Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Αποφασισμένος για απορωσοποίηση ο Δένδιας! Στέλνει τους S-300 στην Αρμενία για να φτιάξει Σιδηρένιο Θόλο με ισραηλινά συστήματα

Η ενίσχυση της Αρμενίας δεν αποτελεί αμιγώς ελληνική πρωτοβουλία αλλά είναι προϊόν της συνεργασίας με την Γαλλία, η οποία επίσης θα συνεισφέρει με όπλα στην θωράκιση της Ελλάδας.

Δημοσιεύτηκε στις

Για την Αθήνα, η ενίσχυση της Γιερεβάν αντί του Κιέβου αποτελεί στρατηγική επιλογή για πολλούς λόγους. Για το ΓΕΕΘΑ η επιλογή ενίσχυση της Αρμενίας δεν αποτελεί επιλογή της τελευταίας στιγμής αλλά πολιτική η οποία καλλιεργείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

Η ενίσχυση της Αρμενίας δεν αποτελεί αμιγώς ελληνική πρωτοβουλία αλλά είναι προϊόν της συνεργασίας με την Γαλλία, η οποία επίσης θα συνεισφέρει με όπλα στην θωράκιση της Ελλάδας.

Φεύγουν οι S-300 και άλλα δύο ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα, που χρησιμοποιούντο για την αεράμυνα της Ελλάδας και δίνουν τη θέση τους σε ισραηλινής προέλευσης συστήματα. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Χρήστου Μαζανίτη και της ιστοσελίδας enikos.gr, παρουσιάζοντας όλα τα αντιαεροπορικά που φεύγουν καθώς και το σχέδιο να προωθηθούν στην Αρμενία.

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην απορωσοποίηση του ελληνικού οπλοστασίου και την ριζική ανανέωση των παλαιών συστημάτων με νέα, δυτικής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτει το enikos.gr και δημοσίευσε χθες και η εφημερίδα Realnews, το ΓΕΕΘΑ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για την παραχώρηση οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης στην Αρμενία.

Πρόκειται για την περίφημη λίστα των ρωσικών όπλων που ούτως ή άλλως είχε ως διαθέσιμα για την παραχώρησή τους στην Ουκρανία, όμως μία η έντονη σκόνη που σήκωσε η αντιπολίτευση, μία το γεγονός ότι δεν έγινε πλήρης εκμετάλλευση του momentum πλην ορισμένων περιπτώσεων, το τρένο της ανταλλαγής χάθηκε και πλέον το ΓΕΕΘΑ εξετάζει άλλες εξίσου συμφέρουσες εναλλακτικές

Οι πληροφορίες της “R” αναφέρουν ότι η ενίσχυση της Αρμενίας δεν αποτελεί αμιγώς ελληνική πρωτοβουλία αλλά είναι προϊόν της συνεργασίας με την Γαλλία, η οποία επίσης θα συνεισφέρει με όπλα στην θωράκιση της Ελλάδας.

Για την Αθήνα, η ενίσχυση της Γιερεβάν αντί του Κιέβου αποτελεί στρατηγική επιλογή για πολλούς λόγους. Καταρχάς λόγω των πολύ στενών συμμαχικών δεσμών και κυρίως του κοινού ιστορικού βηματισμού στην νεότερη ιστορία αλλά και των κοινών θρησκευτικών πεποιθήσεων. Επιπλέον, μία ισχυρή Αρμενία εκτός θα αποτελέσει μεγάλο αντίβαρο στην τουρκική αδιαλλαξία, που απροκάλυπτα ενισχύει το Αζερμπαϊτζάν. Άλλωστε είναι νωπά ακόμη τα γεγονότα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Για το ΓΕΕΘΑ η επιλογή ενίσχυση της Αρμενίας δεν αποτελεί επιλογή της τελευταίας στιγμής αλλά πολιτική η οποία καλλιεργείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

Ήδη, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των Αρμένιων σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές. Παράλληλα έχει αυξηθεί και ο αριθμός εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων της Αρμενίας στην Ελλάδα, όπως και η συμμετοχή σε όλο και περισσότερες ασκήσεις, με πιο πρόσφατη την εντυπωσιακή άσκηση στο πεδίο βολής Πετροχωρίου, στην Ξάνθη, “Olympic Cooperation 24”. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας ασκήθηκαν με πραγματικά πυρά, άρματα μάχης από Ελλάδα και τεθωρακισμένα από την Γαλλία, σε σενάρια που προσομοίαζαν καταστάσεις που μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν επί του πεδίου, με τον ουρανό να γεμίζει από εχθρικά και φιλικά drones. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα drones ήταν αυτά που ανέτρεψαν σε βάρος της Αρμενίας τις ισορροπίες στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σε ότι αφορά τα οπλικά συστήματα, που η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει και μάλιστα όχι δωρεάν, αρμόδιες πηγές διαμηνύουν ότι «τίποτα δεν πρόκειται να φύγει χωρίς να έχει αντικατασταθεί». Μάλιστα ως οδηγός χρησιμοποιείται η επιτυχημένη παραχώρηση των 40 ΒΜΡ στην Ουκρανία και η αντικατάστασή τους από 40 γερμανικά MARDER, που κανονικά έπρεπε να είχαν γίνει 120 αλλά η αντιπολίτευση σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με το πρόσχημα ότι αδυνατίζει η άμυνα των νησιών.

Το ΓΕΕΘΑ φαίνεται ότι εγκαταλείπει την προοπτική ανταλλαγής οπλικών συστημάτων ώστε τα ελληνικά να φύγουν για την Ουκρανία για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα προς ανταλλαγή οπλικά συστήματα όπως έγινε με τα MARDER. Όπως μας σημείωναν χαρακτηριστικά στρατιωτικές πηγές, «τα οπλικά συστήματα δεν είναι αγαθά που επιλέγεις από κάποιο ράφι, όπως τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Χρειάζονται χρόνος για να παραχθούν και κανείς δεν στοκάρει».

Επιπλέον, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν αποδεσμεύσει δυτικής τεχνολογίας όπλα και πλέον οι Ουκρανοί δίνουν μεγαλύτερη προτίμηση στα αμερικανικά κι ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα, για οποία έχουν πλέον και εφοδιαστική αλυσίδα, παρά για τα παλαιότερα, ρωσικής προέλευσης.

Τον γόρδιο δεσμό των 80 ΒΜΡ που έχουν απομείνει ενδεχομένως να λύσουν οι ΗΠΑ, με τις οποίες το ΓΕΣ είναι πολύ κοντά στο να κλείσει συμφωνία για την προμήθεια 164 τεθωρακισμένων Bradley. Όπως είχαμε γράψει στις αρχές του μήνα στην “R”, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο να κλείσει τη συμφωνία και μάλιστα με μειωμένο κόστος ολικής ανακατασκευής κάθε ΤΟΜΑ στα 4 εκατ.

Τα οπλικά συστήματα που είναι υποψήφια να παραχωρηθούν είναι κυρίως αντιαεροπορικά και υπηρετούν σε Στρατό και Αεροπορία. Πρόκειται για το πυραυλικό σύστημα S-300, και τα αντιαεροπορικά του Στρατού Ξηράς, τα TOR M-1 και τα OSA-ΑK.

Τον δρόμο για την παραχώρησή τους στην Αρμενία ανοίγει η προμήθεια των νέων ισραηλινών συστημάτων, που θα αποτελέσουν μέρος του «Σιδηρού Θόλου», που αναπτύσσει η Ελλάδα σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου, και που όπως πρώτοι αποκαλύψαμε στην “R” θα κοστίσει περίπου 2 δις και θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του ως τα τέλη του 2026. Έχοντας αυτή την ημερομηνία ως ορόσημο, μπορούμε να έχουμε μία πρώτη ιδέα για το πότε ίσως παραχωρηθούν τα συγκεκριμένα συστήματα.

Οι Αρμένιοι έχουν εμπειρία από την χρήση τους ενώ διαθέτουν και τα απαιτούμενα ανταλλακτικά για τη συντήρησή τους κάτι που για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, ειδικά τα τελευταία χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και το εμπάργκο που έχουν επιβάλει στην Ρωσία ΝΑΤΟ αλλά και Ε.Ε.

Καταλυτικό ρόλο, μεταξύ άλλων, για την απόφαση παραχώρησης των οπλικών συστημάτων στην Αρμενία έπαιξε και το γεγονός ότι από εκεί προέρχονταν αρκετά από τα ανταλλακτικά που χρειάζονταν οι Ένοπλες Δυνάμεις για τη συντήρησή τους.

Τα αντιαεροπορικά συστήματα, ισραηλινής προέλευσης, που πρόκειται να αντικαταστήσουν τα ρωσικά συστήματα της Ελλάδας είναι το “David’s Sling” – η σφεντόνα του Δαυίδ με βαλλιστικούς πυραύλους εμβέλεια έως 300 χλμ, το Barak MX με εμβέλεια από 35 έως 150 χλμ και το Spyder με εμβέλεια από 20 έως 50 χλμ.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Οι Τούρκοι ψάχνονται για βρετανικά C-130 που απέρριψε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία

Πρόκειται για 12 συνολικά αεροπλάνα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν να αγοράσουν τα μεταφορικά C – 130 ΗΡΑΚΛΗΣ της βρετανικής RAF. Πρόκειται για 12 συνολικά αεροπλάνα, τα οποία προφανώς θα ενισχύσουν τις ικανότητες της γειτόνου χώρας. Ρώτησα που λέτε τις πηγές μου, διότι γνωρίζετε (όπως σας έχω ήδη ενημερώσει) ότι ψάχνουμε και εμείς στην αγορά για τέτοια μεταγωγικά εδώ και δύο χρόνια.

Τι έμαθα λοιπόν. Η Πολεμική Αεροπορία μας είχε πάει και ελέγξει τα εν λόγω ΗΡΑΚΛΗΣ. Και τι διαπίστωσε; Ότι δεν της κάνουν, καθόσον οι Άγγλοι κοινώς τα έχουν «ξεζουμίσει», έγιναν πραγματικά…«σαπάκια», που για να ξαναπετάξουν θα θέλουν πολλά λεφτά. Οπότε γουρούνι στο σακί δε θα πάρουμε. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι η επιμονή των Τούρκων να αγοράζουν βρετανικά οπλικά συστήματα. Από τους Βρετανούς ζήτησαν πρώτα τα Eurofighters (έστω, εάν ενθυμείστε και μεταχειρισμένα) από τους Βρετανούς ζητούν κινητήρες και άλλα εξαρτήματα για τα drones τους, από τους Βρετανούς ζητούν τώρα να αγοράσουν μεταχειρισμένα C-130!

ΠΗΓΗ: Βήμα

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

4 Δεκεμβρίου: Εορτάζει η Αγία Βαρβάρα – Η προστάτιδα του Πυροβολικού

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

H Αγία Βαρβάρα, που τιμάται σήμερα 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με μελετητή του βίου της, είναι «μία των δημοφιλεστέρων Aγίων της Eκκλησίας», ενώ από το 1829 θεωρείται προστάτιδα του Πυροβολικού.

Η Αγία Βαρβάρα ασπάσθηκε από νέα τον Χριστιανισμό και αυτό εξόργισε τον πατέρα της. Χρησιμοποίησε βία για να τη μεταπείσει, αλλά δεν τα κατάφερε και τότε την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας, ο οποίος την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια.

Τελικά αποκεφαλίσθηκε με το ξίφος του ίδιου της του πατέρα, “ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται», όπως λέει ο βιογράφος της Συμεών. Και κατά την παράδοση, καθώς απομακρύνονταν από την σφαγή της θυγατέρας του, η Θεία Δίκη, με μορφή κεραυνού, κατέκαψε το δήμιο–πατέρα.

Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου γιορτάσθηκε το γεγονός στο στρατόπεδο του μόλις συγκροτιθέντος πρώτου “Τάγματος Πυροβολητών», όπως ονομάζονταν τότε, οπότε και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες οι από τότε πατροπαράδοτοι λουκουμάδες με κονιάκ.

Η Διεύθυνση Πυροβολικού για να τιμήσει τη Προστάτιδα του Όπλου Αγία Βαρβάρα εξέδωσε το 1999 αναμνηστικό μετάλλιο με την ευκαιρία των 170 ετών από της καθιέρωσης της ως προστάτιδος το 1829.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Talos Tactical: Βασικές έννοιες και ορολογίες / Χειρισμός Οπλισμού 1

Βασικές έννοιες και ορολογίες στο χειρισμό οπλισμού.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Βασικές έννοιες και ορολογίες στο χειρισμό οπλισμού.

Κύριο και δευτερεύον όπλο, κυρίαρχο/δεσπόζον μάτι, δυνατή/αδύνατη πλευρά, απειλή, είδη βολών, αποτυχία εξουδετέρωσης απειλής, εμπλοκή/άμεση ενέργεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή