Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Οι Φιλιππίνες απαιτούν 1 εκατ.δολάρια αποζημίωση απ’την Κίνα για επεισόδιο στη Νότιο Σινική Θάλασσα

Δημοσιεύτηκε στις

Ο αρχηγός του στρατού των Φιλιππίνων επανέλαβε εκκλήσεις προς το Πεκίνο να αποζημιώσει για ζημιές και να επιστρέψει τα τουφέκια που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας βίαιης σύγκρουσης στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα που άφησε έναν Φιλιππινέζο ναύτη με κομμένο αντίχειρα.
Ο στρατηγός Romeo Brawner Jnr είπε ότι η πλευρά του ζητούσε πληρωμή για δύο φουσκωτά σκάφη που υπέστησαν ζημιές από τις κινεζικές δυνάμεις στη σύγκρουση στις 17 Ιουνίου, όταν το ναυτικό των Φιλιππίνων παρέδιδε προμήθειες σε στρατεύματα που βρίσκονταν σε στρατιωτικό φυλάκιο στην πλωτή οδό.
«Απαιτήσαμε από τους Κινέζους να μας πληρώσουν P60 εκατομμύρια (1,02 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για τη ζημιά και για την επιστροφή των πυροβόλων όπλων μας. Αυτό είναι πάνω από τον τραυματισμό που προκλήθηκε σε έναν ναύτη του πολεμικού ναυτικού που έχασε τον αντίχειρά του … Η Κίνα δεν έχει ακόμη απαντήσει», είπε ο Μπράουνερ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Το Πεκίνο έχει κατηγορηθεί ότι εφαρμόζει επιθετικές τακτικές εναντίον φιλιππινέζικων πλοίων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπως εκτόξευση κανονιών νερού και χρήση λέιζερ υψηλής έντασης, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει τις εδαφικές του αξιώσεις στα επίμαχα ύδατα.

Ο οικονομικός γίγαντας διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας, απορρίπτοντας ανταγωνιστικές αξιώσεις από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, και μια διεθνή απόφαση του 2016 ότι ο ισχυρισμός του για την πλωτή οδό δεν έχει νομική βάση.

Η κινεζική πρεσβεία στη Μανίλα δεν έχει απαντήσει στα αιτήματα των δημοσιογράφων για σχολιασμό σχετικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων.

Παρατηρητές λένε ότι η Κίνα δεν θα πληρώσει καμία αποζημίωση στο έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας καθώς δεν αναγνωρίζει την κατηγορία της Μανίλα ότι τα πλοία της διεξήγαγαν παράνομες δραστηριότητες εντός του Second Thomas Shoal, γνωστό ως Renai Jiao στην Κίνα και Ayungin Shoal στις Φιλιππίνες.

Ένας αναλυτής υποστηρίζει ότι το Πεκίνο διατηρεί την αφήγησή του ότι η φιλιππινέζικη ακτοφυλακή και το ναυτικό ευθύνονταν για την πραγματοποίηση προκλητικών ελιγμών.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι το προσωπικό του συμπεριφέρθηκε με «επαγγελματικό και συγκρατημένο» τρόπο και κατηγόρησε τη Μανίλα για τη σύγκρουση.

Ο δικηγόρος Aldrin Alba, νομικός εμπειρογνώμονας στο think tank Political Economic Elemental Researchers and Strategists, είπε ότι η Κίνα εξακολουθεί να επιμένει ότι τα φιλιππινέζικα πλοία διεξάγουν παράνομες δραστηριότητες εντός της επικράτειάς της παρά το ζήτημα που έχει ήδη διευθετηθεί από το διεθνές δικαστήριο.

«Από αυτή τη σκοπιά, η Κίνα ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να αποζημιώσει οποιοδήποτε σκάφος εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες στο έδαφός της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας/Θάλασσα των Δυτικών Φιλιππίνων», δήλωσε ο Alba.

Η Θάλασσα των Δυτικών Φιλιππίνων είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η Μανίλα για ύδατα εντός της Νότιας Σινικής Θάλασσας που θεωρεί ότι βρίσκονται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της.

Ο ναύτης του ναυτικού των Φιλιππίνων Jeffrey Facundo. Φωτογραφία: Facebook/senateph
Ο ναύτης του ναυτικού των Φιλιππίνων Jeffrey Facundo. Φωτογραφία: Facebook/senateph

Σύμφωνα με την Alba, δεν υπήρχε τεκμηριωμένη περίπτωση στην οποία το Πεκίνο είχε καταβάλει αποζημίωση σε πλοίο οποιασδήποτε χώρας για ζημιές που υπέστη στη Νότια Σινική Θάλασσα.

«Η Κίνα πάντα δικαιολογεί τις ενέργειές της διεκδικώντας την κυριαρχία και τα θαλάσσια δικαιώματα εντός των αμφισβητούμενων υδάτων, κάτι που απλώς περιπλέκει οποιαδήποτε επίλυση τέτοιων διαφορών», είπε.

Ο Σέρβιν Όνα, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο De La Salle στη Μανίλα, προέτρεψε την κυβέρνηση των Φιλιππίνων να συνεχίσει τις ζημιές μέχρι να ανταποδώσει η Κίνα.

«Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολεμικής συμπεριφοράς της Κίνας. Αλλά η αφήγησή τους δείχνει ότι το PCG έφταιγε», είπε ο Ona.

Ανέφερε ένα περιστατικό του Ιουνίου 2019, στο οποίο ένα κινεζικό σκάφος, το Yuemaobinyu 42212 με χαλύβδινο κύτος, χτύπησε το ξύλινο φιλιππινέζικο ψαροκάικο Gem-Ver που ήταν αγκυροβολημένο κοντά στο Reed Bank, περίπου 565 χιλιόμετρα (351 μίλια) νοτιοδυτικά της Μανίλα.

Οι Κινέζοι ναύτες έφυγαν από το σημείο, αναγκάζοντας το πλήρωμα του Gem-Ver να στείλει κλήση κινδύνου. Διασώθηκαν από διερχόμενο βιετναμέζικο σκάφος.

«Νομίζω ότι το περιστατικό Gem-Ver είναι ένα παράδειγμα όπου η Κίνα πλήρωσε τον ιδιοκτήτη του πλοίου και ζημιές στο πλήρωμα. Ωστόσο, αυτή δεν ήταν άμεση πληρωμή. Πιστεύω ότι διήλθε μέσω του τοπικού κινεζικού εμπορικού επιμελητηρίου δύο χρόνια μετά το περιστατικό», είπε ο Ona.

Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης το 2022 ανέφεραν ότι μια ενδεχόμενη πληρωμή 6 εκατομμυρίων πέσος καταβλήθηκε από τον πλοιοκτήτη σε 22 Φιλιππινέζους ψαράδες που ενεπλάκησαν στο περιστατικό, αλλά μια ένωση αλιέων επέκρινε το ποσό – σύμφωνα με πληροφορίες το μισό από αυτό που ζητήθηκε – ως πολύ μικρό και πολύ αργά.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Διεθνή

Θετικό μομέντουμ για επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα

Σημαντική πρόοδος στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σημαντική πρόοδος στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Γράφει ο Γαβριήλ Χαρίτος

Πληθαίνουν οι διαρροές ότι σημειώνεται σημαντική πρόοδος στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν σήμερα η λιβανική εφημερίδα Αλ-Αχμπάρ, το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Χάνταθ και την παναραβική εφημερίδα σαουδαραβικών συμφερόντων Αλ-Σαρκ Αλ-Άουσατ, η πρόοδος αυτή οφείλεται κυρίως στην επιστροφή του Κατάρ στην διαμεσολαβητική διαδικασία, γεγονός που επετεύχθη κατόπιν αμερικανικών πιέσεων και συγκεκριμένα μετά τις επαφές που είχε ο Στιβ Γουίτκοφ, ειδικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής , τόσο με τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Νετανιάχου, όσο και τον Καταρινό ομόλογό του, Αλ-Θάνι, πριν από τρεις μέρες, όπως μετέδωσαν ισραηλινά και καταρινά κρατικά ΜΜΕ.

Μάλιστα, οι σημερινές δημοσιογραφικές διαρροές επιβεβαιώνονται με σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού του Κατάρ και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του , Μοχάμαντ Αλ-Θάνι, ο οποίος, κατά την εισήγησή του στο συνέδριο Doha Forum που διεξάγεται σήμερα στην καταρινή πρωτεύουσα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “έχει διαμορφωθεί ένα θετικό μομέντουμ για επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα”.

** Τι αναφέρουν οι δημοσιογραφικές διαρροές

Οι σημερινές δημοσιογραφικές διαρροές που μεταδίδονται από τα αραβικά μέσα συγκλίνουν στο ότι η οργάνωση Χαμάς έχει ήδη αρχίσει την καταγραφή των ισραηλινών ομήρων που βρίσκονται εν ζωή, ενώ συγχρόνως, βρίσκεται σε επαφή με άλλες παλαιστινιακές ομάδες που δρουν στη Γάζα και που κρατούν και εκείνες άλλους ισραηλινούς ομήρους, προκειμένου να καταγραφούν και να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους. Παράλληλα, η Χαμάς έχει ενεργοποιηθεί ώστε να εντοπιστούν τα σημεία όπου έχουν ταφεί προσωρινά οι σοροί ισραηλινών ομήρων.
. .
Αναφορικά στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η εφημερίδα Αλ-Σαρκ Αλ-Άουσατ και η λιβανική Αλ-Αχμπάρ αναφέρουν ότι, εντός των επομένων ημερών, αναμένεται να φτάσει στο Κάιρο ισραηλινή αντιπροσωπεία αξιωματούχων του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών για να επιλυθούν ζητήματα, που μέχρι στιγμής παραμένουν ανοικτά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκεται με ποιον τρόπο και πότε θα πραγματοποιηθεί η μερική απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από την Γάζα, δεδομένου ότι η Χαμάς φέρεται να μην απαιτεί πλέον την ολική αποχώρηση του Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα. Η Αλ-Σαρκ Αλ-Άουσατ μάλιστα, επισημαίνει ότι, κατά τις επικείμενες επαφές της ισραηλινής αντιπροσωπείας στο Κάιρο θα διευκρινιστεί κατά πόσον αντικείμενο της συμφωνίας θα αφορά στο πλαίσιο μίας “προσωρινής εκεχειρίας” διάρκειας μερικών εβδομάδων, ή μίας τελική εκεχειρίας. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η ισραηλινή πλευρά δεν συζητά το ενδεχόμενο λήξης του πολέμου κατά το τρέχον στάδιο.

Σημαντική θεωρείται η πρόοδος που φέρεται να έχει σημειωθεί στο ζήτημα των κριτηρίων για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων. Σύμφωνα με την λιβανική εφημερίδα Αλ-Αχμπάρ, οι όμηροι, που έχουν στρατιωτική ιδιότητα, θα απελευθερωθούν από την Χαμάς και όσες άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις εμπλέκονται,με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων ισοβιτών που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές ασφαλείας, έχοντας καταδικαστεί για τρομοκρατικές πράξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθεσινά δημοσιεύματα της Αλ-Αχμπάρ, που αναμεταδόθηκαν από τα κρατικά ισραηλινά μέσα, ανέφεραν ότι φέρεται να έχει συμφωνηθεί πως οι γυναίκες όμηροι θα απελευθερωθούν κατά την έναρξη της διαδικασίας και στη συνέχεια θα δοθεί προτεραιότητα σε άνδρες ομήρους άνω των 50 ετών με χρόνια προβλήματα υγείας – χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για την τύχη των ομήρων που έχουν και στρατιωτική ιδιότητα.

** Επίσημη σιγή από πλευράς Ισραήλ και Χαμάς

Παρά την πληθώρα των δημοσιογραφικών διαρροών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς δεν έχουν προβεί σε καμία σχετική επίσημη ανακοίνωση. Είναι ενδεικτικό ότι το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε εκτάκτως δύο φορές κατά το περασμένο πενθήμερο, επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην έκρυθμη κατασταση που επικρατεί στη Συρία και όχι για τους όρους και τις προϋποθέσεις εκεχειρίας στη Γάζα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Φόβοι ότι η Ρωσία θα αφανίσει τους στρατούς του NATO

Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 6 Δεκεμβρίου 2024.

Το ρεπορτάζ

Στη Δύση αυξάνονται οι φόβοι ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει τον πόλεμο με τη Ρωσία και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να εισβάλει στην Ανατολική Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, ενώ στρατιωτικοί ηγέτες λένε ότι η Βρετανία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ένοπλη σύγκρουση το 2027.

Ο στρατηγός Τζέιμς Έβεραρντ, αναπληρωτής ανώτατος διοικητής των ενωμένων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, πιστεύει ότι αν η Ρωσία πάει σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ, ο Πούτιν θα κερδίσει αν χτυπήσει πριν το ΝΑΤΟ αρχίζει να ενισχύει την άμυνά του μέχρι το 2027. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, οι στρατοί πρέπει να είναι σε θέση να διατηρούν τη μαχητική τους ισχύ, διότι «οι μικροί στρατοί καταστρέφονται στα αρχικά στάδια μιας ένοπλης σύγκρουσης».

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Βετεράνων του Ηνωμένου Βασιλείου Άλιστερ Κάρνς προειδοποίησε ότι ολόκληρος ο βρετανικός στρατός μπορεί να αφανιστεί σε λιγότερο από ένα χρόνο, εάν εμπλακεί σε σύγκρουση με τέτοιο εχθρό όπως η Ρωσία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Worthy News: Χριστιανοί σε διασταυρούμενα πυρά 

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ανησυχητικές πληροφορίες του χριστιανικού αμερικανικού ιστότοπου “Worthy News” για τους Χριστιανούς της Συρίας
Οι Σύροι Ισλαμιστές αντάρτες ξεπερνούν τη Χάμα. Χριστιανοί σε διασταυρούμενα πυρά
«Περιοχές όπου δραστηριοποιούνται ισλαμιστές μαχητές, ηγέτες ιστορικών εκκλησιών είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε επιθέσεις ή απαγωγές, ενώ τα περισσότερα κτίρια που ανήκουν σε τέτοιες ομάδες έχουν κατεδαφιστεί ή έχουν επιλεγεί για ισλαμική χρήση»
ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ Worthy News ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
Σε γραπτές παρατηρήσεις που κοινοποιήθηκαν στο Worthy News, οι Χριστιανοί είπαν ότι «η κατάσταση στο Χαλέπι είναι πολύ δύσκολη… ο κόσμος ξύπνησε από τον ήχο σφοδρών βομβαρδισμών που συγκλόνισαν ολόκληρη την πόλη. Οι άνθρωποι τώρα φοβούνται ακόμη και να περπατήσουν στους δρόμους».
Ένας Χριστιανός του οποίου το όνομα δεν αποκαλύφθηκε λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια είπε: «Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τις οικογένειες που έχουν εγκλωβιστεί… Πολλοί είναι κολλημένοι. Η κατάσταση στη Συρία είναι κρίσιμη, με τους εκτοπισμένους πολίτες να αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή συνθήκες».
Υπήρχε ανησυχία την Πέμπτη ότι ακόμη περισσότεροι Χριστιανοί θα αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο μουσουλμανικό έθνος. «Περιοχές όπου δραστηριοποιούνται ισλαμιστές μαχητές, ηγέτες ιστορικών εκκλησιών είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε επιθέσεις ή απαγωγές, ενώ τα περισσότερα κτίρια που ανήκουν σε τέτοιες ομάδες έχουν κατεδαφιστεί ή έχουν επιλεγεί για ισλαμική χρήση», δήλωσε η ομάδα υπεράσπισης Open Doors.
«Για τους Χριστιανούς που ζουν σε αυτές τις περιοχές, υπάρχει μικρό περιθώριο έκφρασης της πίστης τους και πολλοί έχουν εκτοπιστεί βίαια από τα σπίτια τους».
………….
Σύριοι Ισλαμιστές αντάρτες ξεπερνούν τη Χάμα. Χριστιανοί σε διασταυρούμενα πυρά (άξια εστίαση ειδήσεων)
Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024
Του Stefan J. Bos, Επικεφαλής Διεθνούς Ανταποκριτή Worthy News
ΔΑΜΑΣΚΟΣ ( Worthy News ) – Σύροι αντάρτες κατέλαβαν την κεντρική πόλη της Χάμα στο τελευταίο χτύπημα στον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, εντείνοντας τις ανησυχίες για τα δεινά της χριστιανικής μειονότητας της χώρας, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους και εργαζομένους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο συριακός στρατός είπε ότι αποσύρθηκε και πήρε θέσεις έξω από την πόλη για να προστατεύσει τους αμάχους λίγες ώρες αφότου μαχητές της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν ότι «βάδιζαν» προς το κέντρο της.
Οι αντάρτες είπαν ότι εισήλθαν στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας την Πέμπτη μετά από μέρες έντονων μαχών με τις κυβερνητικές δυνάμεις στα περίχωρά της.
Η πτώση της Χάμα ακολουθεί μια αστραπιαία επίθεση της τζιχαντιστικής ομάδας Hayat Tahrir al Sham (HTS) και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία συριακών πολιτοφυλακών που ονομάζονται Συριακός Εθνικός Στρατός.
Η αιφνιδιαστική επίθεση, η οποία έχει σκοτώσει εκατοντάδες, ήρθε αφότου ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν μεγάλο μέρος της μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, το Χαλέπι, την περασμένη εβδομάδα. Αναζωπύρωσε τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας, όπου οι πρώτες γραμμές είχαν παγώσει κατά κύριο λόγο τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη μάχη για τη Χάμα σημειώθηκαν σκληρές μάχες εντός της πόλης.
«Εάν πέσει η Χάμα, σημαίνει ότι η αρχή της πτώσης του καθεστώτος έχει ξεκινήσει», είπε ο επικεφαλής της παρακολούθησης, Rami Abdurrahman, πριν την κατάληψη της πόλης.

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Καθώς η κυβέρνηση προσπάθησε να οργανώσει μια αμυντική γραμμή, ο επόμενος στόχος των ανταρτών θα μπορούσε να είναι η Χομς, μόλις 25 μίλια (38 χιλιόμετρα) νότια.
Το βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο την Πέμπτη φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι οι αντάρτες κατέλαβαν ένα κυβερνητικό στρατιωτικό αεροδρόμιο έξω από τη Χάμα, απελευθερώνοντας κρατούμενους που κρατούνταν σε ένα κέντρο κράτησης εκεί.
Περίπου 900 στρατιωτικοί των ΗΠΑ εδρεύουν στη Συρία ως μέρος της αντιτρομοκρατικής αποστολής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με στόχο υπολείμματα της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση.
Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν έχουν κανένα ρόλο στον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο, αλλά δέχθηκαν συνεχείς επιθέσεις από μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις έχουν ασκήσει περαιτέρω πίεση στους χριστιανούς μειονότητας, σύμφωνα με τους Σύρους Χριστιανούς και τους διεθνείς ανθρωπιστές.
Ο Ντέιβιντ Κάρι, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Global Christian Relief, δήλωσε στο Worthy News ότι οι μάχες έχουν αφήσει «αθώους χριστιανούς πιασμένους για άλλη μια φορά στο στόχαστρο του πολέμου».
Είπε ότι «ισλαμιστές τρομοκράτες» κατέλαβαν τμήματα του Χαλεπίου, προκαλώντας «χιλιάδες να διασκορπιστούν και να εκτοπιστούν».

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ

Ωστόσο, «το κλείσιμο δρόμων και η έλλειψη ανθρωπιστικών διαδρόμων επιδεινώνουν το ζήτημα, ενώ ο πλησιέστερος καταυλισμός προσφύγων έχει ήδη ξεχειλίσει με πάνω από 20.000 ανθρώπους που ζουν σε άθλιες συνθήκες».
Ωστόσο, «όσοι έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους μέσα στο Χαλέπι υπομένουν τους τρομακτικούς ήχους βομβών που πέφτουν από συριακές και ρωσικές αντιδυνάμεις», παρατήρησε.
«Ο φόβος επικρατεί εν μέσω επ’ αόριστου κλεισίματος τραπεζών, φθίνουσας προμήθειας και ελλείψεων νερού και ρεύματος», πρόσθεσε ο Κάρι.
Σε γραπτές παρατηρήσεις που κοινοποιήθηκαν στο Worthy News, οι Χριστιανοί είπαν ότι «η κατάσταση στο Χαλέπι είναι πολύ δύσκολη… ο κόσμος ξύπνησε από τον ήχο σφοδρών βομβαρδισμών που συγκλόνισαν ολόκληρη την πόλη. Οι άνθρωποι τώρα φοβούνται ακόμη και να περπατήσουν στους δρόμους».
Ένας Χριστιανός του οποίου το όνομα δεν αποκαλύφθηκε λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια είπε: «Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τις οικογένειες που έχουν εγκλωβιστεί… Πολλοί είναι κολλημένοι. Η κατάσταση στη Συρία είναι κρίσιμη, με τους εκτοπισμένους πολίτες να αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή συνθήκες».
Υπήρχε ανησυχία την Πέμπτη ότι ακόμη περισσότεροι Χριστιανοί θα αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο μουσουλμανικό έθνος. «Περιοχές όπου δραστηριοποιούνται ισλαμιστές μαχητές, ηγέτες ιστορικών εκκλησιών είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε επιθέσεις ή απαγωγές, ενώ τα περισσότερα κτίρια που ανήκουν σε τέτοιες ομάδες έχουν κατεδαφιστεί ή έχουν επιλεγεί για ισλαμική χρήση», δήλωσε η ομάδα υπεράσπισης Open Doors.
«Για τους Χριστιανούς που ζουν σε αυτές τις περιοχές, υπάρχει μικρό περιθώριο έκφρασης της πίστης τους και πολλοί έχουν εκτοπιστεί βίαια από τα σπίτια τους».

ΛΑΒΗ ΣΦΙΓΞΗΣ

Ωστόσο, σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, οι αρχές «ενισχύουν τη λαβή τους σε όσους θεωρούν ότι αποτελούν απειλή για την κοινωνική σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένων των προσηλυτισμένων από το Ισλάμ στον Χριστιανισμό. Η στάση της συριακής κυβέρνησης απέναντι στις εκκλησίες καθορίζεται από τη χριστιανική κοινότητα στην οποία ανήκουν», ανέφερε η Open Doors.
«Αν και όλες οι χριστιανικές κοινότητες υφίστανται πίεση, οι ιστορικές εκκλησίες είναι σε πιο ισχυρή θέση να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους από εκείνες που προέρχονται από μη παραδοσιακές εκκλησιαστικές ομάδες όπως οι Ευαγγελικοί, οι Βαπτιστές και οι Πεντηκοστιανοί» σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση.
Ωστόσο, με τις ισλαμικές ομάδες να προχωρούν, η κατάστασή τους θα μπορούσε να επιδεινωθεί, σύμφωνα με αξιολόγηση του Worthy News.
Πριν ξεσπάσει ο αρχικός συριακός εμφύλιος πόλεμος το 2012, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, το 10 τοις εκατό του τότε συριακού πληθυσμού, δήλωναν χριστιανοί. Ο αριθμός πιστεύεται ότι έχει μειωθεί σε μόλις 300.000 χριστιανούς στη Συρία σήμερα, σύμφωνα με αρκετές χριστιανικές ομάδες.
Η Global Christian Relief είπε ότι βρίσκεται τώρα στο έδαφος για να βοηθήσει τουλάχιστον μερικούς εναπομείναντες πιστούς, καθώς έχει «προηγούμενο ιστορικό εξυπηρέτησης Χριστιανών που υποφέρουν στη Μέση Ανατολή».
Η ομάδα είπε νωρίτερα ότι παρείχε βοήθεια έκτακτης ανάγκης και μακροπρόθεσμη υποστήριξη στην Τουρκία και τη Συρία μετά τον σεισμό 7,8 βαθμών που έπληξε, παρέχοντας τρόφιμα, φάρμακα και σπίτια με κοντέινερ «σε αυτούς που έχασαν τα πάντα».
Ωστόσο, καθώς οι μάχες συνεχίζονταν, η χώρα μετατρεπόταν γρήγορα σε ευρύτερο χάος, με το μέλλον του αυταρχικού προέδρου Άσαντ αβέβαιο. Ο Άσαντ πιστεύεται ότι βρισκόταν στη Μόσχα όταν ξεκίνησε η επίθεση των ανταρτών, επιστρέφοντας στη Δαμασκό το Σαββατοκύριακο.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΒΕΒΑΙΟ

Στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική και ιρανική υποστήριξη κατά τα πιο έντονα χρόνια της σύγκρουσης, βοηθώντας τον να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους και τις μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας προτού παγώσουν οι γραμμές του μετώπου το 2020.
Ωστόσο, η Ρωσία έχει επικεντρωθεί στον πόλεμό της στην Ουκρανία από το 2022, και πολλοί από την ανώτατη ηγεσία της Χεζμπολάχ, της πιο ισχυρής δύναμης ευθυγραμμισμένη με το Ιράν, σκοτώθηκαν από το Ισραήλ τους τελευταίους δύο μήνες.
Σε τηλεοπτική δήλωση, ο νέος ηγέτης της ομάδας, Ναΐμ Κασέμ, δεσμεύτηκε να στηρίξει τη Συρία.
Ωστόσο, ο εξέχων διοικητής των ανταρτών, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Γκολάνι, κήρυξε «τον πλήρη έλεγχο των ανταρτών στη Χάμα» την Πέμπτη και εξέδωσε μια δήλωση βίντεο «προειδοποιώντας για οποιαδήποτε ανάμειξη άλλης ευθυγραμμισμένης με το Ιράν δύναμης – του παραστρατιωτικού συνασπισμού Χασντ αλ-Σάαμπι του Ιράκ».
Καθώς έπεφτε η νύχτα, αναμένονταν πιο πολύνεκρες συγκρούσεις. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), ένα σεβαστό παρατηρητή πολέμου, δήλωσε ότι περισσότεροι από 600 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 107 άμαχοι, και δεκάδες χιλιάδες εκτοπίστηκαν από την έναρξη της επίθεσης των ανταρτών την περασμένη Τετάρτη.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις7 λεπτά πριν

Συρία: Κούρδοι/ΗΠΑ κερδίζουν εδάφη, ανησυχεί ο Ερντογάν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου 2024

Ιστορία - Πολιτισμός37 λεπτά πριν

Αν οι Αμερικανοί άκουγαν τον Μανιάτη Ελληνα πλοίαρχο Ελις ( Ηλίας) Ζαχαριά δεν θα πάθαιναν το κάζο στο Περλ Χάμπορ!

Στην αναφορά του εφιστούσε την προσοχή του ναυάρχου Kimmel στο γεγονός, ότι στην Ουάσιγκτον βρίσκονταν την εποχή εκείνη δύο ιάπωνες...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Γιώργος Αδαλής: Ποτέ ξανά τόσα πολλά μέτωπα!

Το μεγάλο αιματοκύλισμα που δεν αναφέρεται πουθενά

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Στην Συρία δεν υφίσταται εμφύλιος – Ο ρόλος της Τουρκίας

Με ποιόν Φιντάν θα μιλήσει ο Έλληνας Υπουργός εξωτερικών; Η Ελληνική Οργάνωση της Αντιόχειας, με επιστολή βόμβα προς τον Υπουργό...

Διεθνή2 ώρες πριν

Θετικό μομέντουμ για επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα

Σημαντική πρόοδος στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Δημοφιλή