Αναλύσεις
Ορατός κίνδυνος δημιουργίας τελεσμένων! Δώστε απαντήσεις…
Το θέμα είναι ίσως από τα πιο σοβαρά που έχουν απασχολήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις κρίσεις του 1976, το 1987 και του 1996
Πρόκειται για ορατό κίνδυνο δημιουργίας τετελεσμένων και εξαιρετικά δυσάρεστα αποτελέσματα για την Ελλάδα και την Κύπρο και πρέπει να δοθούν απαντήσεις
Το θέμα είναι ίσως από τα πιο σοβαρά που έχουν απασχολήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις κρίσεις του 1976, το 1987 και του 1996
Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης
Ο πρωθυπουργός κος Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών κος Γιώργος Γεραπετρίτης, για να στηρίξουν πολιτικά το εγχείρημα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και τη «Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας», που υπέγραψε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Τουρκίας, μας μιλούσαν συνεχώς για ένα «παράθυρο ευκαιρίας» που πρέπει να εκμεταλλευθούμε.
Ποτέ, όμως δεν είπαν μια λέξη σε τι συνίσταται το «παράθυρο ευκαιρίας» και εννοούμε κάποιο σημάδι ή κάποια προδιάθεση της Τουρκίας να αποστεί έστω και εν μέρει από τις παράνομες διεκδικήσεις της εις βάρος της Ελλάδας.
Επίσης, ακαδημαϊκοί και άλλοι δημοσιολογούντες, που εκφράζουν τις θέσεις του Μαξίμου, με άρθρα που μερικές φορές υπέγραφαν δυο-δυο ακόμα και τρεις, προσπαθούσαν να μας πείσουν πόσο χρήσιμη είναι η παραπομπή στη Χάγη, αρά πόσο επιβεβλημένος είναι τώρα ο διάλογος και η ελληνοτουρκική προσέγγιση. Μόνο που δεν έκαναν τον κόπο να εξηγήσουν πόσο πιθανόν είναι να υπογράψει η Ελλάδα με την Τουρκία συνυποσχετικό για την παραπομπή στη Χάγη, όταν δεν είναι σε θέση να πείσει την Αλβανία για το ίδιο θέμα, μια χώρα σαφώς ασθενέστερη από κάθε άποψη από την Τουρκία και μάλιστα για ένα θέμα που έχει την πολυπλοκότητα του Αιγαίου, που επιβαρύνεται από τις διεκδικήσεις της Τουρκίας.
Τώρα βλέπουμε ότι μάλλον «στενεύει το παράθυρο ευκαιρίας», αφού στα πρακτικά της τουρκικής εθνοσυνέλευσης υπάρχει καταγεγραμμένος όλος ο κατάλογος των διεκδικήσεων της Τουρκίας, με σαφείς απειλές, ειδικά στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Η καταγραφή έγινε κατά την ομιλία του Τούρκου υπουργού Άμυνας στην Επιτροπή του Προϋπολογισμοί του υπουργείου του στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Εκεί, όσον αφορά το περιστατικό της Κάσου τον Ιούλιο, τόνισε ότι οι τουρκικές δυνάμεις εμπόδισαν το ιταλικό πλοίο «Ιεvoli Relume» να κάνει έρευνες πόντισης καλωδίου πέραν των 6νμ στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και ότι τελικά το ιταλικό πλοίο μπόρεσε να πραγματοποιήσει τίς δραστηριότητές του, αφού είπε «ναι, αποδέχομαι τη δική σας περιοχή ευθύνης, μπορώ να έχω την άδειά σας;» αποδεχόμενο έτσι την δικαιοδοσία της Τουρκίας στην εν λόγω περιοχή, που είναι οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα με συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Η Τουρκία διατείνεται ότι είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα, επικαλούμενη το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, που δεν έχει αναγνωρίσει ούτε η ίδια η βουλή της Λιβύης.
Επειδή η αναφορά αυτή του Τούρκου υπουργού Άμυνας φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, βγήκαν αμέσως διάφοροι επώνυμοι και ανώνυμοι να διακινούν το επιχείρημα ότι «δεν πρέπει να πιστεύουμε τους Τούρκους» και δεν πρέπει να «πέφτουμε θύματα» της προπαγάνδας τους.
Ασφαλώς και δεν πιστεύουμε τους Τούρκους, απλώς παραθέτουμε τα γεγονότα, τα οποία είναι αυτά που ζητούν απαντήσεις.
Τις 23 Ιουλίου 2024, λίγες ώρες μετά το επεισόδιο, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το ΥΠΕΞ πραγματοποιεί επαφές σε όλα τα ενδεδειγμένα κανάλια επικοινωνίας προκειμένου να μην ξεφύγει και να αποσυμφορηθεί η κατάσταση και να ολοκληρωθούν χωρίς πρόβλημα οι έρευνες του Ievoli Relume. Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι «λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού».
Εμείς, σε άρθρο μας στην παρούσα στήλη, τις 17 Ιουλίου, χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν καμία δήλωση Τούρκου αξιωματούχου, γράφαμε για το θέμα:
«Να σημειωθεί ότι με το τουρκολυβικό μνημόνιο, το οποίο υπερασπίζεται με κάθε τρόπο και μέσο, των φρεγατών συμπεριλαμβανομένων, η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει και να κατοχυρώσει de facto ότι τα ελληνικά νησιά, της Κρήτης συμπεριλαμβανομένης, δεν δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, πέραν των 6νμ που είναι το όριο των χωρικών υδάτων.
Ενώ η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί και να επιβάλει, αν χρειαστεί ακόμα και με την δύναμη των όπλων, το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, η Ελλάδα, με τη σειρά της, πράττει ακριβώς το αντίθετο, δείχνοντας στην πράξη ότι δεν είναι διατεθειμένη να υπερασπιστεί και να επιβάλει την καθ’ όλα νόμιμη, με βάση το διεθνές δίκαιο, ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία.
Αυτή η διαφορά πολιτικής έγινε εμφανέστατη στην κρίση που ξέσπασε στην Κάσο. Η Τουρκία έστειλε πέντε πολεμικά πλοία και δήλωσε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Ελλάδα να ασκήσει τα νόμιμα κυριαρχικά της δικαιώματα σε περιοχή της οριοθετημένης ΑΟΖ με την συμφωνία με την Αίγυπτο.
Και η Ελλάδα επέλεξε την οδό της παραίτησης, για να ξεπεραστεί η κρίση. Μετά από τηλεφωνικές συνεννοήσεις μεταξύ Γεραπετρίτη–Φιντάν, επέτρεψε κατάβραδα στο ιταλικό πλοίο να ζητήσει από την Τουρκία έκδοση παράνομης NAVTEX, για να του επιτρέψουν τα τουρκικά πολεμικά να συνεχίσει την έρευνά του πέραν των χωρικών υδάτων της Κάσου, δηλαδή μέσα σε περιοχή «τουρκικής δικαιοδοσίας», δηλαδή εντός περιοχής οριοθετημένης με το τουρκολυβικό μνημόνιο. Σημειώνεται ότι την NAVTEX θα πρέπει να την ζήτησε το ιταλικό πλοίο, με την άδεια του αναδόχου, που είναι ο ελληνικός ΑΔΜΗΕ, ενώ η Ελλάδα δεν αντέδρασε, με την έκδοση αντι-NAVTEX στη συγκεκριμένη ενέργεια της Τουρκίας.
Και μετά ακολούθησαν οι επισημότατες ευχαριστίες της Τουρκίας, δηλαδή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, τις οποίες δεν υιοθετούμε, αλλά παραθέτουμε για να βγάλουν οι αναγνώστες μας μόνοι τους τα συμπεράσματά τους: «…Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές Αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους».
Το θέμα είναι ίσως από τα πιο σοβαρά που έχουν απασχολήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις κρίσεις του 1976, το 1987 και του 1996 (Χόρα, Σισμίκ, Ίμια). Πρόκειται για ορατό κίνδυνο δημιουργίας τετελεσμένων και εξαιρετικά δυσάρεστα αποτελέσματα για την Ελλάδα και την Κύπρο και πρέπει να δοθούν απαντήσεις:
Η Ελλάδα γιατί δεν εξέδωσε antiNAVTEX για να ακυρώσει την παράνομη NAVTEX της 23:44 ώρας της 23-07-2024 που εξέδωσε η Τουρκία, μετά την έκδοση της οποίας εκτονώθηκε και η κρίση;
Στις 7 Ιουνίου η Διεύθυνση Δ1 του υπουργείου Εξωτερικών και η Επιτροπή Χορήγησης Ερευνών Θαλάσσης (ΕΧΑΕΘ), έπειτα από αίτημα του ΑΔΜΗΕ, έδωσαν άδεια για την εκτέλεση των ερευνών από το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume». Στη σχετική άδεια υπάρχει όρος που δεσμεύει την ιταλική εταιρεία σε θέματα αίτησης άδειας ερευνών στην οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα;
Αν δεν υπάρχει, πρέπει να ζητηθούν ευθύνες και μάλιστα ποινικές από τους υπευθύνους.
Αν υπάρχει, τότε η ιταλική εταιρεία παραβίασε τις οδηγίες και ζήτησε μόνη της άδεια από την Τουρκία.
Αν η ιταλική εταιρεία παραβίασε τις οδηγίες, γιατί η Ελλάδα συνεχίζει να συνεργάζεται με την εν λόγω εταιρεία;
Αν όχι, ποιος έδωσε την έγκριση από ελληνικής πλευράς στο ιταλικό πλοίο να ζητήσει άδεια από την Τουρκία, ο οποίος θα πρέπει να λογοδοτήσει πολιτικά και ποινικά.
Δείτε την παρέμβαση στο κανάλι μας στο youtube:
Αναλύσεις
Ο Άσαντ προσπαθεί να σταθεροποιήσει την κατάσταση
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 1 Δεκεμβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 1ης Δεκεμβρίου 2024
1. Ο Εθνικός Όρκος της Τουρκίας, η Κύπρος, το Αιγαίο και η Θράκη
2. Ο Άσαντ προσπαθεί 07:15
3. Ισραήλ: Συνεχίζει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε στόχους της Χεζμπολάχ 33:50
ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί τις χώρες του BRICS να μην πλήξουν το δολάριο 43:00
6. Ρωσία-Ουκρανία: Η νέα ηγεσία της Ε.Ε. στο πλευρό της Ουκρανίας 47:10
Αναλύσεις
Ιωάννης Μπαλτζώης: Μας σέρνουν σε παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο!
Οι ηγεσίες της Δύσης έχουν χάσει τα λογικά τους.
Ιωάννης Μπαλτζώης: Τρέξτε να προλάβετε με πυρηνικά. Τί πρέπει να ξέρετε για τους πυραύλους Oreshnik. Η τακτικής τους γόμωση είναι ιδιαίτερης μορφής. Γίνεται μια έκρηξη που πρέπει να δοθεί ενδιαφέρον. Λιώνουν τα πάντα στο χτύπημά τους. Αν η γόμωσή τους είναι πυρηνική τότε ισούται με βόμβα 50 φορές μεγαύτερη από της Χιροσίμα. Οι ηγεσίες της Δύσης έχουν χάσει τα λογικά τους. Μας σέρνουν σε παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο. Αυτή είναι η τελευταία πράξη του δράματος.
Αναλύσεις
Γιώργος Αυτιάς: “Δικαίωση Καλεντερίδη για τη φύλαξη των συνόρων”
Γιώργος Αυτιάς στον Σάββα Καλεντερίδη: Είχα ιερή υποχρέωση να κάνω αυτό που μπορούσα. Ο κ. Καλεντερίδης υπήρξε πρωτεργάτης αυτής της εξέλιξης. Ήταν η αφετηρία για να κυνηγήσω αυτόν τον σκοπό.
Τα κυρίως σημεία της παρέμβασης Αυτιά
Πριν από μερικά χρόνια ο Σάββας Καλεντερίδης μου είχε πει, «Γιώργο πρέπει να δούμε το θέμα των ελληνικών συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά». Τότε καρφώθηκε στο μυαλό μου όλο αυτό. Γιατί αφενός η Σάμος απέχει 800 μέτρα από την Τουρκία και αφετέρου επειδή ξέρω ότι ο Σάββας δίνει για τον Ελληνισμό την ψυχή του. Φτάνοντας στην Ευρώπη έγινα μέλος της Οικαονομικής Επιτροπής. Τί είναι αυτό; Είναι 50 βουλευτές που ασχολούνται μόνο με τα οικονομικά. Όταν άρχισε ο Ερντογάν να λέει, ότι θα έρθει… βράδυ, συνάντησα έναν κορυφαίο ευρωβουλευτή της Πολωνίας, τον κ. Χαλίτσκι, επίσης τον κ.Μουρεζάν της Ρουμανίας που είναι ισχυροί παράγοντες της Ευρώπης, οι οποίοι ήταν προβληματισμένοι γιατί φοβούνταν, ότι στα δικα΄τους σύνορα μπορούν να γίνει κάτι παρόμοιο. Εισηγηθήκαμε στην Επιτροπή τη χρηματοδότηση των εξωτερικών συνόρων και ω του θαύματος και οι 50 βουλευτές συμφώνησαν. Μιλάμε για συμφωνία απ’ όλα τα κόματα να χρηματοτοδοτηθούν όλες οι ενέργειες και οι δράσεις. Μιλάμε για 4,7 δις Ευρώ.
Το ελληνικό κομμάτι έχει ολοκλήρωση του φράχτη στον Έβρο. Στο Αιγαίο έχουμε ενίσχυση των πλοιαρίων του Λιμενικού. Εδώ έοχυμε τη Frontex που θα προσλάβει 40.000 κόσμο σε όλα τα σύνορα. Έκανα και μια πρόταση, όλο το ποσοστό των προσλήψεων να γίνει από τα νησιά, επειδή ξέρουν την περιοχή. Έτσι βγήκε 1 δις για τη Frontex. Ο κ. Καλεντερίδης δικαιώνεται γιατί έβαλε τον θεμέλιο λίθο σε τηλεοπτική του παρέμβαση πριν από δέκα χρόνια.
Πάμε σε ευρωπαϊκό στρατό. Η Ολλανδία έχει ένα άρμα και η Ελλάδα βάζει 5 με 6 δις Ευρώ στα άμυνα. Στην Τουρκία έχουν κάθε μέρα εκπομπές με… κόκκινο το Αιγαίο. Είχα ιερή υποχρέωση να κάνω αυτό που μπορούσα. Ο κ. Καλεντερίδης υπήρξε πρωτεργάτης αυτής της εξέλιξης. Ήταν η αφετηρία για να κυνηγήσω αυτόν τον σκοπό.
Το ρεπορτάζ
Μία άκρως σηµαντική απόφαση, που αφορά τη χρηµατοδότηση της θωράκισης των ελληνικών συνόρων από τον Έβρο έως το Καστελλόριζο, τα οποία άλλωστε αποτελούν και ευρωπαϊκά σύνορα, ενέκρινε η ολοµέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συγκεκριµένα, η Επιτροπή Προϋπολογισµού της Ευρωβουλής αποφάσισε να διαθέσει το 2025 συνολικά 1,4 δισ. ευρώ προκειµένου να χρηµατοδοτηθεί κάθε κατασκευή και νέες υποδοµές ασφάλειας, οι οποίες σχετίζονται µε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, καθώς και 997 εκατοµµύρια ευρώ για την ενίσχυση της Frontex. Σηµαντικό µερίδιο αυτών των χρηµάτων θα κατευθυνθεί στη χώρα µας.
Είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη παίρνει συνολικά πάνω της το κόστος των υποδοµών φύλαξης των συνόρων έναντι των παράνοµων µεταναστευτικών ροών, χωρίς να υποχρεώνει τα κράτη-µέλη, ειδικά δε αυτά που αντιµετωπίζουν και τις ισχυρότερες προκλήσεις, όπως η Ελλάδα, να αναλάβουν το σχετικό κόστος. Η απόφαση αυτή θα επισφραγιστεί µε την ψήφιση του νέου προϋπολογισµού της ΕΕ.
-
Γενικά θέματα1 μήνα πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra