Η νέα σύμβαση που υπεγράφη αφορά την Υποστήριξη των FDI HN εν Υπηρεσία. ‘Έμπρακτη επιβεβαίωση των δυνατοτήτων και της υψηλής ποιότητας των έργων που αναλαμβάνουν τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας και η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.
Στις 5 Νοεμβρίου 2024, τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, στo πλαίσιo της συμμετοχής τους στη διεθνή αμυντική έκθεση «EURONAVAL 2024» στο Παρίσι, υπέγραψαν νέα 6-ετή Σύμβαση Πλαίσιο με τη NAVAL GROUP , η οποία αφορά το Follow On Support των Φρεγατών FDI Belharra. Η νέα Σύμβαση προβλέπει εργασίες συντήρησης και επισκευής του κήτους, υπερκατασκευής όλων των συστημάτων των φρεγατών αυτού του τύπου στα πλαίσια των σωληνουργικών τους δικτύων, καθώς και εργασίες που τυχόν απαιτηθούν για αναβάθμιση/τροποποίησή τους στο μέλλον.
Η Σύμβαση υπεγράφη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Ναυπηγείων Σαλαμίνας Δρ. Γεώργιο Κόρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Naval Group Hellas κ Benoit Chapalain (Μπενουά Σαπαλέν), παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία κ.Δημήτριου Ζεβελάκη, του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ υποστράτηγου Ιωάννη Μπούρα, του Προέδρου και Διευθύνοντα της Naval Group κ.Pierre Eric Pommellet (Πιερ Ερίκ Πομελέ), της Διευθύντριας Προμηθειών κας Anne Quillon (Αν Κιγιόν) και του προέδρου του ΣΕΚΠΥ κ. Αναστάσιου Ροζολή.
«Είχα την τιμή και τη χαρά να υπογράψω τη σύμβαση επέκτασης της συνεργασίας των Ναυπηγείων Σαλαμίνας με τη Naval Group για το πρόγραμμα FDI HN και στο τομέα της περαιτέρω Υποστήριξης των πλοίων στη διάρκεια της Υπηρεσίας τους στο ΠΝ μετά την ένταξη τους. Η επέκταση της συνεργασίας μας αποτελεί μια έμπρακτη επιβεβαίωση των υψηλών ποιοτικών standards του έργου που προσφέρουν τα ναυπηγεία Σαλαμίνας σε προγράμματα υψηλών απαιτήσεων και τεχνολογιών αιχμής. Νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα φρεγατών FDI το οποίο αποτελεί σημείο καμπής για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα εξάγει και συμμετέχει σε αμυντικό πρόγραμμα ανάλογου μεγέθους για το ελληνικό αλλά και για Πολεμικό Ναυτικό άλλης χώρας. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα συμμετάσχουμε, στη κατασκευή και της 4ης Ελληνικής FDI.» δήλωσε με αφορμή την υπογραφή της νέας αυτής σύμβασης o CEO των ναυπηγείων Σαλαμίνας κ. Γ.Κόρος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικά πρόσφατα τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας είχαν επεκτείνει τη συνεργασία με τη Naval Group για το κατασκευαστικό έργο της τρίτης γαλλικής φρεγάτας που ακολουθεί στη σειρά παραγωγής, μετά τη τρίτη ελληνική φρεγάτα ΦΟΡΜΙΩΝ.
Υπενθυμίζεται ότι η συνεργασία των ναυπηγείων με τη Naval Group οριστικοποιήθηκε με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων στη διάρκεια της EuroNaval στο Παρίσι το 2022, σε συνέχεια του 2ετούς (διετούς) audit που πραγματοποίησε η Naval Group στη χώρα μας.
Η συνεργασία αυτή με τη Naval Group προβλέπει τη συμμετοχή των ναυπηγείων στην κατασκευή πέντε τμημάτων (blocks) του κύτους και της υπερκατασκευής, για ένα σύνολο έως 6 φρεγατών FDI. Ήδη από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας έχουν παραδώσει τα 5 προεξοπλισμένα τμήματα (blocks) της τρίτης ελληνικής FDI HN Φορμίων, ενώ αντίστοιχα τον Ιούλιο παραδόθηκαν τα blocks για την δεύτερη γαλλική φρεγάτα του προγράμματος ,που κατασκευάζεται στο ναυπηγείο του Λοριάν.
Το έργο, εκτός απο την κοπή, διαμόρφωση, συναρμολόγηση, συγκόλληση και ανέγερση των τομέων, απαιτεί και την κατασκευή, τοποθέτηση και ευθυγράμμιση κρίσιμου εξοπλισμού για το επιχειρησιακό προφίλ των φρεγατών, με απόλυτη πιστότητα στις προδιαγραφές.
Το έργο, εκτός από τη ναυπήγηση των τμημάτων με ειδικό κράμα χάλυβα υψηλών απαιτήσεων DH36, περιλαμβάνει την κατασκευή καίριων συστημάτων, όπως την βάση του κύριου πυροβόλου όπλου, του πρωραίου προωθητήρα (bow thruster), του υπόστεγου του ελικοπτέρου και των περιφερειακών τους συστημάτων, μεταξύ άλλων, στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, τα οποία έφεραν πλήρως σε πέρας το έργο, γεγονός που αποδεικνύει την απόλυτα επιτυχή μεταφορά τεχνολογίας και τις εξειδικευμένες γνώσεις και δυνατότητες των Ναυπηγείων Σαλαμίνας.
Στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται ότι το ποσοστό της πληρότητας του προεξοπλισμού των blocks που επέτυχαν τα ναυπηγεία Σαλαμίνας αγγίζει το 80,4% ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα που έχουν επιτευχθεί, όπως τόνιζαν πηγές με πλήρη γνώση των διαδικασιών ναυπήγησης.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε στη γεωγραφική θέση του Λουξεμβούργου και να είμαστε ασφαλείς παντού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας
Στο Forum της International Democracy Union (IDU) στην Ουάσιγκτον στη συζήτηση με θέμα “The Future of Governance: International Security in an Age of Nationalism”, συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας.
Με ανάρτηση στο Χ, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι συμμετείχαν, επίσης, η πρώην Πρόεδρος της Κροατίας Kolinda Grabar-Kitarović και ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο πρόεδρος του Ιnternational Republican Institute Dr. Dan Twining.
Το IDU, με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Χ, αναφέρει ότι το πρώτο πάνελ, στο οποίο συμμετείχε ο κ. Δένδιας, εστίασε σε ζητήματα διεθνούς ασφάλειας και οι ομιλητές τόνισαν ότι πρέπει να προτάσσονται «η δύναμη και το θάρρος έναντι του κατευνασμού στην αντιμετώπιση αυταρχικών απειλών, ανεξάρτητα από το πού στον κόσμο εγείρονται αυτές οι απειλές».
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε στη γεωγραφική θέση του Λουξεμβούργου και να είμαστε ασφαλείς παντού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας.
«Το τελευταίο πράγμα», είπε, «που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να συμφωνήσουμε σε κάθε είδους κατευνασμό».
«Αυτό που πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι είναι να υποστηρίξουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Να μην αποδεχθούμε αλλαγές με τη βία. Να μην αποδεχθούμε την τρομοκρατία ως τρόπο αλλαγής του κόσμου» υποστήριξε ο κ. Δένδιας.
Για τις αμυντικές δαπάνες, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ξοδεύει 3% με 3,5% του ΑΕΠ για την ‘Αμυνα».
«Αυτό το κάνουμε όχι μόνο γιατί είμαστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ αλλά και γιατί αντιμετωπίζουμε απειλή από τους γείτονές μας, την Τουρκία» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.
Το «άλμα» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αποφέρει συνάλλαγμα και επιρροή
Το «άλμα» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αποφέρει συνάλλαγμα και επιρροή
Γράφει ο Νίκος Μελέτης, Liberal.gr
Οι εταιρείες Aselsan, Baykar και Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ) βελτίωσαν τα έσοδά τους κατά 24% και τα συνολικά έσοδά τους έφτασαν το 2023 τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας μάλιστα τη θέση τους στις εξαγωγές αμυντικού υλικού.
Η έκθεση του SIPRI επιβεβαιώνει και δικαιώνει τον μακροχρόνιο σχεδιασμό της κυβέρνησης του ΑΚΡ και του ίδιου του Τ. Ερντογάν για το κτίσιμο μιας εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η οποία θα οδηγήσει σε αυτάρκεια την Τουρκία, και πέραν αυτού θα της δώσει τη δυνατότητα για εξυπηρέτηση και των επιδιώξεων της εξωτερικής πολιτικής της μέσω των εξαγωγών σε χώρες που βρίσκονται σε περιοχές κρίσεων. Είναι χαρακτηριστική η εξαγωγή τουρκικών αμυντικών συστημάτων, κυρίως των Bayraktar, στην Ουκρανία αλλά και στην Κεντρική και Ανατολική Αφρική.
Η Baykar, η οποία έχει γίνει γνωστή για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανέβηκε από την 79η θέση το 2022 στην 69η το 2023 με έσοδα 1,9 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων το 90% προέρχεται από πωλήσεις υλικού στο εξωτερικό. Η Baykar ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Τ. Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, και ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναδειχθεί στον καλύτερο «πρεσβευτή» της εταιρείας στο εξωτερικό, καθώς σε κάθε επίσκεψή του, ειδικά σε χώρες της Αφρικής, επιδιώκει συμφωνίες για την αγορά των UAV της Baykar.
Η Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ) ανέβηκε από την 88η θέση το 2022 στην 78η το 2023, σημειώνοντας αύξηση εσόδων κατά 45%, φθάνοντας τα 1,7 δισ. δολάρια σε πωλήσεις, με το 31% να προέρχεται από εξαγωγές.
Όσο για την Aselsan, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή αμυντικών ηλεκτρονικών στην Τουρκία, μετακινήθηκε από την 56η στην 54η θέση με αύξηση εσόδων κατά 12%, φθάνοντας τα 2,4 δισ. δολάρια από πωλήσεις που αφορούν κυρίως τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.
Η τάση αυτή συνεχίζεται και το 2024, καθώς σύμφωνα με τον Χαλούκ Γκιουργκούν, επικεφαλής της προεδρίας της αμυντικής βιομηχανίας (SSK), οι εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής και αεροπορικής βιομηχανίας έφτασαν στους πρώτους 11 μήνες του 2024 τα 5,761 δισ. δολάρια, με αύξηση 19,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Οι επιδόσεις της Τουρκίας στην παραγωγή και ολοένα μεγαλύτερη εξέλιξη των UAV έχουν μετατραπεί σε ένα ισχυρό εργαλείο χρηματοδότησης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και εργαλείο άσκησης επιρροής στο εξωτερικό, καθώς σύμφωνα με τα τουρκικά στοιχεία, οι τουρκικές εταιρείες εξάγουν προϊόντα σε σχεδόν 178 χώρες.
Τα Bayraktar, μικρότερα drones αλλά και άλλου είδους εξοπλισμοί (τεθωρακισμένα οχήματα, ελαφρά όπλα, οχήματα εκκαθάρισης ναρκών κ.α.) έχουν αποτελέσει τον καλύτερο «πρεσβευτή» της Τουρκίας στην Κεντρική και Ανατολική Αφρική, περιοχή η οποία βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Νίγηρας, Σομαλία, Αιθιοπία είναι από τις πρώτες χώρες που δοκίμασαν τα τουρκικά UAV και σε συνθήκες μάχης, και ακολούθησαν κατόπιν και άλλες χώρες όπως η Μπουργκίνα Φάσο, το Μάλι, η Νιγηρία, η Κένυα, το Μαρόκο και φυσικά η Λιβύη.
Στους «πελάτες» της Τουρκίας περιλαμβάνονται το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, το Τουρκμενιστάν, και από τις ευρωπαϊκές χώρες η Πολωνία και η Κροατία. Κορυφαίος «πελάτης» της Τουρκίας, όμως, είναι η Ουκρανία, όπου τα Bayraktar είχαν εντυπωσιακές αποδόσεις εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, κυρίως εναντίον των ρωσικών τεθωρακισμένων
Η Τουρκία μέσω των πωλήσεων αμυντικού υλικού έχει δημιουργήσει δεσμούς με τις χώρες της Αφρικής συνάπτοντας συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας και συμφωνίες εκπαίδευσης των στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών αυτών διευρύνοντας έτσι και την πολιτική επιρροή της και το στρατιωτικό αποτύπωμα σε κρίσιμες περιοχές της Μαύρης Ηπείρου.
Το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συσσωρεύτηκαν στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου για να προετοιμαστούν για τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό εκτόξευσε υπερηχητικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια ασκήσεων στη Μεσόγειο Θάλασσα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 3 Δεκεμβρίου.
Οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά πραγματοποιήθηκαν εν μέσω μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσης υπό την ηγεσία της Hay’at Tahrir al-Sham που συνδέεται με την Αλ Κάιντα στα βορειοδυτικά της Συρίας, το κύριο σημείο πρόσβασης της Ρωσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Στο πλαίσιο των ασκήσεων, οι φρεγάτες Admiral Gorshkov και Admiral Golovko εκτόξευσαν υπερηχητικούς πυραύλους Tsirkon και το πετρελαιοηλεκτρικό υποβρύχιο Novorossiysk εκτόξευσε πύραυλο κρουαζιέρας Kalibr σε ναυτικό στόχο, ανέφερε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση, προσθέτοντας ότι ένα παράκτιο πυραυλικό σύστημα Bastion εκτόξευσε πύραυλο κρουζ Oniks από καθορισμένη περιοχή στην ακτή της Μεσόγειος Θάλασσα.
«Όλοι οι στόχοι που είχαν δοθεί εξαλείφθηκαν με απευθείας χτυπήματα», συνέχισε το υπουργείο.
Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται από 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2024 σύμφωνα με το σχέδιο μάχης εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπό την επίβλεψη του Αρχηγού του Ρωσικού Ναυτικού Ναυάρχου Aleksandr Moiseyev.
Το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συσσωρεύτηκαν στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου για να προετοιμαστούν για τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
«Ομάδες επιθετικών και ανθυποβρυχιακών δυνάμεων παντός όπλου που έχουν σχηματιστεί υφίστανται ζωντανά πυρά πυραύλων, πυροβολικού και τορπιλών, καθώς και πρακτικά αναπτύσσουν βόμβες», πρόσθεσε.
Περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες, δέκα πλοία και πλοία υποστήριξης, 24 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων MiG-31I, εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal και παράκτια πυραυλικά συστήματα Bastion συμμετέχουν στις ασκήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο.
Οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά πιθανότατα διεξήχθησαν για να στείλουν ένα μήνυμα υποστήριξης στη συριακή κυβέρνηση, καθώς και για να προειδοποιήσουν τις περιφερειακές δυνάμεις που προσπαθούν να επωφεληθούν από την πρόσφατη κλιμάκωση στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα, κυρίως Τουρκία, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία, που αναπτύσσονται κυρίως κατά μήκος της ακτής, παρέχουν στις κυβερνητικές δυνάμεις άμεση υποστήριξη πυρός από την έναρξη της επίθεσης.
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra