Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Süddeutsche Zeitung: Έχει σημασία η επίσκεψη Όρμπαν στη Μόσχα;

Δημοσιεύτηκε στις

“Και λοιπόν;”

“Και λοιπόν;”, τιτλοφορείται κείμενο της Süddeutsche Zeitung σχετικά με την αιφνίδια επίσκεψη Όρμπαν στη Μόσχα και τη συνάντηση του Ούγγρου πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

“Υπάρχουν δύο τρόποι να αξιολογηθεί η επίσκεψη του Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα. Πρώτον: με αγανάκτηση. Η Ουγγαρία μπορεί να προεδρεύει αυτό το διάστημα στο Συμβούλιο της ΕΕ, αυτό όμως δεν δίνει φυσικά στον Όρμπαν το δικαίωμα ή ακόμη και την εντολή να πετάξει για τη Ρωσία σε μία “ειρηνευτική αποστολή” στο όνομα της ΕΕ” παρατηρεί η εφημερίδα του Μονάχου.

Με την Ένωση να έχει ξεκαθαρίσει απολύτως τη θέση της στον πόλεμο στην Ουκρανία, “το σόλο ταξίδι του Όρμπαν είναι μία συνειδητή κλωτσιά στο καλάμι των Ευρωπαίων συναδέλφων του.

Και εδώ ερχόμαστε στον δεύτερο τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς αυτό το ταξίδι: με χλευασμό […] Το να αναστατωθούμε εξαιτίας όσων κάνει ο Όρμπαν και να ζητάμε μη ρεαλιστικές ποινές – όπως για παράδειγμα να του αφαιρέσουμε ξανά την προεδρία του Συμβουλίου! – χαροποιεί πρωτίστως τον ίδιο τον Πούτιν. Διότι τον ωφελεί ό,τι χτύπημα και αν καταφέρνει στην ΕΕ, η οποία εδώ και πάνω από δύο χρόνια αντιστέκεται με επιμονή στον πόλεμό του – και αυτό πολύ συχνά και με τη σύμφωνη γνώμη του Όρμπαν. Επομένως, ίσως να ήταν ταιριαστή μία τρίτη διαφορετική αντίδραση: Ο Όρμπαν στη Μόσχα; Ε και λοιπόν;” διερωτάται η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Γενικά θέματα

Έντονη κριτική κατά της Κομισιόν από την Eurometaux για την αδυναμία στήριξης της ευρωπαϊκής βαριάς βιομηχανίας

Σε νέα επιστολή της, η Eurometaux, η ένωση των ευρωπαϊκών εταιρειών μη σιδηρούχων μετάλλων, καταλογίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτυχία ως προς την υποστήριξη της βαριάς βιομηχανίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσιμης ενεργειακής μετάβασης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε νέα επιστολή της, η Eurometaux, η ένωση των ευρωπαϊκών εταιρειών μη σιδηρούχων μετάλλων, καταλογίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτυχία ως προς την υποστήριξη της βαριάς βιομηχανίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσιμης ενεργειακής μετάβασης.

«Παρότι στηρίζουμε τη μετάβαση προς μηδενικές εκπομπές άνθρακα, ένα πλαίσιο πολιτικής που επικεντρώνεται μονοδιάστατα σε αυτόν τον στόχο, χωρίς να δίνει την ίδια έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ενεργοβόρων βιομηχανιών, θα ήταν ένα σοβαρό στρατηγικό σφάλμα», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ένωση.

Η Κομισιόν εξετάζει την αναθεώρηση του πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, ωστόσο, σύμφωνα με την Eurometau, το σχέδιο αγνοεί τον ρόλο της βαριάς βιομηχανίας, κρίσιμης για την επεξεργασία μετάλλων που είναι απαραίτητα για την πράσινη μετάβαση.

Η Ένωση επισημαίνει επίσης πως οι υφιστάμενοι κανόνες δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Για ορισμένες χαλυβουργίες, το ενεργειακό κόστος αγγίζει πλέον το 60% του συνολικού λειτουργικού κόστους – από 40% προηγουμένως – γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στην παραγωγή και στην αγορά.

Σε αυτό το περιβάλλον, προειδοποιεί η Eurometaux, υπάρχει κίνδυνος η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επιχειρεί να περιορίσει την εξάρτησή της από τρίτες χώρες όπως η Κίνα, να αποδυναμώσει περαιτέρω τη δική της παραγωγική βάση.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Dark MAGA: Μια θεωρία βγαλμένη από δυστοπικό μυθιστόρημα

Καθώς η αναμέτρηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον μέχρι πριν λίγες μέρες κυβερνητικό του συνεργάτη Έλον Μασκ αποκτά καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις οι υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου ρίχνουν στο τραπέζι μια νέα θεωρία βγαλμένη κυριολεκτικά από σελίδες ενός βιβλίου που θα μπορούσε να έχει την υπογραφή του Νταν Μπράουν.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Καθώς η αναμέτρηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον μέχρι πριν λίγες μέρες κυβερνητικό του συνεργάτη Έλον Μασκ αποκτά καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις οι υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου ρίχνουν στο τραπέζι μια νέα θεωρία βγαλμένη κυριολεκτικά από σελίδες ενός βιβλίου που θα μπορούσε να έχει την υπογραφή του Νταν Μπράουν.

Ο όρος Dark MAGA ακούστηκε στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ για να περιγράψει το «αυστηρό και σκοτεινό» όπως χαρακτηρίστηκε σύνολο με το οποίο εμφανίστηκε η Μελάνια Τραμπ. Οι θιασώτες της νέας θεωρίας προσέθεσαν στο Dark MAGA τη λέξη conspiracy που σημαίνει συνωμοσία.

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή η τεχνολογική ελίτ με προεξέχοντες τον Ελον Μασκ και τον Πίτερ Θίελ (συνιδρυτή με τον Μασκ του PayPal) συνωμοτούν εναντίον του Τραμπ με στόχο να μετατρέψουν τις ΗΠΑ σε μια «κολοσσιαία εταιρεία» με Διευθύνων Σύμβουλο κάποιον που θα λειτουργεί ως μαριονέτα του αόρατου «Δ.Σ.» αυτής της… εταιρείας. Οι θιασώτες της θεωρίας λένε ότι ηγέτες αυτής της συνωμοσίας είναι ο Μασκ και Θίελ για αυτό και ονομάζουν την ομάδα αυτή PayPal Mafia.

Μάλιστα σύμφωνα με τη θεωρία αυτός ο CEO έχει ήδη βρεθεί και δεν είναι άλλος τον Τζ. Ντ. Βανς τον οποίο οι βαρόνοι της τεχνολογίας κατάφεραν να πείσουν τον Τραμπ να τοποθετήσει ως αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Με χτυπήματα εναντίον του Τραμπ όπως την καταγγελία του Μασκ ότι ο Τραμπ βρίσκεται στη λίστα Επστάιν η ομάδα αυτή πιστεύει ότι θα καταφέρει να απομακρύνει τον Τραμπ από την θέση του και να αναδειχθεί ο Βανς σε πρόεδρο.

Εκείνοι που μιλούν για αυτή την θεωρία πιστεύουν ότι ο απώτερος στόχος της ομάδας είναι να διαλύσει την αμερικανική δημοκρατία και να μετατρέψει τη χώρα σε μια «εταιρική μοναρχία» που θα διοικείται από δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας.

Πνευματικός ηγέτης της συνομωσίας φέρεται ο Κέρτις Γιάρβιν, πρώην προγραμματιστής υπολογιστών και αυτοαποκαλούμενος φιλόσοφος που θέλει να τον αποκαλούν «Σκοτεινό Ξωτικό». Γράφοντας με το ψευδώνυμο Μένσιους Μόλντμπαγκ σε ένα ιστολόγιο του 2008, ο Γιάρβιν στήριξε την ιδέα μιας μοναρχίας με επικεφαλής ένα δικτάτορα για να αντικαταστήσει τη δημοκρατία στις ΗΠΑ.

Οι ιδέες του Γιάρβιν που ήταν κάποτε περιθωριακές φέρεται να έχουν κερδίσει πλέον οπαδούς μεταξύ των οποίων μεγιστάνες της βιομηχανίας της τεχνολογίας όπως ο Μασκ, ο Θίελ και ο δισεκατομμυριούχος μηχανικός λογισμικού Μαρκ Άντρεσεν. Ο Γιάρβιν συγκρίνει τη δημοκρατία με «ξεπερασμένο λογισμικό» και ζήτησε τη δημιουργία μιας κυβέρνησης που βασίζεται στην τεχνολογία, δραστική μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και κατάργηση των εκλογών ώστε όλες τις αποφάσεις για τη χώρα να τις παίρνουν οι βαρόνοι της βιομηχανίας της τεχνολογίας.

Μπορεί όλα αυτά να είναι απλά τρελές θεωρίες συνωμοσίας από αυτές που οι Αμερικανοί παραδοσιακά λατρεύουν να αναπτύσσουν και να συζητούν αλλά θα μπορούσε κάποιος να ρίξει λίγο λάδι στη φωτιά σημειώνοντας ότι ο Μασκ στη σύντομη κυβερνητική του θητεία προχώρησε αμέσως σε αθρόες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ενώ πριν από λίγα 24ωρα έκανε γνωστό ότι θεωρεί ότι υπάρχει πλέον σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ που ζητά εναλλακτική διέξοδο από τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς και θέτει εαυτόν μπροστάρη για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος.

Naftemporiki.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Σχέδιο κατάργησης του τεκμαρτού εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζει η κυβέρνηση

Στόχος του σχεδιασμού είναι η μετάβαση σε ένα σύστημα φορολόγησης βάσει πραγματικών εισοδημάτων, όπως καταγράφονται από τις δηλώσεις και τα ψηφιακά συστήματα, αντί των τεκμαρτών υπολογισμών ή προκαθορισμένων πολλαπλασιαστών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη σταδιακή μείωση, ακόμα και την πλήρη κατάργηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών εξετάζει η κυβέρνηση, υπό το βάρος της αυξανόμενης πολιτικής πίεσης και των έντονων αντιδράσεων από επαγγελματικούς φορείς.

Το τεκμαρτό εισόδημα, που εφαρμόστηκε με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, έχει οδηγήσει στην επιβολή φόρων σε δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, ακόμα και για εισοδήματα που δεν έχουν αποκτήσει ή δηλώσει. Το οικονομικό επιτελείο επανεξετάζει τον μηχανισμό αυτό, προκειμένου να υιοθετηθεί μια πιο δίκαιη και ρεαλιστική βάση φορολόγησης.

Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει είτε σημαντική μείωση είτε πλήρη κατάργηση του τεκμαρτού, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδώσουν πλήρως τα ψηφιακά εργαλεία διασταύρωσης στοιχείων της ΑΑΔΕ, όπως το myDATA, τα POS και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, ή ότι θα εντοπιστεί ισοδύναμη πηγή εσόδων για την αναπλήρωση του σχετικού δημοσιονομικού κενού.

Στόχος του σχεδιασμού είναι η μετάβαση σε ένα σύστημα φορολόγησης βάσει πραγματικών εισοδημάτων, όπως καταγράφονται από τις δηλώσεις και τα ψηφιακά συστήματα, αντί των τεκμαρτών υπολογισμών ή προκαθορισμένων πολλαπλασιαστών.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτή τη συζήτηση παίζει η σύνδεση του τεκμαρτού εισοδήματος με τον κατώτατο μισθό. Η υφιστάμενη σύνδεση οδηγεί σε αυτόματες αυξήσεις της ελάχιστης φορολογητέας βάσης κάθε φορά που αναπροσαρμόζεται ο βασικός μισθός — από τα 11.620 ευρώ το 2024 στα 12.320 ευρώ το 2025. Το φαινόμενο αυτό θεωρείται στρεβλωτικό και εξετάζεται η αποσύνδεση των δύο μεγεθών, ώστε να μην επιβαρύνονται δυσανάλογα επαγγελματίες που δεν έχουν αυξήσει ουσιαστικά τον τζίρο τους.

Παράλληλα, σχεδιάζονται παρεμβάσεις στον τρόπο υπολογισμού του τεκμαρτού με βάση την παλαιότητα της επιχείρησης, τον κύκλο εργασιών και τον αριθμό των εργαζομένων. Το νέο μοντέλο αναμένεται να προβλέπει μεγαλύτερες εκπτώσεις για νέες και μικρές επιχειρήσεις, ενώ θα περιορίζει τις επιβαρύνσεις για όσες, παρότι ξεπερνούν τον μέσο όρο του ΚΑΔ τους, δεν διαθέτουν ανάλογη φοροδοτική ικανότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα10 ώρες πριν

Τουρκική εισβολή σε όλον τον πλανήτη μέσω της αμυντικής βιομηχανίας

Πωλεί όπλα σε όλες τις ηπείρους με εισπράξεις 7,2 δις δολαρίων, συμπαραγωγές και γεωπολιτικά κέρδη παγκοσμίων διαστάσεων

Πολιτική11 ώρες πριν

Yeni Safak: Το ψευδοκράτος ανακοινώνει Χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού

Υπό τον τίτλο, «Νέο μέτωπο για τη Γαλάζια Πατρίδα», η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι «η Ελλάδα ετοιμάζεται να καταθέσει στα...

Αναλύσεις11 ώρες πριν

China’s expanding economic footprint in South America

While these engagements are often presented as mutually beneficial, a closer examination reveals a pattern of exploitative practices that prioritize...

Πολιτική12 ώρες πριν

Αναφορά στην προστασία κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στη θάλασσα από Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ, με φόντο τις προκλήσεις...

Άμυνα12 ώρες πριν

Σχολή Πυροβολικού: Ισχύς δια της γνώσεως

To Σώμα του Πυροβολικού έχει χαρακτηριστεί και δικαίως, ως «ο Βασιλιάς της μάχης».

Δημοφιλή