Αναλύσεις
Η νοοτροπία πολιορκίας της Τουρκίας
Νιώθουν ακόμα ως οι επί ξύλου κρεμάμενοι ληστρικοί σφετεριστές του 11ου αιώνα που συνεχίζουν να τρέμουν την εξέγερση των υπόδουλων πληθυσμών τους και την κατάλυση του επισφαλούς τυραννικού κράτους τους από οποιονδήποτε δυνατό φορέα στην περιοχή τους.
Πως εξηγούνται οι εκάστοτε σπασμωδικές κινήσεις των Τούρκων ενώ έχουν μια άρτια διπλωματία και ξεκάθαρη εθνική στρατηγική; Λεονταρισμοί, προκλήσεις και προσβολές που ξεπερνούν τα όρια ώστε αντί να εκφοβίσουν, προκαλούν και καταστρέφουν ότι έχει χτιστεί με κόπο προηγουμένως.
Αυτή την νοοτροπία βλέπουμε και στο σημερινό Τουρκικό κράτος ενώ δεν υπάρχει πλέον λόγος να ανησυχεί για οποιαδήποτε απειλή στα σύνορα του και λόγω στρατιωτικής ισχύος και λόγω ισχυρότατων συμμαχιών. Ωστόσο η συστημική αυτή νοοτροπία πολιορκίας συνεχίζεται σαν να μην πέρασε μια μέρα. Βαθιά στο συστημικό ασυνείδητο τους, οι Τούρκοι ηγεμόνες νιώθουν ακόμα ως οι επί ξύλου κρεμάμενοι ληστρικοί σφετεριστές του 11ου αιώνα που συνεχίζουν να τρέμουν την εξέγερση των υπόδουλων πληθυσμών τους και την κατάλυση του επισφαλούς τυραννικού κράτους τους από οποιονδήποτε δυνατό φορέα στην περιοχή τους.
Του Μανώλη Σκούληκα
Η Τουρκία αφενός έχει ξεκάθαρο εθνικό όραμα που ολοκληρώνει συστηματικά εδώ και αιώνες και αφετέρου έχει κληρονομήσει την καλύτερη διπλωματική παράδοση του κόσμου από την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Παρόλα αυτά κατά καιρούς ενεργά τόσο σπασμωδικά και αυτοκαταστροφικά που αφήνει τους πάντες άναυδους, σε σημείο μια πρόσφατη έκθεση για την Τουρκία να έχει σαν υπότιτλο τη βιβλική ρήση : «Μωραίνει Κύριος όν βούλεται απωλέσαι». Στην ψυχοθεραπεία τέτοιες συμπεριφορές εξηγούνται μόνο συστημικά και έτσι θα αποπειραθούμε να εξηγήσουμε την εκάστοτε σπασμωδική συμπεριφορά.
Η κρατούσα άποψη των περισσοτέρων είναι πως οι Σελτζούκοι Τούρκοι νίκησαν τον Ρωμανό Δ’ Διογένη στο Mantzikert και εδραιώθηκαν ενός της Ανατολίας. Η ιστορική αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική.
Το 1030 οι νομαδικοί Σελτζούκοι Τούρκοι στράφηκαν με κατακτητικές προθέσεις εναντίον του φθίνοντος αραβικού σουλτανάτου της Αββασιδικής δυναστείας. Το 1055 κατέλαβαν την πρωτεύουσα του τη Βαγδάτη και όταν πια η κατάκτησή τους είχε χάσει την έντασή της οι αρχηγοί των Τούρκων αντικατέστησαν τους ηγεμόνες των Αββασιδών σε μια καταδικασμένη προσπάθεια να χτίσουν τη δική τους δυναστεία. Δεν θα ασχοληθούμε γιατί απέτυχαν αλλά θα μείνουμε με το πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι Τούρκοι αρχηγοί όταν σταμάτησαν την επέκτασή τους. Είχαν στα χέρια τους δεκάδες χιλιάδες Τούρκους νομάδες ιπποτοξότες που είχαν ανδρωθεί μέσα στον πόλεμο και τη συνεχή λεηλασία και σφαγή. Αυτοί πλέον δεν χωρούσαν σε κανένα πολιτισμένο κράτος καθώς ο μόνος τρόπος ζωής που ήξεραν πλέον ήταν ληστρικός και συνεπώς πλέον αποσταθεροποιητικός για οποιοδήποτε κράτος τους φιλοξενούσε. Έτσι «απεστάλησαν» στη Ρωμαϊκή Ανατολία να συνεχίσουν υποτίθεται την επέκταση του Ισλάμ. Μέσα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έδρασαν ληστρικά για αρκετά χρόνια, εκβιάζοντας λύτρα για να μειώνουν τις ληστρικές και καταστρεπτικές τους δραστηριότητες, καθώς η άναρχη κατάσταση της Αυτοκρατορίας εκείνη την εποχή όσο και η παρακμή των Θεμάτων (τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε επίπεδο στρατού) τους άφηναν να δρουν ελευθέρα το χειμώνα λεηλατώντας και εκβιάζοντας, ενώ το καλοκαίρι που ο στρατός μπορούσε πλέον να εκστρατεύσει εναντίον τους αποσύρονταν στα δυσπρόσιτα υψίπεδα όπου έτρεφαν τα αλόγα τους με το τριφύλλι που φύτρωνε εκεί. Όταν το 1071 Ο Ρωμανός Δ’ ο Διογένης εξεστράτευσε εναντίον τους ο Σουλτάνος Αλπ Αρσλάν ήρθε με τον στρατό του να τους υποστηρίξει και με την νίκη του στο Μάντζικερτ εδραίωσε την παραμονή τους στα εδάφη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Έτσι συνέχισαν τις ίδιες τακτικές ενώ δρούσαν και σαν κατώτερης ποιότητας μισθοφόροι (λόγω της διαβόητης αναξιοπιστίας τους) στις δυναστικές διαμάχες εκείνης της πολυτάραχης εποχής. Σε μια από αυτές τις διαμάχες ο γέρος στρατηγός Νικηφόρος Βοτανειάτης τους εμπιστεύτηκε τη φύλαξη των πόλεων της Νίκαιας και της Νικομήδειας, καθώς δεν τους εμπιστευόταν να πολεμήσουν ή και φοβόταν ακόμα και να αλλάξουν μεριά εντός της μάχης, όπως ήταν σύνηθες στις νομαδικές φυλές. Όταν όμως κατέλαβε την εξουσία οι Τούρκομάνοι φύλαρχοι δεν παρέδωσαν τις πόλεις αυτές κρατώντας τες για τον εαυτό τους και θεμελιώνοντας τις δικές τους δυναστείες. Οι Τούρκοι αυτοί ήταν μεν ελάχιστοι σε σχέση με τον τοπικό πληθυσμό αλλά ήταν άγριοι και αδίστακτοι φονιάδες που εδραίωσαν την εξουσία τους με τον μόνο τρόπο που ήξεραν: την απόλυτη τρομοκρατία. Η διακυβέρνηση αυτής της μικρής στρατιωτικής ελίτ έγινε ακόμα πιο τυραννική με τη συντήρηση των ληστρικών νομαδικών φυλών τους εντός του εδάφους τους, ένα ζήτημα που λύθηκε μόνο το 17ο αιώνα από τους Οθωμανούς.
Οι ειρηνικοί πολιτισμένοι κάτοικοι της Αυτοκρατορίας βρέθηκαν να κυβερνώνται από θεριά ανήμερα που τους εκμεταλλεύονταν, τους σκότωναν και τους ατίμαζαν, ενώ δε σεβάστηκαν ούτε τη θρησκεία τους και τους εξανάγκασαν σε εξισλαμισμό για να διασφαλίσουν τη ζωή και την τιμή των οικογενειών τους. Αν και οι νομάδες της στέπας φημίζονταν για την αγριότητα τους, μπορούμε να φανταστούμε την ψυχική κατάσταση των πρώιμων αυτών Τούρκων αρχηγών που έμειναν στις πόλεις που κατέλαβαν από τύχη και αφέλεια, και όχι με στρατιωτικά μέσα. Μετα από λίγο καιρό οι νομάδες σύντροφοί τους έφυγαν για ζήσουν εκτός των μεγάλων πόλεων και αφήσαν τους αρχηγούς τους με μια μικρή φρουρά και μερικούς μισθοφόρους και Ρωμαίους εξωμότες να διαφεντεύουν πόλεις χιλιάδων χριστιανών που αν στασίαζαν θα μπορούσαν να τους ανατρέψουν. Προς καλή τους τύχη η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν σε άθλια κατάσταση με την αποστρατικοποίησή της και την κατασπατάληση των θησαυρών της από μια σειρά ανίκανων αυτοκρατόρων και υπό την καθοδήγηση των άθλιων και προδοτικών συμβούλων τους. Επίσης η αποκέντρωση της στρατιωτικής διοίκησης με τον θεσμό των «Θεμάτων» από τους Ισαύρους αντιμετώπισε επαρκώς τις αραβικές επιδρομές αλλά καταδίκασε την Αυτοκρατορία στην σταδιακή περιφερειακή παρακμή καθώς οι θεματάρχες κατέληξαν να εκμεταλλεύονται στυγνά τους υπηκόους τους χωρίς να φροντίζουν για την καλή κατάσταση του στρατού τους όταν παρήλθε η απειλή των Αράβων. Ο τοπικός πληθυσμός είχε αλλοτριωθεί ώστε να νιώθει μίσος προς την τοπική εξουσία και απογοήτευση προς την κεντρική. Με αυτή την ηττοπαθή ψυχολογία δεν υπήρχαν πλέον Ρωμαίοι έτοιμοι να αντιπαραταχθούν στον κατακτητή. Όμως, ουσιαστικά, οι Σελτζούκοι που ίδρυσαν το Σουλτανάτο του Ρουμ ήξεραν πολύ καλά ότι κυβερνούσαν ένα κοιμώμενο γίγαντα. Πάρα τις τρομοκρατικές μεθόδους τους, είδαμε πόσο εύκολο ήταν να μετακυλήσει η εξουσία στους Ρωμαίους με την ανακατάληψη της Νίκαιας με τη βοήθεια των σταυροφόρων πάρα τα 8 χρόνια από την κατάληψη της. Οπότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι Σελτζούκοι ηγεμόνες τελούσαν σε μια κατάσταση συνεχούς φόβου, μια κατάσταση εσωτερικής πολιορκίας που η σύγχρονη ψυχολογία ονομάζει «Νοοτροπία Πολιορκίας» (siege mentality). Καθώς οι Κομνηνοί εδραίωναν την αυτοκρατορία ήταν φυσικό αυτή η νοοτροπία να μεγεθύνεται. Αυτή την νοοτροπία βλέπουμε και στο σημερινό Τουρκικό κράτος ενώ δεν υπάρχει πλέον λόγος να ανησυχεί για οποιαδήποτε απειλή στα σύνορα του και λόγω στρατιωτικής ισχύος και λόγω ισχυρότατων συμμαχιών. Ωστόσο η συστημική αυτή νοοτροπία πολιορκίας συνεχίζεται σαν να μην πέρασε μια μέρα. Βαθιά στο συστημικό ασυνείδητο τους, οι Τούρκοι ηγεμόνες νιώθουν ακόμα ως οι επί ξύλου κρεμάμενοι ληστρικοί σφετεριστές του 11ου αιώνα που συνεχίζουν να τρέμουν την εξέγερση των υπόδουλων πληθυσμών τους και την κατάλυση του επισφαλούς τυραννικού κράτους τους από οποιονδήποτε δυνατό φορέα στην περιοχή τους.
Έτσι όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία άρχισε να παρακμάζει κατά τα μέσα του 16ου αιώνα, αντί να επιδιώξει να ανασυγκροτηθεί και να δώσει προνόμια στις ανήσυχες μάζες, αντιθέτως ξεκίνησε να καταπνίγει τα προοδευτικά κινήματα στο αίμα, να μεγαλώνει τους φόρους με τον θεσμό των κοτζαμπάσηδων και να εκστρατεύει συνεχώς εναντίον των εχθρών της οδηγούμενη σε τραγικές στρατιωτικές αποτυχίες και σε ολοένα και χειρότερη εσωτερική αναταραχή.
Αυτές είναι αντιδράσεις ενός φοβισμένου ζώου που υπεραναπληρώνει την φυσική του αδυναμία απέναντι σε κάποιο δυνατότερο με την ελπίδα να πιάσει η μπλόφα του ότι είναι δυνατός αντίπαλος. Σαν ένα πεκινουά που γαυγίζει σε ένα λυκόσκυλο επειδή το φοβάται. ΄Έτσι και οι Τούρκοι αντιδρούν σαν τους συστημικούς προγόνους τους που έτρεμαν στην ιδέα μιας εσωτερικής επανάστασης ή μιας εξωτερικής εισβολής.
Όμως εδώ χρειάζεται να αναφέρουμε και έναν άλλο παράγοντα. Στη συστημική προσέγγιση της ψυχοθεραπείας, ο Bert Hellinger ξεκινά το πιο σημαντικό βιβλίο του με την αναφορά σε δυο άλλες συνειδήσεις πέρα από την προσωπική μας που έχουμε μέσα μας και μας καθορίζουν ασυνείδητα. Τη συνείδηση του πατέρα μας και αυτήν της μητέρας μας. Ασυνείδητα προσπαθούμε να συμβιβάσουμε και τις τρείς με αποτελέσματα που πολλές φορές να είναι παράδοξα και αυτοκαταστροφικά αν αυτές οι τρεις συνειδήσεις δεν είναι συμβατές και αρμονικές. Μάλιστα οι συνειδήσεις αυτές εκτείνονται βαθιά στο παρελθόν προσπαθώντας να συμπεριλάβουν τις αντίστοιχες προγονικές-ιδιαίτερα αν αυτές περιλαμβάνουν ένα βαθύ προγονικό τραύμα που ζητά επίλυση. Έτσι βλέπουμε σημερινούς απογόνους επιζήσαντων του Ολοκαυτώματος που περνούν βαθιές καταθλίψεις για τραύματα που δεν πενθήθηκαν από τους προγόνους τους και ψυχώσεις που ανακύπτουν όταν έχει υπάρξει κάποιος ενδοοικογενειακός φόνος. Έτσι και οι Τούρκοι είναι απόγονοι εκμουσουλμανισμένων χριστιανικών λαών που εκφοβίστηκαν σε ένα άκρατο ραγιαδισμό προκειμένου να επιβιώσουν.
Οπότε ασυνείδητα πολλοί μπορεί να ενεργούν αυτοκαταστροφικά προσπαθώντας να κατευνάσουν την συνείδηση των προγόνων τους που απαιτούν την εκδίκησή τους πέρα από τον τάφο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Έρντογαν είναι απόγονος της ένδοξης Ποντιακής Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας που άντεξε ακόμα και μετά την άλωση της Βασιλεύουσας. Ίσως το πασίγνωστο Ποντιακό πείσμα να δρα, ασυνείδητα, ακόμα μέσα του.
Βασίλης Φούσκας: Σπάει το αφήγημα! Αυτό που συνέβη από την πρώτη εισβολή στην Κύπρο ήταν μια συγκυβέρνηση Χούντας-Καραμανλής. Το βιβλίο καταλογίζει προδοσία στη Χούντα αλλά και ατολμία από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ήταν περισσότερο νατοϊκός ηγέτης παρά Έλληνας. Είχε μπροστά του σχέδιο «Κ», δηλαδή το σχέδιο για την άμυνα της Κύπρου, τα νόμιμα δικαιώματα για επέμβαση στην Κύπρο. Εκεί οι ΗΠΑ δεν θα άφηναν ποτέ να γίνει πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας. Άφησε να εξελιχθεί η δεύτερη εισβολή. Θα μπορούσε να στείλει τα Phantom F-4, τα υποβρύχια που σταμάτησε ο Αραπάκης, αλλά και μια Μεραρχία. Αν έλεγε ότι θα τα στείλει, οι ΗΠΑ θα σταματούσαν τον δεύτερο Αττίλα. Οι ΗΠΑ ετοίμαζε αερομεταφερόμενη ταξιαρχία σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου, προκειμένου να τον σταματήσουν. Στο τέλος του βιβλίου δίνονται συγκεκριμένα στοιχεία για το πως η Ελλάδα έχει ενδοτική πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Από το 1974 συζητούσαν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Η Ελλάδα είχε ενδοτική θέση.
Αναλύσεις
Καλοστημένη παγίδα για την Τουρκία στη Συρία
Προκλήθηκαν οι Τούρκοι στην Συρία; Τι προοπτικές ανοίγονται και που οδηγούν αυτές;
Μια καλοστημένη παγίδα για την Τουρκία στη Συρία λόγω της μεγαλομανίας του Ερντογάν, συστημικής φοβικότητας και αυτοκαταστροφικής εκπληρούμενης προφητείας.
Προκλήθηκε η Τουρκία στη Συρία; Τι προοπτικές ανοίγονται και που οδηγούν αυτές;
Γράφει ο Μανώλης Σκούληκας*
Αν οι Τούρκοι φανούν πλεονέκτες, και μάλλον θα φανούν, θα έχουν πέσει σε μια καλοστημένη παγίδα που η μεγαλομανία του Έρντογαν και η συστημική φοβικότητά τους δε θα τους αφήσουν να αποφύγουν.
Όταν ο Έρντογαν έλεγε ότι μεσα από την επερχόμενη κρίση η Τουρκία θα εξέλθει με περισσότερα ή με λιγότερα εδάφη, δεν ήταν απλά μια πρόβλεψη αλλά και μια δήλωση στρατηγικής προθέσεως. Καθώς όποιος έχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο στο μυαλό του, τείνει να ερμηνεύει μεσα από αυτό το μέλλον, το οποίο και έχει την τάση να επαληθεύεται, είτε ως νικηφόρο έκδηλο πεπρωμένο είτε ως αυτοκαταστροφική εκπληρούμενη προφητεία.
Η οργάνωση της ισλαμιστικής επίθεσης στη Συρία ήταν μια ενέργεια της Τουρκίας που έγινε σαν αντίδραση στο φόβο μιας Κουρδικής Εθνογέννεσης που θα συγκλόνιζε τα σαθρά αυτοκρατορικά της θεμέλια εκ βάθρων. Αρχικά προσπάθησε να προσεγγίσει πολιτικά τους Κούρδους με κάποιες υποσχέσεις και την διαβόητη κροκοδείλια καλή της θέληση, όμως μια στοχευμένη επίθεση στην αεροδιαστημική της βιομηχανία ήταν αρκετή να αποκαλύψει τον διαχρονικό γενοκτονικό εαυτό της. Οι Κούρδοι που έδρασαν στο χτύπημα έφεραν προηγμένο δυτικό οπλισμό και εφάρμοζαν εξίσου προηγμένες τακτικές μάχης. Ένα το κρατούμενο. Μετα την ψυχολογική χειραγώγηση του Πούτιν το 2022, φαίνεται ότι οι δυτικοί μάλλον συνεχίζουν να δολώνουν τους αντιπάλους τους σε ενέργειες που θα τους παγιδεύσουν. Αν, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα, η Τουρκία ενεργεί φοβικά μέσα από μια «νοοτροπία πολιορκίας», το μόνο που χρειαζόταν ήταν μερικές οιονεί επίσημες προκλήσεις για την ονομασία της Κωνσταντινούπολης και την ίδρυση ευρύτερου Κουρδικού κράτους. Δυο τα κρατούμενα. Αν προσθέσουμε και τους μαζικούς διορισμούς εχθρών της Τουρκίας στην νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, το κλίμα βαραίνει ιδιαίτερα. Τρία τα κρατούμενα.
Απ ότι φαίνεται οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προκάλεσαν την Τουρκία να δράσει προληπτικά για να προλάβει το Κουρδικό ζήτημα. Γιατί όμως και γιατί τώρα;
Ο πόλεμος που διεξάγεται σήμερα στην υφήλιο είναι γύρω από εμπορικούς-ενεργειακούς δρόμους και η Τουρκία είναι ξεκάθαρο εμπόδιο και στην εξόρυξη και διακίνηση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και στη σταθερότητα της περιοχής του IMEC λόγω της υποστήριξης φανατικών ισλαμιστών που αποτελούν κίνδυνο από την Συρία και τη Λιβύη έως την Αίγυπτο και τη Σομαλιλάνδη. Με την υποχώρηση του Ιράν από τον ηγετικό ρόλο των ισλαμιστών στην περιοχή, ανέρχεται η θέση του Κατάρ και της Τουρκίας. Το Κατάρ κατάλαβε «για ποιον χτυπάει η καμπάνα» και εξεδίωξε την ηγεσία της Χαμάς. Η Τουρκία φαίνεται να πιστεύει στις δυνάμεις της και τους φιλοξενεί πλέον αυτή. Άρα παίρνει τη σκυτάλη και στοχοποιεί τον εαυτό της. Όσο ακόμα λοιπόν το Ιράν και τα ενεργούμενά του είναι αποδυναμωμένα, υπάρχει το μικρό χρονικό περιθώριο μιας διπλής ανάσχεσης στη Μέση Ανατολή και ώστε να εξασφαλιστεί ο ΙMEC τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον.
Υπάρχουν λοιπόν δύο περιπτώσεις στο παρόν σενάριο.
Στην πρώτη περίπτωση η Τουρκία συγκρατεί τους τζιχαντιστές της και το μέτωπο σταθεροποιείται χωρίς να αποκοπεί η Δαμασκός από την παραλιακή ζώνη και η κυβέρνηση Άσαντ κρατά τα ηνία έστω και με δυσκολία. Πιθανώς να μειωθεί αυτοβούλως και η σιιτική επιρροή στη Συρία για να σταματήσει να στοχοποιείται το καθεστώς. Η Τουρκία πιθανώς να προσαρτήσει και το καταληφθέν κομμάτι της βορείας Συρίας δήθεν για να προστατεύσει τους πληθυσμούς και να εφαρμόσει τη δική της εκδοχή ισλαμικής «δημοκρατίας που δεν είναι τόσο απεχθής στη Δύση όσο η αντίστοιχη των τζιχαντιστών. Σε αυτήν τη περίπτωση η Τουρκία βγαίνει κερδισμένη και έχει διώξει τους Κούρδους αρκετά μακρύτερα από την Αλεξανδρεττα και τα φράγματα του Ευφράτη, οπότε αποκτά και κάποιο τακτικό πλεονέκτημα στην περιοχή κατά του ΡΚΚ.
Στη δεύτερη περίπτωση, η Τουρκία μεθάει από την επιτυχία της έναντι του σχεδόν ανύπαρκτου Συριακού Στρατού και αποκόπτει την παραλιακή ζώνη από τη Δαμασκό, πιθανώς ανατρέποντας και τον Άσαντ για ένα ισλαμοφασιστικό κράτος με το οποίο έχει κακές σχέσεις και πιθανώς παίρνει και ένα μεγάλο παραλιακό κομμάτι της Συρίας που πιθανότατα περιλαμβάνει και τη Λαττάκεια με τον ρωσικό Ναύσταθμο. Σαφώς οι Ρώσοι δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να αφήσουν την πρόσβασή τους στη Μεσόγειο, οπότε συνεργάζονται είτε με τους ισλαμοφασίστες ή με τους Τούρκους. Η Τουρκία εδώ βγαίνει πολύ ενδυναμωμένη και σαν λογική συνέχεια συνεχίζει το «σερί» της στέλνοντας τους ισλαμιστές μισθοφόρους της στη Λιβύη για να εκμηδενίσει το Χαφτάρ και να εδραιώσει τη φιλοτουρκική κυβέρνηση. Πλέον η Ρωσία δε θα της φέρει αντίρρηση προκειμένου να κρατήσει τη βάση της. Φτάνει η Λιβύη να ενταχθεί στον Κινέζικο Δρόμο του Μεταξιού ή να φιλοξενήσει και ενταχθεί άλλη ρωσική βάση.
Η τελευταία εξέλιξη δεν θα είναι αρεστή στη Δύση καθώς θα δυναμώσει υπέρμετρα η Τουρκία ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή του IMEC ενώ η ύπαρξη ενός τζιχαντιστικού κράτους θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω την ευρύτερη περιοχή και τα κοσμικά αραβικά καθεστώτα.
Οι θηριωδίες που ήδη διαπράττουν οι ισλαμιστές στη Συρία θα βγουν στο φως και η πιθανή συμμαχία τους με τη Ρωσία θα τους δαιμονοποιήσει περαιτέρω, ενώ οι Τούρκοι θα εξομοιωθούν ηθικά με αυτά τα κτήνη ώστε η υποστήριξη των Κούρδων επαναστατών να γίνει εξίσου σημαντική με αυτή των Αφγανών μουτζαχιντίν που πολεμούσαν τους /Ρώσους στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 80.Ενα Κουρδικό κράτος μπορεί να σημάνει και το τέλος του Τουρκικού κρατικού μορφώματος και να αποσταθεροποιήσει την Τουρκία σε απίστευτο βαθμό ώστε να χωριστεί σε περισσότερες από μια κρατικές οντότητες.
Όσον αφορά στους Κούρδους, πρόκειται για μια τεράστια ευκαιρία. Όμως χρειάζεται να μάθουν από την Ιστορία και να εξαλείψουν τους φατριαστές και τους εθνικούς προδότες από τις τάξεις τους, ώστε να μην γίνουν ανούσιες εθνικές οντότητες σαν το Βόρειο Ιράκ, που άγονται και φέρονται από τους δυνατούς γείτονές τους και την μεγάλη δύναμη που τους προστατεύει. Επίσης να οργανωθούν στις ελεύθερες χώρες όπου έχουν καταφύγει για να φτιάξουν ομάδες προπαγάνδας και επιρροής μέσω του διαδικτύου ώστε να αφυπνίσουν τους καταπιεσμένους λαούς της Τουρκίας και να ευαγγελίσουν τη πραγματική δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να αποσταθεροποιήσουν το καθεστώς και να προετοιμάσουν ένα νέο μέλλον, πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο για τους λαούς αυτούς που έχουν καταδυναστευθεί επιώ αιώνες.
Αναλύσεις
Μπούμερανγκ η πρόταση Χριστοδουλίδη
Ποιες είναι οι προοπτικές ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και πιθανοί κίνδυνοι για το Κυπριακό
Με την πρότασή του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παίζει ένα επικίνδυνο πόκερ. Ενδέχεται να μετατραπεί σε μπούμερανγκ και να πλήξει ανεπανόρθωτα την Κύπρο. Διότι, πέραν του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και των Βρετανών είναι και η Ρωσία, η Κίνα, η ΕΕ και άλλοι ισχυροί διεθνείς δρώντες, που δεν θα ήθελαν την Κύπρο ελεγχόμενη από την Τουρκία.
Ποιες είναι οι προοπτικές ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και πιθανοί κίνδυνοι για το Κυπριακό
Γράφει ο Σάββας Ιακωβίδης, Σημερινή
Από την δεκαετία του ’50 η πιθανότητα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ έχει αναφερθεί δεκάδες φορές. Το θέμα επανήλθε ξανά στην επικαιρότητα μετά από αποκαλυπτικές πληροφορίες της Λένας Αργύρη, ανταποκρίτριας της αθηναϊκής «Καθημερινής» στην Ουάσιγκτον. Όπως έγραψε η εφημερίδα (24/11/2024), ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, κατά την πρόσφατη συνάντησή του (30/10/2024), με τον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάιντεν, παρουσίασε ένα «λεπτομερές, καλά μελετημένο σχέδιο, μακροπρόθεσμου προσανατολισμού, για μια ενδεχόμενη μελλοντική ένταξη της Κυπριακής ∆ημοκρατίας στο ΝΑΤΟ, όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν». Το σχέδιο, αποτελούμενο από πολλά αλληλοεξαρτώμενα στάδια, έχει ήδη γίνει ασμένως αποδεκτό από την Ουάσιγκτον, υποστηρίζει η εφημερίδα.
Είναι χαρακτηριστικό, γράφει, ότι, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, στο άκουσμά του το χαρακτήρισε «win-win», προσθέτοντας πως «οι προοπτικές που θα δημιουργούσε μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν τεράστιες». Ο Ν. Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε. Πρώτος στόχος είναι «η θεσμοθέτηση της σχέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή της σε σημαντικό Οργανισμό που θεωρείται προθάλαμος της ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία». Αυτός ο σημαντικός Οργανισμός είναι ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη (PfP). Να σημειώσουμε ότι ο Ν. Αναστασιάδης είχε δεσμευτεί (2013) να εντάξει την Κυπριακή Δημοκρατία στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ως προστάδιο πιθανής ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Για να ενταχθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ, πρέπει να προηγηθεί ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, που είναι παρακλάδι της Συμμαχίας. Οι βασικοί στόχοι του PfP εστιάζονται στους εξής άξονες: >Αμοιβαία Ενίσχυση Ασφάλειας: Δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τις συνεργαζόμενες χώρες. >Προώθηση Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων. >Δημοκρατικός Έλεγχος Στρατού: Υποστήριξη των χωρών στη θέσπιση δημοκρατικών αρχών για την οργάνωση και λειτουργία των ενόπλων δυνάμεών τους. Σε ανάλυσή του (11/10/2022), ο Φοίβος Κλόκκαρης, αντιστράτηγος ε.α., και με αφορμή την άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Κύπρο, υπεδείκνυε ότι η Κυβέρνηση έπρεπε το ταχύτερο να υποβάλει αίτηση ένταξης στον PfP.
«Η ένταξη ενός κράτους στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», έγραφε, «προϋποθέτει υπογραφή συμφωνίας ασφαλείας (security agreement) με το ΝΑΤΟ. Η μη συμμετοχή της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη έχει αρνητικές επιπτώσεις, οι κυριότερες των οποίων είναι: «Υφίσταται περιορισμούς στη συμμετοχή της, στον πυλώνα της ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας) της ΕΕ. Δεν έχει ισότιμη συμμετοχή με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στον πολιτικοστρατιωτικό διάλογο EE-ΝΑΤΟ, για θέματα ασφάλειας που την ενδιαφέρουν.
>Δεν κοινοποιούνται στην Κύπρο διαβαθμισμένες πληροφορίες ΝΑΤΟ για θέματα ασφάλειας, που ενδιαφέρουν την Κύπρο. Είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της ΕΕ, που δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ όταν χρησιμοποιείται υποδομή ΝΑΤΟ, επειδή δεν είναι μέλος τού PfP. >Αποκλείεται η συμμετοχή της Κύπρου σε επιλεγμένα προγράμματα που προσφέρονται από το ΝΑΤΟ στις χώρες τού PfP, επειδή η Κύπρος δεν είναι μέλος του».
Η πρώτη αναφορά για πιθανή ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, όπως αποκάλυψε η εκλεκτή ερευνήτρια-δημοσιογράφος, Φανούλα Αργυρού (23/3/2022), έγινε τον Σεπτέμβριο του 1951, κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Οτάβα του Καναδά. Με την επικείμενη, τότε, ένταξη της Ελλάδος και της Τουρκίας στη Συμμαχία, οι Αμερικανοί, σύμφωνα με βρετανικό έγγραφο (Οκτώβριος 1951), πρότειναν και την ένταξη της υπό βρετανική κατοχή, Κύπρου. Την τελευταία στιγμή αντέδρασαν οι Γάλλοι, οι οποίοι απαίτησαν ένταξη της Τυνησίας, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να αποσύρουν το αίτημά τους. Μετά την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου, έγινε η «Συμφωνία Κυρίων», των Πρωθυπουργών της Ελλάδος και της Τουρκίας, Καραμανλή και Μεντερές. Στην παρ.1 αναφερόταν:
«Η Ελλάς και η Τουρκία θα υποστηρίξουν την είσοδον της Δημοκρατίας της Κύπρου εις το ΝΑΤΟ. Η εγκατάστασις Βάσεων του ΝΑΤΟ εις την νήσον, ως και η σύνθεσις αυτών, εξαρτάται εκ της συμφωνίας των». Ο Μακάριος αρχικά τασσόταν υπέρ στροφής προς την Δύση και ένταξης στο ΝΑΤΟ. Λίγο πριν από την σύγκληση της Διάσκεψης της Ζυρίχης, είχε δηλώσει ότι «ήτο προς το απόλυτον συμφέρον των Κυπρίων το να συμμετάσχη η ανεξάρτητος Κύπρος εις την αμυντικήν συμμαχίαν του ΝΑΤΟ». Η στάση, όμως, της Δύσης και του ΝΑΤΟ έναντι του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ και, αργότερα, κατά την τουρκική εισβολή, προκάλεσε τα αισθήματα των Κυπρίων.
Σήμερα, οι δύο από τις ΝΑΤΟϊκές εγγυήτριες είναι κατοχικές δυνάμεις: Η Τουρκία κατέχει το 37% της Κύπρου και η Βρετανία διατηρεί «κυρίαρχες Βάσεις» και άλλες διευκολύνσεις. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, πιστός συνεχιστής της πολιτικής Αναστασιάδη, έκαμε πλήρη στροφή προς τις ΗΠΑ. Αμερικανοί στρατιωτικοί κατασκευάζουν μεγάλο ελικοδρόμιο στο Μαρί, ενώ φαίνεται να υπάρχουν σχέδια για επέκταση της αεροπορικής βάσης Α. Παπανδρέου στην Πάφο, για μόνιμη στάθμευση αμερικανικών στρατευμάτων. Η Κύπρος αμερικανοποιείται.
Είναι εφικτή πιθανή ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ; Υπό τις παρούσες συνθήκες, όχι. Ο σοβαρότερος λόγος είναι η άρνηση της Τουρκίας. Δεν θα ήθελε επ’ ουδενί υπαγωγή του Αττίλα υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ και ουσιαστικά αναίρεση της κατοχής. Από την άλλη, είναι σίγουρο ότι η Τουρκία θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα και στη Συμμαχία, αν η Κύπρος εντασσόταν σε αυτήν. Ακόμα και αν συναινούσε, είναι σίγουρο ότι θα απαιτούσε σοβαρά, γνωστά ανταλλάγματα στο Κυπριακό. Εξάλλου, οι Βρετανοί θα εκχωρούσαν τις Βάσεις τους στον έλεγχο των Αμερικανών και να χάσουν το τελευταίο προπύργιό τους στη Μέση Ανατολή; Είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, αφού ήδη η Βάση Ακρωτηρίου χρησιμοποιείται από τους Αμερικανούς.
Υπάρχει και μια άλλη, πολύ σημαντική παράμετρος: Ποια θα είναι η πολιτική του νέου Αμερικανού Προέδρου, Τραμπ, έναντι της Τουρκίας και της Ελλάδος; Οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν όπως τα «ήρεμα νερά» στα Ελληνοτουρκικά συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού, σε συνάρτηση προς επίτευξη συμφωνίας στο Παλαιστινιακό και ειρήνευση στη Μ. Ανατολή. Ο στόχος της Ουάσιγκτον είναι όπως επικρατήσει ειρήνη στην Αν. Μεσόγειο, ώστε να αφοσιωθεί απερίσπαστα με τον κινεζικό δράκο και την ρωσική αρκούδα. Με την πρότασή του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παίζει ένα επικίνδυνο πόκερ. Ενδέχεται να μετατραπεί σε μπούμερανγκ και να πλήξει ανεπανόρθωτα την Κύπρο. Διότι, πέραν του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και των Βρετανών είναι και η Ρωσία, η Κίνα, η ΕΕ και άλλοι ισχυροί διεθνείς δρώντες, που δεν θα ήθελαν την Κύπρο ελεγχόμενη από την Τουρκία.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra