Άμυνα
Στρατιωτικές Σχολές: Γιατί τόσες κενές θέσεις;

Κλήθηκαν να παρουσιαστούν οι 77 επιτυχόντες με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις στη Σχολή Ευελπίδων – Όπλα, που μαζί με τους 4 επιτυχόντες με την κατηγορία του 10% και τους 2 επιτυχόντες από την κατηγορία των υπαξιωματικών θα αποτελέσουν τους 83 μαθητές της τάξης. Κάποιοι από αυτούς θα εγκαταλείψουν, όπως γίνεται σε μεγάλο ποσοστό κάθε χρόνο.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήθελε από όλες τις κατηγορίες υποψηφίων 322 επιτυχόντες. Θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με το 1/4 όσων χρειαζόταν. Αντίστοιχα 148 κενές θέσεις και μόλις 52 επιτυχόντες στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ) – Όπλα. Στις υπόλοιπες στρατιωτικές σχολές ο αριθμός των κενών θέσεων είναι πολύ μικρότερος. Στο Εμπορικό Ναυτικό υπάρχει μεγάλη διαφορά στον αριθμό των κενών θέσεων, για πρώτη φορά, μεταξύ Πλοιάρχων και Μηχανικών. 35 κενές θέσεις έναντι 422, όπως βλέπουμε στον πίνακα.
Τα ερωτήματα είναι: γιατί τόσες κενές θέσεις, γιατί σε αυτές τις σχολές και τι μπορεί να γίνει ώστε να καλύπτονται οι θέσεις. Οι κενές θέσεις δημιουργούνται από το συνδυασμό δύο παραγόντων: της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και της μειωμένης ζήτησης από τους υποψηφίους για τις συγκεκριμένες σχολές. Η ΕΒΕ στην Ευελπίδων είναι 1 τα δύο τελευταία χρόνια από 1,2 τα προηγούμενα δύο και 0,9 στη ΣΜΥ. Υπάρχει περιθώριο να μειωθεί ο συντελεστής της ΕΒΕ στο ελάχιστο 0,8 και να μειωθούν οι κενές θέσεις. Η ΕΒΕ είναι ο κόφτης. Η Σχολή Ευελπίδων – Όπλα ήταν η πρώτη προτίμηση 232 υποψηφίων το 2020 και 54 το 2021 με την θεσμοθέτηση της ΕΒΕ. Μειώθηκε πάρα πολύ, δηλαδή, ο αριθμός των υποψηφίων που δήλωναν τη σχολή. Η ΕΒΕ ήταν ο ένας λόγος που μειώθηκε ο αριθμός των υποψηφίων που δήλωναν τη σχολή.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την έλλειψη ενδιαφέροντος για το επάγγελμα του στρατιωτικού από τους υποψηφίους. Την πιο δύσκολη επαγγελματική ζωή μεταξύ των στρατιωτικών την έχουν οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί του Στρατού. Οι πολύ συχνές μεταθέσεις τους δυσκολεύουν τη ζωή, κάνουν δύσκολη τη δημιουργία και τη διαβίωση οικογένειας. Φαίνεται ότι οι νέοι μας δεν έχουν τη διάθεση να αντιμετωπίσουν τόσες πολλές δυσκολίες. Ίσως να φταίει και ο εγκλεισμός του κορονοϊού, που οδήγησε αρκετά παιδιά στην παραίτηση από την προσπάθεια. Το επάγγελμα του στρατιωτικού έχει χάσει μέρος της αίγλης του.
Λύση δεν είναι, φυσικά, η “έξοδος” των στρατιωτικών σχολών από τις Πανελλαδικές, όπως λένε κάποιοι, διότι αυτό θα μας γυρίσει σε παλιές εποχές πλήρους αδιαφάνειας και φυσικά θα ρίξει πολύ το επίπεδο των αξιωματικών μας.
Η μεγάλη διαφορά στις κενές θέσεις μεταξύ των πλοιάρχων και των μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού αποτελεί, νομίζω, ακόμη μία απόδειξη ότι οι υποψήφιοι εγκαταλείπουν πρώτα τα δύσκολα.
Αντίστοιχη μείωση της ζήτησης εμφανίζεται και στις λεγόμενες καθηγητικές σχολές. Από τις Φιλολογίες μέχρι τα Τμήματα Μαθηματικών η δραματική μείωση της πιθανότητας διορισμού στο σχολείο, αλλά και η απαξίωσή του από την κοινωνία, έφερε τη μείωση της ζήτησης για σπουδές σ’ αυτές τις σχολές με αποτέλεσμα την πτώση της βάσης και στη Φιλολογία και στα Μαθηματικά κάτω από 10.000 μόρια και εκατοντάδες κενές θέσεις. Το Τμήμα Φιλολογίας Θεσσαλονίκης μείωσε το συντελεστή ΕΒΕ από 1,2 σε 1 και γέμισε με φοιτητές. Φέτος είχε 5 κενές θέσεις ενώ πέρυσι είχε 92 κενές θέσεις. Αυτή είναι η βραχυπρόθεσμη λύση για να αντιμετωπιστούν οι κενές θέσεις.
Από την άλλη διαβάζουμε στις ειδήσεις ότι προκηρύχθηκαν 4 φορές θέσεις παθολόγων στο νοσοκομείο της Κω και δεν υπήρξε καμία αίτηση. Προφανώς οι θέσεις στο ΕΣΥ δεν είναι πια ελκυστικές. Πολλή δουλειά μικρός μισθός. Αμέσως προκύπτει το ερώτημα: Και γιατί τέτοια “σφαγή” για να εισαχθούν στην Ιατρική και αρκετές φορές αν δεν τα καταφέρουν πάνε στο εξωτερικό προκειμένου να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο πτυχίο; Το πτυχίο της Ιατρικής αποτελεί το καλύτερο διαβατήριο για το εξωτερικό, αλλά υπόσχεται και στην Ελλάδα αρκετά χρήματα στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει το πλήθος και το μέγεθος των μεγάλων εταιρειών άλλων χωρών. Τα πολλά χρήματα, παγκοσμίως, τα κερδίζουν οι μάνατζερ. Στην Ελλάδα οι θέσεις των μάνατζερ δεν είναι πολλές, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί ακόμη το τρίπτυχο γιατρός, μηχανικός ή δικηγόρος ως η λύση για επάγγελμα κύρους και με χρήματα.
Τι ονειρεύονται τα παιδιά μας; Δεν ξέρω. Προφανώς δεν ονειρεύονται όλα το ίδιο πράγμα. Κάποιοι ονειρεύονται να γίνουν influencers, που θεωρούν ότι είναι ο ευκολότερος τρόπος να βγάλεις χρήματα, κάποιοι άλλοι ονειρεύονται να σπουδάσουν και να φύγουν από τη χώρα όπου δεν μπορούν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους. Το σίγουρο είναι ότι πολύ λίγοι ονειρεύονται μια θέση στο Δημόσιο, πράγμα που καθόρισε τις επιλογές πολλών υποψηφίων για δεκαετίες.
Το Δημόσιο δεν προσφέρει καλές συνθήκες εργασίας, προσφέρει πια πολλή δουλειά και χαμηλές αμοιβές. Ο συνδυασμός αυτών δημιουργεί τάσεις φυγής στους ήδη εργαζόμενους, που αν νιώθουν ότι μπορούν να σταδιοδρομήσουν στον ιδιωτικό τομέα παραιτούνται και φεύγουν. Γιατροί εγκαταλείπουν το ΕΣΥ, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αρνούνται να πάνε στα νησιά με μισθό 900 ευρώ και ενοίκιο 500. Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού φεύγουν για το Εμπορικό Ναυτικό. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα εντάσσονται και οι κενές θέσεις στις στρατιωτικές σχολές. Για να το πούμε με μία φράση δεν είναι ελκυστικές οι επαγγελματικές προοπτικές στο Δημόσιο.
Αν λοιπόν θέλουμε γιατρούς στα νοσοκομεία, αξιωματικούς στο στρατό, εκπαιδευτικούς στα σχολεία πρέπει οι θέσεις που προσφέρονται να είναι ελκυστικές. Αυτό δεν εξαντλείται στο μισθολογικό. Θέλει ο εργαζόμενος να εργάζεται σε ένα χώρο που είναι καθαρός, να έχει τα απαραίτητα για την εργασία του (υπολογιστές και άλλα) να έχει θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι (και όχι το αντίστροφο), να υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης σύμφωνα με την αξία του καθενός και όχι σύμφωνα με τις διασυνδέσεις του. Να τους σέβονται ως ανθρώπους και ως εργαζόμενους. Τη Δευτέρα 19/8 θα ανακοινωθούν οι διορισμοί των μονίμων εκπαιδευτικών και θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή 23/8 να έχουν παρουσιαστεί στις θέσεις τους. Την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να είναι στις θέσεις τους. Δεν είναι δυνατόν να ξεσπιτώνεις τον άνθρωπο και να θέλεις μέσα σε 12 μέρες να έχει εγκατασταθεί και να είναι έτοιμος για δουλειά.
Όλα αυτά δεν υπάρχουν γι’ αυτό τα παιδιά μας αποφεύγουν το δημόσιο τομέα. Όσο για τον ιδιωτικό τομέα όπου αναγκαστικά απευθύνονται (έχοντας απορρίψει το Δημόσιο), όσοι βρίσκουν δουλειά στο εξωτερικό βλέπουν ότι τους δίνουν το διπλό μισθό από την Ελλάδα. Οι καλύτεροι φεύγουν, λοιπόν, και όσοι μένουν δεν επαρκούν να καλύψουν τις θέσεις εργασίας.
www.stadiodromia.gr

Άμυνα
Μια νέα εποχή επιδείνωσης των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων
Εάν η Ελλάδα επιθυμεί την επέκταση των χωρικών υδάτων τώρα είναι το κατάλληλο timing μέχρι το 2030, πριν ενισχυθεί στρατιωτικά η Τουρκία

Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κούσαντας, G3 FORESIGHT FORUM – ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΈΣ ΣΧΈΣΕΙΣ
1. Απο τις 15 Οκτωβρίου 2020 αρχίζει μια νέα εποχή επιδείνωσης των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων, όταν ο τότε Υπουργός Επικρατείας Γεραπετρίτης από το βήμα της Βουλής υποστήριξε ότι η “κόκκινη γραμμή” της Ελλάδας είναι τα 6νμ εθνικής κυριαρχίας στην περιπλάνηση του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis
2. Από τότε ξεκινά μια περίοδος κατευνασμού της Τουρκίας με περισσότερες προκλήσεις – απειλές – γεγονότα ακόμα και μετά την Διακήρυξητων Αθηνών και φυσικά την αντικατάσταση Δένδια
α. Το 2022 έγιναν 11.500 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου
β. Μανιώδης προσπάθεια εξοπλισμού της Τουρκίας μετά το 2030 με 120 νέα F 16 + 40 Eurofighter σύνολο 310 έναντι 240 μαχητικών της Ελλάδας σύνολο (παρόλο που αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει 58 αεροσκάφη 4,5 γενιάς 24 Rafale + 34 F16 viper και κανένα η Τουρκία)
γ. “Μπάστακας” τουρκικών πολεμικών πλοίων έξω από τα 6νμ χωρικών υδάτων στην Κάσο δύο φορές και τον Άγιο Νικόλαο, με αποτέλεσμα την αποχώρηση του ιταλικού πλοίου ερευνών
δ. Ισλαμοποίηση Ιεράς Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη μετά την ΑΓΙΑ ΣΟΦΊΑ
ε. Βιβλία με την ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΊΔΑ στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση των νέων γενεών
στ. Στήριξη εκλεγέντα τούρκου Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ Σινιρλίογλου που αποτελεί τον επίσημο υποστηρικτή στον ΟΗΕ της Γαλάζιας Πατρίδας το 2024
ζ. Στηριξη του τούρκου Γενικού Γραμματέα του International Maritime Organisation το 2022
η. Καμία επίσημη ανακοίνωση της χώρας μας για την διαφαινόμενη εμπλοκή της Τουρκίας στην Αμυντική Θωράκιση της ΕΕ παρά μόνο από την Κυπριακή Δημοκρατία
θ. Οξύτατες λεκτικές επίσημες απειλές της Τουρκίας που η χώρα μας δεν απαντά
Εάν η Ελλάδα επιθυμεί την ΕΠΈΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΏΝ ΥΔΆΤΩΝ ΑΠΟ 6 ΝΜ ΣΤΑ12 ΝΜ εκτιμάται ότι ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ το κατάλληλο timing μέχρι το 2030, πριν ενισχυθεί στρατιωτικά η Τουρκία
Άμυνα
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν
Εν αναμονή της δήλωσης του Λευκού Οίκου για τον ισλαμιστή Ερντογάν, το ρωσικό σύστημα S-400 και τα μαχητικά F-35 και F-16

Ο Λευκός Οίκος δεν εξέδωσε ακόμα ανακοίνωση για τη συνομιλία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μίλησαν.
Την ανακοίνωσε ήδη ο Τούρκος πρόεδρος περιγράφοντας την συνομιλία όπως ο ίδιος επιθυμεί, αλλά πρέπει να περιμένουμε την ανακοίνωση της Αμερικανικής Προεδρίας για να γνωρίζουμε τι πραγματικά ειπώθηκε. Διότι αυτά που αναφέρονται στην τουρκική δήλωση μπορεί να είναι όσα εύχεται ο ισλαμιστής Ερντογάν, που συνήθως κάνει πανηγύρια μόνος του.
Το πρώτο που μπορούμε να αναφέρουμε είναι ότι αυτή η συνομιλία άργησε πολύ με δεδομένο ότι ο κ. Τραμπ μίλησε πολλές φορές με τον ορκισμένο εχθρό του Ερντογάν, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Γνωρίζουμε επίσης ότι ζητήθηκε πολλές φορές η πραγματοποίηση αυτής της συνομιλίας, όπως και μία επίσκεψη του Ερντογάν στο Λευκό Οίκο. Για το δεύτερο θέμα δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ενημέρωση.
- Σε ότι αφορά το ρωσικό σύστημα S-400, η τελευταία επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι:
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να εφαρμόσουν σθεναρά τις κυρώσεις CAATSA για να αποτρέψουν τις εξαγωγές όπλων που προσφέρουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή”.
Η ίδια τελευταία ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ακόμα ότι οι απαιτήσεις για την αγορά των μαχητικών F-35 από την Τουρκία είναι γνωστές και η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ παραμένει κρίσιμη προτεραιότητα των ΗΠΑ.
- Το βασικό ρώτημα είναι αυτό: Θα διώξει ο Ερντογάν τους S-400 από το τουκρικό έδαφος; Διότι αυτό απαιτεί, μέχρι τώρα τουλάχιστον, η αμερικανική κυβέρνηση…
- Το βασικό ερώτημα είναι αυτό: Μπορεί ο κ. Τραμπ να άρει τις κυρώσεις;
Η απάντηση είναι ναι, μπορεί να άρει τις κυρώσεις, αλλά δεν μπορεί να ακυρώσει το νόμο CAATSA, που ψηφίστηκε για να κτυπήσει τη ρωσική πολεμική βιομηχανία.
Πρέπει να θυμίσουμε ότι ήταν ο κ. Τραμπ αυτός που επέβαλε τις κυρώσεις στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος ήταν αυτός που ακύρωσε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35.
- Το Κογκρέσο μπορεί να πάει και να του πει ότι τα μέλη του πιστεύουν ότι απαιτούνται κυρώσεις και πρέπει να τις επιβάλει ξανά, αν έχει προχωρήσει σε άρση.
Αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να εκδώσει μια προεδρική οδηγία λέγοντας ότι δεν θεωρεί την αγορά των S-400 παραβίαση του νόμου Caatsa.
Θα το πράξει; Είναι περίεργος ο κ. Τραμπ, παίρνει αποφάσεις αλλοπρόσαλλες μερικές φορές. Οπότε, όλα είναι πιθανά. Αν μου ζητάς την προσωπική μου γνώμη το βλέπω δύσκολο, διότι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ήταν από τους πρωτεργάτες επιβολής των κυρώσεων στην Τουρκία.
Αναφορικά με τις επιχειρήσεις εναντίον των Χούθι, μίλησε ήδη ο Πρόεδρος Τραμπ, οπότε δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολίες για τα σχέδια του. Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε και ειδική ενημέρωση για την προεδρική αποφασιστικότητα, να κτυπήσει την τρομοκρατία σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από τους Χούθι.
Πάντως, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουολτς αποκάλυψε ότι από τα αμερικανικά πλήγματα «εξοντώθηκαν –όπως είπε– πολλά ηγετικά στελέχη των Χούθι».
Μίλησαν επίσης και οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, οι οποίοι ανέλαβαν την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης.
Ο κ. Πιτ Χέγκσεθ, υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τα αδιάκοπα, όπως τα χαρακτήρισε, πλήγματα εναντίον των Χούθι. Αν δεν σταματήσουν την τρομοκρατική δράση τους, που στοχεύει την παγκόσμια ναυτιλία και τα αμερικανικά συμφέροντα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου.
Ο Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι οι Χούθι να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξαπολύουν επιθέσεις σε πλοία.
- Ο κ. Ρούμπιο διευκρίνισε ότι δεν συζητείται η πιθανότητα χερσαίων επιχειρήσεων. «Δεν πιστεύει ότι υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πάντως ο κ. Ρούμπιο έστειλε και μήνυμα στην Τεχεράνη. Αν δεν τους στήριζε το Ιράν, οι Χούθι δεν θα είχαν με κανέναν τρόπο τη δυνατότητα να πλήττουν τη (διεθνή) ναυτιλία, τόνισε δείχνοντας τους υπεύθυνους της τρομοκρατικής δραστηριότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
Άμυνα
Γιατί ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης θα εκτοξεύσει το δημόσιο χρέος
Η ευρωπαϊκή αγορά χρέους θα είναι η πρώτη που θα φορέσει «κράνος» και στολή παραλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γράφιε ο Μιχάλης Ψύλος
«Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων το 2025 θα αυξηθούν κατά 50 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο και το κόστος δανεισμού των χωρών μελών θα αυξηθεί στο μέλλον», εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.
«Η πρόθεση των 27 να επανεξοπλιστούν, αυξάνοντας τις αμυντικές τους δαπάνες για την αντιμετώπιση των απειλών ασφαλείας στη Γηραιά ήπειρο, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και στα ασφάλιστρα επενδυτικού κινδύνου, λόγω της σχεδόν βέβαιης πιθανότητας να αναλάβουν περισσότερο χρέος, καθώς τροποποιούνται οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για το έλλειμμα», εξηγούν στη «Ναυτεμπορική» οι ίδιες πηγές.
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το ευρωπαϊκό σχέδιο επανεξοπλισμού ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα κράτη μέλη: Τα 650 δισ. ευρώ-το 80% του συνόλου- πρέπει να προέλθουν από την αύξηση των αμυντικών δαπανών των ίδιων των κρατών και μόλις τα 200 δισ. από δάνεια της Κομισιόν, τα οποία επίσης θα πρέπει να αποπληρώσουν οι 27.
«Οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά αντικατοπτρίζουν ήδη αυτό το κλίμα. Είναι ένας δείκτης του αναμενόμενου ποσοστού κέρδους για τους επενδυτές, αλλά είναι επίσης το κόστος που πληρώνει μια κυβέρνηση για δανεισμό. Και αυτό το ποσοστό αυξάνεται ραγδαία, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκιά της, τα οποία, θεωρητικά, θα πρέπει να μειώσουν τις αποδόσεις των ομολόγων», εξηγούν οι ίδιες πηγές.
Οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερη απόδοση για να αναλάβουν τον κίνδυνο μιας πιο χρεωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δεκαετές γερμανικό ομόλογο είναι συχνά το σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά, επειδή αντανακλά καλύτερα τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες της οικονομικής μηχανής της ευρωζώνης. Αυτά τα χρεόγραφα έχουν αυξήσει την απόδοσή τους κατά περισσότερες από 55 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής φέτος, φτάνοντας το 2,93% την περασμένη εβδομάδα.
Ο φόβος της αβεβαιότητας
Με άλλα λόγια, η χρηματοδότηση δεν ήταν τόσο ακριβή για τη Γερμανία από το 2023. «Δεδομένου ότι τα σχέδια χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής άμυνας θα επηρεάσουν τις οικονομίες για πολλά χρόνια, τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας είναι αυτά που αυξάνουν περισσότερο την αποστροφή των επενδυτών για τον κίνδυνο, λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, που περιβάλλει την αγορά ομολόγων, που δεν θα αποπληρωθούν για χρόνια ή και δεκαετίες.
Ο φόβος της μακροπρόθεσμης αβεβαιότητας είναι τέτοιος στην ευρωζώνη, που η διαφορά μεταξύ χρέους 12 μηνών και 30ετίας είναι 120 μονάδες βάσης, σε σύγκριση με το ακριβώς αντίθετο πριν από ένα χρόνο.
«Είναι αλήθεια», λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες, ότι οι Βρυξέλλες θα χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες έτσι ώστε η εκταμίευση δαπανών για την άμυνα να μην υπολογίζεται στον στόχο του 3% για το έλλειμμα. Όμως τα χρήματα θα πρέπει να έρθουν από κάπου, και είναι σαφές ότι θα αυξήσουν το χρέος των ευρωπαϊκών χωρών, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ήδη σημαντικές ανισορροπίες στους δημόσιους λογαριασμούς τους».
Θα πληγεί περισσότερο η νότια Ευρώπη
Οι επενδυτές ήδη συνυπολογίζουν τον κίνδυνο αύξησης του κόστους δανεισμού στην Ευρώπη. «Αλλά αυτό θα πλήξει περισσότερο τη νότια Ευρώπη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στην ΕΕ, που υπερβαίνουν το όριο του 100% του ΑΕΠ», αναφέρουν οι ειδικοί.
Οι χώρες του Νότου, εκτός από την Ελλάδα, έχουν επίσης τα χαμηλότερα ποσοστά αμυντικών δαπανών ως προς το ΑΕΠ, γεγονός που θα τους αναγκάσει να αυξήσουν τις δαπάνες τους κατά 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια της Κομισιόν.
Η Ισπανία, για παράδειγμα, θα πρέπει να επενδύσει επιπλέον 24 δισεκατομμύρια ευρώ στην άμυνα έως το 2029.
«Τα ασφάλιστρα κινδύνου αντιμετώπισαν ήρεμα την ανακοίνωση της αύξησης των αμυντικών δαπανών αυτή τη φορά, αλλά η καταιγίδα θα μπορούσε να επιστρέψει στο μέλλον εάν δεν συνοδευτεί από διορθωτικά μέτρα για τις υπόλοιπες δημόσιες δαπάνες για το κράτος πρόνοιας», προσθέτουν.
Η νέα πραγματικότητα
Σε κάθε περίπτωση, τα γεωπολιτικά χαρτιά ανακατεύονται: Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούν να βελτιώσουν μέσω διαπραγματεύσεων τις σχέσεις με τη Ρωσία, η Ευρώπη ακολουθεί αντίθετη πορεία, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με τη Μόσχα.
Ο γερμανός ειδικός σε θέματα ασφάλειας Βόλφγκανγκ Ρίχτερ, συνεργάτης στο Κέντρο Πολιτικής Ασφάλειας της Γενεύης (GCSP), υποστηρίζει μάλιστα ότι «θα ήταν πλέον λογικό να υποστηρίξουν οι Ευρωπαίοι την αμερικανική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις, εκπροσωπώντας φυσικά τα ευρωπαϊκά και ουκρανικά συμφέροντα, χωρίς όμως να προσπαθήσουν να τις σταματήσουν».
Μετά τη στροφή 180 μοιρών των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ, «οι Ευρωπαίοι πρέπει τώρα να αποφασίσουν αν θέλουν να κάνουν το διαπραγματευτικό βήμα μαζί με τους Αμερικανούς και να τους επηρεάσουν ή να συνεχίσουν να ακολουθούν την προηγούμενη στρατηγική επί Μπάιντεν, θέλοντας ταυτόχρονα να αντισταθμίσουν ουσιαστικά την επικείμενη έλλειψη της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία».
Αλλά αυτό θα ήταν – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα – μια απλή ψευδαίσθηση. «Όσον αφορά μόνο την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, μιλάμε για πάνω από 63 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τώρα και άλλα 50 δισ. ως οικονομική βοήθεια.
«Νομίζω ότι πρέπει να επιδείξουμε περισσότερο ρεαλισμό και να προσπαθήσουμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο και να αποτρέψουμε να συμβεί το χειρότερο», προειδοποιεί ο Ρίχτερ.
-
Άμυνα2 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ