (γιου πλούσιου βυρσοδέψη), του Μέλητου (άσημου ποιητή) και του Λύκονα (πρωταθλητή πυγμαχίας: ”Παγκράτιο”) – για άρνηση της επίσημης θρησκείας της πόλης-κράτους της Αθήνας, για λατρεία καινούργιων, ψευδών θεών (εισήγαγε ”καινά δαιμόνια”) και για διαφθορά των νέων – αλλά και γιατί διέσυρε τους δικαστές.

 Τους διέσυρε με την απολογία του (δεδομένου ότι πολλοί εξ αυτών ήταν απαίδευτοι, ευκαιριακά μέλη της Ηλιαίας που  ασκούσαν άσχετα με τη Δικαιοσύνη επαγγέλματα, όπως αυτά του λυχνοποιού, του σαγματοποιού κλπ).

  Τους διέσυρε αποδεικνύοντας, με την απολογία του (που στηριζόταν στην τετράγωνη λογική του) πως δεν ενδιαφέρονταν για το δίκαιο (Ξενοφών: ”Αθηναίων Πολιτεία”). Απολογία-απαύγασμα των ιδεών του (εν μέσω πλήθους ακροατών και οργάνων του δικαστηρίου [κηρύκων, υπηρετών κλπ]) για την ισορροπία ψυχής-λογικής, χάρη στην οποία δεν δείλιασε – και προ του θανάτου του ακόμα – να μιλά με ψυχραιμία για την αθανασία της ψυχής, αντί να προσπαθεί να αντλήσει δύναμη και παρηγοριά από τα υπερκόσμια, όπως συνήθιζαν να κάνουν άλλοι (σ.σ: Ο Σωκράτης θεωρούσε τον φόβο του θανάτου το ίδιο ντροπιαστικό με την αδικία, Επίκτητος: ”Εγχειρίδιον”).

   Φιλόσοφο σαν τον Σωκράτη σίγουρα δεν είδε ο κόσμος τότε ούτε πρόκειται να δει εις το διηνεκές, γιατί συνδύαζε την ψυχική αρχοντιά με το φωτεινό, πρωτοποριακό και αεικίνητο ελεύθερο πνεύμα, αλλά και με τη φιλοπατρία (Στο Πλατωνικό ”Συμπόσιον” ο μαθητής του Αλκιβιάδης διηγείται την αντοχή του φιλόσοφου στις κακουχίες των πολέμων στους οποίους συμμετείχε [μάχη της Ποτίδαιας το 432 π Χ, του Δηλίου το 424 π Χ και της Αμφίπολης το 422 πΧ] ανταποκρινόμενος ως απλός στρατιώτης στο κάλεσμα της πατρίδας του [πόλης- κράτους] Αθήνας).

   Ο Σωκράτης συνδύαζε ακόμα την ευφυῒα και την ευστροφία με την πρακτικότητα, την καταδεκτικότητα και την κοινωνικότητα. Κι αυτό το τελευταίο ήταν και είναι ασυνήθιστο χαρακτηριστικό για φιλοσόφους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι λίγο-πολύ παράξενοι, κλειστοί στον εαυτό τους, λιγόλογοι ή σιωπηλοί (βλ. ιδανικό φιλόσοφο κατά Καντ). Σε αντίθεση με αυτούς, ο Σωκράτης ήταν κοινωνικός.

  Αυτό το αποδεικνύει και η παρουσία του στο συμπόσιο (δείπνο) του Αγάθωνα (Πλάτων: ”Συμπόσιον”), όπου του επεφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή οι συνδαιτυμόνες του ζητώντας του να καθίσει κοντά τους, σαν να επρόκειτο να τους μεταδώσει με ένα του άγγιγμα τη γνώση, την ευστροφία και τη χάρη του λέγειν.

 Ας σημειωθεί ότι στον ”Μενέξενο” του Πλάτωνα ο Σωκράτης ισχυρίζεται πως είχε δασκάλα στη Ρητορική την Ασπασία του Περικλή, πράγμα καθόλου παράξενο για εκείνον λόγω της προοδευτικότητάς του στο θέμα αυτό, που τον έκανε να συνομιλεί και με άλλες ευφυείς γυναίκες, όπως η πυθαγόρεια φιλόσοφος Διοτίμα και οι εταίρες Θεοδότη και Καλλιστώ (Ξενοφών: ”Απομνημονεύματα”).

   Έτσι εξηγείται γιατί ο Σωκράτης ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στις γυναίκες και τους νέους της Αθήνας, η οποία εκπροσωπούσε τότε το καλύτερο σχολείο της Ελλάδας. Σχολείο όπου μπορούσε να προσαρμοστεί ο κάθε Αθηναίος στην κάθε ανάγκη συμμετέχοντας σε δημόσιους διαλόγους στην Αγορά και σε συμπόσια, όπως εκείνο που είχε διοργανώσει ο νεαρός ποιητής Αγάθων, με καλεσμένους – μεταξύ πολλών – τον φιλόσοφο Πλάτωνα και τον δάσκαλό του Σωκράτη.

 Τον Σωκράτη που το μόνο κοινό του με άλλους φιλοσόφους (στοχαζόταν διαφορετικά από όλους) ήταν η αφηρημάδα του. Αφηρημάδα που έγινε αιτία να καθυστερήσει εκείνο το βράδυ στον δείπνο (ξεχασμένος στους συλλογισμούς του έμενε ακίνητος κάτω από γειτονική εξώπορτα), γι’ αυτό και βρήκε μαζεμένους  τους άλλους να τον περιμένουν ανυπόμονα με επικεφαλής τον Αγάθωνα ο οποίος τον παρακάλεσε πρώτος να καθίσει κοντά του.

  Έτσι εξηγείται, επίσης, γιατί ο Σωκράτης – αν και κοινός, υποδειγματικός  θνητός  – παρουσιάζεται σε έργα μαθητών του (βλ. Πλάτων και Ξενοφών) σαν ένας άνθρωπος ”θεϊκός”, με παράξενη δύναμη. Άνθρωπος που με έμβλημα το δελφικό ρητό ”Γνῶθι σεαυτόν” συγκινούσε καρδιές και ασκούσε επηρεασμό αφυπνίζοντας ψυχικά τους Αθηναίους (βλ. ”Δαιμόνιο” του Σωκράτη, η εσωτερική φωνή που άκουγε από παιδί μέσα του και λειτουργούσε όπως ο οίστρος [η αλογόμυγα] στα ζώα κατευθύνοντας τις επιλογές του).

  Άνθρωπος που δίδασκε και ασκούσε την αρετή (την κορυφαία από τις αξίες), ενώ είχε μετατρέψει την κοσμολογική ερμηνεία της αρχής του κόσμου των Ιώνων φιλοσόφων σε ανθρωπολογική και προσπαθούσε να ξυπνήσει στους ανθρώπους (με τη διαλεκτική και μαιευτική μέθοδο) την ορμή για το καλό, ώστε να τους δημιουργηθεί εσωτερική ανησυχία η οποία με τον καιρό θα οδηγούσε στην ηθική τους βελτίωση μέσω της αρετής.

   Της αρετής την οποία ο Σωκράτης ταύτιζε με τη γνώση και, ως εκ τούτου, πίστευε ότι ”όποιος κάνει κακό, το κάνει από αμάθεια” (αν και αυτό δεν ισχύει στην εποχή μας, όπου – μεταξύ των εγκληματιών – υπάρχουν μορφωμένοι, επιστήμονες, που διακρίνονται για την βαρβαρότητα και τα δολοφονικά ένστικτά τους… ).

   Ο Σωκράτης, ωστόσο, είχε θεμελιωμένη την αντίληψή του πάνω στο ”Πράττω το καλό και ευτυχώ” (με συνακόλουθο το ”Πράττω το κακό και δυστυχώ”), στην ιδέα ότι κανείς δε ζητά να κάνει τον εαυτό του δυστυχισμένο, δε θέλει να τον βλάψει.

   Μ’ αυτήν την εξιδανικευμένη αντίληψη, άλλωστε – αν και η σκέψη του ήταν προσανατολισμένη πάντα στην πρακτικότητα – καθόρισε τις ηθικές και πολιτικές έννοιες όπως η δικαιοσύνη, η ανδρεία, η ευσέβεια, η σωφροσύνη, το αγαθόν κλπ.

   Ο Σωκράτης καθόρισε, ουσιαστικά, τον ακριβή ορισμό και τη σύλληψη των εννοιών με βάση τους κανόνες της ηθικότητας. Τους κανόνες της στέρεης ηθικής επιστήμης, τις ισχύουσες αρχές και τις αιώνιες αξίες, τις οποίες μετουσίωσε σε παράδειγμα με τη ζωή και, προπάντων, με το θάνατό του.

   Σημειωτέον ότι καταδικάστηκε με ψήφους 281 έναντι 220 υπέρ αυτού και ”έφυγε” πλαισιωμένος στη φυλακή από συγκινημένους μαθητές του: τον συντοπίτη του απ’ την Αλωπεκή Κρίτωνα και τον γιο του Κριτόβουλο, τον Σιμμία, τον Κέβητα, τον Απολλόδωρο, τον Αντισθένη, τον Ευκλείδη, τον Φαίδωνα, τον Μενέξενο και άλλους).

  Ο ”θείος” φιλόσοφος ”έφυγε” φορτωμένος με αξίες και αρχές πολιτικής και ηθικής συμπεριφοράς. Αξίες και αρχές τις οποίες ανέδειξε μοναδικά σε όλη του τη ζωή μέχρι τον θάνατό του. Μέχρι την άρνησή του να αποδράσει (σύμφωνα με το σχέδιο των φίλων του, που του γνωστοποίησε έγκαιρα εκλιπαρώντας τον να δεχτεί ο συνομήλικος μαθητής του Κρίτων, αφού εξαγόρασε προηγουμένως τον δεσμοφύλακά του [Πλάτων: ”Κρίτων”]), επικυρώνοντας τη διδασκαλία του με την απόφασή του να μην πράξει τίποτα άλλο, παρά ό,τι ορίζουν οι νόμοι (Ξενοφών, λληνικά”: ”Κατά νόμον πάντα ποιήσειν”)…

 

Κρινιώ Καλογερίδου

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Συνελήφθη Τουρκάλα φοιτήτρια στις ΗΠΑ λόγω άρθρου της για τη Μέση Ανατολή

Η Ρουμέισα Οζτούρκ συνελήφθη κοντά στο σπίτι της στο Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης, ανέφερε η δικηγόρος η οποία προσέφυγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστόνης κάνοντας λόγο για «αθέμιτη κράτηση».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η υπηρεσία μετανάστευσης των ΗΠΑ συνέλαβε μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια από την Τουρκία που έκανε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης και ανακάλεσε τη βίζα της, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο και τη δικηγόρο της.

Η Ρουμέισα Οζτούρκ συνελήφθη κοντά στο σπίτι της στο Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης, ανέφερε η δικηγόρος η οποία προσέφυγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστόνης κάνοντας λόγο για «αθέμιτη κράτηση».

Απαντώντας σε αυτήν την προσφυγή, η περιφερειακή δικαστής Ίντιρα Ταλουάνι διέταξε την υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων (ICE) να μην μεταφέρει την Οζτούρκ εκτός της Μασαχουσέτης χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και να την κρατήσει στην Πολιτεία αυτή για τουλάχιστον 48 ώρες αφού ενημερώσει για αυτήν την πρόθεσή της.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και της ICE δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για κάποιο σχόλιο.

Η Οζτούρκ, 30 ετών, σπουδάζει με υποτροφία του ιδρύματος Φουλμπράιτ και παρακολουθούσε το διδακτορικό πρόγραμμα Μελέτης Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης, σύμφωνα με τη σελίδα της στο LinkedIn. Προηγουμένως είχε φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Πέρυσι, η Οζτούρκ έγραψε ένα άρθρο γνώμης, μαζί με έναν άλλον φοιτητή, στη φοιτητική εφημερίδα Tufts Daily, επικρίνοντας την αντίδραση του πανεπιστημίου στις εκκλήσεις των σπουδαστών να διακόψει τους δεσμούς του με εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ και «να αναγνωρίσει την παλαιστινιακή γενοκτονία». Βρίσκεται στις ΗΠΑ με βίζα F-1, που σημαίνει ότι της επιτρέπεται να ζει στη χώρα για το διάστημα των σπουδών της, σύμφωνα με τη δικηγόρο Μάχα Χανμπαμπάι. Την συνέλαβαν ενώ «πήγαινε να συναντήσει φίλους της για το γεύμα του Ραμαζανιού».

«Βάσει των όσων βλέπουμε σε όλη τη ώρα, η άσκηση του δικαιώματός της στην ελευθερία της έκφρασης έπαιξε κάποιο ρόλο στη σύλληψή της», είπε η Χανμπαμπάι.

Υποστηρικτές της φοιτήτριας σχεδιάζουν μια διαδήλωση αργότερα σήμερα στο Σόμερβιλ.

Η Οζτούρκ συνελήφθη περίπου τρεις εβδομάδες μετά τον Μαχμούντ Χαλίλ, φοιτητή στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και νόμιμο, μόνιμο κάτοικο των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον κατηγόρησε, χωρίς αποδείξεις, ότι στηρίζει τη Χαμάς, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Στο στόχαστρο και φοιτητής από τη Νότια Κορέα

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιδιώκουν επίσης να συλλάβουν έναν φοιτητή γεννημένο στη Νότια Κορέα, ο οποίος είναι νόμιμος, μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ και συμμετείχε σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις. Προς το παρόν, η σύλληψή του απαγορεύτηκε από τα δικαστήρια στα οποία προσέφυγε.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει βάλει στο στόχαστρο και άλλους φοιτητές, από τα Πανεπιστήμια Κορνέλ της Νέας Υόρκης και Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Αμερικανικός βομβαρδισμός με ένα νεκρό και 13 τραυματίες στην Υεμένη

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου παρών στη συνοικία της Σανάα όπου έγινε ο βομβαρδισμός είδε τα συντρίμμια κατεστραμμένου κτιρίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι δεκατρείς τραυματίστηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό στην πρωτεύουσα Σανάα, σύμφωνα με του αντάρτες Χούθι της Υεμένης οι οποίοι απέδωσαν τον βομβαρδισμό στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ.

«Ένας πολίτης σκοτώθηκε και άλλοι δεκατρείς τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών, με βάση τον οριστικό απολογισμό της αμερικανικής επίθεσης εναντίον πολυκατοικίας στη Σανάα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του κινήματος Ανίς Αλασμπάχι.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου παρών στη συνοικία της Σανάα όπου έγινε ο βομβαρδισμός είδε τα συντρίμμια κατεστραμμένου κτιρίου.

Οι βομβαρδισμοί

Νωρίτερα, μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στο υεμενίτικο κίνημα Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού»), γνωστότερο με το επώνυμο της οικογένειας των ιδρυτών και ηγετών του, ανέφεραν πως αμερικανοί βομβαρδισμοί έπληξαν πολυκατοικία στη Σανάα και τομέα σε προπύργιό του, στη Σαάντα, στη βόρεια Υεμένη.

Η Ουάσιγκτον δεν επιβεβαίωσε συγκεκριμένα πλήγματα, πάντως αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου είπε στο AFP ότι «η CENTCOM διεξάγει πλήγματα, μέρα και νύχτα, εναντίον διαφόρων εγκαταστάσεων των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη».

Μιλούσε για το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Τι έχει προηγηθεί

Τη 15η Μαρτίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις, διαμηνύοντας πως θα κάνει χρήση συντριπτικής ισχύος όσο οι αντάρτες συνεχίζουν να βάζουν στο στόχαστρο πλοία που κινούνται σε θαλάσσιες διαδρομές-κλειδιά στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Οι Χούθι έχουν ανακοινώσει πολλές αμερικανικές επιδρομές, ανάμεσά τους πολύνεκρο βομβαρδισμό το περασμένο Σάββατο. Η Ουάσιγκτον ανέφερε πως σκοτώθηκαν πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του υεμενίτικου ένοπλου κινήματος. Οι Χούθι, από την πλευρά τους, έκαναν λόγο για 53 νεκρούς και 98 τραυματίες.

Η Ουάσιγκτον λέει πως σκοπός των πληγμάτων είναι να εξουδετερωθούν οι απειλές που εγείρουν οι Χούθι για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, οδό εξαιρετικά σημαντική για το διεθνές εμπόριο. Οι αντάρτες έχουν εξαπολύσει πάνω από εκατό επιθέσεις από τον Νοέμβριο του 2023 εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι Χούθι απείλησαν πως θα ξανάρχιζαν τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων αν δεν αιρόταν ο αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο από τις ισραηλινές αρχές. Εκτόξευσαν επανειλημμένα πυραύλους εναντίον του εδάφους του Ισραήλ —οι ένοπλες δυνάμεις του οποίου διαβεβαίωσαν πως αναχαιτίστηκαν όλοι— αφότου ξανάρχισαν μαζικοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη. Η κλιμάκωση οδήγησε στους πρώτους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στην Υεμένη αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου.

Οι Χούθι λένε πως έχουν βάλει επίσης στο στόχαστρο επανειλημμένα τη δύναμη κρούσης αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP 

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Ποια η πορεία της Κύπρου και του Ελληνισμού μετά την πενταμερή! Οι πρώτες διαρροές

Από διαρροές και πληροφορίες που συλλέξαμε είναι προφανές πως διάφορες διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο και το εξωτερικό διερευνούν πλέον λεπτομερώς τα πεπραγμένα της Κυπριακής Δημοκρατίας των τελευταίων δύο ετών προσπαθώντας να ιχνηλατουν πως και με ποια πρόσωπα και μοχλούς κατάφερε να τα πηγαίνει τόσο καλά στο εξωτερικό.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Γιάννης Πεγειώτης
Επιβαλλόμενο προλογικό
Αν καμιά φορά εμείς οι πενήντα και κάτι ακόμα και οι εξηντάρηδες και κάτι του πολέμου του ’74 σας φαινόμαστε δύσκολοι γιναξιήες με την Κύπρον και την αλήθειαν της προσφυγιάς της φτώχειας του ξεριζωμού. Μεν θυμώννεις μαζίν μας. Κουβαλούμεν εν τη καρδία καμπόσα. Πίσω που τες νύχτες με τα κρασιά ή τες μπύρες τα σιγομιλήματα με τους σειράες. Κάτι παράξενες συνομιλίες με τες συμμαθήτριες μας με μιαν αγάπην άλλου τόπου, χρόνου και αρώματος. Μεν παραξενεύκεσαι παιδίν μου. Κάποιοι είμαστεν παιθκιάν των συσσιτίων των ρούχων που την μέριμναν των παράκκων των τσιατιρκών. Του φόβου των ανεξήγητων διχασμών των μεγάλων. Κοπελλούθκια των δανεικών παντόφλων. Του μισού μισού παγωτού. Των πειραμάτων με το πρωίν – δείλις στα σκολεία ώσπου να βρεθεί η φόρμουλα.
Μπορεί τα μμάθκια μας ανεξήγητα κάποτε να κάμνουν παννιά. Εν είμαστεν αδιάφοροι. Πρόωρα είμαστην μεγαλωμένοι μεγαλωμένες με χάσματα. Στα πενηντα τζιαι κάτι ανακαλύπτεις τι σου κλέψαν τι σου χαράξαν. Εν ήβρες ώρα να πεις με κάποιον τρόπον πολλά «αγαπώ». Πάμπολλα «ευχαριστώ». Λλία ξέρεις πονώ πονώ πολλά. Εν αντέχω. Προείχε η επιβίωση, το παιδικό μεροκάματο, οι αρφούες, οι μιτσιοί που επρεπεν να γλέπεις ουλλή μέρα. Μα ’σαι οκτώ χρονών είσια μεάλος. Εισαι μεάλη… Κουβαλούμεν τζιαι εμείς παιδίν μου τους κακοκρυμμένους σταυρούς τες χωσμένες μας δοκιμασίες.

ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ

Μετά την πολυμερή της Γενεύης μας πολιορκούν ποικίλες διαρροές. Η βασικότερη αφορά τη συμπεριφορά του Ταταρ. Συμφωνα με τον Αντρα Πιμπισιη του Φιλελεύθερου: “

Έγινε αρκετή συζήτηση

Σύμφωνα με πληροφορίες μας στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου από πλευράς Γενικού Γραμματέα έγινε αρκετή συζήτηση διότι δεν αποδεχόταν ο Ερσίν Τατάρ έναν προσωπικό απεσταλμένο.
Ήταν δηλαδή εντελώς αρνητικός στον όποιο διορισμό από πλευράς ΓΓ ΟΗΕ.
Στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης φέρεται να ανέφερε πως ο ίδιος θα ήθελε τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου αλλά αντιλαμβανόμενος ότι αυτό είναι δύσκολο τότε ήταν έτοιμος να δεχθεί τον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου, όπως ήταν και προηγουμένως.
Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία υποστήριζε τον διορισμό, ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε να είναι αρνητικός.

Άλλαξαν θέμα για λίγο

Ο Γενικός Γραμματέας άφησε στο πλάι τη συζήτηση για το διορισμό απεσταλμένου και πήγε στο θέμα της επόμενης συνάντησης. Εισηγήθηκε όπως η επόμενη συνάντηση πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου και πάλι στη Γενεύη με το ίδιο φόρματ.
Θα είναι δηλαδή και πάλι άτυπη διάσκεψη με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων και τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Ακολούθησε σύντομο διάλειμμα

Μετά τη κατάληξη στο πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει ένα διάλειμμα και να επανέλθουν με το θέμα του διορισμού, που ήταν εκείνη τη στιγμή και το μόνο ανοικτό.
Επανήλθαν και η συζήτηση συνεχίστηκε χωρίς να διαφαίνεται συμφωνία. Σε κάποιο σημείο ο Τατάρ φέρεται να υποστήριξε πως αφού διορίστηκε η Ολγκίν και δεν βρήκε κοινό έδαφος γιατί θα πρέπει να διοριστεί νέος απεσταλμένος.
Είχε απέναντι του όμως τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος επέμεινε καθιστώντας σαφές ότι θα υπήρχε απόφαση για διορισμό απεσταλμένου.

Ζήτησε να μιλήσει με Φιντάν

Ο Ερσίν Τατάρ ζήτησε ακολούθως χρόνο για να μιλήσει με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Οι δύο μίλησαν αρκετά στην τουρκική και εν τέλει ο Τατάρ επανήλθε δηλώνοντας πως θα δεχόταν το διορισμό απεσταλμένου αλλά αυτός θα είχε να ασχοληθεί με τα ΜΟΕ.
Στον Τατάρ απάντησε αμέσως μετά ο ίδιος ο Γκουτέρες ξεκαθαρίζοντας του πως δεν ήθελαν απεσταλμένο για το ΜΟΕ. Και προχώρησε βάζοντας ενώπιον των συνομιλητών του τρεις επιλογές:
  1. Ειδικός απεσταλμένος για την Κύπρο,
  2. Ειδικός απεσταλμένος για κίνηση προς τα εμπρός,
  3. Ειδικός σύμβουλος για την ανάληψη την αποστολή καλών υπηρεσιών.
Μετά από την παρέμβαση του Τούρκου ΥΠΕΞ υπήρξε κατάληξη στη συγκεκριμένη αναφορά: Προσωπικός απεσταλμένος για ετοιμασία των επόμενων βημάτων.”

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Τα κρίσιμα βράδυα της πολυμερούς γράφαμε:” Επιπροσθετα ανεπιβεβαιωτες πληροφορίες αναφέρουν πως από την αποχώρηση των Βρετανών από την Ε.Ε η Κυπριακή Κυβερνηση συνέχισε την εμβάθυνση εξωτερικής πολιτικής με προσανατολισμούς και σε άλλα κέντρα κλείνοντας κάποιους διαύλους πληροφοριών τις οποίες οι ΒΡΕΤΤΑΝΟΙ θεωρούσαν δεδομένες.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα η Κύπρος διακινδύνευσε μια συνεχή κινητικότητα σε ολόκληρο τον κόσμο και προσπάθησε έστω με τις φοβίες της να μην είναι στο βαθμό που μπορούσε πιόνι οποιουδήποτε. Επίκεντρο της προσπάθειας ήτο το Υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο κτίζεται από καιρό, από έτη, ιδιαίτερα μετά το κούρεμα και την κριση μια απόπειρα συνέχειας και αποτροπής με χρήση πολυμοχλικων πιέσεων και διευκολύνσεων προς πολλά κέντρα. Χωρις να αναιρεί τη συμμετοχή της στην Ε.Ε τηρησε μια στάση παράλληλης ενεργοποίησης και συμμαχιών.”

Από διαρροές και πληροφορίες που συλλέξαμε είναι προφανές πως διάφορες διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο και το εξωτερικό διερευνούν πλέον λεπτομερώς τα πεπραγμένα της Κυπριακής Δημοκρατίας των τελευταίων δύο ετών προσπαθώντας να ιχνηλατουν πως και με ποια πρόσωπα και μοχλούς κατάφερε να τα πηγαίνει τόσο καλά στο εξωτερικό.

Είναι όντως αλήθεια πως κορυφαίες υπηρεσίες πληροφοριών έχουν προσέξει τον τελευταίο καιρό την υπερβολική εργατικότητα συγκεκριμένων στελεχών της Κυπριακής Κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας στη διεθνή σκακιέρα.
Ειναι επίσης αλήθεια πως οι τουρκοκυπριακές αντιδράσεις για τις ενέργειες του Υπουργού Εξωτερικών και των τεχνοκρατών του Υπουργείου ομιλούν εύγλωττα πως μια νέα γενιά προσώπων η οποία με την συνεργασία των παλαιών πολυπειρων κινούνται στα τέσσερα σημεία του Ορίζοντος χωρίς τυμπανοκρουσιες για το καλό της Κύπρου και του Ελληνισμού.
Αυτό προδίδουν αρκετές συμμαχίες αλλά και η είσοδος σε χώρους και κρατη όπου παλαιότερα είμαστε ανεπιθύμητοι.Σε αυτό
βοήθησε και η πολυετής εργασία εν κρυπτω σε πολλές γεωγραφικές ζώνες και επίπεδα.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΝΩΣΗ ΕΔΕΙΞΕ ΠΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΆΘΕΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΎ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Το σημειώσαμε και παλαιότερα πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατάφερε να πείσει για το γερό του στομάχι.Προεδρος ενός μικρού κράτους πορεύτηκε μεθοδικά και κατάφερε να συμμαζέψουν ολίγον έστω τον Ταταρ.
Να συναντηθεί μαζί του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έστω κι αν διαλαλεί πως δεν τον αναγνωρίζει.Να ασχοληθούν με την Κύπρο οι μεγάλοι κυρίως ο Γ.Γ του ΟΗΕ ο οποίος είχε ανάγκη αυτή την “επιτυχία”
Περισσότερο αφανείς οι συνεργάτες του οι οποίοι κόπιασαν και ήτο προσεκτικοί χωρίς διαρροές.Τραβουν κουπί για το κοινό καλό και την πατρίδα και τον Ελληνισμό .
Κατά το Ευρωπα ι κο Συμβουλίο που ακολούθησε την πολυμερή διαφάνηκε πως πήγαμε οργανωμένοι για να καταδείξουμε την δρωσα παρουσία μας στην Ευρωπα ι κης Ένωση.
Αυτή η συγκυρία είναι ευνο ι κη για μας.Γι αυτό και η Τουρκία αποφάσισε για δικούς της λόγους να μην κηρύξει το τέλος των διαπραγματεύσεων.Ετσι εμείς κερδίζοντας χρόνο και μελετώντας το νέο γεωστρατηγικό τοπίο και προχωρώντας για το καλό των Ελλήνων της Κύπρου και του Ελληνισμού εν γένει θα βρούμε αν θέλουμε τις διεξόδους.
Για πρώτη φορά στις διαρροές εντάσσονται και σημεία στα οποία η τακτική των Τούρκων απέτυχε.
Το ζητούμενο είναι τώρα ένα νέο αποφασιστικό ξεκίνημα.

ΠΟΙΑ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κακά τα ψέματα ήρθε η ώρα να παλέψουμε σε όλα τα πεδία ως Έλληνες.Ηγεσια, λαός, ομογένεια.Η βενζίνη της ρητορικής της ηττοπάθειας και του καλού παιδιού έναντι της Τουρκίας έχει στερέψει .
Τώρα πλέον οφείλουμε να πορευτούμε με κοινή λογική και τεκμηρίωση του δικαίου μας.Παντου θεσμικά να εξηγούμε πως η ρητορική του νταή δεν θα είναι πλέον ανεκτή από την πλυπαραπτωματικη Τουρκία.Με όλα τα μέσα μη εξαιρουμένης και της καλής θέλησης να χαράξουμε πορεία στη βάση αρχών αλλά και των οποίων στρατηγικών όπλων έχουμε διπλωματικά και στην κυριολεξία.Να μας ζυγίζουν φίλοι και εχθροί και να κατανοούν πως Κυπριακή Δημοκρατία  και Ελλάδα στις συμμαχίες τους είναι συνεπείς μα και στα ζητούμενα και τις αρχές τους δεν είναι παίξε γέλασε.
Να μας νοιώσουν λογικά αυστηρούς και συνεπείς σε θέματα αρχών και του εθνικού μας δικαίου.
Η ιστορία διδάσκει πως ο κόπος και ο αγώνας επιβίωσης κρατών και εθνών μακροπρόθεσμα ανταμείβεται.Χρειαζεται όμως επένδυση ιδρώτα μέχρις αίματος και αγωνιστική φρονιμαδα συνοδευόμενη με ανδρεία.
Αν ο Χριστοδουλίδης ως δρομέας οκυπους πορευτεί με τους συνεργάτες του με σθένος προστατεύοντας την Κυπριακή Δημοκρατία θα δικαιώσει όσους τον στήριξαν.
Χωρίς έπαρση ταπεινά και ανδρεία να χαράξει τις κόκκινες μας γραμμές.
Αυτή είναι η μόνη σωτηρία διέξοδος της πολιτικής και εθνικής του σταδιοδρομίας.
Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα9 λεπτά πριν

Bloomberg: Τα σημαντικά μαθήματα που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα για τις αμυντικές δαπάνες της Ευρώπης

Μεγάλο μέρος των δαπανών της χώρας έχει διατεθεί σε στρατιωτικό προσωπικό και στην προμήθεια όπλων από το εξωτερικό, ενώ ελάχιστα...

blue and red cargo ship blue and red cargo ship
Οικονομία40 λεπτά πριν

Διχάζει το σχέδιο Τραμπ για την επιβολή τελών σε πλοία κινεζικής κατασκευής!

Πολλοί υποστήριξαν ότι το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την αναζωογόνηση της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας είναι πιθανό να γυρίσει μπούμερανγκ,...

Οικονομία1 ώρα πριν

Β. Κορκίδης: Οι δασμοί Τραμπ πλήττουν και την ελληνόκτητη ναυτιλία

Οι δασμοί είναι μία απομάκρυνση από τη συμφωνία GATT και προκαλεί ευρύτερη αναστάτωση στο εμπόριο και την αγορά.

Άμυνα2 ώρες πριν

Αποκαλυπτήρια γλυπτού “Κιβωτός Εθνικής Μνήμης”

Η Κιβωτός Εθνικής Μνήμης, πάνω στην οποία έχουν λαξευτεί όλα τα ονόματα των υπέρ Πατρίδας μας πεσόντων, αποτελεί έργο του...

Οικονομία2 ώρες πριν

Wall Street: Τέσσερις φορές o μισθός ενός εργάτη στις ΗΠΑ τα μπόνους των τραπεζιτών!

Οι συμφωνίες έχουν επιβραδυνθεί αυτό το τρίμηνο, καθώς με τα στελέχη να παρακολουθούν τη δασμολογική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και...

Δημοφιλή