Ακολουθήστε μας

Ισραήλ

The Specator: Ο Νετανιάχου δεν θα χαρίσει στη Χαμάς μια εύκολη νίκη

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι τελευταίες πληροφορίες που προκύπτουν από τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα υποδηλώνουν ότι η συμφωνία μεταξύ των πλευρών παραμένει αδύνατη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios σήμερα, η Χαμάς απέρριψε χθες μια επικαιροποιημένη πρόταση των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η νέα φόρμουλα ευθυγραμμίζεται με τις προσπάθειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να εγείρει «νέους όρους και απαιτήσεις με στόχο να υπονομεύσει τις προσπάθειες των μεσολαβητών και να παρατείνει τον πόλεμο. ‘.

Αν και δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να είμαστε αποδέκτες μιας στρατηγικής ανταλλαγής μηνυμάτων που έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει περαιτέρω παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις, φαίνεται ότι οι συνομιλίες παραπαίουν σε ουσιαστικά κενά μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτό με τη σειρά του αντανακλά τους διαφορετικούς και μάλιστα εκ διαμέτρου αντίθετους στόχους τους για την έκβαση του πολέμου και για την επόμενη φάση.

Τα ζητήματα που εμποδίζουν μια συμφωνία, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, είναι η επιμονή του Ισραήλ να διατηρήσει τον έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας και του περάσματος της Ράφα που χωρίζει τη Γάζα από την Αίγυπτο, και η συνεχιζόμενη παρουσία του κατά μήκος του διαδρόμου Netzarim, που χωρίζει τη Γάζα σε νότο και βόρειο. Η απουσία δέσμευσης του Ισραήλ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα σημειώθηκε επίσης ως πρόσθετο εμπόδιο για τους ισλαμιστές της Γάζας.

Αυτές οι διαφορές δεν είναι μικρές λεπτομέρειες. Αντικατοπτρίζουν θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των πλευρών. Αν το Ισραήλ τους παραχωρούσε, θα έδινε στη Χαμάς ένα σημαντικό, ίσως ιστορικό επίτευγμα.

Η Χαμάς θέλει μια συμφωνία την οποία μπορεί (εύλογα) να παρουσιάσει ως νίκη, δικαιώνοντας στα μάτια των υποστηρικτών της τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και τα επακόλουθα δεινά που υπέστησαν οι κάτοικοι της λωρίδας της Γάζας. Μια τέτοια συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει, από τη σκοπιά του κινήματος: πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας. δέσμευση του Ισραήλ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απουσία οποιασδήποτε σαφούς δέσμευσης σχετικά με τις μελλοντικές πολιτικές ρυθμίσεις και τη διακυβέρνηση στη λωρίδα (που επιτρέπει την αποκατάσταση και την ανοικοδόμηση της εξουσίας της Χαμάς στο επόμενο κενό).

Η επίτευξη αυτών των βασικών αιτημάτων θα συνοδευόταν από την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων τρομοκρατών από τις ισραηλινές φυλακές σε αντάλλαγμα για Ισραηλινούς ομήρους. Τα άτομα που απελευθερώθηκαν από τη φυλακή στο Ισραήλ θα περιλαμβάνουν άτομα με το αίμα πολλών Ισραηλινών πολιτών στα χέρια τους. Η απελευθέρωση θα παρουσιαζόταν ως ανοίγοντας το δρόμο για την επόμενη φάση του αγώνα κατά του Ισραήλ. Θα παρομοιαζόταν, αναμφίβολα, με την απελευθέρωση το 2011 από το Ισραήλ 1.027 αιχμαλώτων, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού ηγέτη της Χαμάς Yahya Sinwar, που άνοιξε το δρόμο για τις 7 Οκτωβρίου.  

Η επίτευξη συμφωνίας σε αυτή τη βάση θα μπορούσε εύλογα να παρουσιαστεί από τη Χαμάς ως νίκη και ιστορικό επίτευγμα, διότι θα αποτελούσε πράγματι ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Το Ισραήλ, εάν αποδεχόταν μια τέτοια συμφωνία, θα είχε αποτύχει να πετύχει τον βασικό του δηλωμένο στόχο για την έναρξη της εισβολής του στη Γάζα, δηλαδή την εξάρθρωση της αρχής της Χαμάς στη Γάζα. Μπορεί να υποτεθεί ότι οι στρατιωτικές ικανότητες της Χαμάς θα ανοικοδομηθούν επίσης σύντομα.

Πιο θεμελιωδώς, η Χαμάς θα είχε αποδείξει το βασικό σημείο της 7ης Οκτωβρίου: δηλαδή, ότι για να επιτευχθούν στρατηγικοί στόχοι εναντίον του Ισραήλ, είναι απλώς απαραίτητο να παρακαμφθούν οι τρομερές στρατιωτικές ικανότητες της χώρας για να χτυπηθεί άμεσα ο άμαχος πληθυσμός. Λαμβάνοντας, κρατώντας και στη συνέχεια διαπραγματεύοντας την απελευθέρωση αθώων αμάχων ομήρων, οι ηγέτες της Χαμάς θα έλεγαν στους υποστηρικτές τους ότι η βούληση του Ισραήλ μπορεί αποδεδειγμένα να ματαιωθεί όσο μπορεί να αντέξει η αρχική λυσσαλέα στρατιωτική του απάντηση.  

Για αυτούς τους λόγους, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ο Νετανιάχου επιδιώκει να αντισταθεί σε οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. Τι στοχεύει όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός; Ποια είναι η εναλλακτική του; Μεγάλο μέρος της κάλυψης των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης προσπαθεί να παρουσιάσει τον Ισραηλινό ηγέτη ως ενδιαφερόμενο αποκλειστικά για την πολιτική του επιβίωση. Αν και θα ήταν υπερβολικά γενναιόδωρο να απαλλαγούμε εντελώς από αυτή την κατηγορία οποιουδήποτε πολιτικού, υπάρχουν ενδείξεις ότι η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση ακολουθεί έναν οδικό χάρτη, ο οποίος, εάν ακολουθηθεί σωστά, θα απέκλειε παραχωρήσεις στις περιοχές που απαιτεί η Χαμάς.  

Ο Ταξίαρχος (Απ.) Ya’acov Amidror, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Νετανιάχου, δημοσίευσε πρόσφατα μια «ενδιάμεση αξιολόγηση» του πολέμου στη Γάζα για μια ισραηλινή ομάδα σκέψης, το Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ. Ο Amidror δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος, αλλά η σκέψη του ευθυγραμμίζεται με αυτή του πρωθυπουργού σε βασικούς τομείς. Ο Amidror, στην αξιολόγησή του, έγραψε:

Η εντατική φάση των μαχών θα τελειώσει με την κατάληψη της Ράφα και πολλών άλλων μικρών περιοχών όπου ο Ισραηλινός Στρατός δεν έχει ακόμη καταλάβει, ακολουθούμενη από μια επιχείρηση καθαρισμού ενός έτους. Στη βόρεια λωρίδα της Γάζας, αυτή η φάση καθαρισμού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Προς το τέλος αυτής της φάσης διάρκειας ενός έτους, το ζήτημα της ευθύνης στο έδαφος «την επόμενη μέρα» θα γίνει σαφές. 

Ο στόχος της επιχείρησης, πρότεινε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, είναι «να γίνει η λωρίδα της Γάζας σαν την περιοχή Α στη Δυτική Όχθη, όπου ο Ισραηλινός Στρατός δεν είναι παρών αλλά λειτουργεί σύμφωνα με τις ανάγκες του». Δηλαδή, ο τερματισμός της κυριαρχίας της Χαμάς και η διατήρηση της ισραηλινής ελευθερίας δράσης στον τομέα της ασφάλειας σε όλη την περιοχή.   

Η συμφωνία του Ισραήλ να αποσυρθεί από τους διαδρόμους Φιλαδέλφη και Νετζαρίμ και σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός θα αντιπροσώπευε την εγκατάλειψη αυτών των στόχων. Αυτός είναι ο λόγος που η σημερινή κυβέρνηση του Ισραήλ είναι πιθανό να συνεχίσει να απορρίπτει τα αιτήματα της Χαμάς σε αυτούς τους βασικούς τομείς. Ως προς το ποιος (αν κάποιος) θα αναβοσβήσει πρώτος και πότε, η πρόβλεψη είναι αδύνατη. Αλλά το σημερινό αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση δεν είναι θέμα λογομαχίας για μικρές λεπτομέρειες. Αντανακλά ουσιαστικές διαφορές. Πράγματι, τόσο για το Ισραήλ όσο και για τη Χαμάς, οι διαφορές αποτελούν το χάσμα μεταξύ νίκης και ήττας. 

Συνέχεια ανάγνωσης

Εθνική Άμυνα

Πόλεμος διαρκείας στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Μήλον της έριδος είναι οι επιλογές των ΕΑΣ που αποφεύγουν να μοιράσουν τις δύο γραμμές παραγωγής που διαθέτουν σε Σλοβάκους (MSM) και στους Αμερικανούς (ΟΝΕΧ Defense Systems) και προωθούν αμφιλεγόμενη αποκλειστικότητα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη μεγάλη ζήτηση για πυρομαχικά δημιουργούν τόσο η γεωπολιτική αστάθεια που εντείνεται στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, όσο και η ανάγκη ενίσχυσης των αποθεμάτων του αμερικανικού στρατού.

Μήλον της έριδος είναι οι επιλογές των ΕΑΣ που αποφεύγουν να μοιράσουν τις δύο γραμμές παραγωγής που διαθέτουν σε Σλοβάκους (MSM) και στους Αμερικανούς (ΟΝΕΧ Defense Systems) και προωθούν αμφιλεγόμενη αποκλειστικότητα.

Πόλεμος διαρκείας διεξάγεται στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τα οποία φυτοζωούν μετά από την κατάρρευση των τελευταίων 5 ετών, με φόντο τις αναπάντητες προτάσεις για mega συμβόλαια από πλευράς Onex Defence Systems σχετικά με κατασκευή πυρομαχικών. Τη μεγάλη ζήτηση για πυρομαχικά δημιουργούν τόσο η γεωπολιτική αστάθεια που εντείνεται στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, όσο και η ανάγκη ενίσχυσης των αποθεμάτων του αμερικανικού στρατού.

Μήλον της έριδος είναι οι επιλογές των ΕΑΣ που αποφεύγουν να μοιράσουν τις δύο γραμμές παραγωγής που διαθέτουν σε Σλοβάκους (MSM) και στους Αμερικανούς (ΟΝΕΧ Defense Systems) και προωθούν αμφιλεγόμενη αποκλειστικότητα.

Αν -όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα- είναι αποκλειστική, αυτό συνιστά ιδιωτικοποίηση χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί κάποιος διαγωνισμός, παρά ένα market sound σε 3 μόνο εταιρείες κάτι που οι εργαζόμενοι εκτιμούν πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «νόμιμη διαγωνιστική διαδικασία», σύμφωνα με τα ελληνικά και ευρωπαϊκά νομοθετικά πλαίσια.

Σωματεία και εργαζόμενοι έχουν καταθέσει μηνυτήριες αναφορές σε Αρχή Διαφάνειας, Εισαγγελία Πρωτοδικών και ετοιμάζονται να προσφύγουν στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα, σχετικά με τις κινήσεις της διοίκησης των ΕΑΣ. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, πως εμφανίζεται μια άλλη θυγατρική της MSM, διαφορετική από την εταιρεία που βρίσκεται σε συζητήσεις με τα ΕΑΣ, η MSM Greece με έδρα το Κολωνάκι και 50 χιλιάδες ευρώ κεφάλαιο.

Ένα άλλο σημείο, το οποίο υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι είναι η διάρκεια της σύμβασης με την τσεχική εταιρεία, η οποία ανέρχεται σε 25 έτη, ενώ ο Ν.3978/2011 προβλέπει για συμφωνίες με πλαίσιο διάρκειας 7 ετών. Οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ καταγγέλλουν ακόμη τη διοίκηση για σωρεία παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας και καταστρατήγηση των κανονισμών ασφαλείας. Πλέον όμως στο κάδρο μπήκε και η ONEX που έστειλε εξώδικο προς τα ΕΑΣ και την MSM.

Από την πλευρά της η ONEX, η οποία διαθέτει σύμβαση βιομηχανικής συνεργασίας εν ισχύ με τα ΕΑΣ, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κατάσταση, η οποία «εξοβελίζει» τους εργαζομένους που νόμιμα απασχολεί και δεν μπορεί να εκτελέσει, υπαιτιότητα της MSM και των EAΣ, σωστά τη δουλειά της αφού, όπως αναφέρεται στο εξώδικο που δημοσίευσε το Liberal, «οι εργαζόμενοί της παρεμποδίζονται και εκφοβίζονται», όπως οι ίδιοι αναφέρουν. Το αποτέλεσμα είναι να χάνονται τεράστια έσοδα, ενώ δημιουργούνται συνθήκες ακραίας επικινδυνότητας.

Το θέμα που προκύπτει από τα όσα αναφέρονται στις ανακοινώσεις της ΟΕΧΒΕ, αλλά και από το εξώδικο της ONEX, είναι ότι η MSM Greece (αν και ακόμη δεν έχει εγκριθεί – συσταθεί η κοινοπραξία με τα ΕΑΣ, αφού μένουν σημαντικά milestones για να τεθεί σε ισχύ) βρίσκεται ήδη εγκατεστημένη στο Λαύριο, χωρίς καμμιά αρμοδιότητα, άδεια ή σύμβαση.

Την ίδια ώρα στην ΟΝΕΧ, παρά το γεγονός πως είναι νόμιμος βιομηχανικός συνεργάτης των ΕΑΣ, απαγορεύθηκε η είσοδος στους χώρους εργασίας που απασχολείται προσωπικό της, σύμφωνα με το εξώδικο. Τονίζεται πως η συμφωνία που προωθείται ουσιαστικά καταργεί σημαντικές γραμμές παραγωγής των ΕΑΣ και την αφήνει να δραστηριοποιείται μόνο στην γόμωση, αφαιρώντας της έτσι σημαντικά κέρδη.

ΠΗΓΗ: Liberal

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Απόψε η συνεδρίαση του συμβουλιου ασφαλείας του Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, με την αγωνίζεται να αυξάνεται στο κατακόρυφο, λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με το CNN, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα Πέμπτη προκειμένου να ψηφίσει σχετικά με την απάντηση της χώρας στην επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους.

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε πως η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν θα είναι «ισχυρή, ακριβής και -πάνω απ’ όλα- απρόσμενη».

Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει να μην πληγούν πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εμφανίζεται ανυποχώρητος.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Πάρις Καρβουνόπουλος: Nα μας πει o Νετανιάχου τι έχει στο μυαλό του!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Paris-karvounopoulos-na-mas-pei-o-netanyahu

Πάρις Καρβουνόπουλος: Μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο. Ο κ. Νετανιάχου λέει, ότι ξαναφτιάχνουν τη Νέα Μέση Ανατολή. Πρέπει να μας πει τι έχει στο μυαλό του.

Τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εν αναμονή της επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν, ενώ υπάρχουν ακόμα ανοικτά μέτωπα σε Λίβανο και Γάζα, σχολίασε ο Πάρις Καρβουνόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής“.

Κύρια σημεία 

Διττές απόψεις. Οι Αμερικανοί κλείνουν το μάτι στον Νετανιάχου ή ο Νετανιάχου δεν τους ακούει.

Κανείς δεν βγάζει άκρη ποιον ρόλο παίζουν οι Αμερικανοί. Αν η Ουάσινγκτον ήθελε να σταματήσει τους Ισραηλινούς θα το έκαναν σε ένα 24ωρο.

Η μόνη απάντηση του Ισραήλ είναι να πατήσει κουμπί και να ενεργοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους. Κάποιοι από τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν διαπέρασαν τον θόλο του Ισραήλ, κάτι που σημαίνει, ότι η υπόθεση δεν είναι παιχνιδάκι για το Τελ Αβίβ.

Τί μας κάνει να πιστεύουμε, ότι η Τεχεράνη θα καταπεί στόχευση στρατιωτικών εγκαταστάσεων από το Ισραήλ;

Εντολή Νετανιάχου! Αναβλήθηκε η επίσκεψη Γκάλαντ στις ΗΠΑ

Netanyahu-gallant

Μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο. Θα έχουμε σίγουρα απάντηση. Μην ξεχνάμε, ότι στον Λίβανο γίνονται μάχες και οι Ισραηλινοί έχουν απώλειες.

Έχουν επιχειρήσεις και στη Γάζα. Μην ξεχνάμε, ότι υπάρχουν και οι όμηροι, για τους οποίους τους επανέφεραν οι γονείς τους.

Το Ισραήλ μπορεί πραγματικά να κάνει εντυπωσιακά χτυπήματα, στην ουσία όμως δεν νομίζω να κερδίζει σημαντικά.

Ο κ. Νετανιάχου λέει, ότι ξαναφτιάχνουν τη Νέα Μέση Ανατολή. Πρέπει να μας πει τι έχει στο μυαλό του.

Η Γάζα ισοπεδώθηκε, αλλά η Γάζα είναι εκεί. Άνθρωποι μένουν στα ερείπια.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Υπάρχει η πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Εκτός αν το σχέδιο είναι να εξοντωθεί και ο τελευταίος Παλαιστίνιος.

 

Το παραδέχτηκε ο Ερντογάν! Η Χαμάς πολεμά και για την Τουρκία

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή