Γενικά θέματα
Economist: Οι Αμερικανοί γυρίζουν την πλάτη στη Woke!
Από ένας όρος με θετικό πρόσημο και δράση εξελίχθηκε σε τυραννία που κούρασε
Κάποτε ήταν ένας όρος που υποδήλωνε την εγρήγορση απέναντι σε φυλετικές προκαταλήψεις και διακρίσεις, σε κάθε είδους ρατσισμό. Για χρόνια είχε θετικό πρόσημο και θετική έκφραση στην κοινωνία. Ήταν συνώνυμο της ευαισθητοποίησης σε σειρά κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων. Έως ότου εξελίχθηκε για πολλούς σε μία… τυραννία.
Ο λόγος για τη λεγόμενη woke κουλτούρα και ατζέντα. Από ένα μέσο προστασίας των ευάλωτων ομάδων και εκείνων που έπεφταν θύματα διακρίσεων έφτασε να εξελιχθεί σε κάτι που πολλοί είχαν την αίσθηση πως επιβάλλει μία ακραία, στρεβλή μορφή της πολιτικής ορθότητας και επιχειρεί να φιμώσει, να κάνει “cancel” όσους διαφωνούν. Ακόμη και στο εσωτερικό των επιχειρήσεων άρχισε ως μία θετική δύναμη ανανέωσης και φάνηκε να εξελίσσεται σε… βάρος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Economist το woke …αφύπνισε τους Αμερικανούς, αλλά πια τους έχει κουράσει και εκείνοι του γυρίζουν την πλάτη.
Οι Ρεπουμπλικάνοι αγαπούν να αποδίδουν όλα όσα θεωρούν λάθος στην Αμερική σε μια «επιδημία woke», με την οποία τείνουν να εννοούν οτιδήποτε μυρίζει πολιτική ορθότητα. Να θυμίσουμε ότι ακόμη και η Μυστική Υπηρεσία κατηγορήθηκε για «woke» κριτήρια στη στελέχωσή της, μετά την παταγώδη αποτυχία της στην πρώτη απόπειρα δολοφονιας κατά του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Economist προσπάθησε να ποσοτικοποιήσει την εξέχουσα θέση των ιδεών woke σε τέσσερις τομείς: την κοινή γνώμη, τα μέσα ενημέρωσης, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις. Σχεδόν παντού εμφανίστηκε μια παρόμοια τάση: απότομη αύξηση το 2015, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή, περαιτέρω εξάπλωση κατά την επακόλουθη άνθηση του #MeToo και του Black Lives Matter, κορύφωση το 2021-22 και στη συνέχεια υποχώρηση. Η μόνη εξαίρεση είναι η εταιρική εγρήγορση, η οποία απογειώθηκε μόνο μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς (ήταν σε χαμηλά επίπεδα έως τότε), αλλά έχει επίσης υποχωρήσει τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο όρος woke (που παραπέμπει στην αφύπνιση) χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους αριστερούς για να περιγράψει άτομα που είναι σε εγρήγορση στον ρατσισμό. Αργότερα έφτασε να συμπεριλάβει εκείνους που ήταν πρόθυμοι να πολεμήσουν κάθε μορφή προκατάληψης. Ήταν προφανώς κάτι καλό. Αλλά σήμερα οι Δημοκρατικοί, ακόμη και στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος, σπάνια χρησιμοποιούν πλέον τη λέξη, γιατί έχει συνδεθεί με τους πιο σκληρούς ακτιβιστές, που τείνουν να χωρίζουν τον κόσμο σε θύματα και καταπιεστές, να τα βλέπουν όλα άσπρο – μαύρο. Αυτή η λογική χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να δικαιολογήσει ανελεύθερα μέσα για τη διόρθωση παγιωμένων αδικιών, όπως είναι οι αντίστροφες διακρίσεις, η αστυνόμευση του λόγου και οι δολοφονίες χαρακτήρων. Είναι αυτό το είδος του «woke πολεμιστή» που οι Ρεπουμπλικάνοι λατρεύουν να βάζουν στο στόχαστρο και που πλέον ακόμη και οι Δημοκρατικοί απορρίπτουν.
Οι δημοσκοπήσεις και ο Τύπος
Ο απλούστερος τρόπος για να μετρήσει κανείς την εξάπλωση των woke προβολών είναι μέσω των δημοσκοπήσεων. O Economist εξέτασε τις απαντήσεις τα τελευταία 25 χρόνια σε δημοσκοπήσεις που διεξήγαγαν οι Gallup, General Social Survey (GSS), Pew και YouGov. Οι απόψεις για τις φυλετικές διακρίσεις άρχισαν να αυξάνονται γύρω στο 2015 και κορυφώθηκαν γύρω στο 2021. Στα πιο πρόσφατα στοιχεία της Gallup, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, το 35% των ανθρώπων δήλωσε ότι ανησυχεί «πολύ» για τις φυλετικές διακρίσεις, με το ποσοστό να είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με το 2021 (48%).
Σύμφωνα με τον Pew, το ποσοστό των Αμερικανών που συμφωνούν ότι οι λευκοί απολαμβάνουν πλεονεκτήματα στη ζωή που δεν έχουν οι μαύροι («λευκό προνόμιο», στην ορολογία) κορυφώθηκε το 2020. Η δημοσκόπηση σχετικά με τις διακρίσεις στη βάση του φύλου αποκαλύπτει ένα παρόμοιο μοτίβο, αν και με προγενέστερη αιχμή από τις ανησυχίες για τη φυλή.
Το ποσοστό των Αμερικανών που θεωρούν τον σεξισμό ένα σοβαρό πρόβλημα κορυφώθηκε στο 70% το 2018, μετά το #MeToo. Το ποσοστό που πιστεύει ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν εμπόδια που δυσκολεύουν την εξέλιξή τους κορυφώθηκε το 2019, στο 57%. Η απήχηση των woke θέσεων για τα πολλαπλά φύλα επίσης είναι σε πτώση. Η Pew διαπιστώνει ότι το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι κάποιος μπορεί να είναι διαφορετικό φύλο από αυτό της γέννησής του μειώνεται σταθερά από το 2017, όταν έθεσε για πρώτη φορά την ερώτηση. Η αντίθεση στους τρανς μαθητές που παίζουν σε αθλητικές ομάδες που ταιριάζουν με το κοινωνικά επιλεγμένο φύλο και όχι με το βιολογικό τους φύλο έχει αυξηθεί από 53% το 2022 σε 61% το 2024, σύμφωνα με το YouGov.
Για να επιβεβαιώσει την τάση που αποκαλύφθηκε από τις δημοσκοπήσεις, ο Economist μέτρησε πόσο συχνά τα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν woke όρους όπως «μικροεπιθετικότητα», «καταπίεση», «προνόμιο των λευκών» και «τρανσφοβία». O David Rozado, ακαδημαϊκός με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, μέτρησε τη συχνότητα 154 τέτοιων λέξεων σε έξι εφημερίδες—τους Los Angeles Times, New York Times, New York Post, Wall Street Journal, Washington Post και Washington Times—μεταξύ 1970 και 2023. Σε όλες, εκτός από τους Los Angeles Times, η συχνότητα αυτών των όρων κορυφώθηκε μεταξύ 2019 και 2021 και έκτοτε μειώθηκε.
Από την τηλεόραση έως τα πανεπιστήμια
Διαπιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό η ίδια τάση στην τηλεόραση, εφαρμόζοντας την ίδια μέθοδο μέτρησης λέξεων σε μεταγραφές από το ABC, το MSNBC και το Fox News από το 2010 και το 2023, καθώς και σε βιβλία, χρησιμοποιώντας τους τίτλους των 30 βιβλίων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις κάθε εβδομάδα από το 2012 έως τη μέση του τρέχοντος έτους. Η χρήση woke ορολογίας στην τηλεόραση κορυφώθηκε το 2021. Στα δημοφιλή βιβλία η κορύφωση ήρθε αργότερα, το 2022, με μικρή μόνο πτώση το 2023, ακολουθούμενη από πολύ μεγαλύτερη πτώση μέχρι στιγμής το 2024.
Στον ακαδημαϊκό χώρο, που συχνά θεωρείται ως η βασική εστία της woke ατζέντας, η τάση είναι σχεδόν η ίδια. Οι εκκλήσεις για πειθαρχία στους ακαδημαϊκούς για τις απόψεις τους, όπως τεκμηριώνεται από το Ίδρυμα για τα Ατομικά Δικαιώματα και την Έκφραση, κορυφώθηκαν το 2021 με συνολικά 222 αναφερόμενα περιστατικά. Μια παρόμοια βάση δεδομένων, που συντάχθηκε από την College Fix, μια συντηρητική φοιτητική εφημερίδα, διαπιστώνει ότι το 2020 είχαμε κορύφωση των εκκλήσεων για λογοκρισία ή ακύρωση των μελετητών στο όνομα της πολιτικής ορθότητας. Έκτοτε βρίσκονται σε σταθερή υποχώρηση.
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
Γενικά θέματα
Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν
Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.
Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.
Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.
«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.
Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.
ΠΗΓΗ: The Balochistan Post
Γενικά θέματα
Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς
Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.
«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.
Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.
Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.
Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.
Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.
Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.
Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.
Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.
Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.
«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.
Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».
«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.
Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.
Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.
Γενικά θέματα
Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό
Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.
Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.
Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;
Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra