Ακολουθήστε μας

Διεθνή

To powergame της Τουρκίας με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις

Η Τουρκία δεν θα μείνει να παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις για ένα γεωστρατηγικό έργο

Γιώργος Φιντικάκης

Η γεωστρατηγική σημασία του καλωδίου και τα μηνύματα της Αγκυρας ότι δεν θα παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις για το έργο των 2 δισ. ευρώ, στο οποίο η ίδια δεν συμμετέχει. Ποιον εξυπηρετεί το σίριαλ.

Τη γεωστρατηγική σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, για την οποία ενδιαφέρεται έντονα και το Ισραήλ, αναδεικνύουν τα όσα συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα, νότια της Κάσου και της Καρπάθου.

Η κίνηση της Αγκυρας να αναπτύξει πολεμικά πλοία στην περιοχή, με πρόσχημα την παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας από το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» που διεξάγει έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση του καλωδίου, δείχνει ότι η Τουρκία δεν θα μείνει να παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις για ένα γεωστρατηγικό έργο, ύψους 2 δισ. ευρώ, στο οποίο η ίδια δεν συμμετέχει.

Και το οποίο, όσο θα καθυστερεί να ξεμπλοκάρει τόσο θα τροφοδοτεί σενάρια για διασύνδεση της Κύπρου με την Τουρκία, όπως η πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο γνωστός μας Μάθιου Μπράιζα, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, σήματα που δεν περνούν απαρατήρητα από Αθήνα και Λευκωσία.

Το περιστατικό στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου θύμισε σε πολλούς την παρεμπόδιση το 2021 του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo από τουρκικά πολεμικά πλοία, όταν έκανε έρευνες για τον αγωγό East Med σε θαλάσσια περιοχή ΝΔ της Κύπρου, και παρότι οι τότε συνθήκες ήταν διαφορετικές, το συμπέρασμα είναι το ίδιο.

Για την ιστορία, ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι οι έρευνες βυθού του ιταλικού πλοίου ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Η Τουρκία αντιδρά σε κάθε μεγάλο ενεργειακό έργο που την παρακάμπτει καθώς η στρατηγική επιδίωξη του Ταγίπ Ερντογάν είναι η χώρα του να αποτελέσει τον βασικό, αν όχι και τον μοναδικό, κόμβο για τη μεταφορά ενέργειας προς την Ευρώπη, όπως είχε επιχειρήσει να κάνει με το φυσικό αέριο του Ισραήλ, προτού διαρρήξει εντελώς τις σχέσεις του μαζί του.

Ο Εast Med ήταν το πρώτο μεγάλο έργο που παρέκαμπτε την Τουρκία, ενώ η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (Great Sea Interconnector), παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, επίσης παρακάμπτει την Τουρκία.

Και επειδή το θέμα είναι γεωπολιτικά ευαίσθητο, προφανώς γι’ αυτό και δεν διέρρευσε το παραμικρό από τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη το περασμένο Σάββατο στη Λευκωσία, παρότι στη συνέντευξη που είχε δώσει λίγες μέρες πριν στην «Κ» ο Κύπριος ηγέτης είχε κάνει ειδική μνεία στο πόσο απαραίτητη, «γεωπολιτικά, πολιτικά και ενεργειακά», είναι για τη χώρα η ηλεκτρική διασύνδεση.

Το πόσο κρίσιμο ρόλο παίζει η παραπάνω διάσταση φαίνεται και από το γεγονός ότι η ελληνική ρυθμιστική αρχή ενέργειας έχει βάλει ως παράμετρο για να εγκρίνει το έργο και το γεωπολιτικό ρίσκο. Σύμφωνα με την τελευταία της απόφαση, προβλέπεται ότι αν αυτό ναυαγήσει, τα μέχρι τότε κόστη θα είναι ανακτήσιμα από τον ΑΔΜΗΕ. Αντίστοιχη διάταξη με εκείνη της ελληνικής αρχής έχει ζητηθεί και από τον κύπριο ρυθμιστή (ΡΑΕΚ) να συμπεριλάβει στις εγκριτικές του αποφάσεις.

Επόμενο ραντεβού 12 Αυγούστου

Με φόντο το νωπό σκηνικό έντασης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, διεξήχθη χθες η τηλεδιάσκεψη των στελεχών της Κομισιόν με εκπροσώπους των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, των δύο ρυθμιστικών αρχών και του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν πρόοδος των εκκρεμοτήτων αλλά και το γεφύρωμα ή όχι των διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Ηταν η δεύτερη τηλεδιάσκεψη μέσα σε λίγες μέρες που γίνεται με πρωτοβουλία των Βρυξελλών, λίγες μόλις μέρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη και ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν χαμηλώσει οι τόνοι από αμφότερες τις πλευρές και επικρατεί σιγή ασυρμάτου.

Στο διά ταύτα της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, το σίριαλ φαίνεται ότι συνεχίζεται. Λευκός καπνός και πάλι δεν βγήκε, παρά μόνο η ΡΑΕΚ φέρεται να δήλωσε ότι έχει λάβει τα στοιχεία από τον ΑΔΜΗΕ, τα μελετάει και θα καταλήξει σε απόφαση στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι αν δεν αλλάξει η απόφαση του Κύπριου ρυθμιστή (για μη ανάκτηση του κόστους από τον promoter του έργου), δημιουργείται ένα κενό 100 εκατ. ευρώ σε αυτό και καθίσταται μη βιώσιμο.

Από την πλευρά των Βρυξελλών, οι κοινοτικοί λέγεται ότι όρισαν νέα τηλεδιάσκεψη για τις 12 Αυγούστου, κοντά δηλαδή στα μέσα του επόμενου μήνα, όπου πρέπει ο ΑΔΜΗΕ να δώσει το Final Notice to Proceed στη γαλλική Nexans για την κατασκευή του καλωδιακού τμήματος, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέχρι τις 12 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα ρυθμιστικά θέματα, χωρίς φυσικά να είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί, όπως έχει γίνει και με άλλα ορόσημα στο πρόσφατο παρελθόν.

Το ένα θέμα που εκκρεμεί είναι να ξεκινήσει η ανάκτηση του κόστους διασύνδεσης από τις αρχές του 2025, όπως ζητά ο Διαχειριστής, με τη μετακύλιση αυξήσεων στις χρεώσεις των καταναλωτών των δύο χωρών. Στην περίπτωση της Κύπρου, τα ποσά αυτά έχουν υπολογιστεί σε 25 εκατ. ευρώ ετησίως από τις αρχές του 2025 έως το 2030, δηλαδή σε 150 εκατ. ευρώ με μια ετήσια επιβάρυνση των χρηστών ύψους 30 ευρώ, η οποία θεωρείται μικρή σε σχέση με τα οφέλη της Κύπρου.

Το δεύτερο θέμα, το οποίο επίσης η ΡΑΕΚ έχει δηλώσει ότι εξετάζει να αλλάξει από κοινού με τη ΡΑΕΕΥ, είναι η τροποποίηση στη διασυνοριακή κατανομή του κόστους (Cross Border Cost Allocation-CBCA), έπειτα από το έλλειμμα 100 εκατ. που έχει προκληθεί στο έργο από την υπαναχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να χορηγήσει ισόποση επιδότηση. Τώρα, το ποσό αυτό θα πρέπει να επιμεριστεί με αναλογία 63%-37% στους Κύπριους και τους Ελληνες καταναλωτές. Και η τρίτη εκκρεμότητα αφορά την ανάκτηση του κόστους σε περίπτωση που αυτό ναυαγήσει για λόγους γεωπολιτικού ρίσκου.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με όσα ξέραμε για το έργο, ότι στο τραπέζι παραμένουν οι ίδιες ακριβώς εκκρεμότητες και ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα και προφανώς οι πιέσεις αυξάνονται, τόσο από την Κομισιόν όσο και από τη γαλλική Nexans που κατασκευάζει το υποθαλάσσιο καλώδιο.

Ο παράγοντας Τουρκία

Τα γεγονότα ωστόσο των τελευταίων ωρών δείχνουν ότι όσο συνεχίζεται η αβελτηρία και τα προβλήματα δεν λύνονται στην ώρα τους, η συνεχής μετάθεση των εξελίξεων στο μέλλον δίνει την ευκαιρία σε τρίτους παράγοντες να δυσχεραίνουν περαιτέρω την υπόθεση καλώδιο.

Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει καιρό τώρα ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την οριστική της απουσία από το μεγάλο πράσινο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής.

Στο παιχνίδι των μεγάλων ενεργειακών διαδρόμων που είναι το μέλλον, η Άγκυρα δεν συμμετέχει σε κανένα από τα μεγάλα σχέδια διασυνδέσεων της Ευρώπης με τη Β. Αφρική και τη Μ. Ανατολή, είτε μέσω Ισραήλ είτε μέσω Αιγύπτου.

Το άγχος του αποκλεισμού της από νέους οικονομικούς, ενεργειακούς και στρατηγικούς διαδρόμους είναι αυτό που τη διακατέχει, καθώς αμφισβητεί τον ρόλο που είχε για αιώνες ως σταυροδρόμι της Ευρώπης με την Ασία και παλιότερα ως Οθωμανική Αυτοκρατορία και με την Αφρική.

Η Αν. Μεσόγειος αγγίζει ευαίσθητες χορδές της τουρκικής διπλωματίας, το γεωπολιτικό ρίσκο στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι υπαρκτό και το μόνο που επιτυγχάνει η διελκυστίνδα και το πολύμηνο σίριαλ με το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου είναι να το ενισχύει, όπως έδειξαν οι τουρκικές προκλήσεις στις έρευνες του ιταλικού πλοίου «Ievoli Relume».

euro2day.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Διεθνή

Πανωλεθρία για τους τουρκοκίνητους τρομοκράτες από τους Κούρδους στο φράγμα Τισρίν!

Τράπηκαν σε φυγοί οι τρομοκράτες του SNA που υποστηρίζεται από την Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Syria ΑΑΝΕΣ -Tisreen φραγμα SDF: Χθες το απόγευμα, τρομοκράτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία υποστηριζόμενοι από πολεμικά αεροσκάφη και drones εξαπέλυσαν επίθεση μεγάλης κλίμακας στον λόφο Syriatel. Δύο τεθωρακισμένα οχήματα καταστράφηκαν και ένα άλλο υπέστη ζημιές. Επιβεβαιώθηκε ότι 18 SNA τρομοκράτες σκοτώθηκαν και άλλοι 9 τραυματίστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή. Οι SNA επιχείρησαν μια δεύτερη επίθεση στο λόφο Συριαντέλ, αλλά οι δυνάμεις των SDF κατέστρεψαν ένα όχημα που μετέφερε πολυβόλο DShK και ένα άλλο τεθωρακισμένο όχημα BMB, ανατρέποντας την επίθεση.

Συνολικά οι δυνάμεις SDF πραγματοποίησαν 19 επιχειρήσεις εναντίον των SNA, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής: Καταστροφή 7 τεθωρακισμένων BMB. Καταστροφή 3 τανκ. Καταστροφή 6 οχημάτων εξοπλισμένων με πολυβόλα DShK. Στόχευση 3 εχθρικών συγκεντρώσεων.

Μετά την απόκρουση των επιθέσεων, η τουρκική κατοχή και οι SNA τρομοκρατες της κατέφυγαν, ως συνήθως, σε βομβαρδισμούς με drones και βαρύ πυροβολικό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 5 μαχητές SDF.

-Syria -Ένα US drone στόχευσε μια μοτοσυκλέτα στην περιοχή της Sarmada κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας στο βόρειο Idlib και 2 HTS τρομοκρατες σκοτωθηκαν ,οι Mohammad Fayyad Al-Theiban και Nayef Hammoud Aloui.
-Syria- Τρομοκράτες του HTS επιτέθηκαν σήμερα το πρωί σε σπίτια Κούρδων στη συνοικία Ζοράβα της Δαμασκού και συνέλαβαν 100 κουρδους πολιτες.
-Iraq- Αυτονομη περιοχη Κουρδισταν.ΗPG δυναμεις Πραγματοποιήσαν 5 επιχειρήσεις drones Kamikaze με στόχο Τούρκους εισβολείς στο Xakurkê και στο Δυτικό Zap και καταστρέψαν 1 ραντάρ, 1 οχύρωση, 1 εκσκαφέα και 1 άρμα υπέστη ζημιές.
-Syria -Οι τρομοκράτες του Jolani HTS (Hayat Tahrir al-Sham) στη Συρία, που υποστηρίζονται από την Αλ Κάιντα, συνέλαβαν αρκετούς πολίτες στη συριακή πόλη Hama και τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια χρησιμοποιώντας μαχαίρια και αιχμηρά εργαλεία.
-Syria-Tishreen .Τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος στόχευσε μια συνοδεία ανθρώπων που κατευθύνονταν προς το Φράγμα #Tishreen . Το πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε και έκοψε τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο φράγμα, αναγκάζοντας τον κόσμο να εγκαταλείψει τα οχήματά του και να συνεχίσει με τα πόδια. Λίγο αργότερα, το Tουρκικό πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε ξανά την ομάδα….Οι τρομοκρατες SNA ξεκινησαν πριν λιγο ακομα μια μεγαλη επιθεση για να καταλαβουν τον στρατηγικο λοφο Syriatel στο φραγμα Τishreen.Syria -Ghadir Al-Bustan, νότια της Quneitra. Το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση με drone σε οχήματα τρομοκρατών του HTS που μετεφεραν οπλα, στο Ghadir al-Bustan σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Συνάντηση Ερντογάν με Ντμπεϊμπά και ΥΠΕΞ Συρίας!

Κινήσεις που καταδεικνύουν τη συστηματική προσπάθεια Ερντογάν να εδραιώσει την Τουρκία ως ρυθμιστή ζητημάτων σε μία ευρεία περιοχή από την ανατ. Μεσόγειο μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε σήμερα μια σειρά επαφών υψηλού επιπέδου, από τη Λιβύη έως τη Συρία, κινήσεις που καταδεικνύουν τη συστηματική προσπάθειά του να εδραιώσει την Τουρκία ως ρυθμιστή ζητημάτων σε μία ευρεία περιοχή από την ανατ. Μεσόγειο μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Συνάντηση Ερντογάν με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά

Η πρώτη από τις σημαντικές επαφές πραγματοποιήθηκε με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, στο προεδρικό συγκρότημα. Οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Λιβύης, με τον Ερντογάν να δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας είναι ο νόμιμος συνομιλητής της Τουρκίας στη Λιβύη και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας σε πολλούς τομείς, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της ναυτιλίας».

Η αναφορά του στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της περιοχής, καθώς πρόσθεσε ότι «η στενή επαφή και συνεργασία θα συνεχιστεί για τη διασφάλιση των κοινών συμφερόντων της Τουρκίας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ελπίζουμε σε συμφωνία στη Γάζα

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογραφεί στη Γάζα, δηλώνοντας «παρακολουθούμε στενά τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και ελπίζουμε να λάβουμε θετικά νέα το συντομότερο δυνατό».

Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Συρίας

Λίγο αργότερα, ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Άσαντ Χασάν Σιμπανί, στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και με την παρουσία μόνο του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν. Αν και δεν έγιναν δηλώσεις, οι συζητήσεις φαίνεται να σχετίζονται με την αναζήτηση τρόπων συνεργασίας Άγκυρας-Δαμασκού σε κάθε τομέα.

Μπαρζανί και Κομπάνι: Μια ιστορική πρώτη συνάντηση

Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση ότι ο Κούρδος ηγέτης του Βόρειου Ιράκ, Μπαρζανί, θα συναντήσει τον διοικητή των κουρδικών δυνάμεων YPG της Συρίας, Μαζλούμ Κομπάνι, προκάλεσε αίσθηση. Πρόκειται για μια συνάντηση που θα γίνει για πρώτη φορά μεταξύ των δύο Κούρδων ηγετών και που, όπως όλα δείχνουν, προκύπτει από τις πρόσφατες διαβουλεύσεις του Μπαρζανί με τον Ερντογάν στην Άγκυρα.

Αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας διαχείρισης του Κουρδικού ζητήματος με φόντο τη Συρία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

O απεσταλμένος του Τραμπ επηρέασε τον Νετανιάχου περισσότερο σε μία συνάντηση από ό,τι ο Μπάιντεν όλο το χρόνο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γουίτκοφ προέτρεψε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί βασικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για μια συμφωνία

Δημοσιεύτηκε

στις

To πως φτάσαμε σε συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων περιγράφει σε ρεπορτάζ του στους Times of Israel ο Jacob Magid.
Γράφει ο Γιάννης Πεγειώτης
Η «τεταμένη» συνεδρίαση της Ιερουσαλήμ οδήγησε σε μια σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνούν κατ’ αρχήν στη συμφωνία ομήρων δύο ημέρες αργότερα, οι πλευρές οριστικοποιούν τώρα τις λεπτομέρειες εφαρμογής
Μια «τεταμένη» συνάντηση το Σαββατοκύριακο μεταξύ του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του επερχόμενου απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, οδήγησε σε μια σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την ομηρεία, με τον κορυφαίο βοηθό του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να κάνει περισσότερα για να επηρεάσει τον πρωθυπουργό σε μια ενιαία συνεδρίαση παρά ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το έκανε όλο το χρόνο, δήλωσαν δύο Άραβες αξιωματούχοι στους Times of Israel την Τρίτη.
Ο Γουίτκοφ βρίσκεται στην Ντόχα την περασμένη εβδομάδα για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ομηρεία, καθώς οι μεσολαβητές προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου. Το Σάββατο, ο Witkoff πέταξε στο Ισραήλ για μια συνάντηση με τον Νετανιάχου στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γουίτκοφ προέτρεψε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί βασικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για μια συμφωνία, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι τη Δευτέρα στους Times of Israel υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ούτε ο Γουίτκοφ ούτε το γραφείο του Νετανιάχου απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.
Το βράδυ της Δευτέρας -δύο μέρες μετά τη συνάντηση της Ιερουσαλήμ- οι ομάδες διαπραγμάτευσης του Ισραήλ και της Χαμάς ενημέρωσαν τους μεσολαβητές ότι αποδέχτηκαν κατ’ αρχήν την πρόταση για τη συμφωνία ομήρων, δήλωσαν οι δύο Άραβες αξιωματούχοι. Οι πλευρές εργάζονται έκτοτε για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί είναι οι ακριβείς παράμετροι της αποχώρησης του Ισραηλινού Στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας, με τους διαμεσολαβητές να περιμένουν ακόμη έναν χάρτη από το Ισραήλ που θα το σχεδιάσει, δήλωσαν οι Άραβες αξιωματούχοι.

Οι δύο αξιωματούχοι υπέθεσαν ότι μια συμφωνία θα ανακοινωθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη με τη μορφή κοινής δήλωσης από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο, που μεσολαβούν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε ότι το Ισραήλ είχε αποδεχθεί τη συμφωνία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων 98 ομήρων, ενώ η Χαμάς δεν είχε κάνει ακόμη το ίδιο.
Ένας από τους Άραβες αξιωματούχους είπε ότι η τριφασική συμφωνία ομήρων που ολοκληρώνεται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι σε μεγάλο βαθμό η ίδια με την πρόταση που είχε προταθεί από το Ισραήλ τον περασμένο Μάιο.
«Μια συμφωνία θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί πολύ νωρίτερα, αλλά και οι δύο πλευρές οδήγησαν σε διάλυση συνομιλιών σε διάφορες χρονικές στιγμές», είπε ο Άραβας αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος απέρριψε επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς από τις ΗΠΑ ότι η Χαμάς ήταν το μόνο εμπόδιο για την κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ έχει επίσης ματαίωση των συνομιλιών τους τελευταίους αρκετούς μήνες. Ο Άραβας αξιωματούχος είπε ότι ο Νετανιάχου αποχώρησε από τη σταδιακή πρόταση που ενέκρινε τον Μάιο, προσπαθώντας να δώσει προτεραιότητα στην πρώτη φάση αυτής της προσφοράς, ώστε το Ισραήλ να μπορέσει να συνεχίσει τις μάχες στη Γάζα αμέσως μετά.

Τώρα και τα δύο μέρη συμφώνησαν να παραμείνουν πίσω από το σταδιακό πλαίσιο και το κάνουν ταυτόχρονα — αναμφισβήτητα για πρώτη φορά, είπε ο Άραβας αξιωματούχος.

Ενώ η συμφωνία έχει τρία στάδια, οι όροι της δεύτερης φάσης δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέχρι να ξεκινήσει η πρώτη φάση.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των 42 ημερών, 33 από τις υπόλοιπες γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και βαριά άρρωστους ομήρους θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα περίπου 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας. Το Ισραήλ θα αποσυρθεί εν μέρει από τη Γάζα, ενώ θα διευκολύνει την είσοδο 600 φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα κάθε μέρα.
Το δεύτερο στάδιο θα απελευθερώσει τους εναπομείναντες ζωντανούς ομήρους και θα ολοκληρωθεί με μια δήλωση οριστικού τερματισμού των εχθροπραξιών. Στην τρίτη φάση θα απελευθερωθούν τα πτώματα που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς.
Την 16η ημέρα της πρώτης φάσης, οι διαπραγματευτικές ομάδες θα ξεκινήσουν συνομιλίες για τους όρους της δεύτερης φάσης. Αυτές οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν επίσης σε πλαίσια για τη μεταπολεμική διαχείριση της Γάζας.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεζε το Ισραήλ να διεξαγάγει τέτοιο σχεδιασμό εκ των προτέρων, υποστηρίζοντας ότι η αποτυχία να το κάνει ή να προωθήσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στη Χαμάς κινδύνευε να καταστρέψει τα στρατιωτικά κέρδη. Ο Νετανιάχου αντιστάθηκε σε μεγάλο βαθμό, υποστηρίζοντας ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός ήταν μάταιος όσο η Χαμάς εξακολουθεί να λειτουργεί και επίσης απορρίπτει την προτίμηση των ΗΠΑ για την Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στη Δυτική Όχθη να αντικαταστήσει την τρομοκρατική ομάδα στη Γάζα.
Μη θέλοντας να περιμένει άλλο, ο Blinken έδωσε την Τρίτη μια ομιλία αποκαλύπτοντας ένα σχέδιο για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα που ελπίζει ότι τα μέρη θα υιοθετήσουν.
Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει παράσχει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου που πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έχει δυσκολευτεί κατά καιρούς να επηρεάσει τη δίωξη του Ισραήλ για τη σύγκρουση και τη συμπεριφορά του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αξιωματούχοι Μπάιντεν επισημαίνουν την επιτυχία τους να πείσουν τον Νετανιάχου να επιτρέψει βοήθεια στη Γάζα μετά την πολιορκία που επιβλήθηκε γύρω από τη Λωρίδα για εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς. Ωστόσο, η ροή της βοήθειας μειώθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, με τον Blinken να υποστηρίζει ότι όλοι οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.
Τον Οκτώβριο, ο Blinken και ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin έστειλαν επιστολή στους Ισραηλινούς ομολόγους τους προειδοποιώντας ότι η αποτυχία εφαρμογής μιας σειράς βημάτων για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης εντός 30 ημερών κινδύνευε τη συνέχιση της προμήθειας επιθετικών όπλων στο Ισραήλ. Το Ισραήλ απέτυχε να ανταποκριθεί σε πολλά από τα αιτήματα που αναφέρονται στην επιστολή μέχρι τη λήξη της προθεσμίας – η οποία ήρθε λίγο μετά την ήττα της Αντιπρόεδρου Καμάλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές από τον Τραμπ – αλλά οι ΗΠΑ δήλωσαν ικανοποιημένες με την πρόοδο που είχε σημειώσει η Ιερουσαλήμ σε αρκετά τα αιτήματα.
Την περασμένη άνοιξη, οι ΗΠΑ στηρίχτηκαν σκληρά στο Ισραήλ για να μην «χτυπήσει» τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρίσκονταν καταφύγιο.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Μάιο την απόφαση να σταματήσει μια αποστολή βομβών 2.000 λιβρών εν μέσω φόβων ότι το Ισραήλ θα τις χρησιμοποιούσε στη Ράφα, οδηγώντας σε μεγάλο αριθμό απωλειών αμάχων στις μάχες.

Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν λένε ότι κατάφεραν να πείσουν το Ισραήλ να αλλάξει τα στρατιωτικά του σχέδια με τρόπο που να καλύπτει τους αμάχους, κατευθύνοντάς τους προς την παράκτια ανθρωπιστική ζώνη, με το μεγαλύτερο μέρος της Ράφα να ισοπεδώνεται στην επίθεση που ακολούθησε, η οποία περιελάμβανε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και την 7η Οκτωβρίου. εγκέφαλος Yahya Sinwar καθώς και η καταστροφή σηράγγων λαθρεμπορίου κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου. Άλλες παραδόσεις παρόμοιων βαριών βομβών στο Ισραήλ έχουν προχωρήσει, υποδεικνύοντας ότι η αποστολή βομβών 2.000 λιβρών που εξακολουθεί να διατηρείται είναι περισσότερο ένα συμβολικό μέτρο.
Ένας τρίτος Άραβας αξιωματούχος από μια από τις μεσολαβούσες χώρες υποστήριξε ότι οι ανησυχίες για την εσωτερική πολιτική απώθηση στη μέση της εκλογικής περιόδου εμπόδισαν τον Μπάιντεν να ασκήσει περισσότερη δημόσια πίεση στο Ισραήλ.
Επεσήμανε μια συνάντηση που είχε ο Μπλίνκεν με τον Νετανιάχου τον Αύγουστο, μετά την οποία ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί μια πρόταση γεφύρωσης των ΗΠΑ για μια συμφωνία ομήρων. Ο Άραβας αξιωματούχος μαζί με ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ είπαν στους Times of Israel ότι δεν ήταν αυτό που εκτυλίχθηκε στη συνάντηση και ότι τα σχόλια του Blinken είχαν ρίξει ένα σημαντικό κλειδί σε αυτόν τον γύρο συνομιλιών, ο οποίος τελικά κατέρρευσε.
Ο Blinken είπε στους New York Times νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Χαμάς έτεινε να σκληρύνει τις θέσεις της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν παρατήρησε το φως της ημέρας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, υποδεικνύοντας ότι η Ουάσιγκτον απέφυγε να κατηγορήσει δημόσια τον Νετανιάχου για την έλλειψη συμφωνίας, ώστε να μην βλάψει περαιτέρω τις συνομιλίες.
Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή35 λεπτά πριν

Πανωλεθρία για τους τουρκοκίνητους τρομοκράτες από τους Κούρδους στο φράγμα Τισρίν!

Τράπηκαν σε φυγοί οι τρομοκράτες του SNA που υποστηρίζεται από την Τουρκία

Διεθνή1 ώρα πριν

Συνάντηση Ερντογάν με Ντμπεϊμπά και ΥΠΕΞ Συρίας!

Κινήσεις που καταδεικνύουν τη συστηματική προσπάθεια Ερντογάν να εδραιώσει την Τουρκία ως ρυθμιστή ζητημάτων σε μία ευρεία περιοχή από την...

Πολιτική2 ώρες πριν

Αντιδράσεις για την αφίσα της Teknofest 2025! Εμφανίζεται ολόκληρη την Κύπρο υπό τουρκική κατοχή

Η εκδήλωση που διοργανώνεται στα Κατεχόμενα λειτουργεί ως εργαλείο προβολής της τουρκικής πολιτικής.

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Το Παιχνίδι με τον Συριακό Αγωγό: πώς τα σχέδια της Τουρκίας επηρεάζουν τις περιφερειακές φιλοδοξίες του Ισραήλ

Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία αναβίωσε τα σχέδια της Τουρκίας να κατασκευάσει αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω...

Απόψεις3 ώρες πριν

Ο Τασούλας και η συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών

Σε επίμαχη συνεδρίαση ο κ. Τασούλας μας έμαθε νέα δικής του έμπνευσης μαθηματικά

Δημοφιλή