Αναλύσεις
Όχι άλλα δάκρυα, εκκλήσεις και επικλήσεις για την Κύπρο
Με δεδομένα τα αναδρομικά και τα σύγχρονα, είναι καθηλωμένος – 50 χρόνια τώρα – ο Κυπριακός Ελληνισμός στο Status quo της τουρκικής κατοχής, με τις ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου να αρκούνται στα επιφανειακά κέρδη δείχνοντας την έλλειψη αποφασιστικότητάς τους να εκμεταλλευτούν στοιχειωδώς τις λίγες ευκαιρίες που μας δόθηκαν και μας δίνονται.
Ο Χριστοδουλίδης επέστρεψε με άδεια χέρια ουσιαστικά στη Μεγαλόνησο, αφού τα μόνα ”δώρα” που πήρε είναι η ”ιστορική” φωτογραφική αποτύπωση της συνάντησή του με τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ στο Οβάλ Γραφείο και ο… ”αναβαθμισμένος ρόλος της Κύπρου στην περιοχή”, χωρίς ουσιαστικό κέρδος για την ίδια στο θέμα αλλαγής του κατοχικού status quo.
Με δεδομένα τα αναδρομικά και τα σύγχρονα, είναι καθηλωμένος – 50 χρόνια τώρα – ο Κυπριακός Ελληνισμός στο Status quo της τουρκικής κατοχής, με τις ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου να αρκούνται στα επιφανειακά κέρδη δείχνοντας την έλλειψη αποφασιστικότητάς τους να εκμεταλλευτούν στοιχειωδώς τις λίγες ευκαιρίες που μας δόθηκαν και μας δίνονται.
Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου
ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ: Σαν ”παραμύθι” αναβάθμισης όχι ουσιαστικής σημασίας (ένα μέσα στο όλον των πενήντα χρόνων ημικατοχής της Κύπρου) φαντάζει στα μάτια πολλών η προ ημερών συνάντηση Μπάιντεν-Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο (31/10/’74).
Συνάντηση που κατέληξε σε εγκωμιαστικά σχόλια του Αμερικανού Προέδρου προς τον Κύπριο ομόλογό του περί αξιοπιστίας της Κύπρου, με νότα… αισιοδοξίας την πρόταση λύσης για επανένωσή της με βάση τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (στα χνάρια του παγιδευτικού Σχεδίου Ανάν του 2004 και αυτή), μιας και η Μεγαλόνησος ”είναι ένας προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας”.
Τόσο αξιόπιστος, χρήσιμος και ανεκτικός εταίρος, που να ξεχνάνε ανεξαίρετα οι Μεγάλοι της Γης (με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) ότι βρίσκεται μισό αιώνα τώρα υπό κατοχή, κάτω απ’ την μπότα του Τούρκου κατακτητή…
Λόγια χιλιοειπωμένα αυτά του Τζο Μπάιντεν για λύση του Κυπριακού, όπως εκείνα που αναγράφονται στα πολυκαιρισμένα ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για ”λύση που βασίζεται στις κοινές μας αξίες και αρχές. Αυτές της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, όπως είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, λες και τα 50 χρόνια ήταν λίγα για να βρεθεί η λύση αυτή διώχνοντας με το καλό ή το άγριο την τουρκική κατοχική δύναμη από τη βόρεια Κύπρο…
Η ελληνοκυπριακή ηγεσία συγκατένευσε με αγαλλίαση και ύστερα επιστράτευσε την επίκληση στο συναίσθημα που ταυτίζεται – εν προκειμένω – με τον ρεαλισμό της αλήθειας, για να συγκινήσει τον Πλανητάρχη υπενθυμίζοντάς του το δράμα της Κύπρου και το δίκιο των Ελληνοκυπρίων, που το έχει καλύψει – μισό αιώνα τώρα – το άδικο των Τούρκων κατακτητών.
”Κύριε Πρόεδρε”, είπε στην ανταπάντησή του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ”η χώρα μου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή τα τελευταία 50 χρόνια και υπολογίζω στη στήριξη σας και των ΗΠΑ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών…”.
Η αφοπλιστική ατάκα του Χριστοδουλίδη στον Μπάιντεν για ένα έγκλημα 50 χρόνων
Άλλη μια απέλπιδα προσπάθεια της μικρής Κύπρου (την οποία – απ’ την πολλή αγάπη – μετέτρεψαν από χώρα σε σημαδούρα συντεταγμένων στους χάρτες του ΝΑΤΟ οι ”Μεγάλοι” [Ιούλιος ’23]) να επαναφέρει στο διεθνές προσκήνιο το δράμα της ημικατοχής της, στην προσπάθειά της για λύση του Κυπριακού, που θα οδηγήσει στην ένωση της υπό κατοχή βόρειας Κύπρου με την ελεύθερη Κυπριακή Δημοκρατία του νότου.
Οι υποσχέσεις όμως επίλυσής του δεν μετουσιώνονται ποτέ σε πράξεις, με αποτέλεσμα – κι αυτή τη φορά – τα κέρδη (από τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη) να είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα. Ευχολόγια και ευχαριστίες για την ανθρωπιστική προσφορά της Κύπρου υπό τη σκιά του πολέμου στη Γάζα, πλάι στο μονότονο ”ποίημα” για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού …
Έτσι, επέστρεψε ο Κύπριος Πρόεδρος στην Μεγαλόνησο με άδεια χέρια ουσιαστικά, αφού τα μόνα ”δώρα” που πήρε είναι η ”ιστορική” φωτογραφική αποτύπωση της συνάντησή του με τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ στο Οβάλ Γραφείο και ο… ”αναβαθμισμένος ρόλος της Κύπρου στην περιοχή”, χωρίς ουσιαστικό κέρδος για την ίδια στο θέμα αλλαγής του κατοχικού status quo) .
Επέστρεψε μετά από σύντομη στάση στην Αθήνα για να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό και να καταλήξουν αμφότεροι περιχαρείς στο συμπέρασμα ότι ”Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως ήρθε η ώρα για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, μίλησε για στρατηγική διάσταση της σχέσης που έχει αποκτήσει η Κύπρος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνέχεια της στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με την Αμερική…
Πολύ κακό για το τίποτα επί της ουσίας, ας μην κοροϊδευόμαστε. Αυτά τα πανηγυρικά των ηγεσιών Ελλάδας-Κύπρου τα έχουμε ξαναδεί και ξανακούσει ουκ ολίγες φορές, Φευ!.. Πενήντα χρόνια απ’ την αντάρα της Κύπρου που σφράγισε τον νοητικό και συναισθηματικό μας ορίζοντα, οι ελλαδικές και ελληνοκυπριακές ηγεσίες δε φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα το ανούσιο των ωραιοποιήσεων, των επικλήσεων του Διεθνούς Δικαίου και των συναισθηματικά φορτισμένων λόγων-ευχών για απελευθέρωση της Κύπρου.
Τα δάκρυα και τα ευχολόγια του Ελληνισμού δεν αρκούν προφανώς για να συγκινήσουν τον ΟΗΕ, τους διεθνείς παράγοντες και τους συμμάχους Ελλάδας και Κύπρου, ώστε να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά το δράμα της διώχνοντας απ’ το έδαφός της τον Αττίλα (σ.σ: 40.000 αριθμεί ο στρατός κατοχής), ο οποίος – μένοντας ατιμώρητος – πανηγυρίζει για τα εγκλήματά του.
Το έδειξαν άλλωστε το περασμένο Καλοκαίρι οι επίγονοί του (με αφορμή την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Μεγαλόνησο), όταν έφεραν θριαμβολογώντας από την Τουρκία 50 πλοία για να γιορτάσουν τον μισό αιώνα κατοχής του 37 % της Κύπρου, ξέχωρα απ’ τα αεροπλάνα τους που έκοβαν βόλτες κοροϊδευτικά πάνω από τα κεφάλια του Κύπριου Προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος επισκεπτόταν την Κύπρο.
Όσο ανεχόμαστε βέβαια αυτά και αντιμετωπίζουμε μοιρολατρικά την τραγωδία της Κύπρου (το μοναδικό διαρκές έγκλημα σε βάρος ανεξάρτητης χώρας για το οποίο δε βρίσκεται λύση εδώ και μισό αιώνα), δεν πρέπει να περιμένουμε την Ανάστασή της.
Ανάσταση που δε θα έρθει με δάκρυα και μονότονες επικλήσεις στις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά με σχέδιο το οποίο θα εκπονήσουν από κοινού Ελλάδα και Κύπρος βάσει των εθνικών στόχων του Κυπριακού Ελληνισμού και όχι των βρετανικών σχεδίων… τουρκικών συμφερόντων.
Ανάσταση που, για να έρθει, απαιτείται διαμόρφωση συνθηκών επιβολής των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας απ’ τους Διεθνείς Οργανισμούς (ΟΗΕ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε) επί της αναθεωρητικής Τουρκίας, στην οποία φροντίσαμε να δώσουμε εμείς οι Έλληνες, δυστυχώς – σε κυβερνητικό επίπεδο – συγχωροχάρτι εμβαπτίζοντάς την στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, μέχρι που έσβησε τον τίτλο του εισβολέα απ’ το κούτελό της.
Έσβησε τον τίτλο του εισβολέα και απαντά στις εκκλήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό βάζοντας ως προϋπόθεση γι’ αυτόν την αναγνώριση της ”ΤΔΒΚ” (του ψευδοκράτους, δηλαδή, της… ”Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου”), ενώ στην πρόταση-λύση της ΔΔΟ (Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτικούς όρους και στόχο την επανένωση της Κύπρου) – πρόταση στην οποία συγκλίνουν ΟΗΕ, ΗΠΑ, Αγγλία, Ελλάδα και Κύπρος – η Τουρκία αντιπροτείνει τη διχοτόμηση.
Με δεδομένα αυτά, τα αναδρομικά και τα σύγχρονα, είναι καθηλωμένος – 50 χρόνια τώρα – ο Κυπριακός Ελληνισμός στο Status quo της τουρκικής κατοχής, με τις ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου να αρκούνται στα επιφανειακά κέρδη δείχνοντας την έλλειψη αποφασιστικότητάς τους να εκμεταλλευτούν στοιχειωδώς τις λίγες ευκαιρίες που μας δόθηκαν και μας δίνονται.
Δείχνοντας και την αδυναμία τους να αντιδράσουν δυναμικά στις τουρκικές προκλήσεις, τις οποίες μονίμως αντιμετωπίζουμε χλιαρά, φοβικά, από το 1983 (βλ. ανακοίνωση απ’ τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς της ίδρυσης τουρκοκυπριακού κράτους) μέχρι σήμερα, με ενδιάμεσο αποκορύφωμα την εγκατάλειψη το 1996 (κυβέρνηση Σημίτη) του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.
Του ΔΕΑΧ της κοινής γραμμής Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου, που εκπονήθηκε απ’ τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και τον ΥΠΑΜ Γεράσιμο Αρσένη το 1994/’95 και έμεινε στα χαρτιά μέχρι το 2000, για να πεταχτεί οριστικά στον κάλαθο των αχρήστων έκτοτε ανοίγοντας το δρόμο για το Σχέδιο Ανάν, το οποίο καταψήφισε ο κυπριακός λαός υπό την ηγεσία του Προέδρου του Τάσσου Παπαδόπουλου.
Όσο για τη σύγχρονη στάση της Ελλάδας στο Κυπριακό, αυτή φαίνεται να περιορίζεται στη φυλετική αλληλεγγύη και τη διπλωματική συμπαράσταση στην Κύπρο με οδηγό στα τυφλά τον ευεπηρέαστο στις βρετανοαμερικανικές σειρήνες ΟΗΕ (βλ. ΔΔΟ).
Δείγμα ότι έχει ξεθωριάσει το ”ΔΕΝ ΞΕΧΝΏ” των ηγεσιών μας με αίτημα την απελευθέρωση της κατεχόμενης Κύπρου και την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού κατοχής απ’ αυτήν. Κάτι που θα έπρεπε να τρομάζει Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους, γιατί σημαίνει ότι πάψαμε να αγωνιζόμαστε από κοινού για τα δίκαια της Κύπρου.
Πάψαμε να νιώθουμε χρέος επιτακτικό την απελευθέρωση του τουρκοπατημένου εδάφους της και δε μας νοιάζει να καθαριστούμε ψυχικά από το πλέγμα της συλλογικής ευθύνης και ενοχής μας. Έτσι περιοριζόμαστε στα ελάχιστα των απαιτήσεων της εθνικής μας συνείδησης αφήνοντας στους (άλλοτε ουδέτερους κι άλλοτε δόλιους) ”Μεγάλους” να βγάλουν το φίδι απ’ την τρύπα.
Να πετάξουν τον Τούρκο κατακτητή, δηλαδή, απ’ την διαιρεμένη Κύπρο και να ενώσουν τη βόρεια με τη νότια για λογαριασμό μας. Γίνονται αυτά τα πράγματα; Όχι, βέβαια. Το λέει κι ο εθνικός μας ποιητής άλλωστε: ”Δεν είν’ εύκολες οι θύρες, εάν η χρεία τες κουρταλή” (Διον. Σολωμός: ”Ύμνος εις την ελευθερία”.
Γι’ αυτό θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου ότι δεν συνεισφέρουν τα δάκρυα, οι εκκλήσεις και οι επικλήσεις στην επίλυση του Κυπριακού και ότι, όσο αφήνουμε να σήπεται αυτό χωρίς να αναλαμβάνουμε να παίξουμε από κοινού ενεργοποιητικό ρόλο για ανατροπή του κατοχικού status quo, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες να καταλήξει να μοιάζει η επανένωση της βόρειας με την νότια Κύπρο το ίδιο ανέφικτη με την Ένωσή της με την Ελλάδα…
Κρινιώ Καλογερίδου
Αναλύσεις
Ποιοί είναι κερδισμένοι από την αναζωπύρωση της σύγκρουσης στη Συρία;
Η Επιχείρηση «Repelling the Aggression» στην Συρία και η Τουρκία. Γράφει ο Ιωάννης Μπαλτζώης
Ηχηρό μήνυμα της Τουρκίας προς τον Άσαντ για διαπραγματεύσεις και από θέση ισχύος να του επιβάλει την κατοχύρωση των εδαφών που κατείχε. Τώρα θέλει και την περιοχή του Χαλεπίου, αφενός να συνενώσει τις περιοχές Ιντλίμπ, Αφρίν και Γιαραμπλούς σε ενιαίο χώρο και αφετέρου να εγκαταστήσει τους Σύριους πρόσφυγες που έχουν συσσωρευτεί στην Τουρκία.
Η Επιχείρηση «Repelling the Aggression» στην Συρία και η Τουρκία
Γράφει ο Ιωάννης Μπαλτζώης
Eπιχείρηση με την κωδική ονομασία «Repelling the Aggression εξαπέλυσαν οι Τζιχαντιστικές δυνάμεις, με επικεφαλής την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρί αλ Σιάμ (HTS), πρώην Τζαμπχάτ Νούσρα, πρώην Ισλαμικό Κράτος στις 27 Νοεμβρίου. Πρόκειται για μία αιφνιδιαστική επίθεση από την επαρχία Ιντλίμπ στην πόλη-κόσμημα της Συρίας, το Χαλέπι, το οποίο κατέλαβαν σχεδόν ολόκληρο. Κατόπιν με την δυναμική του αιφνιδιασμού, της σφοδρότητας και της αποχώρησης χωρίς αντίστασης του Συριακού Εθνικού Στρατού, προχώρησαν προς τον Νότο, ελέγχοντας τον υψίστης σημασίας αυτοκινητόδρομο Μ5 που συνδέει την Δαμασκό με τον Βορρά και τα σύνορα με την Τουρκία. Οι τζιχαντιστές εξόρμησαν από την περιοχή του Ιντλίμπ, μια περιοχή δυτικά της Συρίας, που μετά την Συμφωνία της Αστάνας τον Σεπτέμβριο 2017, μεταξύ Ρωσίας , Ιράν και Τουρκίας, κατέληξαν σε συμφωνία στο θέμα του Ιντλίμπ και οριοθέτησαν την τέταρτη ζώνη μη διαμάχης, την περιφέρεια του Ιντλίμπ. Εκεί συγκέντρωσαν τις ηττημένες τζιχαντιστικές τρομοκρατικές ισλαμιστικές οργανώσεις, μαζί με τις οικογένειές των, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί μια τζιχαντιστική «χωματερή», με ευθύνη, επίβλεψη, τροφοδοσία από την Τουρκία.
Έτοιμοι για οιαδήποτε αποστολή οι τζιχαντιστές του Ιντλίμπ
Αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της σκοτεινής και επικίνδυνης περιοχής, η Τουρκία γνώριζε και τους κινδύνους και τα οφέλη που θα αποκόμιζε από τον έλεγχο και την επιρροή που αποκτούσε επί των φανατικών ισλαμιστών και δη Σουνιτών, για κάθε ενέργεια δύσκολη, επικίνδυνη και φυσικά παράνομη που θα απαιτείτο για την υλοποίηση των γεωστρατηγικών της επιδιώξεων. Και η Τουρκία για κάθε μαύρη ή βρώμικη επιχείρηση οπουδήποτε, χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα, τους τζιχαντιστές του Ιντλίμπ, που για λίγα χρήματα μπορούσαν να εκτελέσουν οιαδήποτε αποστολή, οπουδήποτε στον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εμπλοκή της Τουρκίας στην Λιβύη, με την αποστολή και χρησιμοποίηση εμπειροπόλεμων και ετοιμοπόλεμων φανατικών ισλαμιστών από το Ιντλίμπ, οι οποίοι πέτυχαν αυτό που επεδίωκε. Την αναχαίτηση των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ, να σώσουν την Τρίπολη και τώρα να ελέγχουν πλήρως την Δυτική Λιβύη. Οι δίοδοι επικοινωνίας, οι εισαγωγές τροφίμων (και όχι μόνον) , οι έξοδοι από την ιδιότυπη αυτή τζιχαντική χωματερή γινόταν κατά βάση από την Τουρκία, η οποία επωφελούντο οικονομικά από αυτές τις συναλλαγές. Η επιβίωση του τρομοκρατικού μορφώματος, εξαρτάται από χορηγίες αραβικών κρατών, όπως των χωρών του Κόλπου, της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας ΜΙΤ, του λαθρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών και ιδιαίτερα της τεχνητής αμφεταμίνης Captagon, το αποκαλούμενο και «χάπι των πριγκήπων», που παράγεται αφειδώς στην Συρία και διακινείται και με την συμμετοχή της Χεζμπολάχ.
Η αιφνιδιαστική επιχείρηση
Η αιφνιδιαστική επιχείρηση που φαίνεται αιφνιδίασε, αν και δεν θα έπρεπε την συριακή κυβέρνηση και το Ιράν, που είναι η ηγετική δύναμη του λεγόμενου «Άξονα της Αντίστασης», που μέλους του είναι η Συρία, καθώς και οι Σιϊτικές πολιτοφυλακές του Ιράκ και φυσικά οι γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις, Χεζμπολάχ, Χαμάς και Χούτι . Οι επιτιθέμενοι είναι οι ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις της HTS , του SDA (Syrian Democratic Army) , που είναι η καθοδηγούμενη αντιπολίτευση της Συρίας, καθώς και άλλες ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, καθώς και μια Ταξιαρχία Τουρκμένων που δημιούργησε και εξόπλισε η Τουρκία, όπου με μια αστραπιαία επίθεση, εξοπλισμένοι με τουρκικά όπλα, πυρομαχικά και οχήματα και καθοδηγούμενες από τούρκους επιτελείς, κατόρθωσαν να καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπίου και μέσω του αυτοκινητοδρόμου Μ5 έφτασαν μέχρι τη Χάμα μέσα σε λίγες μέρες, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις υποχώρησαν, χωρίς να δώσουν ουσιαστική και δυναμική αντίσταση, καταλαμβάνοντας την περιοχή (περίπου στο μέγεθος του Ιντλίμπ), που φαίνεται στον παρακάτω χάρτη, με πράσινο και διαγραμμίσεις. Οι μπλε περιοχές στον Βορρά είναι οι περιοχές, που κατοικούσαν Κούρδοι της Συρίας του YPG, που είχε καταλάβει και διατηρεί η Τουρκία ακόμη και εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να ποτέ να παραδώσει. Ακόμη η κίτρινη περιοχή ανατολικά του Ευφράτη ελέγχεται από τους Κούρδους του YPG, οι μαύρες διάσπαρτες περιοχές είναι νησίδες τζιχαντιστών και το κόκκινο η περιοχή της Συρίας, που ελέγχεται από την νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας και πρόεδρο τον Άσαντ.
Τα γρήγορα κέρδη των ανταρτών – τα πιο σημαντικά από το 2016 – φέρνουν ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και τις υφιστάμενες συμμαχίες που υπάρχουν. Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες. Το κύριο ερώτημα είναι, αν γνώριζαν οι υπηρεσίες πληροφοριών την προετοιμασία που εξελισσόταν στην περιοχή του Ιντλίμπ και πότε θα εκδηλωνόταν η επίθεση. Αν γνώριζαν, τι έκαναν οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι όπως η Συρία και οι Κούρδοι της περιοχής. Γιατί έγινε αμέσως μετά την συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολλάχ και αν έχει σχέση με αυτή την επιχείρηση; Η Τουρκία το γνώριζε και έχει ρόλο σημαντικό στην επιχείρηση; Τελικά η επιχείρηση αυτή τι σκοπούς έχει και ποιος οφείλεται και ποιος χάνει;
Πίσω από όλα η Τουρκία
Σε απάντηση των ερωτημάτων αυτών, φαίνεται ότι πίσω από όλα αυτά είναι η Τουρκία, η οποία προετοίμασε, εκπαίδευσε και σχεδίασε την εν λόγω επιχείρηση με ενημέρωση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες από ΜΜΕ της Μέσης Ανατολής, ο σχεδιασμός και η εκπαίδευση είχε αρχίσει τουλάχιστον προ διμήνου, ήταν σχεδιασμένη να γίνει τον Μάρτιο, αλλά επισπεύστηκε να γίνει τώρα, λόγω της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ισραήλ – Λιβάνου και Χεζμπολάχ. Η Τουρκία είχε πολλούς λόγους για την επίθεση αυτή. Σημειώθηκε σε μια ευαίσθητη διπλωματική στιγμή: εδώ και χρόνια καθυστερεί η διπλωματική προσέγγιση Δαμασκού και Άγκυρας, με σκοπό την διατήρηση των εδαφών που κατέχει στον Βορρά η Τουρκία, κάτι που ο Άσαντ αρνείται όχι να συζητήσει, αλλά έστω και να συναντηθεί με Ερντογάν. Οι περιοχές που κατέλαβε η Τουρκία κατά την διάρκεια του πολέμου στην Συρία είναι με τις επιχειρήσεις:
Α. «Ασπίδα του Ευφράτη» το 2016-17, καταλαμβάνοντας την περιοχή Γιαραμπλούς, όπου υπήρχε η εθνότητα των Τουρκμένων.
Β. «Κλάδος Ελαίας», το 2018, που κατέλαβε την επαρχία του Αφρίν, καθαρά κουρδική περιοχή, που εξεδιώχθησαν.
Γ. «Πηγή Ειρήνης», το 2019, καταλαμβάνοντας την περιοχή Τελ Αμπιάντ-Ρας ελ Αίν, ανατολικά του Ευφράτη στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, που κατοικούσαν Κούρδοι.
Αποκλιμάκωση ζητούν να υπάρξει η Ρωσία και το Ιράν, αλλά η Δαμασκός ζητεί την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, που σημαίνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να επέμβει, ο δε Άσαντ με την βοήθεια της ρωσικής αεροπορίας που βομβαρδίζει τους εισβολείς και των συμμάχων του στο Ιράκ και του Ιράν, ορκίζεται να συντρίψει τους τζιχαντιστές, σε πόλεμο μέχρι εσχάτων. Για την Κάρολαϊν Ρόουζ, του Institute Newlines με έδρα την Ουάσινγκτον, η μετρημένη αντίδραση των συμμάχων της Δαμασκού ενδέχεται να είναι «ένας τρόπος να αναγκάσουν το καθεστώς Άσαντ να διαπραγματευθεί από μια πιο αδύναμη θέση και απουσία κάθε ένδειξης στήριξης από τους Ρώσους και τους Ιρανούς», όπως έγραψε στο Χ. Ίσως οι ρωσικοί βομβαρδισμοί να είναι απλώς σκόπιμοι και φυσικά για να μην πλησιάσουν οι τζιχαντιστές προς τα Δυτικά, που έχουν τις δύο βάσεις των στην Λατάκεια και στην Ταρτούς.
Ο σκοπός που η Τουρκία υλοποιεί την επιχείρηση αυτή είναι η εξουδετέρωση του όποιου σχεδιασμού υλοποίησης της κουρδικής Ροζάβα, δηλαδή κουρδικού κράτους στα βόρεια σύνορα της Συρίας. Και τούτο γιατί τελευταία κυκλοφόρησαν ξανά οι Χάρτες-εφιάλτης της Τουρκίας, του Ραλφ Πήτερς και της Ρόμπιν Ράιτ, που αναφέρονται σε αναδιαμόρφωση των συνόρων στην Μέση Ανατολή και την δημιουργία Κουρδικού κράτους στην Συρία και στο Ιράκ. Ακόμη όλη αυτή η περιοχή στην Βόρεια Συρία περιλαμβάνεται στον Χάρτη του Εθνικού Όρκου (Misak I Milli), που περιλαμβάνεται και το Χαλέπι, την πόλη που ονειρευόταν και Μουσταφά Κεμάλ. Ένας άλλος παράγοντας που μπαίνει στην εξίσωση είναι η Ουκρανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Kyiv Independent, η Ουκρανία εκπαίδευσε τζιχαντιστές στην Ιντλίμπ και διέθεσε ΜΕΑ (Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη), φυσικά με συνεννόηση και συνεργασία με την Τουρκία.
Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι και χαμένοι
Η επίθεση αυτή είναι το ηχηρό μήνυμα της Τουρκίας προς τον Άσαντ για διαπραγματεύσεις και από θέση ισχύος να του επιβάλει την κατοχύρωση των εδαφών που κατείχε. Τώρα θέλει και την περιοχή του Χαλεπίου, αφενός να συνενώσει τις περιοχές Ιντλίμπ, Αφρίν και Γιαραμπλούς σε ενιαίο χώρο και αφετέρου να εγκαταστήσει τους Σύριους πρόσφυγες που έχουν συσσωρευτεί στην Τουρκία.
Στους κερδισμένους ανήκει το Ισραήλ. Η Συρία ανήκε στον «Άξονα της Αντίστασης» και στο έδαφός της υπήρχαν εγκαταστάσεις και Μονάδες των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, που εκπαίδευαν, σχεδίαζαν, χορηγούσαν εφόδια και οπλικά συστήματα στους συμμάχους των και πολλές φορές προσβάλαν με πυρά το έδαφος του Ισραήλ. Από το έδαφος της Συρίας διέρχονταν οι άξονες τροφοδοσίας για την Χεζμπολάχ, αλλά και για την Χαμάς. Ακόμη, σε αλλαγή του «Status Quo» στην Συρία, το Ισραήλ παγιώνει και «κερδίζει» τα υψώματα του Γκολάν, που κατέλαβε από τον πόλεμο του 1967. Βέβαια έχει και μια απώλεια, λόγω της συμμαχίας και υποστήριξης του κουρδικού YPG, το οποίο ευρίσκεται σε δύσκολη θέση και οι επιδιώξεις του για δημιουργία κράτους φαίνεται προς το παρόν να μην ευνοούνται. Οι δε ΗΠΑ γνώριζαν την επιχείρηση και έδωσαν την έγκριση, λόγω της σχεδιαζόμενης νέας Μέσης Ανατολής, αν και η επιχείρηση αυτή δεν ευνοεί τους συμμάχους τους Κούρδους στην Συρία.
Στους χαμένους βρίσκεται πρωταρχικά η Συρία και ο πρόεδρος Άσαντ, που αν δεν κατορθώσει να απαντήσει νικηφόρα στην εισβολή θα χάσει και άλλα εδάφη και ενδεχομένως και την εξουσία του. Ακόμη σε αυτή την φάση είναι και οι Κούρδοι του YPG, που πολεμούν σε αυτή την φάση εναντίον των φιλότουρκων τζιχαντιστών και ελπίζοντας για το αύριο. Και χαμένοι είναι όλοι οι σύμμαχοι του, όπως το Ιράν, η Χεζμπολάχ, το Ιράκ και το κυριότερο η Ρωσία, που με τις δύο βάσεις της είχε βάλει πόδι στην Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή. Μπορεί στον πόλεμο της Συρίας την δεκαετία του 2020 να είχε ουσιαστική παρεμβατική παρουσία και να βοήθησε την Συρία να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος, τώρα με την πόλεμο στην Ουκρανία είναι πολύ δύσκολο να εμπλακεί και να βοηθήσει σημαντικά τον σύμμαχό της τον Άσαντ και την Συρία γενικά.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε, ότι οι κερδισμένοι της υπόθεσης με την αναζωπύρωση της σύγκρουσης στη Συρία είναι η Τουρκία και το Ισραήλ, οι ΗΠΑ ευνοϊκά ουδέτεροι και χαμένοι στρατηγικά και επί του πεδίου ο Άξονας της Αντίστασης, που είναι υπό κατάρρευση , από τα διαδοχικά κτυπήματα επί του πεδίου και τους διοικητικούς αποκεφαλισμούς των πληρεξούσιών του, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Είναι πολύ νωρίς για να διαγράψουμε το καθεστώς Άσαντ, λέει το BBC. Έχει έναν πυρήνα γνήσιας υποστήριξης. Ορισμένοι Σύριοι το βλέπουν ως τη λιγότερο κακή επιλογή – καλύτερη από τους τζιχαντιστές που κυριάρχησαν στην εξέγερση. Όμως, αν άλλες ομάδες κατά του Άσαντ – και είναι πολλές – ξεσηκωθούν, το καθεστώς του θα βρεθεί και πάλι σε θανάσιμο κίνδυνο. Και για να μην ξεχνιόμαστε, δεν βλέπουμε κάποια καταδίκη της «πολιτισμένης δημοκρατικής» Δύσης σε αυτή την εισβολή της Τουρκίας δια αντιπροσώπων, ούτε καν η Ελλάδα να μιλήσει, όπως έχει ηθικό και εθνικό δικαίωμα, για τους εκατοντάδες χιλιάδες Ρουμ (Ρωμιοί , Έλληνες της Συρίας) χριστιανούς ορθοδόξους της Συρίας, που εξοντώνονται στην περιοχή των επιχειρήσεων των «φίλων¨ μας Τούρκων, παρά μόνο για την Ουκρανία. Όπως αναφέρεται σε ανάλυση του BBC, τα γεγονότα στη Συρία τις τελευταίες ημέρες είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ο πόλεμος που κυριαρχεί στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται και δεν υποχωρεί.
*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.), με M.Sc στην Γεωπολιτική από το ΕΚΠΑ, πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ
Αναλύσεις
Γίναμε μάρτυρες κεραυνοβόλου πολέμου!
Με το κλειδί της Ιστορίας – Παρουσιάζει ο Γιάννης Θεοδωράτος
Μάχη κατά των ισλαμιστών! Γίναμε μάρτυρες κεραυνοβόλου πολέμου στη Συρία. Εκεί γεννήθηκε το τέρας του χαλιφάτου.
Με το κλειδί της Ιστορίας – Παρουσιάζει ο Γιάννης Θεοδωράτος
Η εκπομπή προβλήθηκε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024 στο BlueSky
Αναλύσεις
Πάρις Καρβουνόπουλος: Αδιέξοδο με Τουρκία!
Περιμένουμε πότε θα μας επιτρέψουν οι Τούρκοι να κάνουμε το αυτονόητο στα σύνορά μας.
Πάρις Καρβουνόπουλος: Περιμένουμε πότε θα μας επιτρέψουν οι Τούρκοι να κάνουμε το αυτονόητο στα σύνορά μας. Τί ακριβώς συζητάμε με τα ήρεμα νερά, τα οποία δεν βλέπουμε στην πράξη; Ο Γκιουλέρ μας είπε, πως οτιδήποτε κάνουμε στο Αιγαίο πρέπει να ρωτάμε την Τουρκία. Αν είναι να εξασφαλίσουμε ηρεμία κάνουμε υποχωρήσεις δεν νομίζω ότι θα το αποδεχτεί η κοινή γνώμη. Φαίνεται πως υπάρχει εμπλοκή με την Τουρκία. Αυτό πως θα ξεπεραστεί είναι ένα ερώτημα.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra