Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Να το έχουμε υπόψιν μας πριν την επίσκεψη του Φιντάν! Γιατί Καστελόριζο και Στρογγύλη έχουν στρατηγική σημασία για την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στις

Ποιος είπε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα; Κι αν όλες οι θάλασσες του κόσμου δεν είχαν, η δική μας η ελληνική θα είχε δικαιωματικά χάρη στην ανεξίτηλη ”σφραγίδα” της τρισχιλιετούς ιστορίας της, τη χάραξη των συνόρων της από τις πλέον ανθεκτικές Συνθήκες (Λωζάνης, 1823 – Παρισίων, 1947) και την οριοθετημένη εδαφική κυριαρχία του ελληνικού κράτους επί των θαλασσών μας  (Ιόνιο και Αιγαίο πέλαγος).

   Κυριαρχία που έχει δυνατότητα επέκτασης (τα 6 να γίνουν 12 νμ στο Αιγαίο) από το 1982, χρονιά συνυπογραφής μας (στο Μοντέγκο Μπέι της Τζαμάικα – μαζί με άλλες χώρες πλην Τουρκίας) – της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

   Χώρες που αριθμούν ήδη τις 168, η πλειοψηφία των οποίων έχει ασκήσει το δικαίωμα της επέκτασης, με εξαίρεση την Ελλάδα. Την Ελλάδα που – αν και έχει νόμιμο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων (ΕΧΥ) στα 12 ναυτικά μίλια σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το εθιμικό και το συμβατικό – αποφεύγει να το εκμεταλλευτεί υπό τον φόβο του casus belli (αιτίας πολέμου) της Τουρκίας.

   Της Τουρκίας η οποία πολεμά λυσσωδώς αυτήν τη δικαιωματική διεκδίκηση εκ μέρους μας προπαγανδίζοντας ότι επέκταση των ΕΧΥ στα 12 νμ σημαίνει ότι ”η Θάλασσα των νήσων (του Αιγαίου) θα υπαχθεί ολόκληρη υπό ελληνική κυριαρχία” (άρα θα γίνει ”ελληνική λίμνη”), αφού η Ελλάδα θα κατέχει το 70% της έκτασής του (σχετική εκτίμηση του Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά Σελάμι Κοράν, συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, το 2020).

   Έτσι, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι ελληνικές ηγεσίες κρούουν μόνιμα πρύμναν αναστέλλοντας επ’ αόριστον την εφαρμογή των αναφαίρετων δικαιωμάτων της Ελλάδας. Στην ουσία οι Τούρκοι, βλέποντας απ’ το 1996 ακόμα (απώλεια εδάφους – Ιμίων – η πρώτη μετά τον  Β’ ΠΠ) την… ετοιμότητά μας για υποχωρήσεις, αποθρασύνθηκαν περαιτέρω.

   Αποθρασύνθηκαν επεκτείνοντας την απειλή του casus belli σε Κρήτη και Ιόνιο, αν επιχειρήσουμε να κάνουμε πράξη αυτά που υποστηρίζουμε ψυχή τε και σώματι ως δίκαια κυριαρχικά, εθνικά δικαιώματά μας.

   Αποθρασύνθηκαν βλέποντας ότι εμείς αποφεύγουμε – από δειλία και υπό το σύγχρονο (φιλοτουρκικό) πνεύμα της… ελληνοτουρκικής προσέγγισης – να αντιτείνουμε στις απαγορεύσεις της τη δική της επέκταση των χωρικών υδάτων (βλ. ΤΧΥ στα 12νμ, 1964)  στον Εύξεινο Πόντο και την Ανατολική Μεσόγειο.

   Αποθρασύνθηκαν βλέποντας ότι από το 2016 και ύστερα τα βήματα εθνικής υποχώρησής μας τείνουν να γίνουν άλματα (διακομματικά και διακυβερνητικά) λόγω της… γενναιοδωρίας μας (όπως ”βαφτίζουν” τον ενδοτισμό οι σύγχρονοι σύμβουλοι, διπλωμάτες και πολιτικοί μας, που είναι πρόθυμοι να μοιράσουν το μισό Αιγαίο για ”συνεκμετάλλευση”, δηλαδή διχοτόμησή του). Της… γενναιοδωρίας μας να χαρίσουμε νησιά και βραχονησίδες που μας περισσεύουν ή είναι εγγύτερα στην Τουρκία, όπως το Καστελόριζο (0,5-3 νμ).

   Ας σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης – και όχι μόνο αυτό – το εποφθαλμιούσε η Τουρκία απ’ το 1967, γιατί γνώριζε ότι η εν λόγω περιοχή έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία.

   Λόγος για τον οποίο – στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού δια του αμερικανικού σχεδίου ”Άτσεσον” – ο γείτονας εξ Ανατολών ζήτησε στα εδαφικά ανταλλάγματα την παραχώρηση του Καστελόριζου. Αίτημα που απέρριψαν Έλληνες και Αμερικανοί.

   Έκτοτε παραμένει η μεγάλη απόκλισή μας με την Τουρκία στον τρόπο οριοθέτησης της ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αυτή αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου προφασιζόμενη ότι αυτά δεν έχουν ΑΟΖ. Το λέει αυτό, φυσικά, για να αποτρέψει τη θαλάσσια σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου μέσω της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου.

   Η Τουρκία φοβάται, ουσιαστικά, ότι η ένωση των ΑΟΖ τους θα τη ”φυλακίσει” στα χωρικά της ύδατα και θα ματαιώσει τα σχέδιά της για τη ”Γαλάζια Πατρίδα”. Για τον λόγο αυτό ”παλεύει” να αποδείξει ότι το Καστελόριζο και τα νησάκια του συμπλέγματος της Μεγίστης, ”αποτελούν νησιά από τη λάθος μεριά της μέσης γραμμής”. 

   Ότι έχουν μόνον αιγιαλίτιδα ζώνη (μάλλον 12 μιλίων, όπως αυτή), γιατί ”ανήκουν στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο”. Άρα το Καστελόριζο, γι’ αυτήν, δεν έχει δικαίωμα ούτε για υφαλοκρηπίδα ούτε για ΑΟΖ, ώστε να μπορούν να ενωθούν μέσω αυτού θαλάσσια Ελλάδα και Κύπρος…

   Απέναντι σε αυτούς τους άτοπους και εκτός Διεθνούς Δικαίου και Συνθηκών τουρκικούς ισχυρισμούς, η Ελλάδα υπεραμύνεται διπλωματικά και νομικά των θέσεών της. Και οι θέσεις της είναι ότι:

   Το σύμπλεγμα της Μεγίστης (που περιλαμβάνει 19 μεγάλα και μικρά νησιά, βραχονησίδες και βράχους, με μεγαλύτερα νησιά την Μεγίστη/Καστελόριζο, τη Ρω και τη Στρογγύλη ή Υψηλή), ανήκει στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων και, ως εκ τούτου, αποτελεί συνέχεια των νήσων του Αιγαίου.

   Η εμμονή της Τουρκίας ότι το Καστελόριζο και τα άλλα νησιά και μικρονήσια του συμπλέγματος της Μεγίστης δεν έχουν ΑΟΖ, διαψεύδονται από τη Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα (και επικύρωσε η Βουλή της -ΦΕΚ δημοσίευσης στις 23 Ιουνίου του 1995), αλλά δεν υπέγραψε η Τουρκία γιατί δεν τη συμφέρει. Και δεν τη συμφέρει γιατί η εν λόγω Σύμβαση υποστηρίζει ότι ”Όλα τα νησιά που κατοικούνται διαθέτουν ΑΟΖ και εξαιρούνται μόνο οι βράχοι”.

   Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, ουσιαστικά, αφόπλισε την Τουρκία κονιορτοποιώντας τους ισχυρισμούς της οι οποίοι επικεντρώνονται στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης. Έτσι άρχισε να μιλά προ ετών για… ειδικό καθεστώς που διέπει το σύμπλεγμα των νησίδων-βραχονησίδων της περιοχής του Καστελόριζου, γιατί επικάθονται, λέει, επί… της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

  Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, που εμμένει στην ανακήρυξη και οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα βάσει όχι της αρχής της μέσης γραμμής την οποία υποστηρίζουμε εμείς, αλλά της αρχής της ευθυδικίας (απόδοση της δικαιοσύνης και όχι του δίκαιου, για την επίλυση των διαφορών τις οποίες έχει με τη χώρα μας στις θαλάσσιες ζώνες και συγκεκριμένα στο Αιγαίο Πέλαγος).

   Αρχής η οποία προβλέπεται μεν στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και, συγκεκριμένα, στο άρθρο 75, αλλά η Τουρκία υιοθετεί από την εν λόγω Σύμβαση (που δεν έχει υπογράψει) ό,τι της συμφέρει, αν και η ίδια – στην περίπτωση οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με τη Σοβιετική Ένωση στη Μαύρη Θάλασσα το 1986 – προχώρησε στην ανακήρυξη με βάση τη μέθοδο της μέσης γραμμής…

   Μέθοδο που ζητά να εφαρμοστεί η Αθήνα για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, απ’ τη στιγμή που η απόσταση μεταξύ των ακτών των όμορων κρατών Ελλάδας-Τουρκίας είναι μικρότερη των 24 μιλίων.

   Κάτι στο οποίο αντιδρά ασυζητητί η Άγκυρα, γιατί – αν δεχόταν το νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης (τον ρόλο ”κλειδί” του οποίου κρατάει η νήσος Στρογγύλη απ’ το 1982 [βλ. Σύμβαση Διεθνούς Δικαίου για το Δίκαιο της Θάλασσας] και όχι το Καστελόριζο), τότε θα επέτρεπε την ένωση της ελληνικής ΑΟΖ με αυτήν της Αιγύπτου και της Κύπρου!

   Άρα η Τουρκία κόπτεται για αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο εν λόγω ελληνικό νησιωτικό σύμπλεγμα (για το οποίο σκοπίμως επιμένει ότι δεν έχει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα), γιατί – αν αποκτήσει και μισό δικαίωμα στην Στρογγύλη ή το Καστελόριζο – θα αποκτήσει τα πολυπόθητα γι’ αυτήν θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο που τώρα δεν έχει, θα ακυρώσει την ένωση της ελληνικής ΑΟΖ με την κυπριακή και θα  μας οδηγήσει σε μεγάλη γεωπολιτική ήττα στη Χάγη…

   Ας σημειωθεί, καταληκτικά, ότι όλα αυτά μόνο με επιχείρηση απόβασης τύπου Ιμίων μπορεί να τα πετύχει, αν της το επιτρέψουμε, καθώς είναι μαθημένη να περιφρονεί τη διεθνή νομιμότητα δια της επιβολής τετελεσμένων.

   Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν γίνονται δεκτοί (σε διπλωματικό επίπεδο) οι ισχυρισμοί της, αφού:

 1. Το Καστελόριζο έχει στρατιωτική φρουρά από το 2007,

 2. Το όλο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης (όπου ανήκει μαζί με την νήσο Στρογγύλη) εντάσσεται γεωγραφικά στον σχηματισμό των Δωδεκανήσων,

 3. Έχει ιστορική αλληλεσύνδεση και συνέχεια με τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και

4. Ειδικά το στοχοποιημένο απ’ τους Τούρκους Καστελόριζο, είναι κατοικημένο νησί και όχι απομονωμένο από τον εθνικό κορμό της Ελλάδας  λόγω εγγύτητάς του με τις μικρασιατικές ακτές. Γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια νομικής διεκδίκησης απ’ τους Τούρκους βάσει του ισχυρισμού τους ότι δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο.

  Δεν αφήνει περιθώρια και στους δικούς μας φιλότουρκους παρατρεχάμενους της ”Σχολής των προθύμων” να το προσφέρουν ως ”Ιφιγένεια” προς θυσία χάριν μιας εκβιαστικής ειρήνης με όχημα το παραμύθι των ”ήρεμων νερών” και την αυταπάτη της ”ελληνοτουρκικής φιλίας”…

 

Κρινιώ Καλογερίδου

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Tehran Times: Ο Άσαντ έφυγε, η Συρία στο λυκόφως

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που κατηγορούνται για βοήθεια και συνέργεια στο HTS. Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει γεωπολιτικούς στόχους στη Συρία.Εξάλλου, η Άγκυρα δεν θέλει να δει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες αποτελούνται κυρίως από Κούρδους μαχητές, να αποκτούν περισσότερα εδάφη στη Συρία. Η ευρασιατική χώρα παλεύει επίσης με τον υψηλό αριθμό Σύριων προσφύγων στη χώρα. Η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει τώρα να επιστρέψει τους πρόσφυγες στη Συρία για να προσφέρει κάποια ανακούφιση στην τουρκική οικονομία.Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν ο κανόνας του HTS θα βοηθήσει την Τουρκία να επιτύχει τους στόχους της.

 ………

Του Shahrokh Saei

Ο Άσαντ έφυγε, η Συρία στο λυκόφως

Ο Πρωθυπουργός της Συρίας πρόκειται να εποπτεύει τους κρατικούς φορείς μέχρι τη μετάβαση

– Η πτώση της συριακής κυβέρνησης υπογράμμισε το επισφαλές μέλλον της μεσογειακής χώρας εν μέσω του συνεχιζόμενου χάους.

Ένοπλες ομάδες, υπό την ηγεσία της Hayat Tahrir al-Sham (HTS) που έλεγχαν μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Συρίας για χρόνια, εξαπέλυσαν μια αιφνιδιαστική επίθεση στις 27 Νοεμβρίου.

Κατέλαβαν μερικές μεγάλες πόλεις και κωμοπόλεις, όπως το Χαλέπι, η Χάμα και η Χομς και μπήκαν στην πρωτεύουσα Δαμασκό τα ξημερώματα της Κυριακής.

Ένοπλοι άνδρες που εμφανίστηκαν στην κρατική τηλεόραση της Συρίας ανακοίνωσαν την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ Άσαντ. Ο πρόεδρος πιστεύεται ότι έφυγε από τη χώρα για μια άγνωστη τοποθεσία.

Ο αρχηγός του HTS Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι δήλωσε την Κυριακή ότι οι κρατικοί θεσμοί θα εποπτεύονται από τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γκάζι Τζαλάλι μέχρι να παραδοθούν.

Αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Συρία θα μπορούσε να μετατραπεί σε θέατρο για ξένες δυνάμεις που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το χάος στη χώρα.

Ορισμένες περιφερειακές και δυτικές χώρες καλωσόρισαν την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης. Μερικοί άνθρωποι στη Συρία γιόρτασαν επίσης την αποπομπή του Άσαντ.Ωστόσο, οι ανησυχίες αυξάνονται εν μέσω μιας χαοτικής κατάστασης στη χώρα. Σύμφωνα με το Associated Press, οι άνθρωποι στη Δαμασκό έσπευσαν να προμηθευτούν προμήθειες. Ανέφερε ότι πολλά καταστήματα στην πρωτεύουσα έχουν κλείσει και αυτά που παραμένουν ανοιχτά έχουν ξεμείνει από βασικά είδη όπως η ζάχαρη. Τα είδη έχουν επίσης πωληθεί σε τριπλάσια τιμή από την κανονική.

Το AP είπε επίσης ότι χιλιάδες άλλοι έχουν πάει στα σύνορα της Συρίας με τον Λίβανο, προσπαθώντας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ωστόσο, οι λιβανέζοι συνοριακοί αξιωματούχοι έκλεισαν την κύρια συνοριακή διέλευση της Μασνάα αργά το Σάββατο.Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας σε πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν. Πρώτα απ ‘όλα, ο ρόλος των ένοπλων ομάδων στον καθορισμό του μέλλοντος της Συρίας θα πρέπει να τεθεί υπό στενό έλεγχο. Το HTS έχει τις ρίζες του στην Αλ Κάιντα και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη. Όμως, ο al-Jolani επιδίωξε να μεταμορφώσει τη δημόσια αντίληψη της ομάδας κόβοντας τους δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

Υποσχέθηκε να ασπαστεί τον πλουραλισμό και τη θρησκευτική ανοχή. Οι δεσμεύσεις και οι παρατηρήσεις του Αλ Τζολάνι έχουν προκαλέσει υποψίες. Η Αλ Κάιντα και το ISIL, γνωστά και ως ISIS και Daesh, διέπραξαν αποτρόπαια εγκλήματα στη Συρία στον απόηχο των αναταραχών στη χώρα που ακολούθησαν την Αραβική Άνοιξη του 2011. Οι χειρονομίες του Αλ Τζολάνι φαίνεται να είναι ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων με στόχο να αποσπάσουν την προσοχή από την προηγούμενη συμπεριφορά των μελών της ομάδας του.

Ο κανόνας του HTS μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση τρομοκρατών και εξτρεμιστών που προκάλεσαν όλεθρο στην περιοχή για χρόνια. Δεύτερον, το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε από την κατάρρευση της κυβέρνησης Άσαντ θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο. Η απουσία μιας σταθερής κεντρικής κυβέρνησης θα μπορούσε να φέρει τους Σύρους εναντίον του άλλου, βυθίζοντας τη χώρα στο απόλυτο χάος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αιματοχυσία με περιφερειακές συνέπειες.

Η Wall Street Journal αποκάλυψε το 2015 ότι το Ισραήλ άνοιξε τα σύνορά του με τη Συρία για να παρέχει ιατρική περίθαλψη σε τρομοκράτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το παρακλάδι της Μέτωπο Νούσρα.

Τρίτον, οι ένοπλες ομάδες δεν θα μπορούσαν ποτέ να ξεκινήσουν την αστραπιαία επίθεσή τους και να καταλάβουν εδάφη στη Συρία χωρίς ξένη υποστήριξη. Η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που κατηγορούνται για βοήθεια και συνέργεια στο HTS. Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει γεωπολιτικούς στόχους στη Συρία.Εξάλλου, η Άγκυρα δεν θέλει να δει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες αποτελούνται κυρίως από Κούρδους μαχητές, να αποκτούν περισσότερα εδάφη στη Συρία. Η ευρασιατική χώρα παλεύει επίσης με τον υψηλό αριθμό Σύριων προσφύγων στη χώρα.

Η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει τώρα να επιστρέψει τους πρόσφυγες στη Συρία για να προσφέρει κάποια ανακούφιση στην τουρκική οικονομία.Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν ο κανόνας του HTS θα βοηθήσει την Τουρκία να επιτύχει τους στόχους της. Το Ισραήλ μαζί με ορισμένες από τις χώρες του Περσικού Κόλπου και τα δυτικά κράτη έχουν υποστηρίξει επίσης αντι-συριακές μαχητικές ομάδες όπως το HTS. Κατά συνέπεια, η Συρία μπορεί να μετατραπεί σε θέατρο για ξένες δυνάμεις που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το χάος, ωστόσο ο συριακός πληθυσμός θα επιβαρυνθεί με σημαντικό κόστος τέτοιων επεμβάσεων.Τέταρτον, η δυσαρέσκεια εναντίον του Ισραήλ για τον γενοκτονικό του πόλεμο στη Γάζα έχει αυξηθεί σε όλο τον κόσμο.

Αλλά το HTS και οι σύμμαχοί του δεν έχουν ακόμη δηλώσει δημόσια τη στάση τους σχετικά με το Ισραήλ.Οι μαχητές που κατέλαβαν τμήματα της Συρίας μετά το χάος που δημιούργησε η Αραβική Άνοιξη, δεν έριξαν ούτε μια σφαίρα προς το Ισραήλ. Το 2015, η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι το Ισραήλ άνοιξε τα σύνορά του με τη Συρία για να παράσχει ιατρική περίθαλψη σε τρομοκράτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το παρακλάδι της Μέτωπο Νούσρα που είχαν τραυματιστεί σε μάχες. Η διάσημη αμερικανική εφημερίδα ανέφερε εκείνη την εποχή ότι το Μέτωπο Νούσρα «δεν έχει ενοχλήσει το Ισραήλ από τότε που κατέλαβε τη συνοριακή περιοχή το περασμένο καλοκαίρι» κατά μήκος των Υψωμάτων του Γκολάν.Το Μέτωπο Nusra δημιουργήθηκε το 2012 από το ISIL από το οποίο αποσχίστηκε ένα χρόνο αργότερα και δήλωσε πίστη στην Αλ Κάιντα.Διέκοψε τους δεσμούς με την Αλ Κάιντα και ενώθηκε με άλλες φατρίες για να μετονομαστεί σε HTS το 2017.

Προς το παρόν, η απροθυμία του HTS να υιοθετήσει μια σκληρή θέση απέναντι στα ισραηλινά εγκλήματα δείχνει ότι υπάρχει τιμή μεταξύ των κλεφτών! Εάν το HTS αποφασίσει να μετατρέψει τη Συρία σε Ισραηλινό υποτελές, οι άνθρωποι δεν θα μείνουν σιωπηλοί μπροστά στο αυξανόμενο αντικαθεστωτικό αίσθημα. Επί του παρόντος, η γραφή είναι στον τοίχο για περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες που έχουν κάνει λάθος υπολογισμούς, καθώς και αυτούς που περπατούν στον αέρα ενόψει της ανατροπής του Προέδρου Άσαντ.Η αποτυχία σχηματισμού μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς στη Συρία θα δημιουργήσει μια πυριτιδαποθήκη, οι συνέπειες του οποίου θα επεκταθούν σε ολόκληρη την περιοχή. Τέτοιες επιπτώσεις θα επιφέρουν σοβαρά πλήγματα στα συμφέροντα των περιφερειακών χωρών. Αναμφίβολα, η αναταραχή στη Δυτική Ασία θα επηρεάσει αρνητικά τα συμφέροντα των δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Τα δύο τραγικά λάθη του Ερντογάν στη Συρία

Οι Κούρδοι της Συρίας διαθέτουν πλέον έναν μάχιμο στρατό που αριθμεί περίπου 100 χιλ. και δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τον τελικό τους στόχο που είναι η επέκτασή τους μέχρι την Μεσόγειο με τις ευλογίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ κάτι το οποίο ανατρέπει μελλοντικά τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα λάθη της Ρωσίας που επέτρεψε από το 2016 τις τουρκικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, τον ρόλο της Τουρκίας η οποία χρησιμοποιεί όχι μόνο τους αντιπολιτευόμενους στον Άσαντ αλλά και τρομοκρατικές ισλαμικές οργανώσεις, τον κουρδικό παράγοντα ο οποίος φαίνεται να βγαίνει κερδισμένος από τις εξελίξεις, αλλά και τις παγίδες που ελλοχεύουν για την ύπουλη Τουρκία αναλύει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης σε άρθρο του στο militaire.gr.

Ξημερώνει μία νέα ημέρα στην ευρύτερη περιοχή η οποία ενδιαφέρει άμεσα τον Ελληνισμό, αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο αναλυτής.

Οι Κούρδοι της Συρίας διαθέτουν πλέον έναν μάχιμο στρατό που αριθμεί περίπου 100 χιλ. και δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τον τελικό τους στόχο που είναι η επέκτασή τους μέχρι την Μεσόγειο με τις ευλογίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ κάτι το οποίο ανατρέπει μελλοντικά τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Συρία: Τα λάθη της Ρωσίας και οι παγίδες που περιμένουν την Τουρκία

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, έφτασε στην Άγκυρα θυμωμένος ο αρχηγός του Γενιού Επιτελείου της Ρωσίας Β. Γκερασίμοφ και ζήτησε άμεση ενημέρωση από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο για την τουρκική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» η οποία είχε αρχίσει στις 24 Αυγούστου. Οι Ρώσοι είχαν δώσε έγκριση στους Τούρκους για μία μικρής έκτασης και χρονικής διάρκειας στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή Τζεράμπλους αλλά οι Τούρκοι δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους και οι Ρώσοι αντελήφθησαν ότι η Άγκυρα τους εξαπάτησε.

Στη συνέχεια οι Τούρκοι κατέστησαν απαραίτητη την παρουσία τους στα συριακά εδάφη καθώς έπεισαν τους Ρώσους ότι μπορούν να επηρεάζουν την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Νούσρα – παρακλάδι της Αλ Κάϊντα στη Συρία, με αποτέλεσμα η Μόσχα να επιτρέψει την παραμονή του τουρκικού στρατού στα συριακά εδάφη για μεγαλύτερο διάστημα.

Ακολούθησε το αίτημα της Μόσχας προς την Άγκυρα να μεσολαβήσει για την έξοδο των τζιχαντιστών της Αλ Νούσρα από το Χαλέπι. Τότε, μετά από συνεννόηση της ΜΙΤ με την Αλ Νούσρα, σχεδόν 20 χιλ. τζιχαντιστές της τρομοκρατικής οργάνωσης εκκένωσαν το Χαλέπι και μετακινήθηκαν δυτικότερα, στο Ιντλίμπ.

Στις συνομιλίες που ακολούθησαν στο πλαίσιο της «Αστάνα» (Ρωσία – Ιράν – Τουρκία) οι οποίες ακολούθησαν τις άλλες δύο τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία (Κλάδος Ελαίας, Πηγή Ειρήνης), αποφασίσθηκε το 2019 ο αφοπλισμός της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS) η οποία αποτελούσε την διάδοχη οργάνωση της Αλ Νούσρα, με μέριμνα της Τουρκίας. Φυσικά η Άγκυρα όχι μόνο δεν αφόπλισε την HTS και άλλες μικρότερες ισλαμικές οργανώσεις στην περιοχή του Ιντλίπ, αλλά με το πρόσχημα του ελέγχου και της περιφρούρησης αυτών, είχε πείσει την Ρωσία και το Ιράν για την ανάγκη τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή. Έτσι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ίδρυσαν και διατηρούν περίπου 100 μικρές στρατιωτικές μονάδες – παρατηρητήρια στην περιοχή του Ιντλίμπ.

Σε όλο αυτό το διάστημα, η Τουρκία όχι μόνο βοήθησε την HTS να δημιουργήσει μάχιμα τμήματα στην περιοχή του Ιντλίπ, αλλά ταυτόχρονα συγκρότησε, εξόπλισε και εκπαίδευσε το σώμα των αντιπολιτευόμενων Σύριων Αράβων και Τουρκομάνων σουνιτών, γνωστό αρχικά ως Ελεύθερος Συριακός Στρατός ο οποίος πλέον ονομάζεται Εθνικός Συριακός Στρατός (ΕΣΣ). Η οργάνωση αυτών ήταν ένα αμερικανικής εμπνεύσεως σχέδιο το οποίο χρησιμοποίησε η Τουρκία και προετοίμασε έτσι ένα μάχιμο σώμα περίπου 40 χιλ. μαχητών αρχικά σε τουρκικά στρατόπεδα (Κιρσεχίρ, Σανλιούρφα, Γκαζίαντεπ) και στη συνέχεια εντός της συριακής επικράτειας

Γιατί τώρα η επιχείρηση

Με αφορμή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αδυναμία της ρωσικής πολεμικής μηχανής να στηρίξει στρατιωτικά τον Άσαντ, η Τουρκία επιτάχυνε τις διαδικασίες συντονισμού των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία πετυχαίνοντας έτσι την ετοιμότητά τους για την επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη.

Ο Ερντογάν βλέποντας τους ισραηλινούς σχεδιασμούς στην περιοχή και την συνεννόηση του Τελ Αβίβ με τους Κούρδους, έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο ανατροπής του Άσαντ ο οποίος απέφευγε συνομιλίες με την Άγκυρα για την αντιμετώπιση της ισραηλινής απειλής.

Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε όλους αυτούς τους ακραίους ισλαμιστές μαχητές (υπό την HTS) αλλά και τους σουνίτες αντιπολιτευόμενους (ΕΣΣ) για να ανατρέψει την διαμορφωθείσα κατάσταση η οποία απειλούσε τους τουρκικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος που η Τουρκία έδωσε τώρα το σύνθημα για την επιχείρηση εναντίον του Άσαντ, ήταν και η εκλογή Τράμπ. Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα και να προλάβει καταστάσεις όσο η Ρωσία είναι απασχολημένη στο ουκρανικό μέτωπο.

Εντύπωση προκαλεί ο τέλειος συντονισμός, όπου η HTS ως επικεφαλής και άλλων ισλαμικών οργανώσεων οι οποίες περιλαμβάνουν και τζιχανιστές από τον Καύκασο, την κεντρική Ασία, την Κίνα, την Μέση Ανατολή και την Αφρική, επιτίθεται εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ με σκοπό την κατάληψη της Δαμασκού, ενώ ο ΕΣΣ πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον κουρδικών θέσεων ανατολικά του Ευφράτη (Τελ Ριφάτ και Μένμπιτς).

Εδώ αρχίζουν τα λάθη της Άγκυρας

Φαίνεται ότι οι Κούρδοι του YPG/SDF οι οποίοι δεν στηρίζουν τις δυνάμεις του Άσαντ, απολαμβάνουν μία κάποια ανοχή ή ακόμη και σκόπιμη ασυλία από την HTS και τον ΕΣΣ ανατολικά του Ευφράτη. Από την πλευρά τους οι Κούρδοι της Συρίας φαίνεται ότι έχουν δεχθεί προσωρινά να περιορισθούν ανατολικά του Ευφράτη, κάτι στο οποίο συμφωνούν Τουρκία και ΗΠΑ.

Η Τουρκία επιδιώκει την ανατροπή του Άσαντ με σκοπό την δημιουργία ενός σουνιτικού κρατιδίου νοτίως Ιντλίμπ το οποίο θα ελέγχεται από την Άγκυρα, με σκοπό την μελλοντική ενσωμάτωση στον τουρκικό κορμό ως προέκταση του Χατάϊ, παρέχοντας επί του παρόντος ως αντάλλαγμα την παρουσία των Κούρδων της Συρίας αλλά μόνο ανατολικά του Ευφράτη.

Αυτό είναι τραγικό λάθος για την Άγκυρα καθώς οι Κούρδοι της Συρίας διαθέτουν πλέον έναν μάχιμο στρατό που αριθμεί περίπου 100 χιλ. και δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τον τελικό τους στόχο που είναι η επέκτασή τους μέχρι την Μεσόγειο με τις ευλογίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ κάτι το οποίο ανατρέπει μελλοντικά τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Το δεύτερο τραγικό λάθος του Ερντογάν είναι ότι παίζει με τη φωτιά του ακραίου τρομοκρατικού Ισλάμ. Η Άγκυρα στην παρούσα φάση δείχνει ξεκάθαρα ότι στήριξε και συμμάχησε με την τρομοκρατική οργάνωση HTS την οποία μάλιστα χρησιμοποιεί για τους τουρκικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς, όμως πιθανότατα δεν έχει εκτιμήσει σωστά, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με όλα αυτά τα ακραία στοιχεία τα οποία εκπροσωπεί η HTS. Αυτό καθώς η HTS φαίνεται ότι αποσκοπεί στην παραμονή της στις περιοχές που επεκτείνεται για να δημιουργήσει ένα ισλαμικό εμιράτο και όχι για να |παραδώσει τα κλειδιά» στον πονηρό Ερντογάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

«Ακόμα δεν τον είδαμε και Γιάννη τον εβγάλαμε»…

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

«Ακόμα δεν τον είδαμε και Γιάννη τον εβγάλαμε»…

Η φράση χρεώνεται στον Κολοκοτρώνη και ότι την είπε όταν τον κάλεσαν να βαφτίσει ένα παιδί, πριν ακόμα γεννηθεί!

Ταιριάζει στην υπέρμετρη εξαλλοσύνη σε Αθήνα και Λευκωσία, για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ μετά την συνάντηση Χριστοδουλίδη/Μπάιντεν. Μου θύμισε παλαιότερη τέτοια όταν ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζίμμυ Κάρτερ και έπαιζαν τις καμπάνες στη Κύπρο με τη ψευδαίσθηση ότι θα «έδιωχνε» τους Τούρκους κατακτητές από την Κύπρο…

Το θέμα ξεπέρασε όμως και το «ανέκδοτο» αφού λίγο έλλειψε να μας ανακοινώσουν  από τα ΜΜΕ και …ημερομηνία υπογραφής ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ! Πρόσφατα είχαμε: 

Αφενός το αυθόρμητο άρθρο του Αμερικανού αρθρογράφου, πρώην κρατικού αξιωματούχου Michael Rubin, 8/11/24, όταν έγραψε δίχως να γνωρίζει  σημαντικές λεπτομέρειες περί «βάσεων», «Οι ΗΠΑ πρέπει να διώξουν τη Βρετανία από τη Κύπρο» εννοώντας τις βρετανικές βάσεις και να τις αναλάβουν οι ίδιες,  τόσο απλά!

Αφετέρου, μια παραφιλολογία  για τη συνάντηση Προέδρου Χριστοδουλίδη και Προέδρου Τζό Μπάιντεν, ενώ οι New York Times επέκριναν τον Χριστοδουλίδη για ορισμένες άστοχες αναφορές ως «επιπόλαιες και αμετροεπείς»  σε συνέντευξη στους ανταποκριτές της NYT εντός του  Λευκού Οίκου. https://politis.com.cy/858309/article  2.11.2024. 

Σχόλιο ελλαδικής ιστοσελίδας 29.11.2024  :

Φώτο από την πρόσφατη συνάντηση Προέδρου Ν. Χριστοδουλίδη με Πρόεδρο Τζ. Μπάιντεν 

 «Στην όλη υπόθεση υπάρχει έντονο παρασκήνιο. Το σίγουρο είναι ότι δεν καλέστηκε εσπευσμένα στο Λ. Οίκο ο Χριστοδουλίδης. Πέραν τούτου, για ποιο λόγο τα Μέσα έπαιξαν το θέμα τόσο πολύ δημιουργώντας κλίμα;… Ένα πιθανό σενάριο είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βάλουν την Κύπρο σε “ειδικό καθεστώς” -όχι ως πλήρες μέλος της συμμαχίας- το οποίο θα δίνει ψίχουλα -καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς- στην ΚΔ ενώ το ΝΑΤΟ θα την χρησιμοποιεί ως βατήρα κατά το δοκούν. Έτσι και οι αντιδράσεις της Τουρκίας θα περιοριστούν και τη δουλειά τους θα κάνουν ενώ η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη θα το παρουσιάσει ως μεγάλη επιτυχία και “ανάσα” για την ασφάλεια του νησιού…»

https://i-epikaira.blogspot.com/2024/11/blog-post_312.html

«Μη γίνει ανέκδοτο τελικά αυτή η ιστορία με το ΝΑΤΟ» «Φ» Ά. Μιχαηλίδης 30.11.2024.

«…Πρέπει να κάνουν λίγο κράτει… τις τελευταίες μέρες με τόσους πανηγυρικούς είναι ως να βρίσκονται στην εξώπορτα του ΝΑΤΟ…  να έχουμε και λίγη αυτοσυγκράτηση… Ελλάδα και Τουρκία είναι ιστορικά μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά οι διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας δεν σταμάτησαν ποτέ. Θα σταματήσουν στην Κύπρο;»

 «Σημερινή» «Προικοσύμφωνο με το ΝΑΤΟ…» 1.12.2024 με κύρια ερωτήματα (πέραν της παραφιλολογίας):

«…Θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ με τουρκική διχοτομική λύση σε μια Κύπρο αποστρατιωτικοποιημένη; Και ποιος θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλειά μας; Θα είναι ή όχι η Τουρκία; Άρα, με την υφιστάμενη πολιτική του Προέδρου, η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα επιλύει το πρόβλημα της ασφάλειας με την πολιτειακή και αμυντική παράδοσή μας στην Άγκυρα. Προτεκτοράτο, δηλαδή. Εάν, κύριε Πρόεδρε, θέλετε όντως το ΝΑΤΟ ως εργαλείο ασφάλειας, τότε εκείνο που πρωτίστως θα πρέπει να αξιώσετε είναι τη δημοκρατική και δίκαιη λύση. Και μια τέτοια διευθέτηση μπορεί να στηρίζεται στις αρχές και αξίες της ΕΕ. Στο πλαίσιο του ενιαίου κράτους, όπως το Πρωτόκολλο 10 καθορίζει… Αλλιώς θα είναι καταλύτες διάλυσης και τουρκοποίησης…»

«Ποιες είναι οι προοπτικές ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και πιθανοί κίνδυνοι για το Κυπριακό» «Σημερινή» Σ. Ιακωβίδης1.12.24. 

« Με την πρότασή του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παίζει ένα επικίνδυνο πόκερ. Ενδέχεται να μετατραπεί σε μπούμερανγκ και να πλήξει ανεπανόρθωτα την Κύπρο…»

Όσον αφορά το άρθρο Ρούπιν, που έχει τη συσχέτισή του με την παραφιλολογία και σύσφιξη σχέσεων με ΗΠΑ,  στις 14.11.24  δημοσίευσα στη ηλεκτρονική «Σημερινή» το πιο κάτω άρθρο. Αφού του το είχα στείλει την προηγούμενη. Πρόσεξα ότι αναρτήθηκε την ίδια μέρα ένα νεότερο στα ελληνικά,  με κάποια διαφοροποίηση…

 

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος 

The US cannot nudge Britain from Cyprus unless…

I refer to Michael Rubin’s article in the National Interest of 8 November 2024 titled “The U.S. Should Nudge Britain from Cyprus” in which he writes and I quote: 

To accompany their withdrawal, the United Kingdom might hand over control of their Cypriot bases to the United States just as it did with Bahrain”.

https://nationalinterest.org/feature/us-should-nudge-britain-cyprus-213644 

https://www.aei.org/op-eds/the-u-s-should-nudge-britain-from-cyprus/ 

This is unrealistic (no handover can take place) and would violate Appendix P of the Cyprus Constitution, titled “FUTURE OF SOVEREIGN BASE AREAS”. No Government of the United Kingdom would dare ignore Appendix P of the Cyprus Constitution.

Appendix P covers the Exchanges of Notes between the Representative of the United Kingdom authorised to sign the Treaty of Establishment and Archbishop Makarios and Dr. F. Kutchuk and which clarifies the obligations of the United Kingdom if and when it will no longer need the Sovereign Base Areas (SBAs).

The Exchanged Notes in paragraph 2) specifically state:

“We wish, on behalf of the Government of the Republic of Cyprus, to assure you that the Republic of Cyprus will not demand that the United Kingdom should relinquish their sovereignty or effective control over the sovereign Base Areas. In the event, however, that the Government of the United Kingdom, in view of changes in their military requirements, should at any time decide to divest themselves of the aforesaid sovereignty or effective control over the Sovereign Base Areas, or any part thereof, it is understood that such sovereignty or control shall be transferred to the republic of Cyprus”.

In the event therefore that the Government of the UK no longer needs the SBAs, it is obliged to return them to the Republic of Cyprus and to no other. Following such a move if the Government of the Republic of Cyprus wishes with the consent of the people to lease them to the USA or another tenant that is another matter…

As far as American presence in the Republic of Cyprus is concerned, Dr. Yiannos Charalambides’ article 10.11.2024 in “Simerini” newspaper in Cyprus “Cyprus an American and NATO base” is explicit. It details that already two areas in the free part of the RoC, at Mari and A. Papandreou base (at Paphos), are being transformed to American/NATO bases by the Americans in cooperation with the Government of Cyprus. 

Appendix P of the Cyprus Constitution 

https://simerini.sigmalive.com/article/2024/11/14/the-us-cannot-nudge-britain-from-cyprus-unless/ 

 

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 8/12/2024

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις7 ώρες πριν

Tehran Times: Ο Άσαντ έφυγε, η Συρία στο λυκόφως

Η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που κατηγορούνται για βοήθεια και συνέργεια στο HTS. Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ...

Διεθνή8 ώρες πριν

Το ΥΠΕΞ της Ελλάδας με τη σωστή πλευρά της ιστορίας κατά Ερντογάν! Χαιρέτησε την πτώση του καθεστώτος Άσαντ

Η Ελλάδα χαιρετίζει την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία τονίζεται ότι...

Διεθνή8 ώρες πριν

Στόχους του ISIS στη Συρία βομβάρδισαν οι ΗΠΑ

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της πραγματοποίησαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους...

Διεθνή8 ώρες πριν

Προτάσεις από ΟΗΕ για την επόμενη μέρα στη Συρία

Ο Geir Otto Pedersen είναι Νορβηγός διπλωμάτης, ο οποίος είναι επί του παρόντος Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη...

Διεθνή10 ώρες πριν

Στη Ρωσία ο Άσαντ! Του χορήγησε άσυλο ο Πούτιν μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ

Στη Ρωσία  έφτασε ο Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας και η οικογένειά του και τους χορηγήθηκε άσυλο από τις ρωσικές...

Δημοφιλή