Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Κυπριακό: Επιμένουν για τριμερή το Σεπτέμβριο

Δημοσιεύτηκε στις

Ο διεθνής παράγοντας δεν τα βάζει κάτω παρά την απογοήτευση από το φιάσκο Αυγούστου

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Επιμένουν σε διαβεβαιώσεις από την Άγκυρα για να τιθασεύσει τον Ερσίν Τατάρ – Επιχειρούν συμφωνία στην ασφάλεια και τη διακυβέρνηση και σφυγμομετρούν την πιθανότητα αποφυγής δημοψηφισμάτων από την αρχή

Θα μπορούσε η σχεδιαζόμενη τριμερής της… περασμένη Τρίτης (13/8) να λειτουργούσε ως απαρχή μιας νέας ουσιαστικής προσπάθειας στο Κυπριακό; Είναι ένα ερώτημα στο οποίο οποιαδήποτε απάντηση δεν προσφέρει κανένα ρεαλιστικό αποτύπωμα για την τύχη του προβλήματος αλλά και τις διαθέσεις των πλευρών. Δεν υπάρχουν απαντήσεις γιατί δεν έχουμε γεγονός. Οι λόγοι είναι γνωστοί και μάλλον ποσώς είναι παραγωγικό για όλους τους εμπλεκομένους, είτε φανατικά δοτικούς στην προσπάθεια όπως είναι ο διεθνής παράγοντας είτε ολιγότερο πρόθυμους όπως είναι οι δύο πλευρές, να επαναλαμβάνεται μια συζήτηση γιατί η περασμένη Τρίτη δεν αποτέλεσε μια ακόμη σημαντική στιγμή στην προσπάθεια να διαρρηχθεί το πολυετές τέλμα στο Κυπριακό.

Μέσα από τις διαρρέουσες πληροφορίες και ενδείξεις σε σχέση με τη μεγάλη εικόνα της προοπτικής, δεν είναι νοητό να μην εντοπισθούν ορισμένα σοβαρά στοιχεία τα οποία διατηρούν τη συζήτηση σε υψηλούς τόνους με στίγματα επαναφοράς εκ νέου, με ένταση μάλιστα, σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, συνεπικουρούμενων τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τους ισχυρούς κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συζήτηση διατηρείται σε υψηλούς τόνους παρά την τεράστια απογοήτευση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της απεσταλμένης του για τον εξοστρακισμό της αυγουστιάτικης επιχείρησης.

Και αυτό ως αποτέλεσμα για μια ακόμη μια φορά των άστοχων χειρισμών των δύο πλευρών, με διαβαθμίσεις βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι. Ωστόσο για τον Αντόνιο Γκουτέρες δεν έχει καμία σημασία το επίπεδο ευθύνης των πλευρών αλλά το γεγονός ότι οι διάφορες κινήσεις προκάλεσαν τη δυσμενή εξέλιξη.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως τα Ηνωμένα Έθνη διά του Γενικού Γραμματέα αλλά και της απεσταλμένης του, παρά το γεγονός ότι βιώσαν μια μεγάλη απογοήτευση αλλά και ενόχληση από τα παιγνίδια στο εσωτερικό μέτωπο τα οποία δυστυχώς οι ίδιοι δεν έχουν διαβαθμίσει, εντούτοις, στέλνουν το σαφές μήνυμα: Αυτό το οποίο δεν άρχισαν την περασμένη Τρίτη, οι πλευρές θα πρέπει να είναι έτοιμες να το αρχίσουν στο τρίτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π», όλα τα στοιχεία και οι σχεδιασμοί του διαλόγου και πολύ πιθανόν μιας τριμερούς συνάντησης βρίσκονται στον κλειστό φάκελο που θα καθόριζε την ακυρωθείσα τριμερή συνάντηση:

• Το αρχικό πλαίσιο δράσης ήταν ή είναι μια συζήτηση σε πρώτη φάση να γίνει με άξονα δύο βασικά ζητήματα, τη διακυβέρνηση και την ασφάλεια. Δυο ζητήματα τα οποία θα επανέλθουν από τη στιγμή κατά την οποία ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως διαβεβαίωνε τον Γενικό Γραμματέα και την Αθήνα, «δεν έχω πρόβλημα να συζητήσω τη διακυβέρνηση αν ικανοποιηθώ από τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

•Τα υπόλοιπα 4 βασικά κεφάλαια του Πλαισίου Γκουτέρες να διέλθουν μέσα από τις συζητήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων, οι οποίες δεν θα πρέπει να διαρκέσουν περισσότερο από μερικές εβδομάδες.

• Η νέα φόρμουλα την οποία εξετάζουν τα Ηνωμένα Έθνη σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι όπως σε πρώτη φάση αποφευχθούν τα ξεχωριστά δημοψηφίσματα. Με λίγα λόγια η κυρίαρχη αντίληψη που επικρατεί είναι πως δεν θα πρέπει να τεθεί ενώπιον των δύο κοινοτήτων από την πρώτη στιγμή η συνολική λύση, όπως αυτό έγινε στο παρελθόν με το Σχέδιο Ανάν ή όπως σχεδιάζετο να γίνει μεταγενέστερα αν υπήρχε τελική συμφωνία το 2017. O χρόνος διεξαγωγής δημοψηφισμάτων θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στην εφαρμογή των πρώτων συμφωνιών.

• Εν ολίγοις τίθενται πρώτα τα δύο βασικά ζητήματα (ασφάλεια και διακυβέρνηση) και τα υπόλοιπα εντός ενός όχι παρατεταμένου χρονοδιαγράμματος.

Η επιμονή των παικτών

Γιατί ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και οι υπόλοιποι δεν πρόκειται να αφήσουν την ευκαιρία να κάνει φτερά με αποτέλεσμα να επιχειρήσουν μια νέα προσπάθεια σε έναν περίπου μήνα από τώρα; Γιατί προφανώς έχουν πειστεί πως:

Α) Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών από τη στιγμή κατά την οποία τα ΗΕ θέτουν πλέον συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση της αποστολής τους στην Κύπρο. Στην πραγματικότητα έχουν πλήρως δεσμεύσει υπό τις περιστάσεις τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει περιθώρια ελιγμών, υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, ούτε μπορεί να χρησιμοποιεί συνεχώς το γνωστό παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών. Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΝΧ έχει κινηθεί τις προηγούμενες ημέρες με λογικές επίρριψης ευθυνών. Ο Πρόεδρος έχει προφανώς συνειδητοποιήσει αυτή τη «νέα τάξη πραγμάτων».

Β) Θεωρούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τις διαβεβαιώσεις, τις οποίες έδινε στα τέλη Ιουλίου, ότι υπάρχει τρόπος για να πειστεί ο Ερσίν Τατάρ: «Δώστε μας μερικές μέρες και θα βρεθεί ο Τατάρ στη Νέα Υόρκη», διαβεβαίωνε τη Μαρία Άνχελα Ολγκίν ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Γραμματέας θεώρησε καθησυχαστικές τις τουρκικές υποσχέσεις, ωστόσο η στάση Τατάρ τους προκάλεσε απογοήτευση αλλά και θυμό.

Γ) Έχουν ενθαρρυνθεί από το νέο κλίμα που επικρατεί τη δεδομένη στιγμή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όλες οι ενδείξεις καταλήγουν στο γεγονός ότι οι σχέσεις αυτές αλλά και η στάση του Χακάν Φιντάν και της τουρκικής διπλωματίας ευρύτερα δεν αφήνουν στον Ερσίν Τατάρ πολλά περιθώρια ελιγμών. Τα ΗΕ αναμένουν σε πρακτικό επίπεδο να διαφανεί πως η Άγκυρα θα χειραγωγήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Κάτι που οδηγήσει σε τελεσίδικα συμπεράσματα για την πραγματική στάση της τουρκικής πολιτικής τη δεδομένη στιγμή.

Δ) Προκαλεί εντύπωση η επιμονή της Γενικής Γραμματείας να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι με τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Όπως σημείωναν στον «Π» διπλωματικές πηγές, είναι πρωτόγνωρο, ως πρακτική, εν μέσω ενός μεγάλου πολέμου στην Ευρώπη, αλλά και εν μέσω μιας απειλής σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή, εν μέσω ενός τέτοιου περιβάλλοντος, η διεθνής κοινότητα να επιμένει στην ανάγκη διευθέτησης του Κυπριακού στο φόντο των γενικότερων προσπαθειών για επαναφορά της Τουρκίας στον άξονα της δυτικής συμμαχίας. Η ανάγνωση ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι απαραίτητη προϋπόθεση σε έναν τέτοιο σχεδιασμό θεωρείται ως μια σημαντική στιγμή, ίσως η τελευταία για την Κύπρο και την ενότητά της.

Το διακύβευμα για την επαναφορά της Τουρκίας σε συνεργασία με τους σωστούς συμμάχους, και όχι με τους λάθος συμμάχους, είναι πολύ μεγάλο, σε σχέση με τους όποιους ελιγμούς επιχειρούν οι ηγεσίες στην Κύπρο. Δεν αφήνονται περιθώρια για να υπάρξουν παιγνίδια σε αυτό το αντιφατικό και πρωτοφανές περιβάλλον όταν η διεθνής κοινότητα επιδεικνύει την αναγκαία αποφασιστικότητα με τα σημερινά δεδομένα. Γιατί αύριο ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί το διεθνές περιβάλλον.

Πηγή: Πολίτης

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Διεθνή

Axios: Μήνυμα ΗΠΑ στο Ιράν! “Δεν θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε το Ισραήλ σε νέα επίθεση”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν προειδοποιήσει το Ιράν τις τελευταίες ημέρες να μην εξαπολύσει άλλη επίθεση στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει το Ισραήλ εάν επιτεθεί ξανά, αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios , επικαλούμενος Αμερικανό αξιωματούχο και πρώην Ισραηλινό αξιωματούχο.

«Είπαμε στους Ιρανούς: Δεν θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε το Ισραήλ και δεν θα είμαστε σε θέση να βεβαιωθούμε ότι η επόμενη επίθεση θα είναι βαθμονομημένη και στοχευμένη όπως η προηγούμενη», φέρεται να είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Το δημοσίευμα  του Axios επικαλείται τον αξιωματούχο να λέει, ότι το μήνυμα μεταφέρθηκε απευθείας στους Ιρανούς, αν και η ισραηλινή πηγή λέει ότι ένα μήνυμα διαβιβάστηκε στην Τεχεράνη μέσω Ελβετών μεσαζόντων.

Δεν υπάρχει απάντηση από την Ουάσιγκτον ή την Τεχεράνη στην έκθεση, η οποία έρχεται λίγες ώρες αφότου ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν απείλησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ με «συντριπτική απάντηση» για επιθέσεις στο Ιράν και τους συμμάχους του.

Ιρανοί αξιωματούχοι απειλούν όλο και περισσότερο να εξαπολύσουν ένα ακόμη χτύπημα κατά του Ισραήλ μετά την επίθεση της 26ης Οκτωβρίου στην Ισλαμική Δημοκρατία που είχε στόχο στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις και που το Ιράν είπε ότι σκότωσε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους.

Τα αντίποινα του Ισραήλ σε ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ήρθαν εβδομάδες μετά την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, κατά την οποία το Ιράν εκτόξευσε 200 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ, στέλνοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε καταφύγια, προκαλώντας σχετικά μικρές ζημιές σε στρατιωτικές βάσεις και ορισμένες κατοικημένες περιοχές και σκοτώνοντας έναν Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Κατά συρροή επιθέσεις της Χεζμπολάχ με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σειρά επιθέσεων με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 η Χεζμπολάχ με στόχο βασικές στρατιωτικές τοποθεσίες στο βόρειο και κεντρικό Ισραήλ.

Όπως ανακοίνωσε η σιιτική ακραία ισλαμιστική οργάνωση που η Δύση τη χαρακτηρίζει τρομοκρατική,  επιτέθηκε στη βάση Glilot της στρατιωτικής μονάδας πληροφοριών 8200 βόρεια της πόλης του Τελ Αβίβ, στην αεροπορική βάση Palmachim, η οποία περιέχει ένα στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο και ραντάρ για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow, νότια του Τελ Αβίβ, τη ζώνη στρατιωτικών βιομηχανιών Zevulon βόρεια της πόλης της Χάιφα, την αεροπορική βάση Ramat David, τη βάση Shraga βόρεια της πόλης Acre, το περιφερειακό σύνταγμα Logistics στη βάση Misgav βορειοανατολικά της Χάιφα και τη στρατιωτική εταιρεία ELTA Systems , επίσης βορειοανατολικά της Χάιφα.

Οι επιθέσεις στόχευσαν επίσης οικισμούς Sha’al, Dalton, Yesod HaMa’ala, Bar Yochai και Beria, εκτός από την πόλη Safed και την περιοχή Krayot βόρεια της Χάιφα.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν την εκτόξευση περισσότερων από 30 ρουκετών και πολλαπλών drones αυτοκτονίας από τον Λίβανο στο Ισραήλ.

Ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας πύραυλος έπληξε ένα κτίριο κατοικιών στην πόλη Τίρα, τραυματίζοντας 11 άτομα, εκ των οποίων τρεις μέτριας βαρύτητας. Ένα drone χτύπησε επίσης ένα εργοστάσιο σε μια βιομηχανική ζώνη κοντά στην πόλη Nahariya, προκαλώντας ζημιές, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε αργότερα ότι έπληξε μερικούς από τους εκτοξευτές πυραύλων που χρησιμοποίησε η Χεζμπολάχ στις πρόσφατες επιθέσεις της στο Ισραήλ. Ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τα χτυπήματα.

Οι συγκρούσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ ξέσπασαν για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με τη Χεζμπολάχ να εξαπολύει επιθέσεις για την υποστήριξη του παλαιστινιακού θύλακα. Το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιθέσεις του στον Λίβανο ξεκινώντας από τις 17 Σεπτεμβρίου και στις 27 Σεπτεμβρίου δολοφόνησε τον Γενικό Γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Το IDF ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη μιας περιορισμένης χερσαίας επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η σύγκρουση έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε 39 θανάτους αμάχων στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, καθώς και σε τουλάχιστον 61 στρατιώτες και αξιωματικούς ασφαλείας. Από την πλευρά του Λιβάνου, περισσότεροι από 2.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 500 μέλη της Χεζμπολάχ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ποιά μαθήματα διπλωματίας παραδίδει η Ινδία με την αποστολή 30 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η ινδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να στηρίξει τον λαό της Παλαιστίνης με αποστολή 30 τόνων ιατρικών προμηθειών εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Αυτή η αποστολή περιλαμβάνει βασικά φάρμακα και αντικαρκινικά φάρμακα.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Randhitr Jaiswal, μοιράστηκε μια δημοσίευση στο X και δήλωσε: «Η υποστήριξη της Ινδίας στον λαό της Παλαιστίνης συνεχίζεται. Η επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Παλαιστίνης στέλνει στην Παλαιστίνη 30 τόνους ιατρικών προμηθειών που περιλαμβάνουν απαραίτητα σωτήρια και αντικαρκινικά φάρμακα».

Την περασμένη εβδομάδα, η Ινδία έστειλε την πρώτη της δόση βοήθειας για τον λαό της Παλαιστίνης μέσω της UNRWA, η οποία περιλαμβάνει 30 τόνους φαρμάκων και τροφίμων.

Μαθήματα διπλωματίας

Η Ινδία παραδίδει μαθήματα διπλωματίας προς πάσα κατεύθυνση ακόμα και στην Ελλάδα, η οποία ενεπλάκη στον πόλεμο της Ουκρανίας με αποστολή όπλων με αποτέλεσμα να δεχτεί απειλές από Ρώσους αξιωματούχους.

Η Ινδία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το Ισραήλ. Εξάλλου το σχέδιο IMEC, ο περίφημος διάδρομος της Ινδίας, γίνεται με τις ευλογίες των Ισραηλινών. Ο India Middle East Corridor είναι μέρος του χάρτη που έδειξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην τελευταία του ομιλία στο βήμα των Ηνωμένων Εθνών, όπου ξεδίπλωσε τα σχέδια του για τη Μέση Ανατολή που οραματίζεται (σ.σ. blessing ήταν ο τίτλος του χάρτη).

Η Ινδία έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό λύση δύο κρατών στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης. Ο πρωθυπουργός Μόντι ήταν ένας από τους πρώτους παγκόσμιους ηγέτες που καταδίκασε τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εξέφρασε επανειλημμένα ανησυχίες για την επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα.

Η Ινδία έστειλε επίσης ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Γάζας ως μέρος της δέσμευσής της. Τον Ιούλιο, η Ινδία κυκλοφόρησε την πρώτη δόση 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών, UNRWA, για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες για το έτος 2024-25.

Τον περασμένο μήνα, η UNRWA είπε ότι οι άνθρωποι στη Γάζα ζουν σε «απάνθρωπες» συνθήκες.

Το πρακτορείο ανέφερε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι σωροί απορριμμάτων συσσωρεύονται στο κέντρο της Γάζας, ενώ τα λύματα διαρρέουν στους δρόμους.

«Οι οικογένειες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ζουν δίπλα σε αυτά τα συσσωρευμένα απόβλητα, εκθέτοντάς τα σε δυσάρεστες οσμές και στον άμεσο κίνδυνο καταστροφής για την υγεία», πρόσθεσε η UNWRA. Η υπηρεσία του ΟΗΕ ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε νόμο που απαγορεύει την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε «εξωφρενική» από την ανθρωπιστική οργάνωση, ανέφερε το Al Jazeera.

Η απαγόρευση θα περιορίσει σημαντικά τις δραστηριότητες της UNRWA σε όλη την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η κίνηση έρχεται καθώς η 24ήμερη ισραηλινή πολιορκία της βόρειας Γάζας έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους, καταστρέφοντας γειτονιές και αφανίζοντας ολόκληρες οικογένειες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 13,4% του πληθυσμού της Ινδίας αποτελείται από μουσουλμάνους. Οπότε το Νέο Δελχί έπραξε το καθήκον του στέλνοντας επίσημα ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, κάτι όμως που δεν διαταράσσει τις συμμαχικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα18 λεπτά πριν

Η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση με drone, επιτιθέμενες σε εταιρείες καυσίμων και ενέργειας στο Κράι της Σταυρούπολης. Τα ρωσικά πλήγματα...

Πολιτική48 λεπτά πριν

Πολλά ερωτηματικά για την πρακτική της κυβέρνησης στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης κατέθεσε ερώτηση σε πέντα υπουργούς για αυτό το φλέγον ζήτημα

Διεθνή7 ώρες πριν

Axios: Μήνυμα ΗΠΑ στο Ιράν! “Δεν θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε το Ισραήλ σε νέα επίθεση”

Οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν προειδοποιήσει το Ιράν τις τελευταίες ημέρες να μην εξαπολύσει άλλη επίθεση στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι...

Διεθνή8 ώρες πριν

Κατά συρροή επιθέσεις της Χεζμπολάχ με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Σειρά επιθέσεων με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 η Χεζμπολάχ με στόχο βασικές στρατιωτικές...

Άμυνα9 ώρες πριν

Παράδοση – Παραλαβή εν πλω της Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ»

Την εν πλω διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ αναλαμβάνει η Ελλάδα σε τελετή που πραγματοποιείται σήμερα στο Τζιμπουτί και στην οποία δίνει...

Δημοφιλή