Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Κυπριακό: Δεν υπάρχουν επί του παρόντος προϋποθέσεις για ομοσπονδιακή διευθέτηση

Δημοσιεύτηκε στις

Τι δήλωσαν στο ΚΥΠΕ Θεοφάνους και Ιακώβου

Δεν υπάρχει αισιοδοξία στο παρόν στάδιο για ουσιαστική πρόοδο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Ανδρέας Θεοφάνους και ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρήστος Ιακώβου, κληθέντες να σχολιάσουν τις προοπτικές μιας ενδεχόμενης τριμερούς συνάντησης υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, έπειτα και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοφάνους, η πολιτική που έχει ακολουθηθεί στο Κυπριακό εδώ και 50 χρόνια δεν έχει οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα, αντιθέτως έχει αποτύχει.

Συμπλήρωσε ότι στην περίπτωση που υπάρξει τριμερής συνάντηση και προχωρήσουν οι συνομιλίες δεν είναι βέβαιο τι αποτέλεσμα θα προκύψει, δεδομένου ότι η μία πλευρά αρχίζει από το Κραν Μοντανά, τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και το διαπραγματευτικό κεκτημένο, η δε άλλη από τα δύο κράτη.

Αν προχωρήσει αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει κάπου στη μέση, μία πολύ χαλαρή ομοσπονδία, μία συνομοσπονδία, κάτι που δεν μας εξυπηρετεί, προσέθεσε, σημειώνοντας παράλληλα πως αν αποτύχει αυτή η διαδικασία, είτε με το να μη γίνει η τριμερής, είτε με το να γίνει αλλά να μην προχωρήσει η υπόθεση, «καταλήγουμε σε ένα ναυάγιο, το οποίο επίσης δεν εξυπηρετεί».

«Δεν υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για μία ομοσπονδιακή διευθέτηση στα πλαίσια ενός κανονικού ομοσπονδιακού κράτους», τόνισε σχετικά, προσθέτοντας ότι όπως έχουν τα πράγματα δεν μπορεί να εκφράσει αισιοδοξία για μια επωφελή για την ΚΔ λύση.

Επανέλαβε επίσης τη διαχρονική του εισήγηση υπέρ μιας εξελικτικής διαδικασίας με την κατάθεση κατευθυντήριων γραμμών για ένα κανονικό, όπως το χαρακτήρισε, ομοσπονδιακό κράτος και της υλοποίησης σειράς μέτρων ούτως ώστε να υπάρξει λιγότερη δυσπιστία, περισσότερη εμπιστοσύνη και κάποια αμοιβαία οφέλη, με την εμπλοκή πέραν των δύο κοινοτήτων και άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων οι εγγυήτριες δυνάμεις, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

«Η ε/κ πλευρά πρέπει να τολμήσει διαφορετικά θα βρεθεί είτε ενώπιον ενός νέου ναυαγίου είτε ενώπιον δυσκολότερων από πριν διλημμάτων», κατέληξε ο κ. Θεοφάνους.

Από την πλευρά του ο κ. Ιακώβου είπε ότι οι προοπτικές για τη διεξαγωγή μιας τριμερούς συνάντησης σε πολιτικό και διπλωματικό πλαίσιο είναι κάπως δύσκολες αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι η τ/κ πλευρά παρουσιάζεται άκρως αναθεωρητική και ξεφεύγει από το πλαίσιο εντός του οποίου θα ανέμενε η ε/κ πλευρά να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, θέτοντας ουσιαστικά ως προϋπόθεση την αναγνώριση του ψευδοκράτους, κάτι που, όπως είπε, αν γίνει αποδεκτό από την ε/κ πλευρά παύουν να έχουν νόημα οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

Προσέθεσε ότι παρά ταύτα δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας αιφνιδιαστικής κίνησης από πλευράς Τουρκίας, όπως είχε γίνει και τον Φεβρουάριο του 2004 και η οποία οδήγησε στο τότε δημοψήφισμα, κάνοντας μια «υποχώρηση» από τις θέσεις της προκειμένου να στρέψει τη διεθνή διπλωματική πίεση προς την ελληνική πλευρά όταν και εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες για περαιτέρω υποχωρήσεις.

«Είναι πολύ νωρίς για να μπορεί κανείς να μιλήσει αυτή τη στιγμή για αισιοδοξία δεδομένου ότι τόσο στο μέτωπο του Αιγαίου και των ελληνοτουρκικών, όσο και στο Κυπριακό, υπάρχει μία ένταση και δεν βλέπουμε την κατάσταση να οδηγείται σε ύφεση που να δημιουργεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες ή να γίνει μια τριμερής που να ανοίγει τον κύκλο σε συνομιλίες», τόνισε σχετικά, προσθέτοντας ότι ακόμα και αν γίνει μια τριμερής το ζήτημα παραμένει η στάση της τουρκικής πλευράς στη διαπραγμάτευση δεδομένου ότι η εκ προοιμίου θέση της προσκρούει στην ελληνική άρνηση και δεν δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε κάτι καλύτερο.

Πηγή: ΚΥΠΕ, SigmaLive

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Γενικά θέματα

Ήξεις-αφήξεις ο Γεραπετρίτης από την Αίγυπτο για Σινά! “Εργαζόμαστε για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής” – Καμία αναφορά σε “κυριότητα”

Στο ελληνικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε το Κάιρο συμμετέχουν στελέχη και εμπειρογνώμονες των υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού και Παιδείας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ήξεις αφίξεις ήταν οι τοποθετήσεις από την Αίγυπτο του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Γεραπετρίτη για το θέμα της Μονής Σινά.

«Η σχέση μας με την Αίγυπτο είναι βαθιά και έχει αναπτύξει στρατηγικά», δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελάτι.

«Συζητήσαμε σήμερα με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών τα θέματα που αφορούν τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Ορους Σινά. Συμφωνήσαμε το αμέσως επόμενο διάστημα να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της Μονής, καθώς επίσης και της νομικής της μορφής και προσωπικότητας», ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Η πρόθεση της Αιγύπτου και της Ελλάδας είναι να προχωρήσουμε με βάση τη μακραίωνη παράδοση και το ήδη διαμορφωμένο status μίας εμβληματικής Μονής για τον ελληνορθόδοξο λατρευτικό χαρακτήρα της», πρόσθεσε.

Στο ελληνικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε το Κάιρο συμμετέχουν στελέχη και εμπειρογνώμονες των υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού και Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζονται οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας για τη Μονή Σινά, με στόχο την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής και επωφελούς λύσης.

Η επίσκεψη του Γ. Γεραπετρίτη στο Κάιρο έρχεται μετά την απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου για την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταστάσεων της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά και κτισμάτων και εκτάσεων που την περιβάλλουν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Ανάξιοι απόγονοι ενδόξων προγόνων

Ο δρόμος της απαλλαγής από τους ανικάνους ,είναι μονόδρομος πλέον.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει η Μαρία Γιαλαμά

Ι. Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά, στην μεγάλη έρημο. Ένα μοναστήρι που κλείνει 1500 χρόνια, ενεργού λειτουργικής παρουσίας, από τότε που ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός και η Θεοδώρα, το ίδρυσαν ως θεματοφύλακα της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου. Μία συνέχεια του Βυζαντίου ανά τις χιλιετίες. Ακόμη μνημονεύονται στο μοναστήρι αυτό οι κτήτορές του, κάνοντας το Βυζάντιο να ζη στους αιώνες των αιώνων αδούλωτο. Μία γωνιά της γής, που ξαφνικά έγινε λεία χάριν της τουριστικής αναπτύξεως, ενός κράτους που δεν υπήρχε καν όταν ιδρύθηκε η μονή. Ένα κουκούλι ιερών κειμηλίων, που κρατά άσβεστο και αδούλωτο το Βυζάντιο μπήκε στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, αλλά και των γεωπολιτικών βιαίων αλλαγών.Η επικινδυνότητα αμφοτέρων αδήριτη για τον εν λόγω πολύτιμο θρησκευτικό χώρο. Ένας τόπος επικοινωνίας με τον Θεό αλώθηκε από τον θεό του χρήματος και τον μουσουλμανικό επεκτατισμό.

Η είδηση ότι δημεύθηκε η περιουσία της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά, που έγινε γνωστή την ημέρα μνήμης της αποφράδας 29/5/1453,κινητοποίησε τον Ελληνισμό. Κινητοποίησε όμως και τα έμμισθα κυβερνητικά παπαγαλάκια ,που προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητα της κυβερνήσεως να κρατήσει τον φάρο αυτό της Ορθοδοξίας, μακριά από τα αρπακτικά της ανάπτυξης του κοσμικού τουρισμού της Αιγύπτου. Όλα αυτά, επειδή το ΧΡΕΟΣ, αυτό του Έλληνος προς τις ιερές παρακαταθήκες του, έπαψε να υπάρχει. Αυτό το αίσθημα του μεγίστου χρέους προς το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, που αισθανόταν η μεγάλη Ελληνίδα, Ιωάννα Τσάτσου να την βασανίζει..Αυτό που την έκανε, αμέσως μετά την απελευθέρωση της χερσονήσου του Σινά, το 1979,να προγραμματίσει το ταξείδι –προσκύνημα, στις αρχές του 1980 στην «αδούλωτη Βυζαντινή γωνιά», όπως χαρακτηρίζει το μοναστήρι, διότι το θεωρεί «βυζαντινό κρίκο της μεγάλης αλυσσίδας του Ελληνισμού». Άλλωστε η ίδια λέει, «ότι λαοί όπως ο Ελληνικός με συνέχεια την υποχρέωσή τους προς την ιστορία, αυξάνουν και επιβάλλονται».

Εμείς ως λαός όμως, αφήσαμε ακουσίως μέχρι κάποιου βαθμού, ανάξιους να προστατεύουν την ιστορία του και κατέστησαν την χώρα ανυπόληπτη, όπως ανέφερε και ο Α.Σαμαράς σε δήλωσή του για το τραγικό της εκβάσεως του όλου θέματος. Το δυσάρεστο είναι, ότι πολιτικοί και πολιτικολογούντες, μη γνωρίζοντες την Ελληνική γλώσσα, επιμένουν στο ότι θα ιερουργούν οι μοναχοί της Μονής, ως δήλωση της μη αλλαγής του ιδιοκτησιακού της χαρακτήρος, προσπαθώντας να καλύψουν την αυθαίρετη μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της μονής, που φέρεται δημευμένη, μετά την δικαστική απόφαση της 28/5/2025. Οι ίδιοι δεν αναφέρουν, ότι οι μοναχοί εγκαταβιούν στην μονή ,με ετήσια βίζα, η οποία χορηγείται ή όχι ,δεδομένου ότι είναι ατομική. Επί πλέον αποκρύπτουν ,ότι ο στόχος είναι τα σπουδαία χειρόγραφα που φυλάσσονται στην Ι.Μ μαζί με τις περίφημες μεμβράνες του σιναϊκού κώδικος και φυσικά η μεγαλύτερη πινακοθήκη ιερών εικόνων του κόσμου που συντηρούνται, κοσμούν και κρύπτονται στο μοναστήρι. Αποφεύγουν να προσεγγίζουν την αθέτηση επί της ουσίας των συμπεφωνημένων από τον Δεκέμβριο του 2024,μεταξύ αντιπροσωπείας Ελλήνων και Αιγυπτίων, από Αιγυπτίους υπουργούς χρονοτριβούντες και μη υπογράψαντες την συμφωνία, αφήνοντας το δικαστήριο να αποφασίσει για ήδη συμπεφωνημένα. Άλλη μία «γεραπετρίτιος φιλία», όπως αυτή με την Τουρκία γεννήθηκε, άνευ της συναινέσεως των Ελλήνων, μία Εθνική μειοδοσία δύσκολα αναστρέψιμος ανέτειλε.

Οι προσπάθειες της Ιωάννας Τσάτσου και του Ευαγγέλου Αβέρωφ να ενισχυθεί η μονή με εθελοντές για πενταετή παραμονή στην μονή με σύγχρονη απαλλαγή των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, προκειμένου να εργασθούν στην συντήρηση των χειρογράφων των μεμβρανών και των αγίων εικόνων, βάλλεται 45 χρόνια μετά, από την ύποπτη αδιαφορία ή αφέλεια της Ελληνικής κυβερνήσεως. Οι σκέψεις πολλές για τους ενδοτικούς του ΥΠΕΞ, η Μονή εάν ισχύσει η απόφαση του δικαστηρίου, θα χαθεί. Ότι τροφοδοτεί και συντηρεί την μονή και τους μοναχούς, δημεύεται, όπως οι κήποι και η ύδρευση, αλλά και πάνω από 20 μνημεία μεγάλης θρησκευτικής αξίας.…αφήνοντάς την έρμαιο στα χέρια επικινδύνων αλλοθρήσκων. «Η Ελληνική σημαία απέραντη ένα με τον ουρανό» που υποδέχθηκε την Ιωάννα Τσάτσου την 1/3/1980 όπως γράφει, θα υποσταλεί μονίμως. Οι μοναχοί της Μονής ήδη πενθούν έχοντας κλείσει την Μονή μέχρι την 5η Ιουνίου και παρακαλούν για συνδρομή όλου του πολιτισμένου κόσμου ,για την σωτηρία ενός μνημείου της παγκοσμίου πολιτιστικής κληρονομιάς, ενός μνημείου Χριστιανικού ανεκτίμητης αξίας. Το προκύπτον ερώτημα ,αν θα σωθεί ή όχι, είναι δύσκολο να απαντηθεί. Η φερεγγυότητα των συνομιλητών έχει τρωθεί, όσον αφορά τους Αιγυπτίους. Ο ζών κρίκος του βυζαντίου με το παρόν, τείνει να ραγεί και η ρήξη αυτή θα είναι εάν πραγματοποιηθεί εθνικό ,θρησκευτικό έγκλημα διαρκείας, το οποίο θα χρεωθεί αποκλειστικώς στην ανύπαρκτη, ανυπόληπτη εξωτερική πολιτική των οσφυοκαμπτών, μπροστά στην μουσουλμανική επεκτατικότητα, την οποία παρακολουθούν ή ακόμη και συνδράμουν με την απραξία τους.

Ο δρόμος της απαλλαγής από τους ανικάνους ,είναι μονόδρομος πλέον.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Σύμφωνη με την πρόταση των ΗΠΑ η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

Η νέα πρόταση, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση δέκα ομήρων και 70 ημέρες εκεχειρίας, ελήφθη από τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Χαμάς συμφώνησε με την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα Παλαιστίνιος αξιωματούχος της οργάνωσης, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιθανό τέλος του πολέμου.

Τι προβλέπει η πρόταση Γουίτκοφ

Η νέα πρόταση, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση δέκα ομήρων και 70 ημέρες εκεχειρίας, ελήφθη από τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών.

«Η πρόταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση δέκα ζωντανών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε δύο ομάδες με αντάλλαγμα μια εκεχειρία 70 ημερών και μια μερική απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας», είπε η πηγή.

Η πρόταση προβλέπει επίσης την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων εκείνων που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ.

Πηγή: Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αθλητικά14 λεπτά πριν

Βόμβα στην Άρσεναλ! Αγοράζει το παιδί θαύμα της Εθνικής Ελλάδας 45 εκατ.Ευρώ

Εάν η μεταγραφή ολοκληρωθεί σ’ αυτό το ποσό, ο Καρέτσας θα γίνει η πιο ακριβή μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή όλων των...

Διεθνή44 λεπτά πριν

Ακραία πρόκληση! Δημόσια εμφάνιση του ενορχηστρωτή της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κασμίρ στη Λαχόρη του Πακιστάν

Η εμφάνισή του προκάλεσε ευρεία καταδίκη και ανέδειξε εκ νέου ερωτήματα για τις συνεχιζόμενες σχέσεις του Πακιστάν με απαγορευμένες τρομοκρατικές...

Ενδιαφέροντα1 ώρα πριν

Ιωάννης Μάζης: Το βιβλίο του «Γεωπολιτική και Σύγχρονη Τέχνη» παρουσιάζεται στις 11 Ιουνίου στο «Σπίτι της Κύπρου»

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας, Σταύρος Αυγουστίδης και ο Διευθυντής εκδόσεων «Λειμών», Γιώργος Φραγκούδης.

Ενδιαφέροντα1 ώρα πριν

Σήμερα νιώθουμε ΟΛΟΙ σαν τον Ιρφάν Μεχμέτ Αλή! Η δήλωση υπερηφάνειας ενός Πομάκου μουσουλμάνου που είδε τον γιο του στον Ελληνικό Στρατό

Ένα πολύ συγκινητικό μήνυμα ανήρτησε στο Facebook ο Ιρφάν Μεχμέτ Αλή. Ο Ιρφάν είναι Έλληνας Πομάκος μουσουλμάνος. Απ’ότι φαίνεται από...

Πολιτική2 ώρες πριν

Συνέδριο στο Ευρωκοινοβούλιο: Ευρωάμυνα απέναντι στους κατακτητές! Δήλωση-μήνυμα για Τουρκία

Εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Άμυνας και Ασφάλειας»

Δημοφιλή