Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Κύπρος: Η βαρόνος που έψαχνε η Interpol, ο παράδεισος εγκληματιών στα κατεχόμενα και ο… δολοφόνος του Σολωμού

Δημοσιεύτηκε στις

“Πλυντήριο” τα κατεχόμενα

Κατά καιρούς, αρκετοί καταζητούμενοι, βρίσκουν «άσυλο» στα κατεχόμενα, προκειμένου να αποφύγουν τον νόμο και τη σύλληψη από τις διεθνείς αρχές, όπως η Ιnterpol και η Εuropol. Εξού και πολλοί, χαρακτηρίζουν τα κατεχόμενα ως τον παράδεισο των εγκληματιών, αφού όπως αποκαλύφθηκε σε διάφορες περιπτώσεις, εκεί διέμεναν βαρυσήμαντα ονόματα, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν ευρωπαϊκά και διεθνές εντάλματα σύλληψης.

Ωστόσο, δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ενώ οι κατοχικές αρχές γνωρίζουν πως σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων εκκρεμούν εντάλματα και καταζητούνται για σοβαρά αδικήματα, εντούτοις σφυρίζουν αδιάφορα, αναλόγως συμφερόντων.

Ποια είναι η Sehriban Toptal

Σε ό,τι αφορά την καταζητούμενη που τελικά συνελήφθη από την «αστυνομία» του ψευδοκράτους, Sehriban Toptal, όπως αναφέρεται εκτενώς στα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, είναι πρόσωπο το οποίο έψαχνε για μεγάλο χρονικό διάστημα η Interpol, αφού εναντίον της εκκρεμούν υποθέσεις που έχουν να κάνουμε με διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών και αγοραπωλησίες ακινήτων, μέσω των οποίων ξέπλενε βρώμικο χρήμα.

Όπως αναφέρεται εξάλλου, η Toptal πέραν του γεγονότος ότι καταζητείτο από την Interpol, θεωρείτο και «απαγορευμένη μετανάστρια» στα κατεχόμενα από το ίδιο το ψευδοκράτος, ωστόσο διέμενε για αρκετό καιρό στην Κύπρο, μέχρι που τελικά συνελήφθη το περασμένο Σάββατο από την ψευδοαστυνομία.

Στο τουρκοκυπριακό Τύπο, τίθεται σειρά ερωτημάτων για το τι θα συμβεί σε σχέση με όσους υποβοήθησαν την Τoptal να κρυφτεί και να ζήσει στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την Κibrisgercek, η καταζητούμενη είχε εξαγοράσει τη σιωπή κάποιων «μεγάλων κεφαλιών», όπως τους χαρακτηρίζει στα κατεχόμενα και ζούσε υπό την προστασία τους.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τα τουρκοκυπριακά μέσα, έχουν νομικά θέματα με τον σύζυγο της, τον οποίον χαρακτηρίζουν βαρόνο της νύχτας και ο οποίος προέβη σε καταγγελία σε βάρος τους για λίβελο.

Σημειώνεται ότι η Toptal θα παραδοθεί στις Τουρκικές Αρχές από το κατοχικό καθεστώς.

iade_edilecek_h108733_f6c96

Φυγάδες που κρύφτηκαν στα κατεχόμενα

Τα παραδείγματα για φυγάδες που κρύφτηκαν στα κατεχόμενα κατά καιρούς, είναι πάρα πολλά. Βαρόνοι ναρκωτικών, μέλη του υποκόσμου, μαφιόζοι και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, είναι μερικοί απ’ αυτούς που εντοπίστηκαν να διαμένουν παράνομα στα κατεχόμενα.

Παραδείγματα προσώπων που έχουν εκδοθεί στην Τουρκία, καθότι καταζητούνταν διεθνώς, ήταν ο Ιταλός μαφιόζος Sebastiano Claudio Saia, ο Ρώσος βαρόνος ναρκωτικών Viktor Panyushin και ο Αυστραλός αρχηγός της νύχτας Mark Douglas Buddle.

Οι πιο πάνω, είχαν άδεια παραμονής στα κατεχόμενα, αφού είχαν αγοράσει ακίνητη περιουσία. Παράλληλα υπήρχαν κατά καιρούς πληροφορίες που έφεραν άτομα ενταγμένα στο ISIS να βρήκαν τον… παράδεισό τους στο ψευδοκράτος.

Άγνωστο είναι εξάλλου πόσοι άλλοι εγκληματίες βρίσκονται ακόμα στο ψευδοκράτος και ζουν χωρίς να μπορεί κάποιος να τους συλλάβει, αλλά και πόσοι πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια, παρότι καταζητούνταν, είτε από την Ιnterpol είτε από την Εuropol.

Παράλληλα, στο παρελθόν παρατηρήθηκε το φαινόμενο σε εγκλήματα που είχαν σχέση με τον υπόκοσμο, να φθάνουν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου εκτελεστές για να εκτελέσουν συμβόλαια θανάτου ή ακόμα και εγκληματίες που έδρασαν στις ελεύθερες περιοχές να βρίσκουν καταφύγιο στα κατεχόμενα για να μείνουν ασύλληπτοι.

Αλά καρτ οι συλλήψεις

Οι πιο πάνω εγκληματίες, τελικά συνελήφθησαν και εκδόθηκαν στην Τουρκία, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες περιπτώσεις προσώπων που καταζητούνται και οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι, με τις ευλογίες του ψευδοκράτους και αυτών που έχουν τον έλεγχο στα κέντρα εξουσίας.

Ένα τρανό παράδειγμα, είναι οι δολοφόνοι του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι σκότωσαν εν ψυχρώ δύο ανθρώπους, σε ζωντανή μετάδοση, αλλά απολαμβάνουν την ελευθερία τους στα κατεχόμενα.

Σαν να μην φτάνει αυτό, ο δολοφόνος του Σολωμού Σολωμού, Κενάν Ακίν, όχι μόνο δεν συνελήφθη ποτέ, αλλά επιβραβεύτηκε για το έγκλημά του, λαμβάνονταν «υπουργική» θέση στο ψευδοκράτος.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του δραπέτη των Κεντρικών Φυλακών, Παναγιώτη Νετζατί, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2007 για φόνο εκ προμελέτης στην ελεύθερη Κύπρο και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ωστόσο το 2007 δραπέτευσε από τις Φυλακές και βρήκε καταφύγιο στα κατεχόμενα, όπου ζει τη ζωή του μέχρι σήμερα.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής χαρακτηριζόταν ως πράκτορας της ΜΙΤ, γεγονός που φαίνεται να επηρέασε της κατοχικές Αρχές να κλείσουν τα μάτια τους και να τον αφήσουν να ζει ανενόχλητος στα κατεχόμενα. Σημειώνεται ότι σε πολλές άλλες περιπτώσεις, παραδόθηκαν στις κυπριακές Αρχές καταζητούμενοι που πέρασαν στα κατεχόμενα, μέσω της δικοινοτικής επιτροπής.

Τα παραδείγματα των δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, όπως και του Παναγιώτη Νετζατί, δείχνουν ότι στα κατεχόμενα οι συλλήψεις και οι εκδόσεις εγκληματιών είτε σε διεθνή Αρχές, είτε ακόμα και στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της δικοινοτικής επιτροπής, γίνονται αλά καρτ και βάσει των συμφερόντων που υπάρχουν.

reporter.com.cy

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Γενικά θέματα

Ανάξιοι απόγονοι ενδόξων προγόνων

Ο δρόμος της απαλλαγής από τους ανικάνους ,είναι μονόδρομος πλέον.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει η Μαρία Γιαλαμά

Ι. Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά, στην μεγάλη έρημο. Ένα μοναστήρι που κλείνει 1500 χρόνια, ενεργού λειτουργικής παρουσίας, από τότε που ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός και η Θεοδώρα, το ίδρυσαν ως θεματοφύλακα της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου. Μία συνέχεια του Βυζαντίου ανά τις χιλιετίες. Ακόμη μνημονεύονται στο μοναστήρι αυτό οι κτήτορές του, κάνοντας το Βυζάντιο να ζη στους αιώνες των αιώνων αδούλωτο. Μία γωνιά της γής, που ξαφνικά έγινε λεία χάριν της τουριστικής αναπτύξεως, ενός κράτους που δεν υπήρχε καν όταν ιδρύθηκε η μονή. Ένα κουκούλι ιερών κειμηλίων, που κρατά άσβεστο και αδούλωτο το Βυζάντιο μπήκε στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, αλλά και των γεωπολιτικών βιαίων αλλαγών.Η επικινδυνότητα αμφοτέρων αδήριτη για τον εν λόγω πολύτιμο θρησκευτικό χώρο. Ένας τόπος επικοινωνίας με τον Θεό αλώθηκε από τον θεό του χρήματος και τον μουσουλμανικό επεκτατισμό.

Η είδηση ότι δημεύθηκε η περιουσία της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά, που έγινε γνωστή την ημέρα μνήμης της αποφράδας 29/5/1453,κινητοποίησε τον Ελληνισμό. Κινητοποίησε όμως και τα έμμισθα κυβερνητικά παπαγαλάκια ,που προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητα της κυβερνήσεως να κρατήσει τον φάρο αυτό της Ορθοδοξίας, μακριά από τα αρπακτικά της ανάπτυξης του κοσμικού τουρισμού της Αιγύπτου. Όλα αυτά, επειδή το ΧΡΕΟΣ, αυτό του Έλληνος προς τις ιερές παρακαταθήκες του, έπαψε να υπάρχει. Αυτό το αίσθημα του μεγίστου χρέους προς το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, που αισθανόταν η μεγάλη Ελληνίδα, Ιωάννα Τσάτσου να την βασανίζει..Αυτό που την έκανε, αμέσως μετά την απελευθέρωση της χερσονήσου του Σινά, το 1979,να προγραμματίσει το ταξείδι –προσκύνημα, στις αρχές του 1980 στην «αδούλωτη Βυζαντινή γωνιά», όπως χαρακτηρίζει το μοναστήρι, διότι το θεωρεί «βυζαντινό κρίκο της μεγάλης αλυσσίδας του Ελληνισμού». Άλλωστε η ίδια λέει, «ότι λαοί όπως ο Ελληνικός με συνέχεια την υποχρέωσή τους προς την ιστορία, αυξάνουν και επιβάλλονται».

Εμείς ως λαός όμως, αφήσαμε ακουσίως μέχρι κάποιου βαθμού, ανάξιους να προστατεύουν την ιστορία του και κατέστησαν την χώρα ανυπόληπτη, όπως ανέφερε και ο Α.Σαμαράς σε δήλωσή του για το τραγικό της εκβάσεως του όλου θέματος. Το δυσάρεστο είναι, ότι πολιτικοί και πολιτικολογούντες, μη γνωρίζοντες την Ελληνική γλώσσα, επιμένουν στο ότι θα ιερουργούν οι μοναχοί της Μονής, ως δήλωση της μη αλλαγής του ιδιοκτησιακού της χαρακτήρος, προσπαθώντας να καλύψουν την αυθαίρετη μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της μονής, που φέρεται δημευμένη, μετά την δικαστική απόφαση της 28/5/2025. Οι ίδιοι δεν αναφέρουν, ότι οι μοναχοί εγκαταβιούν στην μονή ,με ετήσια βίζα, η οποία χορηγείται ή όχι ,δεδομένου ότι είναι ατομική. Επί πλέον αποκρύπτουν ,ότι ο στόχος είναι τα σπουδαία χειρόγραφα που φυλάσσονται στην Ι.Μ μαζί με τις περίφημες μεμβράνες του σιναϊκού κώδικος και φυσικά η μεγαλύτερη πινακοθήκη ιερών εικόνων του κόσμου που συντηρούνται, κοσμούν και κρύπτονται στο μοναστήρι. Αποφεύγουν να προσεγγίζουν την αθέτηση επί της ουσίας των συμπεφωνημένων από τον Δεκέμβριο του 2024,μεταξύ αντιπροσωπείας Ελλήνων και Αιγυπτίων, από Αιγυπτίους υπουργούς χρονοτριβούντες και μη υπογράψαντες την συμφωνία, αφήνοντας το δικαστήριο να αποφασίσει για ήδη συμπεφωνημένα. Άλλη μία «γεραπετρίτιος φιλία», όπως αυτή με την Τουρκία γεννήθηκε, άνευ της συναινέσεως των Ελλήνων, μία Εθνική μειοδοσία δύσκολα αναστρέψιμος ανέτειλε.

Οι προσπάθειες της Ιωάννας Τσάτσου και του Ευαγγέλου Αβέρωφ να ενισχυθεί η μονή με εθελοντές για πενταετή παραμονή στην μονή με σύγχρονη απαλλαγή των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, προκειμένου να εργασθούν στην συντήρηση των χειρογράφων των μεμβρανών και των αγίων εικόνων, βάλλεται 45 χρόνια μετά, από την ύποπτη αδιαφορία ή αφέλεια της Ελληνικής κυβερνήσεως. Οι σκέψεις πολλές για τους ενδοτικούς του ΥΠΕΞ, η Μονή εάν ισχύσει η απόφαση του δικαστηρίου, θα χαθεί. Ότι τροφοδοτεί και συντηρεί την μονή και τους μοναχούς, δημεύεται, όπως οι κήποι και η ύδρευση, αλλά και πάνω από 20 μνημεία μεγάλης θρησκευτικής αξίας.…αφήνοντάς την έρμαιο στα χέρια επικινδύνων αλλοθρήσκων. «Η Ελληνική σημαία απέραντη ένα με τον ουρανό» που υποδέχθηκε την Ιωάννα Τσάτσου την 1/3/1980 όπως γράφει, θα υποσταλεί μονίμως. Οι μοναχοί της Μονής ήδη πενθούν έχοντας κλείσει την Μονή μέχρι την 5η Ιουνίου και παρακαλούν για συνδρομή όλου του πολιτισμένου κόσμου ,για την σωτηρία ενός μνημείου της παγκοσμίου πολιτιστικής κληρονομιάς, ενός μνημείου Χριστιανικού ανεκτίμητης αξίας. Το προκύπτον ερώτημα ,αν θα σωθεί ή όχι, είναι δύσκολο να απαντηθεί. Η φερεγγυότητα των συνομιλητών έχει τρωθεί, όσον αφορά τους Αιγυπτίους. Ο ζών κρίκος του βυζαντίου με το παρόν, τείνει να ραγεί και η ρήξη αυτή θα είναι εάν πραγματοποιηθεί εθνικό ,θρησκευτικό έγκλημα διαρκείας, το οποίο θα χρεωθεί αποκλειστικώς στην ανύπαρκτη, ανυπόληπτη εξωτερική πολιτική των οσφυοκαμπτών, μπροστά στην μουσουλμανική επεκτατικότητα, την οποία παρακολουθούν ή ακόμη και συνδράμουν με την απραξία τους.

Ο δρόμος της απαλλαγής από τους ανικάνους ,είναι μονόδρομος πλέον.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Σύμφωνη με την πρόταση των ΗΠΑ η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

Η νέα πρόταση, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση δέκα ομήρων και 70 ημέρες εκεχειρίας, ελήφθη από τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Χαμάς συμφώνησε με την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα Παλαιστίνιος αξιωματούχος της οργάνωσης, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιθανό τέλος του πολέμου.

Τι προβλέπει η πρόταση Γουίτκοφ

Η νέα πρόταση, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση δέκα ομήρων και 70 ημέρες εκεχειρίας, ελήφθη από τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών.

«Η πρόταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση δέκα ζωντανών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε δύο ομάδες με αντάλλαγμα μια εκεχειρία 70 ημερών και μια μερική απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας», είπε η πηγή.

Η πρόταση προβλέπει επίσης την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων εκείνων που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ.

Πηγή: Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Αυτή είναι η εκπαίδευση των φοιτητών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Η φοίτηση, οι συνθήκες, αλλά και τις προοπτικές των αυριανών μας Αξιωματικών

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η ιστορική Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων αποτελεί το φυτώριο για τους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, από την απελευθέρωση μέχρι και σήμερα. Είναι εδώ, όπου οι νέοι και οι νέες μόλις τελειώσουν το σχολείο και εφόσον περάσουν στη σχολή, θα αποκτήσουν τις γνώσεις, πνευματικές και σωματικές, για να ανταποκριθούν σε αυτόν τον σημαντικό ρόλο.

Την επισκεφτήκαμε, μαζί με σχολεία λυκείου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Μια Ημέρα Εύελπις», και σας παρουσιάζουμε την εκπαίδευση κι όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι σκέφτονται να γίνουν οι αυριανοί μας αξιωματικοί…

Δείτε το ρεπορτάζ:

Επισκεφτήκαμε τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και σας παρουσιάζουμε την εκπαίδευση των φοιτητών

Με αποστολή τη μετάδοση της γνώσης της Στρατιωτικής Επιστήμης και των συναφών θεωρητικών, θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών, οι Ευέλπιδες με τη φοίτησή τους αναπτύσσουν επίσης τις στρατιωτικές αρετές και τη στρατιωτική αγωγή, έτσι ώστε να εξελιχθούν στους ηγέτες του αύριο, σε αυτή την τόσο κρίσιμη υπηρεσία.

Η ιστορία της, συνυφασμένη με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, αφού είναι το αρχαιότερο ανώτατο ίδρυμα της χώρας και λειτουργεί ήδη από το 1828 -ήταν από τις πρώτες ενέργειες που έκανε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος όρκισε ο ίδιος και τους πέντε πρώτους Ευέλπιδες. Έκτοτε, από αυτή τη σχολή αποφίτησαν οι αξιωματικοί που καθοδήγησαν τους Έλληνες στην εθνική ολοκλήρωση και στην απελευθέρωση των υπόλοιπων εδαφών.

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180120.jpg
Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180131.jpg

Η Σχολή μετεξελισσόταν διαρκώς στα σύγχρονα στρατιωτικά πρότυπα, και μάλιστα πέρσι συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο, καταλαμβάνοντας μάλιστα και την έκτη θέση.

Ωστόσο, μέχρι πριν λίγα χρόνια, η βάση στις πανελλαδικές εξετάσεις για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, αλλά και τις υπόλοιπες στρατιωτικές σχολές, ήταν πολύ υψηλή, αλλά πρόσφατα έπεσε αρκετά, εξαιτίας των ευρύτερων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών. Πάντως με έναυσμα τις σημαντικές αυξήσεις στον μισθό που λαμβάνουν από την πρώτη ημέρα φοίτησης οι Ευέλπιδες, αλλά και με τις προοπτικές που διανοίγονται για μια ενδιαφέρουσα καριέρα, γίνεται προσπάθεια να αναστραφεί αυτή η τάση.

Οι Ευέλπιδες που ολοκληρώνουν την τετραετή φοίτηση ορκίζονται Ανθυπολοχαγοί και κατατάσσονται στα ανάλογα Όπλα (Πεζικό, Τεθωρακισμένα, Πυροβολικό, Μηχανικό, Διαβιβάσεις, Αεροπορία Στρατού) ή στα τρία Σώματα (Τεχνικό, Υλικού Πολέμου, Εφοδιασμού Μεταφορών). Από εκεί και πέρα, υπάρχει η δυνατότητα μεταπτυχιακών αλλά και διδακτορικών σπουδών, ενώ οι Αξιωματικοί μπορούν να φοιτήσουν στη συνέχεια σε σχολές του εξωτερικού, αλλά και να υπηρετήσουν σε διάφορες θέσεις στο εξωτερικό, όπως στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ, σε πρεσβείες, ειρηνευτικές αποστολές κ.α.

Η εκπαίδευση

Η Σχολή προσφέρει επίσης ευρεία Ακαδημαϊκή μόρφωση, η οποία συμπληρώνει αλλά και διευρύνει την Στρατιωτική εκπαίδευση. Το πρόγραμμα της Ακαδημαϊκής εκπαίδευσης περιλαμβάνει αντικείμενα από ένα ευρύ φάσμα των επιστημών, από Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες μέχρι Εφαρμοσμένες Επιστήμες, από Χημεία σε Ιστορία και από Ψυχολογία σε Μηχανική.

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180518.jpg
Ο τριτοετής φοιτητής ξεναγεί τον φακό του Newsbomb στη Σχολή

Η στρατιωτική εκπαίδευση ξεκινά από το πρώτο έτος, οπότε ο Εύελπις υφίσταται Βασική Στρατιωτική Εκπαίδευση και εκπαιδεύεται στην ατομική τακτική. Συνεχίζει τα επόμενα χρόνια ώστε να καταστεί άριστος γνώστης στη διοίκηση ομάδος και διμοιρίας και μαθαίνει τα στοιχεία οργάνωσης και λειτουργίας του Λόχου Πεζικού.

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180104.jpg

Οι φοιτητές διαμένουν σε θαλάμους της σχολής, συνηθίζοντας έτσι την στρατιωτική ζωή.

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180243.jpg
Επιθεώρηση θαλάμου από τον Υπολοχαγό Θεόδωρο Γκιρεμέζη

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180204.jpg
Η τριτοετής φοιτήτρια επιδεικνύει ένα στρατιωτικό όργανο σε μαθήτρια λυκείου

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180800.jpg
Η στίγμης της φοίτησης για τους φοιτητές

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180330.jpg
Οι Ευέλπιδες μαθαίνου άριστα τον χειρισμό των όπλων, ενώ εξασκούνται και σε βολές

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180405.jpg

Σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του Εύελπι παίζει και η φυσική αγωγή, με σκοπό αφ’ενός την προσωπική ενδυνάμωσή του ώστε να ανταπεξέρχεται στις κακουχίες και στον απαιτητικό τρόπο ζωής του στρατιωτικού και αφ’ετέρου τη δυνατότητα λειτουργίας του ως εκπαιδευτού, ο οποίος θα εκπονεί και εκτελεί ένα κατάλληλο, ασφαλές και αποτελεσματικό πρόγραμμα σωματικής αγωγής για τους υφισταμένους του.

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180112.jpg
Οι ασκήσεις και εκπαιδεύσεις με όπλα, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις μάχης, είναι συνεχείς

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180631.jpg
Οι ασκήσεις αυτοάμυνας αποτελούν βασικό στοιχείο της εκπαίδευσης

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180450.jpg

Ο Υπολοχαγός Θεόδωρος Γκιρεμέζης αναφέρει στο Newsbomb.gr ότι οι βασικοί λόγοι που έχει κάποιος για να φοιτήσει στη Σχολή, είναι «η εξασφαλισμένη επαγγελματική αποκατάσταση, η στρατιωτική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, η ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων, η προσφορά στην πατρίδα, η προσωπική ανάπτυξη και περιπέτεια, καθώς και η προσωπική εξέλιξη και ειδίκευση».

Ο τριτοετής φοιτητής Ζαννής Βεντούρης προσθέτει ότι όσοι το σκέφτονται, θα πρέπει να κατανοήσουν τις ειδικές απαιτήσεις της σχολής, και για το ειδικό πρόγραμμα, καθώς και αν εκφράζει κάποιον αυτό το επάγγελμα. «Το αίσθημα της πειθαρχίας και της ομαδικότητας είναι απαραίτητο», τονίζει, όπως και οι επαγγελματικές προσδοκίες από αυτή την καριέρα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή3 ώρες πριν

O Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα αποθεώνει την Τουρκία! Χώρα υπόδειγμα – Καλύτερα drones στον κόσμο τα Bayraktar

O Τομ Μπάρακ εξήρε το ρόλο της Τουρκίας

Διεθνή4 ώρες πριν

Gigachat: Το ρωσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Αναπτύχθηκε από την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας την Sberbank, και είναι μία από τις δύο ναυαρχίδες των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων...

Διεθνή5 ώρες πριν

Πέντε νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξελέγησαν για το 2026-2027

Το Μπαχρέιν, η Κολομβία, η ΛΔ Κονγκό, η Λετονία και η Λιβερία θα αντικαταστήσουν την Αλγερία, τη Σιέρα Λεόνε, τη...

Οικονομία5 ώρες πριν

Bloomberg: Παγώνουν τα σχέδια της Gazprom για φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας!

Με τους αγωγούς Nord Stream προς τη Γερμανία εκτός λειτουργίας, και τη διέλευση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας να έχει...

Αναλύσεις6 ώρες πριν

Συμμαχία που θα “πονέσει” την Τουρκία

Συνέντευξη του πρέσβη ε.τ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου στη Βεργίνα Τηλεόραση

Δημοφιλή