Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Απελάσεις εξπρές, έλεγχος των συνόρων: Το νέο γερμανικό δόγμα υιοθετείται από τις χώρες του Βορρά

Δημοσιεύτηκε στις

Μείζον ζήτημα το μεταναστευτικό

Η γερμανική κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της στο μεταναστευτικό με φόντο την άνοδο της Ακροδεξιάς και τη δημοσκοπική υποχώρηση των κομμάτων της συγκυβέρνησης, έχοντας απέναντί της μια δεξιά αντιπολίτευση με προτάσεις που φτάνουν στα άκρα.

Συνοριακοί έλεγχοι σε όλα τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας, από την Αυστρία και την Πολωνία όπου ήδη ίσχυαν, μέχρι τη Γαλλία και τη Δανία. Κράτη – μέλη της ΕΕ που επηρεάζονται άμεσα κάνουν λόγο για καταστρατήγηση της Συνθήκης Σένγκεν. Απελάσεις εξπρές για αιτούντες άσυλο, με βαρύ ποινικό παρελθόν στις χώρες προέλευσης, αλλά και περισσότερες απορρίψεις αιτήσεων ασύλου με επιστροφές στις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ.

Και τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για το άσυλο και την ασφάλεια δεν σταματούν εκεί: εξονυχιστικές διαδικασίες διακρίβωσης στοιχείων στα σύνορα για τους αιτούντες, βιομετρική ανάλυση, σύγκριση στοιχείων σε διασυνοριακές βάσεις δεδομένων, ακόμα και σκέψεις για πιθανή χρήση τεχνητής νοημοσύνης και δεδομένων που λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο από κάμερες υπό την αίρεση ότι θα συνάδουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Μια σύνθετη δημόσια συζήτηση έχει ξεκινήσει με προτεινόμενα μέτρα ακόμα πιο δύσκολα κι άλλο τόσο θολά. Πολλοί βουλευτές της συγκυβέρνησης νιώθουν κι οι ίδιοι ότι το μεταναστευτικό μοιάζει με λαβύρινθο.

Απειλές από την Ουγγαρία
Περισσότερο ακραία μεταναστευτική πολιτική φαίνεται πως είναι έτοιμη να υιοθετήσει η Ουγγαρία, η οποία απείλησε την περασμένη Τρίτη πως «θα στείλει στις Βρυξέλλες μετανάστες με λεωφορεία», απειλές τις οποίες η Κομισιόν χαρακτήρισε ως «απαράδεκτες».

Η υπουργός εξωτερικών του Βελγίου, Χάτζα Λαχμπίμπ και υποψήφια επίτροπος η οποία φημολογείται ότι μπορεί να λάβει το χαρτοφυλάκιο εσωτερικών υποθέσεων στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το μεταναστευτικό, έκανε λόγο για «πρόκληση που έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις».

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές και ουσιαστικά στο παρά πέντε της εκπνοής της θητείας, υιοθετήθηκε το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το άσυλο, με βάση τις νέες προκλήσεις ανάμεσα στις οποίες είναι και η εργαλειοποίηση. Όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή, είναι πολύ πιο σημαντικό να υπάρχει κάτι στο τραπέζι παρά να μην υπάρχει τίποτα ακόμη και αν δε λύνει ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα. Με το νέο σύμφωνο θεσπίζεται ένα σύνολο κανόνων που θα συμβάλουν στη διαχείριση των αφίξεων με εύτακτο τρόπο, στη δημιουργία αποτελεσματικών και ενιαίων διαδικασιών, αλλά και στη διασφάλιση δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών μελών.

Ολλανδία: Ζητά εξαίρεση από το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για το άσυλο
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ολλανδία του εθνικιστή Γκερτ Βίλντερς που ζητά σειρά μέτρων για τον περιορισμό της μετανάστευσης, όπως ένα μορατόριουμ σε όλες τις νέες αιτήσεις ασύλου, σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Ολλανδίας, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Γερμανίας για επέκταση των ελέγχων σε όλα τα σύνορά της.

Η νέα κυβέρνηση, με επικεφαλής το εθνικιστικό, αντιισλαμικό κόμμα PVV του Γκέερτ Βίλντερς, ανέφερε ότι θα κηρύξει εθνική κρίση ασύλου, κάτι που θα της επιτρέψει να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης, χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβητούν την αναγκαιότητα, ακόμη και τη νομιμότητα, αυτής της κίνησης, αλλά η υπουργός Μετανάστευσης Μαργιολάιν Φάμπερ (προέρχεται από το PVV) είπε ότι ενεργεί με βάση τις δυνατότητες που παρέχονται από τους μεταναστευτικούς νόμους της χώρας.

«Παίρνουμε μέτρα για να κάνουμε την Ολλανδία όσο το δυνατόν λιγότερο ελκυστική για τους αιτούντες άσυλο» ανέφερε στην ανακοίνωσή της σήμερα.

Θα ζητήσει να εξαιρεθεί από το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για το άσυλο
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι στοχεύει να ζητήσει την εξαίρεσή της Ολλανδίας από τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το άσυλο αν και οι Βρυξέλλες είναι πιθανό να αντιδράσουν, επειδή οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη υιοθετήσει το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και οι εξαιρέσεις συνήθως συζητούνται στη φάση των διαπραγματεύσεων.

«Έχουμε εγκρίνει νόμους, δεν μπορεί να επιλέξει κανείς να εξαιρεθεί από την εγκεκριμένη νομοθεσία της ΕΕ, αυτή είναι μια γενική αρχή», είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Έρικ Μαμέρ μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα για μια πιθανή εξαίρεση της Ολλανδίας.

Σε μία από τις πρώτες ενέργειές της η ολλανδική κυβέρνηση είπε ότι θα τερματίσει τη χορήγηση αδειών ασύλου αορίστου χρόνου και θα περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες όσων έχουν λάβει άσυλο να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Θα αρχίσει επίσης να επεξεργάζεται έναν νόμο με τον οποίο θα αναστέλλονται όλες οι αποφάσεις επί των νέων αιτήσεων για έως και δύο χρόνια, ενώ θα περιοριστούν και οι διευκολύνσεις που προσφέρονται στους αιτούντες άσυλο.

Ο Βίλντερς κέρδισε πέρυσι τις εκλογές, υποσχόμενος ότι θα επιβάλει τους αυστηρότερους μεταναστευτικούς νόμους στην ΕΕ. Κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση με άλλα τρία κόμμα τον Μάιο, μόνο όμως αφού παραιτήθηκε από την ιδέα να αναλάβει την πρωθυπουργία. Επικεφαλής της κυβέρνηση είναι ο Ντικ Σχόοφ, ένας μη εκλεγμένος, πρώην ανώτατος κρατικός υπάλληλος, ο οποίος δεν προέρχεται από κανένα κόμμα.

Όπως και η γειτονική Γερμανία, η Ολλανδία λέει ότι θα επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της για να καταπολεμήσει την εμπορία ανθρώπων και την παράτυπη μετανάστευση.

Πηγή: liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

New York Times: Ο Τραμπ απέτρεψε το Ισραήλ να βομβαρδίσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Γι’αυτό διαφώνησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αποκάλυψη από την εφημερίδα New York Times για την αιτία διαφωνίας ανάμεσα σε Τραμπ και Νετανιάχου κατά την επίσκεψη του δεύτερου στις ΗΠΑ προ λίγων ημερών.

Πιο συκγεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να απέρριψε σχέδιο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και να πρόκρινε την έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να κλειστεί συμφωνία με την Τεχεράνη ώστε να περιοριστεί το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ισραήλ είχε καταρτίσει σχέδια που προέβλεπαν να γίνουν αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν μέσα στον Μάιο, με σκοπό η Ισλαμική Δημοκρατία να μην είναι σε θέση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα για τουλάχιστον έναν χρόνο, αν όχι περισσότερο.

Πάντα κατά τη New York Times, θα απαιτείτο όμως συνδρομή των ΗΠΑ, όχι μόνο για την υπεράσπιση του Ισραήλ από τα ιρανικά αντίποινα, αλλά και για να είναι εγγυημένη η επιτυχία του εγχειρήματος.

Έπειτα από μήνες εσωτερικού διαλόγου, ο κ. Τραμπ φέρεται να αποφάσισε να επιδιώξει την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη και να μην προκρίνει τη στρατιωτική επιλογή.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν, που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980, διεξήγαγαν έμμεσες συνομιλίες στο σουλτανάτο του Ομάν το Σάββατο, για πρώτη φορά επί κυβέρνησης Τραμπ — της προηγούμενης (2017-2021) ή της σημερινής. Και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τις συνομιλίες «θετικές» και «εποικοδομητικές». Αναμένεται να συνεχιστούν μεθαύριο Σάββατο, είτε στη Ρώμη, κατά δυτικές πηγές, ή ξανά στη Μούσκατ, σύμφωνα με την Τεχεράνη.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ρωσία: Συνελήφθη ο πρώην κυβερνήτης του Κουρσκ

Ο Σμιρνόφ ήταν επικεφαλής του Κουρσκ όταν τα ουκρανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην περιοχή τον Αύγουστο του 2024.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ως ύποπτος για απάτη συνελήφθη ο πρώην κυβερνήτης της περιοχής Κουρσκ της Ρωσίας, Αλεξέι Σμιρνόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ο Σμιρνόφ ήταν επικεφαλής του Κουρσκ όταν τα ουκρανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην περιοχή τον Αύγουστο του 2024.

Το μεγαλύτερο τμήμα των ουκρανικών δυνάμεων απωθήθηκε ύστερα από επίθεση του ρωσικού στρατού.

Ο Σμιρνόφ ηγήθηκε της περιοχής από τον Μάιο του 2024 έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, όταν αντικαταστάθηκε από τον Αλεξάντερ Χινστέιν.

Συνελήφθη και ο αναπληρωτής του

Μαζί με τον Σμιρνόφ, συνελήφθη και ο πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης του Κουρσκ, Αλεξέι Ντέντοφ.

Τις πρώτες ώρες της ουκρανικής εισβολής στο Κουρσκ τον Αύγουστο, ο Σμιρνόφ επανειλημμένα διαβεβαίωνε ότι η περιοχή είναι υπό έλεγχο, ακόμη και όταν οι Ρώσοι συνοριοφύλακες αιφνιδιάστηκαν από την επίθεση και υποχώρησαν.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέπληξε τον Σμίρνοφ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, επειδή σε έκθεσή του επικεντρώθηκε στη στρατιωτική κατάσταση και όχι στις προσπάθειες για τη βοήθεια των αμάχων στην περιοχή του Κουρσκ.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Axios: Στη Ρώμη τελικά και όχι στο Ομάν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο τόπος διεξαγωγής των επικείμενων συνομιλιών έχει πλέον μετατοπιστεί δύο φορές – από τη Ρώμη στο Σουλτανάτο και πάλι στη Ρώμη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μεταξύ των Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί τελικά στη Ρώμη και όχι στο Ομάν, όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο τόπος διεξαγωγής των επικείμενων συνομιλιών έχει πλέον μετατοπιστεί δύο φορές – από τη Ρώμη στο Σουλτανάτο και πάλι στη Ρώμη. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ήταν ο πρώτος που ανέφερε την τελευταία αλλαγή του τόπου διεξαγωγής των συνομιλιών.

«Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων (…) θα διεξαχθεί στη Ρώμη (και) το Υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν θα φιλοξενήσει και πάλι τις συζητήσεις», ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το βράδυ της Δευτέρας, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ανέφερε ότι αυτές οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο Μουσκάτ, την πρωτεύουσα του Ομάν.

Προηγουμένως, οι επικεφαλής της ολλανδικής και ιταλικής διπλωματίας, Κάσπαρ Φέλντκαμπ και Αντόνιο Ταγιάνι, είχαν επιβεβαιώσει ότι αυτός ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

Ιράν και ΗΠΑ, που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980, είχαν ιστορικές απευθείας συνομιλίες το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη μεσολάβηση του Σουλτανάτου του Ομάν, για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις5 λεπτά πριν

Ομολογία του πολιτικού συστήματος υπέρ της Τουρκίας!

Παρέμβαση του πρέσβη ε.τ. Γιώργου Αϋφαντή στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη στο Ράδιο 984

Διεθνή34 λεπτά πριν

New York Times: Ο Τραμπ απέτρεψε το Ισραήλ να βομβαρδίσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Γι'αυτό διαφώνησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

Πολιτική56 λεπτά πριν

DW: Το γερμανικό ΣτΕ ενέκρινε την επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα!

Το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Γερμανίας με έδρα στη Λειψία (αντίστοιχο με το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Ελλάδα) απεφάνθη ότι...

Ιστορία - Πολιτισμός2 ώρες πριν

Από τη Μεγάλη Πέμπτη στο Πάσχα

Επιμελεία: Γιάννης Πεγειώτης Η Πρώτη Μεγάλη Πεμπτη στου Χαρακη στον Αποστολον Άντρεα μας… Τα οικοιπεδα της γειτονιάς .μας ήταν λένε...

Διεθνή11 ώρες πριν

Ρωσία: Συνελήφθη ο πρώην κυβερνήτης του Κουρσκ

Ο Σμιρνόφ ήταν επικεφαλής του Κουρσκ όταν τα ουκρανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην περιοχή τον Αύγουστο του 2024.

Δημοφιλή