Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Πακέτο μέτρων για το δημογραφικό στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Χριστοδουλίδης

Δημοσιεύτηκε στις

Για ανησυχητική κατάσταση, η οποία εξελίσσεται προκαλώντας σοβαρότατες προκλήσεις έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο ζήτημα του δημογραφικού.

Σε τηλεοπτικό μήνυμα του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εικοσαετίας, ο μέσος δείκτης γονιμότητας ανά γυναίκα μειώθηκε, η μέση ηλικία της μητέρας κατά τη γέννηση του πρώτου παιδιού αυξήθηκε όπως επίσης αυξήθηκε και το μέσο προσδόκιμο ζωής. Την ίδια στιγμή, η αναλογία των εργαζομένων και των συνταξιούχων του γηγενούς πληθυσμού διαφοροποιήθηκε αρνητικά.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι το Πλαίσιο Πολιτικής για τη Δημογραφική Ανάκαμψη αποτελείται από τρεις δέσμες μέτρων με οικονομικό κόστος που ξεπερνά τα 100.000.000 ευρώ. Όπως είπε, αρχίσαμε ήδη να εφαρμόζουμε την πρώτη δέσμη μέτρων κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής, με οικονομικό κόστος που προσεγγίζει τα 50.000.000 ευρώ.

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία ήδη εφαρμόζονται με επωφελή μετρήσιμα αποτελέσματα για χιλιάδες οικογένειες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε μεταξύ άλλων: • Αυξήσαμε τη διάρκεια της άδειας μητρότητας για το πρώτο παιδί, από τις 18 στις 22 εβδομάδες. • Επεκτείναμε τους δικαιούχους λήψης επιδόματος γονικής άδειας με τη συμπερίληψη των αυτοτελώς εργαζομένων.

• Εγκρίναμε το σχέδιο στεγαστικής επιδότησης νεαρών ζευγαριών και νέων μέχρι 41 ετών.

• Εγκρίναμε το σχέδιο επιδότησης υπογόνιμων ζευγαριών που καταφεύγουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Με στόχο την περαιτέρω αντιμετώπιση των αρνητικών δημογραφικών τάσεων αλλά και για συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε τη δεύτερη δέσμη μέτρων, ύψους πέραν των 50,000,000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων μέτρων εξήγγειλε:

• Αυξάνουμε το Βοήθημα Τοκετού από τα 628 ευρώ, στα 1000 ευρώ για το πρώτο παιδί, στα 1500 ευρώ για το δεύτερο παιδί και στα 2000 ευρώ για το τρίτο παιδί.

• Επεκτείνουμε τους δικαιούχους του Επιδόματος Γονικής Άδειας, με την διεύρυνση του ορίου ηλικίας του παιδιού από τα 8 έτη στα 15 έτη.

• Επεκτείνουμε τη διάρκεια παροχής του Επιδόματος Γονικής Άδειας για το δεύτερο παιδί από τις 8 εβδομάδες στις 10 εβδομάδες και για το τρίτο παιδί από τις 8 εβδομάδες στις 12 εβδομάδες. • Παρέχουμε μηνιαία οικονομική στήριξη €200 ευρώ προς τις μητέρες που αποκτούν το πρώτο παιδί πριν από την ηλικία των 30 ετών, για περίοδο 24 μηνών μετά από τον τοκετό.

Ολόκληρο το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Η πατρίδα μας προχωρά μπροστά με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης με ουσιαστικό λόγο και ρόλο.

Ως αξιόπιστος εταίρος σημαντικών δρώντων του διεθνούς συστήματος, όπως των Ηνωμένων Πολιτειών, με αναβαθμισμένες προοπτικές συνεργασίας σε όλους τους τομείς, όπως προκύπτει εξάλλου και από την πρόσφατή μου συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.

Η χώρα μας αλλάζει με αξιόπιστο διεθνές αποτύπωμα, ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, ενισχυμένη κοινωνική συνοχή.

Ταυτόχρονα, όλα αυτά συμβάλουν στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας για τη δημιουργία προοπτικών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου, από το σημείο που έχουν διακοπεί, για να πετύχουμε τον στόχο της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας.

Πορευόμαστε με μοναδικό στόχο και επιδίωξη την οικοδόμηση μιας χώρας επανενωμένης, σύγχρονης και ευημερούσας.

Μέσα από την υπεύθυνη οικονομική πολιτική πετυχαίνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους και διαμορφώνουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διαδοχικές αναβαθμίσεις από όλους τους οίκους αξιολόγησης αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική μας πολιτική.

Μειώσαμε την ανεργία σε χαμηλό 15ετίας, αυξάνουμε την απασχόληση προσεγγίζοντας συνθήκες πλήρους απασχόλησης, στελεχώνουμε την αγορά εργασίας και περιορίζουμε δραστικά την παράνομη μετανάστευση, επιδεικνύοντας την ίδια στιγμή μηδενική ανοχή στη διαφθορά.

Βελτιώνουμε τις εργασιακές σχέσεις και ενισχύουμε την επάρκεια των μισθών, εφαρμόζουμε στοχευμένη κοινωνική πολιτική και στηρίζουμε τις ευάλωτες ομάδες.

Προωθούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, εκσυγχρονίζουμε τη δημόσια διοίκηση, προωθούμε καινοτόμες λύσεις για το στεγαστικό και αναβαθμίζουμε την Παιδεία μας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Αυτή η θετική πορεία με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη θα συνεχιστεί, όπως επίσης η προσπάθειά μου για συμπόρευση, ενότητα και συλλογικότητα.

Εξάλλου, η επένδυση στην επιτυχία, αποτελεί την υπεύθυνη επιλογή για το μέλλον της χώρας και του λαού μας.

Διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, δημιουργούμε προοπτικές, θέτουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο και υλοποιούμε μεθοδικά το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα, μέσα στο πλαίσιο που προανέφερα, απευθύνομαι σε όλους και όλες εσάς για να εξαγγείλω συγκεκριμένες και κοστολογημένες δράσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Μιας μεγάλης εθνικής πρόκλησης που απαιτεί τη συνεργασία και τη συστράτευση της πολιτείας και της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τις δημογραφικές τάσεις, η δημογραφική κατάσταση στη χώρα μας εξελίσσεται ανησυχητικά προκαλώντας σοβαρότατες προκλήσεις.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εικοσαετίας, ο μέσος δείκτης γονιμότητας ανά γυναίκα μειώθηκε, η μέση ηλικία της μητέρας κατά τη γέννηση του πρώτου παιδιού αυξήθηκε όπως επίσης αυξήθηκε και το μέσο προσδόκιμο ζωής. Την ίδια στιγμή, η αναλογία των εργαζομένων και των συνταξιούχων του γηγενούς πληθυσμού διαφοροποιήθηκε αρνητικά.

Ως Κυβέρνηση ιεραρχούμε ως ύψιστη εθνική προτεραιότητα τη δημογραφική ανάκαμψη της χώρας μας και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε υιοθετήσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής με συγκεκριμένους δημογραφικούς στόχους.

Ταυτόχρονα, η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δημογραφικής πολιτικής αποσκοπεί στην υποστήριξη των γονιών, στην ενδυνάμωση των νέων για την έγκαιρη ένταξη στην αγορά εργασίας και στην ενίσχυση των μεγαλύτερων για την ενεργό παραμονή στην αγορά εργασίας.

Το Πλαίσιο Πολιτικής για τη Δημογραφική Ανάκαμψη αποτελείται από τρεις δέσμες μέτρων με οικονομικό κόστος που ξεπερνά τα 100,000,000 ευρώ.

Αρχίσαμε ήδη να εφαρμόζουμε την πρώτη δέσμη μέτρων κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής μας με οικονομικό κόστος που προσεγγίζει τα 50,000,000 ευρώ.

Ήδη εφαρμόζονται συγκεκριμένα μέτρα με επωφελή μετρήσιμα αποτελέσματα για χιλιάδες οικογένειες, όπως:

Αυξήσαμε τη διάρκεια της άδειας μητρότητας για το πρώτο παιδί, από τις 18 στις 22 εβδομάδες,
Επεκτείναμε τους δικαιούχους λήψης επιδόματος γονικής άδειας με τη συμπερίληψη των αυτοτελώς εργαζομένων,
Εγκρίναμε το σχέδιο στεγαστικής επιδότησης νεαρών ζευγαριών και νέων μέχρι 41 ετών,
Εγκρίναμε το σχέδιο επιδότησης υπογόνιμων ζευγαριών που καταφεύγουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση,
Αυξήσαμε το τιμητικό επίδομα της πολύτεκνης μάνας,
Αυξήσαμε το Επίδομα Τέκνου,
Επεκτείναμε την κάλυψη του επιδόματος τέκνου για τη συμπερίληψη φοιτητών που ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες με το 50% της παροχής του Επιδόματος Τέκνου,
Επεκτείναμε τους δικαιούχους του Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών ώστε να το λαμβάνουν όλοι οι δικαιούχοι του Επιδόματος Τέκνου και επεκτείναμε το ηλικιακό όριο των δικαιούχων παιδιών από τα 4 στα 4,5 χρόνια,
Επεκτείναμε την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και ενισχύσαμε τις δυνατότητες για παροχή υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών για εργαζόμενους γονείς.
Σήμερα, με στόχο την περαιτέρω αντιμετώπιση των αρνητικών δημογραφικών τάσεων αλλά και για συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής ανακοινώνω τη δεύτερη δέσμη μέτρων, ύψους πέραν των 50,000,000 ευρώ. Συγκεκριμένα:

Αυξάνουμε το Βοήθημα Τοκετού από τα 628 ευρώ, στα 1000 ευρώ για το πρώτο παιδί, στα 1500 ευρώ για το δεύτερο παιδί και στα 2000 ευρώ για το τρίτο παιδί,
Επεκτείνουμε τους δικαιούχους του Επιδόματος Γονικής Άδειας, με την διεύρυνση του ορίου ηλικίας του παιδιού από τα 8 έτη στα 15 έτη,
Επεκτείνουμε τη διάρκεια παροχής του Επιδόματος Γονικής Άδειας για το δεύτερο παιδί από τις 8 εβδομάδες στις 10 εβδομάδες και για το τρίτο παιδί από τις 8 εβδομάδες στις 12 εβδομάδες,
Παρέχουμε μηνιαία οικονομική στήριξη €200 ευρώ προς τις μητέρες που αποκτούν το πρώτο παιδί πριν από την ηλικία των 30 ετών, για περίοδο 24 μηνών μετά από τον τοκετό,
Επεκτείνουμε πιλοτικά το απογευματινό ωράριο λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών και των Παιδοκομικών Σταθμών μέχρι τις 19:30, για καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες των εργαζόμενων γονιών,
Υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις με επιδότηση της δαπάνης για τη δημιουργία Βρεφονηπιακών Σταθμών, Παιδοκομικών Σταθμών και Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών για τις ανάγκες των εργαζόμενων γονιών, για επιχειρήσεις και συμπράξεις επιχειρήσεων με περισσότερους από 100 εργαζόμενους,
Διευρύνουμε τον αριθμό των πολύτεκνων οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα τέκνου, απαλείφοντας τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για οικογένειες με πέντε και άνω εξαρτώμενα παιδιά.
Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια για βελτίωση της αναλογίας εργαζομένων και συνταξιούχων παραχωρούμε κίνητρα για συμμετοχή στην αγορά εργασίας άνεργων νέων, άνεργων και αδρανών γυναικών, άνεργων άνω των 50 ετών όπως επίσης και για συμμετοχή μαθητών και φοιτητών στην αγορά εργασίας.

Για πιο αποτελεσματική εφαρμογή της δημογραφικής πολιτικής, αναβαθμίζουμε επίσης το πλαίσιο διαμόρφωσης και εφαρμογής της, αξιοποιώντας την Εργαλειοθήκη για τη Δημογραφία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και προωθώντας την αναδιοργάνωση του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής.
Η τρίτη δέσμη μέτρων θα είναι συνυφασμένη και με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του φορολογικού και του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς και με την ολοκλήρωση της επέκτασης του θεσμού του ολοήμερου σχολείου σε όλα τα δημοτικά σχολεία.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Μόνο μέσα από μια συνεπή εφαρμογή ολοκληρωμένης δημογραφικής πολιτικής δημιουργούνται προοπτικές για την ανατροπή των αρνητικών δημογραφικών τάσεων: Για τη διαμόρφωση αυξητικής τάσης στον δείκτη γονιμότητας και για την επέκταση της συμμετοχής του πληθυσμού στην αγορά εργασίας.

Η δημογραφική ανάκαμψη της χώρας αποτελεί για μας ύψιστη εθνική προτεραιότητα και είμαι σίγουρος ότι μέσα από τη συνεργασία της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, των πολιτικών δυνάμεων, των κοινωνικών εταίρων, και πρωτίστως του Κυπριακού λαού, θα πετύχουμε αυτόν τον φιλόδοξο εθνικό στόχο.
Σας ευχαριστώ.

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Πολιτική

Φρέντι Μπελέρη: Το ευρωπαϊκό σπίτι έχει κανόνες κι όποιος θέλει να μπει, πρέπει να τους σέβεται!

Με πραξικοπηματικές μεθόδους ο κ. Ράμα δεν ήθελε να γίνει η δίκη στο δήμο Χειμάρρας!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρεντι Μπελέρι είναι καλεσμένος σήμερα στο newshub.gr
Εξιστορεί την πολύμηνη περιπέτεια του, από την σύλληψη του μέχρι και την απελευθέρωση του

«…Με πραξικοπηματικές μεθόδους ο κ. Ράμα δεν ήθελε να γίνει η δίκη στο δήμο Χειμάρρας!
Οι άνθρωποι που με συνέλαβαν δεν γνώριζαν καν τον λόγο για τον οποίο έκαναν τη σύλληψη. Ο εισαγγελέας που μου άσκησε την ποινική δίωξη ήταν αναρμόδιος και σήμερα είναι υπόδικος για τέσσερα κακουργήματα! …Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας είχε πληρωθεί 7000 από την αστυνομία ενώ οι υπόλοιποι μάρτυρες κατηγορίας εξελίχθηκαν κατα τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας σε μάρτυρες υπεράσπισης. Παραβιάστηκαν όλοι οι κανόνες του κράτους δικαίου, όλοι οι νόμοι, με μοναδικό σκοπό να μην με αφήσουν να ασκήσω την διοίκηση του Δήμου! Και φυσικά η σκευωρία κατέρρευσε…»

Πως εξηγείται η άρση του Βέτο…
«Η Ελλάδα πήρε από το χεράκι την Αλβανία για να την οδηγήσει προς την ΕΕ. Το 2003 στη Θεσσαλονίκη έγινε η αρχή και το 2014 στην προεδρία της Ένωσης η Αλβανία πήρε το status της “προς ενταξη χώρας”…Γιατί τα ενταξιακά κεφάλαια είναι 64 και η Ελλάδα έχει ισάριθμα βέτο συν ένα τελικό βέτο για την ένταξη στο τέλος της διαδικασίας.

«…Δεν είναι μόνο τα περουσιακά θέματα που πρέπει να εξασφαλιστούν αλλά και άλλα σοβαρά θέματα πάνω στο κράτος δικαίου και στο δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Η “μπάλα είναι στο γήπεδο” της Αλβανίας. Το ευρωπαϊκό σπίτι έχει κανόνες και όποιος θέλει να μπει πρέπει να τα σέβεται!…»

«…Το 1960 δήμευσαν τις περιουσίες των παππούδων μας. Οι περιουσίες δεν επιστρέφονται γιατί υπάρχει σκοπιμότητα. Εάν αποδωθούν, τότε η οικονομική ανάπτυξη είναι δεδομένη και έτσι ο κόσμος φτιάχνει τα οικονομικά του και δεν χρειάζεται να μεταναστεύσει. Γι αυτό και το κράτος δεν επιστρέφει τις περιουσίες…»

«…Οι Αλβανοί συνεχίζουν την πολιτική του Χότζα για τα 99 χωριά. Το 2017 ο κ. Ράμα πέρασε ένα νόμο για την προστασία των μειονοτήτων. Αφορούν την γλώσσα , το πως προσδιορίζεται ένας πολίτης της μειονότητας και το πια αξιώματα μπορεί να πάρει στη δομή του κρατικού μηχανισμού.
Ποιό το όραμα για τη Χειμάρρα;
Με μία ομάδα νέων επιστρέψαμε στην Αλβανία για να φτιάξουμε τη ζωή μας.
Θέλουμε να έχουμε τις περιουσίες μας, σεβασμό στη θρησκεία μας και κατοχειρωμένα τα δικαιώματα μας μέσα στο Αλβανικό κράτος.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Το ελληνικό σχολείο του Plymouth και οι κατηγορίες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου αφήνει τις κατά τόπους ελληνικές ομογενειακές κοινότητες στη μοίρα τους, χωρίς εκπαιδευτικούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Λευκωσίας δημοσιεύθηκε μια καταγγελία του ελληνικού παροικιακού σχολείου της πόλεως Plymouth της Αγγλίας κατά του Υπουργείου Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατηγορείται το Υπουργείο ότι «έχει άλλες προτεραιότητες… διότι αφήνει τις κατά τόπους ελληνικές ομογενειακές κοινότητες στη μοίρα τους, χωρίς εκπαιδευτικούς».

Η Σχολική Επιτροπή του ελληνικού σχολείου Πλύμουθ μέμφεται το κυπριακό Υπουργείο σημειώνοντας ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος από δασκάλους της Κύπρου για να εργαστούν στα παροικιακά σχολεία οφείλεται (ενδεχομένως) στο γεγονός ότι το Υπουργείο ΔΕΝ προβαίνει σε κατάλληλη ενημέρωση για τα κίνητρα που υπάρχουν.

Παράλληλα, η Επιτροπή του σχολείου Πλύμουθ με επιστολή της προς τους Συλλόγους Γονέων της Ομογένειας αμφισβητεί την πρακτική εργοδότησης ωρομίσθιων τοπικών εκπαιδευτικών, λέγοντας ότι «δεν αποτελεί μόνιμη σταθερή λύση» και ότι θα… οδηγήσει σε «καταστροφικά αποτελέσματα», όπως έγινε στη Γερμανία «όπου τα ελληνικά σχολεία, επειδή αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν με ωρομίσθιο προσωπικό, άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο».

Θεωρούμε τις κατηγορίες αυτές κατά του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου και κατά της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής (ΚΕΑ) άδικες. Ο μηδενισμός που επιχειρείται και η απαξίωση της τεράστιας προσφοράς του κυπριακού κράτους προς την Ελληνική Παιδεία στη Βρετανία αγγίζει τα όρια της αχαριστίας. Ναι, προβλήματα υπάρχουν, πάντοτε υπήρχαν, εντάθηκαν τελευταίως λόγω του BREXIT, αλλά οι αφορισμοί ότι η Κυπριακή Πολιτεία εγκαταλείπει τα παροικιακά σχολεία «στη μοίρα τους» μόνο ως αγνωμοσύνη «κατά του ευεργέτου» μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου διατηρεί Εκπαιδευτική Αποστολή στην Αγγλία αδιακόπως από το 1967, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την Ελληνική Παιδεία των Αποδήμων. Κι όταν ακόμα, στα «πέτρινα» χρόνια των μνημονίων και των επιταγών της Τρόικα εξασκήθηκαν πιέσεις για ολοκληρωτική κατάργηση της ΚΕΑ επειδή, έλεγαν, «πρόκειται για σχολεία σε άλλο κράτος», η κυπριακή κυβέρνηση δεν υπέκυψε και συνέχισε να αποστέλλει δασκάλους και εκπαιδευτικό υλικό στην Ομογένεια.

Βεβαίως, προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας είναι – και πρέπει να είναι – η εκπαίδευση των παιδιών των Κυπρίων φορολογουμένων πολιτών. Είναι υποχρέωση της Κυπριακής Πολιτείας να συντηρεί στην επικράτειά της σχολεία και να ευθύνεται για την πλήρη λειτουργία τους, όπως συμβαίνει σε κάθε κράτος.

Στη Βρετανία τα ελληνικά παροικιακά σχολεία ιδρύονται και λειτουργούν με πρωτοβουλία και ευθύνη των γονιών, των συλλόγων ή της Εκκλησίας. Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει την οργανωτική ευθύνη ύπαρξης αυτών των σχολείων ούτε εισπράττει δίδακτρα, αλλά έχει την εκπαιδευτική εποπτεία. Από ηθική και εθνική ευθύνη έρχεται ως πολύτιμος αρωγός και συμπαραστέκεται στις προσπάθειες των Ελλήνων γονιών (ανεξαρτήτως τόπου καταγωγής), προμηθεύοντας τα σχολεία με βιβλία και συνδράμοντας οικονομικά με παροχή αποσπασμένων δασκάλων και άλλως πως, με επιμόρφωση και με πληρωμή ικανού αριθμού ωρομισθίων, τους οποίους διορίζουν και εργοδοτούν οι Σχολικές Επιτροπές. Σε ολόκληρη τη Βρετανία η ΚΕΑ πληρώνει περίπου 150 ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, βοηθώντας τα παροικιακά σχολεία να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που υφίστανται.

Ο θεσμός των ωρομισθίων δασκάλων της ΚΕΑ αποδείχθηκε μια πάρα πολύ καλή λύση-ανάγκης για την Ομογένεια. Στην πραγματικότητα ήταν εισήγηση δική μας, της κυπριακής παροικίας, που έγινε αποδεκτή και εφαρμόστηκε εδώ και 20 περίπου χρόνια. Ο λόγος είναι προφανής. Είναι αδύνατον το κυπριακό κράτος να καλύψει πλήρως με εκπαιδευτικούς όλα τα σχολεία, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (πέραν του 80%) λειτουργούν μόνο κάθε Σάββατο. Είναι άδικο (και σκανδαλώδες) για τον Κύπριο φορολογούμενο να αποσπώνται από την Κύπρο δάσκαλοι και να εργάζονται μόνο μία μέρα τη βδομάδα, δηλαδή μερικές ώρες το Σάββατο. Ο αριθμός οργανικών μελών της ΚΕΑ, που σήμερα υπάρχει, θα μπορούσε λογικά να αυξηθεί στους 26, ούτως ώστε να έχει τη δυνατότητα η ΚΕΑ να ανταποκριθεί επαρκέστερα στο έργο της. Όπως είχαμε εισηγηθεί πέρυσι στην Υπουργό Παιδείας της Κύπρου, για να υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον, μπορεί σε αυτή την αποστολή να έχουν δικαίωμα να συμπεριληφθούν και φιλόλογοι από τον Κατάλογο Διοριστέων. Πιο παλιά στην Κύπρο, όταν υπήρχε έλλειψη δασκάλων, διορίστηκαν στα Δημοτικά και φιλόλογοι. Αναλογικά το ίδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για την ΚΕΑ.

Φυσικά, μας λυπεί το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σταματήσει από το 2010 να στέλνει δασκάλους και βιβλία στα παροικιακά σχολεία. Μπορεί στα πρώτα δύσκολα χρόνια των μνημονίων να ήταν δικαιολογημένη η αποκοπή. Σήμερα, όμως, επιβάλλεται – για πολλούς λόγους – να αποσπάσει και το ελληνικό κράτος μικρό αριθμό εκπαιδευτικών, έστω 10, για τα ομογενειακά σχολεία. Εξάλλου, η τωρινή «σύνθεση» των παροικιακών σχολείων έχει αλλάξει άρδην, αφού πάνω από το 30% των μαθητών στα παροικιακά σχολεία είναι παιδιά Ελλαδιτών.

Έχουμε τη βεβαιότητα ότι οι Ομογενείς στην Αγγλία (είτε κατάγονται από την Κύπρο είτε από την Ελλάδα) θα συνεχίσουν να συντηρούν και να λειτουργούν ελληνικά σχολεία με την πολύτιμη βοήθεια της πατρίδας, η οποία έχει ηθική και εθνική ευθύνη να είναι αρωγός, στο μέτρο του δυνατού, των προσπαθειών αυτών. Και πατρίδα δεν είναι μόνο η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα. Ο Ελληνισμός στη Βρετανία είναι ενιαίος και αδιαίρετος.

ΠΗΓΗ: Ελευθερία

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Σε απολογία ο φιλότουρκος βουλευτής Σάμι Γουίλσον για μη δήλωση πληρωμένου ταξιδιού του στα κατεχόμενα

Κατόπιν δημοσιογραφικής έρευνας, ο κ. Γουίλσον τέθηκε υπό έρευνα από τον Επίτροπο Δεοντολογίας του βρετανικού κοινοβουλίου, διότι υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση, προωθώντας θέσεις του ψευδοκράτους δίχως να διευκρινίζει, ως όφειλε, την ύπαρξη προσωπικού συμφέροντος, δηλαδή το πληρωμένο ταξίδι.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε απολογία ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Κοινοτήτων προέβη ο βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας Σάμι Γουίλσον για ανεπαρκή καταγραφή στα πρακτικά ενός ταξιδιού που πραγματοποίησε στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από τουρκοκυπριακούς φορείς.

Κατόπιν δημοσιογραφικής έρευνας, ο κ. Γουίλσον τέθηκε υπό έρευνα από τον Επίτροπο Δεοντολογίας του βρετανικού κοινοβουλίου, διότι υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση, προωθώντας θέσεις του ψευδοκράτους δίχως να διευκρινίζει, ως όφειλε, την ύπαρξη προσωπικού συμφέροντος, δηλαδή το πληρωμένο ταξίδι.

Σημειώνεται ότι το ταξίδι είχε δηλωθεί από τον κ. Γουίλσον, όχι όμως σε συνάρτηση με τις ερωτήσεις του.

Απολογούμενος ο κ. Γουίλσον είπε ότι η επίμαχη ερώτηση είχε υποβληθεί από τον ίδιο στις 26 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, δηλαδή τρεις εβδομάδες μετά το ταξίδι στα κατεχόμενα. Απέδωσε την παράβαση του κώδικα δεοντολογίας σε αμέλεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός24 λεπτά πριν

Το γαμήλιο ποντιακό γλέντι που βάφτηκε με αίμα από τις εγγλέζικες βόμβες!

Η νύχτα της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου 1943 κέρδισε μια θέση στην ελληνική ιστορία για αυτόν ακριβώς το λόγο: Βάφτηκε με...

Διεθνή57 λεπτά πριν

Διάγγελμα Μακρόν! Δεν παραιτείται – Διορίζει πρωθυπουργό

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε με διάγγελμά του στον γαλλικό λαό μετά την παραίτηση Μπαρνιέ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως θα ορίσει τον...

Διεθνή1 ώρα πριν

Η κυβερνητική τρομοκρατία στο Πακιστάν

  Το Πακιστάν βρίσκεται επί του παρόντος αντιμέτωπο με δύο ισχυρά κοινωνικά κινήματα στις δυτικές επαρχίες του που μοιράζονται μια...

Διεθνή2 ώρες πριν

European Times: Αυξανόμενες ανησυχίες για την κινεζική μετανάστευση

Ένα περίπλοκο και δυνητικά επικίνδυνο τοπίο εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ που εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τις τυπικές προκλήσεις μετανάστευσης.

Πολιτική2 ώρες πριν

Φρέντι Μπελέρη: Το ευρωπαϊκό σπίτι έχει κανόνες κι όποιος θέλει να μπει, πρέπει να τους σέβεται!

Με πραξικοπηματικές μεθόδους ο κ. Ράμα δεν ήθελε να γίνει η δίκη στο δήμο Χειμάρρας!

Δημοφιλή