Αναλύσεις
Κίνδυνος μεγάλου λιμού! Οι πολεμικές συγκρούσεις προκαλούν πείνα
Η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια αναμένεται να αυξηθεί σε μέγεθος και σοβαρότητα σε 22 χώρες και εδάφη
Εγκαιρες προειδοποιήσεις FAO–WFP για οξεία επισιτιστική ανασφάλεια: προοπτικές Νοεμβρίου 2024 έως Μαΐου 2025
Η νέα έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί για πείνα που προκαλείται από συγκρούσεις και καταστροφική πείνα σε 5 μεγάλα hotspots παράλληλα με την επικείμενη κλιματική απειλή La Niña σε άλλες
Γράφει ο Γιάννης Πεγειώτης
Η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια πρόκειται να αυξηθεί τόσο σε μέγεθος όσο και σε βαρύτητα σε 22 χώρες και εδάφη, σύμφωνα με μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Η έκθεση προειδοποιεί ότι η εξάπλωση των συγκρούσεων, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή – σε συνδυασμό με κλιματικούς και οικονομικούς στρεσογόνους παράγοντες – ωθεί εκατομμύρια ανθρώπους στο χείλος του γκρεμού. Η έκθεση επισημαίνει τις περιφερειακές επιπτώσεις από την κρίση στη Γάζα που οδήγησε τον Λίβανο να βυθίζεται σε σύγκρουση και προειδοποιεί ότι το καιρικό μοτίβο La Niña θα μπορούσε να επηρεάσει τα κλίματα μέχρι τον Μάρτιο του 2025, απειλώντας τα εύθραυστα συστήματα τροφίμων σε ήδη ευάλωτες περιοχές.
Η έκθεση εφιστά την προσοχή στον λιμό στον καταυλισμό Zamzam στο Βόρειο Νταρφούρ και στον κίνδυνο λιμού σε άλλες περιοχές του Σουδάν, στον διαρκή κίνδυνο λιμού στην Παλαιστίνη (Λωρίδα της Γάζας) και στα καταστροφικά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας στην Αϊτή, το Μάλι και το Νότιο Σουδάν. Προειδοποιεί ότι χωρίς άμεση ανθρωπιστική δράση και συντονισμένες προσπάθειες για να ξεπεραστούν οι σοβαροί περιορισμοί πρόσβασης και να επιλυθούν οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις, είναι πιθανό να υπάρξει περαιτέρω πείνα και θάνατος.
«Hunger Hotspots – FAO–WFP έγκαιρες προειδοποιήσεις για την οξεία επισιτιστική ανασφάλεια», που εκδόθηκαν σήμερα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP), καλεί για επείγουσα ανθρωπιστική δράση για να σωθούν ζωές και τα μέσα διαβίωσης και την πρόληψη της πείνας και του θανάτου σε hotspots όπου η οξεία πείνα διατρέχει υψηλό κίνδυνο επιδείνωσης μεταξύ Νοεμβρίου 2024 και Μαΐου 2025.
Συνολικά, 22 χώρες/εδάφη ταξινομούνται ως «εστίες πείνας», όπου τα υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω λόγω του συνδυασμού συγκρούσεων, οικονομικής αστάθειας και κλιματικών σοκ κατά την προοπτική περίοδο. Χωρίς άμεση παρέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης χρηματοδότησης για επισιτιστική και βιοποριστική βοήθεια, εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη άνθρωποι αναμένεται να αντιμετωπίσουν την πείνα τους επόμενους μήνες.
«Η κατάσταση στις πέντε εστίες πείνας που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι καταστροφική. Οι άνθρωποι βιώνουν ακραία έλλειψη τροφής και αντιμετωπίζουν πρωτοφανή διαρκή πείνα που τροφοδοτείται από κλιμακούμενες συγκρούσεις, κλιματικές κρίσεις και οικονομικούς κλυδωνισμούς. Εάν θέλουμε να σώσουμε ζωές και να αποτρέψουμε την οξεία πείνα και τον υποσιτισμό, χρειαζόμαστε επειγόντως μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και να αποκαταστήσουμε την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας, συμπεριλαμβανομένης της επανενεργοποίησης της τοπικής παραγωγής τροφίμων. Αλλά αυτό μόνο δεν αρκεί. χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμη σταθερότητα και επισιτιστική ασφάλεια. Η ειρήνη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επισιτιστική ασφάλεια. Χωρίς ειρήνη και σταθερότητα, οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τρόφιμα, να θερίσουν ή να διατηρήσουν τα προς το ζην. Η πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα δεν είναι απλώς μια βασική ανάγκη – είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», δήλωσε ο QU Dongyu, Γενικός Διευθυντής του FAO.
«Σε όλο τον κόσμο, οι συγκρούσεις κλιμακώνονται, η οικονομική αστάθεια αυξάνεται και οι κλιματικές καταστροφές γίνονται ο νέος κανόνας. Με πιο αποτελεσματική πολιτική και οικονομική υποστήριξη, οι ανθρωπιστές μπορούν και θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν δοκιμασμένες και επεκτάσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση της πείνας και τη μείωση των αναγκών μακροπρόθεσμα», δήλωσε η Cindy McCain, Εκτελεστική Διευθύντρια του WFP.
«Είναι καιρός για τους παγκόσμιους ηγέτες να ενταχθούν και να συνεργαστούν μαζί μας για να προσεγγίσουμε τα εκατομμύρια των ανθρώπων που κινδυνεύουν από πείνα – δίνοντας διπλωματικές λύσεις σε συγκρούσεις, χρησιμοποιώντας την επιρροή τους για να επιτρέψουν στους ανθρωπιστές να εργαστούν με ασφάλεια και κινητοποιώντας τους πόρους και τις συνεργασίες που απαιτούνται για να σταματήσει η παγκόσμια η πείνα στα ίχνη της», πρόσθεσε ο διευθυντής Μακέιν.
Οι επιπτώσεις του καιρού La Niña, που αναμένεται να επηρεάσει τα παγκόσμια κλίματα από τον Νοέμβριο του 2024 έως τον Μάρτιο του 2025, αναμένεται να επιδεινώσουν περαιτέρω ορισμένες από τις επισιτιστικές κρίσεις. Ενώ ορισμένες περιοχές μπορεί να επωφεληθούν από τις βελτιωμένες γεωργικές συνθήκες, η La Niña είναι πιθανό να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες σε χώρες όπως η Νιγηρία και το Νότιο Σουδάν, ενώ δυνητικά θα συμβάλει σε ξηρές συνθήκες στη Σομαλία, την Κένυα και την Αιθιοπία. Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν τα ήδη εύθραυστα συστήματα τροφίμων, θέτοντας εκατομμύρια σε κίνδυνο πείνας.
Η έκθεση τονίζει ότι η έγκαιρη, στοχευμένη δράση είναι απαραίτητη για την πρόληψη της περαιτέρω επιδείνωσης της κρίσης και την αποτροπή της μαζικής θνησιμότητας που σχετίζεται με την πείνα. Ο FAO και το WFP προτρέπουν τους παγκόσμιους ηγέτες να δώσουν προτεραιότητα στην επίλυση συγκρούσεων, στην οικονομική υποστήριξη και στα μέτρα προσαρμογής του κλίματος για την προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών από τα όρια του λιμού.
Βασικά ευρήματα
Σύμφωνα με την έκθεση, η Παλαιστίνη, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, η Αϊτή και το Μάλι παραμένουν στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού και απαιτούν την πιο επείγουσα προσοχή. Η σύγκρουση είναι ο κύριος μοχλός της πείνας σε όλους αυτούς τους τομείς. Όλα τα hotspots της μεγαλύτερης ανησυχίας έχουν κοινότητες που ήδη αντιμετωπίζουν ή κινδυνεύουν από λιμό ή αντιμετωπίζουν καταστροφικές συνθήκες οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας.
Το Τσαντ, ο Λίβανος, η Μιανμάρ, η Μοζαμβίκη, η Νιγηρία, η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας και η Υεμένη αποτελούν εστίες μεγάλης ανησυχίας, με μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κρίσιμη οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, σε συνδυασμό με επιδείνωση των οδηγών που αναμένεται να εντείνουν περαιτέρω τις απειλητικές για τη ζωή συνθήκες στην τους επόμενους μήνες.
Από την προηγούμενη έκδοση της έκθεσης Hunger Hotspots (Ιούνιος 2024), η Κένυα, το Λεσότο, η Ναμίμπια και ο Νίγηρας έχουν ενταχθεί στη λίστα των κέντρων πείνας, μαζί με την Μπουρκίνα Φάσο, την Αιθιοπία, το Μαλάουι, τη Σομαλία, τη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε, όπου η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να επιδεινωθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της προοπτικής περιόδου.
Η έκθεση Hunger Hotspots προσδιορίζει περιοχές όπου η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της προοπτικής περιόδου. Τα hotspots καθορίζονται μέσω ανάλυσης που κοιτάζει προς το μέλλον και επιλέγονται μέσω μιας διαδικασίας συναίνεσης στην οποία συμμετέχουν επιτόπιες και τεχνικές ομάδες FAO και WFP, μαζί με αναλυτές που ειδικεύονται σε συγκρούσεις, οικονομικούς κινδύνους και φυσικούς κινδύνους.
Η έκθεση αποτελεί μέρος μιας σειράς αναλυτικών προϊόντων που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ που παράγονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Δικτύου κατά των Κρίσεων Τροφίμων , για την ενίσχυση και τον συντονισμό της δημιουργίας και της ανταλλαγής πληροφοριών και αναλύσεων βασισμένων σε στοιχεία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση επισιτιστικών κρίσεων.
Αυτή η σειρά περιλαμβάνει επίσης την πρόσφατα δημοσιευμένη Παγκόσμια Έκθεση 2024 για τις επισιτιστικές κρίσεις , η οποία εξετάζει αναδρομικά τα επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας το 2023, σε συμπλήρωμα των Hotspots Hunger που είναι μια μακροπρόθεσμη ανάλυση έγκαιρης προειδοποίησης που παρέχει στους λήπτες αποφάσεων πληροφορίες για προγραμματισμό και κατανομή πόρων.
Αναλύσεις
Σιωπηρή παράδοση! Και η Κάσος κείται μακράν
Δυστυχῶς παγώνουν ὅλα. Λόγοι ἐθνικῆς συνείδησης καί δημοσιογραφικοῦ ἀπορρήτου δέν μᾶς ἐπιτρέπουν νά ἀποκαλύψουμε πώς 30 ἑλληνικές βραχονησῖδες πού θά μποροῦσαν νά ἔχουν ΑΟΖ καί ὑφαλοκρηπῖδα στό πλαίσιο ἄλλου ἔργου ἠλεκτρικῆς διασυνδέσεως ἐγκαταλείφθηκαν στό ἔλεος τοῦ Θεοῦ καί ἡ εὐκαιρία χάθηκε. Ἀρνούμαστε νά δώσουμε χαρά στούς ἀπέναντι.
Ἄλλη μία γκρίζα ζώνη προστίθεται στήν μακρά ἁλυσίδα τῶν διολισθήσεων
Γράφει ο Μανώλης Κοττάκη, ΕΣΤΙΑ
OTAN ὁ Πρόεδρος Ἐρντογάν στάθηκε μπροστά ἀπό ἕνα σκάφος τοῦ τουρκικοῦ πολεμικοῦ ναυτικοῦ καί ἐξεφώνησε γιά πρώτη φορά τό δόγμα τῆς «γαλάζιας πατρίδας», ἀξιωματοῦχοι τῆς κυβερνήσεως τοῦ διαβεβαίωσαν Ἕλληνες διαμαρτυρόμενους διπλωμάτες ὅτι δέν «κατάλαβε» τί ἀκριβῶς εἶπε καί ὅτι δέν συντρέχει κανένας λόγος ἀνησυχίας.
Πρέπει νά ἦσαν πάρα πολύ πειστικοί γιατί ἡ ἑλληνική πολιτική ἡγεσία καί ἡ γραφειοκρατία περιέπεσaν σέ κατάσταση μακρᾶς νιρβάνας ἐφησυχασμοῦ. Λίγους μῆνες ἀργότερα τό δόγμα τῆς «γαλάζιας πατρίδας» ἦταν καί ἐπισήμως τό νέο ἀφήγημα τοῦ τουρκικοῦ ἀναθεωρητισμοῦ. Ἐμπράκτως. Μέ τό τουρκολιβυκό μνημόνιο. Σέ σημεῖο πού ἐνετάχθη στήν διδακτέα ὕλη τῶν σχολικῶν βιβλίων τῆς γείτονος.
Ὅταν τό περασμένο καλοκαίρι τέσσερα τουρκικά πολεμικά φρεγάτες, κανονιοφόροι καί πλοῖα τῆς ἀκτοφυλακῆς ἔθεσαν φραγμό στήν πορεία τοῦ ἰταλικοῦ ἐρευνητικοῦ σέ διεθνῆ ὕδατα ἐντός ὁριοθετημένης ἑλληνικῆς ΑΟΖ, οἱ διπλωμάτες μας θέλησαν νά διαμαρτυρηθοῦν στούς ὁμολόγους τους. Ἀλλά ἡ δικαιολογία πού τούς ἐδόθη ἦταν πανομοιότυπος μέ τήν περίπτωση τῆς «γαλάζιας πατρίδας». Τό παλάτι δέν «γνώριζε» γιά τήν κλιμάκωση, καί γι’ αὐτό δέν πρέπει νά κλιμακώσουμε καί ἐμεῖς.
Κοινῶς: τό «δούλεμα» πήγαινε σύννεφο. Οἱ γείτονες βεβαίως τήν δουλειά τους ἔκαναν. Κανείς δέν μπορεῖ νά τούς κατηγορήσει γι’ αὐτό. Τό ζήτημα εἶναι γιατί εἴμαστε τόσο εὐήθεις ἐμεῖς.
Ἕξι σχεδόν μῆνες μετά τό πρῶτο ἐπεισόδιο τῆς Κάσου, τήν ὑπογραφή τῆς ἀναθεωρημένης συμφωνίας ἠλεκτρικῆς διασυνδέσεως Ἑλλάδος καί Κύπρου, τόν διάλογο πού εἶχαν γιά τό θέμα αὐτό στήν Ἀθήνα ὁ Ἕλλην καί ὁ Τοῦρκος Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν, φαίνεται ὅτι ἡ κατάσταση μονιμοποιεῖται. Τό σχέδιο γιά τήν διασύνδεση παραπέμπεται στίς ἑλληνικές καλένδες, τά τουρκικά πολεμικά ἐπέστρεψαν στήν περιοχή καί ἔκαναν ἀνενόχλητα ἐπίδειξη σημαίας σέ περιοχή «δικαιοδοσίας» τους, ἐνῷ τό ἰταλικό ἐρευνητικό δέν «ξανανοίχτηκε» ποτέ ξανά στά διεθνῆ ὕδατα ἐντός τῆς νόμιμης ἑλληνικῆς ΑΟΖ. Εἶναι θέμα χρόνου νά ἐγκαταλείψει τό ἔργο ἡ γαλλική ἑταιρεία πού πιέζει τίς δύο κυβερνήσεις γιά τήν προμήθεια τοῦ καλωδίου. Εἶναι θέμα χρόνου νά πληρώσουν Ἑλλάς καί Κύπρος τίς τσουχτερές ἐγγυήσεις στούς Γάλλους ὅταν θά καταπέσουν οἱ σχετικές ρῆτρες. Τό γεωπολιτικό ρίσκο ὅπως ὀνομάστηκαν οἱ ἀπειλές πολέμου τῆς Τουρκίας γιά τήν Κάσο εἶναι ἐδῶ.
Ἄλλη μία γκρίζα ζώνη προστίθεται στήν μακρά ἁλυσίδα τῶν διολισθήσεων.
- Ἡ πρώτη εἶναι ἡ θέση «Μπάμπουρας» στά ὕδατα ἀνατολικά τῆς Θάσου. Τό 1987, ἐπί ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δέν κάναμε ἔρευνα ἐκεῖ μετά τήν ἐθνικοποίηση τοῦ Πρίνου καί τήν ἐκδίωξη τῆς Καναδικῆς Κοινοπραξίας Denison.
- Ἡ δεύτερη εἶναι στά Ἴμια. Τό 1996. Πάλι ἐπί ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δέν καταφέραμε νά ἀνακτήσουμε τήν κυριαρχία τους μετά τήν ἀπόβαση ἀνδρῶν τῶν τουρκικῶν ἐνόπλων δυνάμεων στό ἀνατολικό τους τμῆμα.
- Ἡ τρίτη ἦταν ἡ κρίση τοῦ «Ὀρούς Ρέιτς» τό 2020. Ἐπί ΝΔ. Τότε πού ἐγκαταλείψαμε ἐπισήμως τά 12 μίλια μέ δηλώσεις τοῦ νῦν Ὑπουργοῦ Ἐξωτερικῶν καί ἐπιτρέψαμε σέ τουρκικά πολεμικά νά φτάσουν ἔξω ἀπό τό Καστελλόριζο, ἐντός τῶν χωρικῶν ὑδάτων, τῶν 6 μιλίων.
- Ἡ τέταρτη ἦταν τήν περασμένη Ἄνοιξη στήν Σύνοδο τῶν Ὠκεανῶν στήν Ἀθήνα. Τό ἀρχικό σχέδιο γιά τήν χωροθέτηση ἑλληνικῶν θαλάσσιων περιβαλλοντικῶν πάρκων σέ διεθνῆ ὕδατα ἀνακλήθηκε ἀμέσως μετά τίς τουρκικές διαμαρτυρίες. Ὁ ἀναθεωρηθείς χάρτης χωροθετεῖ τά πάρκα ἐντός τῶν 6 μιλίων. Ἐπί ΝΔ.
- Ἡ πέμπτη στόν κρίκο τῆς ἁλυσίδας μέχρι τήν ἑπομένη περίπτωση εἶναι ἡ Κάσος. Μετά τό ἐπεισόδιο τοῦ Ἰουλίου, δέν καταφέραμε νά πᾶμε ποτέ ξανά γιά ἔρευνα μέσα σέ καταδική μας περιοχή…
Τά ὅσα ἀποκαλύπτονται ἀπό προχθές ὅτι τό ἔργο ἀναβάλλεται γιατί θεωρεῖται «μονομερής» ἐνέργεια, ἀποτελοῦν τήν ταφόπλακα τῶν ἑλληνικῶν σχεδιασμῶν.
Ἀποτελοῦν τήν ἐπικύρωση μέ ἑλληνοκυπριακή βούλα τοῦ δόγματος Γκιουλέρ «τίποτε χωρίς τήν ἄδεια τῆς Τουρκίας στό Αἰγαῖο καί τήν Μεσόγειο».
Τό νά γράψουμε ὅτι τά ἀποκαλύψαμε ὅλα αὐτά τόν Ἰούλιο καί τόν Αὔγουστο, ὅτι προβλέψαμε πώς ἡ Κάσος θά εἶναι τά νέα Ἴμια καί πώς δικαιωνόμαστε παρά τούς λιβέλλους πού ἐξαπέλυσε ἐναντίον μας τό ΥΠΕΞ, τό θεωροῦμε ἐντελῶς περιττό! Καί τί ἔγινε; Δέν θέλουμε νά δικαιωνόμαστε. Σέ τέτοια θέματα εὐχόμαστε νά διαψευδόμαστε. Βαθιά μέσα μας προσευχόμασταν νά κάνουμε λάθος στίς ἐκτιμήσεις μας καί νά κάνει τό ἰταλικό τίς ἔρευνες μέσα στήν περιοχή μας.
Δυστυχῶς, δέν ἔγινε ἔτσι. Δυστυχῶς παγώνουν ὅλα. Λόγοι ἐθνικῆς συνείδησης καί δημοσιογραφικοῦ ἀπορρήτου δέν μᾶς ἐπιτρέπουν νά ἀποκαλύψουμε πώς 30 ἑλληνικές βραχονησῖδες πού θά μποροῦσαν νά ἔχουν ΑΟΖ καί ὑφαλοκρηπῖδα στό πλαίσιο ἄλλου ἔργου ἠλεκτρικῆς διασυνδέσεως ἐγκαταλείφθηκαν στό ἔλεος τοῦ Θεοῦ καί ἡ εὐκαιρία χάθηκε. Ἀρνούμαστε νά δώσουμε χαρά στούς ἀπέναντι.
Ἡ κατάσταση εἶναι πλέον ξεκάθαρη ἄλλως τε. Ἡ παράδοση συντελεῖται καί εἶναι σιωπηρά! Ἡ Κάσος κεῖται πολύ μακράν τῶν Ἀθηνῶν γιά νά συνειδητοποιηθεῖ ἀπό ἕναν ἐξαθλιωμένο πληθυσμό –πού ἔχει ἄλλες προτεραιότητες– τό συντελεσθέν ἔγκλημα, ἀλλά ἡ μαύρη ἀλήθεια εἶναι αὐτή. Εἰς ὅ,τι ἀφορᾶ τό Ἀρχιπέλαγος, μεταβαλλόμαστε σέ χώρα περιορισμένης κυριαρχίας. Καί τό χειρότερο ἀπό ὅλα; Σκύβουμε καί συμβιβαζόμαστε. Δέν μᾶς ξενίζει ἡ νέα κατάσταση. Κάποιοι τήν ἀπολαμβάνουν κιόλας…
Αναλύσεις
Οι τέσσερις φάσεις της Hay’at Tahrir al Sham
Γράφει ο Βαγγέλης Μπαχάρ Μούσα
H ΗΤS έχει περάσει από πολλές φάσεις που επιτρέπουν στα μέλη της να επανεξετάσουν τη συμμετοχή τους.
Η πρώτη φάση (2012-2013), κατά την οποίαν δραστηριοποιήθηκε με την επωνυμία Jabhat al-Nusra, δημιουργήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος Daesh.
Η δεύτερη φάση (2013-2016), κατά την οποίαν το Μέτωπο Αλ Νούσρα (Jabhat al-Nusra) χωρίστηκε από το ISIS – Daesh και ο αρχηγός του δήλωσε πίστη στην Αλ Κάιντα.
Η τρίτη φάση (2016-2017), κατά την οποίαν η Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα φαινομενικά διέκοψε τους δεσμούς της με την Αλ Κάιντα, στη συνέχεια σχημάτισε στρατιωτική συμμαχία με άλλες τοπικές φατρίες και πήρε το όνομα Τζαμπχάτ Φατάχ αλ-Σαμ.
Η τέταρτη φάση (2017-σήμερα), στην οποίαν η Jabhat Fateh al-Sham χωρίστηκε από την Al-Qaeda και συγχωνεύθηκε με άλλες τοπικές φατρίες με το όνομα Hay’at Tahrir al-Sham.
Αναλύσεις
Τα δύο σενάρια για τη Συρία και η παγίδα για την Τουρκία
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Πέμπτης 6 Δεκεμβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 5ης Δεκεμβρίου 2024
1. Η πορεία των ελληνοτουρκικών
2. Κύπρος: Ο “σιδηρούς θόλος” πόνεσε την Τουρκία 24:40
3. Τα δύο σενάρια για τη Συρία και η παγίδα για την Τουρκία 32:10
4. Ισραήλ: Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα 54:20
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra