Γενικά θέματα
Νεκρός και ο αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης από ισραηλινά πλήγματα
Σκοτώθηκε στα πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Βηρυτό χθες, Παρασκευή, o αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Αμπάς Νιφορουσάν. Τις τελευταίες ημέρες τα χτυπήματα από το Ισραήλ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση ενώ δεν αποκλείει χερσαία επέμβαση στον Λίβανο.
Η τελευταία εξέλιξη που εμφανίζει νεκρό τον αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, ανοίγει νέο πεδίο ανησυχίας καθώς το Ιράν έχει ήδη προεδοποιήσει το Ισραήλ για σκληρή απάντηση, ειδικότερα διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει τη σκληρή γραμμή μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα που έχει προκαλέσει οργή, με τον Αλί Χαμενεΐ να προειδοποιεί ότι το Ισραήλ θα μετανιώσει πικρά για την ενέργειά του.
Το χρονικό της δολοφονίας Νασράλα
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό, όπως ανακοίνωσε σήμερα το φιλοϊρανικό κίνημα, ένα πολύ σκληρό χτύπημα που σπρώχνει τον Λίβανο και τη Μέση Ανατολή προς το άγνωστο, σημειώνει το AFP.
Ο θάνατος του Χασάν Νασράλα, που θεωρείτο ο πιο ισχυρός άνδρας στον Λίβανο, κινδυνεύει να κλονίσει το κόμμα του, να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και αποτελεί μεγάλη νίκη του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν και στους συμμάχους του στην περιοχή.
«Ο Σάγεντ Χασάν Νασράλα ενώθηκε με τους μάρτυρες συντρόφους του (…) την πορεία των οποίων σχεδόν επί τριάντα χρόνια», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Χεζμπολάχ, ο πιο στενός σύμμαχος του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ.
Η ανακοίνωση ανέφερε πως ο γενικός γραμματέας της ισχυρής ένοπλης οργάνωσης σκοτώθηκε μαζί με άλλα μέλη της «σε ύπουλη σιονιστική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού».
Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε χθες, Παρασκευή, το Ισραήλ στο τέλος του απογεύματος στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου ο ισραηλινός στρατός είπε πως έθεσε στο στόχαστρο το αρχηγείο της ισλαμιστικής οργάνωσης.
«Ο Χασάν Νασράλα είναι νεκρός», δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Ναντάβ Σοσάνι, στο X.
Επικεφαλής της Χεζμπολάχ από το 1992, ο 64χρονος Χασάν Νασράλα, ήταν ένας πιστός σιίτης που αποτελούσε αντικείμενο πραγματικής λατρείας στη σιιτική κοινότητα του Λιβάνου Ο τόπος κατοικίας του εδώ και χρόνια ήταν απόρρητο μυστικό, ενώ σπανίως εμφανιζόταν δημόσια.
«Το μήνυμα είναι απλό: όποιον απειλεί τους πολίτες του Ισραήλ, ξέρουμε πως να τον φθάσουμε» προειδοποίησε ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ο Αλί Καρακέ, που φέρεται να ήταν ο διοικητής του νοτίου μετώπου της Χεζμπολάχ, καθώς και άλλοι διοοκητές του κινήματος, σκοτώθηκαν δίπλα στον Χασάν Νασράλα κατά την επιχείρηση «Νέα τάξη».
Ο στρατός δήλωσε στη συνέχεια πως η “πλειονότητα” των υψηλόβαθμων στελεχών της Χεζμπολάχ έχουν «εξοντωθεί» σε ισραηλινές επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες.
Η επίθεση εναντίον του Νασράλα «ήταν πολύ πολύπλοκη. Αυτό δείχνει όχι μόνο τις τεράστιες τεχνολογικές δυνατότητες αλλά και σε ποιο σημείο το Ισραήλ κατάφερε να εισχωρήσει στη Χεζμπολάχ», εκτιμά ο Τζέιμς Ντόρσεϊ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής του εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.
«Υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, Ναντάβ Σοσάνι εκτιμώντας σε «δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες» το οπλοστάσιο του κινήματος και λέγοντας πως η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να έχει «την ικανότητα να εκτοξεύει πολλά πυρά ταυτόχρονα» στο Ισραήλ.
Το πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού κατέστρεψε δεκάδες κτήρια σύμφωνα με φωτογράφο του AFP και ώθησε στη φυγή χιλιάδες κατοίκους, εκ των οποίων μερικές οικογένειες κοιμήθηκαν στον δρόμο. Σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό των αρχών του Λιβάνου, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Πολλές ώρες μετά το πλήγμα, στήλες καπνού υψώνονταν ακόμη από τα συντρίμμια.
Με χρηματοδότηση και εξοπλισμό από το Ιράν, η Χεζμπολάχ ιδρύθηκε το 1982 με πρωτοβουλία των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν.
Χωρίς να αναφέρει το όνομα του Χασάν Νασράλα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλι Χαμενεΐ, δήλωσε: “η σφαγή ανυπεράσπιστων ανθρώπων στον Λίβανο” “απέδειξε την κοντόφθαλμη και ανόητη πολιτική των ηγετών του καθεστώτος-σφετεριστή”.
Ο προκάτοχος του Χασάν Νασράλα, ο Αμπάς Μουσάουι, δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 1992 από ισραηλινή επιδρομή στην αυτοκινητοπομπή του στον νότιο Λίβανο. Η σύζυγος του και ένας από τους γιους του σκοτώθηκαν επίσης.
Παρά τα πλήγματα που εξαπολύει το Ισραήλ, το οποίο βομβαρδίζει αδιάκοπα τα προπύργια της Χεζμπολάχ, το κίνημα ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ. Ωστόσο συχνά η μεγάλη πλειονότητα των ρουκετών αναχαιτίζονται.
Την περασμένη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε εκστρατεία σφοδρών και φονικών βομβαρδισμών εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, έπειτα από διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών με τη λιβανέζικη οργάνωση.
Η Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο εναντίον του Ισραήλ με την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, που ξέσπασε μετά την επίθεση μαχητών της συμμάχου της, παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ λέει ότι δρα για να σταματήσει τα πυρά της Χεζμπολάχ προς το βόρειο τμήμα του, που συνορεύει με τον νότιο Λίβανο, και να επιτρέψει με αυτό τον τρόπο την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων κατοίκων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους.
Σήμερα ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως εξαπέλυσε πλήγματα «σε 140 στόχους της Χεζμπολάχ» από χθες βράδυ, και είπε πως σκότωσε έναν από τους διοικητές της σε αεροπορική επιδρομή στον νότιο Λίβανο.
Ένα νέο ισραηλινό πλήγμα στοχοποίησε επίσης τα νότια προάστια της Βηρυτού με αποτέλεσμα να χτυπηθεί ένα κτήριο, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας.
Από τη Δευτέρα, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 700 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Μέσα σε έναν χρόνο, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί υπερβαίνει τους 1.500, απολογισμός που είναι μεγαλύτερος εκείνου των 33 ημερών πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ το 2006.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
Γενικά θέματα
Τελευταίες εξελίξεις από Συρία όπως μεταφέρει το BBC
Περίληψη
Ο Μπάιντεν παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία
Οι κάτοικοι στη Δαμασκό εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν τα γεγονότα
Ο πρωθυπουργός «έτοιμος να συνεργαστεί» με την ηγεσία που έχει επιλέξει ο λαός
Η Δαμασκός είναι ασφαλής, λέει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης
Οι αντάρτες λένε ότι θα βγουν στην τηλεόραση σύντομα
Μένει να δούμε πώς συντονίζονται οι ομάδες ανταρτών, λέει ο ειδικός στη Μέση Ανατολή
Γενικά θέματα
Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν
Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.
Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.
Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.
«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.
Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.
ΠΗΓΗ: The Balochistan Post
Γενικά θέματα
Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς
Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.
«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.
Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.
Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.
Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.
Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.
Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.
Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.
Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.
Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.
«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.
Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».
«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.
Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.
Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra