Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Κυβερνοηλεκτρομαγνητικές επιχειρήσεις

Αυτές περιλαμβάνουν τις επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο, τη διαχείριση του Η/Μ φάσματος και τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο(ΗΠ).

Δημοσιεύτηκε στις

Οι κινητικές επιχειρήσεις υποστηρίζονται από Κυβερνο-Ηλεκτρομαγνητικές επιχειρήσεις για την επίτευξη των εκάστοτε στόχων σε τακτικό-επιχειρησιακό-στρατηγικό επίπεδο.

Αυτές περιλαμβάνουν τις επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο, τη διαχείριση του Η/Μ φάσματος και τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο(ΗΠ).

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσιρίδης

Οι προηγμένες τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, μεταξύ των οποίων η Τεχνητή Νοημοσύνη, επηρεάζουν όσο ποτέ άλλοτε, την τεχνολογία των οπλικών συστημάτων αλλά και την στρατηγική χρησιμοποίησής τους, προσδιορίζοντας εκ νέου τη φύση της στρατιωτικής ισχύος και κατά συνέπεια και τη φύση της γεωπολιτικής ισχύος.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις διεξάγονται σήμερα σε ένα πεδίο μάχης στο οποίο κάθε είδους δεδομένα μεταφέρονται με υψηλές ταχύτητες για να συνδέσουν αισθητήρες, οπλικά συστήματα, κέντρα λήψεως αποφάσεων, το σύνολο των αναπτυγμένων δυνάμεων και κάθε είδους «πλατφορμών μάχης», που δραστηριοποιούνται σε όλες τις φυσικές διαστάσεις, σε ξηρά, θάλασσα, διάστημα και λειτουργούν στο Ηλεκτρομαγνητικό ( Η/Μ) Φάσμα.

Σε αυτό το πεδίο μάχης οι κινητικές επιχειρήσεις υποστηρίζονται από Κυβερνο-Ηλεκτρομαγνητικές επιχειρήσεις για την επίτευξη των εκάστοτε στόχων σε τακτικό-επιχειρησιακό-στρατηγικό επίπεδο. Αυτές περιλαμβάνουν τις επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο, τη διαχείριση του Η/Μ φάσματος και τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο(ΗΠ).

Οι επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο και ο ΗΠ, είναι αλληλοεξαρτώμενες, συμπληρωματικές, στοχεύουν στην εκτέλεση παρόμοιων επιχειρησιακών λειτουργιών ώστε να περιορίζουν στον αντίπαλο να χρησιμοποιεί το Κυβερνο-Ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον και ταυτόχρονα να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη χρήση του από τίς φίλιες δυνάμεις και συστήματα, απαιτούν μεταξύ των άλλων και την εφαρμογή των τεχνολογιών της ΤΧΝ, της κβαντικής υπολογιστικής, για την ταχεία διαχείριση-επεξεργασία-ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων και ως εκ τούτου πρέπει να συνδυάζονται να συγχρονίζονται και να υποστηρίζουν τις Μulti-Domain επιχειρήσεις ώστε να επιτυγχάνουν το επιχειρησιακό πλεονέκτημα στο πεδίο.

Σε κάθε περίπτωση η κατανόηση του Κυβερνο-Ηλεκτρομαγνητικού περιβάλλοντος και εν συνεχεία ο έγκαιρος καθορισμός των τακτικών και διαδικασιών, και η ενσωμάτωση τους στο δόγμα επιχειρήσεων, αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή διεξαγωγή των Κυβερνο-Ηλεκτρομαγνητικών επιχειρήσεων και την απόκτηση πληροφοριακής υπεροχής στο πεδίο.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Δένδιας: “Ξοδεύουμε 3,5% του ΑΕΠ μας επειδή αντιμετωπίζουμε απειλή από γείτονες όπως η Τουρκία”

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε στη γεωγραφική θέση του Λουξεμβούργου και να είμαστε ασφαλείς παντού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στο Forum της International Democracy Union (IDU) στην Ουάσιγκτον στη συζήτηση με θέμα “The Future of Governance: International Security in an Age of Nationalism”, συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας.

Με ανάρτηση στο Χ, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι συμμετείχαν, επίσης, η πρώην Πρόεδρος της Κροατίας Kolinda Grabar-Kitarović και ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο πρόεδρος του Ιnternational Republican Institute Dr. Dan Twining.

Το IDU, με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Χ, αναφέρει ότι το πρώτο πάνελ, στο οποίο συμμετείχε ο κ. Δένδιας, εστίασε σε ζητήματα διεθνούς ασφάλειας και οι ομιλητές τόνισαν ότι πρέπει να προτάσσονται «η δύναμη και το θάρρος έναντι του κατευνασμού στην αντιμετώπιση αυταρχικών απειλών, ανεξάρτητα από το πού στον κόσμο εγείρονται αυτές οι απειλές».

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε στη γεωγραφική θέση του Λουξεμβούργου και να είμαστε ασφαλείς παντού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας.

«Το τελευταίο πράγμα», είπε, «που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να συμφωνήσουμε σε κάθε είδους κατευνασμό».

«Αυτό που πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι είναι να υποστηρίξουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Να μην αποδεχθούμε αλλαγές με τη βία. Να μην αποδεχθούμε την τρομοκρατία ως τρόπο αλλαγής του κόσμου» υποστήριξε ο κ. Δένδιας.

Για τις αμυντικές δαπάνες, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ξοδεύει 3% με 3,5% του ΑΕΠ για την ‘Αμυνα».

«Αυτό το κάνουμε όχι μόνο γιατί είμαστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ αλλά και γιατί αντιμετωπίζουμε απειλή από τους γείτονές μας, την Τουρκία» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Το «success story» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας συνεχίζεται

Το «άλμα» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αποφέρει συνάλλαγμα και επιρροή

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το «success story» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας συνεχίζεται, καθώς τρεις μεγάλες τουρκικές αμυντικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας φιγουράρουν και πάλι στη λίστα των 100 μεγαλύτερων αμυντικών βιομηχανιών του κόσμου, σύμφωνα με τον νέο κατάλογο του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI), παρουσιάζοντας μάλιστα μεγάλη αύξηση κερδών από εξαγωγές.

Το «άλμα» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αποφέρει συνάλλαγμα και επιρροή

Γράφει ο Νίκος Μελέτης, Liberal.gr

Οι εταιρείες Aselsan, Baykar και Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ) βελτίωσαν τα έσοδά τους κατά 24% και τα συνολικά έσοδά τους έφτασαν το 2023 τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας μάλιστα τη θέση τους στις εξαγωγές αμυντικού υλικού.

Η έκθεση του SIPRI επιβεβαιώνει και δικαιώνει τον μακροχρόνιο σχεδιασμό της κυβέρνησης του ΑΚΡ και του ίδιου του Τ. Ερντογάν για το κτίσιμο μιας εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η οποία θα οδηγήσει σε αυτάρκεια την Τουρκία, και πέραν αυτού θα της δώσει τη δυνατότητα για εξυπηρέτηση και των επιδιώξεων της εξωτερικής πολιτικής της μέσω των εξαγωγών σε χώρες που βρίσκονται σε περιοχές κρίσεων. Είναι χαρακτηριστική η εξαγωγή τουρκικών αμυντικών συστημάτων, κυρίως των Bayraktar, στην Ουκρανία αλλά και στην Κεντρική και Ανατολική Αφρική.

Η Baykar, η οποία έχει γίνει γνωστή για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανέβηκε από την 79η θέση το 2022 στην 69η το 2023 με έσοδα 1,9 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων το 90% προέρχεται από πωλήσεις υλικού στο εξωτερικό. Η Baykar ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Τ. Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, και ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναδειχθεί στον καλύτερο «πρεσβευτή» της εταιρείας στο εξωτερικό, καθώς σε κάθε επίσκεψή του, ειδικά σε χώρες της Αφρικής, επιδιώκει συμφωνίες για την αγορά των UAV της Baykar.

Η Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ) ανέβηκε από την 88η θέση το 2022 στην 78η το 2023, σημειώνοντας αύξηση εσόδων κατά 45%, φθάνοντας τα 1,7 δισ. δολάρια σε πωλήσεις, με το 31% να προέρχεται από εξαγωγές.

Όσο για την Aselsan, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή αμυντικών ηλεκτρονικών στην Τουρκία, μετακινήθηκε από την 56η στην 54η θέση με αύξηση εσόδων κατά 12%, φθάνοντας τα 2,4 δισ. δολάρια από πωλήσεις που αφορούν κυρίως τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η τάση αυτή συνεχίζεται και το 2024, καθώς σύμφωνα με τον Χαλούκ Γκιουργκούν, επικεφαλής της προεδρίας της αμυντικής βιομηχανίας (SSK), οι εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής και αεροπορικής βιομηχανίας έφτασαν στους πρώτους 11 μήνες του 2024 τα 5,761 δισ. δολάρια, με αύξηση 19,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Οι επιδόσεις της Τουρκίας στην παραγωγή και ολοένα μεγαλύτερη εξέλιξη των UAV έχουν μετατραπεί σε ένα ισχυρό εργαλείο χρηματοδότησης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και εργαλείο άσκησης επιρροής στο εξωτερικό, καθώς σύμφωνα με τα τουρκικά στοιχεία, οι τουρκικές εταιρείες εξάγουν προϊόντα σε σχεδόν 178 χώρες.

Τα Bayraktar, μικρότερα drones αλλά και άλλου είδους εξοπλισμοί (τεθωρακισμένα οχήματα, ελαφρά όπλα, οχήματα εκκαθάρισης ναρκών κ.α.) έχουν αποτελέσει τον καλύτερο «πρεσβευτή» της Τουρκίας στην Κεντρική και Ανατολική Αφρική, περιοχή η οποία βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Νίγηρας, Σομαλία, Αιθιοπία είναι από τις πρώτες χώρες που δοκίμασαν τα τουρκικά UAV και σε συνθήκες μάχης, και ακολούθησαν κατόπιν και άλλες χώρες όπως η Μπουργκίνα Φάσο, το Μάλι, η Νιγηρία, η Κένυα, το Μαρόκο και φυσικά η Λιβύη.

Στους «πελάτες» της Τουρκίας περιλαμβάνονται το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, το Τουρκμενιστάν, και από τις ευρωπαϊκές χώρες η Πολωνία και η Κροατία. Κορυφαίος «πελάτης» της Τουρκίας, όμως, είναι η Ουκρανία, όπου τα Bayraktar είχαν εντυπωσιακές αποδόσεις εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, κυρίως εναντίον των ρωσικών τεθωρακισμένων

Η Τουρκία μέσω των πωλήσεων αμυντικού υλικού έχει δημιουργήσει δεσμούς με τις χώρες της Αφρικής συνάπτοντας συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας και συμφωνίες εκπαίδευσης των στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών αυτών διευρύνοντας έτσι και την πολιτική επιρροή της και το στρατιωτικό αποτύπωμα σε κρίσιμες περιοχές της Μαύρης Ηπείρου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Μήνυμα στους τζιχαντιστές από Ρωσία! Δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου στην Ανατολική Μεσόγειο

Το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συσσωρεύτηκαν στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου για να προετοιμαστούν για τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό εκτόξευσε υπερηχητικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια ασκήσεων στη Μεσόγειο Θάλασσα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 3 Δεκεμβρίου.

Οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά πραγματοποιήθηκαν εν μέσω μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσης υπό την ηγεσία της Hay’at Tahrir al-Sham που συνδέεται με την Αλ Κάιντα στα βορειοδυτικά της Συρίας, το κύριο σημείο πρόσβασης της Ρωσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Στο πλαίσιο των ασκήσεων, οι φρεγάτες Admiral Gorshkov και Admiral Golovko εκτόξευσαν υπερηχητικούς πυραύλους Tsirkon και το πετρελαιοηλεκτρικό υποβρύχιο Novorossiysk εκτόξευσε πύραυλο κρουαζιέρας Kalibr σε ναυτικό στόχο, ανέφερε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση, προσθέτοντας ότι ένα παράκτιο πυραυλικό σύστημα Bastion εκτόξευσε πύραυλο κρουζ Oniks από καθορισμένη περιοχή στην ακτή της Μεσόγειος Θάλασσα.

«Όλοι οι στόχοι που είχαν δοθεί εξαλείφθηκαν με απευθείας χτυπήματα», συνέχισε το υπουργείο.

Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται από 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2024 σύμφωνα με το σχέδιο μάχης εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπό την επίβλεψη του Αρχηγού του Ρωσικού Ναυτικού Ναυάρχου Aleksandr Moiseyev.

Το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συσσωρεύτηκαν στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου για να προετοιμαστούν για τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

«Ομάδες επιθετικών και ανθυποβρυχιακών δυνάμεων παντός όπλου που έχουν σχηματιστεί υφίστανται ζωντανά πυρά πυραύλων, πυροβολικού και τορπιλών, καθώς και πρακτικά αναπτύσσουν βόμβες», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες, δέκα πλοία και πλοία υποστήριξης, 24 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων MiG-31I, εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal και παράκτια πυραυλικά συστήματα Bastion συμμετέχουν στις ασκήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά πιθανότατα διεξήχθησαν για να στείλουν ένα μήνυμα υποστήριξης στη συριακή κυβέρνηση, καθώς και για να προειδοποιήσουν τις περιφερειακές δυνάμεις που προσπαθούν να επωφεληθούν από την πρόσφατη κλιμάκωση στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα, κυρίως Τουρκία, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία, που αναπτύσσονται κυρίως κατά μήκος της ακτής, παρέχουν στις κυβερνητικές δυνάμεις άμεση υποστήριξη πυρός από την έναρξη της επίθεσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός5 ώρες πριν

Η νομική φόρμουλα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Ἡ γνωμοδότησις-πιλότος τοῦ ἰταλικοῦ Νομικοῦ Συμβουλίου τοῦ Κράτους καί ἡ «καλή πρακτική» τῆς Unesco

Άμυνα6 ώρες πριν

Δένδιας: “Ξοδεύουμε 3,5% του ΑΕΠ μας επειδή αντιμετωπίζουμε απειλή από γείτονες όπως η Τουρκία”

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε στη γεωγραφική θέση του Λουξεμβούργου και να είμαστε ασφαλείς παντού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο...

Διεθνή6 ώρες πριν

Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία

Υπερψηφίστηκε στη γαλλική εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, με 331 ψήφους. Χρειάζονταν 288...

Διεθνή7 ώρες πριν

«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»! Με αυτό το σύνθημα αποφυλακίστηκς η Ιρανή κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί!

Βγήκε φωνάζοντας το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν, όπως δήλωσε ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμανί.

Ιστορία - Πολιτισμός8 ώρες πριν

Μεγάλη κινητοποίηση στην Κω για τα Διογένεια! Οι επιχειρήσεις του νησιού αγκαλιάζουν για μια ακόμα χρονιά τη διοργάνωση

Η αφίσα των Διογενείων είναι έτοιμη. 50 περίπου τοπικές επιχειρήσεις είναι δίπλα μας ,για να μπορέσουμε για μια ακόμη χρονιά...

Δημοφιλή