Άμυνα
Μελέτης Μελετόπουλος: 50 χρόνια μεταπολίτευσης – Τίποτα δεν έμεινε όρθιο
Άμυνα
Στο επίκεντρο της νέας Δομής Δυνάμεων που παρουσιάζει ο Δένδιας ο ελληνικός σιδερένιος θόλος
Τη φιλοσοφία των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στις Ενοπλες Δυνάμεις προκειμένου να ανταποκριθούν στην αποστολή τους με όρους 21ου αιώνα θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας.
Η δημιουργία θόλου αντιαεροπορικής προστασίας του συνόλου της χώρας από το Αιγαίο Πέλαγος έως την ενδοχώρα βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας Δομής Δυνάμεων που θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής
Γράφει ο Βασίλης Νέδος, Καθημερινή
Τη φιλοσοφία των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στις Ενοπλες Δυνάμεις προκειμένου να ανταποκριθούν στην αποστολή τους με όρους 21ου αιώνα θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας.
Την Τετάρτη (13/11) περιέγραψε στους εκπροσώπους των κομμάτων που τον επισκέφθηκαν τις αλλαγές οι οποίες έχουν επίκεντρο το άμεσο κλείσιμο συνολικά 33 μονάδων που δεν έχουν απολύτως καμία επιχειρησιακή αξία (έως το 2030 ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει το κλείσιμο συνολικά 132).
Aεράμυνα
Στις αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνεται για πρώτη φορά η δημιουργία ενός συνεκτικού και συνολικού σχεδίου αεράμυνας της χώρας. Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί προβλέπει, ουσιαστικά, την προστασία του συνόλου των νησιών του Αιγαίου Πελάγους, αλλά και της ενδοχώρας από μια σειρά συστημάτων τα οποία θα δημιουργούν ομπρέλα εναντίον απειλών όλων των ειδών.
Θα υπάρχει anti-drone σύστημα και εν συνεχεία αντιαεροπορικές συστοιχίες όπλων που θα αντιμετωπίζουν απειλές μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς. Προφανής σκοπός στην ανάπτυξη του θόλου αυτού είναι η μείωση του ρόλου που αυτή τη στιγμή διαδραματίζουν στον σχεδιασμό τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ελλείψει βεβαίως πραγματικών αντιαεροπορικών δυνατοτήτων.
Πρακτικά ο σχεδιασμός προβλέπει σταδιακή αντικατάσταση των συστημάτων TOR-M1 και OSA/AK, των HAWK και ενίσχυση των Patriot που θα παραμείνουν στην υπηρεσία της Π.Α. για αρκετά ακόμη χρόνια. Ηδη έχει καταγραφεί ενδιαφέρον για την αντικατάσταση όλων αυτών των συστημάτων και εξετάζεται από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στον σχεδιασμό φαίνεται ότι έχουν αρκετά κεντρική θέση τα συστήματα που αναπτύσσονται και κατασκευάζονται από ισραηλινές εταιρείες, εξέλιξη η οποία δεν είναι ασύνδετη τόσο με τις πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ όσο και με την αποτελεσματικότητα αυτών των όπλων στις πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
Στις συζητήσεις που διεξάγονται, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι δυνατότητες συμπαραγωγής στις οποίες η Αθήνα αποδίδει μεγάλη βαρύτητα. Επαφές για τη δυνατότητα προμήθειας αντιαεροπορικών συστημάτων γίνονται και με εταιρείες από άλλες χώρες που αναπτύσσουν αυτού του είδους τα συστήματα.
Στην πράξη, η αντιαεροπορική ομπρέλα αποτελεί στοιχείο της νέας δομής δυνάμεων, με βάση την οποία τίθενται «οροφές» προσαρμοσμένες στην εποχή και στον αριθμό μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και των αεροσκαφών της Π.Α.
Ιδιαίτερα για το Π.Ν., ουσιαστικά η οροφή κινείται μεταξύ 12 και 14, με τέσσερις FDI, τέσσερις ΜΕΚΟ (με κάποιες προσθήκες, όχι όμως αναβάθμιση), τις παλιές «S» για όσο ακόμη αντέξουν, ενώ για νέες μονάδες οι σχεδιασμοί επικεντρώνονται στο πρόγραμμα κορβετών (EPC) και στις φρεγάτες Constellation.
Άμυνα
Η εισβολή που προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ
Αποτυχίες Πληροφοριών και οι Επιπτώσεις τους στη Διεθνή Ασφάλεια
Οι αποτυχίες οδήγησαν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αναδιοργανώσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, με στόχο τη βελτίωση της ακρίβειας και της αντικειμενικότητας στις εκτιμήσεις τους.
Αποτυχίες Πληροφοριών και οι Επιπτώσεις τους στη Διεθνή Ασφάλεια
Γράφει ο Φίλιππος Χατζής, Intelligence and Security
Η εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ το 2003 βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής (WMD) από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Ωστόσο, μετά την εισβολή, αποδείχθηκε ότι αυτές οι εκτιμήσεις ήταν εσφαλμένες, οδηγώντας σε σοβαρές επικρίσεις και αναλύσεις για τις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών.
Κύριες Αιτίες των Αποτυχιών Πληροφοριών
1. Εσφαλμένες Εκτιμήσεις και Υπερεκτιμήσεις: Οι υπηρεσίες πληροφοριών υπερεκτίμησαν την ικανότητα του Ιράκ να παράγει και να διατηρεί WMD. Πολλές από αυτές τις εκτιμήσεις βασίστηκαν σε παρωχημένες ή αναξιόπιστες πηγές. Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ το 2004, υπήρξαν “πολλαπλές αποτυχίες στη διαδικασία συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών“.
2. Πολιτική Πίεση και Προκαταλήψεις: Υπήρξαν κατηγορίες ότι οι πολιτικοί ηγέτες άσκησαν πίεση στις υπηρεσίες πληροφοριών να παράγουν εκτιμήσεις που θα υποστήριζαν την απόφαση για εισβολή. Αυτό οδήγησε σε προκαταλήψεις και σε παραβίαση της αντικειμενικότητας στην ανάλυση των δεδομένων.
3. Αναξιόπιστες Πηγές και Αποστασίες: Πολλές από τις πληροφορίες προήλθαν από αποστάτες ή πηγές με αμφίβολη αξιοπιστία, οι οποίοι είχαν κίνητρα να παραπλανήσουν τις υπηρεσίες πληροφοριών. Αυτές οι πηγές συχνά υπερεκτίμησαν ή κατασκεύασαν πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα WMD του Ιράκ.
4. Αποτυχία στην Ανάλυση και Επικοινωνία: Οι αναλυτές απέτυχαν να τοποθετήσουν τις εκτιμήσεις τους στο ευρύτερο στρατηγικό και πολιτικό πλαίσιο, αγνοώντας τα κίνητρα και τις προθέσεις του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Αυτό οδήγησε σε εσφαλμένες ερμηνείες των ενεργειών του Ιράκ.
Συνέπειες των Αποτυχιών
Η αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών είχε σοβαρές συνέπειες:
Απώλεια Εμπιστοσύνης: Η αξιοπιστία των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους υπέστη σοβαρό πλήγμα, επηρεάζοντας τη μελλοντική λήψη αποφάσεων και τη διεθνή συνεργασία.
Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Πληροφοριών: Οι αποτυχίες οδήγησαν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αναδιοργανώσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, με στόχο τη βελτίωση της ακρίβειας και της αντικειμενικότητας στις εκτιμήσεις τους.
Πολιτικές και Στρατιωτικές Επιπτώσεις: Η εισβολή στο Ιράκ, βασισμένη σε εσφαλμένες πληροφορίες, είχε μακροχρόνιες πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της αποσταθεροποίησης της περιοχής και της ενίσχυσης εξτρεμιστικών ομάδων.
Η περίπτωση του Ιράκ αποτελεί ένα σημαντικό μάθημα για τη σημασία της ακρίβειας, της αντικειμενικότητας και της ανεξαρτησίας στις υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι εσφαλμένες εκτιμήσεις στη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα.
Άμυνα
Ο Δένδιας ανακοινώνει αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις! Κλείνει 132 στρατόπεδα και μοιράζει… διπλώματα
Οι αλλαγές αφορούν και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεω
Τη νέα δομή δυνάμεων θα παρουσίασε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ενώ την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024 ενημερώθηκαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Οι αλλαγές, όπως επικοινωνείται, έχουν κύριο στόχο την πιο ορθολογική οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες στη σημερινή πραγματικότητα.
Δείτε πως μεταφέρθηκε το ρεπορτάζ:
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή, οι αλλαγές αφορούν και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων Για τον Στρατό Ξηράς η νέα δομή δυνάμεων προβλέπει οριστική διάλυση τουλάχιστον έξι ταγμάτων πεζικού.
Πέρα από τις διαλύσεις σχηματισμών, των οποίων η στελέχωση πολλές φορές δεν αγγίζει ούτε το 20%, προβλέπονται και συγχωνεύσεις. Διακηρυγμένος σκοπός η στελέχωση να αγγίζει παντού περίπου το 70%.
Κεντρικός στόχος αυτής της επιλογής είναι η αποτελεσματικότερη λειτουργία του στρατού, αλλά και η απαγκίστρωση από τη στρεβλή λογική της διατήρησης στρατοπέδων ως μέτρων «στήριξης» των τοπικών οικονομιών και μικροσυμφερόντων.
Σε σχηματισμούς που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές και σε μονάδες με μικρό ποσοστό στελέχωσης θα κλείσει η διοίκησή τους (η οποία περιλαμβάνει τρεις υπομονάδες) και το προσωπικό αυτό εξοικονομείται για να ενισχυθούν άλλες μονάδες.
Υπάρχουν παραδείγματα που δείχνουν τη στρεβλή λογική που επικρατεί έως σήμερα. Σε παραμεθόρια περιοχή υπάρχει στρατόπεδο το οποίο δεν περιλαμβάνει τίποτε άλλο από ένα αρτοποιείο. Το στρατόπεδο θα κλείσει και την υπηρεσία αυτή θα αναλάβει άλλη μονάδα, επανδρωμένη, που διαθέτει και αρτοποιείο.
Θα κλείσει, επίσης, μονάδα του νομού Αττικής, η οποία διαθέτει έναν και μόνο κλίβανο πυρομαχικών. Το προσωπικό θα μεταφερθεί σε άλλη μονάδα της Στερεάς Ελλάδας με υψηλότερες δυνατότητες και καλύτερη επάνδρωση. Ενα άλλο παράδειγμα είναι στρατόπεδο της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης που έχει μόνο μια υπομονάδα. Ολο το προσωπικό θα μεταφερθεί σε στρατόπεδο του Γ΄ Σώματος Στρατού με καλύτερες συνθήκες επάνδρωσης.
Σε γενικές γραμμές όλα τα στρατόπεδα που υπολειτουργούν θα κλείσουν. Ο κ. Δένδιας έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι στην τελική φάση του εξορθολογισμού λειτουργίας των μονάδων (δηλαδή το 2030) θα έχουν κλείσει 132 στρατόπεδα μέσω συγχωνεύσεων.
Το 12ετές εξοπλιστικό «πακέτο» για την αμυντική θωράκιση της χώρας
Η νέα δομή δυνάμεων προβλέπει και συγκεκριμένες εξελίξεις στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό.
Για την Π.Α. προβλέπεται να παραμείνουν σε ενέργεια τρεις τύποι αεροσκαφών, τα F-16, τα Rafale και στο μέλλον τα F-35. Τα Mirage 2000-5 θα πωληθούν, τα F-16 bl. 50 θα αναβαθμιστούν σε Viper, ενώ θα αγοραστούν ακόμη έξι Rafale. Οπως είναι γνωστό, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν βγει εκτός υπηρεσίας όλα τα Phantom F-4.
Στη νέα δομή υπολογίζεται επίσης ότι ο στόλος των μεταγωγικών (C-130 και C-27) δεν θα πρέπει να έχει διαθεσιμότητες χαμηλότερες των 10-12 αεροσκαφών.
Αναλόγως για το Πολεμικό Ναυτικό προβλέπεται ότι θα διαθέτει τέσσερις φρεγάτες FDI, για κάθε μια από τις οποίες θα αποσύρεται μια «S» (οι υπόλοιπες θα μείνουν όσο αντέξουν), ενώ στο πιο άμεσο μέλλον θα προκύψει τι θα συμβεί με τις κορβέτες (μάλλον μέσω του προγράμματος EPC της Ε.Ε.) και σε βάθος χρόνου με τις φρεγάτες Constellation.
Τέλος, για πρώτη φορά η νέα δομή δυνάμεων θα περιλαμβάνει ένα πλήρες φάσμα αεράμυνας τριών επιπέδων, που θα καλύπτει το σύνολο του εναέριου χώρου της Ελλάδας από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη.
-
Γενικά θέματα4 εβδομάδες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις3 εβδομάδες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 εβδομάδα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video1 μήνα πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Πολιτική7 ημέρες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra