Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδος υπό τουρκική σκιά

Οι «αναπάντητες» τουρκικές προκλήσεις μειώνουν την ελληνική δυναμική στην περιοχή.

Δημοσιεύτηκε στις

Μια περαιτέρω ανάλυση για τον ρόλο και τη δυναμική της Τουρκίας στην παγκόσμια σκηνή, ίσως διαφώτιζε τους λόγους που οι διεθνείς οργανισμοί δεν δύναται, προς το παρόν, να σταματήσουν τη βάρβαρη καταπάτηση του διεθνούς δικαίου.

Οι «αναπάντητες» τουρκικές προκλήσεις μειώνουν την ελληνική δυναμική στην περιοχή.

Γράφει η Μαριάνα Συμεωνίδη

H Ελλάδα αποτελεί έναν από τους δρώντες της Ανατολικής Μεσογείου που λαμβάνουν μέρος σε έναν «άτυπο» ενεργειακό πόλεμο, στον οποίο έκαστος δρών καλείται να αξιοποιήσει καταλλήλως τα διαθέσιμα Μέσα για να ενισχύσει την ενεργειακή του ασφάλεια. Οι γεωπολιτικές εντάσεις που λαμβάνουν χώρα είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις περιοχές εύρεσης και παραγωγής ενεργειακών πόρων, γεγονός που εντάσσει την ενέργεια στο πεδίο της ασφάλειας, θέτοντας την ενεργειακή ασφάλεια ως έναν αναδυόμενο κλάδο εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής (Σκλιάς & Φλούρος, 2019).

Η έννοια της ενεργειακής ασφάλειας

Η σύνθετη έννοια της ενεργειακής ασφάλειας καταδεικνύει την ύπαρξη πολλών πιθανών εννοιών, αλλά και διαφορετικών ιδιοτήτων της ανάλογα με τη χώρα, το χρονικό πλαίσιο ή την πηγή ενέργειας στην οποία εφαρμόζεται (Chester, 2010). Ιστορικά οι ορισμοί έχουν επικεντρωθεί στην διαθεσιμότητα, την αξιοπιστία και την προσιτότητα της ενέργειας (Bahgat, 2006), ενώ συνολικά θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως η διασφάλιση της «αδιάκοπης διαθεσιμότητας ενέργειας σε προσιτή τιμή».

Την ώρα που η ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται, οι διαθέσιμοι ενεργειακοί πόροι φαίνεται να είναι περιορισμένοι και ανισομερώς κατανεμημένοι (Kruyt, et. al., 2009). Ταυτόχρονα, οι πολύπλοκες γεωπολιτικές αλλαγές ενισχύουν την οπτική ότι η εθνική ασφάλεια είναι αναπόσπαστο μέρος της ενεργειακής ασφάλειας (Radovanović, Filipović & Pavlović, 2017), και ως εκ τούτου αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες κάθε χώρας. Τα κράτη επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την διαθεσιμότητα των φυσικών ενεργειακών πόρων, την παραγωγή αλλά και τις κατάλληλες διαδρομές της ενέργειας (Αrman, et. al., 2021).

Η Διαθεσιμότητα (Availability), η Προσβασιμότητα (Accessibility), η Αποδεκτότητα (Acceptability), και η Προσιτότητα (Affordability) ορίζονται ως οι τέσσερεις διαστάσεις της ενεργειακής ασφάλειας (Αsia Pacific Energy Research Center, 2007).

Διαθεσιμότητα (Availability )

Eίναι γνωστό πως σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων έχουν ανακαλυφθεί στο Ιόνιο, στα νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης, καθώς και στο βόρειο Αιγαίο (Capital.gr, 2023). Το 85% των κοιτασμάτων εκτιμάται ότι είναι φυσικό αέριο, θέτοντας την Ελλάδα ως έναν αναδυόμενο παραγωγό φυσικού αερίου. Η έρευνα  βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και αφορά τις έξι (6) περιοχές που διακρίνονται από το μωβ πλαίσιο στην Εικόνα 1.

Εικόνα 1

Οι έξι (6) περιοχές ερευνών για εξόρυξη φυσικού αερίου

Πηγή: ΕΔΕΥΕΠ – Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων

 

Η θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της νότιας Κρήτης ομοιάζει γεωλογικά με τους βράχους της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου έχουν βρεθεί σημαντικά κοιτάσματα αερίου (Capital, 2023). Ακόμα, τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις παραμένουν ανεξερεύνητες, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απόκτησης μεγαλύτερης ενεργειακής ισχύος και στρατηγικών πλεονεκτημάτων.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας για το 2023 μειώθηκαν κατά 13% σε σχέση με το 2022, στο πλαίσιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο (IENE, 2024).  Ως προς τα ορυκτά καύσιμα, η Ελλάδα διαθέτει μικρά εγχώρια αποθέματα, γεγονός που την καθιστά εξαρτώμενη από τις εισαγωγές. Στο σχήμα 1 αποτυπώνονται τα χαμηλά επίπεδα παραγωγής ακατέργαστου πετρελαίου.

 Σχήμα 1

Διάγραμμα παραγωγής ακατέργαστου πετρελαίου

Πηγή: Enerdata.net

 

Οι κύριοι προμηθευτές αργού πετρελαίου για το 2022 ήταν το Ιράκ (44%), το Καζακστάν (17%), η Λιβύη (16%), και η Σαουδική Αραβία (10%) (Enerdata). Αξιοσημείωτη είναι η μείωση εξάρτησης από τη Ρωσία, καθώς το 2021 η Ρωσία αντιπροσώπευε το 96% των εισαγωγών σκληρού άνθρακα, το 41% του φυσικού αερίου, το 21% του αργού πετρελαίου και ένα μικρό μερίδιο στις εισαγωγές πετρελαιοειδών (International Energy Agency). Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η Ελλάδα έχει μειώσει το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων (σχήμα 2) σε έναν ικανοποιητικό βαθμό, πάντα με περιθώρια βελτίωσης.

Σχήμα 2

Πηγή: Our World In Data

 

Το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει ανοδική τάση (σχήμα 3).

Σχήμα 3

Πηγή: Our World In Data

 

Το 2023 αποτέλεσε «σταθμό» στην παραγωγή καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς το 57% του ενεργειακού μείγματος προέρχεται από ΑΠΕ (αιολική και ηλιακή). Το 2022, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50,12% (IPTO, 2024).

Λόγω της ισχυρής γεωγραφικής θέσης και της ενεργειακής διαθεσιμότητας σε ΑΠΕ, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό δρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όμως, οι «αναπάντητες» τουρκικές προκλήσεις ενδεχομένως να υποβοηθούν τις τουρκικές γεωπολιτικές επιδιώξεις, και ακολούθως να μειώνεται η ελληνική δύναμη στην περιοχή.

Accessibility (Προσβασιμότητα)

Το «στρατηγικό πλεονέκτημα της τουρκικής θέσης στο διεθνές σύστημα» (Νταβούτογλου, 2010) και οι συνεχόμενες προσπάθειες άσκησης πίεσης στην Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, φαίνεται να εμποδίζουν την πρόσβαση στα προσφάτως ευρισκόμενα αποθέματα υδρογονανθράκων. Ειδικότερα, oι «έρευνες στην Κρήτη δεν αφορούν στο αν θα βρεθεί αέριο, αλλά είναι άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων» υποστήριξε ο κ. Κωνσταντίνος Νικολάου, γεωλόγος πετρελαίων, και αντιπρόεδρος της Energean στην Ελλάδα (Εnergypress, 2024.). Η ολοκλήρωση των ερευνών θα σηματοδοτήσει την υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων, την ώρα που δεν έχει επιδειχθεί έως σήμερα ισχυρή πολιτική βούληση για την προσπάθεια περιορισμού της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής.

Δεκτικότητα (Acceptability)

H δεκτικότητα αφορά τόσο την ύπαρξη των απαραίτητων δομών για την αξιοποίηση των διαθέσιμων και προσβάσιμων ενεργειακών πόρων, όσο και των περιορισμό των περιβαλλοντικών ρυπάνσεων. Η Ελλάδα διαθέτει τέσσερα (4) διυλιστήρια (Enerdata, n.d) για την επεξεργασία ορυκτών καυσίμων (πίνακας 1).  Το εισαγόμενο φυσικό αέριο μεταφέρεται από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, ήτοι του Σιδηροκάστρου (σύνορο Ελλάδας-Βουλγαρίας), του Κιπίου (σύνορο Ελλάδας-Τουρκίας) και της Αγίας Τριάδας (σημείο εισόδου από τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ της Ρεβύθουσα) (ΡΑΑΕΥ, n.d.). Ένα από τα συστήματα αγωγών φυσικού αερίου είναι και ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline, ο οποίος διέρχεται από την Ελλάδα στη νότια Ιταλία και είναι η κύρια πηγή εισαγωγών αερίου στην Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν (Aenert, 2024).

Πίνακας 1

Τα διυλιστήρια της Ελλάδας

Πηγή: Ministry for Reconstruction of Production, Environment, 2015

 

Όσον αφορά τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας, η Ελλάδα έχει προβεί σε συνεργασίες με την Βουλγαρία, την Ιταλία και τα Σκόπια σχεδιάζοντας την επέκταση της ικανότητας διασύνδεσης, για την ενσωμάτωσή της στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, οι ΑΠΕ της Ελλάδας μπορούν να συνδράμουν στον στόχο για εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος, εφόσον οι αρχές δημιουργήσουν τα κατάλληλα νομικά και κανονιστικά πλαίσια για την έγκαιρη και διαφανή υλοποίηση των έργων. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ ώθησε την Ελλάδα στην κατασκευή και λειτουργία αιολικών πάρκων για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας και του αναπτυσσόμενου δυναμικού αποθήκευσής της (Σχήμα 4).

Σχήμα 4

Πηγή: Hellenic Wind Energy Association

 

Αξίζει να επισημανθεί ότι η ανάπτυξη αιολικών πάρκων και η τοποθέτηση αυτών σε χαρακτηρισμένα δάση ή αναδασωτέες περιοχές (ΦΕΚ 2464/Β/03.12.2008) εγείρουν προβληματισμούς, καθώς η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος ή οι επιβλαβείς συνέπειες στην ορνιθοπανίδα (Kati et al., 2021) δεν μπορούν προσπεραστούν. Επίσης, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη αιολικών πάρκων πιθανόν να συσχετίζεται με φαινόμενα υφαρπαγής γης, που ξεκίνησαν πριν από την περίοδο των μνημονίων (Μάκη & Βελεγράκης, 2022).

Για την χρήση και διάδοση καθαρών και αποδοτικών τεχνολογιών που σέβονται το περιβάλλον, μπορούν να αξιοποιηθούν και άλλες μορφές ενέργειας εκτός από τις ΑΠΕ. To υδρογόνο έχει μεγάλες δυνατότητες για την αύξηση της καθαρής ενέργειας (Yue, et.al., 2021), οι οποίες παραμένουν ανεξερεύνητες. Η ΕΕ με την «Στρατηγική για το υδρογόνο για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη»  δηλώνει ότι η ανάπτυξη του ανανεώσιμου υδρογόνου είναι προτεραιότητα, και καλεί τα κράτη να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό υποδομών υδρογόνου (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2020).  Το υδρογόνο μπορεί να είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς, ανάλογα με την πηγή ενέργειας από την οποία προέρχεται, μπορεί να παραχθεί από το νερό και να επιστρέψει στο νερό μετά την οξείδωση (Rosen & Koohi-Fayegh, 2016).

Οικονομική προσιτότητα (Affordability)

 Οι κλιματικοί στόχοι της Ελλάδας, αποτελούν μέρος του ευρύτερου στόχου της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, ο καθορισμός των στόχων πρέπει να αποφασίζεται από το τι θεωρείται οικονομικά εφικτό και αποδεκτό  για το κάθε κράτος ξεχωριστά (Pellerin-Carlin, 2017).

Στην Ελλάδα, η τιμή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, όντας σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο της ΕΕ (Σχήμα 5 – ELIAMEP, 2023). Επιπλέον, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα τελών και επιβαρύνσεων, πολλά από τα οποία δεν σχετίζονται με τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών (International Energy Agency).

Σχήμα 5

Πηγή: Hellenic Foundation for European and Foreign Policy – ELIAMEP

 

Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ απαιτεί τον σχεδιασμό και την κατασκευή περιβαλλοντικά βιώσιμων μονάδων αποθήκευσης. Συγκριτικά με τα συμβατικά καύσιμα, οι ΑΠΕ χρειάζονται περισσότερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ), δηλαδή μεγαλύτερα χρηματικά κεφάλαια για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών υποστήριξης. Ως εκ τούτου, η προώθηση των ΑΠΕ χωρίς απόσπαση επενδύσεων από το εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δεν ενισχύει απαραίτητα την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας (Proedrou, 2022).

 

Οι Τουρκικές προκλήσεις

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα υιοθετήσει επιθετικές ενέργειες που υπονομεύουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, επιδιώκοντας να εδραιώσει την επιρροή της στην Ανατολική Μεσόγειο και να περιορίσει την ελληνική κυριαρχία σε κρίσιμες θαλάσσιες ζώνες πλούσιες σε ενεργειακούς πόρους.

Οι προκλήσεις φάνηκαν από το 1976, όταν το ερευνητικό σκάφος Χόρα παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα, θέτοντας τις βάσεις για μια μακρά περίοδο εντάσεων. Η κρίση του 1987, όταν το Σισμίκ – μετονομασμένο από το Χόρα – προχώρησε σε έρευνες σε ελληνικά ύδατα, κλιμάκωσε την ένταση, με την Ελλάδα να απειλεί με στρατιωτική αντίδραση, κάτι που τελικά απέτρεψε περαιτέρω κλιμάκωση.

Το 2019, το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο οριοθετεί θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζοντας τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, αποτέλεσε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων σε μια στρατηγική περιοχή. Το μνημόνιο αυτό αγνοεί πλήρως την ύπαρξη της Κρήτης και άλλων ελληνικών νησιών, δημιουργώντας σοβαρούς περιορισμούς στην εκμετάλλευση των ελληνικών ενεργειακών αποθεμάτων.

Το 2020, το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις πραγματοποίησε παράνομες σεισμικές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, γεγονός που όχι μόνο κλιμάκωσε την ένταση αλλά και προκάλεσε ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Η έντονη τουρκική δραστηριότητα δεν σταματά εκεί. Πέραν από τις συνεχείς πιέσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος, τον Ιούλιο του 2024 τουρκικά πολεμικά πλοία παρακολούθησαν στενά το ιταλικό ερευνητικό πλοίο Levoli Relume κατά τη διάρκεια εργασιών πόντισης υποβρυχίων καλωδίων νότια της Κάσου. Επιπλέον, τον Ιούνιο του 2024, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX δεσμεύοντας περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κρήτης για εργασίες πόντισης καλωδίου από το πλοίο C/S Teliri, ισχυριζόμενη ότι η περιοχή βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. πίεση.

Η παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων σε στρατηγικά σημεία γύρω από τα ελληνικά νησιά εντείνει την αίσθηση της απειλής, και ενισχύει τα παραπάνω δείγματα της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής και της ακόρεστης επιδίωξης απόκτησης ισχύος.

Η Τουρκία, εφαρμόζοντας το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», έχει καταστήσει σαφές ότι στοχεύει στην ανατροπή των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο, με σκοπό τη διεκδίκηση ενεργειακών αποθεμάτων και θαλάσσιων ζωνών που δεν της ανήκουν.

 

Συμπεράσματα

Παρόλο που αρκετοί μελετητές υποστηρίζουν τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση της γεωπολιτικής πραγματικότητας της Ανατολικής Μεσογείου (Bakhshandeh & Yeganeh, 2023), κρίνεται ότι οι Στρατηγικοί Διάλογοι με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) είναι αυτοί που ώθησαν τις περιφερειακές συνεργασίες, όπως το σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και των ΗΠΑ (3+1) και το Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου με τις ΗΠΑ σε ρόλο παρατηρητή («East Mediterranean Gas Forum – EMGF»), προσδίδοντάς της γεωπολιτική επιρροή και διεθνή ισχύ. Στο ιδιαίτερα πολωμένο πλαίσιο του EMGF, η γαλλική κυβέρνηση, ανησυχώντας για το αυξανόμενο βάρος της Τουρκίας στην περιοχή, υποστήριξε αυτή τη νέα πρωτοβουλία (Lambert & Shath, 2023).

Στον ίδιο τομέα, η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει συνεργασία με τις βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία) για να δημιουργήσει εξουσιαστική πίεση στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας (Tansel, 2020), προκειμένου να ενισχύσει την επεκτατική στρατηγική της. Επίσης, το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» καταδεικνύει την τουρκική «εμμονή» για επέκταση των ναυτικών της δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Maris, Flouros, & Galariotis, 2022).

Συνολικά, οι τουρκικές ενέργειες δεν είναι μόνο παραβιάσεις διεθνούς δικαίου αλλά και άμεσες απειλές για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, περιορίζοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης κρίσιμων ενεργειακών υποδομών και κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και η ανάπτυξη αποτρεπτικής στρατηγικής είναι πλέον αναγκαίες για να θωρακιστούν τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Η έρευνα για τον εντοπισμό των ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και την εφαρμογή του αγωγού στην Ευρώπη, εξυπηρετεί τόσο την ΕΕ για την εξασφάλιση παροχής ενέργειας στα ευρωπαϊκά κράτη, όπως και τη διπλωματική πολιτική των ΗΠΑ προς τη Ρωσία (Deniozos, et. al., 2018). Οι συντονισμένες πρωτοβουλίες των αρμόδιων ελληνικών υπουργείων είναι παραπάνω από απαραίτητες για την χρηματοδότηση και ολοκλήρωση των έργων που εξυπηρετούν πρωτίστως τα ελληνικά συμφέροντα. Η ανάγκη εμφάνισης ισχυρής πολιτικής βούλησης είναι πάνω από απαραίτητη για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων και τη δημιουργία νέων που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας. Η ενεργειακή αυτονομία θα προσδώσει στο ελληνικό έθνος την απαραίτητη ισχύ και διεθνή αναγνώριση που έχει αποδειχθεί ότι εκλείπει.

Μια περαιτέρω ανάλυση για τον ρόλο και τη δυναμική της Τουρκίας στην παγκόσμια σκηνή, ίσως διαφώτιζε τους λόγους που οι διεθνείς οργανισμοί δεν δύναται, προς το παρόν, να σταματήσουν τη βάρβαρη καταπάτηση του διεθνούς δικαίου.

Βιβλιογραφία

A QUEST FOR ENERGY SECURITY IN THE 21 S T CENTURY. (2007). Αsia Pacific Energy Research Center. Retrieved May 15, 2024, from https://aperc.or.jp/file/2010/9/26/APERC_2007_A_Quest_for_Energy_Security.pdf

Arman, M. N., Parali, Z., Çiftci, S., & Cengiz, Ç. (2021). The Shift in the Energy Policy of Greece after the 2008 Financial Crisis in the Context of Energy Security. International Journal of Politics and Security, 3(2), 82-101.

Bahgat, G. (2006). Europe’s energy security: challenges and opportunities. International affairs, 82(5), 961-975.

Bakhshandeh, E., & Yeganeh, Y. (2023). Geopolitical transformation in eastern mediterranean; restructuring role of greece and the impact of abraham accord. International Studies, 60(2), 231-249.

Chester, L. (2010). Conceptualizing energy security and making explicit its polysemic nature. Energy policy38(2), 887-895.

Deniozos, N., Vlados, C., Chatzinikolaou, D., & Falaras, A. (2018). Energy Security in Balkans and the Energy Economy of Greece. In Proceedings of the 2nd International Conference in Contemporary Social Sciences:” Public Policy at the Crossroads: Social Sciences Leading the Way.

Energy industry in Greece. (2024, April 5). Advanced Energy Technologies – Aenert . Retrieved May 15, 2024, from https://aenert.com/countries/europe/energy-industry-in-greece/.

Executive summary. (n.d.). International Energy Agency: IEA. Retrieved May 15, 2024, from https://www.iea.org/reports/greece-2023/executive-summary

Greece: Energy Country Profile. (n.d.). Our World in Data. Retrieved May 15, 2024, from https://ourworldindata.org/energy/country/greece

Greece Energy Information. (n.d.). Enerdata. Retrieved May 15, 2024, from https://www.enerdata.net/estore/energy-market/greece/

HWEA Wind Energy Statistics – 2023. (n.d.). Hellenic Wind Energy Association. Retrieved May 15, 2024, from https://eletaen.gr/wp-content/uploads/2024/01/2024-01-18-2023-HWEA_Statistics-Greece.pdf

In focus – Electricity prices in Greece and in the EU. (2023, September 7). Hellenic Foundation for European and Foreign Policy – ELIAMEP. Retrieved May 15, 2024, from https://www.eliamep.gr/en/publication/in-focus-%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AD%CF%82-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5/

Kati, V., Kassara, C., Vrontisi, Z., & Moustakas, A. (2021). The biodiversity-wind energy-land use nexus in a global biodiversity hotspot. Science of The Total Environment768, 144471.

Kruyt, B., Van Vuuren, D. P., de Vries, H. J., & Groenenberg, H. (2009). Indicators for energy security. Energy policy37(6), 2166-2181.

Lambert, L. A., & Shath, M. (2023). Geopolitical Polarization, Natural Gas, and Regional Energy (Dis-) Integration in the Middle East and North Africa. In The Post-American Middle East: How the World Changed Where the War on Terror Failed (pp. 219-246). Cham: Springer International Publishing.

Maris, G., Flouros, F., & Galariotis, I. (2022). The Changing Security Landscape in South-Eastern Mediterranean: Assessing Turkey’s Strategies as a Rising Power. Journal of Balkan and Near Eastern Studies24(5), 795-814.

Natural Gas. (n.d.). Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας & Υδάτων – ΡΑΑΕΥ. Retrieved May 15, 2024, from https://www.rae.gr/en/natural-gas/

Pellerin-Carlin, T. (2017). The European energy union. In Research Handbook on EU Energy Law and Policy (pp. 67-102). Edward Elgar Publishing.

Proedrou, F. (2022). How energy security and geopolitics can upscale the Greek energy transition: a strategic framing approach. The International Spectator57(2), 122-137.

Radovanović, M., Filipović, S., & Pavlović, D. (2017). Energy security measurement–A sustainable approach. Renewable and Sustainable Energy Reviews68, 1020-1032.

Rosen, M. A., & Koohi-Fayegh, S. (2016). The prospects for hydrogen as an energy carrier: an overview of hydrogen energy and hydrogen energy systems. Energy, Ecology and Environment1, 10-29.

Tansel, C. B. (2020). The shape of ‘rising powers’ to come? The antinomies of growth and neoliberal development in Turkey. New Political Economy25(5), 791-812.

The Refining Sector in Greece. (2015, June 15). Ministry for Reconstruction of Production, Environment, and Energy-Greece. Retrieved May 15, 2024, from https://energy.ec.europa.eu/system/files/2016-01/5th%2520EU%2520RF%2520chrysochoou%2520tasos_0.pdf

Yue, M., Lambert, H., Pahon, E., Roche, R., Jemei, S., & Hissel, D. (2021). Hydrogen energy systems: A critical review of technologies, applications, trends and challenges. Renewable and Sustainable Energy Reviews146, 111180.

2023 a record year for clean energy in Greece. (2024, January 30). Independent Power Transmission Operator – IPTO. Retrieved May 17, 2024, from https://www.admie.gr/en/nea/deltia-typoy/2023-record-year-clean-energy-greece

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκο Κοινοβουλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή  οικονομική και κοινωνική επιτροπή και την επιτροπή των περιφερειών. (2020, July 8). Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Retrieved May 15, 2024, from https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52020DC0301

Απόφαση 49828/2008 – ΦΕΚ 2464/Β/3-12-2008. (n.d.). E-nomothesia.gr. Retrieved May 15, 2024, from https://www.e-nomothesia.gr/energeia/apophase-49828-2008-phek-2464b-3-12-2008.html

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ. (2024, February). IENE – Institute of Energy for South – East Europe. Retrieved May 15, 2024, from https://www.iene.gr/articlefiles/deltio%20energeiakis%20analysis%20no365.pdf

ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (n.d.). ΕΔΕΥΕΠ – Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων Και Ενεργειακών Πόρων. https://herema.gr/el/upstream-oil-gas-exploration/

Έρευνες υδρογονανθράκων: Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις απώλειες της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο. (30 C.E., September 23). Capital.gr https://www.capital.gr/oikonomia/3740798/ereunes-udrogonanthrakon-i-ellada-mporei-na-kalupsei-tis-apoleies-tis-e-e-apo-to-rosiko-fusiko-aerio/

Μάκη, Τ., & Βελεγράκης, Γ. (2022). ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΓΗΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Γεωγραφίες, 68-83.

Νικολάου: Οι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου και οι προκλήσεις για Ελλάδα και Κύπρο. (2024, March 29). Εnergypress. https://energypress.gr/news/nikolaoy-oi-ydrogonanthrakes-tis-anatolikis-mesogeioy-kai-oi-prokliseis-gia-ellada-kai-kypro

Νταβούτογλου, Α. (2010). Το Στρατηγικο Βαθος: Η Διεθνης Θεση της Τουρκιας, Εκδοσεις Ποιοτητα, 2010.

Σκλιάς , Π., & Φλούρος, Φ. (2019). Η αλληλεπίδραση ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακής πολιτικής κράτους: Η περίπτωση του Ισραήλ. In Ειδικά θεματα διπλωματίας και διεθνούς οργάνωσης. Εκδόσεις Παπαζήση.

 

Η Μαριάνα Συμεωνίδη ξεκίνησε τις σπουδές της στην Αθήνα, ολοκληρώνοντας το προπτυχιακό της στην Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχοντας έντονο ενδιαφέρον για την έρευνα, την πολιτική αλλά και τις επιπτώσεις της πολιτικής στις κοινωνίες, ξεκίνησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διακυβέρνηση στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις στην Πάφο της Κύπρου. Επέλεξε να διευρύνει τις γνώσεις της σε διεθνές επίπεδο συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Erasmus «The Young Global Leaders Camp» στη Ρίγα της Λετονίας. Επαγγελματικά, εργάζεται ως Junior Researcher στο European Institute for International Relations (EIIR) στον τομέα των έργων χρηματοδότησης της ΕΕ. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια του United Nations Institute for Training and Research (UNITAR), με θέματα όπως η επίλυση συγκρούσεων και η διπλωματία. Σήμερα ζει στην Αθήνα, όπου συνεχίζει τη μελέτη και τη συμμετοχή της σε διεθνείς πρωτοβουλίες με στόχο τη βελτίωση των ερευνητικών της δεξιοτήτων.

Αναλύσεις

Ποιοί είναι κερδισμένοι από την αναζωπύρωση της σύγκρουσης στη Συρία;

Η Επιχείρηση «Repelling the Aggression» στην Συρία και η Τουρκία. Γράφει ο Ιωάννης Μπαλτζώης

Δημοσιεύτηκε

στις

Ηχηρό μήνυμα της Τουρκίας προς τον Άσαντ για διαπραγματεύσεις και από θέση ισχύος να του επιβάλει την κατοχύρωση των εδαφών που κατείχε. Τώρα θέλει και την περιοχή του Χαλεπίου, αφενός να συνενώσει τις περιοχές Ιντλίμπ, Αφρίν και Γιαραμπλούς σε ενιαίο χώρο και αφετέρου να εγκαταστήσει τους Σύριους πρόσφυγες που έχουν συσσωρευτεί στην Τουρκία.

Η Επιχείρηση «Repelling the Aggression» στην Συρία και η Τουρκία

Γράφει ο Ιωάννης Μπαλτζώης

Eπιχείρηση με την κωδική ονομασία «Repelling the Aggression  εξαπέλυσαν οι Τζιχαντιστικές δυνάμεις, με επικεφαλής την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρί αλ Σιάμ (HTS), πρώην Τζαμπχάτ Νούσρα, πρώην Ισλαμικό Κράτος στις 27 Νοεμβρίου. Πρόκειται για μία αιφνιδιαστική επίθεση από την επαρχία Ιντλίμπ στην πόλη-κόσμημα της Συρίας, το Χαλέπι,  το οποίο κατέλαβαν σχεδόν ολόκληρο. Κατόπιν με την δυναμική του αιφνιδιασμού, της σφοδρότητας και της αποχώρησης χωρίς αντίστασης του Συριακού Εθνικού Στρατού, προχώρησαν προς τον Νότο, ελέγχοντας τον υψίστης σημασίας αυτοκινητόδρομο Μ5 που συνδέει την Δαμασκό με τον Βορρά και τα σύνορα με την Τουρκία. Οι τζιχαντιστές εξόρμησαν από την περιοχή του Ιντλίμπ, μια περιοχή δυτικά της Συρίας, που μετά την Συμφωνία της Αστάνας τον Σεπτέμβριο 2017, μεταξύ Ρωσίας , Ιράν και Τουρκίας, κατέληξαν σε συμφωνία στο θέμα του Ιντλίμπ και οριοθέτησαν την τέταρτη ζώνη μη διαμάχης, την περιφέρεια του Ιντλίμπ. Εκεί συγκέντρωσαν τις ηττημένες τζιχαντιστικές τρομοκρατικές ισλαμιστικές οργανώσεις, μαζί με τις οικογένειές των, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί μια τζιχαντιστική «χωματερή», με ευθύνη, επίβλεψη, τροφοδοσία από την Τουρκία.

Έτοιμοι για οιαδήποτε αποστολή οι τζιχαντιστές του Ιντλίμπ

Αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της σκοτεινής και επικίνδυνης περιοχής, η Τουρκία γνώριζε και τους κινδύνους και τα οφέλη που θα αποκόμιζε από τον έλεγχο και την επιρροή που αποκτούσε επί των φανατικών ισλαμιστών και δη Σουνιτών, για κάθε ενέργεια δύσκολη, επικίνδυνη και φυσικά παράνομη που θα απαιτείτο για την υλοποίηση των γεωστρατηγικών της επιδιώξεων. Και η Τουρκία για κάθε μαύρη ή βρώμικη επιχείρηση οπουδήποτε, χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα, τους τζιχαντιστές του Ιντλίμπ, που για λίγα χρήματα μπορούσαν να εκτελέσουν οιαδήποτε αποστολή, οπουδήποτε στον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εμπλοκή της Τουρκίας στην Λιβύη, με την αποστολή και χρησιμοποίηση εμπειροπόλεμων και ετοιμοπόλεμων φανατικών ισλαμιστών από το Ιντλίμπ, οι οποίοι πέτυχαν αυτό που επεδίωκε. Την αναχαίτηση των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ, να σώσουν την Τρίπολη και τώρα να ελέγχουν πλήρως την Δυτική Λιβύη. Οι δίοδοι επικοινωνίας, οι εισαγωγές τροφίμων (και όχι μόνον) , οι έξοδοι από την ιδιότυπη αυτή τζιχαντική χωματερή γινόταν κατά βάση από την Τουρκία, η οποία επωφελούντο οικονομικά από αυτές τις συναλλαγές. Η επιβίωση του τρομοκρατικού μορφώματος, εξαρτάται από χορηγίες αραβικών κρατών, όπως των χωρών του Κόλπου, της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας ΜΙΤ, του λαθρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών και ιδιαίτερα της τεχνητής αμφεταμίνης Captagon, το αποκαλούμενο και «χάπι των πριγκήπων», που παράγεται αφειδώς στην Συρία και διακινείται και με την συμμετοχή της Χεζμπολάχ.

Η αιφνιδιαστική επιχείρηση

Η αιφνιδιαστική επιχείρηση που φαίνεται αιφνιδίασε, αν και δεν θα έπρεπε την συριακή κυβέρνηση και το Ιράν, που είναι η ηγετική δύναμη του λεγόμενου «Άξονα της Αντίστασης», που μέλους του είναι η Συρία, καθώς και οι Σιϊτικές πολιτοφυλακές του Ιράκ και φυσικά οι γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις, Χεζμπολάχ, Χαμάς και Χούτι . Οι επιτιθέμενοι είναι οι ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις της HTS , του SDA (Syrian Democratic Army) , που είναι η καθοδηγούμενη αντιπολίτευση της Συρίας, καθώς και άλλες ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, καθώς και μια Ταξιαρχία Τουρκμένων που δημιούργησε και εξόπλισε η Τουρκία, όπου με μια αστραπιαία επίθεση, εξοπλισμένοι με τουρκικά όπλα, πυρομαχικά και οχήματα και καθοδηγούμενες από τούρκους επιτελείς, κατόρθωσαν να καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπίου και μέσω του αυτοκινητοδρόμου Μ5 έφτασαν μέχρι τη Χάμα μέσα σε λίγες μέρες, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις υποχώρησαν, χωρίς να δώσουν ουσιαστική και δυναμική αντίσταση, καταλαμβάνοντας την περιοχή (περίπου στο μέγεθος του Ιντλίμπ), που φαίνεται στον παρακάτω χάρτη, με πράσινο και διαγραμμίσεις. Οι μπλε περιοχές στον Βορρά είναι οι περιοχές, που κατοικούσαν Κούρδοι της Συρίας του YPG, που είχε καταλάβει και διατηρεί η Τουρκία ακόμη και εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να ποτέ να παραδώσει. Ακόμη η κίτρινη περιοχή ανατολικά του Ευφράτη ελέγχεται από τους Κούρδους του YPG, οι μαύρες διάσπαρτες περιοχές είναι νησίδες τζιχαντιστών και το κόκκινο η περιοχή της Συρίας, που ελέγχεται από την νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας και πρόεδρο τον Άσαντ.

Ο Χάρτης με την κατάσταση επί του εδάφους στην ΒΔ Συρία. Με πράσινο χρώμα και πλάγιες γραμμές, η περιοχή που ελέγχουν σήμερα οι τζιχαντιστές της HTS.

Τα γρήγορα κέρδη των ανταρτών – τα πιο σημαντικά από το 2016 – φέρνουν ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και τις υφιστάμενες συμμαχίες που υπάρχουν. Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες. Το κύριο ερώτημα είναι, αν γνώριζαν οι υπηρεσίες πληροφοριών την προετοιμασία που εξελισσόταν στην περιοχή του Ιντλίμπ και πότε θα εκδηλωνόταν η επίθεση. Αν γνώριζαν, τι έκαναν οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι όπως η Συρία και οι Κούρδοι της περιοχής. Γιατί έγινε αμέσως μετά την συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολλάχ και αν έχει σχέση με αυτή την επιχείρηση; Η Τουρκία το γνώριζε και έχει ρόλο σημαντικό στην επιχείρηση; Τελικά η επιχείρηση αυτή τι σκοπούς έχει και ποιος οφείλεται και ποιος χάνει;

Πίσω από όλα η Τουρκία

Ο εν λόγω χάρτης μας δείχνει με το πράσινο χρώμα, το μέγεθος της περιοχής που έχουν καταλάβει μέχρι την 2 Δεκ. 2024, οι τζιχαντιστές, συμπεριλαμβανομένη της περιοχής Ινλίμ

Σε απάντηση των ερωτημάτων αυτών, φαίνεται ότι πίσω από όλα αυτά είναι η Τουρκία, η οποία προετοίμασε, εκπαίδευσε και σχεδίασε την εν λόγω επιχείρηση με ενημέρωση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες από ΜΜΕ της Μέσης Ανατολής, ο σχεδιασμός και η εκπαίδευση είχε αρχίσει τουλάχιστον προ διμήνου, ήταν σχεδιασμένη να γίνει τον Μάρτιο, αλλά επισπεύστηκε να γίνει τώρα, λόγω της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ισραήλ – Λιβάνου και Χεζμπολάχ. Η Τουρκία είχε πολλούς λόγους για την επίθεση αυτή. Σημειώθηκε σε μια ευαίσθητη διπλωματική στιγμή: εδώ και χρόνια καθυστερεί η διπλωματική προσέγγιση Δαμασκού και Άγκυρας, με σκοπό την διατήρηση των εδαφών που κατέχει στον Βορρά η Τουρκία, κάτι που ο Άσαντ αρνείται όχι να συζητήσει, αλλά έστω και να συναντηθεί με Ερντογάν. Οι περιοχές που κατέλαβε η Τουρκία κατά την διάρκεια του πολέμου στην Συρία είναι με τις επιχειρήσεις:

Α. «Ασπίδα του Ευφράτη» το 2016-17, καταλαμβάνοντας την περιοχή Γιαραμπλούς, όπου υπήρχε η εθνότητα των Τουρκμένων.

Β. «Κλάδος Ελαίας», το 2018, που κατέλαβε την επαρχία του Αφρίν, καθαρά κουρδική περιοχή, που εξεδιώχθησαν.

Γ. «Πηγή Ειρήνης», το 2019, καταλαμβάνοντας την περιοχή Τελ Αμπιάντ-Ρας ελ Αίν, ανατολικά του Ευφράτη στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, που κατοικούσαν Κούρδοι.

Αποκλιμάκωση ζητούν να υπάρξει η Ρωσία και το Ιράν, αλλά η Δαμασκός ζητεί την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, που σημαίνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να επέμβει, ο δε Άσαντ με την βοήθεια της ρωσικής αεροπορίας που βομβαρδίζει τους εισβολείς και των συμμάχων του στο Ιράκ και του Ιράν, ορκίζεται να συντρίψει τους τζιχαντιστές, σε πόλεμο μέχρι εσχάτων. Για την Κάρολαϊν Ρόουζ, του Institute Newlines με έδρα την Ουάσινγκτον, η μετρημένη αντίδραση των συμμάχων της Δαμασκού ενδέχεται να είναι «ένας τρόπος να αναγκάσουν το καθεστώς Άσαντ να διαπραγματευθεί από μια πιο αδύναμη θέση και απουσία κάθε ένδειξης στήριξης από τους Ρώσους και τους Ιρανούς», όπως έγραψε στο Χ. Ίσως οι ρωσικοί βομβαρδισμοί να είναι απλώς σκόπιμοι και φυσικά για να μην πλησιάσουν οι τζιχαντιστές προς τα Δυτικά, που έχουν τις δύο βάσεις των στην Λατάκεια και στην Ταρτούς.

Ο σκοπός που η Τουρκία υλοποιεί την επιχείρηση αυτή είναι η εξουδετέρωση του όποιου σχεδιασμού υλοποίησης της κουρδικής Ροζάβα, δηλαδή κουρδικού κράτους στα βόρεια σύνορα της Συρίας. Και τούτο γιατί τελευταία κυκλοφόρησαν ξανά οι Χάρτες-εφιάλτης της Τουρκίας, του Ραλφ Πήτερς και της Ρόμπιν Ράιτ, που αναφέρονται σε αναδιαμόρφωση των συνόρων στην Μέση Ανατολή και την δημιουργία Κουρδικού κράτους στην Συρία και στο Ιράκ. Ακόμη όλη αυτή η περιοχή στην Βόρεια Συρία περιλαμβάνεται στον Χάρτη του Εθνικού Όρκου (Misak I Milli), που περιλαμβάνεται και το Χαλέπι, την πόλη που ονειρευόταν και Μουσταφά Κεμάλ. Ένας άλλος παράγοντας που μπαίνει στην εξίσωση είναι η Ουκρανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Kyiv Independent, η Ουκρανία εκπαίδευσε τζιχαντιστές στην Ιντλίμπ και διέθεσε ΜΕΑ (Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη), φυσικά με συνεννόηση και συνεργασία με την Τουρκία.

Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι και χαμένοι

Η επίθεση αυτή είναι το ηχηρό μήνυμα της Τουρκίας προς τον Άσαντ για διαπραγματεύσεις και από θέση ισχύος να του επιβάλει την κατοχύρωση των εδαφών που κατείχε. Τώρα θέλει και την περιοχή του Χαλεπίου, αφενός να συνενώσει τις περιοχές Ιντλίμπ, Αφρίν και Γιαραμπλούς σε ενιαίο χώρο και αφετέρου να εγκαταστήσει τους Σύριους πρόσφυγες που έχουν συσσωρευτεί στην Τουρκία.

 

Το κάστρο της Βεροίας/Χαλεπίου.

Στους κερδισμένους ανήκει το Ισραήλ. Η Συρία ανήκε στον «Άξονα της Αντίστασης» και στο έδαφός της υπήρχαν εγκαταστάσεις και Μονάδες των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, που εκπαίδευαν, σχεδίαζαν, χορηγούσαν εφόδια και οπλικά συστήματα στους συμμάχους των και πολλές φορές προσβάλαν με πυρά το έδαφος του Ισραήλ. Από το έδαφος της Συρίας διέρχονταν οι άξονες τροφοδοσίας για την Χεζμπολάχ, αλλά και για την Χαμάς. Ακόμη, σε αλλαγή του «Status Quo» στην Συρία, το Ισραήλ παγιώνει και «κερδίζει» τα υψώματα του Γκολάν, που κατέλαβε από τον πόλεμο του 1967. Βέβαια έχει και μια απώλεια, λόγω της συμμαχίας και υποστήριξης του κουρδικού YPG, το οποίο ευρίσκεται σε δύσκολη θέση και οι επιδιώξεις του για δημιουργία κράτους φαίνεται προς το παρόν να μην ευνοούνται. Οι δε ΗΠΑ γνώριζαν την επιχείρηση και έδωσαν την έγκριση, λόγω της σχεδιαζόμενης νέας Μέσης Ανατολής, αν και η επιχείρηση αυτή δεν ευνοεί τους συμμάχους τους Κούρδους στην Συρία.

Στους χαμένους βρίσκεται πρωταρχικά η Συρία και ο πρόεδρος Άσαντ, που αν δεν κατορθώσει να απαντήσει νικηφόρα στην εισβολή θα χάσει και άλλα εδάφη και ενδεχομένως και την εξουσία του. Ακόμη σε αυτή την φάση είναι και οι Κούρδοι του YPG, που πολεμούν σε αυτή την φάση εναντίον των φιλότουρκων τζιχαντιστών και ελπίζοντας για το αύριο. Και χαμένοι είναι όλοι οι σύμμαχοι του, όπως το Ιράν, η Χεζμπολάχ, το Ιράκ και το κυριότερο η Ρωσία, που με τις δύο βάσεις της είχε βάλει πόδι στην Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή. Μπορεί στον πόλεμο της Συρίας την δεκαετία του 2020 να είχε ουσιαστική παρεμβατική παρουσία και να βοήθησε την Συρία να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος, τώρα με την πόλεμο στην Ουκρανία είναι πολύ δύσκολο να εμπλακεί και να βοηθήσει σημαντικά τον σύμμαχό της τον Άσαντ και την Συρία γενικά.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε, ότι οι κερδισμένοι της υπόθεσης με την αναζωπύρωση της σύγκρουσης στη Συρία είναι η Τουρκία και το Ισραήλ, οι ΗΠΑ ευνοϊκά ουδέτεροι και χαμένοι στρατηγικά και επί του πεδίου ο Άξονας της Αντίστασης, που είναι υπό κατάρρευση , από τα διαδοχικά κτυπήματα επί του πεδίου και τους διοικητικούς αποκεφαλισμούς των πληρεξούσιών του, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Είναι πολύ νωρίς για να διαγράψουμε το καθεστώς Άσαντ, λέει το BBC. Έχει έναν πυρήνα γνήσιας υποστήριξης. Ορισμένοι Σύριοι το βλέπουν ως τη λιγότερο κακή επιλογή – καλύτερη από τους τζιχαντιστές που κυριάρχησαν στην εξέγερση. Όμως, αν άλλες ομάδες κατά του Άσαντ – και είναι πολλές – ξεσηκωθούν, το καθεστώς του θα βρεθεί και πάλι σε θανάσιμο κίνδυνο. Και για να μην ξεχνιόμαστε, δεν βλέπουμε κάποια καταδίκη της «πολιτισμένης δημοκρατικής» Δύσης σε αυτή την εισβολή της Τουρκίας δια αντιπροσώπων, ούτε καν η Ελλάδα να μιλήσει, όπως έχει ηθικό και εθνικό δικαίωμα, για τους εκατοντάδες χιλιάδες Ρουμ (Ρωμιοί , Έλληνες της Συρίας) χριστιανούς ορθοδόξους της Συρίας, που εξοντώνονται στην περιοχή των επιχειρήσεων των «φίλων¨ μας Τούρκων, παρά μόνο για την Ουκρανία. Όπως αναφέρεται σε ανάλυση του BBC, τα γεγονότα στη Συρία τις τελευταίες ημέρες είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ο πόλεμος που κυριαρχεί στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται και δεν υποχωρεί.

*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.), με M.Sc στην Γεωπολιτική από το ΕΚΠΑ, πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Γίναμε μάρτυρες κεραυνοβόλου πολέμου!

Με το κλειδί της Ιστορίας – Παρουσιάζει ο Γιάννης Θεοδωράτος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μάχη κατά των ισλαμιστών! Γίναμε μάρτυρες κεραυνοβόλου πολέμου στη Συρία. Εκεί γεννήθηκε το τέρας του χαλιφάτου.

Με το κλειδί της Ιστορίας – Παρουσιάζει ο Γιάννης Θεοδωράτος
Η εκπομπή προβλήθηκε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024 στο BlueSky

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Πάρις Καρβουνόπουλος: Αδιέξοδο με Τουρκία!

Περιμένουμε πότε θα μας επιτρέψουν οι Τούρκοι να κάνουμε το αυτονόητο στα σύνορά μας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πάρις Καρβουνόπουλος: Περιμένουμε πότε θα μας επιτρέψουν οι Τούρκοι να κάνουμε το αυτονόητο στα σύνορά μας. Τί ακριβώς συζητάμε με τα ήρεμα νερά, τα οποία δεν βλέπουμε στην πράξη; Ο Γκιουλέρ μας είπε, πως οτιδήποτε κάνουμε στο Αιγαίο πρέπει να ρωτάμε την Τουρκία. Αν είναι να εξασφαλίσουμε ηρεμία κάνουμε υποχωρήσεις δεν νομίζω ότι θα το αποδεχτεί η κοινή γνώμη. Φαίνεται πως υπάρχει εμπλοκή με την Τουρκία. Αυτό πως θα ξεπεραστεί είναι ένα ερώτημα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική3 ώρες πριν

“Πολιορκία” του Ρουβίκωνα στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα! Απαίτηση αποφυλάκισης Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα

Παρέμβαση του Ρουβίκωνα στο Τουρκικό Προξενείο στο Παλαιό Ψυχικό σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα Mehmet Çelik, που βρίσκεται...

Οικονομία5 ώρες πριν

Data Journalists: Σκορπάνε χρήμα με ουρά! Πάρτι με γιρλάντες, λαμπιόνια και απευθείας αναθέσεις στη ΣΤΑΣΥ

Πάνω από 600.000 ευρώ για στολισμούς, φωτάκια, γούρια, πανηγύρια και δημόσιες σχέσεις, στις ράγες της σπατάλης.

Ιστορία - Πολιτισμός5 ώρες πριν

Το γαμήλιο ποντιακό γλέντι που βάφτηκε με αίμα από τις εγγλέζικες βόμβες!

Η νύχτα της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου 1943 κέρδισε μια θέση στην ελληνική ιστορία για αυτόν ακριβώς το λόγο: Βάφτηκε με...

Διεθνή6 ώρες πριν

Διάγγελμα Μακρόν! Δεν παραιτείται – Διορίζει πρωθυπουργό

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε με διάγγελμά του στον γαλλικό λαό μετά την παραίτηση Μπαρνιέ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως θα ορίσει τον...

Διεθνή6 ώρες πριν

Η κυβερνητική τρομοκρατία στο Πακιστάν

  Το Πακιστάν βρίσκεται επί του παρόντος αντιμέτωπο με δύο ισχυρά κοινωνικά κινήματα στις δυτικές επαρχίες του που μοιράζονται μια...

Δημοφιλή