Οι τελευταίες πληροφορίες που προκύπτουν από τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα υποδηλώνουν ότι η συμφωνία μεταξύ των πλευρών παραμένει αδύνατη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios σήμερα, η Χαμάς απέρριψε χθες μια επικαιροποιημένη πρόταση των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η νέα φόρμουλα ευθυγραμμίζεται με τις προσπάθειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να εγείρει «νέους όρους και απαιτήσεις με στόχο να υπονομεύσει τις προσπάθειες των μεσολαβητών και να παρατείνει τον πόλεμο. ‘.
Αν και δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να είμαστε αποδέκτες μιας στρατηγικής ανταλλαγής μηνυμάτων που έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει περαιτέρω παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις, φαίνεται ότι οι συνομιλίες παραπαίουν σε ουσιαστικά κενά μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτό με τη σειρά του αντανακλά τους διαφορετικούς και μάλιστα εκ διαμέτρου αντίθετους στόχους τους για την έκβαση του πολέμου και για την επόμενη φάση.
Τα ζητήματα που εμποδίζουν μια συμφωνία, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, είναι η επιμονή του Ισραήλ να διατηρήσει τον έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας και του περάσματος της Ράφα που χωρίζει τη Γάζα από την Αίγυπτο, και η συνεχιζόμενη παρουσία του κατά μήκος του διαδρόμου Netzarim, που χωρίζει τη Γάζα σε νότο και βόρειο. Η απουσία δέσμευσης του Ισραήλ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα σημειώθηκε επίσης ως πρόσθετο εμπόδιο για τους ισλαμιστές της Γάζας.
Αυτές οι διαφορές δεν είναι μικρές λεπτομέρειες. Αντικατοπτρίζουν θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των πλευρών. Αν το Ισραήλ τους παραχωρούσε, θα έδινε στη Χαμάς ένα σημαντικό, ίσως ιστορικό επίτευγμα.
Η Χαμάς θέλει μια συμφωνία την οποία μπορεί (εύλογα) να παρουσιάσει ως νίκη, δικαιώνοντας στα μάτια των υποστηρικτών της τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και τα επακόλουθα δεινά που υπέστησαν οι κάτοικοι της λωρίδας της Γάζας. Μια τέτοια συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει, από τη σκοπιά του κινήματος: πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας. δέσμευση του Ισραήλ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απουσία οποιασδήποτε σαφούς δέσμευσης σχετικά με τις μελλοντικές πολιτικές ρυθμίσεις και τη διακυβέρνηση στη λωρίδα (που επιτρέπει την αποκατάσταση και την ανοικοδόμηση της εξουσίας της Χαμάς στο επόμενο κενό).
Η επίτευξη αυτών των βασικών αιτημάτων θα συνοδευόταν από την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων τρομοκρατών από τις ισραηλινές φυλακές σε αντάλλαγμα για Ισραηλινούς ομήρους. Τα άτομα που απελευθερώθηκαν από τη φυλακή στο Ισραήλ θα περιλαμβάνουν άτομα με το αίμα πολλών Ισραηλινών πολιτών στα χέρια τους. Η απελευθέρωση θα παρουσιαζόταν ως ανοίγοντας το δρόμο για την επόμενη φάση του αγώνα κατά του Ισραήλ. Θα παρομοιαζόταν, αναμφίβολα, με την απελευθέρωση το 2011 από το Ισραήλ 1.027 αιχμαλώτων, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού ηγέτη της Χαμάς Yahya Sinwar, που άνοιξε το δρόμο για τις 7 Οκτωβρίου.
Η επίτευξη συμφωνίας σε αυτή τη βάση θα μπορούσε εύλογα να παρουσιαστεί από τη Χαμάς ως νίκη και ιστορικό επίτευγμα, διότι θα αποτελούσε πράγματι ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Το Ισραήλ, εάν αποδεχόταν μια τέτοια συμφωνία, θα είχε αποτύχει να πετύχει τον βασικό του δηλωμένο στόχο για την έναρξη της εισβολής του στη Γάζα, δηλαδή την εξάρθρωση της αρχής της Χαμάς στη Γάζα. Μπορεί να υποτεθεί ότι οι στρατιωτικές ικανότητες της Χαμάς θα ανοικοδομηθούν επίσης σύντομα.
Πιο θεμελιωδώς, η Χαμάς θα είχε αποδείξει το βασικό σημείο της 7ης Οκτωβρίου: δηλαδή, ότι για να επιτευχθούν στρατηγικοί στόχοι εναντίον του Ισραήλ, είναι απλώς απαραίτητο να παρακαμφθούν οι τρομερές στρατιωτικές ικανότητες της χώρας για να χτυπηθεί άμεσα ο άμαχος πληθυσμός. Λαμβάνοντας, κρατώντας και στη συνέχεια διαπραγματεύοντας την απελευθέρωση αθώων αμάχων ομήρων, οι ηγέτες της Χαμάς θα έλεγαν στους υποστηρικτές τους ότι η βούληση του Ισραήλ μπορεί αποδεδειγμένα να ματαιωθεί όσο μπορεί να αντέξει η αρχική λυσσαλέα στρατιωτική του απάντηση.
Για αυτούς τους λόγους, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ο Νετανιάχου επιδιώκει να αντισταθεί σε οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. Τι στοχεύει όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός; Ποια είναι η εναλλακτική του; Μεγάλο μέρος της κάλυψης των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης προσπαθεί να παρουσιάσει τον Ισραηλινό ηγέτη ως ενδιαφερόμενο αποκλειστικά για την πολιτική του επιβίωση. Αν και θα ήταν υπερβολικά γενναιόδωρο να απαλλαγούμε εντελώς από αυτή την κατηγορία οποιουδήποτε πολιτικού, υπάρχουν ενδείξεις ότι η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση ακολουθεί έναν οδικό χάρτη, ο οποίος, εάν ακολουθηθεί σωστά, θα απέκλειε παραχωρήσεις στις περιοχές που απαιτεί η Χαμάς.
Ο Ταξίαρχος (Απ.) Ya’acov Amidror, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Νετανιάχου, δημοσίευσε πρόσφατα μια «ενδιάμεση αξιολόγηση» του πολέμου στη Γάζα για μια ισραηλινή ομάδα σκέψης, το Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ. Ο Amidror δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος, αλλά η σκέψη του ευθυγραμμίζεται με αυτή του πρωθυπουργού σε βασικούς τομείς. Ο Amidror, στην αξιολόγησή του, έγραψε:
Η εντατική φάση των μαχών θα τελειώσει με την κατάληψη της Ράφα και πολλών άλλων μικρών περιοχών όπου ο Ισραηλινός Στρατός δεν έχει ακόμη καταλάβει, ακολουθούμενη από μια επιχείρηση καθαρισμού ενός έτους. Στη βόρεια λωρίδα της Γάζας, αυτή η φάση καθαρισμού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Προς το τέλος αυτής της φάσης διάρκειας ενός έτους, το ζήτημα της ευθύνης στο έδαφος «την επόμενη μέρα» θα γίνει σαφές.
Ο στόχος της επιχείρησης, πρότεινε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, είναι «να γίνει η λωρίδα της Γάζας σαν την περιοχή Α στη Δυτική Όχθη, όπου ο Ισραηλινός Στρατός δεν είναι παρών αλλά λειτουργεί σύμφωνα με τις ανάγκες του». Δηλαδή, ο τερματισμός της κυριαρχίας της Χαμάς και η διατήρηση της ισραηλινής ελευθερίας δράσης στον τομέα της ασφάλειας σε όλη την περιοχή.
Η συμφωνία του Ισραήλ να αποσυρθεί από τους διαδρόμους Φιλαδέλφη και Νετζαρίμ και σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός θα αντιπροσώπευε την εγκατάλειψη αυτών των στόχων. Αυτός είναι ο λόγος που η σημερινή κυβέρνηση του Ισραήλ είναι πιθανό να συνεχίσει να απορρίπτει τα αιτήματα της Χαμάς σε αυτούς τους βασικούς τομείς. Ως προς το ποιος (αν κάποιος) θα αναβοσβήσει πρώτος και πότε, η πρόβλεψη είναι αδύνατη. Αλλά το σημερινό αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση δεν είναι θέμα λογομαχίας για μικρές λεπτομέρειες. Αντανακλά ουσιαστικές διαφορές. Πράγματι, τόσο για το Ισραήλ όσο και για τη Χαμάς, οι διαφορές αποτελούν το χάσμα μεταξύ νίκης και ήττας.