Άμυνα
Στρατιωτικοί τίτλοι σε βιομήχανους
Ο Δένδιας χρίζει νέους έφεδρους στρατηγούς τους επιχειρηματίες που διόρισε στο Πολεμικό Μουσείο
Δημοσιεύτηκε στο Διαύγεια Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο φαίνεται ότι ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας απένειμε στρατιωτικούς τίτλους σε επιφανείς προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, με τον σύμβουλό του, Πάνο Κυριακόπουλο, να προάγεται σε έφεδρο υποστράτηγο (τον είχε ανακηρύξει Ταξίαρχο ο Πάνος Καμμένος) και άλλους εξέχοντες οικονομικούς παράγοντες – όπως οι Ευάγγελος Μυτιληναίος, Κωνσταντίνος Βελέντζας και Μιχάλης Τσαμάζ οι οποίοι έχουν ήδη διοριστεί στο ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου από τον κ. Δένδια– να ανακηρύσσονται έφεδροι ταξίαρχοι.
Ο Δένδιας χρίζει νέους έφεδρους στρατηγούς τους επιχειρηματίες που διόρισε στο Πολεμικό Μουσείο
Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη, armyvoice.gr
Κι αν νομίζετε πως οι ανώτεροι στρατιωτικοί τίτλοι δίνονται για υπηρεσίες στην πατρίδα, σκεφτείτε ξανά. Για τον υπουργό, φαίνεται ότι οι ισχυροί φίλοι στους κύκλους των βιομηχάνων και των μεγάλων εταιρειών δικαιούνται όχι μόνο δημόσιες τιμές αλλά και θέσεις σε στρατιωτικούς τίτλους.
Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς: Ποιος είναι ο στόχος αυτών των τιμητικών βαθμών; Είναι μια έμμεση αναγνώριση του ρόλου τους στη «νέα άμυνα» του κράτους ή μια ακόμα κίνηση ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ στρατού και βιομηχανίας; Ο ίδιος ο υπουργός, στην πρόσφατη ομιλία του στο Ροταριανό Όμιλο Αθήνας, αναφέρθηκε στην ανάγκη για «ευελιξία και μείωση των αξιωματικών» στον ελληνικό στρατό – μια φράση που ίσως ακούγεται ειρωνική όταν ταυτόχρονα απονέμονται ανώτατοι βαθμοί, ακόμα κι αν πρόκειται για εφέδρους.
Το «αντίδοτο» στις υποσχέσεις του υπουργού για έναν μικρό και αποδοτικό στρατό φαίνεται να είναι οι προαγωγές σε φίλους και συνεργάτες, ένα είδος ιδιότυπης αριστοκρατίας.
Ο Πάνος Κυριακόπουλος, άνθρωπος-κλειδί και «αρχιτέκτονας» του νόμου για την αμυντική καινοτομία, γίνεται τώρα και στρατηγός, δημιουργώντας ένα παράδοξο που αντανακλά την προτίμηση του κ. Δένδια να διαπλέκει άμυνα και επιχειρηματικά συμφέροντα.
Στην ίδια του την ομιλία στο Ροταριανό Όμιλο, εξήρε τη συμβολή των βιομηχάνων στις νέες κατευθύνσεις του στρατού, την περίφημη «Ατζέντα 2030», υπονοώντας σαφώς πως οι ανάγκες της άμυνας πρέπει να καλύπτουν και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, αναθέτοντας, κατά κάποιον τρόπο, στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Ελλάδας (ΣΕΒ) την ευθύνη για τη διαμόρφωση του νέου στρατεύματος.
Το επόμενο βήμα είναι ο στρατός να αποτελέσει τη βάση επαγγελματικής κατάρτισης, όπου οι στρατιώτες θα εξειδικεύονται για να επανδρώσουν τις βιομηχανίες, με το υπουργείο Άμυνας να μοιάζει περισσότερο με γραφείο εύρεσης εργασίας για την ελληνική οικονομική ελίτ.
Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που ο κ. Δένδιας δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτή την κάστα «αξιωματούχων» της επιχειρηματικής σκηνής. Τον περασμένο Μάρτιο, διόρισε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολεμικού Μουσείου μερικά από τα πιο λαμπερά ονόματα της ελληνικής οικονομίας. Πρόσωπα όπως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο εφοπλιστής Ευάγγελος Αγγελάκος, ο Μιχάλης Τσαμάζ και άλλοι έχουν πλέον θέση στη διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου.
Η παράδοση δεν είναι καινούργια. Θυμόμαστε τον Άδωνι Γεωργιάδη, που το 2018 δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει με δηκτικό ύφος την απόφαση του τότε υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου να προαγάγει τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα σε υποναύαρχο. Ο κ. Γεωργιάδης, σε ένα πικρόχολο tweet, είχε σχολιάσει πως αν ο Καμμένος παρέμενε στην εξουσία, δεν θα εκπλησσόταν αν προήγαγε τον Κανάρη σε αντιναύαρχο και τον Μάρκο Μπότσαρη σε υποστράτηγο. Μάλιστα, είχε διατυπώσει την άποψη πως, ευτυχώς, δεν υπήρχε τότε αεροπορία, αλλιώς η διασπορά βαθμών θα συνεχιζόταν ακάθεκτη και εκεί.
Θα περιμένουμε τώρα με ανυπομονησία να δούμε αν ο κ. Γεωργιάδης θα σχολιάσει τις νέες τιμητικές απονομές βαθμών από τον συνάδελφό του στην ίδια κυβέρνηση, Νίκο Δένδια. Ή μήπως το σκεπτικό αλλάζει όταν πρόκειται για τους φίλους του σημερινού υπουργού Άμυνας; Διότι αν για τον Καμμένο η προαγωγή της Μπουμπουλίνας ήταν, κατά τον κ. Γεωργιάδη, «γελοία», αναρωτιέται κανείς πώς θα αξιολογήσει ο ίδιος τις πρόσφατες απονομές σε βιομήχανους και συμβούλους.
Με την κίνηση αυτή, το Υπουργείο Άμυνας διαμορφώνει ένα νέο στρατιωτικό υπόδειγμα: έναν στρατό των ισχυρών φίλων, όπου οι πραγματικοί στρατιώτες και αξιωματικοί υπηρετούν κάτω από ένα σύστημα που απονέμει στρατιωτικούς βαθμούς και ρόλους σε όσους εξυπηρετούν το οικονομικό status quo. Μια ειρωνική εξέλιξη, αν αναλογιστούμε τις διακηρύξεις για «μικρό και ευέλικτο τακτικο στρατό».
Άμυνα
Νέες αντιδράσεις ππό Τουρκία για τον Σιδερένιο Θόλο στην Κύπρο! ΥΠΕΞ και Κουρτουλμούς “οδύρονται” για την ειρήνη και την ασφάλεια
Δεν έκρυψε την ενόχλησή του ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής για τις εξελίξεις γύρω από την αγορά του Σιδερένιου Θόλου
Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής, Νουμάν Κουρτουλμούς, απαντά -σε μία πρώτη επίσημη αντίδραση από πλευράς Άγκυρας- στην αγορά του Σιδερένιου Θόλου από την Κυπριακή Δημοκρατία, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία απειλή κατά της «ειρήνης» στην κατεχόμενη Κύπρο.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη στο Έθνος, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον «πρόεδρο» της ψευδοβουλής, Ζιγιά Οζτουρκλέρ, ο Κουρτουλμούς δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις εξελίξεις γύρω από την αγορά του Σιδερένιου Θόλου. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διαταράξει την ειρήνη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», είπε, ενώ επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας για την αντίθεσή της στους εξοπλισμούς στην περιοχή, λέγοντας: «Εμάς δεν μας ενδιαφέρει το τι όπλα θα πάρει ποιος. Θα θέλαμε να σταματήσουν οι εξοπλισμοί».
Παράλληλα, έστρεψε τα πυρά του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στους «υποστηρικτές» της, επισημαίνοντας την αντίφαση στη στάση τους.
«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς αυτοί που προσπαθούν να συνετίσουν την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και μέσω αυτής την Τουρκία, παράλληλα αγνοούν αυτό το εξοπλιστικό πάθος στη Νότια Κύπρο. Αντιθέτως, μάλιστα, ξέρουμε ότι αυτοί που κάνουν αυτές τις εισηγήσεις στην Κύπρο έχουν εξοπλίσει το νότο και έχουν οχυρώσει κάποιες βάσεις εκεί».
Όπως υπογράμμισε, η Τουρκία έχει τη δύναμη να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, αλλά και των Ελληνοκυπρίων. «Ό,τι και να κάνουν, εμείς θέλουμε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, ο τουρκοκυπριακός και ο ελληνοκυπριακός λαός στο νότο και στο βορρά να ζήσουν ειρηνικά υπό τη σημαία των δικών τους κρατών μέχρι την ημέρα της συντέλειας».
«Μπορεί να προειδοποιούμε άλλους να μην εξοπλίζονται, αλλά ασφαλώς δεν αποφασίζουμε εμείς για το τί όπλα θα πάρει ο καθένας και από ποιον», ανέφερε, υποβαθμίζοντας παράλληλα τον εξοπλισμό της Κύπρου ότι «θα δουν ότι είναι άχρηστα τα όπλα που παίρνουν».
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Λανθασμένες οι εξοπλιστικές δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας
Λανθασμένη πολιτική χαρακτηρίζει τις «εξοπλιστικές δραστηριότητες» της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι αυτές υπάρχει κίνδυνος να λειτουργήσουν σε βάρος της ειρήνης και της σταθερότητας.
Τι αναφέρει
Ειδικότερα σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Παρατηρούμε ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση έχει επιταχύνει πρόσφατα τις εξοπλιστικές της δραστηριότητες. Συμμεριζόμαστε τις απόψεις που εκφράζονται στη δήλωση που έκανε για το θέμα αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.
Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι αυτή η λανθασμένη πολιτική που ακολουθεί η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας και θα οδηγήσει σε μια κούρσα εξοπλισμών στο νησί».
Άμυνα
Άρθρο Δένδια στο Euro2day: Το τρίπτυχο των εξοπλιστικών για το Πολεμικό Ναυτικό
H ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών FDI HN και αμερικανικών φρεγατών Constellation καθώς και των ευρώ-κορβετών στα πλαίσια του σχετικού ευρωπαϊκού προγράμματος European Patrol Corvette (EPC).
Τα κύρια εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα του Πολεμικού Ναυτικού αναλύει σε Άρθρο του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας στην ειδική multimedia έκδοση «World Review 2024» του euro2day.gr σε συνεργασία με τους «New York Times». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής άμυνας το τρίπτυχο των εξοπλιστικών προγραμμάτων του ΠΝ περιλαμβάνει τη ναυπήγηση των τεσσάρων φρεγατών FDI HN, τη ναυπήγηση των αμερικανικών φρεγατών Constellation καθώς και των ευρώ-κορβετών στα πλαίσια του σχετικού ευρωπαϊκού προγράμματος European Patrol Corvette (EPC).
Ακολουθεί το άρθρο του ΥΕΘΑ:
Στο σημερινό ασταθές γεωπολιτικό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή μας και με την ανάδυση νέων προκλήσεων ασφαλείας, καταδεικνύεται σαφές, όσο ποτέ άλλοτε, πως οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν απαραίτητη συνθήκη για την προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, η χώρα μας δεν έχει την τύχη να βρίσκεται στην περιοχή του Λουξεμβούργου. Η εγγύτητά της με περιοχές στις οποίες διαδραματίζονται πολεμικές συγκρούσεις, αποτελεί μία διαρκή υπόμνηση της ανάγκης η Ελλάδα να διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν είναι απλώς μία επιλογή μας. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης. Στην κατεύθυνση αυτή, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αξιοποιούμε τα πολύτιμα διδάγματα από τις εν εξελίξει ένοπλες συγκρούσεις, όπως και τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. Προωθούμε τον συνολικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και την προσαρμογή τους στην ανάγκη αντιμετώπισης των νέων απειλών, συμβατικών και υβριδικών. Η «Ατζέντα 2030» την οποία υλοποιούμε, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων όπως έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποσκοπεί στη συνολική αναβάθμιση των αμυντικών μας ικανοτήτων, μέσω της έμφασης στην ανάπτυξη της Καινοτομίας και της Αμυντικής Τεχνολογίας. Κεντρικός άξονας της μεταρρύθμισης είναι το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), το οποίο ιδρύθηκε και λειτουργεί με τον Νόμο 5110/2024, τον οποίο είχα την τιμή να εισηγηθώ στη Βουλή των Ελλήνων και ο οποίος υπερψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο με ευρύτατη πλειοψηφία.
Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει την αξιοποίηση του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας, την αναβάθμιση των υποδομών, την ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης, τη συνεργασία με ιδιωτικούς και διεθνείς φορείς, καθώς και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Πέντε μήνες από την έναρξη της λειτουργίας του ΕΛΚΑΚ υπάρχουν ήδη απτά αποτελέσματα τα οποία αποδεικνύουν την χρησιμότητα της ίδρυσής του. Οφείλω επίσης να επισημάνω ότι ένα από τα πρώτα αποτελέσματα της στροφής στην Καινοτομία και τη σύγχρονη αμυντική τεχνολογία είναι το πρωτοποριακό αντι-drone σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, το οποίο δοκιμάσθηκε ήδη με επιτυχία από το Πολεμικό Ναυτικό στην Ερυθρά Θάλασσα. Είναι το πρώτο σύστημα αντι – drone αυτών των δυνατοτήτων που παράγει η πατρίδα μας και του οποίου αξιοποιήθηκε και ελέγχθηκε η αξιοπιστία του σε πραγματικές συνθήκες μάχης. Όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, το μοναδικό ζήτημα δεν είναι το αν και σε ποιο βαθμό θα αυξηθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας, το οποίο εξαρτάται βεβαίως από τα εκάστοτε δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Εξίσου σημαντικό είναι το πώς θα αξιοποιηθεί αυτός ο προϋπολογισμός, ο οποίος προέρχεται από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου, κατά τρόπο που να ικανοποιεί κατά προτεραιότητα τις σύγχρονες αμυντικές ανάγκες της χώρας και πώς θα υπάρξει εγχώρια προστιθέμενη αξία. Όπως έχω υπογραμμίσει, η χώρα μας έχει δαπανήσει συνολικά 254 δις ευρώ από τη μεταπολίτευση μέχρι το 2010, αλλά ελάχιστα από αυτά τα χρήματα περιελάμβαναν ελληνική προστιθέμενη αξία.
Είναι ώρα αυτό να επιχειρηθεί να αλλάξει και οι αμυντικές δαπάνες να συμβάλλουν στην Ανάπτυξη και την Εθνική Οικονομία. Στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του πραγματοποιείται πλέον με την κατάρτιση του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών μιας 12ετίας, με ενημέρωση και έγκριση της Βουλής των Ελλήνων. Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίζουμε για τα επόμενα 12 χρόνια όλα τα βήματα τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουμε για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Παράλληλα, η χώρα επενδύει σε σύγχρονα οπλικά συστήματα. Η απόκτηση μαχητικών 5ης γενιάς F-35 είναι κομβικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιπλέον, η ναυπήγηση των φρεγατών Belharra, η συμμετοχή στο πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών Constellation και η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ανάπτυξης «Ευρωκορβέτας» ενισχύουν σημαντικά τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού. Την ίδια στιγμή προωθούμε θεσμικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως επίσης στη θητεία και την εφεδρεία. Στόχος μας είναι μία πραγματικά νέα δομή η οποία θα μπορεί να αξιοποιήσει κατά τον βέλτιστο τρόπο τα σύγχρονα οπλικά συστήματα. Δε νοείται ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό να υπάρχουν μονάδες του Ελληνικού Στρατού σε μικρά ποσοστά επί της προβλεπόμενης δύναμης, ούτε μπορεί να υπάρχουν στρατόπεδα χωρίς να εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες και με βάση τον σχεδιασμό των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων.
Στην κατεύθυνση αυτή μελετάμε ήδη τις αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και όταν υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις θα ενημερώσω τη Βουλή των Ελλήνων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι ο κύριος πολλαπλασιαστής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων και η εκπαίδευσή του είναι καθοριστικής σημασίας. Επενδύουμε στην αναβάθμιση των υφιστάμενων στρατιωτικών σχολών, στη δημιουργία νέων υποδομών, στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και στην ενθάρρυνση της έρευνας από τις Στρατιωτικές Σχολές, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και διδακτορικά. Παράλληλα με την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στοχεύουμε επίσης στην κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών με το ευρείας έκτασης οικιστικό πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και στη βελτιστοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης, με τις αλλαγές που δρομολογούνται για τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, κατόπιν σχετικής εισήγησής μου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Περαιτέρω, ενισχύουμε τον τομέα της αμυντικής διπλωματίας. Η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, τη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει κάνει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναδεικνύει το σημαντικό περιφερειακό και ευρωπαϊκό ρόλο της χώρας μας. Η ανάληψη και της εν πλω Διοίκησης από την Ελλάδα, εκτός από τη χερσαία Διοίκηση με το Στρατηγείο στη Λάρισα, αναδεικνύει περαιτέρω τον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Εξάλλου, για την Ελλάδα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα η ενίσχυση των μηχανισμών άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ και η δημιουργία, επιτέλους, ενός αμυντικού βραχίονα. Όλες αυτές οι συνδυαστικές δράσεις σε έναν στόχο κατατείνουν: Η Ελλάδα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, να διαθέτει Ένοπλες Δυνάμεις που θα είναι σε θέση να υπερασπίζονται αποτελεσματικά τα εθνικά της συμφέροντα και τα δικαιώματά της. Αλλά και να έχει ρόλο στις εξελίξεις, ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, το τρίπτυχο των εξοπλιστικών προγραμμάτων του ΠΝ περιλαμβάνει τη ναυπήγηση των τεσσάρων φρεγατών FDI HN, τη ναυπήγηση των αμερικανικών φρεγατών Constellation καθώς και των ευρώ-κορβετών στα πλαίσια του σχετικού ευρωπαϊκού προγράμματος European Patrol Corvette (EPC). Ακολουθεί το άρθρο του ΥΕΘΑ:
Στο σημερινό ασταθές γεωπολιτικό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή μας και με την ανάδυση νέων προκλήσεων ασφαλείας, καταδεικνύεται σαφές, όσο ποτέ άλλοτε, πως οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν απαραίτητη συνθήκη για την προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, η χώρα μας δεν έχει την τύχη να βρίσκεται στην περιοχή του Λουξεμβούργου. Η εγγύτητά της με περιοχές στις οποίες διαδραματίζονται πολεμικές συγκρούσεις, αποτελεί μία διαρκή υπόμνηση της ανάγκης η Ελλάδα να διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν είναι απλώς μία επιλογή μας. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης. Στην κατεύθυνση αυτή, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αξιοποιούμε τα πολύτιμα διδάγματα από τις εν εξελίξει ένοπλες συγκρούσεις, όπως και τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. Προωθούμε τον συνολικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και την προσαρμογή τους στην ανάγκη αντιμετώπισης των νέων απειλών, συμβατικών και υβριδικών. Η «Ατζέντα 2030» την οποία υλοποιούμε, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων όπως έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποσκοπεί στη συνολική αναβάθμιση των αμυντικών μας ικανοτήτων, μέσω της έμφασης στην ανάπτυξη της Καινοτομίας και της Αμυντικής Τεχνολογίας. Κεντρικός άξονας της μεταρρύθμισης είναι το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), το οποίο ιδρύθηκε και λειτουργεί με τον Νόμο 5110/2024, τον οποίο είχα την τιμή να εισηγηθώ στη Βουλή των Ελλήνων και ο οποίος υπερψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο με ευρύτατη πλειοψηφία.
Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει την αξιοποίηση του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας, την αναβάθμιση των υποδομών, την ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης, τη συνεργασία με ιδιωτικούς και διεθνείς φορείς, καθώς και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Πέντε μήνες από την έναρξη της λειτουργίας του ΕΛΚΑΚ υπάρχουν ήδη απτά αποτελέσματα τα οποία αποδεικνύουν την χρησιμότητα της ίδρυσής του. Οφείλω επίσης να επισημάνω ότι ένα από τα πρώτα αποτελέσματα της στροφής στην Καινοτομία και τη σύγχρονη αμυντική τεχνολογία είναι το πρωτοποριακό αντι-drone σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, το οποίο δοκιμάσθηκε ήδη με επιτυχία από το Πολεμικό Ναυτικό στην Ερυθρά Θάλασσα. Είναι το πρώτο σύστημα αντι – drone αυτών των δυνατοτήτων που παράγει η πατρίδα μας και του οποίου αξιοποιήθηκε και ελέγχθηκε η αξιοπιστία του σε πραγματικές συνθήκες μάχης. Όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, το μοναδικό ζήτημα δεν είναι το αν και σε ποιο βαθμό θα αυξηθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας, το οποίο εξαρτάται βεβαίως από τα εκάστοτε δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Εξίσου σημαντικό είναι το πώς θα αξιοποιηθεί αυτός ο προϋπολογισμός, ο οποίος προέρχεται από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου, κατά τρόπο που να ικανοποιεί κατά προτεραιότητα τις σύγχρονες αμυντικές ανάγκες της χώρας και πώς θα υπάρξει εγχώρια προστιθέμενη αξία. Όπως έχω υπογραμμίσει, η χώρα μας έχει δαπανήσει συνολικά 254 δις ευρώ από τη μεταπολίτευση μέχρι το 2010, αλλά ελάχιστα από αυτά τα χρήματα περιελάμβαναν ελληνική προστιθέμενη αξία.
Είναι ώρα αυτό να επιχειρηθεί να αλλάξει και οι αμυντικές δαπάνες να συμβάλλουν στην Ανάπτυξη και την Εθνική Οικονομία. Στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του πραγματοποιείται πλέον με την κατάρτιση του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών μιας 12ετίας, με ενημέρωση και έγκριση της Βουλής των Ελλήνων. Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίζουμε για τα επόμενα 12 χρόνια όλα τα βήματα τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουμε για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Παράλληλα, η χώρα επενδύει σε σύγχρονα οπλικά συστήματα. Η απόκτηση μαχητικών 5ης γενιάς F-35 είναι κομβικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιπλέον, η ναυπήγηση των φρεγατών Belharra, η συμμετοχή στο πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών Constellation και η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ανάπτυξης «Ευρωκορβέτας» ενισχύουν σημαντικά τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού. Την ίδια στιγμή προωθούμε θεσμικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως επίσης στη θητεία και την εφεδρεία. Στόχος μας είναι μία πραγματικά νέα δομή η οποία θα μπορεί να αξιοποιήσει κατά τον βέλτιστο τρόπο τα σύγχρονα οπλικά συστήματα. Δε νοείται ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό να υπάρχουν μονάδες του Ελληνικού Στρατού σε μικρά ποσοστά επί της προβλεπόμενης δύναμης, ούτε μπορεί να υπάρχουν στρατόπεδα χωρίς να εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες και με βάση τον σχεδιασμό των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων.
Στην κατεύθυνση αυτή μελετάμε ήδη τις αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και όταν υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις θα ενημερώσω τη Βουλή των Ελλήνων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι ο κύριος πολλαπλασιαστής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων και η εκπαίδευσή του είναι καθοριστικής σημασίας. Επενδύουμε στην αναβάθμιση των υφιστάμενων στρατιωτικών σχολών, στη δημιουργία νέων υποδομών, στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και στην ενθάρρυνση της έρευνας από τις Στρατιωτικές Σχολές, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και διδακτορικά. Παράλληλα με την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στοχεύουμε επίσης στην κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών με το ευρείας έκτασης οικιστικό πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και στη βελτιστοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης, με τις αλλαγές που δρομολογούνται για τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, κατόπιν σχετικής εισήγησής μου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Περαιτέρω, ενισχύουμε τον τομέα της αμυντικής διπλωματίας. Η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, τη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει κάνει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναδεικνύει το σημαντικό περιφερειακό και ευρωπαϊκό ρόλο της χώρας μας. Η ανάληψη και της εν πλω Διοίκησης από την Ελλάδα, εκτός από τη χερσαία Διοίκηση με το Στρατηγείο στη Λάρισα, αναδεικνύει περαιτέρω τον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Εξάλλου, για την Ελλάδα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα η ενίσχυση των μηχανισμών άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ και η δημιουργία, επιτέλους, ενός αμυντικού βραχίονα. Όλες αυτές οι συνδυαστικές δράσεις σε έναν στόχο κατατείνουν: Η Ελλάδα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, να διαθέτει Ένοπλες Δυνάμεις που θα είναι σε θέση να υπερασπίζονται αποτελεσματικά τα εθνικά της συμφέροντα και τα δικαιώματά της. Αλλά και να έχει ρόλο στις εξελίξεις, ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Άμυνα
Νέες μέθοδοι ανίχνευσης υποακουστικών και υπερηχητικών απειλών
H ανάγκη για καινοτόμες μεθόδους ανίχνευσης καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ.
Η Εξέλιξη της Παθητικής Ραδιοτεχνολογίας. Δεν είναι απλώς μια καινοτομία, αλλά μια αναγκαιότητα για την προστασία πολιτών και την εξασφάλιση της κυριαρχίας στον αέρα, τη θάλασσα και τη στεριά.
H ανάγκη για καινοτόμες μεθόδους ανίχνευσης καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ.
Γράφει ο Φίλιππος Χατζής, Intelligence and Security
Η Πρόκληση της Σύγχρονης Αεροπορικής Ασφάλειας
Καθώς τα πεδία μάχης εξελίσσονται και οι στρατιωτικές απειλές γίνονται πιο προηγμένες, η ανάγκη για καινοτόμες μεθόδους ανίχνευσης καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ. Στη σύγχρονη εποχή, τα ραντάρ καλούνται να εντοπίζουν τόσο αργά κινούμενους στόχους χαμηλής ταχύτητας, όπως drones, όσο και ταχύτατα υπερηχητικά αντικείμενα που αποτελούν σημαντική πρόκληση για τις παραδοσιακές τεχνολογίες.
Η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ειδικά στα σύνορα της Ουκρανίας και της Ρωσίας, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα περιοχής όπου παρατηρούνται συχνές παραβιάσεις εναέριου χώρου. Σε αυτό το πλαίσιο, η χρήση παθητικών ραντάρ και δορυφορικών συστημάτων φέρνει μια νέα εποχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την ασφάλεια των εθνών.
Παθητικά Ραντάρ: Τεχνολογία και Πλεονεκτήματα
Τα παθητικά ραντάρ, σε αντίθεση με τα ενεργά, δεν βασίζονται στην εκπομπή σημάτων για τον εντοπισμό στόχων. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται σήματα που ήδη υπάρχουν στο περιβάλλον, όπως ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά ή δορυφορικά σήματα. Αυτή η προσέγγιση προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα:
Αθέατη Λειτουργία:
Δεν παράγεται εκπομπή σήματος, καθιστώντας το σύστημα δυσκολότερο να εντοπιστεί από τους αντιπάλους.
Αποφεύγεται η καταστροφή του συστήματος από πυραύλους ή άλλα όπλα.
Παγκόσμια Κάλυψη:
Τα δορυφορικά σήματα παρέχουν τη δυνατότητα λειτουργίας σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως οι ωκεανοί ή η Αρκτική.
Είναι ιδανικά για επιχειρήσεις σε πολεμικές ζώνες ή περιοχές με περιορισμένη υποδομή.
Ευελιξία Στη Χρήση:
Χρησιμοποιούνται σε πλήθος εφαρμογών, από την ανίχνευση drones μέχρι την επιτήρηση ναυτικών περιοχών.
Εφαρμογές Παθητικών Ραντάρ: Πειράματα και Δοκιμές
Ανίχνευση Drones
Η πρώτη φάση των πειραμάτων περιλάμβανε τη χρήση δορυφορικών σημάτων για τον εντοπισμό και την ταξινόμηση drones. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι δυνατή η έγκαιρη ανίχνευση αυτών των συστημάτων πριν διασχίσουν τα σύνορα και προκαλέσουν ζημιές.
Η χρήση δικτύων δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, όπως το Starlink, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την εφαρμογή της τεχνολογίας σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας την εξουδετέρωση των απειλών προτού γίνουν επικίνδυνες.
Ναυτική Επιτήρηση
Στη δεύτερη φάση, οι ερευνητές μετέφεραν την τεχνολογία σε υδάτινο περιβάλλον. Διεξήχθησαν δοκιμές στον ποταμό Ρήνο με στόχο τη δημιουργία εικόνων ραντάρ (ISAR) από κινούμενες πλατφόρμες. Τα παθητικά ραντάρ κατόρθωσαν να εκμεταλλευτούν δορυφορικούς “φωτιστές” και να ανιχνεύσουν πλοία με υψηλή ακρίβεια.
Χερσαία Επιτήρηση
Η τελική φάση των δοκιμών πραγματοποιήθηκε από υψόμετρο, όπου αναλύθηκαν οι δυνατότητες εντοπισμού στόχων και δημιουργίας εικόνων ραντάρ σε μεγάλη εμβέλεια. Το γεγονός ότι τα δορυφορικά σήματα είναι πανταχού παρόντα καθιστά την τεχνολογία εφαρμόσιμη σε οποιοδήποτε περιβάλλον.
Τεχνολογικά Χαρακτηριστικά
Διαδικασία Ανίχνευσης
Τα παθητικά ραντάρ εκμεταλλεύονται τις ανακλάσεις σημάτων από στόχους.
Μέσω συσχέτισης (cross-correlation) μεταξύ του σήματος αναφοράς και του σήματος επιτήρησης, εντοπίζεται η θέση και η ταχύτητα του στόχου.
Πηγές Σημάτων
Οι “φωτιστές” μπορεί να είναι γήινοι (ραδιοφωνικοί ή τηλεοπτικοί πομποί) ή δορυφορικοί.
Η χρήση δορυφορικών συστημάτων, όπως τα Astra και OneWeb, ενισχύει την ακρίβεια και την ανάλυση των δεδομένων.
Εικόνες Ραντάρ
Τα δορυφορικά συστήματα υψηλής ζώνης επιτρέπουν τη δημιουργία εικόνων υψηλής ανάλυσης (π.χ. ISAR imaging) για λεπτομερή ανάλυση των στόχων.
Στρατηγική Σημασία και Συμπεράσματα
Η χρήση παθητικής ραδιοτεχνολογίας αναδεικνύεται ως κρίσιμο εργαλείο για την αεροπορική και ναυτική ασφάλεια. Τα πλεονεκτήματα της μη εκπομπής σήματος, η παγκόσμια κάλυψη και η δυνατότητα λειτουργίας σε ακραίες συνθήκες καθιστούν αυτή την τεχνολογία απαραίτητη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Οι δοκιμές του ΝΑΤΟ απέδειξαν την αξία της συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών για την ανάπτυξη και εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών. Η επιτυχία των πειραμάτων ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω έρευνα και εξέλιξη, εξασφαλίζοντας ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα παραμείνουν τεχνολογικά και στρατηγικά πρωτοπόρες.
Η παθητική ραδιοτεχνολογία δεν είναι απλώς μια καινοτομία, αλλά μια αναγκαιότητα για την προστασία πολιτών και την εξασφάλιση της κυριαρχίας στον αέρα, τη θάλασσα και τη στεριά.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra