Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Τουρκία: Ο Ερντογάν διεκδικεί ρόλο περιφερειακής δύναμης για τη χώρα του

Δημοσιεύτηκε στις

Οι εναγώνιες προσπάθειες του Ερντογάν για περιφερειακή ηγεμονία

Του Κώστα Ράπτη

Ο Ερντογάν αναζητεί περιφερειακό ρόλο – αλλά δεν τον βρίσκει. Εξ ου και η πραγματικότητα πάντοτε υπολείπεται της θεαματικής ρητορικής του.

Τελευταίο δείγμα υπήρξε ο φραστικός πόλεμος που άνοιξε με το Ισραήλ, μετά τη δήλωσή του ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας ότι η χώρα του μπορεί να σπεύσει στο πλευρό των συμμάχων της στην Παλαιστίνη, όπως έπραξε στη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.

Το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών και ο πολιτικός του προϊστάμενος Ίσραελ Κατς πήραν τη σκυτάλη, σε μία ιδιόμορφη άσκηση διαδικτυακής (αντι)διπλωματίας, με αναρτήσεις σκίτσων που εμφανίζουν τον Ερντογάν ως μαριονέτα στα πόδια του αγιατολλάχ Χαμενεϊ του Ιράν ή τον εξομοιώνουν με τον Σαντάμ Χουσεΐν (παραπέμποντας προφανώς στο σκληρό τέλος του άλλοτε ισχυρού άνδρα του Ιράκ). Ο δε Κατς επανήλθε, ζητώντας από τις χώρες του ΝΑΤΟ να αποβάλλουν από τους κόλπους τους την Τουρκία.

Η πραγματικότητα όμως έχει περισσότερες αποχρώσεις. Λόγου χάρη, η τροφοδοσία της οικονομίας και της πολεμικής προσπάθειας του Ισραήλ με αζερικό πετρέλαιο μέσω τουρκικών λιμένων συνεχίζεται απρόσκοπτα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2024, το Αζερμπαϊτζάν εξήγαγε 1.021.917 βαρέλια αργού πετρελαίου στο Ισραήλ, με αύξηση κατά 28% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2023.

Τι παρωθεί τον Ερντογάν να ανεβάζει τους τόνους; Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την αντικειμενική αναβάθμιση της Τουρκίας τις δύο τελευταίες δεκαετίες, άρα και με την ανάγκη αυτή να μεταφρασθεί σε ισχυρότερο ρόλο για τα ζητήματα της περιοχής της. Ο δεύτερος ρόλος αφορά τη ρευστοποίηση των προηγούμενων συσχετισμών και συμμαχιών σε όλη τη Μέση Ανατολή, γεγονός που συνεπάγεται ότι όποιος δεν διερευνήσει το νέο τοπίο, κινδυνεύει να βρεθεί αποκλεισμένος. Για την Τουρκία, ή τουλάχιστον για τον Ερντογάν, αυτό αγγίζει το κατεξοχήν “υπαρξιακό ζήτημα” της χώρας, ήτοι το Κουρδικό, καθώς οι Κούρδοι αυτονομιστές θεωρούνται ευθυγραμμισμένοι με το Ισραήλ, πράγμα που εξηγεί τις αναφορές του Τούρκου προέδρου ότι στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση κρίνεται η τύχη της ίδιας της Ανατολίας.

Ο τρίτος και συγκυριακά περισσότερο βαρύνων λόγος αφορά βέβαια την εσωτερική πολιτική κατάσταση της Τουρκίας και τη διαιώνιση της ερντογανικής εξουσίας. Οι δημοτικές εκλογές του Μαρτίου έδειξαν πόσο ευάλωτο είναι το κυβερνών κόμμα, ιδίως λόγω της πλαγιοκόπησής του από τους αντιπολιτευόμενους ισλαμιστές του Νέου Κόμματος Ευημερίας. Εν μέσω πληθωριστικής κρίσης, η οποία ούτως ή άλλως βαραίνει τα πνεύματα στην τουρκική κοινωνία, οι Τούρκοι ψηφοφόροι εμφανίζονται να αγανακτούν αφενός με την τύχη των Παλαιστινίων (παίρνοντας έτσι τις μετρητοίς τη ρητορική του Ερντογάν και καθιστώντας τον υπόλογο για ασυνέπεια) και αφετέρου με τη συνεχιζόμενη παρουσία εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Το τελευταίο αυτό στοιχείο, που οδηγεί όλο και πιο συχνά σε θλιβερά επεισόδια ρατσιστικού χαρακτήρα σε πόλεις της Ανατολίας, υποχρεώνει τον Ερντογάν να αναθεωρήσει τη στάση του έναντι της Δαμασκού. Πόσο μάλλον που κάτι τέτοιο άπτεται και της αντιμετώπισης των αυτονομημένων Κούρδων της βόρειας Συρίας. Η δεύτερη σημαντικότερη εξέλιξη των ημερών, μετά το ανέβασμα των τόνων έναντι του Ισραήλ, είναι ακριβώς οι ζυμώσεις για μια τουρκο-συριακή επανασυμφιλίωση, που θεωρείται ότι βρέθηκαν και στο επίκεντρο της τελευταίας συνάντησης Άσαντ-Πούτιν στη Μόσχα.

Απειλούσε επανηλειμμένα το τελευταίο διάστημα ο Ερντογάν με μια νέα στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία, η οποία ωστόσο δεν έχει προκύψει, προφανώς γιατί πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη οι αντιρρήσεις των ΗΠΑ, αλλά και της Ρωσίας. Η τελευταία, ως έχουσα φιλικές σχέσεις τόσο με την Άγκυρα όσο και με τη Δαμασκό μεσολαβεί για μία επανασυμφιλίωση των δύο πλευρών.

Ωστόσο, τα “αγκάθια” είναι πολλά: ο Άσαντ δεν σκοπεύει να προσέλθει σε επίσημο διάλογο με τον Ερντογάν αν δεν εξασφαλίσει προκαταβολική δέσμευση αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από τις περιοχές της βόρειας Συρίας που κατέχουν. Επιπλέον, οι ισλαμιστές αντάρτες της Ταχρίρ αλ Σαμ δεν πρόκειται ασφαλώς να υπακούσουν αυτόματα στις όποιες εντολές της Άγκυρας, ενώ και το σενάριο της μαζικής μετακίνησης προσφύγων από την Τουρκία στον συριακό βορρά δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς ισχυρές αναταράξεις επί του πεδίου.

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Διεθνή

International Journalists Network: Οι δημοσιογράφοι εν μέσω κλοιού στο Μπαγκλαντές

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ain o Salish Kendra , κατέγραψε 531 περιστατικά παρενόχλησης κατά δημοσιογράφων το 2024.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου, μια τεταμένη ατμόσφαιρα κυρίευσε την ιστορική γειτονιά Dhanmondi 32 στη Ντάκα του Μπαγκλαντές, καθώς διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρώην κατοικία του Σεΐχη Μουτζιμπούρ Ραχμάν , του ιδρυτικού προέδρου της χώρας. Οι διαδηλωτές πυροδοτήθηκαν από οργή για μια ομιλία της πρώην πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα , κόρης του Ραχμάν, έξι μήνες μετά την απομάκρυνσή της από την εξουσία τον περασμένο Αύγουστο.

Ο Μοχάμαντ Ομάρ Φαρόκ , δημοσιογράφος σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι στη Ντάκα, βρέθηκε στο χώρο για να καταγράψει τις εξελίξεις σε ζωντανή μετάδοση τα μεσάνυχτα. Καθώς περιέγραψε τη σκηνή, αναφέρθηκε στον Ραχμάν ως «Bangabandhu» (Φίλος της Βεγγάλης), έναν τίτλο που του απένειμε ο λαός το 1969.

Αυτή η λέξη πυροδότησε οργή στους ταραχοποιούς, πολλοί από τους οποίους αρνούνται να αναγνωρίσουν τον Ραχμάν ως «Φίλο της Βεγγάλης» ή «Πατέρα του Έθνους» όχι μόνο επειδή θεωρούν το καθεστώς Awami League που ηγήθηκε η κόρη του ως αυταρχικό και ως προδοτικό των ιδρυτικών ιδεωδών , αλλά και επειδή υποστηρίζουν ότι η θητεία του Ραχμάν σημαδεύτηκε από τη θητεία του ίδιου του Ραχμάν. Εκατοντάδες στριμώχνονταν γύρω από τον Φαρόκ, απαιτώντας να ζητήσει συγγνώμη για τη χρήση του τίτλου, κατηγορώντας τον για μεροληψία και χαρακτηρίζοντάς τον «συνεργάτη φασιστών». Κάποιοι επιχείρησαν να του επιτεθούν σωματικά, ενώ άλλοι πέταξαν μπουκάλια με νερό και ύβρεις. Συνάδελφοι δημοσιογράφοι που προσπάθησαν να παρέμβουν δέχθηκαν επίθεση.

Η περίπτωση του Φαρόκ δεν είναι μεμονωμένη . «Ενώ δεν λαμβάνουμε πλέον κλήσεις από υπηρεσίες πληροφοριών για να σταματήσουμε να δημοσιεύουμε ρεπορτάζ, οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης επιβάλλουν τώρα αυτολογοκρισία από φόβο», είπε. “Η απειλή να χαρακτηριστεί ως “συνεργάτης του φασίστα” ή να αντιμετωπίσει επιθέσεις όχλου έχει δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα τρόμου. Η αυτολογοκρισία, ο εκφοβισμός του όχλου και αυτές οι τοξικές ετικέτες ακρωτηριάζουν τη δημοσιογραφία.”

Αύξηση των επιθέσεων

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ain o Salish Kendra , κατέγραψε 531 περιστατικά παρενόχλησης κατά δημοσιογράφων το 2024. Από αυτά, τα 235 σημειώθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της θητείας της Χασίνα, ενώ τα υπόλοιπα περιστατικά έλαβαν χώρα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα προσωρινή κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Μοχάμεντ Γιουνούς , μετά την εξέγερση Ιουλίου-Αυγούστου . Σχεδόν 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, με έκθεση του ΟΗΕ να βρίσκει την κυβέρνηση και τις δυνάμεις πληροφοριών ασφαλείας της Χασίνα υπεύθυνες για την καταστολή .

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), μετά την αλλαγή του καθεστώτος, σχεδόν 140 δημοσιογράφοι που θεωρούνται ευθυγραμμισμένοι με την κυβέρνηση της Χασίνα αντιμετώπισαν «εξαιρετικά βαριές αλλά αβάσιμες κατηγορίες για δολοφονία διαδηλωτών». Είκοσι πέντε κατηγορήθηκαν για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αναγκάζοντας πολλούς να κρυφτούν για να αποφύγουν τη σύλληψη και τη φυλάκιση.

“Αυτές οι υποθέσεις είναι αμφίβολες, συχνά υποστηρίζουν ότι οι δημοσιογράφοι επιτέθηκαν σε διαδηλωτές χωρίς να διευκρινίσουν τα θύματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και οι ενάγοντες αγνοούσαν τις υποτιθέμενες επιθέσεις, ωστόσο τα ονόματα των δημοσιογράφων ήταν ακόμη καταχωρημένα”, δήλωσε ο Saleem Samad , υπερασπιστής των δικαιωμάτων των μέσων ενημέρωσης και ανταποκριτής της RSF . “Παρόλο που οι αρχές επιβολής του νόμου και άτομα που συνδέονται με την Awami League ήταν πίσω από τις περισσότερες επιθέσεις κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, αντ’ αυτού υποβλήθηκαν υποθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, ορισμένοι από τους οποίους δεν ήταν καν παρόντες στη σκηνή. Από την πτώση της Hasina, πολλοί εμπλέκονται ψευδώς σε πυροβολισμούς που σχετίζονται με διαμαρτυρίες, συχνά αντιμέτωποι με εκβιασμό για να αφαιρεθούν τα ονόματά τους.”

Τους πρώτους δύο μήνες του 2025, ο Ain o Salish Kendra κατέγραψε 62 περιστατικά παρενόχλησης εναντίον δημοσιογράφων. Μεταξύ αυτών, πέντε δημοσιογράφοι είχαν προσποιηθεί κατηγορίες εναντίον τους, 25 δέχθηκαν επίθεση εν ώρα εργασίας και πέντε υποθέσεις εναντίον δημοσιογράφων για το δημοσιευμένο ρεπορτάζ τους.

Σε μια περίπτωση, ο Mahmud Tanjid , ανταποκριτής της Daily Sangbad στο Πανεπιστήμιο Jagannath της Ντάκα , δημοσίευσε μια ιστορία μετά την αλλαγή του καθεστώτος, σχετικά με το πώς η φοιτητική πτέρυγα του πολιτικού κόμματος Τζαμάατ-ε-Ισλάμι του Μπαγκλαντές φέρεται να είχε τον έλεγχο κοινωνικών και πολιτιστικών οργανώσεων που βασίζονται στο πανεπιστήμιο. Υπάλληλος γραφείου σε μια από τις οργανώσεις έχει κατηγορήσει τον 25χρονο για συκοφαντική δυσφήμιση.

«Είχα αποδείξεις ότι έλεγχαν αυτές τις οργανώσεις, αλλά παρέμειναν κρυμμένοι κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Σεΐχη Χασίνα», είπε ο Ταντζίντ. “Μετά την αλλαγή, ο κατάλογος των επιτροπών τους αποκάλυψε ότι οι ηγέτες τους ηγούνταν επίσης πανεπιστημιακών οργανώσεων. Αυτή η υπόθεση έχει σκοπό να με παρενοχλήσει και να με απομονώσει, διαταράσσοντας τις σπουδές μου επειδή αναφέρω την αλήθεια.”

Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης καταδίκασαν την τάση, ζητώντας μεγαλύτερη προστασία των δημοσιογράφων και τον τερματισμό της κατάχρησης των νομικών συστημάτων για τη φίμωση των διαφωνούντων.

Ανασχηματισμός εξουσίας στο Μπαγκλαντές

Από την πτώση της κυβέρνησης της Χασίνα, το τοπίο των μέσων ενημέρωσης του Μπαγκλαντές έχει υποστεί σαρωτικό μετασχηματισμό. Πέρα από τη νομοθεσία που τους στοχεύει, η Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών του Μπαγκλαντές διέταξε τις τράπεζες να παγώσουν τους λογαριασμούς δεκάδων δημοσιογράφων και το Υπουργείο Πληροφοριών έχει ανακαλέσει τη διαπίστευση στον Τύπο 167 δημοσιογράφων .

Εν τω μεταξύ, η Daily Star και η Prothom Alo, οι δύο εφημερίδες με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, έγιναν στόχος συντονισμένων επιθέσεων. Και στο Rajshahi, σχεδόν 200 διαδηλωτές εισέβαλαν στο τοπικό γραφείο Prothom Alo, γκρεμίζοντας την πινακίδα του και χαρακτηρίζοντας το έντυπο ως «πράκτορα της Ινδίας».

Η ιδιοκτησιακή δομή πολλών επιφανών ειδήσεων άλλαξε επίσης, καθώς δημοσιογράφοι που ευθυγραμμίζονται με το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπαγκλαντές και τα πολιτικά κόμματα Τζαμάατ-ε-Ισλαμί έχουν αναλάβει βασικούς ρόλους που κάποτε είχαν εκείνα που συνδέονται με την Λίγκα Αουάμι. Σε εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια και ψηφιακές πλατφόρμες ειδήσεων, έχουν αντικατασταθεί 29 ηγετικές θέσεις .

Στον απόηχο της εξέγερσης Ιουλίου-Αυγούστου, μια ομάδα φοιτητών διαδηλωτών άρχισε επίσης να βάζει σε μαύρη λίστα δημοσιογράφους , λέγοντας ότι πιστεύει ότι τα άτομα «ασχολούνταν με το πρόσχημα της δημοσιογραφίας που είναι ενάντια στα εθνικά συμφέροντα και το κράτος». Πολλοί από αυτούς τους δημοσιογράφους αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή, να κρυφτούν ή να σταματήσουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, ενώ άλλοι αντιμετώπισαν νομικές ενέργειες και συλλήψεις.

Ο Beh Lih Yi , συντονιστής του προγράμματος για την Ασία στην Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, υπογράμμισε την ανησυχητική κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στο Μπαγκλαντές, έξι μήνες μετά από μια ιστορική πολιτική μετάβαση.

“Είμαστε ενοχλημένοι από τις φαινομενικά αβάσιμες κρατήσεις και ποινικές υποθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, και τα περιστατικά στοχοποίησης και βανδαλισμού γραφείων των ΜΜΕ. Αυτές οι επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου πρέπει να σταματήσουν. Δημιουργούν ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στα μέσα ενημέρωσης”, είπε. “Σε αυτή τη νέα πολιτική εποχή, δεν πρέπει να επαναληφθεί η παιδαγωγική του προηγούμενου καθεστώτος, η χρήση του νόμου για να στοχοποιηθούν οι κριτικοί και οι δημοσιογράφοι. Ταυτόχρονα, τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να υποστηρίζουν την ηθική δημοσιογραφία και να τους επιτρέπεται να αναφέρουν χωρίς φόβο αντιποίνων.”

ΠΗΓΗ: International Journalists Network

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Γάζα: Πάνω από 50 νεκροί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Άγνωση» η τύχη ισραηλινοαμερικανού ομήρου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας πάνω από πενήντα  Παλαιστίνιους το Σάββατο.

Ειδικότερα, η πολιτική προστασία έκανε λόγο για τουλάχιστον 54 θανάτους χθες. «Ο απολογισμός μπορεί να γίνει ακόμη πιο βαρύς, καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται», δήλωνε χθες βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας αυτής.

Ο ισραηλινός στρατός έβαλε τέλος τη 18η Μαρτίου σε δυο μήνες κατάπαυσης του πυρός και ξανάρχισε την επίθεσή του εναντίον της Χαμάς. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε βέβαιη πως μόνο η στρατιωτική πίεση μπορεί να εξασφαλίσει την απελευθέρωση και τον επαναπατρισμό των μερικών δεκάδων ομήρων που απομένουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κ. Νετανιάχου επανέλαβε χθες ότι είναι πεπεισμένος ότι θα φέρει πίσω τους ομήρους «χωρίς να υποταχτεί στις εντολές» της Χαμάς, ενώ έκρινε ότι ο πόλεμος έχει εισέλθει σε «αποφασιστική φάση».

Αντιδρώντας στην ομιλία του, το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων απαίτησε να κλειστεί συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων για να επαναπατριστούν οι άνθρωποι που κρατούνται ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακο.

«Υπάρχει ξεκάθαρη, εφαρμόσιμη κι επείγουσα λύση, που μπορεί να γίνει πραγματικότητα τώρα: να συναφθεί συμφωνία που θα επιτρέψει να γυρίσουν όλοι σπίτι, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να τερματιστούν οι μάχες», έκρινε η συλλογικότητα.

Χαμάς: Αγνοεί την τύχη ισραηλινοαμερικανού ομήρου

Ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς δημοσιοποίησε εξάλλου νωρίτερα νέο βίντεο με όμηρο στη ζωή, μερικές ώρες αφού ανακοίνωσε πως δεν έχει νέα εδώ και τέσσερις ημέρες για τον ισραηλινοαμερικανό υπήκοο Ιντάν Αλεξάντερ, με τον οποίο έχασε την επαφή έπειτα από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα.

Το πτώμα φρουρού που ήταν αρμόδιος για τη φύλαξη του συγκεκριμένου ομήρου βρέθηκε στον τόπο πρόσφατου βομβαρδισμού, σημείωσαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασάμ.

Αλλά η τύχη του Ιντάν Αλεξάντερ, όπως και άλλων μαχητών της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης που τον φύλασσαν, «παραμένει άγνωστη», ανέφερε εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών.

Η Χαμάς απέρριψε την Πέμπτη ισραηλινή πρόταση που προέβλεπε, σύμφωνα με στέλεχός της, κατάπαυση του πυρός για 45 ημέρες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση δέκα ομήρων στη ζωή, ο πρώτος από τους οποίους θα ήταν ο Ιντάν Αλεξάντερ.

Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί όταν έγινε η έφοδος της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας —το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας— την 7η Οκτωβρίου 2023, στη Λωρίδα της Γάζας απομένουν 58, ωστόσο 34 έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Το όνομα του Ιντάν Αλεξάντερ, ο οποίος εμφανίστηκε σε βίντεο το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς τη 12η Απριλίου, φιγουράριζε επίσης σε πρόταση που έκανε τον Μάρτιο ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής προεδρίας για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ.

Υπηρετούσε σε επίλεκτη μονάδα πεζικού στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας όταν αιχμαλωτίστηκε την 7η Οκτωβρίου 2023.

Το βίντεο με τον Έλκανα Μπουχμπούτ

Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς δημοσιοποίησε εξάλλου χθες βίντεο με όμηρο στη ζωή, τον Έλκανα Μπουχμπούτ, που είχε απαχθεί από το φεστιβάλ μουσικής Nova.

Για τέσσερα λεπτά, ο όμηρος εικονίζεται να μιλάει στο τηλέφωνο στα εβραϊκά και στα αγγλικά.

Η οικογένεια συναίνεσε να δοθεί το βίντεο στα μέσα ενημέρωσης.

Εμφανώς περνώντας δοκιμασία, με κουβέρτα να καλύπτει μέρος του σώματός του, με τοίχο από μπετόν πίσω του, ο όμηρος εικονίζεται να συνομιλεί με μέλη της οικογένειάς του σε παλιό, ενσύρματο τηλέφωνο περιστροφικής επιλογής.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε τραβήχτηκε αυτό το βίντεο, ούτε αν έγινε πραγματικά συνδιάλεξη.

Κατά τη διάρκεια του υποτιθέμενου τηλεφωνήματος, ο άνδρας ζητεί από φίλο του να στείλει τη γυναίκα του στον Λευκό Οίκο για ζητήσει από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει πρωτοβουλία για την απελευθέρωσή του.

Πρόκειται για το τρίτο βίντεο με τον άνδρα που δημοσιοποιήθηκε από τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς. Το προηγούμενο είχε δημοσιοποιηθεί την 29η Μαρτίου.

Η σύγκρουση Χαμάς- Ισραήλ

Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας στοίχισε τη ζωή σε 1.218 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Σάββατο τον θάνατο σε μάχη στρατιώτη του στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που ανακοινώνεται αφότου τερματίστηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Συνολικά, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, έχουν σκοτωθεί 412 μέλη τους αφότου άρχισαν χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, οι αριθμοί του οποίου χαρακτηρίζονται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 51.157 άμαχοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των ευρείας κλίμακας ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων αντιποίνων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Telegraph: Επιδρομές στα γυμναστήρια! Η Ρωσία ψάχνει νέο «αίμα» για το μέτωπο στην Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Eπιδρομές της αστυνομίας για τον εντοπισμό νέων στρατιωτών σημειώνονται το τελευταίο διάστημα σε πολλές ρωσικές πόλεις, σύμφωνα με ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία.

Μάλιστα, η Telegraph αναφέρει ένα πρόσφατο περιστατικό που έλαβε χώρα στο γυμναστήριο της Μόσχας Spirit Fitness στις 30 Μαρτίου. Λίγες μέρες μετά ακολούθησε και δεύτερη επιδρομή σε άλλο γυμναστήριο της ίδιας αλυσίδας.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα που επικαλείται μαρτυρίες από το σημείο, η ρωσική αστυνομία εισήλθε στον χώρο του γυμναστηρίου ζητώντας από όσους βρίσκονταν στον χώρο να πέσουν στο πάτωμα. Έπειτα και αφού δόθηκε το δικαίωμα στις γυναίκες να αποχωρήσουν από τον χώρο, χώρισε τους άντρες σε δύο ομάδες, τους Ρώσους και τους ξένους πολίτες.

Έπειτα οι Ρώσοι προβλεπόταν να οδηγηθούν σε στρατολογικά γραφεία για να ελεγχθούν τα στρατιωτικά τους αρχεία. Μετά τον έλεγχο των εγγράφων, κάποιοι απελευθερώνονται ενώ σε άλλους επιδίδονται επιτόπου στρατιωτικές κλήσεις και κρατούνται.

Στους μετανάστες που κατηγορούνται για μικρές παραβάσεις δίνεται η εξής επιλογή: απέλαση ή ένα στρατιωτικό συμβόλαιο για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Current Time, ανεξάρτητη ρωσική πλατφόρμα ειδήσεων.

Το Spirit Fitness δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό, αλλά το προσωπικό αποκάλυψε στο πρακτορείο ότι οι επιδρομές έχουν γίνει ρουτίνα. Δικηγόροι ανέφεραν επίσης ότι αντίστοιχα περιστατικά πραγματοποιούνται περίπου δύο φορές το μήνα στις πόλεις Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Ιρκούτσκ και Αικατερίνμπουργκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την επιστράτευση 160.000 ανδρών, ηλικίας 18-30 ετών, στον στρατό. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο επιστράτευσης από το 2011 το οποίο είναι συνεπές με την δηλωμένη πρόθεση της Μόσχας να αυξήσει το μέγεθος του στρατού της.

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή