Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Γεωπολιτική κρίση! Η Δύση, η Ρωσία, η Τουρκία και ο ρόλος της Ελλάδας

Η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις που σχετίζονται με τις κυρώσεις στη ναυτιλία και τη στρατηγική της Τουρκίας.

Δημοσιεύτηκε στις

Η γεωπολιτική κρίση ανάμεσα στη Δύση, τη Ρωσία και την Τουρκία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.

Η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις που σχετίζονται με τις κυρώσεις στη ναυτιλία και τη στρατηγική της Τουρκίας.

Γράφει ο Φίλιππος Χατζής, Intelligence and Security

Η γεωπολιτική ένταση ανάμεσα στη Δύση, τη Ρωσία και την Τουρκία, με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναδεικνύεται ως μία από τις σοβαρότερες κρίσεις του 21ου αιώνα. Η δυναμική των γεγονότων περιλαμβάνει προληπτικές στρατιωτικές επιθέσεις, πυρηνικές απειλές, οικονομικές κυρώσεις και διπλωματικές αντιπαραθέσεις, δημιουργώντας μια επικίνδυνη ισορροπία δυνάμεων. Στο παρόν άρθρο, εξετάζουμε σε βάθος τα κύρια σημεία που συνθέτουν αυτή την κρίση και τις προεκτάσεις τους για την παγκόσμια σταθερότητα.

Προληπτικές Επιθέσεις και Πυρηνικές Απειλές

Η στάση του ΝΑΤΟ και οι δηλώσεις του Ρομπ Μπάουερ

Ο Ρομπ Μπάουερ, επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, έκανε πρόσφατα δηλώσεις που άνοιξαν τον διάλογο για πιθανές προληπτικές επιθέσεις κατά της Ρωσίας. Αυτές οι δηλώσεις, οι οποίες αφορούν τη δυνατότητα χτυπήματος στρατιωτικών υποδομών στη Ρωσία πριν από ενδεχόμενη επίθεση, προκαλούν ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης σε πυρηνικό επίπεδο.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει αναθεωρήσει τη δική της πυρηνική στρατηγική, επιτρέποντας τη χρήση πυρηνικών όπλων ακόμα και εναντίον μη-πυρηνικών κρατών, εάν αυτά χρησιμοποιούν όπλα προερχόμενα από πυρηνικές δυνάμεις. Το δόγμα αυτό, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του ΝΑΤΟ, δημιουργεί έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο απειλών.

Η θέση της Ρωσίας και οι δηλώσεις Λαβρόφ

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του ΝΑΤΟ ως προκλητικές, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία δεν θα διστάσει να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση. Σύμφωνα με το νέο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, η μεταφορά πυρηνικών όπλων σε εχθρικό κράτος, όπως η Ουκρανία, θεωρείται πράξη πολέμου, κάτι που ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε με σαφήνεια.

Η Διπλωματία των Κυρώσεων και ο Ρόλος της Τουρκίας

Νέες κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει ένα 15ο πακέτο κυρώσεων που στοχεύει τη ρωσική ναυτιλία, τα πετρελαιοφόρα και τα πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο. Αυτά τα μέτρα πλήττουν ιδιαίτερα την ελληνική ναυτιλία, δημιουργώντας οικονομικές προκλήσεις για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, οι κυρώσεις επεκτείνονται και στις κινεζικές εταιρείες που παρέχουν drones στη Ρωσία, γεγονός που ενισχύει τις διεθνείς τριβές.

Η Τουρκία ως διαμεσολαβητής και αποδέκτης εξαιρέσεων

Η Τουρκία, με την παραδοσιακή της στρατηγική ως μεσολαβητής, ζητά εξαιρέσεις από τις κυρώσεις για να συνεχίσει να εμπορεύεται με τη Ρωσία. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η επιδίωξη εξαιρέσεων για αγορές ενέργειας από τη Ρωσία, όπως είχε καταφέρει και με το Ιράν. Αυτή η στάση της Τουρκίας ενισχύει τον ρόλο της ως μεταβατικός κόμβος για τα ρωσικά προϊόντα, προκαλώντας δυσαρέσκεια στην Ευρώπη.

Στρατιωτικές Εξελίξεις στο Πεδίο της Μάχης

Ρωσικές επιτυχίες και ουκρανικές προκλήσεις

Η Ρωσία έχει καταγράψει σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες, καταλαμβάνοντας πάνω από 662 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε έναν μήνα. Η προώθηση προς το Κουράκοβο και οι επιθέσεις με drones έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένες καταστροφές στις ουκρανικές υποδομές, περιλαμβάνοντας διακοπές ρεύματος και υδροδότησης σε μεγάλες περιοχές.

Από την άλλη, η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ποιότητας στα πυρομαχικά της, με το 90% των νέων πυραύλων της να μην λειτουργεί αποτελεσματικά. Αυτά τα προβλήματα, σε συνδυασμό με την εξάντληση των αποθεμάτων, περιορίζουν τις στρατιωτικές της δυνατότητες.

Η Πυρηνική Διάσταση και τα Επικίνδυνα Σενάρια

Η πιθανότητα απόκτησης πυρηνικών από την Ουκρανία

Δηλώσεις από κύκλους της κυβέρνησης Μπάιντεν και άρθρα του New York Times υποστηρίζουν την ιδέα επιστροφής πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Αν και τα όπλα αυτά ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία μετά το 1991, το σενάριο αυτό προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις από τη Μόσχα.

Η απειλή “βρώμικης βόμβας”

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η Δύση ενθαρρύνει την Ουκρανία να αναπτύξει “βρώμικη βόμβα”, δηλαδή συμβατική βόμβα με ραδιενεργό υλικό. Αυτή η πιθανότητα εγείρει ανησυχίες για χτυπήματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, με καταστροφικές συνέπειες.

Οικονομία και Στρατηγική Αυτάρκεια

Η εξάρτηση της Δύσης από την Κίνα σε βασικές πρώτες ύλες και χημικά υπογραμμίζει την ανάγκη για οικονομική αυτάρκεια. Ο Ρομπ Μπάουερ κάλεσε τις δυτικές εταιρείες να προσαρμόσουν τις παραγωγικές τους γραμμές σε σενάρια πολέμου, τονίζοντας ότι “η οικονομία μπορεί να κερδίσει πολέμους”.

Παράλληλα, η χρηματοδότηση της Ουκρανίας συνεχίζεται, με τις ΗΠΑ να ζητούν επιπλέον 24 δισ. δολάρια, ενώ η ΕΕ εξετάζει τη χρήση δεσμευμένων ρωσικών κεφαλαίων για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Συμπεράσματα

Η γεωπολιτική κρίση ανάμεσα στη Δύση, τη Ρωσία και την Τουρκία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Οι στρατιωτικές επιτυχίες της Ρωσίας, η αδυναμία της Ουκρανίας, οι πυρηνικές απειλές και η οικονομική διπλωματία δημιουργούν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σκηνικό.

Η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις που σχετίζονται με τις κυρώσεις στη ναυτιλία και τη στρατηγική της Τουρκίας. Η ανάγκη για ψυχραιμία, στρατηγικό σχεδιασμό και ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας είναι επιτακτική για την προστασία των εθνικών συμφερόντων.

Ο Φιλιππος Χατζής υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό για τέσσερα χρόνια ως Specialist σε ειδική μονάδα συλλογής πληροφοριών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, συμμετείχε στις επιχειρήσεις «Ασπίδα της Ερήμου» και «Καταιγίδα της Ερήμου» στον Πόλεμο του Κόλπου. Εκεί εκπαιδεύτηκε εντατικά στη συλλογή πληροφοριών, στην αντικατασκοπεία και στις αντιτρομοκρατικές τακτικές, αποκτώντας πολύτιμες δεξιότητες που θα τον καθιστούσαν αργότερα πρωτοπόρο στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλειας. Μετά τη στρατιωτική του καριέρα, συνέχισε τις σπουδές του στο American Military University (AMU) στη Δυτική Βιρτζίνια, αποκτώντας πτυχίο στην Ασφάλεια και τις Ιδιωτικές Έρευνες. Η εξειδίκευσή του καλύπτει ευρύ φάσμα κρίσιμων τομέων, όπως: - Επιχειρηματική Πληροφόρηση (Business Intelligence) - Συλλογή και Ανάλυση Πληροφοριών (Intelligence Collection and Analysis) - Αντικατασκοπεία (Counterintelligence) - Τρομοκρατία και Αντιτρομοκρατία (Terrorism and Counter-terrorism) - Εγκληματική Πληροφόρηση (Criminal Intelligence) - Κυβερνοπόλεμος (Cyber Warfare) - Τεχνικές Ανάκρισης (Interrogation) Το 1995, ο Φίλιππος Χατζής επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε το γραφείο ιδιωτικών ερευνών International Private Investigators (I.P.I.) https://ipi-detective.com, με έδρα το Μαρούσι και τη Γλυφάδα. Το γραφείο του έγινε συνώνυμο της επαγγελματικής ακεραιότητας και της εχεμύθειας, προσφέροντας αξιόπιστες υπηρεσίες για τη διαλεύκανση ιδιωτικών και επαγγελματικών υποθέσεων. Πέρα από την πρακτική του ενασχόληση με τις ιδιωτικές έρευνες, ο Χατζής είναι επίσης ένας καινοτόμος στον χώρο της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης. Δημιούργησε το πρώτο διαδικτυακό σχολείο εκπαίδευσης ιδιωτικών ερευνητών, International Private Investigator Online Training School https://detective-school.teachable.com/p/home, που προσφέρει μαθήματα σε επίδοξους ερευνητές παγκοσμίως. Παράλληλα, ίδρυσε το πρώτο περιοδικό για ιδιωτικούς ερευνητές στην Ελλάδα, το www.greekinvestigator.org, το οποίο παρέχει ειδήσεις, αναλύσεις και ενημερώσεις για επαγγελματίες του χώρου. Ο Χατζής διαχειρίζεται επίσης το blog "Intelligence and Security," μια πλατφόρμα στο Patreon https://www.patreon.com/greekinvestigator?utm_campaign=creatorshare_creator, όπου προσφέρει πληροφορίες που σπάνια εμφανίζονται στα συμβατικά μέσα ενημέρωσης. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, προάγει την κατανόηση θεμάτων ασφάλειας και πληροφοριών, διαφωτίζοντας τους αναγνώστες του με μοναδικές και επίκαιρες αναλύσεις.

Αναλύσεις

Χάρτες αποκάλυψη! Μέχρι και η Τουρκία έχει βάλει την υπογραφή της στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας στο Αιγαίο

Τα θαλάσσια σύνορα με τις σφραγίδες της τουρκικής ωκεανογραφικής υπηρεσίας, της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τα δημοσιεύματα για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ το… τερμάτισε, επαναφέροντας με δηλώσεις του (21/11/24) το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων για την κατάσταση στο Αιγαίο, θυμίζοντας στην Αθήνα ποια ακριβώς είναι η Αγκυρα, με την οποία συνομιλεί και επιδιώκει να συμβιώσει ειρηνικά.

Ο Γκιουλέρ επανέφερε στη δημοσιότητα ολόκληρο το πακέτο «Αιγαίο», χωρίς να ξεχάσει ούτε ένα σημείο από τον φάκελο των διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων σε Θράκη και Κύπρο, ενώ ανέδειξε και θέματα για τα οποία ακόμα και η τουρκική πλευρά κρατά χαμηλά στην ατζέντα, όπως το σχετικά νέο «φρούτο» περί ύπαρξης τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα! Ο Τούρκος υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στην τουρκική Βουλή αναφέρθηκε διεξοδικά στην τουρκική προκλητική ατζέντα εις βάρος της Ελλάδας, σε ανησυχητικό ύφος και φρασεολογία ως εάν η κατάσταση στο Αιγαίο να είναι «κοινή υπόθεση» Ελλάδας και Τουρκίας…

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ μιλώντας στην επιτροπή προϋπολογισμού της τουρκικής εθνοσυνέλευσης είπε ότι η Τουρκία συνεχίζει «να προστατεύει τα συμφέροντά της στη “Γαλάζια και Ουράνια Πατρίδα”» και ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ατμόσφαιρα ειρήνης στο Αιγαίο, λόγω της πρόσφατης ήπιας ατμόσφαιρας με την Ελλάδα». Κατέληξε δε πως «η ένταση και η πίεση στο Αιγαίο έχουν μειωθεί σημαντικά με τις αμοιβαίες προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο χώρες» (sic)!

Οχι μόνο αμφισβήτησε για πολλοστή φορά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, επαναλαμβάνοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κάσο, αλλά έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει Ελλάδα και Κύπρο για «μαξιμαλιστικές και παράνομες απαιτήσεις» στη ανατολική Μεσόγειο!

Οι δηλώσεις Γκουλέρ έρχονται λίγα 24ωρα μετά τη δημοσίευση από την Υπηρεσία Θαλάσσιου Χωρικού Σχεδιασμού – ΥΘΧΣ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (The European Maritime Spatial Planning Platform – συντομογραφία: European MSP Platform) του χάρτη των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας των χωρών-μελών της Ε.Ε., που αφορά την Ελλάδα. Ο χάρτης αποδίδει στη χώρα μας δικαιοδοσία χωροταξικού σχεδιασμού σε ολόκληρο το Αιγαίο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (ΔΔΘ) και την εξ αυτού πηγαία απόρροια θαλάσσιας κυριαρχίας σε εύρος χωρικών υδάτων 12 ν. μιλίων. (βλ. εικόνα).

Ο πρόσφατος χάρτης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Άγκυρα χαρακτήρισε τους χάρτες του εν λόγω σχεδιασμού άκυρους και άνευ νομικής ισχύος

Η Τουρκία «παίζει» επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια, δίνοντας μεγάλο επικοινωνιακό βάρος στην παρουσίαση χαρτών που αποτυπώνουν απροκάλυπτα τις τουρκικές διεκδικήσεις, χωρίς φραγμό και κανέναν ενδοιασμό. Η στρατηγική αυτή έχει ενταθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αποδεικνύοντας τον αναθεωρητικό της χαρακτήρα. Παρά το γεγονός ότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Αγκυρα αποδεχόταν το καθεστώς της Συνθήκης της Λωζάννης, με την έκδοση χαρτών στους οποίους αποτύπωνε σαφή την οριογραμμή ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική επικράτεια στο Αιγαίο, η στάση αυτή έχει σήμερα πλήρως εγκαταλειφθεί από το ισλαμοφασιστικό καθεστώς Ερντογάν.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» επαναφέρει στη δημοσιότητα χάρτες που είχε παρουσιάσει στο παρελθόν (19/7/20) και αποδεικνύουν τη μεταβολή της τουρκικής πολιτικής, σε συνέχεια του ευρωπαϊκού χάρτη για το Αιγαίο, που αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση σήμερα. Αναδεικνύει την περίπτωση τουρκικών χαρτών που έχουν εκδοθεί από επίσημους φορείς (Λιμενική Αρχή Κουσάντασι) τις περασμένες δεκαετίες και παρουσιάζουν τα όρια στο Αιγαίο, που αποδεικνύουν εύλογα τα εξής:

  1. Τα όρια στο Αιγαίο που αποδεχόταν η Αγκυρα κάποτε…
  2. Οτι η Τουρκία είναι αναθεωρητική δύναμη που κανείς δεν πρέπει να εμπιστεύεται.
  3. Τα όρια που αποδεχόταν η Δύση στο Αιγαίο διαχρονικά.
  4. Τα Ιμια, κατά τον τουρκικό χάρτη, ανήκουν στην Ελλάδα.

Η δημοσίευση του χάρτη με τη σφραγίδα της Υδρογραφικής Υπηρεσίας της Τουρκίας, που αποτυπώνει την αποδεκτή και από την Αγκυρα, μέχρι και τη δεκαετία του ’90, οριογραμμή των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας αποδεικνύει ότι μέσα σε περίπου δύο δεκαετίες η Τουρκία, στα χέρια του Ερντογάν, μεταλλάχθηκε σε «τοξικό κράτος» για ολόκληρη την περιοχή.

Οπως πληροφορεί ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης και πρώην βουλευτής της ΝΔ. Ευγένιος Χαϊτίδης ως αυτόπτης μάρτυρας, σε επίσκεψή του στην Τουρκία διαπίστωσε ότι οι χάρτες αυτοί πωλούνταν ελεύθερα και στα βιβλιοπωλεία των τουρκικών παράλιων πόλεων προς διευκόλυνση των τουριστικών σκαφών που έπλεαν στο Αιγαίο. Ωστόσο, σήμερα αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» πως, παρότι παραχώρησε τους χάρτες αυτούς στις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν διαπίστωσε ότι έχουν αξιοποιηθεί στις ελληνοτουρκικές συναντήσεις ως ακλόνητο επιχείρημα νομιμότητας των ελληνικών θέσεων.

Η Τουρκία έως το 1982 (και κάποια χρόνια αργότερα) ανεχόταν το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο, καθώς και τη θαλάσσια οριογραμμή ανάμεσα στις περιοχές κυριαρχίας των δύο χωρών, που είχε οριστεί νωρίτερα με διεθνείς συνθήκες και ήταν πλέον διεθνώς αποδεκτή, όπως ομολογούν το σχετικό σημείωμα (Υπόμνημα) και η χρονολογία που είναι αποτυπωμένα στην ταυτότητα του εντύπου. Στην κεφαλή της ταυτότητας του χάρτη είναι αποτυπωμένη η σφραγίδα της τουρκικής Αρχής έκδοσης «Υδρογραφική – Ωκεανογραφική Υπηρεσία της Τουρκικής Δημοκρατίας» (T.C. SEYIR HIDROGRAFI VE OSINOGRAFI DAIRESI). Ακολουθεί περιγραφή της ευρύτερης υδρογραφικής περιοχής «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ» (AKDENIZ – EGE DENIZI), ενώ στον χάρτη αποτυπώνεται η διαχωριστική θαλάσσια γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας (TURKIYE – YUNANISTAN).

Ο χάρτης που είχε εκδώσει η Λιμενική Αρχή Κουσάντασι αναγνωρίζοντας την οριογραμμή ανάμεσα στις μικρασιατικές ακτές και τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Με έντονα κεφαλαία στοιχεία αναγράφεται η συγκεκριμένη τοπική υδρογραφική θαλάσσια και υποθαλάσσια διαμόρφωση της περιοχής με επίκεντρο την Εφεσο και την προέκταση (ακρωτήριο) του Ινσέ Μπουρούν (KUSADASI KE – INCE BURUN). Αναφέρεται η κλίμακα αποτύπωσης 1:250.00 (OLCEK) με καμπυλότητα στις 39 μοίρες. Η ταυτότητα του εντύπου πληροφορεί ότι ο χάρτης είναι βυθομετρικός, με τα βάθη αποτυπωμένα σε μέτρα (DERINLIKLER VE YUKSEKLIKLER METREDIR), ενώ φέρει την επίσημη διευκρίνιση ότι έχει εκπονηθεί με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα (AVRUPA DATUMU), όπως αναφέρεται σε ειδική επισήμανση.

Ως «πηγή» των πληροφοριών (BILGI KAYNAKLARI) που χρησιμοποίησε ο φορέας χαρτογράφησης (PROJEKSIYON: MERCATOR, αναφέρονται τα δεδομένα που αποδέχονται και χρησιμοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και το Πολεμικό Ναυτικό της Γερμανίας – ALMAN (αναφέρεται πρώτη…), των ΗΠΑ (AMERIKAN), του Βρετανικού Ναυαρχείου (B. ADMIRALTY) και των αρμόδιων υπηρεσιών της Ελλάδας (YUNAN). Στη μεγέθυνση τμήματος του χάρτη στην περιοχή των Δωδεκανήσων και ειδικότερα της Καλύμνου οι Τούρκοι έχουν σημειώσει τα ελληνικά νησιά Ιμια (λόγω της μικρής κλίμακας αποτύπωσης, στον χάρτη διαγράφεται μόνο η Μεγάλη Ιμια και όχι η Μικρή Ιμια, που όμως αναγράφονται με το τουρκικό όνομα – KardaK Idl.) και την Καλόλιμνο, τοποθετημένα σαφώς στη δυτική πλευρά της οριογραμμής.

Στη λεπτομέρεια του χάρτη που είχε εκδώσει η Λιμενική Αρχή Κουσάντασι, αναγνωρίζοντας την οριογραμμή ανάμεσα στις μικρασιατικές ακτές και τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, φαίνεται ότι τα Ίμια (Καρτνάκ) ανήκουν στην Ελλάδα

Στο πέρασμα του χρόνου τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα. Οπως αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο διδάκτωρ του Πάντειου Πανεπιστημίου Φάνης Μαλκίδης, ιταλικοί χάρτες-ντοκουμέντα όχι μόνο κατοχυρώνουν απόλυτα την ελληνική κυριαρχία επί των Δωδεκανήσων, όχι μόνο καθορίζουν σαφέστατα τη θαλάσσια συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και καταδεικνύουν ότι οι Τούρκοι μάς χρωστούν από πάνω είκοσι νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που βρίσκονται πλάι στις μικρασιατικές ακτές. Πρόκειται για 20 νησιά που ανήκαν στην Ιταλία και παραχωρήθηκαν στην Τουρκία επειδή απλώς και μόνο βρίσκονται κοντά στις ακτές της.

Τα Δωδεκάνησα βρέθηκαν υπό ιταλική κατοχή από το 1912 έως το 1947, οπότε και αποδόθηκαν από τους Συμμάχους στην Ελλάδα ως χώρας νικήτριας της Ιταλίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων στις 10-2-1947. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 14, παράγραφος 1, της συνθήκης παραχώρησης αναφέρεται ρητά: «Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λιψόν, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον, ως και τας παρακειμένας νησίδας».

Ο ιταλικός χάρτης

Οι παρόντες χάρτες είχαν σχεδιαστεί επισήμως από τους Ιταλούς κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής της Δωδεκανήσου και δείχνουν ποια νησιά του ΝΑ Αιγαίου ΔΕΝ ανήκαν τότε στην Τουρκία και άρα δεν μπορούν να ανήκουν και σήμερα, επειδή εκχωρήθηκαν επακριβώς από την Ιταλία στην Ελλάδα.

Η παραχάραξη από Ερντογάν και Μπαχτσελί

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας στην Αγκυρα, με αφορμή τις φιέστες για την πυρπόληση της Σμύρνης. Εκεί προγραμμάτισε να φωτογραφηθεί μπροστά από έναν χάρτη που ενσωματώνει στην Τουρκία τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης και τμήμα της θάλασσας των Κυκλάδων…

Σεπτέμβριος του 2019: Ο Ερντογάν στο πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας φωτογραφίζεται μπροστά από χάρτη που ενσωματώνει στην Τουρκία τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης και τμήμα της θάλασσας των Κυκλάδων

Η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας εικονίζει τον Ερντογάν να υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών στο τουρκικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, ενώ στο φόντο πίσω του εμφανίζεται ο μεγάλος κορνιζαρισμένος χάρτης στον οποίο αποτυπώνονται οι φρούδες επιθυμίες της Αγκυρας εις βάρος της Ελλάδας. Στον χάρτη αυτόν το μισό Αιγαίο Πέλαγος και η θαλάσσια περιοχή έως και την ανατολική Κρήτη ορίζονται ως τουρκική θάλασσα, όπως την περιλαμβάνει και προωθεί η ιδέα της περίφημης τουρκικής «Γαλάζιας Πατρίδας» που συντηρεί και προωθεί η κυβέρνηση του ισλαμοφασίστα προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τον Νοέμβριο του 2021, πριν από κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο Τ. Ερντογάν και ο κυβερνητικός εταίρος Ντ. Μπαχτσελί πόζαραν μπροστά στον φακό, κρατώντας προκλητικά τον χάρτη των «τουρκικών χωρών», στον οποίο συμπεριλαμβάνονται τουρκόφωνες χώρες, ισχυριζόμενοι, μεταξύ άλλων, ότι η Θράκη και η Κύπρος ανήκουν στον «τουρκικό κόσμο».

Ο ακροδεξιός Μπαχτσελί «δωρίζει» στον Ερντογάν χάρτη που δείχνει μεταξύ άλλων τη Θράκη και την Κύπρο να ανήκουν στον «τουρκικό κόσμο»

Το 2022 ο Μπαχτσελί επαναλαμβάνει τις προκλήσεις με σόου μαζί με στελέχη των «Γκρίζων Λύκων». Σε επίσκεψη του Μπαχτσελί στα γραφεία των «Γκρίζων Λύκων» του παραχωρείται «δώρο» χάρτης που παρουσιάζει το μισό Αιγαίο τουρκικό (και τα ελληνικά νησιά). Το δώρο στον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) από την εθνικιστική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι» εξαγριώνει την Αθήνα.

Το «δώρο» στον Μπαχτσελί από την εθνικιστική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι»

Ο Μπαχτσελί είναι ουσιαστικά αρχηγός και αυτής της οργάνωσης, ενώ επισκέφθηκε την έδρα των «Γκρίζων Λύκων» και είχε συνάντηση με στελέχη τους (9/7/2022). Η Αθήνα χαρακτήρισε την ενέργεια «επιθετική». Με ανάρτησή του στο Χ ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης ζήτησε εξηγήσεις από τον Ερντογάν για τον κυβερνητικό του εταίρο.

Η Αθήνα σε ρόλο «συνεργάσιμου ηλιθίου» καταπίνει όλα τα «τουρκικά φρούτα» αμάσητα, αντιδρώντας με διαρροές (δηλαδή κρυπτόμενη) και χωρίς να εκδίδει καμία επίσημη ανακοίνωση.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Ο Άσαντ προσπαθεί να σταθεροποιήσει την κατάσταση

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 1 Δεκεμβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 1ης Δεκεμβρίου 2024
1. Ο Εθνικός Όρκος της Τουρκίας, η Κύπρος, το Αιγαίο και η Θράκη
2. Ο Άσαντ προσπαθεί 07:15
3. Ισραήλ: Συνεχίζει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε στόχους της Χεζμπολάχ 33:50
ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί τις χώρες του BRICS να μην πλήξουν το δολάριο 43:00
6. Ρωσία-Ουκρανία: Η νέα ηγεσία της Ε.Ε. στο πλευρό της Ουκρανίας 47:10

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Ιωάννης Μπαλτζώης: Μας σέρνουν σε παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο!

Οι ηγεσίες της Δύσης έχουν χάσει τα λογικά τους.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ιωάννης Μπαλτζώης: Τρέξτε να προλάβετε με πυρηνικά. Τί πρέπει να ξέρετε για τους πυραύλους Oreshnik. Η τακτικής τους γόμωση είναι ιδιαίτερης μορφής. Γίνεται μια έκρηξη που πρέπει να δοθεί ενδιαφέρον. Λιώνουν τα πάντα στο χτύπημά τους. Αν η γόμωσή τους είναι πυρηνική τότε ισούται με βόμβα 50 φορές μεγαύτερη από της Χιροσίμα. Οι ηγεσίες της Δύσης έχουν χάσει τα λογικά τους. Μας σέρνουν σε παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο. Αυτή είναι η τελευταία πράξη του δράματος.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις22 λεπτά πριν

Χάρτες αποκάλυψη! Μέχρι και η Τουρκία έχει βάλει την υπογραφή της στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας στο Αιγαίο

Τα θαλάσσια σύνορα με τις σφραγίδες της τουρκικής ωκεανογραφικής υπηρεσίας, της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διεθνή51 λεπτά πριν

Η κατάσταση στο Ουκρανικό μέτωπο! Με περικύκλωση απειλείται στρατηγικό προπύργιο από τις ρωσικές δυνάμεις – Αποκόπτουν τον ανεφοδιασμό

Χάρτες κατάστασης μέχρι τις 1 Δεκεμβρίου 2024

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Ο Άσαντ προσπαθεί να σταθεροποιήσει την κατάσταση

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 1 Δεκεμβρίου 2024

Διεθνή2 ώρες πριν

Μήνυμα του αρχηγού των SDF Μαζλούμ Αμπντί! Επιθέσεις από ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία διέκοψαν τον διάδρομο Χαλέπι-Τελ Ριφάατ-Σεχμπά

Ο ηγέτης των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας παραδέχεται, ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και πως οι τζιχαντιστές υποστηρίζονται από την...

Διεθνή2 ώρες πριν

Αποκάλυψη! Ουκρανοί παρείχαν εκπαίδευση στους ισλαμιστές τρομοκράτες που αναζωπύρωσαν τον εμφύλιο στη Συρία

«Εκπαιδεύτηκαν από Ουκρανούς, χρηματοδοτούνται από τους Τούρκους»! Αυτός είναι ο τίτλος της Kyiv Post, η οποία επιβεβαιώνει τις φήμες για ουκρανική...

Δημοφιλή