Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Γιάννος Χαραλαμπίδης στη Σημερινή: Βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ η Κύπρος! Αδιάψευστος μάρτυρας οι δορυφορικές φωτογραφίες

Το ελικοδρόμιο στο Μαρί κατασκευάζεται κυρίως από τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά.

Δημοσιεύτηκε στις

Σε Βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μετατρέπεται de facto η Κύπρος με τη συνεχή στάθμευση και δράση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων, που δρουν από λιμάνια και αεροδρόμια του νησιού, με αφορμή την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Το δε ελικοδρόμιο στο Μαρί κατασκευάζεται κυρίως από τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά.

 

ΒΑΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΣ.jpg

 

Λιμάνια και αεροδρόμια

Οι φωτογραφίες, και δη οι δορυφορικές, συνιστούν αδιάψευστο μάρτυρα. Στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας φιλοξενούνται μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 (μεταγωγικό), ελικόπτερα CH-47 CHINOOK (μεταγωγικό) και BELL UH-1. Την ίδια στιγμή, στη Βάση Ανδρέας Παπανδρέου σταθμεύουν, εκτός των άλλων, τα αμερικανικά ελικοφόρα αεροσκάφη V22-Osrpey [Αερομεταφορά ειδικών δυνάμεων με κάθετη απογείωση και προσγείωση. Ανήκει στη δύναμη του αεροπλανοφόρου Wasp (Σφήκα)]. Πέραν τούτου, η Βάση Α. Παπανδρέου χρησιμοποιείται και από άλλες συμμαχικές χώρες, από Γερμανούς, Αμερικανούς και άλλους. Στο λιμάνι της Λεμεσού διακρίνονται από την αεροφωτογραφία πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ και άλλων συμμαχικών χωρών.

Κάλυψη κενού ασφαλείας

Οι διαδικασίες αυτές:

Α) Επιβάλλουν στενότερη συνεργασία με τις στρατιωτικές και πολιτικές μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, για την αντιμετώπιση απειλών και δη την αποτροπή τους.

Β) Καλύπτουν το κενό ασφαλείας που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία και ειδικότερα τώρα, σε περίοδο κρίσης. Δηλαδή, δημιουργείται μια αντιαεροπορική και αντιπυραυλική ομπρέλα από τις χώρες του ΝΑΤΟ και δη από τις ΗΠΑ, λόγω των δικών τους συμφερόντων και της προστασίας των Βρετανικών Βάσεων, που καλύπτει ολόκληρο το νησί.

Στη Λάρνακα και στην Πάφο σταθμεύουν πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα των ΗΠΑ

Ελικοδρόμιο made in USA

Ως προς τη Ναυτική Βάση στο Μαρί είναι πρόδηλο από τις φωτογραφίες ότι:

Α) Η κατασκευή του ελικοδρομίου γίνεται κυρίως με μηχανήματα του Αμερικανικού Στρατού και δη της μονάδας που φέρει την εξής ονομασία: «Naval Mobile Construction Battalion 1”. Συμμετέχει, βεβαίως, και η Εθνική Φρουρά, αλλά η τεχνογνωσία ανήκει στις ΗΠΑ. Β) Το ελικοδρόμιο έχει διαστάσεις 400 επί 200. Πρόκειται για μεγάλη πίστα, που θα φιλοξενεί κυρίως ελικόπτερα ή αεροσκάφη, όπως τα V22-Osrpey των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη τεχνοεφοδιαστικής υποστήριξης. Πρόσθετα, εφόσον γίνονται τα εν λόγω έργα με τη συνδρομή των Αμερικανών, λογικό θα ήταν να δημιουργηθεί «Κέντρο Ελέγχου Ανατολικής Μεσογείου», το οποίο θα αφορά στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή. Κάτι τέτοιο είναι συναφές με τις συμφωνίες μεταξύ της Κυπριακή Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, της Γαλλίας και άλλων χωρών. Οι σχετικές υποδομές θα πρέπει ενδεικτικά να περιλαμβάνουν:

  1. Κτηριακές εγκαταστάσεις, και δη υπόγειες, για την αντιμετώπιση των νέων απειλών.
  2. Σοβαρή τηλεπικοινωνιακή υποδομή για να είναι ανθεκτική η αντίδραση σε ηλεκτρονικό πόλεμο και πόλεμο κυβερνοχώρου, που σημαίνει σύνδεση με δορυφόρους.
  3. Ενίσχυση της αεράμυνας είτε οι απειλές προέρχονται από drones είτε από μαχητικά αεροσκάφη και πυραυλικά συστήματα. Επί τούτου, σημαντική είναι η απόκτηση του συστήματος αεράμυνας «Barak» από το Ισραήλ. Ή ακόμη και η δημιουργία ενός «Συμμαχικού Θόλου Αεράμυνας» με τη συμμετοχή αμερικανικών συστημάτων, όπως μια συστοιχία Patriot, και η σύνδεσή του με τα συμμαχικά σκάφη που βρίσκονται στην περιοχή.

Ρόλος των Βρετανών και ο «γυναικείος δράκος» των ΗΠΑ

Πέραν ημών υπάρχουν και οι Βρετανικές Βάσεις, που είναι, ταυτοχρόνως, και ΝΑΤΟϊκές, όπως βεβαίως και οι λοιπές συμμαχικές δυνάμεις, που φιλοξενούνται κατά καιρούς από την Κυπριακή Δημοκρατία. Διά των Βρετανικών Βάσεων επιχειρούν: 1. Τα μαχητικά Ταϊφούν με αποστολές που αφορούν είτε περιπολίες είτε την προστασία του Ισραήλ από τις ιρανικές επιθέσεις είτε πλήττουν στόχους εντός της Συρίας και αλλού. Μάλιστα, χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο, ασχέτως εάν ο Ερντογάν στηρίζει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ ή δαιμονοποιεί το Ισραήλ και τον Νετανιάχου. 2. Τα θρυλικά U-2Α (Dragon Layby – Γυναικείος Δράκος). Πρόκειται για κατασκοπευτικά αμερικανικά αεροσκάφη, που δρουν από τις αρχές της δεκαετίας του ’60. Έχουν τη δυνατότητα να πετούν ώς τη στρατόσφαιρα, έχουν τρομερή ευκρίνεια στη λήψη φωτογραφιών και ενεργούν από μόνα τους ή ως συμπληρωματικά μάτια των δορυφόρων. Βρίσκονται στις Βάσεις από τη δεκαετία του ’70, κατόπιν συμφωνίας του Μακαρίου με τις ΗΠΑ. 3. Τα εναέρια τάνκερ, όπως τα KC135 και άλλα, τα οποία αυξήθηκαν στο τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή. 4. Τα Atlas C1 A400M μεγάλης μεταφορικής δυνατότητας. 5. Μονάδες Ειδικού Πολέμου, Τεχνοεφοδιαστικής Υποστήριξης, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Πολέμου του Κυβερνοχώρου. Υπενθυμίζεται ότι στον Άγιο Νικόλαο εδρεύει Βάση τουκατασκοπευτικού «Έχελον».

Στη Λεμεσό φιλοξενούνται πολεμικά σκάφη και οι Βρετανικές Βάσεις δρουν συνεχώς

ΝΑΤΟ, Κύπρος και εγγυήσεις

Επί τη βάσει των ανωτέρω θα ήταν δυνατό να επισημανθούν τα εξής:

Πρώτο, η σαφής στροφή της Κύπρου προς το Δυτικό Στρατόπεδο θα πρέπει να έχει στρατηγικό περιεχόμενο, διότι δεν συνδέεται μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Άλλωστε, και θεσμικά η αμυντική πολιτική της ΕΕ είναι συνδεδεμένη με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Δεύτερο, η Κύπρος με την Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της «Στρατηγικής Πυξίδας» της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, επί της οποίας μπορούν να κουμπώσουν και τρίτα κράτη της περιοχής. Εάν η Τουρκία θέλει συμμετοχή, αυτή θα είναι δυνατή μόνο με την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Κύπρο.

Τρίτο, η Κύπρος ήταν και είναι στην ουσία ΝΑΤΟ, αλλά χωρίς ψήφο, αφού δεν συνιστά επισήμως κράτος – μέλος. Τόσο η ΕΛΔΥΚ όσο και η ΤΟΥΡΔΥΚ, και ο κατοχικός στρατός, καθώς και οι Βρετανικές Βάσεις ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Το ίδιο και τα πλοία και τα αεροσκάφη ή τα ελικόπτερα στα οποία παρέχουμε διευκολύνσεις. Η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ θα ήταν στρατηγική επιλογή, εφόσον, ούτως ή άλλως, η Κύπρος είναι ΝΑΤΟ, ακόμη και αν η Τουρκία ασκήσει βέτο. Κάτι τέτοιο νομιμοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία να πράττει αναλόγως εντός της ΕΕ και αλλού, έως ότου η Άγκυρα αλλάξει στάση. Ταυτοχρόνως, το ΝΑΤΟ, δηλαδή η πλήρης ένταξη μετά τη λύση, θα ήταν δυνατό: 1) Να αντικαταστήσει το υφιστάμενο σύστημα ασφάλειας, που σημαίνει την απαλλαγή από τα εγγυητικά δικαιώματα και εκείνο της μονομερούς επέμβασης. 2) Να ζητήσει την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων εφόσον η Κύπρος θα ανήκει στο ΝΑΤΟ.

Γεωπολιτική και βάση λύσης

Οι παράμετροι αυτές και το ΝΑΤΟ προϋποθέτουν ότι η βάση της λύσης δεν μπορεί να κινείται μεταξύ της προηγούμενης τουρκικής πρότασης για ομοσπονδία δυο ισότιμων συνιστώντων κρατών με πολιτική ισότητα και της νέας για ισότιμη κυριαρχία με δυο κράτη και συνομοσπονδία, αλλά για τη διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ζωή με την επανενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων και την εφαρμογή του Κεκτημένου, το οποίο έχει ανασταλεί στο βόρειο τμήμα της Κύπρου λόγω κατοχής. Συνεπώς, εφόσον η τουρκική πλευρά επιμένει στη διχοτομική της πρακτική, η στροφή προς τη Δύση θα πρέπει να προϋποθέτει το αυτονόητο: Α) Η βάση της λύσης θα πρέπει να είναι: 1) Το Πρωτόκολλο 10, που καθορίζει ότι το ενιαίο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας εντάχθηκε στην ΕΕ. 2) Η Αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου, που καθορίζει ότι η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο της ενταξιακής της διαδικασίας και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία την ισότιμη κυριαρχία του ψευδοκράτους και την πολιτική του ισότητα. Στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία αναφέρεται ρητώς ότι η Άγκυρα θα πρέπει να προχωρήσει πρακτικά στην εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Γιατί δεν είναι πρόταξη για την επανέναρξη των συνομιλιών. 3) Τα ψηφίσματα 540, 551 και 360 του Σ. Ασφαλείας. Τα δυο πρώτα καθορίζουν ότι το ψευδοκράτος δεν μπορεί να αναγνωριστεί, διότι είναι προϊόν της βίας και της χρήσης των όπλων. Ως εκ τούτου παραβιάζει το άρθρο 2, παράγραφος 4 του Χάρτη των Ην. Εθνών. Πώς, λοιπόν, Αθήνα και Λευκωσία υιοθετούν μια διευθέτηση κατά την οποία το ψευδοκράτος θα νομιμοποιηθεί ως ισότιμο συνιστών κράτος; Το δε ψήφισμα 360 του Σ. Ασφαλείας αναφέρεται στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί τίθεται ως θέμα πρόταξης;

Το φύλλο συκής

Συνεπώς, η όποια γεωπολιτική αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να συνδέεται με τη διατήρησή της στη ζωή και όχι με τη διάλυσή της και τη διχοτόμηση στη λογική και πρακτική μιας ομοσπονδίας δυο συνιστώντων κρατών, που είναι το φύλλο συκής, δηλαδή της υφιστάμενης τουρκικής διχοτομικής θέσης για ισότιμη κυριαρχία δυο κρατών και συνομοσπονδία.

 

*Του Δρ. Διεθνών Σχέσεων. Γιάννου Χαραλαμπίδη

 

 

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.jpg
Η Βάση Ανδρέας Παπανδρέου με ένθετη φωτογραφία τα αμερικανικά ελικοφόρα αεροσκάφη V22-Osrpey.

 

ΛΙΜΕΝΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ.jpg
Πανοραμική άποψη του Λιμανιού της Λεμεσού, με αμερικανικά πολεμικά πλοία.

 

ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ Ε. ΦΛΩΡΑΚΗΣ.jpg
Δορυφορική άποψη της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί

 

 

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ.jpg
Δορυφορική άποψη των Βρετανικών Βάσεων απ’ όπου δρουν τα κατασκοπευτικά U22, τα μαχητικά Typhoon και τα tanker KC135.

 

C130.jpg
Στη φωτογραφία απεικονίζεται το C130 στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.

 

CH-47-chinook.jpg
Στη φωτογραφία απεικονίζοντια τα αμερικανικά CH-47 Chinook.

 

FlPyf4hWQAAFZH4.jpeg

 

FlPyfRzXoAEx52X.jpeg

 

 

GbUexLyXwAAAmWg.jpeg

 

GThAD1HXEAASxQ3.jpeg

Στις πιο πάνω φωτογραφίες απεικονίζονται έργα στο ελικοδρόμιο στο Μαρί, που διενεργούνται από ειδική μονάδα του Αμερικανικού Στρατού.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Αναλύσεις

Τί επιδιώκει ο Ερντογάν στη Συρία;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Direct News με τον Ανδρέα Μουντζουρούλια

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει εδαφικές κυριαρχίες στη Συρία

Τι συμβολίζει και τι σηματοδοτεί η πτώση το Χαλεπίου στους τζιχαντιστές της Τουρκίας;

Δημοσιεύτηκε

στις

Σταύρος Καλεντερίδης: Τι συμβολίζει και τι σηματοδοτεί η πτώση το Χαλεπίου στους τζιχαντιστές της Τουρκίας; Οι μάχες που διεξάγουν οι Κούρδοι στο Μανμπίτζ για να διαλύσουν τα όνειρα του Σουλτάνου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Ένα πορτρέτο του Τζολάνι από τους Tehran Times! Είναι δυνατόν να δίνει αποκλειστική συνέντευξη στο αμερικανικό CNN όταν οι ΗΠΑ τον έχουν επικηρύξει για 10 εκατ.δολάρια;

Ο Τζολάνι επιδιώκει να παρουσιάσει μια παραμορφωμένη εικόνα του εαυτού του και της HTS

Δημοσιεύτηκε

στις

 Ένα προτρέτο του Αλ Τζολάνι από τους Tehran Times. Eίναι πολύ απίθανο ο al-Jolani και οι πιστοί του στο HTS, που σφαγιάζουν τους ανθρώπους στη Συρία και το Ιράκ μαζί με το ISIS και την Αλ Κάιντα, να έχουν αλλάξει τακτική και τώρα να σέβονται τα δικαιώματα των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων και να έχουν γίνει μετριοπαθείς.

Ο Τζολάνι επιδιώκει να παρουσιάσει μια παραμορφωμένη εικόνα του εαυτού του και της HTS

Του Khosrow Javidi

Η Ταχρίρ αλ-Σαμ γαλουχείται από τη σαλαφιστική ιδεολογία

ΤΕΧΡΑΝΗ – Ο Abu Muhammad al-Jolani, ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), οργάνωσε μια αιφνιδιαστική επίθεση στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ο Al Jolani γεννήθηκε ως Ahmed Hussein al-Sharaa το 1982 στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου ο πατέρας του εργαζόταν ως μηχανικός πετρελαίου. Η οικογένεια επέστρεψε στη Συρία το 1989 και εγκαταστάθηκε κοντά στη Δαμασκό.

Λίγα είναι γνωστά για τον χρόνο του στη Δαμασκό πριν από τη μετακίνησή του το 2003 στο Ιράκ, όπου εντάχθηκε στην Αλ Κάιντα στο Ιράκ ως μέρος του αγώνα κατά της εισβολής των Ηνωμένων Πολιτειών την ίδια χρονιά.

Συνελήφθη από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ το 2006 και κρατήθηκε για πέντε χρόνια, ο αλ-Τζολάνι αργότερα ανέλαβε να ιδρύσει το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, το Μέτωπο al-Nusra, το οποίο αύξησε την επιρροή του σε περιοχές που ελέγχονται από τους μαχητές, ιδιαίτερα στην Ιντλίμπ.

Ο Αλ Τζολάνι συντονίστηκε εκείνα τα πρώτα χρόνια με τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, επικεφαλής του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ» της Αλ Κάιντα, το οποίο αργότερα έγινε ISIL (ISIS).

Τον Απρίλιο του 2013, ο αλ Μπαγκντάντι ανακοίνωσε ξαφνικά ότι η ομάδα του διέκοψε τους δεσμούς του με την Αλ Κάιντα και θα επεκταθεί στη Συρία, ουσιαστικά καταβροχθίζοντας το Μέτωπο αλ Νούσρα σε μια νέα ομάδα που ονομάζεται ISIL.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ Τζολάνι απέρριψε αυτή την αλλαγή, διατηρώντας την πίστη του στην Αλ Κάιντα. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του τηλεοπτικής συνέντευξης το 2014, είπε στο Al Jazeera ότι η Συρία θα πρέπει να διοικείται σύμφωνα με την ερμηνεία της ομάδας του για τον «ισλαμικό νόμο» και ότι οι μειονότητες της χώρας, όπως οι Χριστιανοί και οι Αλαουί, δεν θα φιλοξενούνται.

Τα επόμενα χρόνια, ο αλ-Τζολάνι φάνηκε να απομακρύνεται από το σχέδιο της Αλ Κάιντα για την ίδρυση ενός «παγκόσμιου χαλιφάτου» σε όλες τις χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, φαίνοντας να επικεντρώνεται στη δημιουργία της ομάδας του εντός των συνόρων της Συρίας.

Η διάσπαση φαινόταν να είναι μια προσπάθεια, σύμφωνα με αναλυτές, να τονίσει τις εθνικές, σε αντίθεση με τις διεθνικές, φιλοδοξίες της ομάδας του για ομάδες στο Ιντλίμπ.

Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2016, το Χαλέπι έπεσε στην κυβέρνηση και οι μαχητικές ομάδες εκεί άρχισαν να κατευθύνονται προς το Ιντλίμπ, το οποίο ακόμα κρατούνταν από εξτρεμιστές. Περίπου την ίδια περίοδο, ο al-Jolani ανακοίνωσε ότι η ομάδα του είχε αλλάξει σε Jabhat Fateh al-Sham.

Στις αρχές του 2017, χιλιάδες μαχητές ξεχύθηκαν στην Ιντλίμπ φεύγοντας από το Χαλέπι και ο αλ Τζολάνι ανακοίνωσε τη συγχώνευση ορισμένων από αυτές τις ομάδες με τη δική του για να σχηματίσει το HTS.

«Το HTS είναι μια οργάνωση Σαλαφί που έχει εθνικό προσανατολισμό», δήλωσε στο Middle East Eye ο Aymenn Jawad al-Tamimi, ειδικός σε σκληροπυρηνικές ομάδες στον πόλεμο της Συρίας.

«Δεν προσπαθεί να σχηματίσει ένα χαλιφάτο, όπως το IS ή η Αλ Κάιντα», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι τέτοιες διεθνικές ομάδες δεν πιστεύουν στην έννοια του έθνους-κράτους.

Στην πραγματικότητα, το HTS πολέμησε κατά καιρούς το Ισλαμικό Κράτος, καθώς και τη Hurras al-Din, μια ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα που αποσχίστηκε από το HTS όταν άρχισε να ακολουθεί μια εθνική εστιασμένη γραμμή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν χαρακτηρίσει τον HTS ως Ξένη Τρομοκρατική Οργάνωση (FTO) το 2018 και του έδωσαν χρηματική αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός παραμένει πλέον αμφίβολος καθώς το CNN πραγματοποίησε συνέντευξη μαζί του στο Χαλέπι.

«Όταν μιλάμε για στόχους, στόχος της επανάστασης παραμένει η ανατροπή αυτού του καθεστώτος (Άσαντ). Είναι δικαίωμά μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο», είπε ο Jolani στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του CNN την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου.

Παρά τέτοιες πρωτοβουλίες, η Syria Direct, μια ανεξάρτητη δημοσιογραφική οργάνωση, λέει ότι το HTS βρίσκεται πίσω από τις εξαφανίσεις ακτιβιστών και έχει πυροβολήσει με αληθινά πυρομαχικά διαδηλωτές που κατηγορούν την ομάδα ότι αρνείται τις υπηρεσίες σε κοινότητες που της αντιτίθενται.

Ο Al-Jolani έχει υποστηρίξει στο παρελθόν: «Η διακυβέρνηση πρέπει να είναι συνεπής με την ισλαμική σαρία, αλλά όχι σύμφωνα με τα πρότυπα του ISIS ή ακόμη και της Σαουδικής Αραβίας».

Εξακολουθεί να λαμβάνει μέτρα για περιστατικά που πιστεύει ότι δεν ερμηνεύουν τη σαρία.

Ένα παράδειγμα ήρθε τον Αύγουστο, όταν μια εκδήλωση που αφορούσε τους Παραολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν για την κοινότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες της Ιντλίμπ έκλεισε από την ομάδα, φερόμενο ως θρησκευτικοί νομικοί που έκριναν ότι οι πράξεις στην τελετή έναρξης στο Παρίσι συνδέονται με «ειδωλολατρικές πεποιθήσεις».

Η κίνηση καταδικάστηκε από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να λέει ότι η απόφαση διαιωνίζει τις «περιοριστικές πολιτικές της ομάδας κατά των ανθρωπιστικών ομάδων».

Από την τελευταία του επίθεση, το HTS ισχυρίστηκε ότι θα προστατεύσει τις θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες υπό την κυριαρχία του.

«Στη μελλοντική Συρία, πιστεύουμε ότι η ποικιλομορφία είναι η δύναμή μας, όχι η αδυναμία μας», δήλωσε ο αλ Τζολάνι τη Δευτέρα. Πρόσφατες δηλώσεις έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην προστασία της χριστιανικής και κουρδικής κοινότητας του Χαλεπίου.

Ωστόσο, η Nusra είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για πολλές σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά μειονοτήτων.

«Η Τζαμπάτ αλ Νούσρα ανάγκασε μέλη της μειονότητας των Δρούζων να ασπαστούν το σουνιτικό Ισλάμ», είπε ο Ταμίμι. «Η HTS διατήρησε αυτή την πολιτική. Δεν έχει πει στους Δρούζους ότι μπορούν να επιστρέψουν στην αρχική τους θρησκεία».

Τον Ιούνιο του 2015, τουλάχιστον 20 μέλη της κοινότητας των Δρούζων σκοτώθηκαν από μαχητές της Nusra, μια σφαγή που ο Jolani φαινομενικά περιέγραψε ως λάθος που διεξήγαγε ένας απατεώνας διοικητής.

Πριν από δύο χρόνια, ο al-Jolani επισκέφτηκε την περιοχή Jabal al-Summaq – της οποίας οι κάτοικοι είναι κυρίως Δρούζοι – σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους φόβους της κοινότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επίσης επιστρέψει μερικά σπίτια που είχαν κατασχεθεί στο παρελθόν από τους Δρούζους.

Ο Αλ Τζολάνι έχει κάνει παρόμοιες προσαγωγές προς Χριστιανούς, μερικοί από τους οποίους κατέλαβαν παρομοίως τα σπίτια τους στο Ιντλίμπ.

«Το HTS έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια και οργάνωσε συναντήσεις με Χριστιανούς και Δρούζους», δήλωσε ο Jerome Drevon, ειδικός σε ένοπλες ομάδες στη Συρία.

«Κάποιοι Χριστιανοί είχαν στο παρελθόν καταληφθεί τα σπίτια τους από πρόσφυγες από αλλού στη Συρία. Το HTS έχει αρχίσει να βοηθά στην ανάκτηση ορισμένων από αυτά τα σπίτια».

Παρά το γεγονός ότι προσέγγισαν τις θρησκευτικές μειονότητες, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπαν ότι οι χριστιανοί συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις από την ομάδα υπό την ηγεσία του HTS.

Δεδομένου του μεγάλου αριθμού Χριστιανών στο Χαλέπι – που υπολογίζεται ότι είναι περίπου 25.000 – θα υπάρξει εκ νέου εστίαση στη μεταχείριση της ομάδας από το HTS. Ο Drevon σημειώνει ότι όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στο HTS, “άρα θα κριθούν”.

«Το να είμαστε πιο ανοιχτοί στις θρησκευτικές μειονότητες είναι ένας τρόπος να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα στις κοινότητες εντός της Συρίας και διεθνώς», είπε.

Το HTS είπε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι οι Κούρδοι, 100.000 από τους οποίους ζουν στην πόλη του Χαλέπι, αποτελούν «αναπόσπαστο μέρος της ποικιλομορφίας της συριακής ταυτότητας» και ότι θα σταθεί δίπλα στις κουρδικές κοινότητες.

Στην πραγματικότητα, πολλοί Κούρδοι φοβούνται περισσότερο τις μαχητικές ομάδες που συνδέονται με τον Συριακό Εθνικό Στρατό, έναν συνασπισμό που υποστηρίζεται από την Τουρκία, ο οποίος μάχεται στο πλευρό του HTS, καθώς επίσης προωθεί τη δική τους επίθεση εναντίον κουρδικών ομάδων την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ η κυβερνώσα μαχητική ομάδα στην Ιντλίμπ έχει αναθέσει κάποια διακυβέρνηση σε τοπικούς θεσμούς και ξένες οργανώσεις βοήθειας, όπως η υγεία και η εκπαίδευση, διατηρεί τον συνολικό έλεγχο της ασφάλειας και της οικονομίας.

Η ελευθερία της έκφρασης εξακολουθεί να καταπνίγεται σοβαρά από το HTS, με τη βία και τις αυθαίρετες συλλήψεις να χρησιμοποιούνται για την καταστολή των διαφωνούντων.

«Το HTS δεν πιστεύει στη δημοκρατία», είπε ο Tamimi. «Είναι μια ηγεμονική προσέγγιση μιας φατρίας όπου άλλες φατρίες τους αποδέχονται ως ηγέτες».

Ο Ταμίμι είπε ότι είναι απίθανο το HTS να ενδιαφερθεί για την κατανομή της εξουσίας και παρομοίασε το σύστημα αυταρχικής διακυβέρνησής του με τις κουρδικές αρχές στα βορειοανατολικά.

«Δεν νομίζω ότι αυτή η μορφή διακυβέρνησης θα αλλάξει», πρόσθεσε ο Tamimi. «Το HTS έκανε τον υπολογισμό ότι αυτή η μορφή διακυβέρνησης συμβάλλει στη διατήρηση του νόμου και της τάξης και της αίσθησης σταθερότητας».

Ο Ντρέβον είπε ότι οι κοινωνίες στις επαρχίες του Χαλεπίου και της Χάμα, τις οποίες η HTS προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο αυτή τη στιγμή, είναι πολύ διαφορετικές από την Ιντλίμπ.

Ο Ντρεβόν πρόσθεσε ότι η Χάμα και το Χαλέπι είναι μεγάλες πόλεις με μικρή παρουσία HTS.

«Το HTS δεν θα είχε τα μέσα να αυτοδιοικηθεί», είπε, σημειώνοντας ότι «δεν θα υπήρχε εναλλακτική από το να μοιραστούν και να κάνουν παραχωρήσεις με τις υπάρχουσες τοπικές διοικήσεις».

Όλα αυτά που λέγαμε, είναι πολύ απίθανο ο al-Jolani και οι πιστοί του στο HTS, που σφαγιάζουν τους ανθρώπους στη Συρία και το Ιράκ μαζί με το ISIS και την Αλ Κάιντα, να έχουν αλλάξει τακτική και τώρα να σέβονται τα δικαιώματα των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων και να έχουν γίνει μετριοπαθείς.

Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν σκοπό να εξαπατήσουν την κοινή γνώμη στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή. Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα: Πώς μπορεί το CNN να πάρει συνέντευξη από τον αλ-Τζολάνι, ο οποίος έχει επικηρυχθεί για 10 εκατομμύρια δολάρια και οι ΗΠΑ δεν κάνουν τίποτα, καθώς το χέρι του είναι σίγουρα μολυσμένο με το αίμα Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ από το 2003 και μετά;

Επιπλέον, η προέλαση του HTS στη βορειοδυτική Συρία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την υποστήριξη ορισμένων χωρών. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τα ονόματα αυτών των χωρών. Οι άνθρωποι γνωρίζουν καλά ποιες χώρες τους παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη και ποιες χώρες θα ωφεληθούν από αυτήν.

Μετάφραση ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή30 λεπτά πριν

Φόβοι ότι η Ρωσία θα αφανίσει τους στρατούς του NATO

Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Αναλύσεις59 λεπτά πριν

Τί επιδιώκει ο Ερντογάν στη Συρία;

Direct News με τον Ανδρέα Μουντζουρούλια

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει εδαφικές κυριαρχίες στη Συρία

Τι συμβολίζει και τι σηματοδοτεί η πτώση το Χαλεπίου στους τζιχαντιστές της Τουρκίας;

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Ένα πορτρέτο του Τζολάνι από τους Tehran Times! Είναι δυνατόν να δίνει αποκλειστική συνέντευξη στο αμερικανικό CNN όταν οι ΗΠΑ τον έχουν επικηρύξει για 10 εκατ.δολάρια;

Ο Τζολάνι επιδιώκει να παρουσιάσει μια παραμορφωμένη εικόνα του εαυτού του και της HTS

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Ιωάννης Μάζης: Η Τουρκία θέλει να εξαφανίσει τους Κούρδους

Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει εδαφικές κυριαρχίες στη Συρία

Δημοφιλή